Valfrågor/Riksdagsval

Väljer Socialdemokraterna bort valet 2018?

2018-01-29 09:38 #0 av: [Carpinus]1

Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och S-debattör, är på Aftonbladet debatt inne på att valet 2018 redan kan vara kört för Socialdemokraterna:

"Alla talar om att det kommer att bli en spännande valrörelse. Det tror jag inte. Valet avgörs nu och valrörelsen kommer bara att bekräfta. Om socialdemokraterna inte lyckas övertyga väljarna om att de förstått budskapet om att minska antalet migranter – och se till att tiggarna skickas hem – så kommer de att förlora.

Frågan om de ensamkommande är därför en markör för fortsättningen. Vi kommer rätt snart att få klart för oss om Socialdemokraterna väljer att inte välja, eller om de biter huvudet av skam och försöker få tillbaka de socialdemokrater som i protest övergivit dem de senaste valen.

Själv beklagar jag att denna situation uppkommit. Men vi bör i politiken se verkligheten sådan den är och inte se den ideologiskt. Åtminstone om vi vill ha inflytande över utvecklingen och inte nöjer oss med att vara åskådare."

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/zLraOb/de-ensamkommande-avgor-valet-redan-nu

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-29 11:59 #1 av: kamera0710

Ja, den ständiga diskussionsfrågan. Ska partierna sticka upp ett vått finger i luften eller ska de stå för sina värderingar utifrån den grundläggande uppfattningen om hur samhället ska vara uppbyggt? Jag har större tilltro till det sistnämnda, oavsett om jag delar dessa åsikter eller inte.

Anmäl
2018-01-29 12:26 #2 av: [Carpinus]1

De "grundläggande värderingar" som Socialdemokraterna hade i form av "folkhemmet" har väl SD i mångt och mycket tagit över? Inga partier är homogena, socialdemokratiska debattörer som Ljunggren, Widar Andersson och Lotta Gröning visar att det finns schatteringar även inom Socialdemokratin. 

Moderaterna kuppade till sig högersossar när de kallade sig "nya arbetarepartiet".  ett stort antal LO-medlemmar har blivit SD-väljare. Och allt längre bort och allt svagare i bruset hörs de ord som en gång betydde något för generationer Socialdemokrater: "gör din plikt - kräv din rätt".

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-30 08:31 #3 av: Hayabusa

#2 Precis. "Grundläggande värderingar" är ett ämne som varit på tapeten de senaste åren, där det tydligen konstaterats att det dels inte finns några "svenska" dels att andra värderingar är lika bra (eller bättre).

Känns som ett fotbollslag där varje enskild spelare har sin alldeles egna spelidé.   

Anmäl
2018-05-25 16:34 #4 av: Göstage

"Med drygt tre månader kvar till valet är Socialdemokraterna mitt inne i en djup kris. Partiet har ett historiskt lågt stöd i opinionen och sämsta utgångsläget inför en valrörelse någonsin.
De låga siffrorna har skapat oro och flera S-toppar har krävt att offensiven kring välfärdsfrågor nu måste komma igång."---

"Samtidigt dras Stefan Löfven med intern splittring efter att Socialdemokraterna som parti presenterat att man vill se en stram migrationspolitik de kommande åren. Beskedet, som har stöd av en majoritet av S-väljarna, ledde till kraftig kritik från en rad partiföreträdare."--- 

"Flera källor uppger nu för Aftonbladet att migrationsutspelet skulle följas av ett utspel i en annan uppmärksammad fråga – tiggeriet. Statsminister Stefan Löfven (S) har under flera års tid sagt att tiggeriet måste bort, men att partiet noga måste överväga vilken modell som är den bästa."--- 

"Men den senaste tidens turbulens har gjort att utspelet har skjutits på framtiden. Det uppger flera uppgiftslämnare för Aftonbladet.
– Det fanns ett förslag som stoppades och sköts upp på obestämd tid efter de starka reaktionerna på migrationsutspelet, säger en socialdemokrat."--- 

"Stefan Löfven har tidigare sagt att han är övertygad om att partiet kommer att rycka upp sig inför valet."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/BJEn0v/uppgifter-s-tiggeriforslag-panikstoppas

 Stefan sätter fingret i luften för att se åt vilket håll det blåser, men det konstaterade Stig-Björn för ett halvår sedan - motvind... #0

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-13 08:17 #5 av: Göstage

Verkar uppgivet...

"På bara tre veckor har fyra statssekreterare – de högsta chefstjänstemännen i departementen – meddelat att de lämnar regeringskansliet.

– De som kan lämnar nu innan valet, och de som är kvar muttrar lite att ”råttorna lämnar sjunkande skeppet”, säger en tidigare S-tjänsteman, och fortsätter:
– Fler och fler statsråd reser också ute i partidistrikten och träffar partiet, snarare än väljare - mitt i valrörelsen. Detta för att positionera sig för partiposter efter valet, när regeringsmakten kanske inte längre finns."---

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/medarbetarna-overger-lofven-fyra-har-lamnat-pa-tre-veckor/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-17 23:23 #6 av: Göstage

Listan på högt placerade tjänstemän som lämnar regeringskansliet blir allt längre, nu senast  är det statssekreterare Charlotte Svensson hos justitie- och inrikesminister Morgan Johansson som lämnar för att tillträda tjänsten som generaltulldirektör och chef för Tullverket. Ytterligare någon har också blivit generaldirektör, en annan ambassadör etc.  Politiskt tillsatta tjänster? Ja, vad skall man tro...

https://www.expressen.se/nyheter/annu-en-statssekreterare-lamnar-lofvens-regering/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.