Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Bostadspolitik

Ministerorder till kommuner: bygg för nyanlända

2015-06-03 11:52 #0 av: [Carpinus]

"Kommuner ska kunna beordras att ta emot ett visst antal nyanlända, föreslår regeringen."---

"En rad kommuner har tagit emot en väldigt liten andel.

– Det är min bedömning att den här sneda fördelningen inte är långsiktigt hållbar, säger Ylva Johansson. Hon fick frågan vad som ska hända med kommuner som säger att de inte har plats att ta emot nyanlända:

– De får bygga!"---

Aftonbladet


Anmäl
2015-06-03 17:39 #1 av: gruvel

Tar hyreshusvärdarna/allmännyttan i en del kommuner då lån för att bygga nytt åt de nya? Då det kan ta runt 5-10 år (för de äldre inflyttande kanske aldrig) innan de nyanlända kommer i arbete måste väl hyrorna betalas med skattemedel via soc.förvaltn., blir lätt högre kommunalskatt i redan högt skatteläge.  

Läste igår på Värmlands Folkblad att de styrande i de små kommunerna Hagfors och Filipstad, som redan känner av hårt tryck på det offentligas institutioner, med så många asylanter m.m. utöver befintlig befolkning, är direkt bestörta över att de inte återfinns på Migrationsverkets lista över de kommuner som slipper ta emot ännu fler ankommande. De anser sig ha blivit lovade slippa.  Rädda för att allmän service och välfärdssystemen havererar?  Staten får rycka in? Men det är inga gratispengar ytterst heller (vilket man antydde i Sandvikens beramade kostnads-/intäkts-utredning). Kommer en dag  då det blir marigt  någonstans rekrytera ansvariga  lokalpolitiker?  Den första av statens tjänstemän  tvångsförvaltade kommunen uppstår,  men så blir det väl inte?

Anmäl
2015-06-03 17:52 #2 av: [Carpinus]

#12 Låter som relevanta frågor från de drabbade kommunerna! Tycker att det är rätt ovärdigt av en minister att visa en sådan lättsinnig inställning inför något som säkert innebär väldigt stora problem för små kommuner som redan har ekonomiska svårigheter. Hade de pengar så hade de nog byggt bostäder redan för att få behålla sina ungdomar. Alla av dem är inte arbetslösa, men många är bostadslösa. Känns förmodligen rätt tröstlöst för alla dessa tilltvingade mambos när de ser hur lätt det går att fixa bostäder till andra ändamål...


Anmäl
2015-06-03 19:58 #3 av: [Carpinus]

"Regeringens förslag om att kommuner ska kunna beordras att ta emot ett visst antal nyanlända har i dagsläget inget stöd i riksdagen. Oppositionspartierna säger nej till en sådan tvingande lagstiftning."---

SR Ekot


Anmäl
2015-06-10 07:35 #4 av: [Carpinus]

"Däremot gav Ylva Johansson ett arrogant besked från centralmakten i Stockholm. På frågan om hur hon ser på att kommuner säger nej till flyktingmottagande med hänvisning till bostadsbrist svarade ministern: "De får bygga!".
Jaha. Det tar år att bygga nytt. Betalar alltså Johansson och staten gladeligen byggnotan? Vad gör kommunen sedan med alla sina tomma bostäder när flyktingarna flyttat till någon storstadsregion? Dit där jobbchanserna är astronomiskt större än i en liten glesbygdskommun på dekis."---

Expressenledare från  Eric Erfors

(Kanske kan bostadslösa ungdomar på nåder då få en chans till eget boende?)


Anmäl
2015-06-10 10:12 #5 av: sanna70

Att straffa kommuner som går på knänaj pga platsbrist och ekonomiska svårigheter gör knappast att det blir bättre stämning. Att tvinga kommuner till ännu mer besparingar lär drabba sjukvården, skolan, äldreomsorg, socialstyrelsen, kvinnojouren mm mm mm i ännu större utsträckning.

Problemet är att ingen har kollat ekonomiska förutsättningar när dem öppnade dörren på vid gavel. 

http://www.expressen.se/kvallsposten/vagrade-att-ta-emot-tre-asylsokande-barn/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=6178969

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vast/skolsituationen-akut-i-kommunerna

http://t-norum.bloggplatsen.se/2015/03/10/11040273-inte-bara-skolsituationen-som-ar-akut-i-kommunerna-pa-grund-av-flyktingstrommen/

http://www.bt.se/nyheter/af-klarar-inte-okad-flyktingstrom/

http://www.folkbladet.se/nyheter/norrkoping/kvinnojourerna-tvingas-saga-nej-7822880.aspx

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20917540.ab

Anmäl
2015-06-11 13:30 #6 av: gruvel

Referensen till Östra Göinges vägran ta emot ännu fler är intressant, en miljon i böter hotar om någon vecka. Undras om kommunalråden där anser det vara väl använda kommunskattemedel? Verkar som regering och riksdag inte lyckats implementera sin politik lokalt i aktuellt avseende. Märkligt trots mot sina valda partirepresentanter centralt i Stockholm,  mer följsamhet kunde förväntas.

Anmäl
2015-06-11 15:16 #7 av: sanna70

Kanske är det "billigare" att betala en miljon i böter än att skapa bostäder och pengar som inte finns. . 

https://petterssonorg.files.wordpress.com/2013/09/ensamkommande-flyktingbarn-per-dygn.pdf

Anmäl
2016-11-24 09:29 #8 av: [Nomen Nescio]

Och nu är det 2016...

"Och visst har självbosättningspolitiken, som gjort att många nyanlända koncentrerats till ett fåtal områden, över tid skapat orättvisor mellan kommuner. Men det duger inte som förklaring till dagens katastrofala situation.
Den är i stället en logisk följd av att kommunerna bara gavs några månader på sig att hantera följderna av den största flyktingvågen i Sveriges moderna historia. Och att regeringen inte har gett dem några verktyg för att lyckas.
Många kommuner hade till exempel hoppats på att kunna hysa nyanlända i tillfälliga modulhus. Men trots att det tidigt fanns tecken på att det kunde strida mot lagen agerade inte regeringen. Först i somras, när ett domslut slog undan benen för många modulprojekt, började man titta på frågan. En ny lag kan dock tidigast träda i kraft sommaren 2017.

Den egna ryggen har regeringen däremot hållit fri. Redan i december i fjol såg den till att rekordsnabbt lätta byggreglerna för de tillfälliga asylboenden som staten själv ansvarar för.
Med de prioriteringarna är det inte konstigt att kommunerna nu tvingas öppna rena nödbostäder. I Jönköping har kommunen låtit nyanlända flytta in i en gammal bilhall med väggar av plywood. Och Malmö stad planerar att uppfylla sin kvot för 2016 genom att låta nyanlända bo i sovsalar, kyrkor och moskéer.
Ett år efter flyktingkrisen, då tusentals asylsökande tvingades sova i gympasalar och skolmatsalar, ska många nu alltså återvända till samma typ av undermåliga boenden. Men denna gång med färska uppehållstillstånd.
Så går det när man bedriver migrationspolitik utan att skänka en tanke åt var människor ska bo någonstans."

http://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/att-skalla-pa-moderater-hjalper-inga-flyktingar/


Anmäl
2016-11-24 09:44 #9 av: Hayabusa

#8 Så är det. Inställningen "det löser sig" ger inte folk tak över huvudet. Man skickar en "het potatis" vidare till nästa med orden "fixa detta!". 

Anmäl
2017-09-10 11:12 #10 av: Carpinus

#4 Ylva Johansson 2015: "Däremot gav Ylva Johansson ett arrogant besked från centralmakten i Stockholm. På frågan om hur hon ser på att kommuner säger nej till flyktingmottagande med hänvisning till bostadsbrist svarade ministern: "De får bygga!"---

#8 Och nu är det 2017...

"Utsatta kommuner måste bygga på det som är starkt. Det gäller att få människor med skattekraft att stanna och helst flytta in genom att exempelvis bygga gräddhyllor och hyresrätter i välmående delar av staden. Att kasta upp moduler för att ge plats åt nyanlända är inget alternativ.

– Vi har inget att skämmas för. Vi kan inte bygga stad som spär på egenbosättningen, säger Jimmy Jansson."---

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens starke man i Eskilstuna visar runt i sin stad. Det är han och hans lokalpolitiker ute i kommunerna som möttes av Ylva Johanssons hand. Den som sträcktes ut, men bara för att peka - med hela handen...

"På papperet ska Eskilstuna bara ta emot två nyanlända under 2017, eftersom staden redan har axlat ett så stort ansvar för flyktingmottagandet. I likhet med andra hårt pressade kommuner som Södertälje och Ronneby har Eskilstuna i princip undantagits från den statliga fördelningen av nyanlända.

Men samtidigt har människor fortsatt att strömma in via självbosättningen. Totalt räknar kommunen med att det kommer att flytta in runt 1 000 nyanlända under året. Dessa människor flyttar in hos släktingar och bekanta eller hyr svart i redan trångbodda utanförskapsområden. "---

"Hittills i år har kommunerna tagit emot 13 637 nyanlända ur den sammanlagda kvoten på 23 600 personer för år 2017. Men då glömmer man att den verkliga siffran för flyktingmottagandet ute i kommunerna tros bli 77 000 personer.

Många väljer nämligen att bosätta sig på egen hand, som i Eskilstuna. Därtill kommer de hitresta anhöriga.

I praktiken finns det ingen plan för var alla dessa människor ska bo. "---

"Boendefrågan måste upp på allvar i debatten. Rikspolitiken kan inte bara skyffla över ansvaret på kommunerna och låtsas som att flyktingkrisen är löst."

 http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/ar-flyktingkrisen-over-inte-ute-i-kommunerna-/

Edit.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-10 11:24 #11 av: Hayabusa

#10 Precis så är det. Det finns en del praktiska problem, förlåt - utmaningar, att ta tag i. Jag skrev en del om bostadssituationen i min hemmakommun (i en annan tråd) och det är bara att inse - hur du än vänder & vrider, så har du ändan bak.

Anmäl
2017-09-12 19:44 #12 av: sponny

#11 Nemas problemas. För att citera en viss statsminister:

"Jag flyger ofta över den svenska landsbygden och det skulle jag vilja råda fler att göra. Där finns oändliga fält och skogar. Där finns mer plats än man kan föreställa sig." Skämtar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.