Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Invandring och integration

Föräldrar vill välja bort svenska värderingar

2017-09-15 08:19 #0 av: Stockholmare

– Jag har också haft många föräldrar som direkt har kommit till mig och sagt att de inte väljer skolan här för att de inte tror på de värderingar som de kallar svenska värderingar, säger Carina Rennermalm.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/samtal-om-hedersrelaterat-vald-visar-att

MVH Markus

Anmäl
2017-09-15 08:39 #1 av: Hayabusa

Jag var övertygad om att det inte finns något som kan kallas "svenska värderingar"?

Anmäl
2017-09-15 10:39 #2 av: _Fisken

Det är väl inte förvånande. Jäkligt blåögt o tro att alla vill anamma det "svenska tänket".

Anmäl
2017-09-15 17:01 #3 av: [memoirsofaclone]

Förstår inte vad som menas med ''svenska värderingar'', det är ett väldigt diffust begrepp. Jag tycker inte att jag delar samma värderingar som många andra svenskar.  Jag tror t ex på totalt alkoholförbud, många svenskar skulle bli rasande om det skulle införas Cool

Men det förstås, hedersvåld och liknande skulle nog de flesta svenskar (och jag själv) anse inte vara okej. Men gillar fortfarande inte modebegreppet ''svenska värderingar''.

Anmäl
2017-09-15 21:54 #4 av: Tjeja

Jag skulle helst vilja förbjuda rökning helt! ...

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-09-15 22:19 #5 av: landsbygdsbo

Vad är "Svenska värderingar"?

Om det råkar vara demokratiska värderingar, kvinnors lika värde o rättigheter så finns väl egentligen bara en sak att göra...visa dessa föräldrar fingret och förneka dem det valet

Anmäl
2017-09-16 12:01 #6 av: Zepp

Eh.. visst finns "Svenska värderingar"och de uttrycks i Svensk lag.. dvs de sk svenska värderingarna är kodifierade i lagtexter!

Resten är individuella synsätt eller tillfälliga politiska propåer.

Polititiska åsikter som vinner majoritet över längre perioder, tenderar att skrivas in i lagtexter.

Och märk väl, det är domstolar/jurister som är främsta tolkare utav svenska värderingar.. politiker är tolkare utav folkviljan!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-09-17 10:52 #7 av: kamera0710

#5 Bör vi med andra ord begränsa det fria skolvalet?

Anmäl
2017-09-17 12:47 #8 av: Zepp

#7

Bra fråga som tangerar verkligheten och ställer den stora frågan.. den om en nation främst gynnas av kollektiva eller individuella lösningar!

Dvs det fria skolvalet handlar om att fördela skattemedel.. i det här fallet skolpengar.. och om den fördelningsprincipen gynnar nationen som helhet eller vissa gynnade individer/företag!

Och man kan mäta resultatet som väl är.. via Pisa.. än så länge verkar det vara en katastrof!

Men det finns de som menar att det kommer att visa sig senare.. fast deras motsvarighet i tex Finnland har diametralt motsatt åsikt!

https://www.svd.se/fa-laxor-korta-dagar--och-anda-i-varldstopp

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-09-17 13:46 #9 av: Hayabusa

Pisa, var ordet... Skämtar

Anmäl
2017-09-17 14:28 #10 av: Carmarino

Om man nu inte tycker om svenska värderingar (om det alltså finns några), varför söker man sig då hit? Det känns lite märkligt.

Det vore ungefär som om jag skulle flytta till ett muslimskt land, där jag inte får lov att röra mig fritt, inte får köra bil och där jag måste täcka hela kroppen så att inte minsta del av mig syns. Detta istället för att flytta till ett närliggande land med ungefär samma kulturella regler som i Sverige.

Förstår det helt enkelt inte.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-17 14:41 #11 av: Zepp

#9

Pisa var ordet sade Bull!

Iallafall så är det ett skämt i de flesta länder att marknaden är det som kommer att lösa ett nationellt problem om konkuranskraft/utbildningsnivå och hur skattepengar fördelas för nationens bästa.

Av någon för mig outgrundlig anledning så verkar det som att det i de flesta andra länder, de flesta menar att det är därför vi väljer politiker.. i stat, kommun, landsting.. så att vi får mer pang för pengarna.. som vi alla bidrar med?

Oså min egen lilla slutsats.. varför har vi så många politiker i våra valda församlingar om de inte är ansvariga och de som kontrollerar vart pengarna går?

Och då menar jag inte pengarna till deras löner/arvoden/pensioner/fallskärmar utan de pengar som blir över och skall användas för att utveckla samhället, Utbildning, ge service, osv.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-09-17 14:55 #12 av: Zepp

#10

Jodå svenska värderingar är all time high.. och de kodifieras i svensk lag!

Har man problem med att följa svensk lag så är man i princip kriminell.. och bör som följd sättas i fängelse eller få böter.. resten är individuella preferenser.

Tex så har vi religionsfrihet och frihet att klä oss som vi vill.. och det har rätt starkt stöd i sk Svenska värderingar, dvs svensk lagstiftning!

Förutom när det gäller lagstiftningen om allmän ordning och att väcka andras anstöt.. dvs det finns ett visst stöd för att vi bör bära kläder på offentlig plats.. förutom på nudistbadstränder,.

En helt annan sak är om man som person vill pådyla någon annan en viss religion, olika levnadsregler/klädregler.. det strider mot svensk lag.. svenska värderingar!

Och när vi ändå är inne på svenska värderingar.. nakenhet är knappast något vi är bange för.. utifall det är på vissa platser/under vissa situationer/vissa helger/vissa årstider och om de flesta är släktingar!

I USA skulle man bli gripen av polis.. tex!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-09-21 14:07 #13 av: Tjeja

Vill de inte ha svenska värderingar får de väl flytta till något land som har samma värderingar som de själva har! Snopen

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-09-22 06:55 #14 av: kamera0710

Vad nu svenska värderingar är? Vad är till exempel mest svenskt av nykterhetsrörelsen och det utbredda fylleriet här i brännvinsbältet? Eller är båda lika svenska?

Ett annat exempel är följande förslag från två av SD:s riksdagsmän: "En utländsk medborgare som önskar få ett svenskt medborgarskap ska avkrävas en ed om att han eller hon svär trohet och lojalitet mot Sveriges konung, svenska staten och den svenska nationen".

Själv vill jag avskaffa kungahuset. Innebär det att jag inte har svenska värderingar?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19848084.ab

Anmäl
2017-09-22 07:29 #15 av: Hayabusa

#14 Det vore bra frågor till de föräldrar som nämns i #0.

Anmäl
2017-09-22 12:01 #16 av: kamera0710

#15 Definitivt! Och även till de som mest förespråkar föräldrars rätt att välja religiösa flumskolor till sina barn.

Instämmer helt i följande ord från länken i #0:

"Det är oerhört viktigt att vi säkerställer att varje skola i Sverige utgår ifrån ett demokratiuppdrag och att man säkerställer att läroplanen följs och att varje elevs lika värde respekteras."

Anmäl
2017-09-22 12:07 #17 av: Hayabusa

#16 Amen

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.