Terrorism

Polisvarning: 100 IS-anhängare enbart i Borås

2016-04-12 17:13 #0 av: [Carpinus]

"Upp till 100 personer i Borås sympatiserar med terrorgruppen IS och kan vara på väg att radikaliseras. Detta enligt polisen i Borås som gjort en kartläggning.
– Den siffran kan tyckas hög, men det ser nog likadant ut i hela landet, menar Tomas Jansson, polisområdeschef i Borås. Skrapar man på ytan så hittar man kanske mer än vad man trodde från början och vi har jobbat aktivt för att hitta de här personerna."---

"Runt tio personer, ska enligt polisen, redan ha lämnat Borås för att kriga för IS i Syrien. Av dem uppskattar man att tre personer har dött i strider."---

SVT


Anmäl
2016-04-12 19:39 #1 av: [Carpinus]

#0 Tar man polisområdeschefen på orden om att "det nog ser likadant ut över hela landet" så vet vi att det bor runt 110.000 innevånare i Borås och cirka 10 miljoner i Sverige, v.s.b. att det kan finnas 10.000 IS-/Daeshsympatisörer utspridda i landet. Nu är det väl så att de sannolikt är koncentrerade till storstadsområdena, men det vi inte. Det är det sannolikt ingen som vet, och det stämmer till eftertanke...


Anmäl
2017-03-19 16:26 #2 av: eskils

#1 Det stämmer till eftertanke, absolut!

Hur ska samhället hantera IS/Daesh's bestialiska mördare och deras fanatiska medhjälpare? Det har nu kommit en dom i EU-domstolen som säger att ett land har rätt att avvisa dem, enligt en gästledare av Nuri Kino i SvD i torsdags. Några klipp:

Sverige ska inte vara en fristad för terrorister. Så brukar det heta. Men det är väl känt att jihadistsympatisörer gärna har sökt sig till Sverige under många år. De har vetat att de inte skulle nekas asyl. (…)

I höstas var jag i nederländska parlamentet för att tala om terrorgruppen IS folkmord på Iraks och Syriens ursprungsbefolkningar. Under en fikapaus uttryckte flera holländska riksdagsmän sin oro över att ”Sverige är en fristad för terrorister”. (…)

Två månader senare läser jag på samhällsdebattören Merit Wagers blogg att det har kommit en ny dom i Europadomstolen som Migrationsverket kan åberopa för att avvisa asylsökande som misstänks ha koppling till terrorgrupper. I domen står bland annat: ”... ett avvisande av asylansökan behöver inte grunda sig enbart på faktiska terrordåd. ... det kan även vara värvning i samband med planering av terrorbrott, deltagande i organisationens verksamhet, transporter eller utrustning av terrorister.”

Jag finner flera tidningsartiklar om domen på engelska och andra språk.

I Sverige har ingen uppmärksammat domen. Jag mejlar Migrationsverket. Där verkar de inte heller ha hört talas om domen. De skriver tillbaka till mig att de skulle undersöka och återkomma. (…)

Nu är frågan hur många som kommer att avvisas för att de har kopplingar till terrororganisationer? Sverige borde inte längre vara en fristad för dem.

En annan fråga är ifall de som har fått uppehållstillstånd och kan ha kopplingar till terrorgrupper, kommer att kunna få sina tillstånd återkallade?”

Man kan ju hoppas att svenska myndigheter känner till den nya domen och vidtar lämpliga åtgärder. På sista frågan i citatet svarar jag ja, så bör det vara - vad svarar ni?


Anmäl
2017-03-19 17:21 #3 av: Carpinus

#2 Skall bli intressant att se vilket svar det blir från Migrationsverket! Sedan kan man fråga sig hur det är möjligt att svenska myndigheter och EU-byråkrater inte har bättre koll på beslut och domar i EU och EU-domstolen - det här bör ju kunna vara prejudicerande!

Om IS fortsätter att rasa samman kan vi säkert inte bara räkna med att svenska återvändare kommer hit, utan även andra IS-krigare som hänger med hit eller säker sig hit själva, väl medvetna om de goda möjligheterna att uppehålla sig här med eller utan myndigheternas kännedom.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.