Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Invandring och integration

Vänsterns migrationspolitiska haveri

2014-01-12 18:40 #0 av: Magnuz

Mycket bra ledare av Anna Dahlberg om vänsterns kompletta felnavigering i migrationsdebatten. Mycket av det som skrivs här på forumet bekräftar med råge den hon skriver.


http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vanstern-ar-tomhant-i-migrationsdebatten/


"Det finns dock en röst som helt saknas i detta samtal - vänsterns. Nästan alla vänsterdebattörer har visserligen tagit ställning för att Sverige ska tillåta fri flyktinginvandring genom att öppna för asylviseringar utanför Europa. Men man vill för allt i världen inte diskutera konsekvenserna av det ställningstagandet. I stället låtsas man som att man samtidigt kan öppna gränserna, utrota barnfattigdomen, rusta upp välfärden, utjämna klyftorna, häva bostadsbristen och höja lägstalöner och ersättningar. Det är inget mindre än ett intellektuellt haveri. Detta inser givetvis vänsterdebattörerna själva. Deras berättelse går inte ihop. Därför vill man undvika en diskussion om målkonflikterna, och i stället leda in samtalet på sidospår."

Anmäl
2014-01-12 18:47 #1 av: [Calle64]

Om nu alla världens flyktingar skulle vilja komma till Sverige. Vi kan ju fråga i Turkiet, där sitter två miljoner syrianska flyktingar.

Anmäl
2014-01-12 22:43 #2 av: 997

Vad är det som skrivits på forumet som bekräftar det som Dahlberg skriver?


Anmäl
2014-01-12 22:59 #3 av: [Calle64]

http://www.aftonbladet.se/debatt/article18161232.ab

Anmäl
2014-01-14 03:17 #4 av: Tralle3

Fri invandring med dagens system kommer inte fungera det kan ju vilken person som helst fatta. Det kommer aldrig bli fri invandring ber är bara skitsnack för att fiska röster. Kom ihåg det är ett politiskt spel, ingen bryr sig om människovärde egentligen.

Anmäl
2014-01-14 07:32 #5 av: olaka

#5
Ingen politiker bryr sig om människovärdet? Verkligen? Väx upp!

Medarbetare på Skepticism.

Finns på Twitter som @Ola_i_Lyckan. Medlem i VoF, Vänsterpartiet samt GAST Spelförening.

Anmäl
2014-01-14 16:09 #6 av: Tralle3

5:

Det är sant ju, om de skulle bry sig skulle de ej sälja vapen till diktaturer eller tillåta tobak och alkohol vara lagligt, lika väl som skräpmat.

Anmäl
2014-01-14 16:42 #7 av: olaka

Jösses va infantilt.

Medarbetare på Skepticism.

Finns på Twitter som @Ola_i_Lyckan. Medlem i VoF, Vänsterpartiet samt GAST Spelförening.

Anmäl
2014-01-14 22:33 #8 av: [Moa-]

Tralle3; för människor kan inte må bra av valfrihet och eget ansvar...?

Anmäl
2014-01-14 22:44 #9 av: Tralle3

8:

Jo klart, men det är ändå jävligt vagt och fegt att tillåta vissa grejer, och inte andra. Jag tvivlar starkt på att något officiellt parti verkligen bryr sig om flyttningar utan använder det som ett argument för att fiska röster.


Anmäl
2014-01-15 10:40 #10 av: [Calle64]

Problemet är ju att vi får ett kafkasamhälle där det hela den byråkratiska ordningen blir ett moment 22.

Anmäl
2014-01-15 17:26 #11 av: Tralle3

Problem, och problem...snarare så att de inte förbjuder vissa grej eftersom de vore förödande för ekonomin.

Anmäl
2014-01-16 21:14 #12 av: [Calle64]

http://www.sydsvenskan.se/malmo/200-demonstrerade-efter-overfall-i-malmo/#

Inte bara Sverige tydligen!

Anmäl
2017-07-16 10:35 #13 av: Carpinus

#0 En tre år gammal tråd, men Anna Dahlbergs krönika äger aktualitet än idag, när de problem hon förutspådde är de som vi nu har att leva med och förhålla oss till i vår vardag. Och vänsteropinionen är i stora delar den samma som då, även om det skett en viss tillnyktring - åtminstone på sina håll. En illustration till åsiktsbrytningarna inom vänstern fick vi  i en debatt mellan Morgan Johansson (S) och Christina Höj Larsen (V) i  Aktuellt 30 mars 2017:

– Om man står för en reglerad invandring måste man också stå för svåra beslut, svarade Morgan Johansson.

– Problemet med Vänsterpartiet är att ni inte orkar stå för de svåra besluten. Ni försöker alltid ta den lätta vägen."---

Idag kan vi i GP läsa Gästkrönikören Thomas Gürs förslag till ett antal nödvändiga åtgärder i arbetet att få bukt med det utanförskap som permanentats genom en icke konsekvensanalyserad asylpolitik. Så här beskriver han några av orsakerna till läget (hans förslag till åtgärder kan läsas i krönikan):

"...man kan notera att när USA på 1920-talet införde kvoter för att inte rubba den etniska balansen i sin befolkning, uppgick andelen utlandsfödda till cirka 15 procent av befolkningen. I Sverige uppgår den i dag till cirka 18 procent.
För Sveriges del skulle jag säga att integrationspotentialens överskridande kunde märkas redan i mitten av 1980-talet, när de utlandsföddas sysselsättningsgrad, som alltid varit högre än snittet, hamnade långt under det (och blev kvar där). En annan indikator var att barn födda i Sverige kunde gå ut grundskolan utan att ha lärt sig fullgod svenska – vilket jag skrev om första gången 1984 och som också den dåvarande invandrarministern Birgit Friggebo kunde konstatera 1993."---

"Den politiska insikt som bör följa av förståelsen för att integrationspotentialen är överskriden, är en återgång till något som liknar Luciabeslutet, därtill med en mycket starkare skärpning av försörjningskravet för anhöriginvandring. Dessa beslut kommer att fattas av det enkla skälet att väljarkåren kommer att kräva detta och rösta för de partier som är beredda att genomföra det som behövs.

Även efter ett sådant beslut kommer vi att behöva finna vägar att hantera det redan existerande utanförskapet. Vi vet hur detta utanförskap gestaltar sig med ökat antal utanförskapsområden, prognosen om cirka en miljon vuxna i olika former av bidragsförsörjning 2020, minskad självförsörjningsgrad, allt längre mediantid för nyanlända att få sitt första förvärvsarbete, allt fler vuxna nyanlända som kommer att gå i pension utan att ha fått ett enda jobb, ökad försörjningsbörda, nya typer av brott som attacker mot räddningspersonal, gatugängskriminalitet, hedersvåld eller stadsdelar där ordningsmakten inte kan upprätthålla rättsstaten. Och vi vet också att mycket av detta är resultatet av ackumulerade politiska försyndelser från tiden när migrationen låg mellan 20 000 och 40 000 personer per år i snitt, att jämföra med cirka 100 000 om året de senaste tio åren."---

GP

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-16 10:51 #14 av: Hayabusa

#13 Bra sammanfattning på situationen Tummen upp

Anmäl
2017-07-16 11:03 #15 av: Carpinus

#14 Ja, Thomas Gür är en klarsynt och orädd debattör, precis som Anna Dahlberg. Jag tror att de möts med ökad förståelse i takt med att konsekvenserna av den förda politiken blir allt mer uppenbara.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-16 11:30 #16 av: Carpinus

"Margareta Winberg har varit kritisk till regeringens "andrum" under flyktingkrisen. Till vårt möte har hon med sig en prognos över befolkningsökningen i Jämtland. Den visar att utan invandring skulle länets befolkning minska.
– Det är helt avgörande att vi tar oss an de här människorna och får dem att vilja stanna kvar här i Jämtland. Och för att återgå till BB Sollefteå: kom med ett förslag då. Vill Sollefteå ta emot flyktingar? De föder många barn!"---

Aftonbladet, juli 2017

Fast nog "tar vi oss an dem"-, det är ju "de här människorna" som skapar sysselsättning (själva kan de lugnt ägna sig åt barnafödandet, i enlighet med Winbergs önskemål). Men vilka arbeten är det som skapas?

"För första gången sedan 2013 stiger antalet arbetslösa. I Jämtlands län fortsätter arbetslösheten dock att sjunka, men inte bland utrikesfödda. Inflödet av nya arbetssökande genom etableringsuppdraget är fortsatt högt vilket gör att fler inskrivna arbetslösa är födda utanför Europa. Samtidigt minskar övriga inskrivna arbetslösa vilket sammantaget ger en arbetslöshet på 7,3 procent av den registerbaserade arbetskraften."---

Arbetsförmedlingen Jämtland

För undvikande av missförstånd: det är Margareta Winberg som  ger invandrare en klapp på huvudet von oben genom att  tala i termer av att vi skall "ta oss an de här människorna" och som nämner deras barnalstrande funktion, inte jag. Om någon ser ett "vi och dom"-tänk i Winbergs åsikter så instämmer jag gärna...

Edit.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-16 11:31 #17 av: Hayabusa

#15 Verkligen. I grund & botten är det som beskrivs en problematik som, egentligen, inte har med politisk inriktning att göra.  Själva lösningen kan vara utformad enligt en politisk inriktning, men inte problematiken i sig. 

Anmäl
2017-07-16 11:38 #18 av: Hayabusa

#16 Det där är en retorik som jag inte förstår. Det handlar givetvis inte enbart om att befolka glesbygder, invånarna måste även ha en möjlig grund att försörja sig på. Så länge det inte finns så blir det ett "Moment 22". 

Anmäl
2017-07-16 11:53 #19 av: Carpinus

#18 Ja, det är ju så det är! Sysselsättningen har ökat till stor del av att det skapats jobb inom "asylnäringen". Men det är ju ett temporärt skapande av sysselsättning som varken kortsiktigt eller långsiktigt är närande för det samhälle som skall skapa försörjning åt alla, såväl tidigare bofasta som nyanlända. Och de jobb som skapas åt nyanlända är också främst inom asylsektorn eller beredskapsjobb, "samtidigt har arbetsgivarna svårt att hitta rätt arbetskraft", skrev AF i Jämtland i analysen för januari månad.

Hur flyktiga jobben inom den här sektorn kan vara ser man också i majrapporten från AF Jämtland-  staten ger och staten tar : "Under april anmäldes 60 varsel om uppsägning till Arbetsförmedlingen. De berör främst anställningar inom stat och kommun med verksamhet som omfattar flyktingar och nyanlända."---

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-16 12:11 #20 av: Hayabusa

#19 Konstgjord andning. Ett avgrundsdjupt gap mellan nyanlända och svensk arbetsmarknad.  

Anmäl
2017-07-17 02:12 #21 av: [memoirsofaclone]

Hm, jag skulle beskriva mig som vänster, ibland på gränsen till kommunism, men jag är absolut inte för fri invandring. Hur skulle man kunna hålla upp ett fungerande socialistiskt välfärdssamhälle med fri invandring? Låter snarare som liberalism, vilket jag ofta står långt ifrån. Känns som att det jag anser är vänster är borta sen länge.

Anmäl
2017-07-17 06:15 #22 av: Carpinus

#21 De första 55 åren av mitt liv var jag till själ och hjärta vänstersympatisör, men jag har väl ungefär samma tankar som du - det är inte samma vänster som förr. Först var det Schyman som förvandlade Vänsterpartiet till ett akademikernäste, och sedan blev sossarna ett broilerparti (precis som de borgerliga partierna). Löfven är förvisso gammal svetsare och har åtminstone i tidiga karriären trampat verkstadsgolv vilket jag uppskattar, men för min del har han varit en besvikelse, även om det förvisso säkert inte kan vara lätt att regera i nuvarande parlamentariska läge.

Mer av den diskussionen här:

http://politik.ifokus.se/discussions/55d884898e0e74565d0001c0-ar-brakfesten-over-for-arbetarrorelsens-barnbarn

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.