Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ordet fritt. Fria diskussioner

Det kulturella arvet, hot mot politiska projekt?

2016-08-14 11:52 #0 av: [Nomen Nescio]

"I Sverige räds man att svensk historia inte i tillräckligt stor utsträckning avspeglar nutidens multikulturella nation.

I Ukraina är man rädd att historien inte bekräftar den nutida homogena ukrainska nationens självbild. I båda fallen är kulturarvet ett politiskt vapen. I båda fallen är det förflutna ett hot mot ett nutida politiskt projekt.

Hur man förhåller sig till en plats kulturella och historiska arv säger också en del om vilken väg man väljer för framtiden. Att göra våld på det förflutna är att göra de levande historielösa, oavsett om de har etniska eller kulturella band till platsens tidigare invånare. Den lärdomen är giltig oavsett om man befinner sig i Ukraina eller Sverige."

Adam Cwejman i GP

"Historien börjar med mig", sa Kinas förste kejsare.  Liksom Reinfeldt och Löfven?


Anmäl
2017-10-02 11:54 #1 av: Carpinus

#0 Kvinnliga fältherrar bland vikingarna och vikingar som åkallade allah. Tror det ordnar sig, det där med en historieskrivning som avspeglar dagens behov...Skämtar

http://www.su.se/forskning/profilomr%C3%A5den/kulturarv-historiska-artefakter-processer/birkakrigaren-var-en-kvinna-1.346138

http://www.forskning.se/2017/09/27/islam-och-tanken-om-paradiset-inspirerade-vikingarnas-gravskick/

Plusartikel:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Ow1eA/ovantade-fyndet--vikingarna-akallade-allah-som-en-bon/promo  

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-02 12:27 #2 av: Carpinus

Och det tidiga Birka som i en serie program i Vetenskapens värld på 1990-talet utmålades som en blomstrande handelsplats verkar nu i samma program ha degraderats till en begravningsö, befolkad av dödgrävande slavar. Inget är beständigt, inte ens i historiens ljus...

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ett-arbetslager-befolkat-av-slavar

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-02 13:46 #3 av: Hayabusa

Citerar mig själv, från ett annat forum:

 Det finns en hel del forskning om detta, själv har jag flera böcker om vikingatiden. Har även besökt vikingamuseet i Roskilde flera gånger. Det finns många vanföreställningar om Vikingarna, men modern forskning ger en bättre bild. Det är t ex vanligt att tro att männen var ute på äventyr och kvinnorna satt hemma och spann ull, men så var det inte. Jämställdheten var relativ hög och det fanns kvinnor med såväl makt som rikedom.  Hon hade definitivt en aktad ställning och den gifta vikingakvinnan var så kallad nyckelbärare = ansvarade för hus, hem och värdeföremål. En maktposition, om man så vill. Att det fanns kvinnor som deltog på "äventyren" är också känt. Den "klassiska" hjälmen med horn är dock en seglivad myt :)

Det är givetvis komplext att jämföra dagens samhälle med det samhälle som fanns under vikingatiden, många påverkande faktorer skiljer sig åt. Sverige som nation/stat existerade inte t ex och hur enskilda vikingar identifierade sig skiljer sig säkerligen väsentligt åt.  Men bara för att ge några exempel på kvinnans ställning under denna tid så kunde kvinnor skilja sig från män som inte respekterade deras heder. I vissa fall kunde kvinnor överta roller som ursprungligen var förbehållna nära manliga släktingar. I Norden var det belagt med dödsstraff att förgripa sig på jungfrur (Adam av Bremen, 1000-talet). Det ansågs också skamfullt att utöva våld mot kvinnor - gärningsmannen kunde räkna med konsekvenser från kvinnans släktingar. 

Men...ingen människa från idag skulle nog uppfatta vikingatiden som ett demokratiskt & jämlikt "rättvisesamhälle". Det fanns t ex trälar/slavar och man skilde på handlingar som skedde "hemma" respektive "borta". Sannolikt var det många kvinnor i andra delar av världen som for illa av vikingarnas framfart. Vikingatidens samhälle var troligen starkt präglat av hederskultur, på gott & ont. 

Anmäl
2017-10-02 14:53 #4 av: Carpinus

#3 Trodde att det var ett manligt privilegium att stå för allt krigande här i världen? (Ironi! Skämtar) Fast vi har ju för all del kvinnlig värnplikt numera...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-02 15:10 #5 av: Hayabusa

#4 Haha, ja...vita män födda i Sverige (som inte röstar vänster) är de som står för krig & militarism. Fast, kasta sten på polisen är OK - OM du har rätt avsikt, givetvis. En beväpnad kvinna är ju att betrakta som försvarare av mänskligheten - men som ibland råkar bli en vampyr :)

Lite mer seriöst, så tror jag att man ska passa sig för att dra för stora växlar/paralleller med samhället under vikingatiden och dagens. Debatten om feminism, genus och vem som gick ut med soporna var nog inte på bordet varje dag :) Samtycke? Nja...

På museet i Roskilde finns bl a en (känd) berättelse återgiven som beskriver en hövdings begravning, den speglar en del av de värderingar, inställning & attityd. som rådde under vikingarnas tid.  

Anmäl
2017-10-02 15:18 #6 av: Carpinus

Instämmer i det där med att undvika att skruva parallellerna. Fast det är nog vad som kommer att ske - i tillämpliga delar...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-02 15:28 #7 av: Hayabusa

#6 Jo, det är rätt lätt att se agendan.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.