Off Topic

Vad är kultur?

2019-12-05 12:57 #0 av: LBB

Ja, i mina ögon är det en enkel fråga att svara på.

Allt människan gör , som skänker henne välbefinnande  ökar hennes kunskap och är samhällsbyggande kan ses som kultur.

Att man sedan som kulturutövare ska ta hänsyn, så att andra inte tar anstöt av mitt kulturutövande säger sig egentligen självt.

Att förnedra/provocera män, kvinnor, religiösa grupperingar som exempel

Det kan vara allt från ex ecce homo utställningar till rondellhundar, de senare då utrustade med turbaner.

Nu har jag inget emot de ovan beskrivna företeelserna....om dessa inte framförs i provokativt syfte.

Vi har i Sverige sedan gammalt kulturyttringar som tydligen inte faller alla på läppen

Jakt, fiske till exempel. Fick nyligen på näsan skrivet att jakt inte var kultur.

För det förhärligade dödandet.  Tja då måste ju filmkonsten strykas den med, för de flesta filmer handlar ju om våld i olika former.

Kommentarer?

Anmäl
2019-12-05 13:03 #1 av: Hayabusa

*

Anmäl
2019-12-05 17:09 #2 av: kamera0710

Nog får man väl säga att jakten är kultur, den har ju varit nödvändig för vår överlevnad.

Anmäl
2019-12-05 18:31 #3 av: LBB

#2 de fornminnen som hittats 'är väl bla grottmålningarna i Frankrike som illustrerar jaktscener o bytesdjur..

Men som sagt, dem som vill filtrera mänskliga kulturyttringar kan ju söka på Hitlers sk."entartete kunst" där ngr individers smak förringade verk som idag betraktas som oersättliga...

Anmäl
2019-12-06 15:30 #4 av: kamera0710

På tal om kulturyttringar som inte faller alla på läppen:

"Överallt ser vi den, den svenska folkuniformen, likadan på kvinnor och män: T-shirt eller linne. Jeans, gärna fransiga och med hål. Gympaskor, eller som det heter numera: ’sneakers’. Gärna en Fjällrävenryggsäck på ryggen.

Voila! Du anser dig vara fix och färdig att gå ut i det offentliga rummet och visa dig i vilket socialt sammanhang som helst. Du vill visa hur lite du bryr dig om vad andra tycker. Det är din RÄTTIGHET att klä dig slafsigt."

https://juliacaesar.blog/2019/09/02/ar-ratten-att-kla-oss-som-sopor-den-enda-frihet-vi-bryr-oss-om/

Känner delvis igen mig, jag har exempelvis haft Fjällrävenryggsäck i över 40 år. Kanske är den otrendig, men den är smidig och praktisk, det är viktigast för mig.

Å andra sidan, det kanske är en del av det svenska folkkynnet att anse att vi får klä oss som vi vill? En svensk kultur att värna helt enkelt?

Anmäl
2019-12-06 20:23 #5 av: LBB

#4 Hur man uppträder och hur man är klädd i vissa sammanhang visar om och hur mycket man respekterar dessa sammanhang. Den som förstår lite hur kroppsspråk, agerande och det man har och säga interagerar anpassar sig.  Vill jag visa hur lite jag respekterar andra så kan jag ju "klä ner mig kraftigt" uttrycka mig provocerande och resultatet blir tyvärr ofta den den brist på respekt man uppvisar mot andra avspeglar sig i deras respekt för vad man har att säga.

Sedan när man kommit hem så säger man föraktfullt : Det är ingen som bryr sig.

G¨år man på ett möte, uppträder korrekt, är påläst och genom hela ens sätt visar att man respekterar mötet , har man betydligt större möjlighet att bli hörd och respekterad.  Det är kultur, dvs de regler som vi (oskrivna) brukar leva efter.

Näbbstövlar, lovika-vantar, stickade tröjor, färgglada yllemössor var på många möten förr anledningen till många förutfattade meningar och folk inte lyssnade på vad "tomten" hade att säga

Anmäl
2019-12-06 21:05 #6 av: kamera0710

#5 Eller om det du tar upp i sista stycket är den svenska kulturen? Sedan kan man så klart ha invändningar mot denna kultur.

Anmäl
2019-12-07 10:17 #7 av: LBB

#5 jag har inte hävdat att det inte är kultur. Bara att det är en del i det sätt som vi kommunicerar med, medvetet eller omedvetet.

Och om jag, genom mitt klädval, mitt sätt att bete mig, uttrycka mig (medvetet eller ej) visar finger åt dem jag talar med..så blir ju ofta resultat det jag beskrev i #5

Anmäl
2019-12-07 11:06 #8 av: kamera0710

#7 För min del ser jag det som viktigast att stå upp för allas rätt att klä sig som de själva vill inom lagens gränser. I en diskussion försöker jag se till argumenten först och främst. Om beteende och uttryckssätt i övrigt håller jag med.

Anmäl
2019-12-07 12:06 #9 av: LBB

#8 Naturligtvis har alla rätt att klä sig som de vill.  Men vad jag pekar på är det faktum att kläder, uppträdande och hur man verbalt framför sina åsikter har inverkan på vad åhöraren  hör, av vad som verkligen sägs.

Och då uppstår frågan, är jag beredd att anpassa mina klädval, mitt beteende och mitt verbala framträdande för att verkligen nå fram med vad jag i sak har att säga?

Anser jag att mitt budskap är värt det priset?

Tja eftersom jag till del levt på att sälja in produkter och tjänster så är svaret för mig självklart. Jag visar min åhörare vederbörlig respekt med mitt uppträdande, mitt klädval och hyr jag verbalt framför mitt budskap, allt utifrån de sociala koder jag tror passar åhöraren.

Som här i forumet, där anpassar jag snabbt efter den nivå kontrahenten valt. Vilket naturligtvis retat gallfeber på en del Skrattar

Anmäl
2019-12-07 12:48 #10 av: kamera0710

#9 Får mig att tänka på Hans Rosling, han framhöll ju själv att hans skor är jättefula. Inte desto mindre var han en uppskattad föreläsare och hans bok Factfulnes blev en storsäljare.

Önskar att vi kunde ta detta med klädsel lite mer avslappnat. Har tidigare nämnt en bekant vars ursvenska grannar stördes väldeliga av att hon gick i bikini på den egna tomten. Jag föreslog att hon borde ordna ett naturistparty och reta dem ännu mer om de är så löjliga.

Anmäl
2019-12-07 16:38 #11 av: LBB

#10 finns alltid undantag som bekräftar regeln.   Folk betalade för att höra honom tala eller läsa hans böcker, Han hade gjort sig ett namn, hade en plattform att stå på. Men ska man som liten okänd individ träffa och göra intryck hos andra okända individer gäller det att kunna dels det sociala språket och kunna spela efter det spelets regler..

Och detta språk och dessa reglar kan nog med fog sägas utgöra en viktig del av vår kultur.

Anmäl
2019-12-07 17:46 #12 av: kamera0710

#11 Då kanske vi behöver ändra synen på klädsel i den svenska kulturen. Undrar om nationalisten Julia Caesar har stöd av andra nationalister på den punkten. Att bevara svensk kultur är som bekant viktigt för nationalister...

Anmäl
2019-12-07 18:35 #13 av: LBB

#12 att bevara regional kultur ÄR viktigt. Sedan vad som är nationellt svensk  kultur, den frågan är rätt svår att besvara. Då Sverige genom århundradena alltid varit snabbt med att integrera  influenser utifrån. Man kan även se att nordisk kultur påverkat långt utanför Skandinaviens gränser.

Men den kultur man vuxit upp med dvs ens egen kultur bör man försöka bevara. Om inte annat så för ens eget välbefinnandes skull.

Att jaga tillsamman med goda vänner, en segeltörn i den svenska skärgården en septemberhelg eller en svinkall helg i en timmerstuga utan rinnande vatten eller el och en värmekälla bestående av en sprakande öppen eldstad..Det är delar av svensk kultur. Att få hålla i en 100 årig smidd kniv, för att bereda kvällens mat . Sedan lite skotsk kultur, en mångårig singel malt. Lite fransk kultur i form av vinet till maten och som avslutning lite italiensk kultur i form av musik och tysk kultur i form av en bra bok. Cool

Anmäl
2019-12-07 21:00 #14 av: kamera0710

#13 Ja, vad är Äkta Svensk Klädkultur?

Anmäl
2019-12-08 06:24 #15 av: LBB

#14  Finns det en äkta svensk klädkultur? Min erfarenhet är att det mer existerar en västerländsk klädkultur men små nationella/regionala variationer. Sedan har du naturligtvis de olika regionala museiala folkdräkterna, men jag känner ingen representant/säljare/föredragshållare som skulle uppträda i en folkdräkt utanför de specifika tillfällen där detta är brukligt och accepterat. Vod som är typiskt svenskt är väl att man inte längre signalerar yrkestillhörighet på samma vis som fortfarande görs i stora delar av Europa. Du ser lätt ex om det är en skogvaktare, sjöman, eller präst di har framför dig eftersom man fortfarande bär delar av de för yrket typiska persedlarna - en kultur i sig.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.