Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
12 Politiska partier

Svar från centerpartiet

2010-09-08 19:36 #0 av: AndersE

På Politik i Fokus fick medlemmarna möjlighet att ställa frågor till riksdagspartiernas partiledare. Här är svar från centerpartiet!

Här kommer Maud Olofssons svar.

Maud_LinusHallgren.jpg

Fotograf: Linus Hallgren

Med vänlig hälsning

Lovisa Viktorsson
Valredaktionen

Centerpartiet - Alliansens gröna röst

1. Vad är den viktigaste åtgärden för att få fler jobb?

Gör det enklare, roligare och mer lönsamt att starta och driva företag. Det är inom småföretagen många av de nya jobben skapas.

2. Hur ska vi få fler jobb och bättre miljö på samma gång?

Centerpartiet vill göra Sverige världsledande på miljöteknik. Sverige är ett rikt, industrialiserat och högteknologiskt land som har goda förutsättningar att nå dit. Vi tror på miljödriven ekonomisk tillväxt - nya marknader som öppnas, nya företag och fler jobb skapas, affärsmöjligheter tas tillvara, innovativa tjänster och produkter utvecklas - samtidigt som vi tar ansvar för miljön och klimatet.

3. Vilken enskild åtgärd är viktigast för att öka möjligheterna för glesbygdsbor?

Vi behöver en hållbar tillväxt i hela landet. Förutsättningar för jobb och företagande är avgörande. Tack vare Centerpartiet oh Alliansen har Sverige antagit världens mest ambitiösa klimat- och energipolitik. Det ökar landsbygdernas möjligheter att bidra till både energi- och bränsleomställningen. För landsbygderna, som är rika på naturtillgångar och företagsamma människor, ger detta goda förutsättningar för nya jobb och fler och växande företag.

4. Vad anser (c) om privata vinstdrivande vårdcentraler och sjukhus?

Centerpartiet anser att möjligheten att kunna välja vilken läkare man har förtroende för, vilken skola man vill att barnen ska gå i och vilken barnomsorg som passar den egna familjesituationen, är mycket viktigt. För att man ska kunna göra ett val, krävs dock att det finns en mångfald av aktörer att välja mellan, och att såväl privata som offentliga aktörer ges lika villkor. Det är därför bra att idéburna organisationer, kooperativ, stiftelser och företag är med och utvecklar välfärden. Det leder även till att flera aktörer kan konkurrera om bästa kvalitén.

Allt företaganden är förenat med visst risktagande, men även med en möjlighet till vinst. Centerpartiet anser att detta måste gälla lika för exempelvis ett omsorgsföretag, som för ett asfaltsläggningsföretag. Det är viktigt att ställa höga krav och noga följa upp kvaliteten i alla skattefinansierade verksamheter, inte minst inom vård, skola och omsorg. Detta ska gälla lika för såväl privata som offentligt drivna skolor, vårdinrättningar, sjukhus m.m.

5. Ideologiskt så suddas gränserna ut alltmer. Varför envisas ni med att betona olikheterna mer än likheterna? Tror ni på mer blocköverskridande uppgörelser?

De ideologiska skiljelinjerna finns i allra högsta grad kvar. Centerpartiets menar att en stor uppgift för politiken är underlätta för människor att påverka sin egen livssituation och förverkliga sina drömmar - att utbilda sig, ta ett nytt jobb, ge barn en bra start i livet eller satsa på ett eget företag. Nyckeln är valfrihet och att ge utrymme för variation och nya initiativ. Därför menar vi att föräldrarna själva - inte staten - ska bestämma över fördelningen av föräldraförsäkringen. Succén med RUT-tjänster i hemmet måste få fortsätta. Unga människor måste få chansen genom fler vägar ut i arbetslivet. Äldre människors valfrihet måste stärkas. Arbetet med att underlätta för småföretagen måste fortsätta. Arbetet för klimatet prioriteras etc.

Det är mycket bra med långsiktiga blocköverskridande uppgörelser när så är möjligt. Men för att ett djupgående samarbete ska fungera måste det finnas en gemensam huvudinriktning på politiken, som i fallet med de fyra allianspartierna. Centerparitet är Alliansens gröna och företagsamma röst!

C_CMYK.jpg

 

 


Anmäl
2010-09-09 00:50 #1 av: AndersE

Jag gillade svaret på fråga 4. Att driva ett företag är att ta en risk. Varför ta en risk om det inte finns möjlighet till vinst?

Tycker också om centerns tankar att det inte är statligt stöd som är bäst för landsbygden utan goda förutsättningar för företagande.

 


Anmäl
2010-09-09 13:52 #2 av: AndersE

Någon som vill kommentera sitt svar?

 


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.