Infrastruktur

Sena tåg kostar miljoner

2018-01-29 11:36 #0 av: Hayabusa

Intressant artikel om tågtrafiken i Skåne. Dessvärre enbart tillgänglig för de som prenumererar på "Premium":

 https://www.hd.se/2018-01-27/sena-tag-kostar-flera-miljoner-varje-arbetsdag

"Ingen annanstans i Sverige får spårfel, signalfel och andra störningar så svåra följder som i Skåne. Godstågen är fler och persontågstrafiken tätare än i andra delar av landet. Bara de stora pendeltågsstationerna i Stockholm har fler dagliga avgångar än de största järnvägsstationerna i Skåne.

Det täta trafiken ställer stora krav på järnvägsunderhållet. Men det är väl känt att dagens moderna tåg ofta kör längs järnvägar som är 100-150 år gamla. Underhållet har inte hållit jämna steg med den ökade trafiken. När det eftersatta underhållet blir uppenbart får det följder för tusentals tågpassagerare."

Anmäl
2018-01-29 11:39 #1 av: Hayabusa

"Enigt statistik som Trafikverket offentliggjorde i måndags blir de sena tågen färre i Sverige, men fler i Skåne. I fjol kom bara 83 procent av Öresundstågen i tid till stationen, bara 90 procent av pågatågen. Det är klart under Skånetrafikens mål på 85 respektive 92 procents punktlighet – och långt under tankarna inför 2020 att 95 procent av alla tåg ska gå och komma i tid.

Men passagerarna irriteras inte bara över förseningar. De reagerar också på korta överfulla tåg."

"De båda är under två års studier till e-commerce manager på Malmö universitet dagliga tågpendlare. De irriterar sig betydligt mer över trängsel än förseningar.

– Sittplats är man aldrig säker på. Särskilt inte från Ramlösa, suckar Marika Lundriksson.

– Ibland sitter jag i knät på någon, säger Jacqueline Engström.

– Ja, alltså inte bokstavligt talat. Man sitter trångt, menar jag."

Anmäl
2018-01-29 13:02 #2 av: [Carpinus]1

Följ anvisningarna: "Till sist vill jag rikta en uppmaning till dig som drabbas av försenade tåg: utkräv ansvar. Utkräv ansvar från den som är ytterst ansvarig. Utkräv ansvar från den ansvarige ministern, (då) Catharina Elmsäter-Svärd, och regeringen."

Ardalan Shekarabi, riksdagsledamot (S), inför valet 2014.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-02-27 09:32 #3 av: [Carpinus]1

"Tåget var den moderna tidens symbol för en obönhörlig utveckling, industrialismens motsvarighet till naturens urkraft. Tåget var ostoppbart.
Nu har vi nått ett nytt stadium.
Det är fortfarande ett äventyr att färdas med tåg. Men äventyret består i den ständiga osäkerheten. Kommer jag fram eller inte?
De svenska järnvägarna är en skam."

Peter Kadhammar i Aftonbladet.

Åtgärdsförslag, se #2, "utkräv ansvar från de ansvarige ministern".

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-03-13 09:33 #4 av: Göstage

#2 "Just nu är det stopp i tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala. Enligt den preliminära prognosen bör trafiken vara igång igen vid 11-tiden.
Orsaken till trafikstoppet är ett elfel i Häggvik norr om Stockholm."---

 "En av tågresenärerna som sitter fast är Jeremy Adler, forskare vid Uppsala universitet.
– Jag har pendlat den här sträckan i flera år och det känns som att det bara blir värre. Framförallt är informationen på skyltarna aldrig rätt. Det står att tåget ska gå trots att det som nu är över en timme sent. Det hindrar ju oss från att ta andra resvägar, säger han och tillägger:
– Vi är många forskare som pendlar både till och från Uppsala och det brukar märkas på våra tidiga möten. Då är det inte ofta vi är alla på plats."---

"SJ uppger att man leder om trafik till följd av det omfattande elfelet."---

"Stationer där tågtrafiken kan påverkas är Stockholm Central, Arlanda C, Helenelund, Häggvik, Karlberg, Knivsta, Norrviken, Rotebro, Solna, Sollentuna, Ulriksdal, Upplands Väsby, Uppsala C, Märsta, Rosersberg, Sala, Heby, Morgongåva, Avesta Krylbo, Furuvik, Marma, Mehedeby, Storvreta, Skutskär, Skyttorp, Tobo, Tierp, Vattholma, Älvkarleby, Örbyhus, Gävle C, Stockholm City och Stockholm Odenplan."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/installda-tag-efter-elfel

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-03-23 12:16 #5 av: Göstage

#4 Fast fullt så illa är det kanske ändå inte för Uppsalapendlarna? Skämtar

"Tågtrafiken till och från Uppsala är bäst i landet på punktlighet. 93 procent av tågen kom förra året fram högst fem minuter efter tidtabell, enligt statistik från statliga Trafikanalys."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/okad-punktlighet-pa-landets-jarnvagar

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.