Invandring och integration

Slöjförbud i skolan har röstats igenom i kommunfullmäktige

2020-01-14 22:51 #0 av: Lakritsstjärna

Ett slöjförbud i skolan har röstats igenom i kommunfullmäktige i både Skurup och Staffanstorp i Skåne. I Skurup hölls det i måndags demonstrationer mot förbudet.

Vad tycker ni, är det rätt eller fel med ett slöjförbud i skolan?

Anmäl
2020-01-14 23:22 #1 av: OberonsMatte

Jag tycker så här: https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/0nJprJ/vad-fan-ar-det-som-pagar-i-skane

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2020-01-14 23:32 #2 av: OberonsMatte

Här kommer lite mer info: https://motargument.se/2019/12/22/slojforbud-i-staffanstorp-och-skurup-ar-olagligt/

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2020-01-15 00:04 #3 av: Tante Aubergine

#0 Har de väl inte rätt till, att förbjuda folk från att bära slöjor om det är frivilligt.

Tycker att det är en väldig skillnad mot exempelvis burka där man inte kan se ansiktet på personen, eftersom man inte får vara maskerad ute på allmän plats.

#1 Så, de tjafsar alltså om icke frågor. Varför är man inte förvånad... Funderar

Anmäl
2020-01-15 05:46 #4 av: kamera0710

Funderar på om vi borde införa skoluniform, med tanke på hur engagerade somliga är i andras klädsel. 

Anmäl
2020-01-15 07:18 #5 av: tlover

Helt fel både för att det bryter mot lagen och för att staten och kommunerna inte ska bestämma vad kvinnor (eller män, men har det skett någon gång?) Ska ha för kläder.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2020-01-15 08:59 #6 av: Hayabusa

#5 "(eller män, men har det skett någon gång?)"

Faktiskt finns det tillfälle då staten bestämmer hur män ska vara klädda.  Dock har det (i Sverige) inte en religiös bakgrund.  

Anmäl
2020-01-15 16:07 #7 av: LBB

skoluniform skulle ju bordlägga hela frågan..om sedan en del elever bär schalett , turban, fez eller keps utomhus må väl vara hänt ;)

Anmäl
2020-01-16 13:40 #8 av: gruvel

Kom tänka på sikhernas turban. För vuxna sikher är den väl närmast obligatorisk (och bärs med stolthet). De kan bära den på jobbet t.ex. vid tull-och gränskontrollen på flygplatser i Australien.   Gällande slöjan på flickor kan det vara svårt bedöma om den bärs med vilje eller av tvång.  I motsats till deras ursprungskulturers vardagspraktik  härvidlag så varsnar de  att andra flickor här kan välja huvudbonad själva eller avstå helt.  Utan att deras vackra hår normalt ställer till problem. 

Anmäl
2020-01-16 14:15 #9 av: LBB

Eller så kan man vara lite klurig. Ortodoxa judinnor får  liksom ortodoxa muslimska kvinnor inte visa sitt hår. Men istället för huvudduk klipper de håret kort...och bär peruk. På så vis följder de den religiösa lagen och samtidigt anpassar sig till omvärlden.

Anmäl
2020-01-16 21:30 #10 av: Lakritsstjärna

Jag tycker detta är en ganska svår fråga!

Det är alltid någon som känner sig orättvist behandlad. Om man förbjuder slöja så kan dom som själva valt att ha slöja känna sig tvingade att ta av den och kanske inte vill eller får gå till skolan.

Om man inte förbjuder slöjan så kan dom som i tidig ålder känner sig tvingade till att bära slöja inte ens i skolan få känna att dom har någon fristad för att kunna utveckla sina egna tankar kring slöjan och kunna fatta sitt eget beslut. Slöjan är en väldigt tydlig religös markör för en åskådning som barnet kanske inte ens själva förstår eller delar. Ett förbud skulle kunna innebära att när eleven gått ut grundskolan ska kunna ta ett mer medvetet aktivt beslut kring slöjan. Jag har svårt att tro att barn yngre än tonåren har valt slöjan själva. Skolan bör vara religiöst neutral och ett slöjförbud skulle kunna hjälpa skolan att motverka hedersförtryck.

Det finns som sagt både fördelar och nackdelar men jag tror att fördelarna av ett förbud ändå är större. Jag anser däremot att vuxen personal i skolan kanske borde få bestämma själva så länge dom inte täcker ansiktet.

Anmäl
2020-01-16 22:01 #11 av: tlover

#10 så även de många psalmer som fortfarande sjungs i skolan (inklusive nationalsången), skolavslutningar i kyrkan, kors och fiskar, adventsljusstakar, luciatåg, julledighet (för annars borde det kallas vinterlov?), Påsklov och liknande ska förbjudas?

Skolan är inte religiöst neutral och kommer inte att vara det för att en typ av huvudbonad förbjuds

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2020-01-16 22:15 #12 av: tlover

Sedan så kommer varken Skurup eller Staffanstorp bli fri från män som tror dom kan bestämma vad kvinnor ska ha på sig eller inte.

Uppenbarligen med tanke på att jag tvivlar att det röstades fram av enbart kvinnor

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2020-01-16 23:27 #13 av: OberonsMatte

Frågan är helt hypotetisk eftersom det är olagligt att införa sådana förbud.  Vissa partier verkar ha lite dålig koll på vad som gäller här i Sverige...

"Sammanfattningsvis kan vi konstatera att slöjförbud i skolan strider mot en mängd lagar. I första hand strider förbud mot slöja i grundskolan respektive förskolan mot skollagen och diskrimineringslagen. Eventuella ändringar i dessa lagar som strider mot Europakonventionen kan inte genomföras. Vidare strider ett slöjförbud mot såväl Barnkonventionen som Europakonventionen. Europakonventionen är överordnad svensk lag, och är således en grundlag och ingår dessutom i regeringsformen. Sverige får inte på egen hand ändra en enda bokstav eller ett enda kommatecken i vare sig Barnkonventionen eller Europakonventionen. Svensk lag (i detta fall Skollagen och Diskrimineringslagen) påverkas av Barnkonventionen såtillvida att den påverkar rättstillämpningen på alla nivåer i offentlig verksamhet".

https://motargument.se/2019/12/22/slojforbud-i-staffanstorp-och-skurup-ar-olagligt/

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.