Infrastruktur

Sena tåg kostar miljoner

2018-01-29 11:36 #0 av: Hayabusa

Intressant artikel om tågtrafiken i Skåne. Dessvärre enbart tillgänglig för de som prenumererar på "Premium":

 https://www.hd.se/2018-01-27/sena-tag-kostar-flera-miljoner-varje-arbetsdag

"Ingen annanstans i Sverige får spårfel, signalfel och andra störningar så svåra följder som i Skåne. Godstågen är fler och persontågstrafiken tätare än i andra delar av landet. Bara de stora pendeltågsstationerna i Stockholm har fler dagliga avgångar än de största järnvägsstationerna i Skåne.

Det täta trafiken ställer stora krav på järnvägsunderhållet. Men det är väl känt att dagens moderna tåg ofta kör längs järnvägar som är 100-150 år gamla. Underhållet har inte hållit jämna steg med den ökade trafiken. När det eftersatta underhållet blir uppenbart får det följder för tusentals tågpassagerare."

Anmäl
2018-01-29 11:39 #1 av: Hayabusa

"Enigt statistik som Trafikverket offentliggjorde i måndags blir de sena tågen färre i Sverige, men fler i Skåne. I fjol kom bara 83 procent av Öresundstågen i tid till stationen, bara 90 procent av pågatågen. Det är klart under Skånetrafikens mål på 85 respektive 92 procents punktlighet – och långt under tankarna inför 2020 att 95 procent av alla tåg ska gå och komma i tid.

Men passagerarna irriteras inte bara över förseningar. De reagerar också på korta överfulla tåg."

"De båda är under två års studier till e-commerce manager på Malmö universitet dagliga tågpendlare. De irriterar sig betydligt mer över trängsel än förseningar.

– Sittplats är man aldrig säker på. Särskilt inte från Ramlösa, suckar Marika Lundriksson.

– Ibland sitter jag i knät på någon, säger Jacqueline Engström.

– Ja, alltså inte bokstavligt talat. Man sitter trångt, menar jag."

Anmäl
2018-01-29 13:02 #2 av: [Carpinus]1

Följ anvisningarna: "Till sist vill jag rikta en uppmaning till dig som drabbas av försenade tåg: utkräv ansvar. Utkräv ansvar från den som är ytterst ansvarig. Utkräv ansvar från den ansvarige ministern, (då) Catharina Elmsäter-Svärd, och regeringen."

Ardalan Shekarabi, riksdagsledamot (S), inför valet 2014.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-02-27 09:32 #3 av: [Carpinus]1

"Tåget var den moderna tidens symbol för en obönhörlig utveckling, industrialismens motsvarighet till naturens urkraft. Tåget var ostoppbart.
Nu har vi nått ett nytt stadium.
Det är fortfarande ett äventyr att färdas med tåg. Men äventyret består i den ständiga osäkerheten. Kommer jag fram eller inte?
De svenska järnvägarna är en skam."

Peter Kadhammar i Aftonbladet.

Åtgärdsförslag, se #2, "utkräv ansvar från de ansvarige ministern".

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-03-13 09:33 #4 av: Göstage

#2 "Just nu är det stopp i tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala. Enligt den preliminära prognosen bör trafiken vara igång igen vid 11-tiden.
Orsaken till trafikstoppet är ett elfel i Häggvik norr om Stockholm."---

 "En av tågresenärerna som sitter fast är Jeremy Adler, forskare vid Uppsala universitet.
– Jag har pendlat den här sträckan i flera år och det känns som att det bara blir värre. Framförallt är informationen på skyltarna aldrig rätt. Det står att tåget ska gå trots att det som nu är över en timme sent. Det hindrar ju oss från att ta andra resvägar, säger han och tillägger:
– Vi är många forskare som pendlar både till och från Uppsala och det brukar märkas på våra tidiga möten. Då är det inte ofta vi är alla på plats."---

"SJ uppger att man leder om trafik till följd av det omfattande elfelet."---

"Stationer där tågtrafiken kan påverkas är Stockholm Central, Arlanda C, Helenelund, Häggvik, Karlberg, Knivsta, Norrviken, Rotebro, Solna, Sollentuna, Ulriksdal, Upplands Väsby, Uppsala C, Märsta, Rosersberg, Sala, Heby, Morgongåva, Avesta Krylbo, Furuvik, Marma, Mehedeby, Storvreta, Skutskär, Skyttorp, Tobo, Tierp, Vattholma, Älvkarleby, Örbyhus, Gävle C, Stockholm City och Stockholm Odenplan."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/installda-tag-efter-elfel

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-03-23 12:16 #5 av: Göstage

#4 Fast fullt så illa är det kanske ändå inte för Uppsalapendlarna? Skämtar

"Tågtrafiken till och från Uppsala är bäst i landet på punktlighet. 93 procent av tågen kom förra året fram högst fem minuter efter tidtabell, enligt statistik från statliga Trafikanalys."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/okad-punktlighet-pa-landets-jarnvagar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-25 09:44 #6 av: Göstage

Några skånska miljöpartister (faktiskt!) uppmärksammar OECD:sedan länge framförda kritik mot den sydsvenska infrastrukturens utveckling.

"Skånska politiker och tjänstemän träffar vid ett möte i Helsingborg i dag, onsdag, internationella analytiker från OECD. I fokus för mötet är en färsk uppföljning av en sex år gammal rapport, där olika hinder för regionens utveckling lyfts fram. Flera av OECD:s tidigare rekommendationer kvarstår, som att åtgärda de akuta bristerna i infrastrukturen."---

 https://www.dagenssamhalle.se/debatt/oecd-forbattra-de-skanska-jarnvagssparen-21824

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-25 10:45 #7 av: Carmarino

#6 Fast OECD vet ju inte att i Sverige är det bara stockholmsregionen som räknas.

(OBS! Ironi, om någon missade det.)

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-04-25 10:48 #8 av: Hayabusa

#7 Va!!!??? Finns det något utanför tullarna? Det måste väl ändå vara Fake News?

Anmäl
2018-04-25 10:49 #9 av: Carmarino

#8 Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-05-09 20:06 #10 av: Göstage

Det rör på sig. Inte.

9 maj: "Tågtrafiken mellan Eskilstuna och Strängnäs har stoppats. Orsaken är ett elfel.
– Det är problem med strömförsörjningen, säger Pär Aronsson på Trafikverkets pressjour."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/tagstopp-mellan-strangnas-och-eskilstuna

9 maj "Tågproblemen på Södra Stambanan och Västkustbanan startade vid 13-tiden på tisdagen. Inställda avgångar och förseningarna pågick fram till onsdagsmorgonen – då trafiken åter flöt på som vanligt."---

"Orsaken till problemen var ett fel på elförsörjningen mellan Lund och Hässleholm.
Över 100 tåg fick ställas in under kvällen, och tusentals resenärer har drabbats, uppger Skånetrafiken."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/installda-tag-och-forseningar-pa-sodra-stambanan

9 maj: "Både fjärr- och regionaltåg på södra stambanan står stilla på grund av ett elfel i Norrköping. Även Östgötapendeln berörs av problemen. Enligt Trafikverket är prognosen att ett spår kan öppnas tidigast vid midnatt."---
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/tagstopp-i-norrkoping-1

9 maj: "Amir Khoshniat Aram bor i Lerum och studerar på Komvux. Under sommartid jobbar han på Liseberg och brukar ta tåget för att komma till jobbet. Enligt honom har han haft stora bekymmer med förseningar i trafiken mellan Lerum och Göteborg. Nu har han tröttnat på förseningar och satsar på att köpa bil istället."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/amir-fran-lerum-ar-trott-pa-tagforseningar-ska-kopa-bil

#2 "Utkräv ansvar av den ansvarige ministern."

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-09 21:02 #11 av: Göstage

"Tåghånet måste upphöra", skriver Csaba Perlenberg på ledarplats i KvP:

"De skånska tågpendlarna förtjänar mer än det kaos som Trafikverket ger dem. Glöm höghastighetsjärnvägen till det att vardagspendlingen fungerar.
Att vara tågresenär är att vara utsatt för mer eller mindre konstanta prövningar. I Skåne har under de senaste dagarna kollektivtrafikens tågpendlare varit särdeles hårt prövade. Många frågar sig med rätta om tåget är att räkna med. Många vet redan svaret: Nej."---

"Så länge tågstrulet fortsätter kommer det gröna resandet att vara en ren fantasiprodukt. Oförutsägbarheten i kollektivtrafiken gör att många i stället fortsätter eller väljer bort tågen till förmån att köra bil till jobbet eller studierna. Problemet är att det i sin tur orsakar trafikstockningar som förvärrar E6 redan bräckliga situation."---

 "Tågproblemen i Södra Sverige borde inkluderas i de just nu pågående blocköverskridande samtalen om en framtida höghastighetsjärnväg. Att lägga hundratals miljarder på tåg som inte blir körbara på tiotals år är ett hån mot de hundratusentals passagerare som dagligen får sitt tålamod prövat. Glöm höghastighetsjärnvägen till det att vardagspendlingen fungerar."

https://www.expressen.se/kvp/ledare/csaba-perlenberg/taghanet-maste-upphora/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-09 21:26 #12 av: Hayabusa

"Runt 100 000 skånska tågresenärer blev strandade på tisdagen efter ett elfel. En del av dem som fick nog och tog en taxi fastnade i stället på E6:an, där en singelolycka orsakade långa köer.

Pendlarnas ilska må ha riktats mot Skånetrafiken, men ansvaret både för spår och vägar är Trafikverkets"

"Linus Eriksson är mycket kritisk till hur Trafikverket hanterat störningarna.

— Det största problemet är att vi inte får klara besked om vad som gäller. Det inträffar ett fel och så kommer en prognos, då planerar vi ersättningstrafik och informerar kunder. Sedan flyttar man prognosen och då faller hela tågsystemet i Skåne."

"Du jobbade ju själv som trafikledningschef på Trafikverket med ansvar för väg och tågtrafik i Södra Sverige - Vilket ansvar har du själv för den här utvecklingen?

Linus Eriksson – Det tycker jag inte att jag har. Jag har förståelse för utmaningen man står i och att det är en eftersatt underhållsskuld men det som händer nu är arbeten i anläggningen som man inte gjort en ordentlig riskanalys av, och inte utfört på ett bra sätt.

– Det jag framförallt är irriterad över är att jag upplever inte någon empati från Trafikverket där man förstår vad det här innebär.

– Och det känner jag inte igen från min gamla arbetsgivare."

Anmäl
2018-05-09 21:27 #13 av: Hayabusa

"Skåne behöver en fungerande tågtrafik. Att inte lita på tågtrafiken innebär att fler väljer att köra bil och då blir situationen på E22:an och E6:an ännu värre. Det blir en negativ spiral. Där är vår största förlust för då vågar man inte köpa ett månadskort till för man kan inte lita på tågtrafiken."

Anmäl
2018-05-10 08:55 #14 av: Göstage

"Efter ett tidigare elfel så kommer tågtrafiken att rulla på som vanligt under Kristi himmelsfärds dag, enligt Trafikverket."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tagtrafiken-i-gang-igen-efter-stoppet

Det tycker jag låter som en djärv gissning - klockan är ju inte nio ännu...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-10 09:05 #15 av: Hayabusa

#14 "Som vanligt" = sedvanlig osäkerhet :)

Anmäl
2018-05-13 05:29 #16 av: Göstage

Då är det normalläge igen - all tågtrafik ligger nere sedan i natt mellan Lund och Malmö på grund av elfel. Kan vara igång igen vid niotiden, bussar ersätter meddelar Skånetrafikens hemsida.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-13 08:20 #17 av: Hayabusa

#16 Höghastighetståg i all ära, men det vore bra om "vanligt tåg" kunde fungera någorlunda tillförlitligt. 

Anmäl
2018-05-13 08:28 #18 av: Göstage

Precis! Vi får väl ansluta oss till Csaba P., som skrev "Glöm höghastighetsjärnvägen till det att vardagspendlingen fungerar."

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-17 08:29 #19 av: Göstage

#4 Nu blir nog Uppsalaforskaren sen till jobbet igen...

"Problemen i tågtrafiken forsätter i dag. På onsdagen satt ett hundratal passagerare fast bland annat på expresståget mellan Stockholms central och Arlanda. Till slut orkade många resenärer inte vänta längre i värmen utan lämnade tåget och tog sig över spåren på egen hand.

Enligt Trafikverket har man reparatörer på platsen där en kontaktledning rivits ned, och en prognos säger att trafiken ska kunna rulla med full kapacitet igen i eftermiddag. Men under torsdagsmorgonen får tågresenärer räkna med förseningar och inställda avgångar.

Fjärr- och regionaltågen mellan Stockholm C och Arlanda/Märsta/Uppsala påverkas kraftigt av trafikstörningen. Bara två av fyra spår är öppna."---

https://www.expressen.se/nyheter/tagkaoset-kan-fortsatta-i-dag/

Video: och så kan det gå när tåget för en gångs skull avgår punktligt...Djävlas

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-17 08:34 #20 av: Hayabusa

#19 Ja, här i Skåne är situationen "utmanande" minst sagt. Åkte i tisdags från Helsingborg till Stockholm. 3 timmar försenat, så istället för att anlända 21.00 så var jag framme 24.00. Dessutom lyckades man med konststycket att köra ifrån en konduktör på perrongen! Han kom springande, viftade med armarna men förgäves...  

Anmäl
2018-05-17 08:38 #21 av: Hayabusa

"I förra veckan satt jag fast i ett tåg i över två timmar på Malmö C. Tåget skulle gå 13.08 men ni sade att strömmen gått, sedan sade ni strömmen hade kommit och sedan upprepade mannen i högtalaren att tåget inte stannar i Lund minst tjugo gånger.

En annan dag tog jag tåget till Landskrona från Triangeln 12.02. Det var två stora Öresundstågsätt. Vi resenärer provade att öppna det bakre tågsättet men inga dörrar gick att öppna. Det främre tågsättet var fullt av människor som stod som sillar i en liten burk med enorma väskor, barn och äldre som måste stå upp från Malmö till Helsingborg."

"Jag skriver detta medan jag står upp igen för tåget är proppfullt med resenärer som ska upp till Göteborg och Helsingborg och inte ens de fick en sittplats idag. Igår reste jag från Landskrona 19.22. Toaletterna var sönder och tåget var så fullt så alla stod två centimeter från varandra. Det var otroligt obehagligt i värmen att stå upp omringad av så mycket folk i över en timme."

https://www.hd.se/2018-05-17/det-var-otroligt-obehagligt-att-sta-upp-i-varmen-omringad-av-sa-mycket-folk

Anmäl
2018-05-17 08:49 #22 av: Göstage

Och politikerna har blicken riktad långt i fjärran - mot 2045 så där... (Det är väl det som kallas "fjärrtåg"?)

"I måndags var det dags igen. Under stora delar av dagen rådde omfattande förseningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm. Detta till följd av ett elfel mellan Alingsås och Vårgårda. Hundratals resenärer blev fast i flera timmar på varma tåg innan de kunde evakueras.

Andrew och Elena McDonald som är bosatta i Spanien hade rest till Sverige för att besöka vänner. Det var första gången och troligtvis även den sista. ”Från första stunden vi kom till Sverige så har det varit försening efter försening” sade Andrew till SVT Nyheter Väst. Knappast  någon förbättring av den så kallade ”Sverigebilden”."---

"Rubrikerna om diverse elfel och spårfel hör numera till det normala. Även i söndags drabbades trafiken mellan Göteborg och Stockholm av förseningar, då på grund av ett spårfel vid Grästorp. Inför långhelgen stod tågtrafiken i Mellansverige still på flera håll till följd av ett elfel i Norrköping och ett annat elfel i Sundbyberg. När Djurgården förra veckan skulle spela final mot Malmö FF i Svenska Cupen blev ett stort antal supportrar från Malmö försenade när de skulle ta sig till Stockholm.

Sverige är ett land med stora avstånd. Människor har behov – både professionellt och privat – av att kunna resa mellan olika platser. Men den bristande infrastrukturen skapar en oförutsägbarhet. Regeringens förslag om höghastighetståg i all ära, men det skulle kosta 205 miljarder kronor och tågen skulle vara i trafik senast år 2045, förutsatt att kalkylen håller. Sverige har inte råd att vänta i 27 år på att få en fungerande tågtrafik, och då bara mellan rikets tre största städer."

http://www.gp.se/ledare/boscanin-vi-kan-inte-vänta-till-2045-på-fungerande-tåg-1.6015104

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-17 10:37 #23 av: Carmarino

#21 Inte heller Skånetrafiken har tydligen några problem, bara utmaningar.

Tycker det låter lite löjligt att svara så här "Vi har utmaningar med Öresundstågen", när det helt klart är problem de har.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-05-17 10:48 #24 av: Hayabusa

#23 Yes! Vi tar oss an denna utmaning med förväntans full glädje! Jag vet inte, men utmaningen att få tågen att rulla fortare ter sig mindre än att få dem att rulla alls. 

PS Nu har tydligen en fågel orsakat ett elfel som gör att det är stopp i tågtrafiken mellan Helsingborg och Ängelholm. 

"Felet påverkar all trafik på sträckan i båda riktningarna och inga tåg kan köra. Den konkreta förklaringen till elfelet är att en fågel satt sig på ett olyckligt ställe". HD

Anmäl
2018-05-17 10:51 #25 av: Carmarino

#24 Kan inte minnas att varken fåglar, löv eller snö orsakade långa tågstopp förr i tiden. Undrar om de bygger för klena tåg numera? Funderar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-05-17 10:56 #26 av: Hayabusa

#25 Nä, det är nog resenärerna det är fel på Skämtar

OBS! Ironi under avdelningen: "Det finns minsann undermåliga tåg i andra länder också"

Anmäl
2018-05-17 11:01 #27 av: Carmarino

#26 Ja, så är det naturligtvis. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-05-17 11:05 #28 av: Taggeman

Att det inte var långa tågstopp förr berodde på att det fanns mer reparatörer på närmare håll längs tåglinjerna. Idag är dom centraliserade till några få ställen o det tar flera timmar för dom att komma till felställena. Ibland är det bara att byta en säkring men restiden gör att det tar tid. Förr satt en del signalreparatörer jour hemma. Och den som var närmast felstället fick åka ut o reparera ex. en trasig signal ofta en lampa som gått sönder, som innebär tågstopp o stora förseningar idag.

><> ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< <><

Anmäl
2018-05-17 11:14 #29 av: Hayabusa

Kapaciteten motsvarar inte behovet, det är min uppfattning.

Anmäl
2018-05-17 12:58 #30 av: Göstage

Like a bird on a wire...

"Det är stora tågproblem i Skåne under torsdagen efter en nedriven kontaktledning i Ödåkra. Orsaken till problemet: en fågel hade satt sig på ledningen. Enligt Trafikverket är trafiken igång igen tidigast vid 16."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/stopp-i-tagtrafiken-mellan-angelholm-och-helsingborg

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-17 13:00 #31 av: Hayabusa

#30 Japp - se även #24 :)

Anmäl
2018-05-17 13:23 #32 av: Göstage

Okej, det är lätt att spåra ur när det är så många fel...Skämtar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-17 13:34 #33 av: Hayabusa

#32 Du är något på spåret där :)

Anmäl
2018-05-17 17:27 #34 av: eskils

När en vanlig en-timmesresa tar 10 timmar, är det något man får räkna med? Det kanske är "lika bra att ta tåget dagen innan för att vara säker"...

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/marias-mardromsresa-pa-taget-en-timma-blev-tio

Det viktiga underhållet av järnvägsnätet tycks inte vara något som den sittande regeringen har brytt sig om. De har väl haft andra prioriteringar.


Anmäl
2018-05-17 18:33 #35 av: Göstage

Dä ä möcke nu...

"Ett tåg på väg från Danmark, mot Malmö, har under en period stått stilla vid Hyllie.
Med anledning av hetta har nu resenärerna lämnat tåget – utan tillåtelse.
– Det handlar om en spontanevakuering, folk har lämnat tåget utan att få tillåtelse. Det är en säkerhetsrisk, säger Beisi Sundin, pressinformatör på Trafikverket.
– Folk fick panik, säger ett vittne på tåget."

https://www.expressen.se/kvallsposten/just-nu-folk-lamnar-hett-tag/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-17 19:00 #36 av: Hayabusa

Personlig fundering: Resandet, såväl med tåg som buss eller bil, har ökat undan för undan. Vi är idag dryga 10 miljoner invånare, för 20 år sedan knappt 9 miljoner. Behovet av transporter torde vara högre - men kapaciteten har inte byggts ut i samma grad. Följden blir större slitage, lägre tillförlitlighet och trängre tågvagnar. 

Anmäl
2018-05-19 08:56 #37 av: Göstage

Sveriges järnvägstrafik har, inte oväntat, tappat i en internationell prestationsjämförelse som görs vartannat år.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/konsultrapport-svensk-tagtrafik-tappar-i-kvalite-jamfort-med-danmark-och-finland

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ar-lasarnas-varsta-historier-fran-tagkaoset
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/efter-tagkaoset-eneroth-s-kallas-till-trafikutskottet

#2 Shekarabis uppblåsta valballong från 2014 borde han få äta upp offentligt.

https://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article19425811.ab

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-19 09:41 #38 av: Hayabusa

"Till sist vill jag rikta en uppmaning till dig som drabbas av försenade tåg: utkräv ansvar. Utkräv ansvar från den som är ytterst ansvarig. Utkräv ansvar från den ansvarige ministern..."

Men inte nu, väl???

Anmäl
2018-05-19 10:04 #39 av: Göstage

#38 Cool

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-19 10:08 #40 av: Hayabusa

Elfelen som drabbar tågen beror nog på den ökade polariseringen :)

Anmäl
2018-05-19 10:14 #41 av: Göstage

#41 Plus skarvande politiker... Glad

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-19 10:24 #42 av: Hayabusa

Skrattar

Anmäl
2018-05-24 12:23 #43 av: Göstage

"Förseningar har uppstått i tågtrafiken mellan Malmö och Lund. Vissa tåg kan också komma att ställas in på delsträckor.
Ingen prognos finns i nuläget."---

SR

Lugn, det fixar Eneroth! Tummen upp

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-26 21:17 #44 av: Göstage

Nu har tågkrisen t.o.m. hamnat på kultursidan. Expressens kulturchef Jens Liljestrand:

"Tågkrisen är en infrastrukturkris som i förlängningen är en kulturkris. När människor undviker hållbara, kollektiva färdmedel på grund av ständiga förseningar skapas en grundläggande otrygghet. Bilderna på människor som i panik lämnar havererade tåg efter timmar i kvävande värmebölja och planlöst vandrar ut på rälsen, är bilden av ett kapsejsande samhällsbygge.
Att det är omöjligt att lita på tågförbindelser ens mellan Sveriges största städer är förnedrande för en upplyst, liberal demokrati."---

https://www.expressen.se/kultur/jens-liljestrand/tagelandet-ar-fornedrande-mot-sverige-som-kulturland/ 

(Att Liljestrand i artikeln sedan blandar in att det minsann hade skett åtgärder om det varit muslimernas fel har väl med tidsandan att göra. Eller det varma vädret.)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-26 21:32 #45 av: Hayabusa

"Försenade och inställda tåg är vardag i Sverige och inte minst Skåne.

Det politiska ansvaret faller tungt på Miljöpartiet.

Visserligen är Sveriges infrastrukturminister (Tomas Eneroth) socialdemokrat. Men Karolina Skog från Malmö är miljöminister och i riksdagens trafikutskott är miljöpartisten Karin Svensson Smith från Lund ordförande.

– Nu sitter vi i regeringen och har dessutom ansvar för kollektivtrafiken i stora delar av Sverige även på regional nivå. Det är ett jätteproblem för oss att det vi pekar på som lösningen för framtiden inte fungerar i dag, säger Karolina Skog."

Olle Lönnaeus

Anmäl
2018-05-26 21:36 #46 av: Göstage

#45 Fast miljöpartisterna håller sig väl till flyget? Skämtar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-26 21:40 #47 av: Hayabusa

#46 Ja, MP-politikerna - så klart! Om det är någon som kan unna sig flygresor så är det ju de!

Karolina Skog:

"Vi har jättegoda förutsättningar ha tåg som huvudsakligt sätt resa. Det ska vara pålitligt, rent, snyggt, bra mat, bra wifi och bra kuddar på nattåget."

Det är ju en j-a tur att jag har gångavstånd till det mesta :)

Anmäl
2018-06-02 13:15 #48 av: Göstage

"Ett misstänkt elfel mellan Lund och Hässleholm orsakar stora problem i tågtrafiken, uppger Trafikverket.
Ingen prognos kan lämnas i nuläget."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/elfel-stoppar-tag-mellan-lund-och-hassleholm/

Det blir bättre 2040.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-13 21:03 #49 av: Göstage

 "SJ uppger att tåget gått sönder på något sätt". Ja, det är uppenbart, när tvåhundra pers på täget mellan Stockholm och Malmö får klättra ner per stege till banvallen.

 "Men det känns inte som att det är några andra konstigheter. Det är försenat, och det är aldrig bra", filosoferar SJ pressjour vidare. Nej, vore det bra skulle väl alla tåg vara försenade? Å andra sidan är det kanske inte så långt till att det blir så...

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-13 22:06 #50 av: eskils

#49 GapskrattarNördFörskräckt


Anmäl
2018-06-14 18:56 #51 av: eskils

"Enligt Trafikverket har resenärer på ett pendeltåg mot Nynäshamn spontanevakuerat på egen hand i närheten av Älvsjö.

– De har brutit sig ut ur tåget. Vi förstår att det är jobbigt att sitta fast på ett tåg. Men det är fullkomligt livsfarligt och förbjudet att själv evakuera. Det ligger 16 000 volt på spåret och det kan komma ett tåg på ett annat spår, säger Josefin Gröndahl, presskommunikatör vid Trafikverket.

Resenärerna hade själva gått på spårområdet och tagit sig till närliggande plattform."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/stopp-i-pendeltagstrafiken-elfel-i-alvsjo

Sossarna och det tågförespråkande Miljöpartiet sitter både i regeringen och i Stockholms stadshus sedan 4 år tillbaka. De bär skulden för den icke-fungerande tågtrafiken, och de lär få sitt betyg av väljarna i september...


Anmäl
2018-06-14 21:32 #52 av: Taggeman

#51  Att trafikverket ger fel uppgifter att det ska ligga 16000 volt på spåret stämmer inte, den farliga strömmen är på ledningen . Hur skulle man annars kunna gå över vägövergångar.
Men spårar tåget ur och inte står på spåret så kan ström ledas över personer som kliver ner på banvallen/spåret.
Även om kontaktledningen har rivits ner  så är det väldigt farligt att va i närheten för ledningen kan va som en piska o fara omkring när det är ström på den.

><> ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< <><

Anmäl
2018-07-19 09:28 #53 av: Göstage

Knappast oväntat:
"Såväl lönsamheten som punktligheten går åt fel håll för den statliga tågoperatören SJ, enligt delårsrapporten för årets andra kvartal."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/samre-lonsamhet-och-punktlighet-for-sj

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-09 07:38 #54 av: Göstage

"Vart tredje svenskt fjärrtåg är försenat och denna sommar har problemen för tågen varit många. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) lovar att det blir bättring framöver."---

"Pressad att svara på frågan om när de svenska tågresenärerna kommer att kunna räkna med att tågen går i tid svarar ministern att man på åtminstone en del sträckor kommer märka förbättringar snart.
– Du kommer att kunna se det på vissa sträckor redan under de kommande åren eftersom vi gör så stora insatser nu. Men man kommer också på vissa sträckor där det görs stora renoveringar faktiskt märka att det tar lite längre tid."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/minister-lovar-forbattringar-i-tagtrafiken

Jaha?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-09 10:09 #55 av: Carmarino

#54 "...redan under de kommande åren..."

Undrar hur många det är kvar som åker tåg då. Väldigt många verkar redan nu vara på vippen att ge upp tågresorna, och köpa bil istället.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-08-09 10:11 #56 av: Hayabusa

#55 Bra fråga. Ja, många tågresenärer överväger bilen som transportmedel och då blir det ÄNNU trängre på (exempelvis) E6:an i Skåne...Det är för väl att jag slipper jobbpendla. 

Anmäl
2018-08-09 11:29 #57 av: eskils

Ur Rapport igår kväll, första inslaget:

"En undersökning från 2014 visade att Sverige var sämst i hela EU vad det gäller försenade persontåg.

Järnvägskonsult Per Corshammar konstaterar att det bara har blivit värre sedan dess: "Vi lär behålla bottenplaceringen i Europa för sämst punktlighet i järnvägstrafiken." "

Vi är alltså SÄMST I EUROPA. T o m Bulgarien och Rumänien är klart bättre. Hur ska S-MP-regeringen bortförklara det??

Nu byter vi regering.


Anmäl
2018-08-30 14:03 #58 av: eskils

Göteborgshumor?

"Trafiken är för opålitig idag, och då tar folk bilen istället för de är rädda att inte hinna hem till dagishämtning, säger Alex Bergström (S), vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Flera vallöften om kollektivtrafik

Enligt Bergström är det som behövs för att lösa problemen en fortsatt satsning på regiontågen, där även Kinnekullebanan och Viskadalsbanan ingår.

– Det kan vi få med en fortsatt socialdemokratisk regering, säger han."

De har ju haft 4 år på sig...…… Looser


Anmäl
2018-08-30 15:29 #59 av: Jimmy.L

Man vågar inte snart att åka fjärrtåg i Sverige, senast igår var det knas mellan Stockholm/Göteborg/Malmö.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-09-30 14:50 #60 av: Göstage

"Ett spårfel i Flen på Västra stambanan skapar stora störningar i tågtrafiken. Flera avgångar påverkas och inställda avgångar förekommer.
De linjer som berörs är fjärr- och regionaltåg på sträckorna Stockholm–Norrköping–Malmö, Stockholm–Hallsberg–Göteborg och Linköping–Eskilstuna–Sala.
Reparatörer har skickats till platsen och trafiken beräknas vara igång igen i full kapacitet klockan 18 på söndagen."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/stora-storningar-i-tagtrafiken-flera-linjer-paverkas

Rutinärende.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-08 08:29 #61 av: Göstage

Till listan:

"Det råder under måndagsmorgonen stopp i tågtrafiken i Blekinge.
Orsaken är ett spårfel som förväntas vara åtgärdat först vid lunchtid.
Resenärer i hela Sydsverige påverkas."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/stopp-i-tagtrafiken-7/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-08 10:55 #62 av: Hayabusa

Saxat från HD/Sydsvenskan:

"En timme. Längre ska strandsatta resenärer inte behöva vänta innan de evakueras från havererade tåg i storstadsområdena. Det lovar Trafikverket – som nu placerar ut 15 hjälplok över hela landet. Det första placeras i Malmö."

"– Det är tuffa mål. Att starta en evakuering inom en timme innebär en kamp mot sekunderna. Trafikverket måste kunna gå in med ett tydligt mandat och säga till alla inblandade parter, ”nu gör vi så här”. Vi ska ta hand om människorna först och fordonen i nästa steg, säger Thomas Petterson."

https://www.hd.se/2018-10-08/strandsatta-tagresenarer-ska-evakueras-inom-en-timme

PS Artikeln är låst för "Premium" kunder. 

Anmäl
2018-10-15 08:38 #63 av: Göstage

Stora förseningar i helgen Göteborg-Stockholm, och problemen kvarstår:

"Ett omfattande elfel norr om Skövde på söndagen ställer till stora problem för tågresenärer på sträckan Göteborg–Hallsberg–Stockholm."---

"Trafikverkets presskommunikatör Pär Aronsson menar att det i värsta fall fortsatt kan bli flera timmars förseningar och att man ska ringa sitt tågbolag för mer exakt information.
Trafikverket räknar med att tågen går som vanligt igen på onsdag denna vecka."---

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7067154

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-17 07:51 #64 av: Göstage

"Löv på rälsen-säsongen" är här.

"Öresundstågen är inställda mellan Malmö C och Helsingborg. Pågatågen är inställda mellan Lund C och Helsingborg. Bussar ersätter i begränsad omfattning", skriver Skånetrafiken på sin hemsida.
Ersättningsbussar har satts in. 

Skånetrafiken uppger att anledningen till tågstoppet är ett spårfel.
– Det kan bli så på hösten, att hjulen låser sig och kasar på rälsen. Då är de inte helt runda efteråt. Man har inte sett det och det är lätt att missa. Och när man kör vidare slår det sönder rälsen, säger Bengt Olsson.
Förhoppningen är att få i gång trafiken runt klockan 9."--- 

https://www.expressen.se/kvallsposten/just-nu-stort-tagstopp-i-skane-tusentals-resenarer-berors/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-17 07:55 #65 av: Hayabusa

#64 Vi är vana...Nörd

Anmäl
2018-10-17 08:19 #66 av: Göstage

"Skånetrafiken uppmanar alla att stanna hemma." Skrattar 

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/stopp-i-tagtrafiken-mellan-lund-och-helsingborg-1

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-17 08:43 #67 av: Hayabusa

#66 Så är det...tågen funkar dåligt och E6:an är proppfull.  Lika bra att bli hemma...

Anmäl
2018-10-17 12:27 #68 av: Carmarino

Tur att man inte jobbar i Malmö. Pustar

Fast jag läste att de eventuellt blir klara med arbetet på E6:an tidigare än beräknat. Alltid något - om det håller. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-17 13:36 #69 av: Hayabusa

#68 Att jobbpendla till Malmö är inget hit...även när det inte pågår vägarbete. Den är helt enkelt (vid vissa tidpunkter) överbelastad.

Anmäl
2018-10-17 18:11 #70 av: Carmarino

Det blev visst dubbelt. Trodde inte att mitt förra inlägg kom med, för iFokus slutade fungera precis då.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-18 10:09 #71 av: Hayabusa

"Trafikverkets besked till alla skånska jobbpendlare som brukar köra längs E6 är glasklart: Lämna bilen hemma, annars är risken stor att du fastnar i en bilkö.
Onsdagens besked från Skånetrafiken var lika kristallklart: Stanna hemma själv också, annars finns det en överhängande risk för att du blir fast på tågstationen.
Därför blev onsdagen en dag i trafikkaosets tecken för såväl bil- som tågpendlare. Situationen komplicerades ytterligare av en trafikolycka med flera inblandade bilar utanför Landskrona."

Saxat från HD (betalartikel) 17/10-2018

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.