Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Övrigt

Parallella rättssystem

2017-04-03 08:20 #0 av: Hayabusa

"En rättegång om en misshandel vid Göteborgs tingsrätt har satt ljuset på långt större problem med utbredd kriminalitet i nordöstra stadsdelarna av Göteborg. Det handlar om kriminellt belastade människor från samma släkt som dominerar området och skrämmer andra boende."

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6663993

Anmäl
2017-04-03 08:31 #1 av: Carpinus

Ja, det är bra att situationen i Angered uppmärksammas, även om kännedomen om de parallella samhällena förstås finns sedan länge. Som det sägs i artikeln: "Totalt är det fem stadsdelar i nordöstra Göteborg som i en polisrapport pekats ut som särskilt utsatta områden med hög kriminalitet, låg tillit till rättsamhället hos de boende och egna parallella rättsystem."---  


Anmäl
2017-04-03 08:33 #2 av: Hayabusa

#1 Sant - det är inget nytt, men bra att det kommer upp till ytan. 

Anmäl
2017-04-03 08:48 #3 av: Carpinus

Vi har ju sedan tidigare exemplet Södertäljenätverket, där en släkt styrt på ett mer sofistikerat (men inte mindre brutalt) sätt.

https://www.fokus.se/2012/05/staden-familjen-makten/


Anmäl
2017-04-05 14:46 #4 av: Carpinus

Mathias Bred påminner på GP:s ledarsida om hur klansystemet fungerar, och att det i vårt upptagningsområde finns flera länder där klanväldet är väl så etablerat som en statsapparat. 

"Det svenska samhället måste därför ha kunskap och strategier för att hantera klansystemet. Behovet gäller inte bara rättsväsendet, utan också skola, socialtjänst och sjukvård. Ett första steg är att erkänna att klanerna finns", skriver Bred.

Se även "Sverige har blundat för klanernas makt". (Expressen juni 2016).

Mer i samma ämne här.


Anmäl
2017-05-21 10:13 #5 av: Carpinus

Magda Gad skriver i Expressen om klansamhällets struktur:

"I Irak där staten är väldigt svag har klansamhället blivit starkt.
Människorna litar ej på och har ej trygghet från staten utan från klanen, något man kan beskriva som en stor släkt eller "socken".
Hur människor förhåller sig till varandra utgår från denna klanstruktur.
En skillnad jämfört med västerländska nationalstater är att kollektiv är viktigare än individ, att man blir mer beroende av släkt och att man har större kontroll över blodsband (kvinnor, relationer, äktenskap) eftersom det styr arv, klantillhörighet, lojaliteter inom och mellan klaner och så vidare."---

"Klanerna – som ofta dömer sina familjemedlemmar själva, utanför det statliga rättssystemet – behövde åtgärda denna förlust av släkternas heder.
I klansamhällen avgör släktens rykte vilken position och vilka möjligheter man har i samhället, och en släktmedlems agerande kan påverka hundratals släktingar."---

http://www.expressen.se/nyheter/kvinnorna-hotades-till-livet--for-att-de-korde-bil/


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.