Annons:
Etikettideologi
Läst 1448 ggr
[Göstage]
2018-04-05 11:17

Med Vinnova bakom ratten mot den ljusnande framtid

Att tillsammans med de stora mediedrakarna och Public Service ta fram ett digitalt verktyg som övervakar vad som skrivs på nätet, ge pengar till förslag som inbegriper ökad övervakning av medborgarna i det framtida Sveriges offentliga rum, och finansiering av Rättviseföreningens Mediemätare - "ett verktyg som räknar antalet kvinnor, män, nordiskt och utomnordiskt klingande namn i tidningsartiklar" - gemensam nämnare Vinnova.

Allt oftare dyker det statliga Vinnova - verket för innovationssystem- upp som finansiär av och medverkande i projekt som rör kontroll och övervakning av nyhetsförmedling och medborgare, inte minst sådana som inte är stöpta i den godkända form som håller på att utvecklas av fotriktiga politiker och myndigheter. 
"En cyniker kan lätt komma till slutsatsen att staten använder sin myndighet till att upprätthålla en bild som allt fler börjat ifrågasätta", skriver Josef Fransson (SD). I januari behandlade riksdagen en interpellation från Fransson om nyhetsövervakningsprojektet. Kulturminister Alice Bah Kuhnke försvarade Vinnovas bidrag, ingen annan riksdagsman såg sig föranledd att delta i debatten. 

Storebror visar musklerna allt mer ogenerat…

Annons:
[Hayabusa]
2018-04-05 11:24
#1

Som medborgare i landet Sverige så bör man, kanske, vända sig till Vinnova och be att få riktlinjer för godkända åsikter.

[Göstage]
2018-04-05 11:28
#2

#1 Låter som ett ärende för Sanningsministeriet - det är de som ansvarar för dubbeltänket. 😉

https://sv.wikipedia.org/wiki/1984_(roman)

[Hayabusa]
2018-04-05 11:31
#3

#2 Sannerligen - tack 👍

[Göstage]
2018-04-25 07:43
#4

Stämpeln

Så har mediapolitbyrån "faktakollen"  kommit i arbete och talar om vad som är rätt och fel i statens och MSM medias ögon. Med rutan "faktiskt" kommer vi alltså att delges vilka nyheter och uttalanden som är korrekta eller inkorrekta i deras ögon. DDR-andan firar nya triumfer! Inte för att jag har några höga tankar om journalistkåren, men åtminstone några i den borde väl känna skam när de ser det färdiga resultatet?

[Hayabusa]
2018-04-25 07:50
#5

#4 De kan börja med att kolla hur det står till med denna text:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/var-tredje-syrisk-flykting-hogutbildad

[Göstage]
2018-04-25 08:28
#6

#5 Den skulle med största sannolikhet förses med stämpeln "faktiskt helt sant" som har underförklaringen "Faktan i påståendet är korrekt och entydig, och framförs i ett rättvisande och korrekt sammanhang". 🥵

Annons:
[Hayabusa]
2018-04-25 08:38
#7

#6 Ja

[Göstage]
2018-04-25 10:08
#8

Skjortan börjar kännas trång…

"Fyra av de fem länder som fallit mest på Reportrar utan gränsers globala årliga Pressfrihetsindex är EU-länder."---

 ”Europa, som tidigare alltid varit en bastion för pressfrihet, är den världsdel där utvecklingen går snabbast nedåt, jämfört med andra regioner i världen”, skriver Reportrar utan gränser."---

https://www.journalisten.se/nyheter/eu-lander-faller-snabbt-i-pressfrihet

Sverige ligger förvisso tvåa på listan över länder med störst pressfrihet (efter Norge) - men hur länge till?

[Göstage]
2018-04-25 23:50
#9

#4 Åsa Linderborg var hedersamt snabb ut med att skriva sin uppriktiga åsikt om Faktakollen.

"Det finns så många problem med Faktiskt.se att jag inte vet var jag ska börja. Faktiskt.se är en delvis statligt finansierad faktagranskningssajt (1,9 miljoner kronor) där public service (SVT och Sveriges Radio) gör gemensam sak med stora privatägda mediehus (Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter) i syfte att rädda Sverige ur fake news-träsket."---

"Denna "faktakoll" har de lagt på Faktiskt.se, som saknar en gemensam ansvarig utgivare. Det finns med andra ord ingen som tar det fulla ansvaret för allt som publiceras där, mediehusen ansvarar bara för sina egna publiceringar. Och ändå ska de ligga bredvid varandra, den ena granskningen ska följa efter den andra i ett enda sanningsflöde. Dessutom är inte artiklarna signerade, de är helt anonyma; mediehusens varumärken anses räcka som avsändare.

Vad händer om låt säga SVT hamnar snett i sin faktagranskning? Ska de andra då smälla sin egen samarbetspartner på fingrarna? Eller ska de som ingår i Faktiskt.se skydda varandra genom att indirekt skriva under på att alla alltid kommer fram till ett korrekt resultat?

Det här ringar in hur komplicerad förtroendefrågan är internt för medierna. Å ena sidan måste ju mediehusen kunna lita på konkurrenternas granskningar. Å andra sidan kan vi inte alltid göra det. Metoo-hösten är ett plågsamt exempel på det."---

"Faktiskt.se var en provocerande dålig idé från början. Lägg inte ut. Lägg ner. Vi journalister har redan nog problem med trovärdigheten."

 https://www.aftonbladet.se/kultur/a/jP7yM9/asa-linderborg-lagg-ner-faktakollen

[Hayabusa]
2018-04-26 11:50
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

I en film från LO så påstås det att M vill sänka lönerna för gemene kvinna/man/annat kön:

https://www.youtube.com/watch?v=sC1oZ3JFmy8

[Göstage]
2018-04-26 12:08
#12

Tror att det vållade lite missnöje bland censurivrarna att de två första inslag som "SVT-faktiskt" ifrågasatte var material från/om LO/S - "så var det väl inte tänkt"…😉

[Göstage]
2018-05-04 22:43
#13

 Sanna Rayman i Expressen sällar sig till Faktisktskeptikerna:

"Det offentliga samtalet är infekterat. Misstron utbredd. I detta läge bestämmer sig fyra mediekanaler för att agera rikslikare i valrörelsen och fria och fälla utvalda argument i debatten. Redan urvalsbiten är ett problem. Vilka påståenden nagelfars och vilka slinker igenom? När är man noggrann intill minsta stavelse och när läser man generöst?"---

https://www.expressen.se/ledare/sanna-rayman/nar-misstron-ar-som-storst-ar-faktiskt-som-dummast/

Annons:
[Göstage]
2018-05-12 09:05
#14

Vinnova hör till de organisationer som intresserar sig för nudghing. På YouTube finns en video från 2016 som presenteras sålunda: "SKL, VINNOVA och Stiftelsen Svensk Industridesign (SVID) vill bidra till ökad kunskap om vad beteendepåverkande insatser - nudging - innebär. Vilka möjligheter och hinder finns för tillämpning inom ramarna för offentliga organisationers uppdrag och verksamhet? Vad kan vi lära av internationella och svenska exempel och hur kan vi själva tillämpa detta i konkreta insatser?"---

Vad är då "nudging"? Här är ett utdrag ur tidningen VI om begreppet:

"Begreppet nudge myntades av Cass R. Sunstein, professor vid Harvard Law School ,och professorn och beteendeekonomen Richard H. Thaler i boken Nudge – Improving decision about health, wealth och happiness, som kom 2008. I boken beskriver författarna nudging som ett sätt att påverka människors beteende i en riktning som förbättrar deras liv på ett eller annat sätt, utan att hindra dem från att göra andra val eller påtagligt förändra förutsättningarna. Andra viktiga faktorer är att det ska vara enkelt, transparent och hållbart. Att lägga frukten i ögonhöjd är en typisk nudge, att förbjuda skräpmat är det inte.

Men alla är inte lika imponerade. Kritiska röster hävdar att nudging närmar sig manipulation och att det är vårt undermedvetna som handlar när vi utsätts för en nudge. Annan kritik tar avstamp i att människor är rationella varelser som inte behöver styrning utifrån för att komma till insikt om sitt eget bästa."---

http://www.vi-tidningen.se/nudging-en-liten-knuff-i-ratt-rikning/

2017 års Nobelpris i ekonomi tilldelades beteendeekonomen Richard Thaler, mannen som skall ha myntat begreppet "nudging". Den svenske beteendeekonomen John Gustavsson var kritisk till valet.

 "Thaler argumenterar för att nudging är fördelaktigt eftersom man inte tar ifrån människor deras fria val; man bara gör det lättare att ”välja rätt”. Jag skulle snarare säga att man behåller illusionen om att ett fritt val existerar, samtidigt som staten tar till psykologiska massförstörelsevapen för att få människor att välja som staten vill.

Idag kanske det handlar om harmlösa saker som pensionssparande, men imorgon kanske staten använder samma metoder för att få konsumenter att välja ”rätt” media och till och med rätt parti, utan att officiellt ha tagit bort valfriheten. Att Thaler inte ens tycker att denna problematik är värd att diskutera visar på den blinda tilltro han har till politiker."---

Kanske kan man se kampanjen "Faktiskt"  som en konkret insats inom offentlighetens ramar för att att få oss konsumenter att välja "rätta" medier utan att officiellt ta bort valfriheten?  Man placerar "det rätta budskapet" i ögonhöjd för att få oss att välja vad staten vill - en illusionisternas folkuppfostran.

[Hayabusa]
2018-05-12 10:16
#15

#14 Det finns väl redan ett ord för det? "Manipulation".

[Göstage]
2018-05-12 10:23
#16

Ja, fast i den här formen statligt sanktionerat, upphöjt till vetenskap och Nobelprisbelönat…

[Hayabusa]
2018-05-12 10:26
#17

#16 Japp - ett nytt namn på saker & ting så har vi plötsligt vänt blad :)

[[eskils_]]
2018-05-12 10:43
#18

#14 Tvi vale för "folkuppfostran"! Luktar DDR och Nordkorea lång väg.

[Göstage]
2018-07-31 16:52
#19

De s.k. "Faktagranskarna"  märker ord och brännmärker åsikter också, konstaterar bland andra Naomi Abramowicz i Expressen.

_"Tidigare i år inledde DN, SR, SVT, SvD och nättidningen KIT samarbetet ”faktiskt” för att faktagranska samhällsdebatten. På måndagen var det ett uttalande av Hanif Bali (M) – Sveriges mest omstridde riksdagsledamot – som synades i sömmarna. 
_

Det började med att Bali kommenterade Migrationsverkets nya asylprognos för de kommande två åren på sin Facebooksida. ”Asylärendena kommer fortsatt ligga på abnormt höga nivåer på ca 23 000”, skrev han. Ingen som har följt Bali kan bli förvånad över hans bedömning. Han har länge förespråkat en mer restriktiv flyktingpolitik. 

Men tji fick han. Nivåerna är inte alls abnorma, visade DN:s så kallade faktagranskning. Enligt DN:s reporter var Balis påstående ”helt fel” eftersom Sverige under flera år har tagit emot fler än 23 000 asylsökande årligen."--- "DN:s granskning visar varför det är lönlöst att faktagranska åsikter. Om politik enbart handlade om mätbara fakta, varför ska vi ens ha folkvalda politiker? Varför ska vi ens ha demokrati?"---

"Det lär inte vara sista gången som DN eller någon annan av faktiskt-granskarna försöker att bedöma sanningshalten i en politikers åsikter. Man får åtminstone glädjas åt att förra valrörelsen inte granskades av samma gäng politikanalfabeter. Hur hade man exempelvis gått till väga för att faktagranska dåvarande statsministerkandidaten Stefan Löfvens (S) påstående att ”något håller på att gå sönder i Sverige”? Vilken oberoende statistik hade man hänvisat till för att avgöra om Löfvens utsago stämmer eller inte? Att tro att man kan koka ned all politik till fakta är faktiskt inte bara dumt, det är abnormt korkat."

  https://www.expressen.se/ledare/naomi-abramowicz/det-gar-faktiskt-inte-att-faktagranska-asikter-dn-/

[Göstage]
2018-08-08 22:06
Annons:
[Hayabusa]
2018-08-08 22:23
#21

Suck…

Emo
2018-08-09 05:31
#22

Kan det vara så att av  folket välkomnade polska brandmän lyssnat på utarbetade och (be)svikna svenska brandmän i stället för att fråga regeringen?

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

[VSK]
2018-08-09 07:13
#23

#18

Är ju faktiskt så det sett ut bra länge i det här landet. Indoktrineringen börjar tidigt numer. 

#22

De polska brandmännen sket totalt i den svenska regeringen då regeringen smutskastat Polen, utan de polska hjältarna gjorde detta för landet Sverige (djur och natur) och svenska befolkningen. 

Både Stefan Löfven och Morgan Johansson har kritiserat Polen för att de inte tar emot muslimer. 

Polen har tagit emot 2.5 miljoner (vill jag minnas) från Ukraina, och Polen har stora problem med dessa ukrainare för många av de står för superi, våld och annat skit.

[Göstage]
2018-08-11 09:05
#24

#20 Sanna Rayman på Expressens ledarsida funderar bland annat över hur en polsk twitterkommentar blev föremål för utredning av "Faktagranskarna" på SVT, som presenterar sig med att "SVT:s faktakoll vill ge tittare och läsare möjlighet att fördjupa sig i samhällsdebatten genom att granska svenska makthavares uttalanden och påståenden." Vad motiverade dem då till "brandkårsutryckningen" till Polen? Rayman:

"Tabut mot att ställa grupp mot grupp har aldrig varit generellt. Om polsk tv twittrat att Sverige saknar brandskydd på grund av skattesänkningar - i stället för på grund av migration - hade man undgått SVT:s granskning.

”Sverige behövde hjälp eftersom landet saknar brandbekämpningskapacitet då man har prioriterat att lägga pengar på migration och utbildning i genusteori.”_
Detta tillspetsade påstående gjordes nyligen av polska tv-programmet Poland Daily på Twitter.
_

Sveriges Televisions ”Faktakollen” – valrörelsens främsta GPS – kunde efter efterforskningar konstatera att polackerna hade ”faktiskt helt fel”. (Så nu behöver ni inte rösta på Polen i september gott folk!) De satsningar på jämställdhet och genusperspektiv som gjorts inom brandförsvar och räddningstjänst har inte skett på bekostnad av annat, styckena om jämställdhet i utbildningarna är faktiskt korta och så vidare.

Den delen av påståendet som gällde att Sverige ”prioriterat att lägga pengar på migration” granskades däremot inte. Kanhända för att det är svårt att avgöra vad som är en prioritering utan att ha en åsikt. Eller så ville man bara inte befatta sig med getingboet migration och pengar."---

https://www.expressen.se/ledare/sanna-rayman/svt-hackar-bara-pa-polen-inte-pa-morgan-johansson/

[Hayabusa]
2018-08-11 09:40
#25

#24 Att de senaste 10 årens kostnad för migration kostat betydande summor pengar & resurser är ingen osanning. I en stats budget ställs kostnader mot varandra, det är enkelt matematik. 

PS Att jag skriver "senaste 10 årens…" är bara som exempel.

[Göstage]
2018-08-11 09:50
#26

#25 I Faktagranskarnas och statliga Vinnonas värld är det en verbal no go zone. 🤐

[Göstage]
2018-10-17 14:59
#27

Henrik Hall, handläggare (KD) och borgerlig skribent: "Faktiskt.se har troligen bidragit till den eskalerande misstron mot media i Sverige genom att slänga ur sig rena felaktigheter, hårdvinklingar och slarvig journalistik. Experimentet borde nu gå i graven för att aldrig mer återuppstå. Snarare borde det användas som avskräckande exempel på journalisthögskolor runt om i landet. Faktagranskningen blev faktiskt helt fel."

https://www.nt.se/asikter/ledare/faktiskt-helt-fel-om5515234.aspx

Hoppas att det faktiskt är sant att eländet lägger ner vid årsskiftet…

Annons:
[Hayabusa]
2018-10-17 18:29
#28

#27 Sant. Vilken sneträff det blev där…

[Göstage]
2018-11-08 15:28
#29

Samtliga redaktioner som är delaktiga i "Faktiskt" visste att det var vänsteraktivister i "Ort till ort" som låg bakom tältkampanjen i Solna - detta hade de informerats om i ett pressmeddelande. Trots det gjorde de den "nyhetsbevakning" som aktivisterna önskade. Rebecca Weidmo Uvell som avslöjat rackarspelet förväntar sig en typisk "faktiskttillrättaläggande".

https://uvell.se/2018/11/08/media-visste-om-taltkampanjen/

[Hayabusa]
2018-11-08 15:52
#30

#29 "Faktiskt Fejk" vore ju ett mer passande namn…

[Göstage]
2021-01-23 16:20
#31

Rebecca Weidmo Uvell funderar över sambandet mellan Huawei och Gröna Städer, och i det grävet figurerar även Vinnona och det finns en del trådar in i regeringskansliet. Tillfällighet? Vi får se - RWU har spaden i marken fortfarande...

Som följer mig vet att en av de saker jag skriver om är astroturfing, när något låtsas vara något annat. Ofta gräströtter men det kan även vara en front ett företag eller något annan har.  I ett par dagar har jag därför grävt runt kring Gröna Bilister,
Upp till toppen
Annons: