Etikettordet-fritt-fria-diskussioner
Läst 14875 ggr
[Carpinus]
2015-02-09, 10:35

Territoriella gäng - ett IS på hemmaplan?

Vi oroar oss för "hemvändare" och vad dessa eventuellt kan ställa till med, utan att riktigt låtsas om att en stor del av de som ger sig iväg för att kriga som jihadister kommer från och återvänder till territoriella grupperingar som sedan många år redan dödar på öppen gata i vårt land. Vad vi nog borde inse är att vissa av dessa gängmedlemmar kanske inte behöver ta omvägen över IS för att utgöra ett hot mot andra än rivaliserande grupper - det är bara att de riktar vapenmynningen i en lite annan riktning än de gör idag för att även det våldet skall vara ett faktum!

Senast i helgen skedde inför chockade åskådare ett våldsdåd i Göteborg som allt mer framstår som ett inslag i ett gängkrig, den här gången inte på Hisingen eller Angered utan i stadens hjärta, i Majorna. Efteråt samlades ett femtiotal upprörda anhängare till de skjutna utanför Sahlgrenskas akutmottagning. Risken för motaktioner lär vara uppenbar…

[Carpinus]
2015-02-10, 13:51
#1

Tänk så avtrubbad man kan bli av utvecklingen! I min ungdom, som inföll innan Mario Pozzo skrev Gudfadern och alltså även innan Marlon Brando puttade bomullstussarna på plats under läppen och blev Don Corleone,  då var en "maffialedare" en klanhövding nere på Sicilien eller en big shot i Chicago.

Nu håller sig varje större stad, åtminstone från Södertälje och uppåt, med egen maffiahövding utan att vi reagerar vad det är som hänt och hur det har kunnat bli så. Men i  kommunledningshusen huserar våra politiker och tjänstemän i tron att det är de som fortfarande har makten, medan folk skjuter ihjäl varandra på öppen gata utanför i reguljära gangsteruppgörelser…

Zyperior
2015-02-10, 13:55
#2

Det blir ju så genom en långsam och gradvis utveckling. Man kan tycka att lite av något är ok idag. Om 30 år har mycket av "lite" blivit något väldigt stort och ohanterligt.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

tarantass
2015-02-10, 17:53
#3

Om en för Sverige stor stad i min närhet kan jag nog säga att på sextio- och sjuttiotalen var dess fattigområden rätt mycket osäkrare än de är idag. Inklusive dem som idag är segregerade efter invånarnas geografiska rötter. Jag tror samma gäller många orter. Minnet är kort och synbart främmande ursprung är alltid något som sticker ut.

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

[Carpinus]
2015-02-10, 19:23
#4

#2 Det förefaller dessvärre "stort och ohanterligt" redan idag…😮

Radions Ekoredaktion, lördag 25 oktober 2014: "De kriminella nätverken i Sverige blir allt fler och i dag finns problemet även på mindre orter. Det har visat sig när polisen nu för första gången har kartlagt gängverksamheten i Sverige. Kartläggningen visar att det i dag finns problem med kriminella nätverk i 55 områden utspridda i 22 städer*.

* Uppsala, Enköping, Gävle, Köping, Örebro, Stockholm, Södertälje, Eskilstuna, Norrköping, Linköping, Trollhättan, Borås, Göteborg, Falkenberg, Halmstad, Laholm, Landskrona, Malmö, Kristianstad, Alvesta, Växjö och Kalmar.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6000600

Zyperior
2015-02-10, 19:30
#5

#4 Jotack. Tänk om 30 år till och med den ohanterliga situation på invandring vi har idag. Ingen vacker syn.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

[Carpinus]
2015-02-11, 13:41
#6

#4: Ytterligare en anknytning till organiserad brottslighet finner vi i dag den härva av misstänkt fixade fotbollsmatcher som håller på att nystas upp,och där ett antal personer anhållits misstänkta för bedrägeri. Sportbladet skriver: "En 43-åring och en 33-åring som enligt uppgift betraktas som toppnamnen i den liga som under de senaste åren har härjat i Småland med omnejd i städer som Jönköping, Värnamo, Växjö, Landskrona och Malmö. Här finns kopplingar till grov, organiserad brottslighet."

[Carpinus]
2015-02-12, 09:03
#7

#4 Hur långt det har gått med vår avtrubbning får man kanske ett bra mått på när man läser vad krönikören Oisín Cantwell skrev i Aftonbladet nyligen om brottsligheten i Malmö: "Listan på grova brott i rikets tredje stad går att göra längre. Men antalet mord är, sett över tid, jämnt fördelat över hela landet. Och även om det finns organiserad brottslighet som har vuxit sig stark i delar av Malmö så är situationen värre i Stockholms södra delar samt delar av nordöstra Göteborg, enligt en rapport som rikskriminalens underrättelsetjänst offentliggjorde i oktober förra året. I rapporten pekar polisen för övrigt ut 55 områden i södra och mellersta Sverige där kriminella nätverk "har negativ påverkan på lokalsamhället". Av dem ligger tre i Malmö. I betydligt mindre Eskilstuna finns fyra. Mer "Sveriges Chicago" än så är alltså inte staden."

Att det "bara" finns tre kriminella nätverk i Malmö är alltså inte så farligt, eftersom det finns fyra i Eskilstuna. Eller? 😮

Hayabusa
2015-02-12, 10:11
#8

#7 "Med statistik kan man bevisa vad som helst", sägs det. 

Idag har vi en helt annan typ av bevakning av nyheter och liknande. Internet och det faktum att "alla" har en smartphone med kamera har, anser jag, bidragit till ett nyhetsflöde som skiljer sig från förr. Min personliga reflektion är att skjutvapen förefaller betydligt vanligare idag, rent generellt, än jämfört med förr. Kanske har jag fel, men det är min känsla.

[Carpinus]
2015-02-12, 10:41
#9

#8 Din känsla verkar sammanfalla med polisens faktiska fynd! Förr i tiden härrörde antagligen det mesta på den illegala vapenmarknaden från sprängda militärförråd och villainbrott, men i takt med att säkerheten där förbättrats har väl marknaden sökt sig nya vägar. Efter Balkankrigens slut verkar det finnas ett kontinuerligt tillflöde därifrån.

[Carpinus]
2015-02-12, 14:11
#10

#8 Idag kan man läsa i SvD att Tullverket rapporterar stor ökning av vapenfynden i post- och kurirförsändelser förra året, så bilden av det ökade tillflödet tycks vara entydig.

[Carpinus]
2015-02-15, 18:54
#11

"PET medgav tidigare i dag på en presskonferens att de känt till den misstänkta gärningsmannen sedan tidigare. Under kvällen gick danska polisen ut med mer information om mannen. Han är 22 år gammal och är dömd för flera  våldsbrott och för brott mot vapenlagen, skriver danska poliseni ett pressmeddelande. Han är född i Danmark, och dessutom känd för polisen i ”gängsammanhang”.

Illavarslande… (#0)

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20322048.ab

[Carpinus]
2015-02-16, 14:00
#12

Den danske gärningsmannen sägs ha varit gängmedlem i "Brothas", där dock en ledare tar avstånd från honom och hans dåd. Att han gör så kan dock vara en naturlig avledningsmanöver. Vi vet t.ex. ännu inte om de två personer som häktats i tio dagar för att ha hjälpt gärningsmannen att skaffa vapen och hålla honom gömd tillhör samma gäng.

Khalid Alsubeihi har en grundlig kunskap i det brottsförebyggande arbetet på  Nørrebro. Han har tidigare varit ledare för initiativet Fædregruppen och varit s.k. gatugruppmedarbetare.  Alsubeihi har inte hört talas om Omar Abdel Hamid El-Hussein tidigare. Han säger så här till danska tidningen Berlingske angående attentatsmannens gängtillhörighet:

"Jag har också försökt att höra mig för, och det finns inte någon av mina källor som känner honom. Och jag känner många på Nørrebro, både de goda och de dåliga", säger Khalid Alsubeihi och fortsätter: "Jag tycker att det talar för hur man kan hålla sig dold för att plötsligt slå till. Det säger också något om att det är fullständigt omöjligt att gardera sig mot en galnings verk. Hans profil passar dessutom väl in på en typisk gängmedlem där våld och hämnd är ett sätt att få utlopp för sin vrede. Och att man har tillgång till vapen."

http://www.b.dk/nationalt/formodet-attentatmand-var-bandekriminel#

Hayabusa
2015-02-16, 14:30
#13

Tråkigt nog känns händelsen inte oväntad. När händer det i Sverige? För min del är Köpenhamn i min omedelbara närhet, inte bara geografiskt.  Då blir det också en mer påtaglig verklighet, inte bara en löpsedel.

[Carpinus]
2015-02-16, 16:22
#14

#13 Ja, vi är ju flera som fruktar utvecklingen! Ekstrabladet sammanfattar det bra i en ledare idag tycker jag, när de skriver så här om den danske terroristen:

"Den stora obesvarade frågan är varför han plötsligt börjat att nära så mycket hat mot det danska samhället att han dödar landsmän. Och det mest skrämmande är att ingenting tyder på att han är den enda dansk som har de tankarna. Utan att på något sätt som vilja skrämmas så är Omar Abdel Hamid El-Hussein bara en av många tickande bomber som går omkring bland oss. PET (Den danska säkerhetspolisen) har under de senaste åren i sina hotbilder varnat för att invandrargängmedlemmar radikaliseras till heliga krigare. Den heliga galenskapen växer, och som en konsekvens av det måste vi dessvärre vänja oss vid att leva under terrorhot. Vi står inför människor som besvarar oenighet med dråp." 

http://ekstrabladet.dk/nyheder/lederen/de-tikkende-bomber/5444479

[Carpinus]
2015-03-04, 08:28
#15

Nya uppgifter om de män som sitter häktade i Köpenhamn för delaktighet i terrorhandlingarna styrker bilden av att gängen i sig kan utgöra en grogrund för radikal islamism.

"De tre män som stal vapnet som användes vid dåden i Köpenhamn i mitten av februari hade kopplingar till islamistiska extremister och det kriminella gänget La Raza. Det visar en kartläggning som Danmarks Radio (DR) gjort. Gänget fångade polisens intresse 2012.

-Det försökte att slå sig in på en mer fundamentalistisk, radikal väg, säger Michael Ask vid danska rikspolisen till DR."

TT

[Carpinus]
2015-03-19, 09:53
#16

#0 150209: "Vad vi nog borde inse är att vissa av dessa gängmedlemmar kanske inte behöver ta omvägen över IS för att utgöra ett hot mot andra än rivaliserande grupper - det är bara att de riktar vapenmynningen i en lite annan riktning än de gör idag för att även det våldet skall vara ett faktum!"

…..

"Skjutningen på restaurangen i Biskopsgården drabbade till största delen allmänhet, som inte har med någon gängkonflikt att göra.

- Det var vanligt folk, vanliga killar, vanliga arbetare som kollade på fotboll, säger en källa till gp.se." GP 150319.

"Sven-Erik Alhem tycker att det är en skrämmande utveckling.

– När det börjar drabba människor som bara finns på fel plats är det kusligt, säger han. Om det är en gänguppgörelse kan det innebära svårigheter för polisen."  Expressen 150319.

[Carpinus]
2015-03-20, 07:57
#17

#10 Nu går lokalpolitikerna i Göteborg och inrikesministern ut och vill minska tillgången till illegala vapen. Problemet är ju att vapenflödet inte är någon fristående brottslighet, de illegala gängen och övriga kriminella är självförsörjande på den punkten och så länge gängen finns så lär de ha vapen. Att öka avlyssningen, få myndigheterna att samverka bättre och anställa ytterligare tullare i jakten på illegala vapen är givetvis bra, men man skall nog inte ha överdrivna förhoppningar på någon större framgång.   

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/politiker-vadjar-om-hjalp-med-att-stoppa-vapnen

[Carpinus]
2015-03-22, 15:46
#18

"Rättegången mot Södertäljenätverket har chockat Sverige. Processen kastar ljus på den företagar­familj som är en av stadens allra mäktigaste, med representation till och med i riksdagen."

Nyhetsmagasinet Fokus 29 maj 2012.

När det talas om upphovet till gängkriminalitet så hittar vi segregation och utanförskap som den dominerande anledningen, och det är väl inte mycket att säga om. Men är det "det hela"? Vill man söka ytterligare orsaker så måste man läsa mellan raderna, söka på nätet och hämta information från media som inte ingår i opinionsmonopolet.

Fram tonar då bilden av något som vi känner igen från Don Corelones Sicicilien, gangstersyndikat där kriminalitet funnits i generationer, i regel med samma hemort och-/eller familjeband som gemensam nämnare. Läser man polisens studier över kriminella nätverk nämns att sådana grupper finns även i vårt land. Gäng där släktband och gemensam etnicitet är en gemensam faktor anses ha en fastare struktur än andra kriminella syndikat.

Trots att media filtrerar bort all information om ursprung och släktskap inom kriminella gäng händer det dock att det slinker igenom vissa upplysningar. Detta skedde t.ex. i oktober förra året, då chefen för kriminalunderrättelsetjänsten i Jönköpings län lät meddela att "den organiserade brottsligheten i Jönköping i huvudsak bestått av klaner eller stora släkter. "De kommer i princip från samma bergsby, de är multikriminella och ägnar sig åt allt som ger pengar, från skattebrott till människohandel", sade han till Jönköpings-Posten.

I Södertälje upplever vi också kriminell brottslighet med familjeförtecken. I mars 2013 skrev Sanna Rayman på SvD:s ledarsida:

"I P1 Morgon i onsdags (mars 2013 anm.) berättades om en pågående utredning om misstänkt korruption på kommunal nivå. I inslaget intervjuades även Amir Rostami, polis och forskare som studerat fallet Södertälje. Rostami drar paralleller till Sicilien. Där liksom i Södertälje kännetecknades situationen av ett antal familjer motiverade att skapa ett imperiebygge, av avsaknaden av en kapabel väktare samt en statsmakt som alltför länge inte tog situationen på allvar, vilket lät strukturen växa fram.

Särskilt oroväckande är Rostamis konstaterande att den politiska sfären inte är undantagen. Även där finns personer direkt eller indirekt är kopplade till den organiserade brottsligheten, säger han."

I Köpenhamn finns som framgår av denna tråd ytterligare en förenande faktor i vissa kriminella gäng, nämligen religion. Detta är något som inte är känt från Sverige ännu, men det är oroväckande att makthavare och i media tycks vara omedvetna om att denna radikalisering kan komma snabbt - inte minst genom att farlig kunskap och propaganda från IS följer med gängens hemvändare.

[Carpinus]
2015-03-22, 19:20
#19

#18 "I vissa förorter till Göteborg finns, som nyss nämnts, också familj- och släktrelaterade grupperingar med stort inflytande. I något fall talas om familjebundna konstellationer med "imperiebyggnadstendenser”. Det är ett uttryck som lånats från Polisens nu pågående insatser i Södertälje, där familjer bygger upp en storskalig verksamhet med territoriella anspråk som har både legala och illegala inslag. Det är en ovanlig form av organiserad brottslighet där ambitionen är att kontrollera ett mindre område. På det illegala kontot finns narkotika-och vapensmuggling, stölder, häleri och utpressning samt beskyddarverksamhet. De släktrelaterade grupperingarna är inte begränsade till Göteborg utan nätverken sträcker sig till andra städer i Sverige och även övriga Europa.

Ett ovanligt inslag hos de familje- och släktbundna kriminella är användningen av religiös retorik. ”Religionen blir en kraft att knyta människor till sig”, menar en polis. I grund och botten handlar det dock om en skenbar religiositet. I stället är det pengarna som utgör den starkaste drivkraften."

Ur Brottsförebyggande Rådets "Brottslighet och trygghet i Malmö, Stockholm och Göteborg 2012" (sid.87).

http://www.bra.se/download/18.1ff479c3135e8540b29800010627/1337840587209/2012_SULE_Slutredovisning_5_2_1.pdf

[Carpinus]
2015-03-23, 18:57
#20

Vad som sägs i #18 om internationella nätverk känns intressant när man idag läser nedanstående i danska BT:  "En 27-årig dansk statsborger er muligvis involveret i skudepisoden i Göteborg onsdag, hvor to unge mænd mistede livet.

Torsdag anholdt svensk politi ifølge bt.dk tre mænd i en bil i området Kungsladugård i Göteborg. I bilen blev der fundet våben, som er blevet beslaglagt af politiet. Mændene er sigtet for grov overtrædelse af våbenloven.

En af de tre mænd er ifølge politiet en 27-årig dansker, der i 2011 fik to og et halvt års fængsel for grov narkokriminalitet. Han har blandt andet forsøgt at smugle ti kilo amfetamin fra Holland til Sverige og står også anklaget for at have overtrådt knivloven."

http://www.bt.dk/udland/dansker-muligvis-involveret-i-svensk-skuddrab

[Carpinus]
2015-03-30, 09:18
#21

"Resultatet hittills av konflikterna mellan och inom territoriella gäng i Göteborg är att 14 män mördats. Inte i något enda av dessa fall har den skyldige blivit dömd. Facit är knappast upplyftande för polisen. Snarare en aning generande. 14 avlidna i väpnade strider mellan kriminella nätverk i stans förorter. Merparten ungdomar. Ännu ingen straffad."

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2669409-14-olosta-mord-sedan-2011

[Carpinus]
2015-04-03, 22:53
#22

"Tidigt under fredagsmorgonen greps en ledande kriminell person på Hisingen i Göteborg. I samband med insatsen försökte en släkting till mannen hugga en av poliserna med kniv och en annan anhörig uttalade dödshot mot patrullen.

Alla tre männen sitter nu anhållna.

Det var under de tidiga morgontimmarna som piketpolisen skulle verkställa ett hämtningsbeslut, utfärdat av en kriminalkommissarie på spaningsroteln. Det rörde en ung man i 20-årsåldern som betraktas som drivande inom den så kallade Vårväderligan i Biskopsgården. Misstankarna mot honom gällde vapenbrott och, enligt GP:s källor, hantering av någon typ av explosivt ämne."

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2676216-polis-utsatt-for-drapforsok

[Carpinus]
2015-04-03, 23:25
#23

#9/ ETC: "Det stora problemet är den så kallade myrtrafiken, alltså småskalig smuggling där ett eller två vapen åt gången förs in. Ofta skickas de i delar via post och en stor del av de illegala vapen som finns i Sverige kommer från länderna på västra Balkan, enligt Daniel Vesterhavs studier. – De är från kriget i det forna Jugoslavien. Det handlar om gamla armévapen och det vanligaste är pistoler och revolvrar. Automatvapen som kalasjnikov är också ganska vanligt förekommande, säger Daniel Vesterhav på Brå."

Apropå Kalasjnikov så läser jag i Aftenposten att "Norska soldater skall lära irakiska kollegor att använda Kalasjnikov - men har själva liten erfarenhet av dem."
De kanske skulle ta en tur till Hisingen? Där finns det de som kan använda Kalasjnikov (fast att de är beredda att lära ut något är nog mindre troligt).

[Carpinus]
2015-04-05, 13:13
#24

#22 "Det var under natten till långfredagen som piketpolis slog till mot en lägenhet på Hisingen för att gripa en man som var häktad i sin frånvaro. Mannen är i 20-årsåldern och anses ha en ledande position i det kriminella stadsdelsgänget i Södra Biskopsgården.

Enligt uppgifter till GP hade mannen precis kommit hem från Libanon, där den man som sköts till döds på Vår Krog & Bar på Vårväderstorget begravts. Mannen häktades på påskdagens förmiddag, på sannolika skäl misstänkt för dels grovt vapenbrott, dels brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor."

Mer på gp.se

[Carpinus]
2015-04-08, 08:22
#25

#24 "I söndags häktades 22-åringen på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Misstanken är att han fyra dagar efter Stefan Löfvens tal på Vårväderstorget den 20 mars skaffade sig vapen och explosiva varor. Under Stefan Löfvens tal på Vårväderstorget fick 22-åringen applåder på torget av en uppretad publik." --- "Av (åklagare) Mats Sällströms utredning framkom det enligt åklagaren att 22-åringen är en av frontfigurerna i det kriminella gäng som håller till i södra Biskopsgården.

_-Det som kom fram i min utredning är att han är en figur i ledarskiktet i gänget i södra Biskopsgården som är i konflikt med gänget i norra Biskopsgården, säger Mats Sällström.
_

22-åringen nekar till de senaste brottsmisstankarna som riktats mot honom gällande grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor."

http://www.expressen.se/gt/misstankt-gangledare-gav-lofven-utskallning/

[Carpinus]
2015-04-10, 19:51
#26

#0 "Gängvåld och våld i kriminella kretsar tonas ibland ner som interna angelägenheter, som inte drabbar oskyldiga människor utanför de brottsliga nätverken. Det stämmer förvisso att mycket av detta våld riktar sig mot konkurrenter och motståndare i mer ljusskygga branscher, men man bör komma ihåg att om dessa växer så kommer våldet inom dem också göra det. Den som växer sig stor och stark kommer känna allt mindre skäl att vara ljusskygg. Det i sin tur kan driva upp de kriminella kretsarnas hänsynslöshet, vilket ökar risken för att oskyldiga hamnar i skottlinjen."

Sanna Rayman i SvD har läst brottsstatistiken från 2014.

[Carpinus]
2015-04-11, 13:18
#27

"En stor vapenhärva är på väg att nystas upp av polisen efter att en stor mängd illegala vapen avsedda för svenska marknaden beslagtagits, en insats TT rapporterade om på fredagen.

Polisen kom den misstänkta smugglarligan på spåren efter ett tillslag i Slovenien den 21 september, då fem automatvapen och 59 handgranater hittades i en bil på väg till Sverige, och polis har sedan dess bedrivit spaningar i Stockholmsområdet och forna Jugoslavien.

Efter en samordnad operation har 105 handgranater, ett tiotal automatvapen, flera kilo sprängämnen, ett antal pistoler och stora mängder narkotikaklassade tabletter beslagtagits."

TT

[Carpinus]
2015-04-12, 07:43
#28

#27 Av de elva som gripits i den samordnade polisoperationen mot smugglarna i "operation Rekyl" sitter tre häktade i Sverige för misstanke om synnerligen grovt vapenbrott, försök till grovt smugglingsbrott och grovt narkotikabrott. Chefen för span i den regionala utredningsenheten i Stockholm säger till TT: "De har kommit upp från forna Jugoslavien för ett antal år sedan och levt under radarn. Sedan har de skapat kontakter med kriminella och etablerat ett nätverk för narkotika- och vapensmuggling."

Polisen förmodar att det funnits beställare av vapnen, men att det inte finns något i nuvarande lagar som man kan lagföra sådana beställare. Nu ställer justititeministern i utsikt att ett sådant lagförslag kan komma redan i år, men å andra sidan är nog möjligheten att få tag på dessa beställare ganska minimal- med eller utan lag. Vapnen verkar upptäckas först när ett brott blivit begånget, och då kan f.ö. vapnen redan hunnit passera ett antal händer sedan de importerats.

[Carpinus]
2015-04-15, 14:06
#29

Polisen verkar (för en gångs skull…) hålla tätt utåt i utredningen kring de tre män som sitter häktade i kölvattnet på krogmorden, officiellt för grovt vapenbrott. De är nu omhäktade. Några klipp från dagens GP:

"De tre killar som sitter inlåsta för grovt vapenbrott, och som möjligen också haft med krogskjutningen på Vårväderstorget att göra, begärs fortsatt häktade.
Polisen har hittat ännu fler skarpa vapen i deras ägo."---
"Det figurerar för övrigt en tredje parallellutredning i ärendet. Den handlar om analyser av vapnen i förhållande till den våldsamma skottlossningen på Jaegerdorffsplatsen i Majorna i början av februari.
Då skadade två unga män (födda 1992 och 1994) mycket svårt."

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2686379-tre-omhaktas-for-nya-vapenbrott

"En av förgrundsfigurerna i den så kallade Vårvädersligan åtalas för två fall av
grovt penningtvättsbrott. 26-åringen påstås ha handskats med 770 000 kronor som han enligt åklagaren inte kan ha tjänat på legalt vis.
Den misstänkte i målet tillhör, enligt polisens underrättelseuppgifter, den kvartett som ansetts styra ett nätverk i Södra Biskopsgården."---
"Enligt polisens spaningsroteln hade vid årsskiftet ett av de så kallade territoriella gängen tagit över kontrollen över den undre världen i Göteborg. Det uppgavs då vara konstellationen från just Södra Biskopsgården, emellanåt benämnd Vårvädersligan."

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2686546-hade-halv-miljon-i-skokartong

[Carpinus]
2015-04-16, 07:45
#30

Åter en dödsskjutning på Hisingen efter en tid av lugn, när huvudmän suttit bakom galler eller varit punktmarkerade, och med mycket poliser ute på gatorna. Om den senaste är gängrelaterad eller "bara vanligt gatuvåld" återstår ännu att se…

"Ännu en dödsskjutning skakar Göteborg. En 55-årig man avled under natten efter att ha skjutits på öppen gata på Hisingen. Fyra män i 20-årsåldern, samtliga drogpåverkade vid gripandet, greps under natten misstänkta för mord."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20633781.ab

[Carpinus]
2015-04-16, 10:09
#31

Nu tycks allt vara sig likt i stan igen…

"En man är allvarligt skadad efter att ha hittats skjuten i en bil i Göteborg på morgonen. Händelsen inträffade bara några timmar efter den senaste dödsskjutningen i staden.

– Det är fullt pådrag här i staden. Vi åker ut med allt vi har, säger polisens presstalesman Björ Blixter."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20635781.ab

#30 Åtminstone fall 2 tycks vara gängrelaterat, enligt GP.

"Den döde i Angered är, enligt vad GP erfar, en man född 1985 från Hisings Backa. Mannen var tidigare ledande i det så kallade Backagänget. En nära släkting till honom mördades i fjol i en klubblokal i Backa."

[Carpinus]
2015-04-16, 21:08
#32

#0 "Polisens teori är att den 54-årige mannen sköts av misstag på onsdagskvällen i Göteborg. Annars markerar skjutningen en ny och skrämmande sida av gangsterkriget – att anhöriga till gängmedlemmar plötsligt har blivit direkta måltavlor.

– Familjerna har tidigare varit fredade, det har varit en tyst överenskommelse, säger en källa med insyn i den undre världen."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20639306.ab

[Carpinus]
2015-04-18, 15:02
#33

#30 "Ännu en ung man har gripits misstänkt för mordet på Väderkvarnsgatan i Göteborg i onsdags. Sedan tidigare sitter fyra tonåringar anhållna.m Mannen, som är född 1995, greps under natten och anhölls senare av åklagare misstänkt för mord."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20648358.ab

Mysan59
2015-04-18, 16:03
#34

Det är förj*vligt rent ut sagt. Dags att ta tag i problemen på något sätt. Hur vet jag inte, men nånting måste ju göras.

[Carpinus]
2015-04-29, 12:17
#35

"Polisen förlänger den särskilda gänginsatsen fram till midsommar."---

"Polisregion Väst har begärt nationell förstärkning. Poliser från andra delar av landet kommer att förstärka den västsvenska polisen och arbeta med såväl utredningar som brottsförebyggande och trygghetsskapande insatser."---

"Efter skjutningarna råder ett spänt läge i flera av våra lokalpolisområden där vi har ett viktigt uppdrag i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet, säger Emelie Kullmyr enligt ett pressmeddelande från polisen."

GP

[Carpinus]
2015-05-07, 12:14
#36

"Ett uthålligt arbete koncentrerat till de mest utsatta områdena. Det är polisens nya taktik för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Brottsligheten blir alltmer gränslös, den IT-relaterade brottsligheten utvecklas snabbt och tillgången på illegala vapen, inte minst militära, har ökat. Den lägesbilden ger polisens nationella operativa avdelning (NOA) i en ny rapport."--- "Rapporten behandlar också det faktum att det finns ett flertal utsatta geografiska områden som har problem med lokala kriminella nätverk vars verksamhet och påverkan sprids även utanför området. Och det är alltså här som polisen nu ändrar sin taktik."

SvD

[Carpinus]
2015-06-09, 00:24
#37

#0  "I dag frågar jag mig också vart jag skall emigrera när Husby, Rinkeby eller Rosengård utropas till ett kalifat? Ett litet mångkulturellt förortskalifat finansierat av några oljeschejker (som bygger moskéerna i Sverige) är kanske inte så avlägset framtidsscenario. Vart skall jag och de demokratiska och liberala muslimerna ta vägen som kan skilja mellan religion och politik och har respekt för kvinnor – även i bikini och för de bor ihop med någon som de älskar utan att vara gifta? Och kanske den mest intressanta frågan är: Vad kommer statsministern att göra när detta inträffar?"---

Maria Rashidi, ordförande Kvinnors Rätt på GP debatt

[Carpinus]
2015-06-22, 15:06
#38

_ "Skott, bomber och granater. I ett halvår har Malmö gång efter annan drabbats av våldsamma uppgörelser mellan kriminella. Människor som inte drar sig för att använda rena krigsvapen mitt bland vanligt folk.
I helgen kastades två handgranater mot ett flerfamiljshus i Malmö. Lyckligtvis briserade de aldrig. Användandet av dödliga vapen på allmän plats oroar polisen."---

"Totalt handlar det om en relativt begränsad grupp på runt 30 kriminella som polisen har extra koll på. Det är inga gäng, snarare löst sammansatta grupperingar som förändrar sig över tid."---

"Vad som däremot knyter dåden samman är de våldsamma metoderna, som när som helst inte bara kan drabba avsedda måltavlor, utan också oskyldiga."---_

TT

[Carpinus]
2015-06-24, 10:23
#39

_"Den organiserade gängverksamheten är ett av Sveriges allvarligaste samhällsproblem, gängkrigen underminerar nämligen den grundläggande känslan av trygghet som är statens yttersta ansvar gentemot medborgarna.
En viktig komponent i mycket av det tunga gängvåldet är att förövarna ofta delar ursprungsland och att gängen förbinds genom släktband. Detta rapporteras det mycket sparsamt om. Det är av två skäl: dels menar man att det inte är relevant, dels anser man från medialt håll att det finns en risk att det skulle skapa negativa stereotyper av personer med utrikes bakgrund.
Det är givetvis så att den överväldigande majoriteten av alla med utrikes bakgrund varken är medlemmar i kriminella gäng eller begår någon typ av brott.
Men har man rötter i en kultur där klanen trumfar staten kan steget vara kortare till organiserad kriminalitet. Har man erfarenheter från ett samhälle där institutionerna antingen är frånvarande eller genomkorrupta finns dessutom en grogrund att leva vid sidan av samhällets regler och normer."---

"Vad säger då Göteborgs politiska ledning? Efter morden på Vårväderstorget försökte Anneli Hulthén (S) förklara att ”det ändå varit lugnt i ett år”. Åtgärder? Skärpa vapenlagstiftningen, som i Sverige redan är skarp. Finns det någon som på allvar tror att tungt kriminella som redan hanterar illegala vapen bryr sig om en lagskärpning? Om stadens politiska ledare tror att detta är huvudlösningen ligger vi riktigt risigt till. Det behövs ordentliga åtgärder som utgår från både problemets vidd och natur."_

Adam Cwejman, GP:s ledarsida

[Carpinus]
2015-07-23, 12:15
#40

"På polisens bombskyddsgrupp i Skåne har man sett en ökning i antalet handgranater som sprängts i Malmö.
Tidigare har det funnits en hederskodex bland de som spränger att göra det på ensliga ställen.
Men den tiden är förbi, menar man på bombskyddsgruppen.
Riskerna för allmänheten har blivit mer påtagliga nu när sprängningarna allt oftare sker i bostadsområden och på allmänna platser."

http://www.sydsvenskan.se/malmo/jugoslaviska-handgranater-bakom-explosionerna/

[Carpinus]
2015-07-24, 23:42
#41

#14 "Vi bör titta söderut för att förutspå var övriga Sverige är på väg när det gäller gängkriminalitet. Det menar Amir Rostami, polis och sociolog som forskar i ämnet, efter händelserna i Rosengård."---

"Jag är lite förvånad att det här problemet inte tas på större allvar. Det bara går vidare utan att det händer någonting. Visst, det var lite reaktioner från politiskt håll efter skjutningarna i Göteborg, men generellt ser vi inte en tillräcklig motreaktion från hela samhället – polis, politik, civilsamhälle. Vad har till exempel Malmö, Göteborgs eller Stockholms stad för ansvar för att utanförskapsområdena har blivit en sorts resursbank för gäng och radikalisering och liknande?"---

Dagens Samhälle 150709

Himmelsblå
2015-07-25, 08:13
#42

#0 De kriminella gängen är inte religiösa eller drivna av ideologi. De drivs av kriminella motiv. De är dessutom mer blandade rent etniskt än vad du kanske tror.

En Malmöpolis jag känner brukade säga att det är i de kriminella gängen som integrationen har lyckats bäst i Sverige.

Men att blanda det med fanatisk terror och folkmord… det var lågt.

[Carpinus]
2015-07-25, 08:45
#43

#42 Med all respekt för "Malmöpolisen som du känner" så tycker jag nog att den ovan citerade polisens frågeställning är berättigad, inte minst på grund av erfarenheterna från Köpenhamn bland annat. Vilksskytten t.ex. förklarades mycket snabbt som en ensam galning, men efterhand visade det sig att han bl.a. hade anknytning till La Raza, ett kriminellt gäng med fundamentalistiska inslag (#15). Där har du blandningen mellan fanatisk terror och gängkriminalitet - hur "lågt" är det?

Nu påstår jag inte att liknande kopplingar finns i Malmö, men bl.a. närheten till Köpenhamn gör att jag anser att Rostamis ord är värda att ta på största allvar.

Påståenden som "de är dessutom mer blandade rent etniskt än vad du kanske tror" tyder på att du sitter inne med underlag. Presentera gärna dessa i så fall.

Himmelsblå
2015-07-25, 09:08
#44

#43 Att enstaka individer går från kriminella gäng till IS tycker jag inte är någon annan koppling än just dessa individers våldsanvändning.

Tror du på allvar att Sharia tillåter vad de kriminella gängen håller på med? De är naturligtvis busar i alla samhällen och civilisationer.

Det är ingen direkt hemlighet att olika gäng både samverkar och rivaliserar. Och du har ju äktsvenska gäng, Juggemaffior och blandade gäng i en enda röra.

Malmö är inkörsport för narkotika i hela Skandinavien och har varit så sedan knarket blev ett problem. Hells Angels och Bandidos använder samma våld som Kosovomaffian osv.

Det första gängkriget som använde rena Chicagometoder som jag minns var ju när Hells Angels och Bandidos slogs om makten, först i Köpenhamn, sedan Malmö. Seven Bullets opererade ut just sju kulor ur kroppen… på den gamla goda tiden då…

Idag häckar Bandidos i Everöd… besegrade kanske.

Mysan59
2015-07-25, 09:15
#45

Bandidos och HA är änglar i jämförelse med IS. Varför blundar folk för det? Måste någon av oss här inne råka ut för någon katastrof för att inse det? 

Hitler och nazisterna fick också härja fritt ett tag och skadan blev gigantiskt innan folk insåg vad som pågick, Det ska väl inte behöva hända igen, även om dom som begår dessa terrordåd gömmer sig bakom religion/ideologi. 

Sätt stopp nu!

[Carpinus]
2015-07-25, 09:21
#46

#44 Tycker inte att din historieskrivning, som jag på det hela taget delar, inte motsäger det faktum att det finns skäl att vara observant på de strömningar som kan riskera att uppstå eller växa  inom en falang.

Min personliga åsikt är att de IS-resenärer som reser från Göteborg till krigshärdarna utan att ha anknytning till något kriminellt gäng är ett fåtal, och de av dem som återvänder med nya erfarenheter utan att återuppta sina kontakter är lika få. De möjliga konsekvenserna av detta kan nog ingen av oss förutse idag.

Himmelsblå
2015-07-25, 09:34
#47

#45 Men kom igen nu… jag försöker ju skilja kriminella gäng från religiösa fanatiker. Det är ju hela min poäng!

Däremot är ju HA och juggemaffian samma skrot och korn.

#46 Du är orolig att hemvändarna radikaliserar krim-gängen och att de överger brottets bana för terrorism (eller finansierar terror med knarkpengar såklart)? Men att syftet och målet i krim-gängen ändras?

Den dagen den sorgen. Omsättningen i de här kretserna är mycket hög. Någon annan pengakåt organisation tar över knarket.

Jag tror hursomhelst inte vi har avvikande meningar på IS, hemvändare och vilka medel som behöver användas.

[Carpinus]
2015-07-25, 09:54
#48

#47 Det är inga problem att skilja kriminella gäng från religiösa fanatiker, men kan man därmed per automatik skilja alla kriminella gäng från religiösa fanatiker, det är min poäng.

"Den dagen den sorgen" är en rätt lättsinnig inställning. Om jag vore myndighetsperson skulle jag hellre måla f-n på väggen än döma ut farhågorna. År 2009 tog terrorexperten Magnus Ranstorp upp problemet Rosengård och påpekade där bl.a risken för radikalisering. Han avhånades då rätt rejält av en del debattörer med oklara agendor. Idag kan konstateras att det är sex förlorade år sedan dess, och att Ranstorp hade rätt i mycket av sin anlys. (Teodorescu, GP 150724). Frågan är om vi som nation har råd med ytterligare förlorade år?

Himmelsblå
2015-07-25, 10:10
#49

#48 Jag hade hellre sett att du svarade på min fråga om jag uppfattat dina farhagår rätt, än att sparka in öppna dörrar.

Den dagen den sorgen ja. Det är ingen lättsinnig inställning.

Jag kommer ihåg Ranstorpgrejen. Jag gick inte emot honom.

Jag är lite trött på den retoriken och att jag sammanblandas med typ kulturmarxisterna.

Jag har bekämpat marxistiska kvasiteorier hela mitt liv liksom… jag behöver inte ta den skiten.

Svara nu fan på min fråga om jag fattat dig rätt!

[Carpinus]
2015-07-25, 10:42
#50

#49 Jag har inte uppfattat att du ställt någon fråga,  om det är det här "Du är orolig att hemvändarna radikaliserar krim-gängen och att de överger brottets bana för terrorism (eller finansierar terror med knarkpengar såklart)? Men att syftet och målet i krim-gängen ändras?" så tog jag det mer för en åsikt än en fråga.

Men OK i så fall: nej, "jag är inte orolig att hemvändarna radikaliserar krimgängen och att de överger brottets bana för terrorism (eller finansierar terror med knarkpengar såklart)". Vad jag är orolig för är att att de (inte alla!) fortsätter på brottets bana samtidigt som de ägnar sig åt terrorism och finansierar terror bl.a. med knarkpengar, och att syftet och målet i (vissa) krimgäng samordnas.

För övrigt har jag inte kopplat ihop dig med några kulturmarxister, tror att din avslutning i #47 är korrekt.

Himmelsblå
2015-07-25, 11:02
#51

#50 Bra. Så fick vi saker utredda.

Jag anser ju att vi måste försöka lagföra hemvändarna och jag är dessutom lite osäker på om gällande lagstiftning är tillräckligt "modern".

IS bedriver ju inte etnisk rensning utan religiös dito. Jag oroar mig för att vad de sysslar med inte är folkmord i juridisk mening. Jag är inte jurist nämligen…

Hemvändarna jämfördes ju lite korkat med frivilligsoldater i Finland eller på Balkan. Det där gäller assyriska och kurdiska hemvändare, inte IS.

Hemvändarna från IS är mer att jämföra med de svenskar som slogs för Hitler i Waffen SS. Nu lagfördes väl dessa aldrig. De synades inte i sömmarna om de aktivt deltagit i judeutrotningen eller begick övergrepp mot civila.

Men det borde gjorts. De blev hursomhelst stigmatiserade. Samma stigmatisering måste göras mot IS-krigarna.

[Carpinus]
2015-07-25, 11:14
#52

#51 Instämmer, och om du med "stigmatisera" menar dess ursprungliga betydelse i form av "brännmärka" är jag med även på det. (Stigmatisering används ju numera även i betydelsen "göra till offer" vilket väl innebära det motsatta.)

Ja, det är klart att man är orolig för om lagstiftningen håller för lagföring. Nu tog man ju de här på den befintliga lagtexten, den utlovade skärpningen har inte trätt i kraft ännu. Att inte åklagaren inväntade den tyder förhoppningsvis på att man har tillräckligt på fötterna för att kunna fälla dem ändå…

Jimmy.L
2015-07-25, 11:26
#53

Dessa IS krigare bör ju ställas inför rätta för folkmord och sedan utvisas för gott kan tyckas vara hårt men dom har varit delaktig i vidriga avrättningar på män, kvinnor och barn samt begått våldtäkter.

Himmelsblå
2015-07-25, 12:21
#54

#53 Vill du utvisa svenska medborgare födda i Sverige??? Var skall du utvisa dem då?

Jag menar, hela gänget är väl i princip andra generationens invandrare, eller barn till invandrande föräldrar (kom hit som barn)

Nej, utvisa kan vi inte. Då skulle ju du själv kunna bli utvisad av lämplig anledning.

Kruxet är att de måste sitta i svensk finka. Och så småningom bli utsläppta då… Då är brännmärkning bättre än martyrskap… och för att brännmärka dem måste vi ha den absoluta majoriteten av svenska muslimer med oss….

Det är en hel del som klaffa här.

Himmelsblå
2015-07-25, 12:29
#55

#52 Med tanke på hur de tycks behandla kvinnor kan man ju köra med trafficking och sexköpslagstiftning om inget annat hjälper… slavhandel kanske? 😓

Jimmy.L
2015-07-25, 12:30
#56

#54 Tycker du personer som åker ner till Syrien och radar upp kvinnor, män och barn och avrättar dom med nackskott och uttalar sig att väst ska bli en del av IS vara medborgare i ett land som förespråkar demokrati där kvinnor och barn blir sexslavar och säljs på en marknad? Dom kommer inte ändra uppfattning efter ett par år i fängelse. Dom är ett hot mot rikets säkerhet då har dessa personer förbrukat sitt medborgarskap. Dom kan visst bli utvisade vilket regeringen just nu utreder till kommande lagstiftning vilket Sverige är sist med, flera andra länder tar bort deras medborgarskap.

Himmelsblå
2015-07-25, 13:15
#57

#56 Tycker du att män som åker till Thailand och våldtar barn sommar efter sommar skall vara svenska medborgare?

Som läget är utvisar inte Sverige svenska medborgare födda i Sverige eller som kom hit som barn, Om gränsen är 15 år (straffmyndiga).

Jag tvivlar starkt på att det ändras.

Jag tycker även det är Sveriges ansvar att ta hand om sin egen skit.

Men okej: vi utvisar dom. Säg till Egyptien eller Syrien. Blir de på så sätt ett mindre hot mot rikets säkerhet???

----tillägg---

Jag kommer på rak hand på två möjligheter att desarmera hotet.

1. Döda dem och begrav i omärkta gravar. Som USA gjorde med Bin Laden.

2. Sätt dem i finkan och avprogrammera dem. Som Norge försöker med Breivik.

Jimmy.L
2015-07-25, 13:37
#58

#57 Var kom dessa pedofiler in i bilden? 

Sverige ser över lagen som jag nämnde och kan komma utvisa dessa terrorister till Syrien eller Irak eller Turkiet där dom kan ställas till svars för brott dom begått där.

Någon dödsstraff har vi inte i Sverige inte heller kan vi hålla dom inlåsta för alltid även om det skulle finnas hot mot riket om det inte rör sig om ett extremt fall.

Vad tror du skulle hända om någon av dessa IS-sympatisörer som gör allvar med deras syfte och utför ett terrordåd i Sverige. En vardag i Stockholm vid stressgången passerar 100.000-tals människor under rusningstrafiken vad händer om en självmordsbombare slår till där? Eller ett fullsatt tunnelbanetåg det skulle bli blodbad med 100-1000 dödsoffer om galningen Breivik lyckades på några timmar döda en massa människor vad klarar då utbildade terrorister göra?

Himmelsblå
2015-07-25, 14:43
#59

#58 Jag förstår allvaret. Jag vill de skall lagföras och brännmärkas.

Jag förstår bara inte hur en utvisning minskar hoten mot rikets säkerhet. Jag förstår heller inte straffvärde eller den moraliska vinsten.

Då undrar man ju vad ditt argument egentligen bottnar i… Det har väl inte med hudfärg att göra? Religion? Att du inte ser dem som "riktiga" svenskar av det skälet?

Är man född i Sverige och svensk medborgare tycker inte jag att ett medborgarskap skall kunna återkallas. Jag förstår i alla fall inte varför man i så fall inte skulle kunna göra det mot andra som begår avskyvärda brott. Lagar måste vara generella oavsett vem det gäller… du vet… likhet inför lagen och allt det där.

I den mån vi har utväxling av kriminella med Irak eller vad det månde vara och de vill åtala någon skall naturligtvis så ske. Men det är en helt annan grej och verkligen inget ovanligt.

Jimmy.L
2015-07-25, 14:54
#60

#59 Nu är du ute på djupt vatten när du försöker hänvisa till hudfärg föreslår att du genast ber mig om ursäkt annars kan du skriva på andra sajter. Jag struntar fullkomligt i vart man kommer ifrån ska du ha klart för dig begår man etniska resningar, hugger av huvudet av folk och skär ut foster på gravida kvinnor. våldtar barn och kvinnor och säljer dom som slavar då har man förbrukat sin rätt som Svensk medborgare.

Himmelsblå
2015-07-25, 15:38
#61

#60. Jag ställer en fråga. Detta tecken "?" betyder det.  Jag förstår inte dina motiv eller ditt resonemang.

Du hävdar att utvisning förbättrar läget för rikets säkerhet. Det gör det ju inte, det är lätt att resa och vi tappar ju helt kontrollen på vad de sysslar med. Jag skulle hävda att utvisning minskar den säkerheten.

Att brottet är vidrigt kan vi vara överens om. Om jag tar anställning som legoknekt i tvivelaktig armé i tvivelaktig nation, och begår brott lika avskyvärda. Skall jag utvisas och förlora mitt medborgarskap? Vart? Varför?

Jimmy.L
2015-07-25, 15:42
#62

#61 Kan du här och nu lova att SÄPO har koll på alla terrorister från IS? kan du lova till 100% att Sverige inte kommer drabbas av terrordåd av IS och dom SÄPO inte har koll på?

Du skall utvisas till det land du begått brotten för att kunna ställas inför rätta. Varför vill du ha kvar någon som vill skära halsen av dig?

[Borttaget]
[Borttaget] 
2015-07-25, 16:07
#63

Inlägget är borttaget

Jimmy.L
2015-07-25, 16:11
#64

#63 Du undviker hela tiden att dom som krigar för IS vill bli martyrer hur många människor vill du offra för att dom ska få stanna i Sverige? Du fattar väl att folk kommer dö!

Börjar tröttna på dig och dina rasist kopplingar är du IS-sympatisör och gillar deras folkmord och våldtäkter?

julatopp7018
2015-07-25, 16:48
#65

#63 Är Kurder i Sverige rasister för dom vill dra in medborgarskapen för dom som strider för IS?

Svenska regeringen måste vara rasister för att dom vill dra in deras medborgarskap.

I England, Tyskland, Frankrike ja alla länder därifrån folk åker och strider med IS drar man in medborgarskapen är dom rasister?

Björn.B
2015-07-25, 19:01
#66

#63 Om du nu ska anklaga någon för rasism våga skriv hela ditt namn och inte en fegis som döljer sig bakom ett nick.

Skärgårdskocken.

Himmelsblå
2015-07-25, 23:04
#67

#64, 65

Jisses…

Är man olika inför lagen beroende på härkomst är det rasism. Punkt.

Stå för det då!

#66 Det tar jag som ett hot…

Jimmy.L
2015-07-26, 06:43
#68

#67 Vakna upp regeringen utreder om dom som strider med IS ska fråntas deras medborgarskap och du pratar om rasism. IS koppling hos dig?

Zyperior
2015-07-26, 08:15
#69

#67 Med ditt resonemang kan vi ju isf skrota medborgarskapet helt och hållet. Alla som sätter sin fot innanför våra gränser får rätt att stanna här livet ut samt åtnjuta full tillgång till vår välfärd och sociala skyddsnät. Allt annat är rasism eftersom annars blir man särbehandlad inför lagen beroende på härkomst. ??

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Himmelsblå
2015-07-26, 09:06
#70

#69 Jag diskuterar medborgarskap för folk födda i Sverige eller som kom omyndiga till Sverige. Inte folk som invandrat som vuxna.

Detta då IS-krigarna är unga, det är rimligt att anta att de inte kom till Sverige som vuxna.

Tungt kriminella som invandrat som vuxna fråntas redan idag sitt medborgarskap vid utvisning. Jag ser inte det som kontroversiellt.

Gäller detta IS-krigare kan denne utvisas och fråntas sitt medborgarskap efter avtjänat straff. Jag undrar hur smart detta är, sett ur rikets säkerhet. Men jag ser  inte detta som kontroversiellt

Kontroversiellt och knepigt blir det om man utvisar och fråntar medborgarskap av den andra kategorin. Jag ser bara två möjligheter:

1. Antingen riskerar jag  att bli utslängd från Sverige och fråntagen mitt medborgarskap om jag begår ett vidrigt terrordåd. Jag vet ingen invandrad i min släkt alls.

2. Eller så krävs en lagstiftning som på något sätt skiljer på folk och folk beroende av härkomst. Dvs en rasistisk lagstiftning.

Sådant är läget i tråden som jag ser det….

[Carpinus]
2015-07-26, 09:25
#71

Har följt den här debatten lite summariskt, men märker att den fjärmat sig en del från de intentioner jag hade när jag startade just den här tråden, nämligen att följa upp den risk för radikalisering av kriminella gäng som jag befarar.

Nu löper ju diskussionerna fritt, och det är kanske bara jag som anser att ämnet har gått förlorat. Kanske återkommer jag med huvudfrågan i en ny tråd, för jag tror att vi står inför ett problem som man (samhället) borde vara mer observant på (#41).

Himmelsblå
2015-07-26, 09:42
#72

#71 Ber om ursäkt för OT.

[Carpinus]
2015-07-26, 09:50
#73

#72 Ingen orsak, samma sak händer ju i många debatter! Jag ville bara återknyta lite till ursprunget på tråden.

Zyperior
2015-07-26, 10:02
#74

#70 

Lagstiftningen gör endast skillnad på svensk/icke-svensk. Det spelar ingen roll vilken nationalitet, religion, hudfärg etc. etc. personen har. Därav är den inte rasistisk. Den ger endast det svenska medborgarskapet mer auktoritet. Det är något man måste förtjäna om man kommit utifrån, det borde rimligtvis vara något man kan bli ifrån tagen då också. 
Har man i de fall som du beskriver när man är född här eller kommit hit som omyndig, tillgång till ett annat medborgarskap i en annan del av världen, ska man kunna utvisas dit och fråntas sitt svenska medborgarskap.
Vi kan ju knappast göra folk statslösa, därav kommer det inte drabba folk utan andra medborgarskap.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Himmelsblå
2015-07-26, 17:14
#75

#74. Har någon kollat hur många av IS krigarna det kan gälla för… jag tror inte för så många. Men fine… vi utvisar med dubbla medborgarskap.

Zyperior
2015-07-26, 22:01
#76

Man kan ju leka med tanken att samtliga har medborgarskap i Islamska staten.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Vanja
2015-07-27, 19:50
#77

Jag anser att om en person (oberoende på om det är en svensk eller inte) åker ner till ett land för att delta i ett krig, Där man mördar och våldtar kvinnor och män på löpande band, använder barn som mänskliga sköldar, tänder eld på människor, skär huvudet av folk osv, kan få all rätt att stanna där. 

Denne borde inte få återvända till vårat välfärdsland.

Jag bryr mig om de människor som bor här, inte de människor som väljer att lämna de här landet för krig och förstörelse.

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

m2studio
2015-07-28, 00:35
#78

En del som åker till IS kommer inte tillbaka, dem dörr. Andra delen kommer tillbaka eftersom IS ledare skickar dem. Betalningen till en Muslim arbetslös som åker till IS är 350.000 kr per månad plus provision när han skär halsen av en annan som är mot IS. Dem som återkommer har planer och Svensk regering vet om detta men vågar inte göra något hastigt utan med sin policy och kontroll med Spö kontrollerar de tills de visar sig att ville göra något dumt, men hur länge och hur mycket resurser skall man läger för sådana ärende. Svensk regeringen skall lära sig att vara snabbt och bestämd och inte leka med eld tycker jag.

Jag tror på många saker som inte syns. Ha öppen sinne.

Vi tror, ser,hör och mm, men vi förstår ej i vilken värld vi lever.

[Carpinus]
2015-10-15, 07:37
#79

"I minst fyra stadsdelar har Göteborgspolisen interna gängkonflikter att handskas med.

- Situationen är allvarlig. Det handlar nu i första hand om hämnd för äldre händelser, summerar regionpolischef Klas Friberg.

Efter sex grova våldshandlingar inom loppet av nio dygn har det relativa lugnet, från i somras, definitivt brutits.

- Det är klart att det är ett bakslag för oss. Fast det är inte bara ett polisiärt problem. Man bör också fundera på om samhället i övrigt gör tillräckligt, konstaterar Friberg."---

GP

[Carpinus]
2015-11-15, 10:49
#80

#0 "När det gäller Sverige har drygt 300 individer, enligt Säpo, rest till företrädesvis Syrien och Irak. Många av dem sympatiserar med Islamiska Staten (IS).

40 procent av dessa – runt 120 unga män – är hämtade från Göteborgsområdet. I första hand från Bergsjön och Angered.

Denna siffra gör just Göteborg till den europeiska stad som, i förhållande till sin folkmängd, bidrar med flest personer till stridande, våldsbejakande extremism. – Vi toppar rekryteringsligan eller den negativa statistiken, vilket du vill. Så är det, konstaterar Ulf Boström (polis).

Kategorin ur vilka radikaliserade ungdomar plockas är densamma som byggt upp de kriminella gäng som skjuter vilt i Göteborgs förorter."---

GP

[Carpinus]
2015-11-15, 11:23
#81

"Vid 22-tiden kom rapporter om att två män öppnat eld med automatvapen på en bar i centrala Paris", löd de första rapporterna från Parismassakern. Nu säger vi "det kanske kan hända i Sverige också" utan att dra oss till minnes att det ju faktiskt har hänt här - inledningen är kusligt lik vad som hände på "Vår bar" på Hisingen i mars i år! Vad hade hänt om det den gången inte hade varit en enskild aktion utan inledningen på en större operation? Hur väl hade samhället stått rustat inför en attack likt den som skedde i Paris? 

"Minst ett 20-tal personer befann sig på krogen på Vårväderstorget där skottlossningen ägde rum natten mot torsdagen när minst två gärningsmän klev in i lokalen.

_En av dem ska ha varit beväpnad med någon slags automatvapen – och enligt uppgifter till GT varit klädd i en gul polisväst, av typen som trafikpoliser och ordningspoliser har på sig i fält."---

"– Två personer är döda, säger polisens presstalesman Björ Blixter.
Det här med att man skjuter med automatvapen inomhus – har vi varit med om det tidigare i Göteborg?
– Vi har fall där man skjutit inne i kroglokaler för något år sedan på en liten krog på Hisingen. Det är ju synnerligen brutalt. Måltavlan kanske har varit ett par-tre stycken, det vet vi inte nu och kan inte spekulera i det. Men måltavlan har ju inte varit 10-15 som är skadade här, säger Björ Blixter."---_

GT 150319

#80 Tål att upprepas: "Kategorin ur vilka radikaliserade ungdomar plockas är densamma som byggt upp de kriminella gäng som skjuter vilt i Göteborgs förorter."--- (GP)

[Carpinus]
2015-11-15, 12:43
#82

#81"Minst en av de inblandade - Omar Ismail Mostefai - är fransk medborgare, uppvuxen i en förort till Paris. En småkriminell som radikaliserats. Sådana har vi sett exempel på tidigare."---

Expressen

[Carpinus]
2015-11-15, 15:39
#83

"– Det finns en risk för attentat i Sverige, vårt viktigaste arbete är att se till att det inte händer, säger Sirpa Franzen, presschef för Säpo till GP.

Som GP kunde berätta under söndagen är Göteborg per capita, den stad i Europa från vilket flest personer anslutit sig till muslimska extremistgrupper. Siffror som får många att bli oroliga.

– Det förstår jag, orolig ska man vara. Sen finns det inget överhängande hot mot Göteborg eller Sverige. För att hårddra det här så kanske det är max tio procent av dem som kommer tillbaka som kan göra sådana här dåd. Men orolig ska man vara, det är personer som tränar i vapenhantering och bombtillverkning. Det är oroande att så många åker, säger Magnus Sandelin, journalist som är expert på terroristnätverk."---

GP

"Max tio procent" motsvarar för Göteborgs del ungefär lika många som var inblandade i Parisdåden. Lägg därtill ett möjligt antal radikaliserade på hemmaplan så ser man ju att det finns skäl att vara vaksam inför utvecklingen.

[Carpinus]
2015-11-15, 16:41
#84

"I boken (Sami Moubayeds "Under the Black Flag") bekräftar också en IS-källa att IS centralt nu i allt högre grad ber jihadistvolontärer från Europa att stanna i Europa - och inte resa till Syrien. I Europa är det tänkt att de ska bilda slumrande celler som kan aktiveras när IS ger order."---

[SR]( Sami Moubayeds "Under the Black Flag" ), Cecilia Uddén

[Carpinus]
2015-11-16, 16:49
#85

"Det är svårt att säga att i fredags var det fransmän som mördade andra fransmän. De gick från småbrott till terrorism. De radikaliserades och åkte till Syrien och tränades."---

"Vi måste kunna frånta en som har begått terroristhandlingar sitt franska medborgarskap, även om denne är född i Frankrike. De ska kunna förbjudas återvända till Frankrike. Vi måste kunna utvisa dem som begått sådana brott, men med respekt för våra internationella åtagande."---

Frankrikes president François Hollande inför kongressen angående terrordåden i fredags. (Källa SVT Nyheter Live.)

eskils
2015-11-16, 22:48
#86

#85 "Vi måste kunna frånta en som har begått terroristhandlingar sitt franska medborgarskap, även om denne är född i Frankrike."

Bra idé.

[Carpinus]
2015-11-17, 07:39
#87

_"Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundsson har länge bedrivit ett gediget och imponerande kartläggningsarbete av svenska jihadister. Han är Sveriges ledande journalistiska auktoritet inom området.
Under den gångna veckan släppte ISIS en propagandavideo med åtta svenska jihadister varav sju enligt Gudmundsson kommer från Göteborg. I filmen talas det mest svenska men det förekommer även arabiska och engelska. Gudmundsson uppger att tre av dem kommer från samma släkt."---

"Problemen i Göteborg är en nationell angelägenhet. Nästa europeiska eller svenska terrordåd kan ha sitt epicenter i Göteborg. Det är här vi måste förhindra nästa tragedi."_

 Csaba Bene Perlenberg i Expressen

Det är rätt anmärkningsvärt att just Göteborg saknar en kommunal handlingsplan för att motverka radikalisering och rekrytering till terrorgrupper, och att en sådan kommer att dröja flera månader enligt GP.

Ändå har det funnits jihadismförkunnare här redan före sekelskiftet. Den religiösa ledaren Shejk Abdulkadir Mumin bodde i Angered och var verksam i en moské i Gamlestan fram till 2003. Han har nu en hög position inom terrorrörelsen al-Shabab i Somalia, som Perlenberg påminner om i sin artikel.

Zyperior
2015-11-17, 08:42
#88

#87 Skulle det inte va lite märkligt om Gbg är platsen för ett Daesh-attentat nu? Varför skapa kaos i ett framgångsrikt rekryteringsnäste?

Edit; Jag tror att Daesh får väldigt mycket resurser från Sverige i form av både soldater och ekonomiska tillgångar, inte minst från Gbg, så just nu tror jag inte vi behöver va så oroliga.

Det skulle vara om Daesh kanske känner att kampen är på väg att bli förlorad eller om möjligheterna till rekryteringarna från Gbg-området åtstramas.

Edit; Sverige har ändå ett moraliskt ansvar att ta tag i just dessa saker, men jag tror att man vet konsekvenserna och riskerna med att göra just det. Säpo "har koll" på de som återvänt. Kan det vara så att denna regeringsstyrda myndighet istället håller en inofficiell överenskommelse mellan regeringen och terroristerna, att vi gör inget handgripligt mot dem så länge folk inte dör. För när folk börjar dö får vi se konsekvenserna av Mona Senil & Co:s daltande.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

[Carpinus]
2015-11-17, 08:58
#89

#88 Det finns förmodligen olika aspekter på det. Som du säger är det ju ett "framgångsrikt rekryteringsnäste". Samtidigt börjar nog den gren de kriminella sitter på bli allt bräckligare. Dels så skjuts ju ett antal i kriminella uppgörelser regelbundet, dels har Polisen varit framgångsrik i kampen mot en av gängens basnäringar, cannabisodlandet och försäljning av produkten.

Det kan innebära att den kriminella nischen blir snävare och svårare att livnära sig på, vilket kan medföra ökad radikalisering och utbildningar hos Daesh och andra terrororganisationer. Vart tar de vägen som återvänder? Få av dem lär gå och ställa sig vid bandet på Volvo. Vi har nog skäl att ta lärdom av de fransk-belgiska erfarenheterna från det senaste terrordådet - vi vet ju bl.a. redan sedan tidigare att terrorister inte behöver vara utrikes födda, och inte alltid heller kända av Polisen sedan tidigare. Nu har vi fått en påminnelse om det.

[Carpinus]
2015-11-17, 14:50
#90

#89 "I Sverige finns väl ett tusental personer som är kapabla att göra något sådant där - och de har en egenskap som gör att de är jävligt knepiga: De är villiga att offra livet för det de gör. Problemet är också att långt ifrån alla de här personerna är kända av Säkerhetspolisen."---

Leif GW Persson i Expressen

[Carpinus]
2015-11-20, 09:01
#91

_"Radikaliseringsprocessen hos unga som dras till islamistisk extremism i Europa går ofta mycket snabbt, ibland handlar det om bara några månader eller till och med veckor."---

"Jean-Yves Camus understryker att utanförskap och rasism, som drabbar många unga i franska förorter, inte är en tillräcklig förklaring eftersom den helt överväldigande majoriteten av dem som lever under den typen av omständigheter aldrig hamnar i den här typen av våldsam extremism.
Däremot har forskarna sett att småbrottslighet tycks vara en riskfaktor, kanske främst för att extrema islamister aktivt rekryterar i fängelset."---_

[SR](http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6306700 )

[Carpinus]
2015-11-20, 09:30
#92

_"Det som hände i Paris skulle kunna hända också i Sverige, säger Haashim Salad Elmi, som jobbar med att förebygga våldsbejakande extremism."---

"Unga personer träffar rekryterarna i moskéer runt om i Sverige. Sedan radikaliseras de över tid, för att till slut nå punkten att åka till Syrien och strida, säger Haashim Salad Elmi."---

"Rekryterarna har nu börjat fokusera på nya grupper av unga, de som har det till synes gott ställt. Unga killar som nyss tagit sig igenom en högre utbildning, till exempel.
– De siktar på de utbildade. Först var det på småkriminella, men nu på de ungdomar som är utbildade, de som är på väg att avsluta en utbildning på universitet, eller ska börja jobba. De här 300 som Säpo säger har rest iväg, och där vissa har återvänt, de har inte åkt över en natt. De har blivit rekryterade och radikaliserade. Och de som gjort det verkar fortfarande i samhället. Så det här problemet löses inte genom att spärra in ungdomarna, för det kommer nya ungdomar hela tiden, säger Haashim Salad Elmi, som jobbar med att förebygga våldsbejakande extremism."_

SR

eskils
2015-11-20, 12:10
#93

#91 och #92 De som rekryterar och hjärntvättar ungdomar till att bli terrorister måste ju spåras upp, straffas och utvisas ur landet på livstid! Hoppas polisen har resurser till det arbetet. Borde vara en prioritet att arbeta förebyggande.

(Tillägg till #86: De sade på TV att det handlar om personer som har dubbla medborgarskap. Om personerna ägnar sig åt terroristhandlingar förlorar de sitt franska medborgarskap. De blir alltså inte statslösa.)

[Carpinus]
2015-12-01, 23:08
#94

#4 "Polisen vill ta krafttag mot den organiserade brottsligheten - genom geografiska prioriteringar.

Nu pekar man ut 14 bostadsområden i landet där kriminella nätverk har stor påverkan på lokalsamhället.

Områdena beskrivs ha inslag av parallella samhällsstrukturer som utgör problem för polisen att utföra sitt jobb, skriver man i en kommande rapport."---

"Polisen listar tre kriterier som skiljer ut de nu aktuella 14 områdena från de övriga 41 som har problem med organiserad brottslighet. I de nu utpekade områdena finns dessutom inslag av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocesser, svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag samt inslag av parallella samhällsstrukturer och våldsbejakande religiös extremism."---

Expressen

And the nominees are…

Region Stockholm:
Ronna/Geneta/Lina (Södertälje)
Tensta/Rinkeby (Stockholm)
Husby (Stockholm)
Hallunda/Norsborg (Botkyrka)
Region Syd:
Rosengård (Malmö)
Södra Sofielund (Malmö)
Araby (Växjö)
Region Bergslagen:
Vivalla (Örebro)
Region Väst:
Bergsjön (Göteborg)
Biskopsgården (Göteborg)
Gårdsten (Göteborg)
Hammarkullen (Göteborg)
Hjällbo (Göteborg)
Lövgärdet (Göteborg)

[Carpinus]
2015-12-13, 10:58
#95

_"Antalet personer i Sverige som Säkerhetspolisen bedömer har kopplingar till våldsbejakande islamistisk extremism har ökat betydligt de senaste åren.
Det handlar inte bara om personer som har rest till Irak och Syrien utan även andra personer i Sverige, säger Säpochef Anders Thornberg i en intervju med Ekot.
Den senaste kartläggningen från år 2010 visade att det då handlade om 200 personer.
– Jag vill inte säga någon siffra, men det är betydligt fler. Vi tror inte att alla är terrorister, men vår uppgift är ju att hitta om det är en eller två eller flera bland dom här som är beredda att begå terrorattentat."---

"– Om det finns individer som vi tror håller på med terrorverksamhet, eller som planerar i ett tidigt stadium, så begår de andra brott. Genom vårt underrättelsearbete får vi reda på att man håller på med kanske vapenbrott, ekonomiska brott eller något annat."---_

SR

[Carpinus]
2016-01-24, 10:49
#96

#94 "Den senaste tiden har flera unga män dödats i Stockholms förorter. Under natten mot julafton knivhöggs Aiman Qabli till döds i Alby."---

"Vad bakgrunden till mordet på Aiman Qabli är vet inte polisen än. Men våldet har hårdnat i Stockholms förorter under hösten. Och under förra året rapporterades det in 11 mord med skjutvapen i Stockholm. Av dem var sju personer under 30 år. Och det är fler än året innan, menar polisen. Det är vanligast att offren och förövarna befinner sig mellan 20-30 år säger Mikael Rying, kriminolog hos Polisens utredningscentrum i Stockholm. Generellt sett handlar skjutningarna om uppgörelser i kriminella miljöer. Att de ökat beror på att det blivit flera kriminella gäng som är löst sammansatta och att det finns mer illegala vapen i omlopp, säger han."---

  "Ingen av de inblandade vill berätta vad man vet av lojalitet till den grupp man tillhör eller att man helt enkelt är rädd, säger Mikael Rying. – Och lyckas man inte klara upp mordet så finns ju risken för hämnd och då har vi flera mord. Så det är otroligt viktigt med starka insatser från polisens sida från början så man kan lagföra någon, säger Mikael Rying."

SR

[Carpinus]
2016-02-01, 09:04
#97

_#95 "Sverige och Europa står just nu inför det största terrorhotet på över tio år, enligt Europol. För första gången någonsin har hotnivån i Sverige höjts till fyra på en femgradig skala."---

"Flera av de unga svenskar som utbildas till soldater i terrorns tjänst återvänder till Sverige. De har lärt sig att döda och kan vara potentiella terrorister – mitt ibland oss.
Av det skälet har vi valt att publicera namn och bild på vissa av dem. De som har bekräftats som jihadister av flera av varandra oberoende källor.
Vi kommer också att publicera utdrag ur propagandafilmer som visar hur personer från Sverige utbildas och i flera fall dödar. De berättar alltså om det besinningslösa våld som de svenska terroristerna är kapabla att utföra."---_

Sofia Olsson Olsén, tf chefredaktör och ansvarig utgivare på Aftonbladet presenterar en uppföljning av Jihadismen i Sverige - något sådant hade knappast hänt med den förre chefredaktören vid rodret! Hoppas hon slipper påtryckningar från ledar- och kulturgänget på tidningen…

[Carpinus]
2016-02-01, 22:47
#98

#0 "Som utomstående är det extremt svårt att närma sig den grupp människor i Sverige som sympatiserar med IS och reser till Syrien. Likheterna med de kriminella gängen är många. Samma myt om kamratskap in i döden och liknande, fast långt mer extrem, skrämselpropaganda."---

"Säpo har som mål att ta kontakt med varje återvändare, men mer koncentrerade insatser gör mot de individer som i första hand bedöms kunna utgöra en fara. I den kretsen finns det inte bara personer som har varit i Syrien utan också andra anhängare till våldsbejakande islamism.

En källa inom den vanliga polisen pekar ut en ung man i en svensk småstad som en potentiell risk. Det rör sig om en person i 20-årsåldern som på några år ska ha blivit allt mer extrem i sin uppfattning. Han är ostraffad sedan tidigare, men ska enligt källan ha allt tätare kontakter med personer i våldsbejakande jihadistkretsar. – Det är en person som har radikala sympatier, men han har inte gjort någon resa till kriget, säger källan."---

Aftonbladet

[Carpinus]
2016-02-10, 08:04
#99

_"Anas Khsassi, 20, är den senaste svenske jihadisten som dödats.
Han är en av flera döda svenskar som används i extremistgruppen Islamiska statens propagandafilmer."---

"Flera av dem lämnade Göteborg hösten 2012. Några tog lån på flera hundra tusen innan de anslöt till kriget. Andra gick enligt personer i deras närhet från att ha rökt hasch på arbetstid och vara dömda för narkotika- och våldsbrott, till att plötsligt bli väldigt religiösa."---

"Fyra andra svenskar går att identifiera i filmen. Samtliga har vuxit upp och gått i skolan i Västsverige."---

"Att även den här tekniskt skickliga videon lyfter fram svenska jihadister visar terrorgruppens intresse för Skandinavien och Sverige, menar experterna.
– Det här visar att Sverige är ett intressant rekryteringsmål. Annars skulle man inte lägga ner energi och tid på det, säger Magnus Norell."_

Expressen

[Carpinus]
2016-02-11, 09:38
#100

#0 Nästan på årsdagen av TS talar Rikspolischefen äntligen klartext om något som vi redan konstaterat här.

"Det var i samband med en paneldebatt om terrorhot som genomfördes i Stockholm under onsdagen på Svensk Juriststämma, som rikspolischefen Dan Eliasson varnade för utvecklingen inom vissa förortsområden i Sverige.

Han nämnde att polisen satt ihop en lista över ekonomiskt och socialt utsatta områden som kan komma att utgöra en grogrund för radikalism.

– Alby, Fittja, Tensta, Rinkeby, Araby, Rosengård, där slits det svenska samhället isär. Och om vi inte bromsar den utvecklingen så är jag helt övertygad att inte bara traditionell brottslighet utan också radikalisering och terror kommer att öka i vårt samhälle, sade han under debatten."---

Expressen

[Carpinus]
2016-02-27, 08:29
#101

"På 1990-talet började gängen dyka upp i Sverige. Det första MC-gänget i Göteborg etablerades 1996. Sedan dess har gängbrottsligheten ökat, och tagit olika former. Personer med kopplingar till Balkan dominerade tidigare den kriminella miljön. På senare tid har grupper från Mellanöstern etablerats, i Göteborg men också i Stockholm och Malmö. Nätverken är ofta släktbaserade och har ibland en religiös prägel."---

"Politikerna tog inte gängkriminalitetens framväxt på allvar för två decennier sedan. Resultatet ser vi i dag. Den kriminella miljön som vuxit fram har skapat rena parallellsamhällen, där samhällets normer och lagar inte tycks gälla för alla. Att ambulanspersonal och polis inte kan rycka ut till vissa områden, något som ledarsidan uppmärksammat tidigare, är det tydligaste tecknet på detta."---

"Vissa menar att man inte ska tala om kriminaliteten i utanförskapsområden med hänvisning till att det skulle svartmåla förorten. Ingenting kunde vara mer fel. De som utför bilbränder, utpressningar och kastar sten på ambulanspersonal utgör en minoritet.

Enligt Brå finns det ungefär 8 000 ”livsstilskriminella” i hela landet. De som drabbas är desto fler. Ingen människa i Sverige ska behöva utstå att kriminella gäng härjar i ens stadsdelsområde – oavsett vilken adress man bor på. Att polisen tilldelas de resurser som krävs och att hela samhället visar nolltolerans mot våld och stök är självklart. På lång sikt måste de socialt utsatta områdena integreras bättre i samhället – ekonomiskt, men också socialt och kulturellt. Om 20 år vill vi inte titta tillbaka på utvecklingen och ångra att vi inte gjorde något."

Karin Pihl i GP

[Carpinus]
2016-03-03, 18:47
#102

#28 "Tre män åtalas för inblandning i en vapenhärva, efter stora beslag av handgranater och automatvapen på Balkan och i Sverige.

– Huvudmannen har importerat automatvapen och handgranater i avsikt att sälja dessa, säger vice chefsåklagare Henrik Söderman till TT.

Det var i september 2014 som fem automatvapen och 59 handgranater med destination Sverige beslagtogs i Slovenien i en internationell polisinsats. Ytterligare ett stort beslag av handgranater och automatvapen, avsedda för Sverige, gjordes i Bosnien i januari 2015."---

[TT](Tre män åtalas för inblandning i en vapenhärva, efter stora beslag av handgranater och automatvapen på Balkan och i Sverige. – Huvudmannen har importerat automatvapen och handgranater i avsikt att sälja dessa, säger vice chefsåklagare Henrik Söderman till TT. Det var i september 2014 som fem automatvapen och 59 handgranater med destination Sverige beslagtogs i Slovenien i en internationell polisinsats. Ytterligare ett stort beslag av handgranater och automatvapen, avsedda för Sverige, gjordes i Bosnien i januari 2015.)

[Carpinus]
2016-03-23, 07:36
#103

#0 "Vad kommer hända här då? Jo, det är någon lokalt förankrad förmåga som kommer att gripa initiativet, för då försvinner de där faktorerna som talar emot."

Leif G W Persson i Expressen

[Carpinus]
2016-03-23, 16:37
#104

#0 Två av bröderna bakom attentaten i Bryssel verkar komma från de kriminella leden utan att något hittills framkommit som tyder på att de är återvändare. SVT skriver: "Enligt den belgiska federala åklagaren har de två självmordsbombarna i terrordåden i Bryssel identifierats som ett brödrapar – Ibrahim, 30 år, och Khalid El Bakraoui, 27 år."---

"Enligt den belgiska åklagaren finns det mycket dokumentation om bröderna hos polisen, som rör annat än attackerna. Ibrahim, den äldre av bröderna, dömdes 2010 för att ha skjutit samt skadat en polis i samband med ett rån i Bryssel tidigare samma år. Han dömdes då till nio års fängelse rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Året efter, 2011, dömdes den yngre brodern Khaled till fem år efter att ha stulit en bil."

SVT

eskils
2016-03-23, 20:57
#105

#87

"Göteborgs kommun portar en stor konferens för muslimer från hela landet som var planerad att hållas i en av kommunens idrottshallar i slutet på mars.

Det är föreningen Sveriges Förenade muslimer som för femte året arrangerar konferensen Jag är muslim i Göteborg. Enligt inbjudan handlar mötet bland annat om att stärka unga muslimers identitet i Sverige.

Konferensen har under flera år hållits i kommunala idrottsanläggningar men bara en vecka innan årets möte fick föreningen besked om att man inte längre var välkommen som hyresgäst.

Anledningen är enligt kommunen ny information som kommit fram vid ett samrådsmöte mellan polisen i Göteborg och säkerhetspolisen. Och det har upprättats en polisanmälan om att personer inom den aktuella verksamheten kan misstänkas för brott inom området våldsbejakande extremism."

SR

Rätt så, SÄPO, man kan inte gulla med terrorister och terroristsympatisörer!

[Carpinus]
2016-03-24, 06:58
#106

#104 "Men i säkerhetspolisens senaste rapport framgick det att det är färre personer från Göteborg som radikaliseras och reser för att ansluta sig till den Islamiska staten (IS) men exakt vad det beror på är svårt att fastställa. Samtidigt är det få av dem som begått dåd i Europa som har rest till Mellanöstern.

– Väldigt många av dem som begår dåd har aldrig rest därför är problemet större än resor till Syrien och Irak" (säger Mona Sahlin).---

GP

Bra att det uppmärksammas att terrorbenägna inte enbart är att söka bland hemvändande jihadister! Myndighetspersoner verkar annars ofta begränsa sig till att tala om att" si många har rest ut, och så många har återvänt", och jag tror att det är ett alltför snävt synsätt om man endast söker riskpersoner i den kategorin. Man får inte blunda för risken att det kan finnas hot även från sådana som "passerar under radarn", se TS.

[Carpinus]
2016-03-31, 07:27
#107

Äntligen…

#0 "Polisen ser allt tydligare kopplingar mellan personer som reser för att ansluta sig till terrorgrupper utomlands och annan kriminalitet. Det säger chefen för polisens underrättelseenhet i en intervju med Ekot.

– Vi kan se att det är personer som ingår i kriminella nätverk, som dels begår brott här i Sverige, och dels reser till konfliktområden för att delta i strid, säger Linda Staaf, som är chef för polisens nationella underrättelseenhet.

Vad handlar det om för brott?

– Det handlar främst om narkotikabrott, våldsbrott, vapenbrott, otillåten påverkan, och samtidigt också finansiering av terrorism i olika delar.

Det senaste året har säkerhetspolisen och polisen ökat sitt samarbete och enligt Linda Staaf, chef för polisens underrättelseenhet, är det en förklaring till att man nu oftare ser att personer som man misstänker har kopplingar till terrorism också kan knytas till annan kriminalitet. Enligt henne har arbetet hittills haft effekt."---

TT

Nu gäller det bara att det även blir fördjupat fokus på personer som kommer tillbaka från terrorgrupperna och återgår till sina kriminella gäng, mer utbildade,   mer religiöst indoktrinerade och ideologiserade.

eskils
2016-03-31, 11:17
#108

#107 Tycker som du. Terror-återvändarna ska inte få gå lösa på gatorna och radikalisera ännu flera. Fängelse och sedan fotboja/övervakning plus om möjligt utvisning bör gälla.

Tycker också att man borde vara mer återhållsam med att dela ut uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap. Grov kriminalitet, som terroristerna ofta ägnar sig åt enligt polisen i artikeln, bör leda till förlust av uppehållstillstånd samt livstids utvisning efter avtjänat straff. Vi har inget som helst intresse av att ha kvar sådana personer i Sverige!

(Eller tycker någon här att vi har det?)

[Carpinus]
2016-04-04, 00:26
#109

#108 Ja, det finns mycket som behöver ändras och styras upp! En av stötestenarna är att många av de som rör sig i de här kretsarna är födda i Sverige och inte har haft något annat medborgarskap, precis som du är inne på när du nämner utvisning "om möjligt".

[Carpinus]
2016-04-04, 00:27
#110

"– Sverige har ett växande antal individer som söker sig till de här nätverken i Syrien och Irak.  Den är också en möjlighet att individer som sympatiserar med IS, men som bor kvar, kan vara villiga att utföra attacker."--- 

Den franske terrorexperten Jean-Charles Brisard i SVT:s "Agenda" 160403.

[Carpinus]
2016-04-09, 09:32
#111

_"Ytterligare en person ska ha gripits som ska ha setts tillsammans med en av självmordsbombarna i Bryssels tunnelbana. Det uppges vara svenske medborgaren Osama Krayem, enligt flera belgiska medier.

23-årige Osama Krayem kommer från Rosengård. På sin Facebooksida har han tidigare synts posera med vapen och IS-flagga. Han ska själv ha lagt ut bilden, som tros vara tagen i den syriska staden Deir az-Zor, på Facebook i januari 2015. Flera personer från Malmö har gillat bilden och kommenterat den positivt. "Må allah älska dig", "Må allah skydda dig habibi" och "haha kungen sån riktig isissssss" lyder några av tillropen.

Enligt polisuppgifter till Sydsvenskan var Osama Krayem före sin radikalisering tätt knuten till den organiserade brottsligheten i Malmö. Underrättelseuppgifter från polisen gör gällande att han framförallt kopplades till de kriminella kretsarna kring Seved."---_

Sydsvenskan

eskils
2016-04-09, 13:21
#112

En italiensk maffiaexpert säger att vi måste rensa upp bland de kriminella gängen, i synnerhet i förorterna, för att komma åt IS. Några citat ur en lång artikel:

_”Vi måste inse att IS strategi är densamma som den man finner hos kriminella organisationer. Först då kan vi bekämpa de jihadistiska terroristerna, skriver den italienske maffiakännaren Roberto Saviano.
_

_Flera islamistiska attentatsmän har en bakgrund som småbrottslingar. Att de blir terrorister förändrar knappast deras beteende. De säljer droger och tvättar svarta pengar för att finansiera sina liv och för att förse sig med vapen. Tidigare användes vapnen vid uppgörelser med andra kriminella, nu sätts de in vid attentat. Men i den internationella debatten om terror lyfts sambandet mellan islamister och kriminella nästan aldrig. Varför?
_

Men vad är det då Europa nu får betala för? Vad betalar Frankrike och Belgien för? De får betala för att de har betraktat kriminalitet som en marginell ondska som man ansett sig kunna tolerera så länge den manifesterat sig i städernas utkanter. Europas strategi är att bekämpa kriminalitet enbart om den rör sig mot centrum – ett centrum som är mycket nära och mycket sårbart. Budskapet till generationer av invandrarbarn som vuxit upp i Europas ytterområden lyder som följer: Du kan slösa bort ditt liv, så länge du gör det utanför mitt synfält. Detta budskap har de här barnen förstått.

_Den politik som flera regeringar för, även de ”progressiva", har helt enkelt satsat på att de kriminella ska ta ihjäl varandra och på så sätt lösa de problem som man inte har velat ta i. Detta har inte fungerat och de senaste månaderna har vi sett de dramatiska konsekvenserna av dessa misstag.
_

Fortfarande talas om ”kulturkrockar”, men sådant döljer enbart det egna misslyckandet. På så sätt fortsätter man bara att ignorera det uppenbara: där man handlar med narkotika finns det också vapen, manskap, pengar och död. Vi får säkert fler tillfällen att tolka det som sker inom kulturella och religiösa ramar. Men just nu måste vi vara pragmatiska och stå enade. Vi måste tänka efter och finna näraliggande lösningar. Vi måste avvisa förslag till lösningar som vi till allas skada redan har prövat.”

SvD

#107 Svenska polisen tycks ha dragit samma slutsats - bra! Nu väntar vi bara på att politikerna ska reagera och agera också…

eskils
2016-04-10, 21:11
#113

#112 Magnus Ranstorp pekar på andra saker som också måste göras snabbt:

_”Svag lagstiftning med låga straff, en förlamad debatt och nästan inget förebyggande arbete för att hindra radikalisering. Sverige har varit ett bra land för dem som velat utveckla terrornätverk, enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp.
_

_– Säpo har varit så ensamma. Det har inte funnits något förebyggande arbete med att ta tag i unga som riskerar att radikaliseras, säger han.
_

_Det offentliga samtalet har också blundat för problemen, tycker han.
– Debattmässigt har frågan blockerats. Det har låst sig, eftersom vi blandat ihop islam med salafistisk jihadism. Det måste vi sluta med, och vi måste alla sluta att skuldbelägga islam. Terroristernas berättelse är att västvärlden krigar mot islam, säger han.
_

_Det går att förebygga att unga ansluter sit terrornätverk, enligt Magnus Ranstorp.
– Danmark har lyckats bättre, liksom Nederländerna och Storbritannien. I Storbritannien görs 1 200 arresteringar om året, hälften av dem går till åtal, och de lyckades avvärja sju terrordåd förra året.
_

_I Sverige har varningsklockorna ringt länge. Men det är först nu som samhället börjar lyssna, konstaterar han.
– För oss är det som händer nu ingen överraskning. Det förebyggande arbetet har kommit igång, men det är långt kvar. Den som påstår något annat ser inte sanningen.
_

Rent konkret går det förebyggande arbetet ut på att trovärdiga och karismatiska personer, som känner ideologin inom de extrema våldsbejakande rörelserna väl, försöker övertala ungdomarna i riskzonen. – Vi måste skapa positiva möjligheter för de här ungdomarna, och bryta isen. Det kan handla om saker som sysselsättning och jobb för ungdomar i utanförskapsområden, säger han.”

SvD

[Carpinus]
2016-04-11, 06:41
#114

 "Terrororganisationen IS rekryterar aktivt unga män från Rosengård i Malmö till krigstjänst i Mellanöstern. Och det är inte de starkt religiösa de vill åt – det är de kriminella, killarna som inte väjer för våld."---

"– Det är inte i moskéerna som IS hittar sina soldater. Det är på vanliga ställen – kaféer, biljardhallar och i föreningslivet. Unga som kan ha varit kriminella eller som finns i gängmiljön – som jag vet att Osama gjorde – hjärntvättas när de går med."---

Kvällsposten

[Carpinus]
2016-05-14, 07:35
#115

#111 "I dag finns det flera områden i Sverige som påminner om delar av Seved. Socialt utsatta platser med gängkriminalitet, knark och ett groende förakt bland män som inte känner sig inkluderade. Förakt mot ambulans, brandmän, polis. Mot samhället, mot det svenska. Det är i den miljön som terrorgrupper finner majoriteten av de svenskar som är beredda att strida för ideologier som bland annat hatar västerländska samhällen. Platser som Bergsjön och Angered, varifrån minst 120 svenska jihadister kommer ifrån enligt Säpo. Malmöjihadisten Osama Krayem, tjugotreåringen som greps för Brysseldådet, tillhörde Sevedsgängen. Han har starka kopplingar till de beväpnade killar som trakasserar grannar i området, slår sönder rutor tills de boende tvingas skaffa skottsäkra glas. Det bekräftar både polis, Fryshusets Sigrun Hilmarsdottir Sigurdsson och boende i området."---

"Enligt Fredrik Malmberg har hyresgäster sagt upp sina kontrakt på grund av trakasserier. Men alla som vill flytta har inte möjlighet. – Så länge man låter dem styra och ställa gör de ofta inget emot en. Annars blir de våldsamma, oavsett vilken bakgrund du har. Men de är mycket hårdare mot ursprungssvenskar. De vill inte ha svenskar i området. De vill ha ett getto där de är kungar. Jag tror inte att myndigheter vågar prata om detta."---

"En sak har de flesta utsatta grannar gemensamt: de har svensk bakgrund. – Det jag märkte först var att de inte attackerade människor från Mellanöstern. Men värst gick de åt de med svensk bakgrund. En dag såg jag hur de kastade en sten som slog ner precis när en svensk kvinna med barnvagn hade passerat. Då tänkte jag att det hade gått alldeles för långt, säger en man med serbisk bakgrund som sedan dess flyttat från Malmö."---

Expressens Federico Moreno skriver om svennehatet,  bland annat i Seved.

[Nomen Nescio]
2016-06-17, 19:57
#116

#84 "IS lyckas fortfarande locka unga radikaliserade islamister över hela världen och det som nu är att vänta är en upptrappning av terrorattacker i västvärlden - Europa och USA.

IS officielle talesperson Abu Mohamed al Adnani talade nyligen om det krympande kalifatet och sa till IS anhängare inför fastemånaden Ramadan - att den minsta attack ni kan genomföra i hjärtat av fiendens land är mer värdefullt för oss än den största operation vi kan genomföra här.

Och när det gäller så kallade sleeper cells, slumrande terrorceller, påstår sig Hisham al Hashemi   (militärstrateg och Is-forskare) ha information om att de svenska städerna Malmö och Norrköping är möjliga måltavlor."---

Cecilia Udén, SR

[Nomen Nescio]
2016-06-26, 10:06
#117

_"Allt färre reser till Syrien och Irak för att ansluta sig till Islamiska staten. Men radikaliseringen har inte minskat, och experter varnar för att risken för dåd på europeisk mark kan öka."---

"I Göteborg är det tio månader sedan man senast hade en bekräftad IS-resenär. Även i Borås, Malmö och Järva i Stockholm uppger personer med insyn att resandet avtagit.
Men faran är inte över för det, påpekar flera.
– Det är ett problem om vi bara fokuserar på de personer som reser iväg. Unga människor attraheras fortfarande av den här tankevärlden och ideologin. Tittar vi på personer i Göteborg som uppvisar tecken på radikalisering så har det fortsatt, säger Zan Janowski, samordnare mot våldsbejakande extremism i staden."---

"Borås säkerhetschef Bo Hansson ser en ökad risk för terrordåd i Sverige när fler IS-sympatisörer "blir kvar" hemma.
– Det är klart att det kan finnas en ökad risk om radikaliserade våldsbenägna personer är kvar i landet och kan utöva sin ideologi här utan någon kontroll, säger han.
Han får medhåll av terrorforskaren Magnus Ranstorp.
– Det ökar hotet. Inte nödvändigtvis i Sverige, men vi kommer att se fler terrorattentat i Europa. Inte bara från återvändare, utan också från individer som aldrig kommer iväg och som ser sig som en del i denna kamp, säger han.
IS uppmanar redan anhängare att agera på hemmaplan.
– Fler kan bli frustrerade och gå på dessa uppmaningar, säger Ranstorp."_

TT

[Nomen Nescio]
2016-07-17, 12:50
#118

"‒ Vi står inför individer som, känsliga för IS budskap, företar sig extremt våldsamma handlingar utan att ha varit i strid eller fått någon träning."---

"Han menar att man fram till nu underskattat de krafter som får unga att radikaliseras. Enligt honom sker det nästan aldrig i  moskéerna, där de flesta numera är uppmärksamma på de tendenserna. I stället sker det i isolerade, sektliknande grupper och på internet. Inte sällan börjar det i fängelserna."---

Den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve efter dåden i Nice juli 2016.

Källa.

[Nomen Nescio]
2016-07-18, 10:00
#119

En man vid namn Kamel som jobbar med utsatta ungdomar i problemområden i Nice förklarar hur ligister radikaliseras där.

"‒ Ungdomarna får höra att de bor i ett land med otrogna, så det är moraliskt försvarbart att stjäla och skada människor. Man gör ligisten till en helig krigare, som lovas status, sexuell belöning och evigt liv, säger Kamel till BBC."---

SVT

[Nomen Nescio]
2016-07-24, 13:01
#120

_"Det som oroar Johan Sjöö (bitr. generaldirektör inom Säkerhetspolisen)  och alla oss andra som tänker som han är dels den ökade risken för en inhemsk svensk rekrytering av muslimska terrorister, dels det allt större inslaget av vanliga grova kriminella med flykting- eller invandrarbakgrund som ansluter sig till den radikala muslimska kampen."---

"Några hundra unga kriminella män som i rask takt rör sig mot vägs ände medförande automatvapen, sprängmedel, handgranater och vanliga molotovcocktails och mer än så behövs faktiskt inte för att alla vi andra ska ha anledning att oroa oss för den där dagen då det värsta hände även här hemma hos oss."_

Leif G W Persson i Expressen

[Nomen Nescio]
2016-08-23, 08:49
#121

Efter det bestialiska dådet på Hisingen där en åttaåring dödades av en handgranat är självklart upprördheten stor. Här är ett citat ur GP.

_"- Det här är inget vi sett i Sverige tidigare, det förefaller vara ganska unikt. Det är exceptionellt att barn drabbas på det här sättet. Det är sådant vi hittills sett hos gängen i USA och den sicilianska maffian i Italien, säger Jerzy Sarnecki.

Han säger att gårdagens sprängdåd skulle kunna trigga igång ytterligare en våldsspiral i Göteborg.

- Det finns en definitiv risk för både eskalering och brutalisering. Sådant här tenderar att bli mer och mer hänsynslöst, säger Jerzy Sarnecki och talar om två steg av brutalisering bland kriminella gäng. 

Det första steget innebär att kriminella ger sig på andra kriminella men struntar i om utomstående kommer till skada samtidigt. Det andra steget är när man medvetet ger sig på personer som står de kriminella nära.

- Det har vi inte haft mycket av i Sverige hittills. Men det ligger i farans riktning när den här brutaliteten eskalerar. Och det är givetvis något man måste ta på stort allvar, säger Jerzy Sarnecki."_

GP

Det märkliga i mitt tycke är att ingen konstaterar att det finns områden där barn redan är strategiska delar i våld och krigföring. Jag tänker då på IS och Boko Haram* och annan extrem islamism, där barn systematiskt deltar i dödandet och utnyttjas som vandrande bomber. Nu senast såg vi det i Turkiet, där en tolvårig flicka nästlade sig in på en bröllopsfest och utlöste en självmordsbomb.

* Läs mer om Boko Harams metoder i denna tråd.

[Nomen Nescio]
2016-08-25, 07:37
#122

"Gängkrigen i Göteborg påminner alltmer om de i Mexiko och Colombia där hänsynslösa och välfinansierade narkotikasyndikat öppet strider mot varandra. Det är inte bara en fråga om territoriella monopol på narkotikaförsäljning. Blodshämnder tillhör numera gängens vardag i Göteborg. I ett sådant krig finns inga civila. Att gängkriget lagt in en högre växel i Göteborg är inte en nyhet för någon. Vad som är nytt är att det numera uppfattas som normalt."---

_Vanligt folk där lever delvis under belägring. "Vi går aldrig ut efter klockan 18-19 på kvällarna. Vi går aldrig och besöker någon eller handlar eller så när det blivit mörkt" säger Bashar, en boende i Biskopsgården till Aftonbladet (22/8).
_

Toppen på isberget är döda barn i ett brutalt gängkrig. Men under ytan är stadsdelar som Biskopsgården inte längre fungerande delar av det svenska samhället. Det är parallella samhällen där feodalherrar sätter sina egna lagar och regler. Detta sker alltså samtidigt som Sverige har en historiskt svag rikspolischef, i form av Dan Eliasson. Det råder strömavhopp av poliser och polisfacket har länge larmat om en ohållbar situation. Lägg därtill en gigantisk omorganisation som varken efterfrågats eller uppskattas av poliskåren.

Polisen Nils Löfgren sammanfattade situationens eländighet i ett öppet brev riktat till Eliasson: "Det är katastrof. Rättssamhället har fullständigt havererat. Den som har störst våldskapital är den som styr lokalsamhället" (Expressen 22/8). Löfgren har rätt. Det är någon som styr i Biskopsgården och det är inte Polisen."

Adam Cwejman i GP

[Nomen Nescio]
2016-08-27, 13:38
#123

"Detta är inte gangster mot gangster, en strid om territorium och distribution, om svarta marknadsandelar. Detta är våldssekterism. Vansinne.

När barn blir måltavlor för gängvåldets granater och explosioner blir vi alla måltavlor.

Som om vi inte redan visste detta efter attacken på restaurangen vid Vårväderstorget där hänsynslösheten ledde till dödsfall och skador bland helt vanliga människor som bara ville käka och se på fotboll. Den gången kom statsministern för att skaka händer, lägga krans och bli utskälld av lokalbor. Sedan gjorde rättsväsendet sitt jobb, förövarna togs, åtalades och dömdes till långa fängelsestraff i tingsrätten. Men det är som om vi glömmer, gång på gång, som en skyddsmekanism. Eller så förtränger vi våldets realitet."---

"Det hände ju i Biskopsgården, och där vet vi ju hur det är. För många hände det på andra sidan älven - för många andra hände det vid deras hem. Men för varje hylsa, för varje sprängdåd, dödsfall och blodsdroppe kryper det närmare oss alla. Det hände inte bara i Biskopsgården - det hände i Sverige."

Csaba Bene Perlenberg i GT

[Nomen Nescio]
2016-08-28, 07:13
#124

"En fyraåring som varit på fisketur med sin pappa, en åttaåring på familjesemester, en 20-åring som förberedde sig för sitt livs stora äventyr och en 26-årig småbarnspappa. Luna, Yuusuf, Petar och Omar. Så heter fyra unga människor vars liv tog slut alldeles för tidigt. Så heter fyra människor som alla blev oskyldiga offer till det dödliga gängvåldet i Göteborg.---

"Robert Karlsson (chef över polisens utredningsenhet) får frågan hur det kan vara så att helt oskyldiga personer dödas. – Jag tror att det i grunden handlar om en ökad hänsynslöshet och urskiljningslöshet, svarar han, och utvecklar: – Det i kombination med det kan finnas en oprofessionalitet, som i exempelvis att hantera sprängmedel utan att vara utbildad och förstå hur det fungerar. Sedan är min personliga uppfattning att det finns ett enormt ego hos en person som identifierar sig i ett helt annat system där det "vanliga samhället" inte äger något värde, säger Robert Karlsson.
Hur menar du?
– De är så förblindade av sitt eget system. De har en helt annan världsbild och lever utifrån helt andra utgångspunkter. Där tror jag att vi har en resa att göra när vi ska försöka förstå hur man kan hamna i det där. För det gäller att inte hamna i det."---

"Gängforskaren Torbjörn Forkby: – Det kan bli en liten romantisering av det, men en del av dem vi träffat som har varit aktiva i den här världen säger att det har blivit tuffare, att den nya generationen har färre spärrar och är mer benägna att använda den här typen av våld."---

GT

[Nomen Nescio]
2016-09-03, 08:34
#125

#87 "Nu terroriststämplas Abdulkadir Mumin av USA. Mumin radikaliserades i Göteborg och blev en högt uppsatt person inom al-Qaida – för att sedan gå med i IS. – Det kändes som att han var en tickande bomb, man visste inte var han skulle sluta, har en svensk bekant till honom tidigare sagt."---

"Han ska ha flyttat från Somalia till Göteborg under tidigt 1990-tal. Under omkring tio år bodde han med fru och dotter i en lägenhet i Hjällbo. En nära bekant berättar om hur Abdulkadir Mumin radikaliserades i Bellevuemoskén. – Jag lyssnade på hans föreläsningar i början, men han blev allt mer radikal. Han hade extrema åsikter och en väldigt fyrkantig världsbild som inte passar in i islam. Det kändes som att han var en tickande bomb, man visste inte var han skulle sluta, säger uppgiftslämnaren."---

Expressen

[Nomen Nescio]
2016-09-03, 13:14
#126

"Under fredagskvällen mördades en man på Frölunda torg i Göteborg. Mannen sköts med flera skott genom en bil och dog på platsen. Polisen rubricerar händelsen som mord. Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten ska det under senaste månaden ha skett en upptrappning i området kring Frölunda torg.

Enligt uppgifter till GP ska beväpnade personer ha patrullerat området kring Frölunda torg den senaste tiden. Vaktposterna ska ha stått posterade i bostadsområdet för att bevaka sitt område. Det ska även ha funnits två bilar som har cirkulerat i området, i väntan på larm från vaktposterna."---

GP

[Nomen Nescio]
2016-09-03, 13:36
#127

#126 "Vid 21.15-tiden på fredagen sköts en man till döds i sin bil vid Frölunda torg i Göteborg. Vittnen har beskrivit för Aftonbladet hur man hört ett 20-tal skott avlossats i snabb följd. En beskriver framrutan som ”helt nermejad” och på framdörren ska det ha synts kulhål. En källa uppgav under fredagen att den skjutne träffats av så många skott att han inte kunnat identifieras. Något som polisen i Göteborg officiellt fortfarande inte gjort. – Spaningsledningen räknar inte med att få något hundra procent under varken lördag eller söndag. Det är många vittnen som sagt att det måste vara person X eller Y, men vi måste vara hundrapocentigt säkra, säger presstalesman Hans Lippens. Men enligt av varandra oberoende källor från Göteborgspolisen ska polisen ha identifierat offret – en 33-årig man som beskrivs som en av stadens mäktigaste gängledare." ---

"– Han beskrivs som ”den största gängledaren i Göteborg”. Det här kommer att få stora följder, säger källan till Aftonbladet."---

Aftonbladet

[Nomen Nescio]
2016-09-04, 08:49
#128

Hämnd för handgrantkastningen i Biskopsgården?

"Den man som på fredagskvällen sköts ihjäl med flera skott vid Frölunda torg i Göteborg befaras vara en känd gängkriminell – som tidigare utsatts för mordförsök. Han ska både ha koppling till gängkonstellationen i södra Biskopsgården och ha figurerat i en rad konflikter i området vilket riskerar att försvåra möjligheterna att utreda motivbilden, enligt uppgifter till Expressen."---

"Mannen som befaras vara mördad har sedan början av 2000-talet varit med i en rad olika gängkonstellationer och han ska ha nära koppling till gänget i södra Biskopsgården. Han har figurerat i brottsutredningar tillsammans med en av de män som sköts ihjäl vid dådet på Vår krog & bar, en man som då var en av ledarna. Den man, som nu tros ha mördats, har tidigare utsatts för mordförsök. Mannen hade enligt uppgifter många fiender och personer med insyn i utredningen konstaterar nu att det kommer att försvåra möjligheterna att utreda motivbilden till dödsskjutningen. Samtidigt uppges polisen titta på om mordet han ha kopplingar till en annan pågående brottsutredning i Göteborg."---

GT

[Nomen Nescio]
2016-09-11, 08:39
#129

_"Det ska dock inte tolkas som att radikaliseringen minskat på det lokala planet – tvärtom kan det betyda att risken för terrordåd i Göteborg och Sverige ökat i och med att jihadister återvänder med krigserfarenhet och olika trauman samt att de som tidigare planerat att åka i stället beslutar sig för att slå till på hemmaplan. Det är också den uppmaningen som Daesh gett sina europeiska sympatisörer."---
_

#0 "Samtidigt bör kopplingen mellan den organiserade brottsligheten och extremistiska ytterkantsmiljöer inte glömmas bort. För människor som rör sig i våldets värld är steget mellan gängkrig och ökenkrig inte särskilt långt. Att stävja det ena kan hindra det andra."---

http://www.expressen.se/gt/ledare/csaba-perlenberg/extremism-kampen-har-bara-borjat/

[Nomen Nescio]
2016-10-17, 16:00
#130

"Vart ska IS ta vägen när de förlorar Mosul? Många lär hamna i norra Syrien. Men Europolchefen Rob Wainwright varnar för att många även kommer att återvända till Europa, med nya livsfarliga erfarenheter. Europa förbereder sig nu för ett betydligt större terrorhot än tidigare. Ett stort antal europeiska islamister väntas återvända till sina hemländer när slaget om Mosul i Irak snart ska inledas."---

"Chefen för Europol, Rob Wainwright, säger enligt Wall Street Journal att man nu fruktar ett ökat flöde av IS-militanter över de europeiska gränserna. – Jag tror att det kommer att bli ett generationslångt problem som vi har att ta uti med, att fånga upp de tusentals utländska krigare som återvänder, framför allt från västra Europa, säger Wainwright."---

http://www.expressen.se/geo/tomas-kvarnkullen/radslan-nar-is-drivs-ut-ur-mosul-en-vag-av-terrorister-till-europa/

[Nomen Nescio]
2016-10-19, 09:22
#131

"Säpo betonar på sin hemsida faran från just återvändande jihadister som ofta har stridserfarenhet, upphöjd status och ett brett internationellt kontaktnät. Sommarens exempel på terrordåd utförda av personer med kopplingar till IS gör allvaret än mer påtagligt."---

Mathias Bred i GP

[Nomen Nescio]
2016-10-20, 08:04
#132

"Vilka är då personerna i vårt samhälle som väljer att ansluta sig till världens mest fruktade terrorgrupp? Enligt Magnus Ranstorp är det skillnad på hur kvinnor respektive män radikaliseras. 

– Det som kännetecknar män som ansluter sig är att de i stor utsträckning har bristande social förmåga och att de är våldsbenägna. Och att de har problem med kritiskt tänkande. "---

GP

Att jämföras med de som blir kvar och får utlopp för sin våldsbenägenhet här. Och nu kommer de som varit ute och fått nya influenser tillbaka. Bara att hålla i hatten…

[Nomen Nescio]
2016-10-29, 09:55
#133

"Enkätundersökningen i Göteborg är en nyttig påminnelse om att problemet med våldsbejakande extremism handlar om betydligt mer än bara det relativa fåtal som aktivt tagit till vapen.

Det betyder också att terrorhotet mot Sverige inte kommer att minska bara för att jihadistresorna ser ut att ha avstannat för tillfället. Många terrordåd som genomförts i Islamiska statens namn i väst har utförts av personer som aldrig stridit för organisationen på plats i Mellanöstern. Grogrunden för den radikaliseringen finns uppenbarligen kvar i svenska bostadsområden."---

Ledare i Expressen

[Nomen Nescio]
2016-11-01, 16:27
#134

"Det känns som om ett mörker har sänkt sig över Göteborg. Tre unga människor mördade på ett dygn. Det är en nyhet som inte riktigt låter sig kommenteras. Den står för sig själv. I samhällsdebatten har vi dock fortfarande inte kommit till någon gemensam lägesbild av vad som sker. Det finns de som av politiska skäl kommer att försöka tona ned vad som skett."---

"Nu verkar inte de gamla reglerna gälla längre. Nu dör ännu yngre människor - inte gamla nog att ha hunnit bli egna spelare i den undre världen. I några fall har de ingen egen känd kriminell bakgrund, utan är ostraffade. #0 Om dessa händelser visar sig vara en ny trend så går Göteborg in i en ny fas av våld. Det handlar inte om gäng som krigar om pengar, utan om något annat, där det är omöjligt att förutse vem som kommer att drabbas. När automatvapen och handgranater används inne i bostadsområden kommer dessutom antalet personer som dör endast för att de råkade vara på fel ställe att öka."---

Mathias Bred i GP

[Nomen Nescio]
2016-11-01, 17:15
#135

#0  "Vad vi nog borde inse är att vissa av dessa gängmedlemmar kanske inte behöver ta omvägen över IS för att utgöra ett hot mot andra än rivaliserande grupper - det är bara att de riktar vapenmynningen i en lite annan riktning än de gör idag för att även det våldet skall vara ett faktum!"--- Trådstart 150209

Är vi där nu?

#134  "Om dessa händelser visar sig vara en ny trend så går Göteborg in i en ny fas av våld. Det handlar inte om gäng som krigar om pengar, utan om något annat, där det är omöjligt att förutse vem som kommer att drabbas."---  GP 161101

Och hur avlägset är detta?

#133  "Många terrordåd som genomförts i Islamiska statens namn i väst har utförts av personer som aldrig stridit för organisationen på plats i Mellanöstern. Grogrunden för den radikaliseringen finns uppenbarligen kvar i svenska bostadsområden."---Expressen 161029

Vilka är det som tagit sig tolkningsföreträdet?

#134 "I samhällsdebatten har vi dock fortfarande inte kommit till någon gemensam lägesbild av vad som sker. Det finns de som av politiska skäl kommer att försöka tona ned vad som skett."--- GP 161101

**
Och har förnekelsekulturen redan avgått med segern?**

"Teun Voeten kallar det för en förnekelsekultur och han ser den kulturen som den främsta förklaringen till att Molenbeek har kunnat bli jihadisternas europeiska huvudstad. Det är en viktig insikt när många i Sverige nu ställer frågan vad vi kan göra för att stoppa terrordåden. Om inte de osakliga attackerna upphör mot dem som försöker sprida ljus över problemen har vi inte en chans."--- Patrik Kronqvist Expressen 160329

[Nomen Nescio]
2016-11-02, 08:16
#136

"Samordnaren mot våldsbejakande extremism i Göteborg varnar i ett brev för ökad risk för oro och konflikter med anledning händelseutvecklingen i Mosulområdet i Irak.

– Med tanke på det som händer i Mosul och även i andra områden som IS haft kontroll över fram till nu så var vår bedömning att det kan vara bra att stadens olika verksamheter är medveten om att händelseutvecklingen framförallt kan påverka de familjer som har bakgrund i de här områdena säger Zan Jankovski, samordnare mot våldsbejakande extremism i Göteborg.

Brevet har skickats ut till nyckelpersoner inom det förebyggande arbetet i Göteborg och är underskrivet av stadens två samordnare mot våldsbejakande extremism.

Det finns drygt 11 000 personer i Göteborg som kommer från Irak och det är den största invandrargruppen i stan. Många har släkt, vänner och egendom kvar i området. I brevet pekar de båda samordnarna på att det finns en ökad risk för konflikter och social oro som kan visa sig på lokal nivå i staden."---

SR

[Nomen Nescio]
2016-11-09, 17:30
#137

"Den 2 augusti 2013 mördades en 20-årig man på Grevegårdsvägen. En kamrat till honom, som satt i bilen, skadades svårt i ena handen. Den 2 september 2016 mördades en 33-årig ledande kriminell på Näverlursgatan. Polisen liknade agerandet vid en avrättning. Förra måndagen mördades alltså de två unga bröderna. Den ene av dem var mycket god vän med 20-åringen som för drygt tre år sedan miste livet.

Enligt underrättelseuppgifter bottnar våldet i en konflikt mellan två konstellationer, som från början var en. Det är med andra ord samma utveckling i de västra förorterna som i exempelvis Biskopsgården, Bergsjön och Gårdsten. Enkelt uttryckt hör de inblandade – med vissa undantag – hemma på varsin av Västerleden, ett på ädelstensgatorna i Tynnered och Grevegården, ett annat från kvarteren runt Frölunda Torg.

I samband med de senaste dödskjutningarna kartlägger polisen den numera avlidne 33-åringen kontakter med den undre världen i Stockholm. Det gäller speciellt personer som emellanåt kallats till Göteborg som uppbackning, och som möjligtvis vistats i stan även i förra veckan."

GP

[Nomen Nescio]
2016-11-13, 23:43
#138

"Vi har länge utrett och forskat på det grova våldet i Sverige och det framstår för oss som att det har skett en förändring. Det som för två decennier sedan bedömdes vara en omöjlig utveckling har blivit normalläge. Genom strömningarna av vapen från Balkanområdet och en intensivare gängmiljö har våldet med skjutvapen ökat."---

"Från vissa delar av Sverige rapporteras att polisen inte har uthålligheten att med full kraft kunna utreda det dödliga våld som skett under sista tiden. I den mån det finns uppgifter att jämföra med framkommer att situationen i Sverige är betydligt allvarligare än i våra nordiska grannländer. Svenska polisens kartläggningar visar att mer än hälften av de vapen som används vid dödligt våld har sitt ursprung i Balkan. Vi ställer oss nu frågande till vad som kommer att ske med vapnen i Syrien och Ukraina när de konflikterna svalnar och de individer som kommer hem med stridsvana och traumatiserande erfarenheter faller tillbaka i kriminella och extremistiska miljöer."---

Skjutvapenvåldet och den organiserade brottsligheten har förändrats och cementerat sig fast i våra storstäder. De grova våldsbrotten har inte ökat nämnvärt men har förändrats från att vara ett fenomen som varit geografiskt spritt över Sverige till att i allt högre utsträckning ske i storstäderna och allt oftare begås med skjutvapen. Vidare har uppklaringen minskat och den organiserade brottsligheten står för en betydande andel av de grova våldsbrotten. Men det som överraskar oss är att många inte ens längre blir förvånade när oskyldiga barn får sätta livet till för ett gängvåld som allt för ofta bygger på bagatellartade meningsskiljaktigheter. Tyvärr ser vi att åtgärderna för att stävja våldet inte har varit tillräckliga och de saknar den långsiktighet som krävs. Vi efterlyser därför en nationell mobilisering mot det organiserade våldet, oavsett om våldet utförs av gängmedlemmar eller extremister."

Fem poliser och forskare på DN Debatt

[Nomen Nescio]
2016-11-21, 18:42
#139

"Vi är handfallna. De skjuter, sådana de upplever som konkurrenter, eller sådana de tycker har kränkt dem, de spränger dem i luften, och de bryr sig dessutom inte om ifall de skulle döda andra i stället. Och vi förstår dem inte och vi kan inte hantera dem."---

"Men vi vet inte hur vi ska hantera en kriminell som på riktigt skiter i oss och i våra värderingar. För de gängkriminella vi möter i dag är inte unga män som varit chanslösa i livet. De har inte kommit snett. De har inget missbruk. De delar helt enkelt inte våra normer, och de har absolut ingen lojalitet eller ens vilja till lojalitet gentemot samhället".--- 

"Lojaliteten är däremot oerhört stark när det gäller gänget, kompisarna, familjen, klanen, kvarteret; och den är dubbelriktad."---

Thomas Ahlstrand, åklagare i Göteborg i GP

[Nomen Nescio]
2016-12-19, 12:57
#140

"Sen förra året har färre rest för att ansluta sig till IS, och i takt med att IS trängts tillbaka i Irak och Syrien utgörs nu en större del av propagandan av skildringar av strider och nya brutala avrättningsfilmer - samtidigt handlar propagandan mindre om uppmaningar om att ta sig till Irak och Syrien och mer om att ta kampen där man är (#0) . Och för att kunna motverka propagandan är det viktigt att första hur IS tänker, säger Michael Krona: – Det jätteviktigt att inte bara betrakta det som en religiös organisation för det är alldeles förenklat, utan faktiskt som ett våldsföretag, de marknadsför våld, de använder våld i sina reklamfilmer - det finns en marknadslogik som jag tror är mer fruktbart att försöka förstå än att de använder religiösa texter för att rättfärdiga någonting."

SR

[Nomen Nescio]
2016-12-27, 17:57
#141

"Göteborg och Angered är det område i Sverige som flest har rest ifrån för att ansluta sig till IS. Men sedan förra året har resandet stannat av."---

"Göteborg var först i landet med att inrätta två samordnare mot våldsbejakande extremism och sen starten har omkring 6000 tjänstemän, politiker och unga utbildats om våldsbejakande extremism och hur man ska möta propagandan från IS.

För samordnarna är omvärldsbevakningen viktig och även i Göteborg har man noterat en förändring i propagandan från IS. Uppmaningen att resa för att ansluta sig till kalifatet har upphört och handlar nu mer om att agera i kampen på hemmaplan, säger Haisam A-Rahman."---

SR

Tjeja
2016-12-27, 22:28
#142

#141 Ingen nyhet, bara en skrämmande känsla att få det bekräftat igen och igen att striden nu vänt sig mot "hemmaplan" liksom. 😕

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

[Nomen Nescio]
2016-12-27, 22:42
#143

#141 Ja, nu konstateras det  gång på gång på det som den här tråden handlat om från början, att IS och de territoriella gängen mycket väl kan göra gemensam sak. Även om man från samhällets sida säger att man kan möta propagandan så gäller det ju mer än så -  hur man rent konkret skall  kunna bekämpa den typen av våld, när man redan tycks stå resignerade inför gängkriminaliteten.

Tjeja
2016-12-27, 22:47
#144

#143 Precis 😭

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

[Nomen Nescio]
2017-01-18, 08:40
#145

Chefen för Nationellt Centrum för Terrorhotbedömning, NCT, säger i en intervju med Ekot att det största terrorhotet mot Sverige under 2017 kommer från personer som sympatiserar med IS men som aldrig befunnit sig i konflikthärdarna.
Med detta konstaterande från NCT knyter jag ihop min medverkan i denna långa tråd, som haft som avsikt att följa utvecklingen av terrorhot mot landet från lokala grupperingar. Min övertygelse är att det hotet kommer att övergå i verkansinsatser i närtid, 1-2 år.

Tjeja
2017-01-18, 12:10
#146

Nej varför sluta samla dokumentation nu? Det är nu det är viktigt att följa och dokumentera samhällsutvecklingen ju!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

[Carpinus]1
2017-02-08, 08:32
#147

Då kör vi vidare…

Morden i kriminella kretsar fortsätter att ligga på en hög nivå och trenden är att de ökar. Mikael Rying, kriminolog vid Polisens nationella operativa avdelning, säger att det rör sig om ett "gigantiskt socialpolitiskt samhällsproblem". Rying påpekar också att detta våld även drabbar utomstående, och säger så här till Aftonbladet:
"–  En del säger: De skjuter ihjäl varandra, gör det så mycket? Det gör det eftersom det skapar ett vilda västern-samhälle som ingen är betjänt av. Det skapar en otrygghet. Och det får de här kretsarna att tro att de får hålla på så här.

#0 Mikael Rying menar att det därför är ­extra angeläget att svårutredda skjutningar klaras upp. Han påpekar att nio människor ­sedan 2009 fallit offer i uppgörelser trots att de inte haft med saken att göra. Bland annat har det skett rena förväxlingar som i fallet i Nässjö 2013, där ett äldre par blev skjutna hemma i sin egen bostad."---

[Carpinus]1
2017-02-13, 23:11
#148

"Brutaliteten kommer att öka" och "allt vi kan göra är att härda ut och hoppas att det går över". Det är ungefär vad Thomas Ahlstrand sammanfattningsvis uttrycker i sin insiktsfulla men rätt resignerade krönika  i GP om de gängkriminella. Väl värd att läsa och begrunda!

[Carpinus]1
2017-03-07, 11:44
#149

En man och en kvinna döda och fyra personer gripna. Polisen fick avlossa eld vid ingripandet, som skedde i Hallonbergen idag på förmiddagen. Detaljerna oklara ännu så länge.  

http://www.expressen.se/nyheter/stockholm/tva-doda-efter-valdsbrott--fyra-gripna/

[Carpinus]1
2017-03-09, 06:48
#150

Två personer påträffades skjutna i huvudet i en bil i Kista igår kväll. Båda männen avled av sina skador.

http://www.expressen.se/nyheter/stockholm/larm-om-skottlossning-i-kista/

[Carpinus]1
2017-03-09, 14:40
#151

Fem dödade inom loppet av 36 timmar och tolv (!) pågående gängkonflikter enligt Stockholmspolisen. Nu är det riktigt illa, men inte oväntat.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/AaJbE/fem-mord-i-stockholm--pa-knappt-tva-dygn

[Carpinus]1
2017-03-09, 22:47
#152

För en månad sedan kunde man i vissa tidningar läsa en intervju med Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg. Han berättade där att man har uppmärksammat en ny konstellation fångar som inte uppträder som tillhöriga någon speciell kriminell gruppering, detta till skillnad från tidigare då gängkriminella lätt kunde placeras i en specifik omgivning. De nya har andra relationer, där personligt kompisskap kan förena mer än vilken symbol man har på jackan. Det som binder samman de här individerna är en gemensam uppväxtmiljö och hatet mot myndigheter.

Öberg säger i intervjun bl.a.: "I de nya gängen är agerandet mycket mer impulsivt och känslostyrt. Det är svårare att förebygga det våldet. Vår tidigare modell, där gängmedlemmar inte får sitta tillsammans på samma anstalt, har varit väldigt framgångsrik. Men det är svårare att göra nu, när gängen förändras."---

Om det förhåller sig som Öberg säger lär det innebära problem för bland annat polisens underrättelsearbete och spaningsverksamhet, då man kommer att möta mer löst sammansatta grupperingar med individer som jobbar på "frilansbasis". Polisens uppgifter att det just nu pågår tolv gängkonflikter i Stockholm  kan kanske vara en bekräftelse på att de större grupperingarna håller på att ersättas av något annat. I så fall kan det besinningslösa våldet bero på maktkamper i samband med ombildningar. 

Källa.

[Carpinus]1
2017-03-12, 06:53
#153

#152 Obekräftade uppgifter tyder nu på att Kistamorden kan vara en intern uppgörelse i det kriminella gänget Lejonen, vilket i så fall också kan peka på teorin om att gäng håller på att splittras och andra konstellationer tar vid.

http://www.expressen.se/nyheter/uppgifter-morden-var-intern-ganguppgorelse/

[Carpinus]1
2017-03-26, 07:00
#154

Leif GW Persson skriver i sin söndagskrönika i Expressen  om det som denna tråd har som springande punkt - det ofrånkomliga steget från eller flera som hittills har sett varandra som villebråd. Persson avslutar sin krönika:

"Någon av alla dessa marginaliserade, tungt kriminellt belastade unga män som hittills har nöjt sig med att begå vanliga brott tills han så en dag såg sanningen och ljuset och det Paradis som väntade och som i det allra enklaste fallet var villig att nöja sig med en vanlig bil för att ta sig dit. Återstår i det läget att den svenska säkerhetstjänsten hittar honom innan han når sitt mål."---

"Det här är ett uppdrag som de förr eller senare kommer att misslyckas med oavsett hur väl de sköter det. Återstår för oss andra att förbereda oss mentalt så att vi kan hantera något som vi hittills varit förskonade ifrån."

[Carpinus]1
2017-04-13, 10:31
#155

Explosiva varor och svavelsyra har omhändertagits av tungt beväpnad polis vid ett tillslag mot en lägenhet i Masthugget i Göteborg. Två personer har anhållits för förhör, men polis och åklagare är förtegna om ärendet. Det hela började som ett narkotikaärende, men har nu alltså fått vidgad omfattning.

Källa

[Carpinus]1
2017-04-24, 10:34
#156

#154 Även Paulina Neuding framför samma tankegång som  denna tråds huvudspår. I Dagens Samhälle skriver Neuding bland annat:

"Jihadismen och kriminaliteten i utanförskapsområden är två fenomen som går in i varandra rent praktiskt. Amir Rostami, polis och forskare i sociologi och en av Sveriges ledande experter på gängkriminalitet, har varnat för att gäng- och jihadistmiljöerna smälter samman.

”Det är en europeisk trend att människor som kallar sig jihadister kommer från eller verkar inom gängmiljön … Många svenskar som har rest till Syrien för att kriga för IS kommer från en traditionell kriminell kontext. Och omvänt. Vi har exempel från Göteborg där individer kommer tillbaka och lever på organiserad brottslighet,” sade han när jag intervjuade honom förra året."…

http://www.dagenssamhalle.se/kronika/flytande-graens-mellan-gaengen-och-jihadisterna-33125

[Carpinus]1
2017-06-11, 14:08
#157

#115 En man i 30-årsåldern sköts till döds på öppen gata i går kväll i Seved.

http://www.expressen.se/kvallsposten/jiust-nu-en-person-skjuten-i-malmo/

[Carpinus]1
2017-06-21, 19:39
#158

#156 "De särskilt utsatta områdena brottas även med extremism.

"Närvaron av återvändare, sympatisörer till terrorgrupper som Islamiska Staten, IS och al-Shabaab och representanter för salafistiskt inriktade moskéer bidrar till spänningar mellan dessa grupper och andra boende i utsatta områden", står det i rapporten."---

TT rapporterar från presskonferens med Polisen  om dagsläget i utsatta områden.

[Carpinus]1
2017-06-23, 08:28
#159

#0 "Skjutningar sker allt oftare på öppen gata och särskilt allvarlig är situationen i Stockholm, Göteborg och Malmö. Att våldet flyttat ut i det offentliga innebär att fler oskyldiga riskerar att drabbas då skjutningarna många gånger har skett från bilar och mopeder in i folksamlingar."---

Mitti från presskonferens om de utsatta områdena.

[Carpinus]1
2017-08-05, 15:11
#161

I Köpenhamn skjuts det nu mot personer helt utan anknytning till gängkrigen. Kvällsposten skriver:

"På bara tolv timmar blev tre män skjutna i Köpenhamn. Två av dem saknar helt kopplingar till gäng eller kriminalitet. Nu varnar polisen unga män från att röra sig ute i staden, skriver Ekstrabladet."---

"Efter skjutningen mot 17-åringen i Tingbjerg rasar Köpenhamnspolisen mot gärningsmännen och uppmanar människor som vet något om saken att kontakta polisen: "Det är en ynklig och vanvettig handling utan motstycke att komma körande på en scooter och skjuta på förste och bäste person som man möter på stigen. Om du vet vem de är, om du hört dem skryta om deras vanvettiga handlingar eller bara hört något om saken - kontakta Köpenhamnspolisen och berätta vad du vet", skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande med rubriken Stoppa vanvettet."---

http://www.expressen.se/kvallsposten/tre-skjutningar-pa-tolv-timmar-dansk-polis-varnar-unga-man/

#0 Det får mig att återkoppla till TS och raderna:  "Vad vi nog borde inse är att vissa av dessa gängmedlemmar kanske inte behöver ta omvägen över IS för att utgöra ett hot mot andra än rivaliserande grupper - det är bara att de riktar vapenmynningen i en lite annan riktning än de gör idag för att även det våldet skall vara ett faktum! "

Köpenhamn idag, Malmö och Göteborg i morgon - och i övermorgon?

Tjeja
2017-08-06, 00:19
#162

😭  Snart lär detta också bli vardagsmat här.  Förr spöade (misshandlade) ungdomsgängen upp andra "för skojs skull" och för att "de fick en kick av det".  Nu räcker det inte längre att skada någon.. man skall ta död på dem helt också.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

[Carpinus]1
2017-08-06, 08:20
#163

#162 Det kan också komma att bli anledning att granska vilka krafter det är som styr dem.

[Carpinus]1
2017-08-30, 06:52
#164

Uppdrag granskning har gjort två program om gängkriminaliteten i Göteborg och hur samhället responderat på dem. Det första avsnittet sänds ikväll, och inför det skriver SVT Nyheterna:

"Uppdrag granskning har kartlagt gängkriminaliteten i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. 20 unga män har tillsammans lagförts för över 350 brott. Våldet och kriminaliteten i deras spår har plågat stadsdelen i åratal. – Visst är det ett samhällsmisslyckande, tveklöst, säger kommissarie Even Magnusson vid polisen i Göteborg."---

"Uppdrag granskning kan nu visa hur en kärna av 20 unga män är inblandade i konflikterna i stadsdelen. Den äldste är 29 år och den yngste bara 18. De flesta är födda på 1990-talet. Alla utom en har en eller två föräldrar födda i ett annat land. 19 av 20 är födda i Sverige. Hälften omhändertogs redan i 15-årsåldern enligt lagen om vård av unga – LVU."---

 https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/30-doda-pa-fem-ar-i-gangkrigets-goteborg

Tjeja
2017-09-14, 22:21
#165

#164 intressant med en redogörelse som visar det alla egentligen redan vet men ingen fått säga utan att bli rasistanklagad innan.

""Uppdrag granskning kan nu visa hur en kärna av 20 unga män är inblandade i konflikterna i stadsdelen. Den äldste är 29 år och den yngste bara 18. De flesta är födda på 1990-talet. Alla utom en har en eller två föräldrar födda i ett annat land. 19 av 20 är födda i Sverige. Hälften omhändertogs redan i 15-årsåldern enligt lagen om vård av unga – LVU."---"

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

[Carpinus]1
2017-09-17, 19:53
#166

#0 Känns som en bekräftelse på att misstankarna som grott sig allt starkare under lång tid dessvärre är befogade: 

"Han har jobbat på Säpo i Göteborg i 30 år, spenderat mycket tid i extremistmiljöer och träffat både IS-resenärer och deras familjer. Nu har PO Hellqvist lämnat Säpo och börjat jobba för polisen. För SVT:s Agenda berättar han om sina erfarenheter av extremistmiljöer i Göteborg under åren på Säpo."---

"PO Hellqvist är mer oroad över personer som radikaliserats i Sverige än för så kallade IS-återvändare. – Dels är de många fler och de finns inte på polisens och säkerhetspolisens radar på samma sätt. I särskilt utsatta områden har de också tillgång till vapen så därför är jag egentligen mer bekymrad för dem som finns här hemma."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/han-jobbade-pa-sapo-i-30-ar-ser-parallella-rattsamhallen

[Carpinus]1
2017-09-21, 10:27
#167

#0 I Danmark visserligen, men utvecklingen går nog dessvärre åt samma håll här…

"Flera gator i stadsdelen Nørrebro är avspärrade efter att minst två personer träffats av skott under natten till torsdagen. Offren verkar vara förbipasserande personer ( en av dem en svensk kvinna) som inte hör till något kriminella gäng."---

 "En 26-årig man är anhållen, misstänkt för att vara den som har skjutit. Enligt Ekstrabladet har 26-åringen kopplingar till det kriminella gänget Loyal to Familia."---

"Det är inte första gången förbipasserande person som inte är inblandade i brottslighet skjuts eller träffas av skott på öppen gata i Köpehamn. Senast i början av augusti varnade polisen unga män för att vistas i vissa delar av staden."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/skjutning-i-kopenhamn-inatt

[Carpinus]1
2017-12-05, 08:26
#168

"Granatattack, skjutning, mordbränder - nystart på gängstrider", rapporterar GP idag, tyvärr bakom betalspärr.

Hayabusa
2017-12-05, 08:43
#169

#168 Hmm…så sent som igår hette det att situationen på Hisingen förbättrats avsevärt.

[Carpinus]1
2017-12-05, 08:46
#170

Ja, det är uppenbarligen "kort stubin" på flera sätt! Just nu väntar man f.ö. på nationella bombgruppen till Hisingen för att plocka upp vad som tros vara en handgranat.

https://www.expressen.se/gt/misstankt-farligt-foremal/

[Carpinus]1
2017-12-05, 14:55
#171

Erik Nord uttalar sig i GT om de senaste dagarnas händelser på Hisingen.

"Skottlossning, misstänkta mordbränder och granater som placerats ut och kastats – inom loppet av bara några dagar. Nu befarar polischefen Erik Nord att gängkriget i Göteborg kan blossa upp på nytt. – Vi får vara försiktiga innan vi drar alltför snabba slutsatser, men det skulle kunna vara på väg in i en situation där våldsamheterna kan eskalera, säger han."---

"– Vi ser ett samband mellan helgens händelser fram till i dag. Det går att skapa ett samband, man kan dra vissa slutsatser. Det skulle kunna vara så att det ingår i en konflikthärd mellan grupperingar med stort våldskapital, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg."---

https://www.expressen.se/gt/polischefens-oro-for-nytt-gangkrig-kan-eskalera/

[Carpinus]1
2018-01-07, 22:43
#172

En man och en kvinna cyklade förbi Vårby gårds tunnelbanestation idag på förmiddagen. Mannen hittade något, sannolikt en handgranat, på marken och när han plockade upp pjäsen exploderade den. Några timmar senare förklarades mannen död. Britta Svensson skriver i Expressen:

"Hjälp oss, Hjälp oss, utbrast rikspolischef Dan Eliasson i somras. Polisen såg framför sig "offentliga våldshandlingar som riskerar att skada tredje man" i Sveriges 61 utsatta områden.Nu ser det ut att ha hänt i ett av dem, i Vårby."---

"Vi vet ännu inte allt om det som dödade en man i Vårby, och svårt skadade en kvinna. Men det ligger nära till hands att dra slutsatsen att bakgrunden till händelsen finns i polisens rapport "Utsatta områden", som kom i juni 2017. Där listas 61 områden där ett stort antal kriminella aktörer har stor inverkan på lokalsamhället. Våldströskeln har sänkts i områdena och hänsynslösheten har antagit nya dimensioner, enligt polisen."---

"Användningen av handgranater följer samma mönster som skjutningarna då de sker utan hänsyn till att tredjeman kan drabbas". Tredjemannen, det är han som cyklade till Ica Vårby gård med sin sambo för att panta. En stammis som bott i området i decennier och känner alla. En person som ett utsatt område förlitar sig på för att ändå kunna fungera. Han träffade på vad som verkar vara en handgranat och dog av skadorna. Det är outsägligt sorgligt. En katastrof. Den som lämnade den förmodade handgranaten är nu misstänkt för mord. Vem gör en sådan sak? "Utan hänsyn" verkar vara själva nyckelorden i polisens rapport."---

https://www.expressen.se/kronikorer/britta-svensson/polisen-varnade-for-det-som-hant-i-varby-gard/

[Carpinus]1
2018-01-11, 19:52
#173

#172 En skottlossning ägde rum i samma område timmarna innan den fatala händelsen:

"Polisen konstaterar nu att en skottlossning ägt rum på samma plats som en handgranat detonerade i söndags. Det här innebär det polisen varnat för: att tredje man skadas i gängvåldet. I Vårby är det precis vad som hänt, enligt vad polis nu kommit fram till."---

"Det var vid 11-tiden på söndagen som en handgranat detonerade i Vårby gård och dödade en man i 60-årsåldern. Även en kvinna fick splitterskador. Handgranaten, som är en jugoslavisk granat med beteckningen M-75, ska ha lyfts upp från marken av mannen och sedan exploderat."---

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/skottlossning-timmar-innan-granatexplosionen/

[Carpinus]1
2018-01-13, 15:14
#174

Ytterligare en utomstående drabbad av gängvåldet?

"I går kväll öppnade en gärningsman eld inne på en pizzeria i Flogsta, Uppsala, efter att först ha rekat inne i lokalen. Ett 30-tal gäster befann sig på pizzerian. Två män skottskadades. Uppsalapolisen tror att skjutningen bottnar i en kriminell uppgörelse – och att en av männen, en student som varit i Sverige en kort tid, träffades av misstag."---

Löper man i dag, som vanlig medborgare, större risk att ”hamna i skottlinjen” än tidigare?_
– Eftersom skjutningarna totalt sett ökat så har också risken för allmänheten att råka ut för det ökat. Det understryker återigen vikten av att polisen kraftsamlar och använder de verktyg vi ger dem för att komma åt de mest brottsaktiva individerna och deras vapen, säger (Morgan) Johansson."---_

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zLr8o4/okad-risk-for-oskyldiga-att-drabbas-av-valdsvagen

[Carpinus]1
2018-01-15, 14:18
#175

Uppenbarligen har allt fler "officiella" debattörer kommit fram till risken som tredje man i gängkrigen löper, vilket uppmärksammades i denna tråds start. Aleksandra Boscanin i GP sällar sig till "mängden".

http://www.gp.se/ledare/gängkrigens-riktiga-offer-1.5052132

Jag tror dock inte enbart risken för vådaskott är överhängande - man skall nog heller inte underskatta faran att oskyldiga kan komma att beskjutas med avsikt. "Fyrverkerikrigandet" ger en föraning om hänsynslösheten i tänket i vissa kretsar, och handgranatshändelsen i Vårby kan vara ett tecken på en ny utveckling med attacker mot allmänheten, efter att vi nu fått vänja oss vid medvetna angrepp på poliser och räddningspersonal.

[Carpinus]1
2018-01-16, 09:25
#176

#175 Kanske en indikation på framväxande ändrat beteende från kriminella:

"Vid det personrån som genomfördes på Torsgatan / Kammakargatan i förra veckan och det rån i Norrtälje mot en klädbutik som nu även utreds som mordförsök uppträder ett nytt mönster rapporterar källor inom Polisen."---

"Det bägge rånen har gemensamt är att gärningsmännen knivskurit sina offer först efter de fått det de vill ha."---

"Rånen blir grövre och vi ser nu hur en ny form av kriminella breder ut sig som visar lågt eller inget intresse för om de tar något liv. En brutalitet och hänsynslöshet som vi inte sett förut. Ett nytt Modus Operandi, som tyder på att dessa kriminella kommit till en punkt där de inte anser sig ha något att förlora längre."---

https://ledarsidorna.se/notis/notis-personranen-utvecklas-ett-nytt-modus-operandi-tar-plats/

[Carpinus]1
2018-01-19, 05:55
#177

Fler skjutningar på allmän plats ökar riskerna för tredje man.

Källa.

[Carpinus]1
2018-01-23, 11:40
#179

#149 Domarna har fallit i de uppmärksammade Hallonbergmorden. Sedvanligt överklagande troligt.

"22-årige Fouad Saleh döms till livstids fängelse för tre mord i Hallonbergen i början på förra året. Först sköt han en 25-årig man till döds, sedan mördade han ett vittne och vittnets fru."---

 "Också flera av hans kumpaner får långa straff. En 21-åring dömd till 14 års fängelse för mord och medhjälp till mord, det hårdaste straffet en person som vid tiden för brottet var under 21 kan dömas till. En annan 21-åring får 12 år för mordet i garaget och grovt vapenbrott. En 17-åring får tre års ungdomsvård, för mord på vittnet och grovt vållande till annans död vad gäller vittnets fru. En 20-årig man får tio års fängelse för mordet i garaget. En 17-åring får ungdomsvård för narkotikabrott, som inte tidsbestäms i domen och två unga män frias helt."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/p6pOVR/han-doms-till-livstid-for-morden-i-hallonbergen

Mer om de dömda:

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/kompisganget-doms-for-mord/

Edit.

[Carpinus]1
2018-01-24, 07:47
#180

Gängkrigens facit…

"131 människor skjutna till döds.Över 520 skottskadade.

Nästan 1 500 skjutningar.

Det avslöjar Aftonbladets kartläggning av gängkrigen i Sveriges tre största städer de sju senaste åren.

– Det är hemska siffror. Jag hade inte trott på den här extrema utvecklingen, om någon hade sagt det här till mig för tio år sen, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie på polisen region Stockholm."---                      

                                                             .

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bKzddl/aftonbladets-granskning-avslojar-131-doda--over-520-skottskadade                                                   .

[Carpinus]1
2018-01-25, 14:25
#181

Medvetenheten om att utomstående löper risk att bli offer vid gängskjutningarna verkar ha klarnat för media på ett uppseendeväckande sätt bara de senaste dagarna.

"Minst 100 av 131 dödsskjutningar har skett på allmänna platser där människor rör sig. Det visar Aftonbladets granskning av samtliga skjutningar med dödlig utgång i Malmö, Göteborg och Stockholm sedan 2011.

Och flera oskyldiga har redan drabbats av gängvåldet.

– Jag tänker på de som utförde skjutningen och jag kan inte förlåta, säger Katerina Petrovice som förlorade sin son Petar för två år sedan."--- 

                                                                                                                                .

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/L01V7Q/statistiken-avslojar-gangskjutningar-vanligast-pa-allmanna-platser

[Carpinus]1
2018-01-26, 12:46
[Carpinus]1
2018-01-26, 14:07
#183

Det som tidigare skett i mindre skala och som uppmärksammats som en tänkbar men olycklig utveckling, att gängen samverkar mellan olika orter, har blivit allt mer uppenbart:

"De kriminella nätverken, som den senaste tiden ligger bakom skjutningar och sprängdåd, agerar inte enbart på den ort där de kommer ifrån – de förflyttar sin verksamhet även till andra storstäder. Det menar polisen, som undersökt hur grupperingarna från storstäderna Malmö, Stockholm och Göteborg har kontakt med varandra.

– Det finns en hel del kontakt. Vi ser dem röra sig och ha kontakter upp till Stockholm och Göteborg. Vi ser kriminella från Stockholm och Göteborg som är här nere och gör besök. De gör affärer med varandra, helt enkelt, säger Mats Berggren, chef för underrättelseenheten vid Malmöpolisen."---

SR

[Carpinus]1
2018-01-31, 09:53
#184

 Fredrik Marklund, polis i Farsta, vänder sig direkt till Rikspolischefen i ett debattinlägg i Expressen:

"Så med andra ord, hade alla skjutningar och andra våldsdåd enbart drabbat andra kriminella hade jag i ärlighetens namn inte haft så stort problem med det. Men tyvärr ser verkligheten inte ut så då vi haft flera våldsdåd på senare tid som drabbat helt oskyldiga."---

 "Bland flera tragiska händelser tänker jag närmast på den man som för bara ett par veckor sedan på värsta tänkbara sätt drabbades när han tog upp vad som visade sig vara en handgranat från torget i Vårby gård. Granaten exploderade och mannen omkom, allt bevittnat av mannens fru. Jag var själv på plats och fick se vad en handgranat kan åstadkomma. Jag fick se fantastiska kolleger vårda mannen som drabbats av rena krigsskador. Detta i Sverige år 2018. Det är inte första gången oskyldiga drabbas av förortsgängens våld, och troligtvis inte den sista. Även om det fortfarande är relativt sällan "fel" person skjuts till döds så förekommer det. Och även om allmänheten inte alltid drabbas direkt av våldet och annan kriminalitet så bidrar det till en känsla av otrygghet i området där man bor."---

https://www.expressen.se/debatt/dan-eliasson-i-vilken-verklighet-lever-du/

[Carpinus]1
2018-02-04, 14:48
#185

 De två forskarna Aje Carlbom och Eli Göndör ser beröringspunkter mellan gängen och jihadistisk terror både internationellt och på svensk mark.

"Enligt Neumann var terroristen för 15 år sedan välutbildad medelklass. I dag har inte mer än 12 procent högre utbildning, två tredjedelar är kända av polisen och rekrytering sker främst bland kriminella. Enligt Neumann har säkerhetstjänster missat flera av dem för att jakten bedrivits i religiösa miljöer i stället för i kriminella,­ och för att konverteringar ibland sker så snabbt att säkerhetstjänsterna inte hunnit upptäcka förloppet.

I Sverige skrapade polisens nationella operativa avdelning (Noa) nyligen på ytan till likartade förlopp i Sverige när man i en rapport om organiserad brottslighet konstaterade att:
Polisen ser en tydligare koppling än tidi­gare mellan organiserad brottslighet och brottslighet med politiska eller religiösa­ motiv, till exempel bland individer kopplade till jihadistgrupper. Den brottsliga verksamheten bedrivs inom löst sammansatta nätverk där det ingår fler icke-extremister än extremister. Aktörerna har flera mål med den brottsliga verksamheten, varav endast ett fåtal är ideologiska eller religiösa till sin natur."---

"Det grundläggande föraktet mot vad som förenklat kan beskrivas som det öppna fria västerländska samhället tolkas in i religiösa texter och idéer, vilket formar en moralisk berättelse som legitimerar aktivismen och jihadismen. Naturligtvis tas det tacksamt emot av kriminella, eftersom budskapet omförhandlar skuldbördan. Processen utvecklar vad som snarare liknar revolutionär marxistinspirerad ideologi, än vad som förenklat kan ses som traditionell fromhetsislam. Det är alltså inte omfattningen eller djupet av religiositet som är avgörande, utan karaktären på föraktet mot vad västerländska öppna och fria samhällen anses stå för."---

https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/jihadister-rekryterar-alltmer-i-de-kriminella-miljoerna-20581

[Carpinus]1
2018-02-06, 07:00
#186

Expressens ledarsida uppmärksammar det faktum som vi ägnat två år åt i denna tråd.

"Jihadister rekryteras inte längre på universiteten, utan bland kriminella. Enligt polisen finns en allt tydligare koppling mellan organiserad brottslighet och jihadistgrupper. Ibland används intäkterna från brottsligheten för att finansiera terrorism utomlands, ibland handlar det mer om att religionen får rättfärdiga den kriminella livsstilen.

Nyrekryterna är ofta individer som haft kontakter med socialtjänsten och rättsväsendet i åratal innan de radikaliseras. Ändå tycks myndigheterna vara tagna på sängen. Terrordåden i Paris, Bryssel och Barcelona dödade 181 och skadade 780 personer. Svenska myndigheter kan inte två sina händer bara för att slakten inte skedde på svensk mark. Gärningsmännen levde här. De borde ha stoppats här."

https://www.expressen.se/ledare/extremism-pa-export-ar-sveriges-ansvar/

[Carpinus]1
2018-02-17, 09:17
#187

Gästkrönikören Hamid Zafar i GP ser ett mönster i kriminellas radikalisering.

"En tydlig korrelation finns mellan kriminalitet och radikalisering. Flertalet av de som anslutit sig till IS har redan befunnit sig i kriminalitet. Övergången från traditionell kriminalitet till våldsbejakande extremism blir ett sätt att avsluta sin traditionella brottsliga karriär. Att ansluta sig till IS blir ett sätt att få sina kriminella synder förlåtna. Det är också det budskapet salafistiska imamer förmedlar som söker upp ungdomarna på ungdomsgårdar och erbjuder ett syfte med livet och löften om en identitet och ett brödraskap."---

http://www.gp.se/ledare/zafar-de-lärdas-svek-1.5189562

Göstage
2018-04-20, 06:53
#188

#184 Tredje man kan ligga risigt till när gängen attackerar har vi redan konstaterat i denna tråd. Mer om detta:

 "Gängkriminella har på senare år blivit mer likgiltiga i förhållande till tredje part, en utveckling som har bekräftats av polisen. Fler skjutningar sker på platser där allmänheten vistas: Förutom bostadsområden finns exempel från både Göteborg och andra delar av landet där skjutningar har skett på restauranger.

Även om det oftast är personer som själva har koppling till kriminell verksamhet som är måltavlor så drabbas även laglydiga personer när våldet utspelar sig i deras vardag. Antingen direkt genom att skadas eller till och med dödas, vilket har förekommit – eller indirekt genom att anpassa sig efter de kriminella gängen."---

http://www.gp.se/ledare/boscanin-människor-måste-kunna-känna-sig-trygga-i-sina-hem-1.5664907

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-06-19, 09:09
#189

"Utöver att Tyskland har färre antal dödsfall kopplade till skjutningar har de också en betydligt högre uppklarningsfrekvens på den här typen av brott, samtidigt som frekvensen i Sverige har sjunkit. Det förklarar Erik Nord (polischef i Göteborg): – Vi låg på 80% uppklaring på den här typen av brott för 10-15 år sedan och i dag ligger vi på 20%.

Varför?
– Konflikterna mellan kriminella nätverk som vi har de skruvar upp sig själva. Det blir hämnd och hämnd på hämnd och när man väl får i gång en sån mekanism så vill det till att få stopp på den. Det kan vara så att den här mekanismen inte satt i gång i Tyskland än."---

"Ett av polischefens förslag är vända sig till Tyskland. Det är dock inget beslut han ensam kan ta, säger han. – I det här läget är jag inte alls främmande för att vi skulle kunna ta hit en tysk mordutredare som får följa våra utredningar. Det måste ske inom ramen för polissamarbetet och då ska nationell nivå vara inkopplad, säger han och fortsätter: – Ett annat alternativ är att vi åker ner och tittar på hur de jobbar med utredningar där nere. Det ena utesluter inte det andra här."

https://www.expressen.se/gt/polischefens-onskan-for-att-losa-gangmorden/

Intressant är att Nord säger att "den här mekanismen inte satt igång i Tyskland än" om hämndskjutningarna. där "än" knappast kan tolkas på annat sätt  än att han tror att det kommer att ske även där.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-06-29, 22:20
#190

Hemma igen…

"De pekas ut som potentiella terrorhot – och begår brott tillsammans. Polisutredningarna som rör stölder och bedrägerier avslöjar hur jihadistnätverk samverkar över landet. Bland de dömda finns såväl återvändare från IS som radikala predikanter och släktingar till kända terrorister."---

 "Järvaområdet norr om Stockholm har flest kända IS-resenärer i Stockholmsregionen. – Vi har 60 personer i vårt område som klassats av Säpo som våldsbejakande islamistiska extremister, ett 20-tal av dem är återvändare från Syrien och Irak, säger Christoffer Bohman, biträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby. Han berättar att återvändarna nästan uteslutande är män, få av dem arbetar och många begår kriminella handlingar. – Framför allt egendomsbrott som bedrägerier och stölder, säger han. Att kriminalitet är vanligt i de här miljöerna bekräftas också i en rapport från den europeiska polisorganisationen Europol från 2016. Enligt rapporten hade 80 procent av de europeiska rekryterna till IS och liknande grupper dömts för brott av olika slag."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/jPArRz/stred-i-syrien--begar-brott-i-sverige

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-07-01, 08:07
Göstage
2018-07-04, 19:35
#192

"Två män sköts till döds mitt i ett bostadsområde i Vivalla, Örebro. En tredje – skottskadad – person sitter anhållen. Polisen säger nu att man inte kan garantera allmänhetens säkerhet. – Är det skottlossning i ett bostadsområde kan oskyldiga bli skadade, säger Christina Hallin vid polisen."---

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/skottskadad-man-anhallen-i-orebro/

Video: NRK i Vivalla?

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-07-09, 10:38
#193

"Ytterligare en person har nu begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för mord i Örebro. Mannen som är i 30-årsåldern är sedan tidigare dömd för brott och är en av ett 20-tal personer från Vivalla som har rest ned till konfliktområdet i Syrien och anslutit sig till IS eller en terrororganisation som kämpar för samma ändamål att etablera en islamisk stat."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/man-med-is-koppling-misstanks-for-mord-i-orebro

Utveckling som befarats tidigare i denna tråd.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-07-10, 09:13
#194

Dyster men högst sannolik förutsägelse av Kassem Jamadé i Expressen:

"När kalifatet kollapsade började de återvända till Sverige. Det land som de anser är ett fientligt land och ett samhälle för ”koffar” – otrogna. Att de är övertygade om att Sverige är de otrognas land räcker det för att de ska avhumanisera oss alla och för att begå alla möjliga brott som rättfärdigas i en enda fatwa.

31-åringen som nu är misstänkt för mord är inte den första av IS-återvändarna som ställs inför rätta och jag vet att 31-åringen inte kommer att vara den sista. Samtliga 300 registrerade svenska IS-krigarna är tickande bomber. De kommer att skada samhället – både i handling men även i att IS-förgifta andra unga män och kvinnors tankar för att de ska bli fler. Därför måste deras våld avvärjas innan det skadar fler i samhället."

 https://www.expressen.se/kronikorer/kassem-hamade/31-aringen-kommer-inte-vara-den-sista/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-10-28, 20:42
#195

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-11-09, 08:37
#196

#195: Gängens oskyldiga offer.

"Alexander, Petar, Luna, Yuusuf, Daniel, Ahmed, Shayan och Rami. Åtta dödsoffer – mest barn och ungdomar – som polisen under de senaste åren klassat som oskyldiga och mördade av misstag. Nu berättar deras närmaste om hur familjerna hamnade mitt i skottlinjen för det ökande gängvåldet. – Folk är rädda, när som helst händer det igen, säger Katerina Petrovic, mamma till mördade Petar, 20."---

https://www.expressen.se/gt/barnen-och-ungdomarna-som-blivit-gangens-oskyldiga-offer/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-06-03, 06:41
#197

#183 Ytterligare en bekräftelse på hur kriminella nätverk skaffar sig allt större kontaktytor inom landet (och vi har ju utöver det sett hur kriminella gäng från de tre svenska storstäderna opererar i Spanien).

"Enligt polisen har drygt 100 skjutningar ägt rum i Sverige i år. 20 personer har dött, och minst 30 skadats. Och det är Stockholmsregionen som hittills i år drabbats hårdast.

Men de kriminella nätverken, vars konflikter ofta ligger till grund för skjutningarna, rör sig över stora geografiska områden idag och polisen ser nu samarbeten mellan kriminella nätverk i flera olika städer, t ex runt Mälardalen."---

"Även Christoffer Boman, lokalpolisområdeschef i Rinkeby i Stockholm, ser nya kontaktytor mellan de kriminella nätverken.

– Vi ser ett rörelsemönster som även går mot Västerås, Örebro, Uppsala. Där kan det handla om att stärka ekonomiskt utbyte eller allianser inom konflikter. Vi ser också att konflikterna kanske inte är så geografiskt knutna som vi hade initialt, utan att de spänner över större geografiska områden.

2018 skedde 306 skjutningar i Sverige, och 45 människor dödades."

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2020-01-22, 00:09
#198

#0 "Vad vi nog borde inse är att vissa av dessa gängmedlemmar kanske inte behöver ta omvägen över IS för att utgöra ett hot mot andra än rivaliserande grupper - det är bara att de riktar vapenmynningen i en lite annan riktning än de gör idag för att även det våldet skall vara ett faktum", skrev vi i februari 2015. Nu har det snart gått fem år, och farhågorna riskeras att besannas. 

Expressens ledarsida idag:

"Hittills har ju våldsutvecklingen ständigt förvånat oss. De gängkriminella började med att skjuta varandra i benen och sedan i kroppen - numera skjuter man direkt i huvudet och ofta på öppen plats där allmänheten riskerar att skadas. 

Samma mönster syns när det gäller sprängdåden. Det började med bangers, gick vidare till handgranater och termosbomber - nu används även kraftiga laddningar som kan förstöra hela hus.

Efter nästan varje sprängdåd hörs ändå lättade tillrop över att inte fler har skadats. Men det beror inte bara på tur, än så länge tycks gärningsmännen rikta in sig på objekt - inte på människor. Vad är egentligen planen om de börjar spränga för att döda?" 

https://www.expressen.se/ledare/nar-ska-regeringen-inse-allvaret-i-det-som-sker/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2020-08-02, 20:57
#199

#138 Fyra år senare, Tino Sanandaji på Facebook efter att en 12-årig flicka skjutits till döds i Norsborg.

"Trots att flera barn dött senaste år fortsätter myten att våld inte påverkar ”allmänheten”. Det är en provocerande bortförklaring, dels då det inte stämmer men framförallt då normala människor i ett sunt samhälle påverkas även om kulan inte träffar deras eget barn. De som inte bryr sig och relativiserar är inte goda eller upplysta, de avslöjar sig själva som empatilösa psykopater."

https://www.facebook.com/tino.sanandaji/posts/10157690087618231

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2020-08-27, 12:29
#200

Dagsbild:

"Efter den gängkonflikt som för tillfället rasar i Göteborg har en krisgrupp aktiverats i Angered och stadsdelen sätter nu in väktare som ska eskortera stadsdelens personal."---

GP (betalsida)

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2020-08-27, 12:47
#201

#200 Sverige 2020 - det är så vi har det.

Göstage
2020-08-28, 07:59
#202

Anosh Ghasri skriver i en gästledare i GP om dagens verklighet, sådant som verkade som en dystopi för något decennium sedan, men också sådant som spridda röster varnat för bland annat på sociala medier, också här i det lilla formatet på Politik iFokus.

"Skjutningarna är i stor utsträckning begränsade till uppgörelser bland kriminella, men med offer som inte är kriminella då uppgörelserna allt oftare äger rum på offentliga platser, utan hänsyn till vanliga medborgare. Blotta förekomsten av våld i det verkliga livet, även när man själv inte är offret, gör någonting med oss. Särskilt om våldet är nära. Det sätter spår i oss som får oss att agera, handla och reagera utifrån den känsla som våldet väcker hos oss."--

"Vidare måste man inse att våld är inte bara ett beteende, utan en sorts språk. De som våldtar och torterar, spärrar av gator och rånar, kommunicerar att de sätter sin rätt före offren samtidigt som de talar om för samhället och rättsväsendet att dess normer är inte mycket värda i deras ögon. Det språket måste beslutsfattarna förstå."

https://www.gp.se/ledare/anosh-ghasri-n%C3%A4r-otryggheten-blir-det-nya-normala-1.33290405

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2020-08-28, 08:27
#203

#202 Ja, påverkan på samhället i stort går inte att bortse ifrån. De här gängen räds inte Polisen, de bryr sig helt enkelt inte. 

Hur påverkar det vardagslivet? Att anmäla ett övergrepp, vara vittne eller kanske sägas till "fel" person på gatan? Det kan ju vara en banal sak som att ber "fel" person ställa sig i kön. Även om du ber hövligt så kan det sluta med att du blir skjuten på plats. Överdriver jag? Tja, vi vet att det finns beväpnade individer på gatan som inte tvekar på att skjuta. "Better safe than sorry".

Hayabusa
2020-08-28, 11:51
#204

*

Carmarino
2020-08-28, 16:25
#205

#202 Det påminner lite om den här historian:

Läkaren till patienten: Nej, du har inte huvudvärk. Det bara känns så.

Fast i det här sammanhanget blir det istället:

Politikern till medborgaren: Nej, du har inte blivit skjuten. Du råkade bara komma i vägen för en kula.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Göstage
2020-08-28, 17:34
#206

#205 😃

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2020-08-28, 18:41
#207

"Straffet blir strängast möjliga för de fem svenskar som låg bakom ett dubbelmord i Danmark förra sommaren: Livstid för de tre äldsta och 20 års fängelse för de två som var 17 år när brottet begicks. Kopplingen till gängkriminalitet är avgörande för domen, som redan överklagats."

https://www.hd.se/2020-08-28/blodig-svensk-gangkonflikt-avgors-av-domstol

Tack Danmark ❤️

Göstage
2020-08-31, 21:50
#208

#Det här är inte några vanliga småskurkar. De dödar barn och sätter skräck i hela bostadsområden. Gängen är som Sveriges inhemska terrorister. Därför måste de mötas med den fulla kraften i vår demokrati, säger Kristersson."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kristersson-m-haller-digitalt-sommartal

#0 Polletten börjar ramla ner.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2021-01-21, 07:45
#209

#183 #197 m fl Näten knyts allt mer samman på nationell nivå, som förutspåtts och befarats.

"Tillsammans har deras gängkrig skördat ett 30-tal dödsoffer i Stockholm och Göteborg.

Den ökända Dödspatrullen i Rinkeby och gängen i södra Biskopsgården.

Nu varnar polisen för utökade samarbeten - om vapen, knark och våldsdåd - mellan kriminella förortsnätverk."---

https://www.expressen.se/gt/krim/sa-samarbetar-gangen-allt-mer-hyr-torpeder/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Nu varnar polisen för utökade samarbeten - om vapen, knark och våldsdåd - mellan kriminella förortsnätverk i Stockholm, Göteborg och Malmö.
 • Redigerat 2021-01-21, 07:46 av Göstage
Göstage
2021-07-01, 23:31
#210

#208 Tio månader senare ligger en polis på marken, skjuten till döds.

"Det har pågått en annektering av våra förorter i flera år.

Så till den grad att vi har vant oss vid parallella samhällen, vid kriminella grupper som styr.

Vi har sett poliser omringas i sin yrkesutövning av aggressiva män. Journalister som stoppas från att rapportera. Upprättade vägspärrar.

Vi har i flera år rapporterat om hur hemtjänsten inte vågar ta sig in i vissa områden. Hur blåljuspersonal kallas till utsatta stadsdelar bara för att bli beskjutna med raketer.

"Hela tiden har vi undrat var det ska sluta, vart vi är på väg.

Det visade sig vara hit.

Med något som kan ha varit en oprovocerad attack mot en polis på öppen gata."---

"De kriminella enklaverna blir våldsammare och farligare och polisen måste trappa upp i samma takt."---

För den som läst den här tråden från start har utvecklingen varit entydig och obönhörlig. Tyvärr…

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Varje gång som yrkesgrupper attackeras i förorten undrar vi var vårt samhälle är på väg. Det visade sig vara hit. Med en oprovocerad attack på en polis, med en kil in i vår skyddsbarriär. Det som hänt i Biskopsgården är inget annat än en krigsförklaring. Så, var går vi härifrån Sverige?
 • Redigerat 2021-07-01, 23:31 av Göstage
CFIT
2021-07-02, 02:11
#211

Detta är något som nostradamus kunnat förutspå redan innan kaffevattnet var varmt.

Pyttelite
2021-07-02, 17:03
#212

Hur vet ni att det är hemkommande IS-anhängare då?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Göstage
2021-07-02, 18:53
#213

#212 Du får nog länka till det påståendet. Vad som skrivs i TS och som är grundtemat är att det här är inte något fortsättningskrig från andra slagfält, det närmar sig inhemsk terrorism.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2021-07-02, 18:53
#214

Advokaten Nima Rostami talar på Bulletin klartext om det som många inte vill höra. Rubriken lyder: "Den nya våldsbrottsligheten har likheter med terrorism".

"Migrationsströmmarna från länder i MENA-regionen har introducerat nya typer av brottslighet som skadar det svenska samhällets sociala strukturer. Sverige måste kraftsamla för att möta dessa hot", skriver han.

"Karaktären av våldsutvecklingen i Sverige bär likheter med terror. Denna inhemska och etniskt betingade terror har politikerna hittills inte agerat kraftfullt mot. Detta då de inte förser rättsväsendet med de instrument som krävs för att upprätthålla lag och ordning samt respekt för medborgarnas behov av trygghet. Därmed relativiseras det etniskt betingade fenomenet."---

"Dessa gruppers tilltagande våldskapital i Sverige är således etniskt-kulturellt betingat och har strukturell skadeverkan på samhället. Våldet ska inte betecknas som annat än terror och ett nationellt säkerhetshot. Den svenska kriminallagstiftningen är ur led och saknar preventiv effekt. Det är en minoritet inom migrantbefolkningen i Sverige som organiserar terror och utövar kriminella gärningar. De är väl medvetna om de lindriga påföljder de riskerar."---

"Sveriges förmåga att hantera terrorhot som utövas via fotsoldater som inte överensstämmer med den traditionella profilen hos terrorister är bedrövlig."---

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Migrationsströmmarna från länder i MENA-regionen har introducerat nya typer av brottslighet som skadar det svenska samhällets sociala strukturer. Sverige måste kraftsamla för att möta dessa hot, skriver debattören Nima Rostami.
 • Redigerat 2021-07-02, 18:54 av Göstage
Pyttelite
2021-07-02, 19:56
#215

#213: Men vad kommer isåfall IS in. Det är väl ”vanlig” kriminalitet med droger och snabba pengar och har inte med ngt religionskrig alls att göra eller för den skull IS.

Det är väl snarare liknande kriminalitet som i USA?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Göstage
2021-07-02, 20:09
#216

#215 Du har 215 inlägg att lusläsa för att hitta någon detalj att låsa fast diskussionen på. Redan i TS, skriven för sex år sedan, kan man läsa: "Vad vi nog borde inse är att vissa av dessa gängmedlemmar kanske inte behöver ta omvägen över IS (min fetstil) för att utgöra ett hot mot andra än rivaliserande grupper - det är bara att de riktar vapenmynningen i en lite annan riktning än de gör idag för att även det våldet skall vara ett faktum!"*

Alltså: den terrorism som nu dessvärre börjar framstå som ett faktum är Made in Sweden, utan omväg via IS. Och skottlinjen är inte längre enbart riktad mot andra gängs medlemmar, en 12-årig tös, en läkare och mor och nu senast en polisman hör till offren på en lista som kommer att bli längre.

Till sist: jag är inte begåvad med Hayabusas änglalika tålamod, så jag är inte inställd på något långältande eller mottaglig för ordmärkeri.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Pyttelite
2021-07-02, 20:40
#217

#216: Varför fortsätter ni på en tråd som är så lång och som inte har ngt med trådstarten att göra?

Vad är syftet att bygga på med annan information 6 år senare?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Hayabusa
2021-07-02, 23:43
#218

Signatur Pyttelite skriver:

"Varför fortsätter ni på en tråd som är så lång och som inte har ngt med trådstarten att göra?"

Tja, varför inte? Tråden har, sedan starten, byggts på i relativt jämn takt. Bryter den mot någon av sajtens regler? Skulle inte tro det, men (som tidigare avhandlats) oaktat det så förefaller det inte finnas någon Sajtvärd och/eller medhjälpare som kan påtala ett eventuellt regelbrott.

Den text som trådens start innehåller ligger i linje med den utveckling som vi, dessvärre, ser även idag. Det är nog få som hävdar att det blivit bättre, snarare tvärtom. På så vis är det logiskt att tråden som startade 9/2-2015 får en fortsättning som pekar på dagens situation. Tråkigt nog är ämnet lika aktuellt idag som 2015.

Göstage
2021-07-03, 07:52
#219

#218 Precis - kontinuiteten i tråden är av värde, den speglar en utveckling som vi då förutsåg, medan vår statsminister och hans folk "inte såg den komma".

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2021-07-03, 07:52 av Göstage
Göstage
2021-07-03, 07:52
#220

"Risken att som vanlig medborgare drabbas av gängens skjutningar är liten sägs det. Men även känslan av otrygghet är en kränkning av vår frihet. Regeringen har misslyckats med att skydda oss mot det och bör bytas ut", skriver Carolin Dahlman i en krönika.

"60 procent av svenskarna uppgav förra året att de var mycket oroliga för organiserad brottslighet. 90 procent ansåg att det är bra att skärpa straffen för gängkriminella, enligt en studie av Som-institutet. Lag och ordning är numera väljarnas andra viktigaste fråga i mätningar."---

"En kvinna som bor i Biskopsgården sa till radion att hon kände oro och hade planer på att flytta. ”Jag tänker på mina barns säkerhet. Jag vågar inte släppa ut dem”.

Det är inte det Sverige vi vill leva i, eller hur?"---

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Risken att som vanlig medborgare drabbas av gängens skjutningar är liten sägs det. Men även känslan av otrygghet är en kränkning av vår frihet. Regeringen har misslyckats med att skydda oss mot det och bör bytas ut.
 • Redigerat 2021-07-03, 07:53 av Göstage
Hayabusa
2021-07-06, 17:19
#221

"Navid pratar med journalisten och författaren Diamant Salihu, Rektor Mikael Östling Huhta och ex-polisen, föreläsaren och författaren Mustafa Panshiri om gängvåld, integrationsproblemen i förorterna och om föräldrars och skolans ansvar."

Göstage
2021-07-11, 08:09
#222

Svart på vitt.

"Helt utomstående drabbas i allt högre utsträckning av uppgörelser mellan gängkriminella.

Veckans Brotts genomgång visar att 12 utomstående har dött och att 19 skadats, bara de senaste sex åren."---

"Mellan 2002 och 2015 dödades fyra utomstående personer, vilket kan jämföras med tolv mellan 2015 och 2020."---

"– Vi har inte insett att även Sverige kan drabbas, vi har inte fått den insikten. Det finns en psykologi i det här. Det är obehagligt och jobbigt att prata om och ta tag i. Det är mycket snack och lite hockey, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare.---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/allt-fler-utomstaende-dodas-i-gangkrigen

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Helt utomstående drabbas i allt högre utsträckning av uppgörelser mellan gängkriminella. Veckans Brotts genomgång visar att 12 utomstående har dött och att 19 skadats, bara de senaste sex åren. – Jag är förvånad att inte fler oskyldiga blivit drabbade, säger Peter Svensson, ex-kriminell som arbetar med avhopparverksamhet på Fryshuset.
Göstage
2021-07-18, 09:19
#223

#222 Apropå oskyldiga offer för skjutningarna: två barn i förskole- respektive lågstadieåldern skadades vid en skjutning Visättra i Flemingsberg i södra Stockholm under lördagskvällen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Nio personer har anhållits skäligen misstänkta för grovt vållande till kroppsskada och vapenbrott efter en skottlossning i Flemingsberg, söder om Stockholm, uppger Åklagarmyndigheten. Två små barn – ett i förskoleåldern och ett i lågstadieåldern – skadades i samband med skjutningen på lördagskvällen. – Under natten var de inte livshotande skadade och jag har inte fått in några uppgifter om att läget har förvärrats, säger Helena Boström Thomas, polisens presstalesperson.
Göstage
2021-07-18, 21:41
#224

#222 ff Expressens kriminalreporter Fredrik Sjöshult ställer frågor som upprepats i denna tråd ända sedan dess start.

"I gängkrigens Sverige pågår ett vansinne som döpts till ”spreja”. Det handlar om skjutningar där hänsynslösa och vapenfixerade unga män öppnar eld utan att bry sig om att fler än de som är måltavlor kan träffas av kulorna som sprejas ut från automatvapen och pistoler.

Det handlar om kulor utom kontroll och på lördagskvällen träffade de två syskon – fem och sex år gamla – som lekte i Flemingsberg."---

"Det har varit självklart att fler än de som är direkt inblandade i konflikterna också kommer att träffas.

Men det har varit först i samband med morden på Adriana, Ndella och Karolin Hakim som politiken vaknat på allvar.

Länge har jag undrat hur lång tid det skulle ta innan en polis skulle träffas i gängkrigen och tyvärr besannades mina farhågor denna sommar.

Nu undrar jag vad som händer om hänsynslösa skyttar sprejar på Stureplan i Stockholm, Avenyn i Göteborg eller Lilla torg i Malmö där gängmedlemmar också gillar att hänga.

Sprejandet kommer inte bara vara något som drabbar Flemingsberg, Biskopsgården eller Rosengård."---

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Expressens Fredriks Sjöshult skriver om skottlossningen i Flemingsberg i södra Stockholm där två barn skadades.
 • Redigerat 2021-07-18, 21:41 av Göstage
Hayabusa
2021-07-19, 08:15
#225

Var kommer alla vapen som används vid dessa illdåd ifrån? Inte precis "alla", så klart, men en hel del smugglas in till Sverige som gaspistoler.

"Start- och gasvapen smugglas in i landet, borras upp i illegala vapensmedjor och hamnar i händerna på kriminella. De är byggda för att inga kulor ska kunna skjutas – ändå dödar de allt fler i Sverige."

https://sverigesradio.se/avsnitt/gaspistoler-bakom-allt-fler-mord-och-gangskjutningar

Start- och gasvapen smugglas in i landet, borras upp i illegala vapensmedjor och hamnar i händerna på kriminella. De är byggda för att inga kulor ska kunna ...
Göstage
2021-07-19, 09:58
#226

Johan Westerholm på Ledarsidorna gör en liten tillbakablick.

"Att allmänheten en dag skulle utsättas för risker från den kriminella världens interna uppgörelser är något som regeringsunderlaget under en längre tid förnekat på samma sätt som att statsministern menade att han inte såg det ökade dödliga våldet komma i en intervju i SVT Agenda 2019.
I en riksdagsdebatt den 9 november 2017 menade riksdagsledamoten Hillevi Larsson, (S, Malmö) att

”Det är alltså gangstrar som skjuter varandra. Det är naturligtvis oroväckande i sig, men ingen i allmänheten har hittills drabbats”.

Larsson sade att hon inte var rädd och en rimlig slutsats är att ingen annan borde heller vara det. Larsson fick stöd i sin uppfattning, att allmänheten inte hade anledning att oroa sig av justitiemininister Morgan Johansson (S) i en intervju i Expressen.

Sedan dess har det dödliga våldet tilltagit och sedan det stora tillslag som innebar anhållanden och häktningar av mer än 100 livsstils- och gängkriminella har en polis dödats och nu två barn vådaskjutits. Innan dess sköts en kvinna i Malmö ihjäl hållandes i sitt spädbarn samt att en tolvårig flicka dödades av skott avsedda för livsstilskriminella men allt efter att Johansson och riksdagsledamoten Larsson försäkrat väljarna att det inte fanns något att oroa sig för.

Utvecklingen sedan uttalandena från regeringsunderlaget 2017 har dock gått i motsatt riktning."---

Kommer osökt att tänka på Stefan Löfvens svar till en utländsk journalist på pressträffen efter polismordet,när han försmädligt yttrade "du behöver inte vara rädd, ingen kommer att skjuta dig." Undrar om han lämnar garanti på det?

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Helgens skjutningar i bland annat Flemingsberg söder om Stockholm tydliggör att Sverige har passerat en gräns. Svenska väljare kommer med en sannolikhet gränsande till visshet behöva vänja sig vid ...
Göstage
2021-07-20, 23:10
#227

En lägesbild över de alltmer spridda skurarna:

"Det har blivit vanligare att en utomstående person skadas eller dödas vid gängskjutningar. Det konstaterar Mikael Rying, kriminolog vid Noa."---

"– Sedan 2009 har 15 till 20 personer, som inte har haft med de kriminella konflikterna att göra, blivit skjutna och dödade vid gängskjutningar, säger Mikael Rying, kriminolog vid Noa, Polisens nationella operativa avdelning."---

https://www.dn.se/sthlm/kriminolog-darfor-skadas-allt-oftare-utomstaende-vid-gangskjutningar/

 • Mellan 2011–2020 drabbades minst 46 utomstående personer i 36 grova våldsbrott.

 • Av dessa personer var åtta under 15 år.

 • Av de 36 våldsbrotten var 24 skjutningar och tolv sprängningar.

 • Antalet skadade och döda ökade från fyra de första tre åren till 24 de sista tre åren.

 • Tre utomstående och tolv skadades i sprängningarna.

 • I skjutningarna avled elva utomstående och 20 skadades. Tio av skjutningarna utfördes med automatvapen.

 • Knappt 40 procent av de totalt 36 våldsbrotten under 2011–2020 där ”tredje person” skadats eller dödats har klarats upp.

Källa: Polismyndigheten/DN

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Det har blivit vanligare att en utomstående person skadas eller dödas vid gängskjutningar. Det konstaterar Mikael Rying, kriminolog vid Noa.
 • Redigerat 2021-07-20, 23:16 av Göstage
Pyttelite
2021-07-20, 23:54
#228

Men är de asylsökande eller immigranter?

Är det inte ren svensk maffia eller gangsters som attackerar?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Göstage
2021-07-21, 09:24
#229

#228 Ja, det är väl bonddrängar från Hälsingland och studenter från Småland som härjar.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Pyttelite
2021-07-21, 10:26
#230

#229: Hur många generationer ska vara svenskfödda för att man ska få epitetet svensk?

Sedan är väl lantbruket skäligen automatiserat idag så de bonddrängar som bor i Göteborg eller Stockholm går nog på omskolning alternativt härjar på Ultuna eller vad tror du - har du fångat upp andra signaler?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Hayabusa
2021-07-21, 10:45
#231

Att relativisera en problemställning är inte en lösning. Men det är bekvämt och kanske därför det ser ut som det gör.

Pyttelite
2021-07-21, 10:51
#232

#231: Var ser du relativiseringen?

Att de som utöver gängkriminalitet är födda svenskar och inte invandrande asylsökande?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Hayabusa
2021-07-21, 11:04
#233

#232 Relativisering dyker upp titt som tätt och är en mindre effektiv metod för att lösa problematiska situationer.

Pyttelite
2021-07-21, 13:00
#234

#233: Ok och vad år det som är relativiserat menar du i den här tråden?

Att koppla gängvåld till IS och dagens invandring trots att det inte är några religiösa eller islamska förtecken samt att våldsmännen är uppväxta i Sverige och födda här?

Är det den relativiseringen du avser?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Hayabusa
2021-07-21, 17:19
#235

#234 Generellt.
Kriminalitet inom landet Sverige är främst en svensk angelägenhet, oavsett vem som i praktiken utför dåden. Ska landet lösa detta dilemma/olägenhet så gäller samma som i alla fall av problemsökningar. Identifiera, analysera och förstå problematiken. Därefter hitta lösningar som är effektiva.

CFIT
2021-07-22, 01:28
#236

#234: Imponeras av din kämpaglöd och förstår vad du önskar, vill och menar. Ditt hjärta är gott❤

Verkligheten är det tyvärr…. inte 😔

Hayabusa
2021-07-23, 10:59
#237

Sveriges Statsminister:

”– Om man har en migration som innebär i storleksordning att man inte klarar av integrationen då blir det så att vi får sociala spänningar i ett samhälle och det är inte bra, säger Stefan Löfven”

Med andra ord, finns det ett samband mellan migration och kriminalitet så är det ett ämne för diskussion och åtgärd.

Pyttelite
2021-07-24, 19:15
#238

#237: Det är en klok och lärande stadsminister vi har - han kanske följer ngn värdegrund?

Är sociala spänningar lika med kriminalitet?

Och är det nödvändigtvis migrationen som skapat all kriminalitet?

Alexander Ernstberger & Co är väl än av de enskilt största kriminella som skott sig på inte ont anande arbetare. Har inte han svenska rötter flera generationer tillbaka?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Göstage
2021-07-24, 19:18
#239

#0 Expressen skriver om de oskyldiga offren för gängkriget. (Inte betalartikel i nuläget, men kan nog komma att bli det.)

"Polisen Andreas Danman, 33, sköts ihjäl och två små syskon – fem och sex år gamla – skadades av kulor.

Två händelser på mindre än en månad då de kriminella gängens våld dödat eller skadat personer utanför konflikterna.

Det har hänt förr. Flera gånger.

Offer som älskade Disneys ”Frost”, låg och sov, såg ut som någon annan."

Här är Karolin, Andreas, Luna, Yuusuf, Petar, Ndella, Adriana, Shayan, Rami och Robin – tio personer, offer för gängens krig."---

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Två händelser på mindre än en månad då de kriminella gängens våld dödat eller skadat personer utanför konflikterna. Det har hänt förr. Flera gånger.
Hayabusa
2021-07-24, 19:59
#240

#238 Löfvén, och säkerligen många andra, förstår att det finns en kausalitet i frågan om migration och kriminalitet. Dock är den inte så lätt att verkligen påtala eftersom det inte går i takt med hur det borde vara. ”Det” är då = verkligheten.
Men till slut måste även de mest inbitna, som Löfvén, ta bladet från munnen.
Ska man täta en läcka så måste man finna skadan i systemet - även om den luktar bajs.

Pyttelite
2021-07-24, 20:20
#241

#240: Han nämner inget om kriminalitet. Han nämner sociala spänningar och det finns det många exempel på t ex invandrarfientlighet och brist på integration.

Du menar att stölden av pengar i våra pensionsfonder har med invandring att göra?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Hayabusa
2021-07-24, 21:43
#242

#241 ”Löfvens vändning: Kopplar ihop stor migration med brottsutvecklingen”

Källa: SVT 9/9-2020

Pyttelite
2021-07-24, 21:54
#243

#242: Men det var väl inte vad Löfven sa utan vad SVT ansåg.

Om vi tittar på #239 så är de som är dödade för det mesta sådana som är svenskar precis som de som dödat dom.

Hur tänker du där - hur skiljer man på goda och onda avkommor till svenska medborgare med någon av föräldrar med utländska anor?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


 • Redigerat 2021-07-24, 22:08 av Pyttelite
Hayabusa
2021-07-24, 22:14
#244

#243 Vi kan utgå ifrån att OM Löfvén blev feltolkad så hade det kommit en motreaktion (från Löfvén och Co).

Pyttelite
2021-07-24, 22:34
#245

#244: Så det är beviset att sociala spänningar innebär att immigranter är orsaken till ökad kriminalitet när de flesta kriminella är svenskar som haft sin uppväxt i Sverige och födda i Sverige.

Det är inte så att man både på EU-nivå och på svensk nivå försöker hitta bättre lösning för invandring till Europa samt att man jobbar med förändrad lagstiftning avseende brott?

Tror att du blandar ihop orsak och verkan.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Hayabusa
2021-07-24, 22:51
#246

#245 Tro vad du vill. Jag välkomnar de politiker som är öppna för att se och förstå hur och varför samhällsproblem uppstår samt presentera adekvata lösningar. Löfvéns hållning i frågan kan knappast missförstås. Återigen - finns det en koppling mellan migration och kriminalitet så måste den synliggöras. Ska dessa dilemma få en lösning så går det inte att tro på slump och tillfälligheter.

Pyttelite
2021-07-24, 23:02
#247

#246: Du kan redan se att lagförändring skett både avseende straffsatser och invandring däremot ska man vara försiktig att koppla ihop det hela.

Jag har träffat många helsvenska barn som är födda av föräldrar som kommit hit som invandrare av olika orsaker.

De är duktiga arbetsamma precis som flertalet barn till invandrare är.

Vissa har inte haft det lätt under sin uppväxt men handen på hjärtat var de områden som invandrande hamnat i verkligen så bra från början?

Att skylla all kriminalitet på invandring är löjligt däremot är det bra att markera.

Jag tror att vi på sikt kommer att hamna i ett hårdare samhälle med USA som förebild med mycket stora sociala skillnader.

USA är förebild för många så det blir säkert bra!

Hur var det med Ensö och Bodström vilka straff fick dom när de var med och lurade svenska pensionssparare?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


 • Redigerat 2021-07-24, 23:04 av Pyttelite
Hayabusa
2021-07-25, 06:21
#248

#247 Det där är inte själva kärnfrågan.

Jimmy.L
2021-07-25, 06:39
#249

Vissa gör allt för att blunda och hålla för öronen för det som händer i förorten, kriminella invandrargäng växer tack vare påfyllning av nya hela tiden. Sossarna har gett upp dom lovade på 90-talet att stoppa utanförskapet men inte ett skit har förändras det är bara naiva som tror på det.

Inte ens dom som förespråkar invandring vill bo i invandrartäta områden allt snack om rasist dom pratar om är löjligt och något dom gör för att dölja att dom själva inte är så fina människor som dom påstår sig vara för i slutändan är dom största rasisterna i ett par skor.

Gång på gång på gång vädjar folk i utsatta områden stoppa invandringen det räcker nu men det ignorerar sossar, Miljöpartiet och vänstern och fortsätter pumpa in människor till kriminalitet, utanförskap och trångboddhet för dom så skiter i människors välbefinnande och trygghet och slår sig på bröstet och tror sig hjälpa folk.

Så länge idioter inte inser att vi måste ta till samma medel som i Danmark med stenhårda regler och kriminalpolitik som gör att människor väljer bort Sverige.

Så länge vi har idioter som bor i villor, radhus och bostadsrätter långt från verkligheten kommer vi aldrig kunna vända denna trend.

 • Redigerat 2021-07-25, 06:40 av Jimmy.L
Pyttelite
2021-07-25, 08:31
#250

#248: Kärnfrågan var väl vad Löfven sagt och hur du tolkade det.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Pyttelite
2021-07-25, 09:00
#251

#249: Ni sprider skit!

Över 20% av svenska befolkningen har invandrarbakgrund. Det ärr ganska många människor som ni klumpar ihop med kriminalitet.

Ni säger dessutom att människor som är födda här med utländska anor inte är svenskar.

Ja det finns kriminalitet och det är bekymmersamt men oavsett om man är hellyllesvensk eller inte så behöver regelverket ses över och då även för styrelseledamöter som förvaltar pensionspengar.

Som ni vet har man gjort detta och mer är på gång.

Det gäller även regler för invandring det sker både på nationell nivå och på EU-nivå.

Integration kan man inte bara lagstifta in det handlar också om inställningar och vardagsfrågor.

De statiska synpunkter som kopieras här leder inte till förbättrad integration.

Jag ser i mitt arbete många exempel på högpresterande kvinnor och män som hamnar inom er definition av invandrare även om de är svenskfödda.

Ser jag vidare ut i samhället ser jag samma tendenser på både utbildningsnivå och engagemang - ni har rätt snart tar dessa ”invandrare” över Sverige för de till skillnad från svenskar satsar.

 1. Det finns kriminalitet i Sverige och den bedrivs mycket ofta av enskilda personer som är svenskar, åtminstone en generation tillbaka Det är inte gruppen invandrare i gemen som bedriver brottslighet. Det är individer.

Det är det som kallas för rasism när man generaliserar och klumpar ihop.

 1. Ta del av det som händer - vilka nya lagar som stiftas eller förändras. Det tar tid att förändra ett samhälle åt båda håll. Lev i nuet för en gångs skull!

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


 • Redigerat 2021-07-25, 09:03 av Pyttelite
Hayabusa
2021-07-25, 09:09
#252

#250 Nej, det handlar inte om ”min tolkning”utan huruvida det finns ett samband mellan migration och kriminalitet.
Vill hävda att det råder en tämligen bred konsensus att det, faktiskt, finns ett samband. Löfvén inräknad.

Att relativisera, förminska och släta över hjälper inte ett skvatt.

Jimmy.L
2021-07-25, 09:36
#253

#251: Är det någon som sprider skit så är det du som skiter i oss i utsatt område du skiter totalt i vad vi säger för du tror dig veta fast du inte vet något.

Ligorna består av invandrare eller invandrarbakgrund så du behöver komma in i verkligheten.

Jimmy.L
2021-07-25, 09:39
#254

Samtliga gäng som förekommer i brottsutredningar har invandrarbakgrund det är fakta som Pyttelite inte kan gömma sig från!

Pyttelite
2021-07-25, 09:42
#255

#253: Ligorna består i första hand av svenskar inte av immigranter.

Jag har ställt frågan tidigare - hur många generationer ska du bott i Sverige för att vara svensk?

Det handlar om enskilda individer och det handlar om droger, vapen och snabba pengar.

Det handlar inte om över 20% av Sveriges befolkning.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Jimmy.L
2021-07-25, 09:43
#256

#255: Men för i helvete hört talas om dubbla medborgarskap det har dom!

Pyttelite
2021-07-25, 09:44
#257

#256: Men imman har ett dubbelt medborgarskap då är man inte svensk?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Jimmy.L
2021-07-25, 09:47
#258

#257: Varför tror du dom gömmer sig i Turkiet vid allvarliga brott? Som tidigare nämt som du inte fattar gå och fråga en Assyr eller syrian om an ser sig som svensk eller assyr då kommer den att säga assyr eller syrian

Pyttelite
2021-07-25, 10:04
#259

#258: Vilka är dom? Är det inte enskilda individer som gömmer sig eller är det alla med invandrarbakgrund som gömmer sig i Turkiet.

Fick Alexander Ernstberger som iallafall inte kan betraktas som en invandrare med dubbla medborgarskap sitt pass konfiskerat för att risken var stor att han skulle åka till Turkiet?

Är det inte så att brottslingar försöker att hålla sig undan så länge som det går oavsett nationalitet?

Vad vinner man på att generalisera mer än att skapa klyftor och spänningar mellan grupper?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Jimmy.L
2021-07-25, 10:11
#260

#259: Varför kan våra Nordiska grannar prata om invandringens nackdelar med kriminella utan rasistkortet medan i Sverige är du och många andra livrädda att prata om kriminellas bakgrund.

Är det jobbigt för dig att prata om det?
Varför försöker ni dölja deras ursprung?
Varför är du så livrädd för att diskutera deras bakgrund när det är helt naturligt i resten av Norden?

Hayabusa
2021-07-25, 10:19
#261

Att generalisera = släta över, relativisera och förminska.

Om vi i samhället aldrig någonsin ska opponera oss mot en generös migrationspolitik, då får vi som bor i samhället leva med bilbränder, skottlossningar, mord, gängkriminalitet och sprängningar. Det är priset, helt enkelt.
Men, visst det går ju att välja att sluta prata om dessa mindre trevliga händelser för då blir de inte så hemska. Det man inte vet har man heller inte ont av.
Det enkla sättet att lösa ett dilemma på är att ignorera det.

Jimmy.L
2021-07-25, 10:21
#262

#261: Exakt är just det vissa vill få oss att göra som t.ex Pyttelite gömmer vi undan problemen finns dom inte.

Pyttelite
2021-07-25, 10:22
#263

#260: Helt enkelt för att majoriteten av svenskar med invandrarbakgrund inte är kriminella.

Däremot kan Åke såväl som Muhamed vara kriminell och de är individer inte grupper.

Jag vet inte hur debatten förs i Norge eller Danmark. Däremot vet jag att det i Danmark funnits stora problem med främlingshat.

Oavsett är det inte något försvar att diskutera kriminaliteten som en gruppföreteelse bland invandrare.

Du har rätt i en sak och det är att jag ser att vardagsrasismen blommat ut och det sker när vi generaliserar.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


 • Redigerat 2021-07-25, 10:23 av Pyttelite
Pyttelite
2021-07-25, 10:25
#264

#261: Så minst 20% är kriminella av svenska befolkningen då?

Kanske bäst att satsa på att anlägga större fängelseanläggningar.

Hm, vi får öka arbetskraftsinvandringen från Polen. 🤗


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


 • Redigerat 2021-07-25, 10:31 av Pyttelite
Jimmy.L
2021-07-25, 10:28
#265

#263:

Danmark Norge och Finland lyfter fram problemen men du och många andra försöker dölja vad som sker.

Gör man det då är man ett med problemet och har inget i mot kriminella.

Hayabusa
2021-07-25, 10:31
#266

#264 I en övervägande del av skjutningarna är det en individ med invandrarbakgrund som håller i avtryckaren.
Personligen gissning: mer än 20%

Men istället för att se det som ett dilemma så kan vi ju prata om något trevligare istället. Inte för att det hjälper situationen, men nog känns det trevligare?

Pyttelite
2021-07-25, 10:35
#267

#265: Nej jag döljer inte några problem jag tvivlar på att 20% av svenska befolkningen är kriminell.

Det är att dölja problemen att generalisera. Både Norge och Danmark har exempel på högpresterande människor med invandrarbakgrund men många möts av främlingshat just pga av den typen av generaliseringar som ni bär fram.

Ja det finns problem med kriminalitet men alla invandrare är inte kriminella och ska inte ses som sådana.

Den åsikten finns i Norge, Danmark och Finland.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Hayabusa
2021-07-25, 10:36
#268
Socialdemokraterna har bestämt nekat till att gängkriminaliteten kan kopplas till migration. Men i kvällens utfrågning i Aktuellt låter det annorlunda från Stefan Löfven. – Om man har en migration som innebär i storleksordning att man inte klarar av integrationen då blir det så att vi får sociala spänningar i ett samhälle och det är inte bra, säger Stefan Löfven i den förinspelade intervjun.
Hayabusa
2021-07-25, 10:40
#269

Är det någon som hävdar att ALLA individer med invandrarbakgrund är kriminella?
Nej, det kan jag inte se. Däremot är det rimligt att inse att det finns ett samband mellan en generös och expansiv migration och kriminalitet. Det är en följdverkan.
Eller priset samhället får betala, om man så vill.

Pyttelite
2021-07-25, 10:40
#270

#266: I övervägande fall har de som skjutits befunnit sig i kriminella miljöer läkare, poliser såväl som barn.

De som skjuter är kriminella och de lever på att göra snabba pengar på droghandel och annan illegal verksamhet och de flesta är svenska medborgare.

Återigen hur många generationer ska du ha bakom dig för att kalla dig svensk.

Att klumpa ihop motverkar integration och gynnar segregation.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


 • Redigerat 2021-07-25, 10:41 av Pyttelite
Pyttelite
2021-07-25, 10:43
#271

#268: I den artikeln nämner Löfven bara sociala spänningar inte kriminalitet explicit.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Pyttelite
2021-07-25, 10:44
#272

#269: Nähä - det var ju lustigt.

Ni kanske ska testa att omformulera er då?

Vilka av invandrarna är kriminella är speciellt de svenskfödda och ör de invandrare?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Jimmy.L
2021-07-25, 10:46
#273

#268: Pyttelite förnekar fortfarande trots den store ledaren erkänner det.

Hayabusa
2021-07-25, 10:46
#274

#270 Sveriges migrationspolitik har lett till de dilemma som landet har att brottas med.

#271 Det är din personliga tolkning som är driven av vad du vill höra.
För övriga råder det ingen tvekan om vad som diskuteras i SVT’s inslag.

 • Redigerat 2021-07-25, 10:47 av Hayabusa
Hayabusa
2021-07-25, 10:46
#275

#273 Ja.

Hayabusa
2021-07-25, 10:49
#276

#272 Återigen, finns det en koppling mellan migration och kriminalitet så ska den synliggöras. Hur ska samhället någonsin kunna lösa problem om de ständigt ska rundas?

Pyttelite
2021-07-25, 10:50
#277

#273: Gör han verkligen det. Ser du annat än att han pekar på sociala spänningar. Kan du citera?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Jimmy.L
2021-07-25, 10:51
#278

#272: Det vägrar regeringen utreda Stefan är livrädd att ge SD rätt.

Du borde fråga varför Sveriges statsminister är livrädd för att utreda invandrare som begår brott.

Pyttelite
2021-07-25, 10:53
#279

#276: Kriminaliteten ska synliggöras det håller jag med dig om men det är många gånger svenskar som bedriver den.

Sedan låter det bra att en svensk definieras av ett lagligt leverne och en invandrare definieras av ett kriminellt beteende.

Kriminella ska bekämpas oavsett!


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Pyttelite
2021-07-25, 10:55
#280

#278: Så är det nu inte men man vill inte som SD klumpa ihop dom för man vet av tradition att det inte gynnar integration.

Det har skett lagändringar både avseende invandring och straffrätt.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Hayabusa
2021-07-25, 10:55
#281

#277 Vi vet att du tolkar inslaget annorlunda, troligen för att det går emot din övertygelse.
Dock spelar det mindre roll vad du, Pyttelite, hör och tror. Varför? Jo, för att inslaget berör just migration/kriminalitet och det vore ju ytterst märkligt om Löfvén svarar på något annat än frågeställningen.
Dessutom bör tilläggas att ”alla andra” har förstått vad Löfvén pratar om.

Pyttelite
2021-07-25, 10:58
#282

#281: Jag tolkar inte inslaget annorlunda jag läser vad det står men det gör inte ni.😃

Ni läser vad ni vill och sedan generaliserar ni igen.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


 • Redigerat 2021-07-25, 10:59 av Pyttelite
Hayabusa
2021-07-25, 11:00
#283

”Gängbrottsligheten ser ut att bli den tunga konfliktfrågan i svensk politik den närmaste tiden. På annat sätt kan man inte tolka riksdagens första partiledardebatt där statsminister Stefan Löfven kopplade ihop migrationen med brottsutvecklingen.”

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-linje-av-lofven-kopplar-ihop-migration-med-brottsutvecklingen

Gängbrottsligheten ser ut att bli den tunga konfliktfrågan i svensk politik den närmaste tiden. På annat sätt kan man inte tolka riksdagens första partiledardebatt där statsminister Stefan Löfven kopplade ihop migrationen med brottsutvecklingen.
Jimmy.L
2021-07-25, 11:02
#284

#282: Tja vet en som lovade att inte skriva på en viss sajt när ”vännerna” bad personen att tagga ner så personen tycks ha svårt att acceptera andras fakta och åsikter.

Så du borde fundera på om det är din inställning det är fel på.

🤔

Pyttelite
2021-07-25, 11:10
#285

#283: Gängbrottslighet är en annan sak. Det är många gånger svenska ungdomar som står för den.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Hayabusa
2021-07-25, 11:11
#286

#282 Det är upp till dig att ha vilken hållning du vill, men ska debatten ha en mening så är ett öppen sinne (även för det hemska) en rimlig inställning.

Pyttelite
2021-07-25, 11:12
#287

#284: Ja, jag kanske får er att bli vänner nu.

Det skulle bara en tjusning att se er samarbeta - ni uppför ungefär lika så det finns gemensamma nämnare som jag inte sett tidigare. 😁


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


 • Redigerat 2021-07-25, 11:13 av Pyttelite
Pyttelite
2021-07-25, 11:13
#288

#286: Eller också börjar vi prata om vad det handlar om och gör något åt det inte bara generaliserar.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Hayabusa
2021-07-25, 11:14
#289

#285 Rent generellt, skulle jag påstå, ser de allra flesta samhällsdebattörer på kriminalitet som ett samlat begrepp.

Jimmy.L
2021-07-25, 11:17
#290

#285: Hur mycket kan man ljuga? Du ljuger så mycket att man garvar åt dig.

#287 Du har väl snart inga allierade på sajten kvar när du skiter i deras erfarenheter och kunnande,

Hayabusa
2021-07-25, 11:18
#291

#288 Min upplevelse av dig är att du inte VILL diskutera. Du vill framföra hur det ligger till, gärna om jag i din mening har fel. Något förutsättningslöst meningsutbyte är du inte intresserad av.
För min del blir det meningslöst och ger mig inga som helst nya infallsvinklar.

Pyttelite
2021-07-25, 11:32
#292