Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ordet fritt. Fria diskussioner

Varför är kriminellas nationalitet tabu i Sverige?

2015-08-16 09:32 #0 av: [Carpinus]

I samband med att domar fallit i en stor internationell åldringsrånarhärva skrev GP att den organiserades av kriminella från Rumänien. Efter GP:s uppmärksammade serie gick man ut på ledarsidan och motiverade varför tidningen avslöjat ligamedlemmarnas nationalitet. Man skrev bl.a. "Att frågan blir känslig beror förstås på att förövarna inte sällan kommer från Rumänien och Bulgarien, vilket framgår i reportaget.

Tidningarna skriver ofta om utsatta ”EU-migranter” enligt en bestämd offermall. Sådana klichéer döljer en betydligt mer komplex verklighet. För polisen är frågan också känslig. En av få som uttalat sig är polisinspektör Adrian Lucaci, själv med rötter i Rumänien, som menar att olika ligor specialiserar sig, en del utnyttjar landsmän som tigger, andra ägnar sig åt åldringsbrott och inbrott."---

I våra grannländer skriver man klartext om åldringsrånarnas nationalitet, vilket kan vara till god hjälp för äldre och deras anhöriga för att undvika att utsättas för brott från denna typ av ligor.

I samband med IKEA-morden twittrade SvD:s ledarskribent Per Gudmundson om att det är fel att allmänheten måste hämta fakta om brottslingarnas ursprung i första hand från nätsajter som Flashback etc. istället från "gammelmedia". (Polis och tidningar släppte visserligen uppgifterna senare, men först efter att det blivit "officiellt" på nätet.)

För detta får Gudmundson nu påskrivet av andra politiska krönikörer, senast av DN:s Peter Wolodarski, som bl.a. skriver  "Om vilda spekulationer och hätskhet fortsätter att tillta på internet, då kan vi vara säkra på att lagstiftaren som svar kommer att beskära yttrandefriheten. Pressetiken upphör då att vara en frivillig överenskommelse, som bara gäller tidningarna."

Det är alltså så man skall se det - pressen kommer inte att öppna sig. Istället hotas det med inskränkningar i yttrandefriheten, som möjligheten att på Internet föra ut sådana uppgifter som ses som helt relevant att skriva öppet om i tidningarna i våra grannländer.

Det här är ett debattinlägg och min personliga åsikt. Jag kommer att vara oartig nog att  inte att delta i någon vidare diskussion i ämnet, eftersom jag står fast i min uppfattning.


Anmäl
2015-08-16 10:12 #1 av: sanna70

 Om man håller sig till sanningen så behöver man inte fundera så mycket över vad som ska mörkas eller förvrängas. Det är tragiskt att människor måste söka sig till alternativa källor för att få information om vad som sker i landet och det är också ett hot mot yttrandefrihet. Om man inte kan tala öppet om saker så resulterar det att missnöjet växer och det i sin tur missgynnar både media och den politiska ledningen. Dem borde ha insett detta faktum nu. Om media varit saklig och rak på sak skulle kanske inte hoten mot flyktingboende blivit av.  Som vanligt valde media sida och höll sig inte neutral vilket i sin tur ledde till ännu mer frustration , jag försvarar absolut inte dem som gjort sig skyldiga  till hot mot boenden och jag försvarar inte något som helst båld, hot, trakasserier däremot tror jag att mycket skulle kunna undvikas genom att vara öppen och ärlig.

Låt oss ta ett exempel - Anders Breivik gjorde sig skyldig till att ha skjutit på människor, det var ett fruktansvärt dåd och Media var öppen och talade om allt som skedde.  Varför inte fortsätta i samma spår oavsett etnicitet? 

Några andra exempel som kan tilläggas är hur fint media väljer sina politiska sympatisörer och lyfter dessa till det yttersta medans man tar varje tillfälle i akt för att nedvärdera och smutskasta andra. Åter igen blir det motsatt effekt av det hela. Folket vill inte höra lögner och partiska uttalanden, folket vill höra sanningen och den har dem rätt till.

Senast häromdagen stod det att läsa att Invandring /flyktingpolitik är av dem mest aktuella frågeställningar hos Svenska folket.  I media skriver dem att det är tveksamt att Stefan kommer att ge efter för SD. Mycket märkligt uttalande för SD är ett parti som företräder sina väljare och dem verkar öka i antal konstant så med andra ord tycker Media att folket ska hålla tyst och hålla sig till Stefans åsikter för han vet bäst. . Åter igen blir effekten det motsatta. .  Att dem aldrig lär sig. .

Hur vore det om man faktiskt höll sig till sanningen i alla lägen som omväxling?

"En pressetisk regel, som har ett halvt sekel på nacken, lyder: "Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande."

"Problem är inga stoppskyltar,det är vägvisare" 

Anmäl
2015-08-17 14:42 #2 av: gruvel

I exv. Norge anger man etniskt ursprung på gärningsmän. Kanske tänker man så att för nya norrmän kan detta vara en tankeställare, särskilt om de tillhör en urskiljbar minoritet i samhället. - Etniciteten hos gärningsmannen på IKEA i Västerås läste jag först i danska tidningen Politiken.  - För väl snart tio år sedan varnade polisen i Huddinge för två ligor, en från Chile och en från något land i Östeuropa, glömt vilket. Man tvingades ångra det och be om ursäkt, man får inte varna medborgare så specifikt med nyttiga karakteristika som kan skärpa vaksamheten.

Anmäl
2015-08-17 15:39 #3 av: mwetterstrand

Men den pressetiska regeln håller väl än? Jag ser ingen anledning att ange eller publicera etnicitet, ålder, kön etc. om det saknar betydelse i aktuellt sammanhang. 

I riktigt stora tragedier/sammanhang tror jag polis & media väljer att göra det ändå med hänvisning till människors rätt att veta och för att om möjligt undvika spekulationer.

Anmäl
2015-08-17 17:53 #4 av: sanna70

Nej, den regel missbrukas allt som oftast. Tex En Svensk hamnar i media pga sexualbrott, i regel ser man hela eller delar av mannen. En Svensk  åker fast för misshandel, samma sak där bild på hela eller delar av honom. En politiker åker fast för brott, det heter "politiker" 

Om någon med annan etnicitet åker fast för något brott (oavsett slag) så kommer varken namn eller bild på denne. Samma med politik, vi vet alla nu hur media reagerar om SD gör något, oavsett om det är brottsligt eller inte så skapas det genast rubriker av det negativa slaget.

Detta var bara några exempel och jag förstår mycket väl att folk slutar läsa tidningar, det har förlorat sin trovärdighet fullständigt. 

"Problem är inga stoppskyltar,det är vägvisare" 

Anmäl
2015-08-17 17:56 #5 av: mwetterstrand

#4

"Nej, den regel missbrukas allt som oftast. Tex En Svensk hamnar i media pga sexualbrott, i regel ser man hela eller delar av mannen. En Svensk  åker fast för misshandel, samma sak där bild på hela eller delar av honom. En politiker åker fast för brott, det heter "politiker".

Om någon med annan etnicitet åker fast för något brott (oavsett slag) så kommer varken namn eller bild på denne. Samma med politik, vi vet alla nu hur media reagerar om SD gör något, oavsett om det är brottsligt eller inte så skapas det genast rubriker av det negativa slaget."

Det där låter lite som en konspirationsteori. Har det gjorts någon riktig kartläggning eller är det mer en magkänsla?

Anmäl
2015-08-17 18:17 #6 av: sanna70

#5 Saken är att folk misstror media och ja, det finns bevis för detta och då borde det rimligtvis finnas orsak till detta. 

Här är en person som sagt upp prenumeration på sin tidning. . Hon, som många andra har tröttnat på medias vinklingar och felutsagor 

 https://bodilbergh.wordpress.com/2015/08/14/tack-och-adjo-sydsvenskan/

"Problem är inga stoppskyltar,det är vägvisare" 

Anmäl
2015-08-17 19:20 #7 av: mwetterstrand

#6

"Saken är att folk misstror media och ja, det finns bevis för detta och då borde det rimligtvis finnas orsak till detta."

Man kan misstro mycket på felaktiga grunder. Det betyder inte att det finns fog för misstroendet eller att det du påstår i #4 är sant. Men om du plockar fram trovärdig evidens för detta istället för försöka styrka det med anekdoter och magkänsla så är jag beredd att byta ståndpunkt.

Anmäl
2015-08-17 22:22 #8 av: sanna70

#7 Förtroendebarometer 2015

http://medieakademien.se/wp-content/uploads/2014/03/Fbarometer2015.pdf

"Problem är inga stoppskyltar,det är vägvisare" 

Anmäl
2015-08-17 22:38 #9 av: mwetterstrand

#8

Jag vet inte om du missförstod mig, men jag efterlyste något som styrker din hypotes om att media hänger ut "svenskar" och skyddar invandrare. Du förstår att studien du länkar till bara mäter hur förtroende för medier ser ut och förändras över tid? Att du sedan drar slutsatsen att minskat förtroende måste bero på att man hänger ut "svenskar" och skyddar invandrare är något helt annat.

Och även om det fanns studier som visade att människor tappar förtroende just p.g.a. detta så är det fortfarande inte bärande evidens för att den hypotesen - media hänger ut "svenskar" och skyddar invandrare - är sann.

Anmäl
2015-08-17 22:48 #10 av: Bagtjesen

Den politiska korrektheten i Sverige skulle göra det omöjligt att gå ut med allmänna efterlysningar (även om något polisdistrikt gjorde det för 5-10 år sedan). Oavsett nationalitet eller ras, etnicitet så går det inte att säga att någon är fet, rödhårig, eller lång. En svensk efterlysning skulle förmodligen vara den ultimata komiken!

Anmäl
2015-08-17 23:58 #11 av: mwetterstrand

#10

Enligt de regler (RPS FAP 473-1) som reglerar bland annat polisens signalementsupptagning anses ord som smärt, klen eller mediär kroppsbyggnad korrekta. Likaså lätt mörkhyad, mörkhyad och mycket mörkhyad samt svenskt utseende.

Men jag tror att du har rätt, det finns en rädsla för efterföljande represalier om man publicerar efterlysningar/signalement som kan tolkas som att man inte respekterar människors lika värde. Men det kan aldrig vara fel att sprida sakliga uppgifter i det brottsförebyggande arbetet.

Anmäl
2016-04-28 11:19 #12 av: [Carpinus]

#0 I vissa sammanhang sipprar det ut uppgifter, och i det här fallet verkar det som om Lucacis uppgifter är relevanta.

"I takt med att tipsen om vägpirater ökar ser nu polisen ett samband mellan vägpirater och de åldringsbrott som sker i stadskärnorna.
– Vi håller på att kartlägga ett hundratal individer som har kopplingar till båda, säger utredare Mats Wahlberg.
Enligt honom handlar det om personer som reser runt i olika länder i olika konstellationer.
– Det handlar om både män och kvinnor, från unga vuxna till övre medelåldern, alla uteslutande från Rumänien."---

Bohuslänningen


Anmäl
2016-08-08 19:05 #13 av: Nomen Nescio

"Skattefinansierade Sveriges Television tillhör också värsta sortens PK-maffia. Nyligen har ledningen delat ut en fyrsidig guide – ”Tips och språkråd när du jobbar med att spegla Sverige” – till sina medarbetare med regler för hur man ska behandla invandrare och människor av utländsk bakgrund.

Man ska i fortsättningen kalla inte bara svenskar utan även utlandsfödda islamister som reser från Sverige för att delta i terroristrelaterade handlingar för ”svensk som haft samröre med våldsbejakande/militanta islamister”. Människor som inte är svenska medborgare ska inte kallas för invandrare utan till exempel för ”de som bor i Sverige”.

”Använd inte polisens språkbruk rakt av (något TT gör)”, heter det också. Man ska vara försiktig med att använda polisens beskrivning av signalement. När nu detta händer, polisen har ju också fått direktiv om att undvika som uttryck som ”färgad”, ”av en annan hudfärg” eller ”afrikanskt ursprung” när man efterlyser folk för brottslighet. Detta är Sverige av i dag."---

Pensionerade journalisten Peter Kastensson bloggar.


Anmäl
2016-08-08 19:54 #14 av: Zepp

Nu så har jag inte ens läst resten av tråden.. meniallafall med utgångspunkt från att vi fortfarande har yttrandefrihet.. så varför hängs alldrig svenskar ut/övriga nordbor?

Jamenar.. vill vi komma tillrätta med kriminalitet/sexuelle övergrepp

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-08-08 21:10 #15 av: Nomen Nescio

#14 Ge ett exempel på något sådant fall.


Anmäl
2016-08-09 06:33 #16 av: Nomen Nescio

"Fram till år 2005 kunde man ur Brottsförebyggande rådet (Brå) register utläsa gärningsmännens etnicitet. I en rapport från år 2005 konstateras, i jämförelse med en annan studie från 1993, att utrikes föddas överrisk har ökat från 2,1 till 2,5. I samma studie framhåller myndigheten att det inte handlar om alla invandrare; överrepresentationen finns primärt bland misstänkta gärningsmän födda i Mellanöstern och Nordafrika."---

 "Vidare skriver man: "Andelen utrikes födda som registrerades som misstänkta för våldtäkt var 4,5 gånger högre än andelen registrerade bland dem med svenskfödda föräldrar".---

Alice Teodorescu i GP

Siffrorna är alltså från 2005, därefter lades locket på. Sannolikheten är inte stor att kurvan  brutits sedan dess, snarare tvärtom...


Anmäl
2016-08-10 02:47 #17 av: Nomen Nescio

"Staffan Danielsson (C) har tidigare argumenterat för att Sverige ska anpassa asylregler till övriga EU, exempelvis när det kommer till åldersbestämning.

I en debattartikel i onsdagens Svenska Dagbladet riktar riksdagsledamoten enligt egen utsago blicken mot ännu ett laddat område. Han anser det finnas ”starka skäl som talar för ökad öppenhet när det gäller polisen och mediernas rapportering om brott”.
Danielsson vill också att justitieminister Morgan Johansson (S) ska ge Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att kartlägga brottslingar, genom att föra officiell statistik på kriminellas nationalitet och bakgrund.

”Jag tycker att det är relevant och viktigt att verkligheten redovisas i officiell statistik, inte minst i tider med växande migration. Det ger underlag för diskussion och för att det brottsförebyggande arbetet ska kunna bedrivas på bästa sätt”, skriver Danielsson."---

"Anders W Jonsson, Centerpartiets vice ordförande och gruppledare i riksdagen, säger till Aftonbladet att de förslag som Staffan Danielsson lägger fram är hans personliga åsikter och inget som partiet har haft uppe för behandling."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-08-13 22:04 #18 av: Zepp

Konstigt iomed att de flesta sexuella övergrepp begås inom hemmen med Nordiska män som förövare!

Det som sticker ut är kanske att offren har en överepresentation av kvinnor från asien?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-08-14 02:39 #19 av: hankans91

#18 Så du menar att utländska män skulle behandla sina kvinnor bättre i hemmen? Många gånger får de inte ens knappt kliva ut genom dörren.

Anmäl
2016-08-14 15:09 #20 av: Zepp

Jag menar inget ting.. konstaterar bara vad statistiken säger!

Så jag ställer en motfråga.. så du menar att problemet handlar om manligt kön?

Skall vi diskutera på den nivån lär det hur som helst sluta i pajkastning?

Iallafall, de flesta sexuella övergrepp sker inom hemmets skål och vägg!

De övervägande offren är kvinnor.. kvinnor med asiatiskt ursprung har en större sannolikhet för att bli utsatta för detta!

Varvid man får lov att dra egna slutsatser.. utanför statistikens område!

De flesta offer och förövare lever i äktenskap eller i äktenskapsliknade förhållanden!

Förr trodde man att det var relaterat till låg social status och eventuellt missbruk, senare forskning antyder att det är snudd på lika vanligt i alla samhällsklasser, utbildningsnivåer och socioekonomiska avseenden!

Vilket mer pekar på vissa mäns förmåga att få till och upprätthålla normala förhållanden med det motsatta könet?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-08-14 22:23 #21 av: hankans91

#20 Vilken statistik? #15 frågade efter den men fick ingen ifrån dig?

Jag har inte lagt nivån på pajkastningen det brukar du själv göra.

Håller verkligen med dig om att det nog finns ett stort mörkertal med kvinnor med asiatisk ursprung som blir utsatta för sexualbrott. För vi har haft stor invandring ifrån mellanöstern och de har asiatiska fruar.

Anmäl
2016-08-17 21:17 #22 av: Zepp

Vet lixom inte vilken sten du legat under i hela ditt liv?

Kvinnliga flyktingar från Asien är jävligt sällsynt.. de är främst unga män!

Däremot så förekommer något som brukar betecknas såsom importerade fruar.. till svenska män.. rätt ofta från Thailand eller Phillipinerna!

Märk väl att problemet med de Asiatiska kvinnorna främst handlar om sådana från Thailand och Phillipinerna!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-08-17 22:43 #23 av: hankans91

#22 Hahaha och du ska snacka om pajkastning "vet lixom inte vilken sten du legat under i hela ditt liv?"

Kvinnliga flyktingar från Asien är inte sällsynt vi har många kvinnor ifrån Mellanöstern och de har ofta huckle på sig om du inte märkt det? De allra flesta är flyktingar. Vet du om att mellanöstern ligger i Asien? Om inte föreslår jag till dig Zepp att köpa en atlas!

Avsluta med lite pajkastning blev du tappad när du var liten?

Anmäl
2016-08-18 09:10 #24 av: Vanja

Inget mer tjafs om stenar eller tappningar av bebisar tack! 

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2017-01-15 16:34 #25 av: Nomen Nescio

#17 "I Sverige förs inte regelbundet statistik över brott och ursprung. Senast det gjordes var 2005 då Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerade en undersökning. Sverigedemokraterna har i riksdagen krävt en ny undersökning – och nu vill även den centerpartistiske riksdagsledamoten Staffan Danielsson se en sådan.
I Agenda klockan 21.15 i SVT2 diskuterar SD:s gruppledare Mattias Karlsson och Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, frågan."---

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/krav-ny-undersokning-av-utrikesfodda-och-brott


Anmäl
2017-01-17 08:30 #26 av: Nomen Nescio

"I Sverige förs inte regelbundet statistik över brott och ursprung. Senast det gjordes var 2005 då Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerade en undersökning."---

"SD kräver en ny undersökning, och nu vill även den centerpartistiske riksdagsledamoten Staffan Danielsson ha en sådan."---

"Staffan Danielsson vill veta hur mycket vanligare det är att utrikesfödda begår brott – även om det går på tvärs med vad hans parti vill.
– Det gjordes rapporter 1996 och 2005. Nu har det gått elva år och vi har en migration som är på helt andra nivåer, säger han.
Han menar att det är kontraproduktivt att inte ta fram en sådan rapport.
– Folk tror att nästan inga svenskar begår brott, utan bara utlandsfödda. Så är det ju inte. Fakta sparkar, fakta behövs. Det är det enda jag är ute efter."---

"I februari i fjol meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) i ett skriftligt svar på en fråga i riksdagen att han inte tänker ge Brå något uppdrag att genomföra en ny undersökning.
Han anser inte att ”en rapport om registrerad brottslighet och individers ursprung skulle tillföra kunskap med potential att förbättra det svenska samhället.”
När SVT Nyheter söker Morgan Johansson meddelar han via pressombud att samma svar gäller också i dag."----

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/krav-ny-undersokning-av-utrikesfodda-och-brott


Anmäl
2017-01-17 17:48 #27 av: Zyperior

Underförtstått, vilket jag tror alla som besitter ett IQ högre än en gaffel förstår också, är att sådan statistik skulle bekräfta det man idag gärna kallar "fördomar". Det skulle inte vara fördomar längre utan fakta. Så då låter man istället dessa fördomar öka både för dem som säger att nationalitet är relevant, och för de som säger emot, istället för att informera befolkningen.

Så kommer det vara fram tills SD får sitta i regeringen.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2017-01-17 19:08 #28 av: Nomen Nescio

#27 Javisst, vill politikerna bevisa att det bara rör sig om fördomar så vore  det ju enkelt att låta BRÅ ta fram statistiken för att bekräfta den ståndpunkten -  borde inte vara särskilt svårt med tanke på hur väl myndigheterna kartlägger oss i övrigt...

Man borde ju inse att allmänheten nu istället undrar om de är rädda för svaret.


Anmäl
2017-01-17 20:35 #29 av: Hayabusa

#28 I vårt grannland Danmark redovisas dylik statistik (om jag inte har helt fel för mig).

Anmäl
2017-01-18 10:21 #30 av: Carmarino

#29 I Danmark redovisas nationaliteten redan när media berättar om brotten.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.