Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Utrikespolitik

Feministisk Utrikespolitik

2019-09-06 21:26 #0 av: [Hukanson]

Så har Margot Wallström fått nog. Mer tid till familjen! Hon avgår omedelbart som utrikesminister och på tisdag utses en ny. Vem? Kan det bli någon annan än en ny kvinna därför att Sverige berömmer sig att vara det första landet i världen med en feministisk utrikespolitik? Vad är då det, vad innebär den politiken? Kanske att i alla sammanhang stå upp för kvinnans rättigheter och jämlikhet med mannen.  Att Margot förde den politiken var säkert resultatet av hennes kompetens och skicklighet men måste den profileringen fortsätta efter henne, det är inte självklart tycker jag.  Så vitt jag vet är det inte en officiell regeringspolitik.

Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-09-08 10:01 #1 av: Pyttelite

Du finner svaren nedan samt handboken.

https://www.regeringen.se/regeringens-politik/en-feministisk-utrikespolitik

https://www.regeringen.se/rapporter/2018/08/handbok-sveriges-feministiska-utrikespolitik/

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2019-09-08 13:22 #2 av: [Hukanson]

Tack till #1 för info. Men det är olämpligt tycker jag att definiera svensk utrikespolitik som "feministisk" bara för att jämställdhetsperspektivet skall vara vägledande i allt. "All utrikespolitik skall genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv" . Det vore välan mer korrekt att säga  att svensk utrikespolitik karakteriseras av välvilja till jämställdhet och feministiska folkrörelser. 

I Sverige har vi en speciell Jämställdhetsmyndighet som skall säkerställa att kvinnor och män har samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter inom alla områden i livet. Det verkar ju då som om Utrikesdepartementet hade problem med det om de måste definiera sin utrikespolitik som just sådan. Och så kan man ju säga att om vi inte har sopat rent i vårt eget hus - hur kan vi då kräva att andra länder ska rätta sig efter vad vi tycker de ska göra (om vi inte har gjort det själva).

Litet makabert att ministern själv efter 40 år återgår till sin familj för att bli mer jämställd i hushållsarbetet.

https://www.jamstalldhetsmyndigheten.se/om-jamstalldhet/vad-ar-jamstalldhet

Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-09-08 17:14 #3 av: Pyttelite

Så om man är kvinna kan man inte avgå av familjeskäl?

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2019-09-08 17:42 #4 av: [Hukanson]

Det är nog det hon själv har tyckt länge. Feminismen har behövt pionjärer som offrat sina familjeliv för att arbeta för en samhällsutveckling. Det liger nog en tung dubbel börda på de kvinnor som tar sig ända upp till maktens borgar - de ska dels sköta sitt jobb och dels göra det på ett sätt som tillför kvinnliga eller feministiska kvaliteter till arbetet. Kanske samhället nu har accepterat tanken på jämställdhet - fullt ut - nu när Jämställdhetsmyndigheten är verksam. Nu kan pionjärerna vila och allt är ordnat till det bästa. 

Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-09-08 17:52 #5 av: Pyttelite

Eller oxå är det du som tror att det är så för kvinnor.

Margot har väl nästan nått pensionsåldern, gjort karriär och börjar nu funderar om arbetet är allt i livet.

Vad är det för konstigt med det?

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2019-09-09 14:05 #6 av: LBB

#5  när hon går, så går väl också den sk , sankt Olof eran..den då Sverige skulle, enligt Palme agera hela världens samvete.

Anmäl