Livskvalitet

Kulturarvsförnekelsen, det svenskaste som finns?

2015-04-20 10:51 #0 av: [Carpinus]

Dan Korn är rabbin och sedan länge bosatt utanför Sverige. Men han är också en passionerad skildrare av den svenska landsbygden och dess innevånare. Han ställer sig i en debattartikel i GP idag frågande till den svenska förnekelsen av en inhemsk kultur och skriver: 
"Den nionde april i år hölls en paneldiskussion på Svenska Institutet kallad Sveriges lånta fjädrar. I inbjudan till diskussionen står:
>>Drömmen om ett enhetligt kulturellt samhälle växer sig idag allt starkare i många länder, också i Sverige. Drömmen bygger på en önskan om att alla talar samma språk och har samma kulturella tillhörighet. Men hur enhetlig är svensk kultur? Och hur svensk är den?<<
Det är en välkänd trall, att man tror att det bästa sättet att bekämpa främlingsfientlighet är att ifrågasätta om det överhuvud finns något som kan kallas en svensk kultur och hävda att allt egentligen är lånta fjädrar."---

Dan Korn tar upp en rad exempel på den svenska ivern att avskriva vårt lokala kulturarv, och citerar bl.a. en debattör som fann sig föranledd att allvarsamt påpeka att "inte ens vårt sexualliv har stått opåverkat av invandrare".

Korn avslutar sin artikel: "Alltså, impulsen utifrån omformas efter ett tag och blir en del av kulturarvet. Det är därför den importerade drycken kaffe, serverad med sju sorters kakor, är något av det svenskaste som finns. Det är därför den latinamerikanska dansen tango blivit en självklar del av finsk kultur. Det är därför nordnorska ungdomar står för världens största andel heavy metal-band. Man kan alltså säga att de lånta fjädrarna så småningom blir som dalmålningarnas kurbitser. Det rena opåverkade samhället har aldrig funnits, men visst finns en svensk kultur. Vi behöver inte välja mellan svenskt och europeiskt, utan bejaka båda sidorna av vårt kulturarv."


Anmäl
2015-04-20 11:06 #1 av: Gronstedt

Saken är väl den att det inte finns något "svenskt" kulturarv, bara mängder av lokala kulturarv inom den geografiska administrativa enheten Sverige. Som artilkelförfattaren själv tydliggör, utan att verka förstå att han skjuter sitt egen resonemang i sank, när han framhåller att "nordnorska ungdomar står för världens största andel heavy metal-band". Precis. Det är ett lokalt kulturarv i delar av norra Norge. Inte ett "norskt" kulturarv".

Så visst, sätt igång och bejaka det var och en känner är ett viktigt kulturarv, gärna tillsammans med andra som känner hjärtat slå för samma typ av arv - men tro inte att det är något universellt eller ens nationellt.

Anmäl
2015-04-20 11:26 #2 av: [Carpinus]

#1 Det var ju en något annorlunda tolkning.


Anmäl
2015-04-20 13:44 #3 av: Hayabusa

#1 Vad är kriterierna för ett "viktigt kulturarv"?

Anmäl
2015-04-25 16:59 #4 av: [Carpinus]

Mer i samma ämne i tråden "Självhatande svenskar stoppar inte jihadismen".


Anmäl
2015-04-26 13:39 #5 av: [Ritaren]

Vi ska vårda vårt arv. Annars blir vi rotlösa och försvagade. Det går på de det enskilda planet såsom det kollektiva. Rotlösa människor är lätta att köra med...som boskap. Jag blir upprörd när jag hör folk göra narr och strunta i sitt ursprung...det är sorgligt och farligt. Jag är svensk och nordbo. Mina/våra förfäder kom hit för ungefär tiotusen år sedan. Vi har en lång historia. Sitter just nu och kollar in alla våra ortsnamn som har spår ner i bronsåldern....våra gudar och naturvåsen finns kvar där.
Dan Korn har gjort fantastiska böcker som jag kan rekommendera. Han har dokumenterat människor från det gamla Sverige. ...folk som är lite udda, som levt lite som i gamla tider.
Det är lätt att bli hemmablind och tro att det inte finns något värde i den egna kulturen och arvet. Man ser inte skogen för alla träden liksom.
Men jag som svensk/ nordbo har samma rätt till stolthet som andra folkslag ska ha. Jag har inte den minsta lust att ägna mig åt självutplåning. Tvärtom anser jag att nu mer än någonsin ska vi vårda vårt arv och sluta upp med att förminska och förlöjliga oss själva.
Tack för ordet.

Anmäl
2016-07-16 15:33 #6 av: [Nomen Nescio]

"Värderingarna har påverkat kulturen, men frågan är om det inte också är så att det är kulturen som påverkat värderingarna.
Därför känner jag ett motstånd mot talet om svenska värderingar. Värderingar ändras och påverkas av tidsandan, men samtidigt finns det värderingar som går djupt ner i samhället, därför att de påverkas av kulturen. Därför föredrar jag att tala om svensk kultur. Det finns ett samband mellan olika kulturella yttringar som lätt glöms bort om man enbart talar om värderingar."---

"Numera är vi mångkulturella, dels på grund av invandring, men lika mycket därför att vi är ständigt uppkopplade och därmed ständigt utsatta för intryck från jordens alla hörn. Just därför att vi redan är mångkulturella behöver vi inte ett mångkulturellt samhälle. Vi behöver i stället ett samhälle med tydliga spelregler. Det samhället behöver luta sig mot det bästa i den svenska kulturen.

Då handlar det inte om att försöka lära alla att tänka likadant, utan att få alla människor, oavsett bakgrund, att bli en del av samma offentliga kultur. En del vill kalla det värderingar, jag vill hellre tala om lag och rätt. Det spelar ingen roll vad vit tänker, så länge vi inte handlar fel. Men samtidigt är vi alla olika.

Strävan efter de svenska värderingarna får inte leda till ett samhälle med så snäva normer att det blir en tvångströja. Folk med annorlunda vanor och traditioner skall ha rätt att hålla på dem, men måste samtidigt lära sig att inse det omgivande samhället påverkar. De måste ha rätt att tycka att mycket i det svenska samhället är galet ur deras perspektiv och samtidigt förstå att deras barn och barnbarn förmodligen kommer att leva just så galet."

Dan Korn i Dagens Samhälle


Anmäl
2016-07-17 16:03 #7 av: gruvel

#5 Rekommenderar också att läsa någon av etnologen Dan Korns böcker om folk ute i bygderna som lever/levde på ett annorlunda sätt. Under andra livsbetingelser än de flesta av oss. Ens perspektiv påverkas. "Mot strömmen" och "De som aldrig sett havet" är två.

Anmäl
2016-07-17 16:29 #8 av: [Nomen Nescio]

#7 Ja, hans böcker är fantastiska dokumentationer av strävsamma och stillsamma människor som aldrig fått komma till tals och som aldrig bett om det heller.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.