Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Jämställdhet

Fundamentalism, hedersvåld och tvångsgifte

2017-05-29 07:17 #0 av: Carpinus

Aftonbladet uppmärksammar att kurvan över antalet hedersrelaterade rättsfall steg brant förra året. Det rörde sig om en femtioprocentig ökning, och kurvan och ökningen förefaller öka även i år. Tidningen har granskat 200 rättsfall, och deras kartläggning finns här.

Inledningsvis en förklaring till begreppet hedersvåld och utvecklingen av brottsfallen inom denna kategori. Aftonbladet skriver:

"Hedersvåld och förtryck finns inte definierat som brott i den svenska lagboken.
Men det kan nämnas i andra former av rättsfall, exempelvis kvinnofridskränkning, misshandel och mord, som drabbat flickor, pojkar, kvinnor och män som lever i en hederskontext.
Omhändertaganden enligt LVU, lagen om vård av unga, med inslag av hedersvåld blir också allt vanligare i svenska domstolar.
Under 2015 avgjordes 66 fall med hedersvåld i svenska domstolar. Antalet ökade med 52 procent, jämfört med året innan, till 100 fall i fjol. Fram till 24 april i år har 34 fall avgjorts i domstol."---

Aftonbladet.


Anmäl
2017-05-29 07:26 #1 av: Carpinus

För den som följt diskussionerna om hedersvåld och tvångsgifte i Sverige på senare år kommer uppgifterna om att antalet rättsfall kring hedersvåld ökat dramatiskt inte som någon överraskning. Att antalet rättsfall ökar skulle kunna innebära en positiv signal om att samhället ser allvarligare på denna typ av kriminalitet, men dessvärre är det nog istället ett uttryck för att företeelsen som sådan ökar.

Det finns en tråd om fundamentalism, hedersvåld och förtryck i främst Husby och andra storstadsförorter på Politik iFokus. Men hedersvåldet är inget som är koncentrerat till storstädernas ytterområden, utan förekommer i hela landet, därför är Husbyrubriken lite missledande.

Tyvärr finns det politiska krafter främst inom vänstern som uppenbarligen sett ett egenvärde i att denna typ av brottslighet bagatelliseras och tystas ner, något som invandrarkvinnor själva uppmärksammat utan att någon förändrad inställning eller ökad förståelse för problemen tycks vara på gång inom den politiska rörelsen.

Så här utrycker Adam Cwejman i GP den problematiken: "Sedan flera decennier har man inom den breda vänsterrörelsen, och inte minst inom Vänsterpartiet, riktigt svårt med förståelsen för hedersvåld eller religionens roll som förtryckarredskap.
Man har sålt sig till högröstade aktivister som maskerar religiös dogmatism med moderiktiga uttryck som ”Rätten till våra kroppar”. Detta medan man i samma parti fryser ut och marginaliserar personer som riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh. En politiker som både har en självupplevd och teoretisk förståelse för religionens och traditionens förtryck."---

Citatet finns även i Husbytråden. Den tråden finns i sin helhet här:
http://politik.ifokus.se/discussions/556c8fa98e0e7415bf001aaa-fundamentalismens-skugga-allt-tyngre-over-husby


Anmäl
2017-05-29 19:25 #2 av: Carpinus

Mer från Aftonbladets uppföljning:

"I de 200 rättsfall som Aftonbladet granskat kommer det dolda förtrycket fram.
240 000 unga i Sverige kan leva under hedersförtryck.
Mörkertalen är enorma.
– Vi tror att var tredje elev med utländsk bakgrund lever under hedersrelaterade familjenormer, säger docent Astrid Schlytter."---

"Baserat på enkäter genomförda i Sverige kan man se att var tredje flicka med två utlandsfödda föräldrar har begränsningar i skolan, är förbjuden att ha pojkvän, måste vara oskuld när de gifter sig och får inte bestämma vem de gifter sig med.
Bröderna har inte samma restriktioner som sina systrar, men de blir bortgifta i nästan lika stor utsträckning.
– Vårt antagande är att var tredje elev, flickor som pojkar, som själva är födda utomlands eller som har två utlandsfödda föräldrar lever under hedersrelaterade familjenormer, säger Schlytter."---

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/knnm9/forskare-240-000-unga-i-sverige-kan-vara-drabbade

Nu är det bara att vänta på Löfvens sedvanliga "så skall vi inte ha det"-kommentar...


Anmäl
2017-05-29 21:20 #3 av: Zepp

Mm.. hedersvåld och psykopati följer samma kurva i princip!

"Kim Sahindal, 46, dömdes för att han tog på sig mordet på sin kusin, Fadime Sahindal.

Nu har han dömts till livstids fängelse för att han mördat Åke Persson, 55, med ett tjugotal knivhugg på grund av svartsjuka."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/3AAO9/kim-sahindal-doms-till-livstid-for-mordet-pa-ake-55


Grejen är att alla som kommer från mellanöstern bedöms som "hedersrelaterade", medans om man är infödd svensk så bedöms det som psykopater!


Den andra grejen är att det för de flesta är j*vlgt svårt att se någon skillnad över huvudtaget!


Den tredje grejen är att det som regel tas som urkund för hos"vissa" främlingsfientliga personer/partier att det handlar om olika kultur!


Den fjärde grejen och för att citera Gudrun,det är samma Talibaner här som där!


Och den femte grejen är väl att hennes analys är den bästa vi har/vi klarar att omfatta?


Dvs det är skit samma om man anger klanens/släktens/familjens heder eller bara är psykopat, när man utövar våld mot familjemedlemmar?


Nämenaltså.. ni som är inne på hedersgrejen är altså helt inne på att det är hedersvärt med alla dessa skjutningar bland kriminella?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-05-30 06:04 #4 av: Carpinus

#3 Vill du se det aktuella mordet som hedersrelaterat så kan ingen hindra dig från det, men så här har åklagaren sagt enligt Expressen:

"Det går inte att utesluta att det finns någon form av hedersmotiv i det här också, men det är ingen framträdande del. Vanligtvis vad gäller hedersbrott så finns det en familj som stöttar en gärningsman i det, men det har vi inte kunnat konstatera här. Det är en man som agerat på egen hand, sa åklagare Birgitta Fernlund då."---

http://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/kim-sahindal-doms-for-mordet-pa-ake-55/


Anmäl
2017-05-30 06:29 #5 av: Carpinus

Aftonbladet tar i sin aktuella artikelserie även upp barnäktenskap och tvångsgifte och skriver: "Sedan den nya lagen mot tvångsäktenskap infördes 2014 har 150 fall anmälts.

Bara ett fall har lett till en fällande dom: en ung kvinna som giftes bort i Afghanistan, och hennes förbjudna pojkvän i Helsingborg straffades med våldtäkt."---

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Jmmwj/150-anmalda-tvangsaktenskap--endast-en-dom

En stor del av tvångsäktenskapen gäller alltså barn, den yngsta som nämns i artikeln är en fyraårig flicka som skall ha varit aktuell att giftas bort. I tråden "barnäktenskap - en del av vår kultur?" redovisas vad som hänt och inte hänt på det här området de senaste åren.


Anmäl
2017-05-30 06:48 #6 av: Carpinus

Även GP uppmärksammar nu hedersproblematiken i en granskning. Tidningen skriver:

"Granskningen visar att minst 527 barn omhändertagits eller tvångsvårdats enligt LVU på grund av hedersproblematik i Sverige de senaste tio åren. Närmare 300 av fallen rör år 2014-2016. Detta trots att LVU mestadels används i akuta fall och står för en mindre andel av socialtjänstens åtgärder för utsatta barn. Vanligtvis sker insatser på frivillig väg. "---

"Nästan nio av tio barn som GP hittat är flickor. Oftast har de själva sökt hjälp via antingen skolan eller socialtjänsten. De berättar då om föräldrar och bröder som misshandlar dem när de bryter mot familjeregler och anses skada familjens rykte. Reglerna är oftast kopplade till religion eller traditioner som föräldrarna tagit med sig från sina ursprungsländer.

Det vanligaste är flickor som övervakas och förbjuds vara utanför hemmet efter skoltid, som tvingas bära slöja och kroppstäckande kläder samt flickor som riskerar att bli bortgifta mot sin vilja."---


Anmäl
2017-05-30 06:55 #7 av: Carpinus

Juno Blom leder på uppdrag av regeringen det nationella kompetensteamet mot hedersvåld. Hon säger så här till GP:

"Jag tror att det viktigaste är att samhället verkligen synliggör de här barnen. Det finns tyvärr många kulturrelativister som försöker ursäkta och osynliggöra förtryck av barn för att man är rädd att spela främlingsfientliga krafter i händerna. Så var jag själv en gång i tiden. Men man får inte glömma att man då spelar fundamentalister i händerna. Jag tror denna fråga måste avpolitiseras och att vi börjar säga att alla barn har samma rättigheter på riktigt."


Anmäl
2017-05-30 12:14 #8 av: Carpinus

Sara Mohammad föreslår i ett debattinlägg i GP ett antal enkla men betydelsefulla medel för att försvåra för hederskulturen att gro och växa sig ännu större. Läs- och tänkvärt!


Anmäl
2017-05-30 16:25 #9 av: Tjeja

Synd att det måste till invandrare som skriker sig hesa för att samhället skall lyssna utan att anklaga talarna för att vara rasister. Ledsen

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-05-30 20:20 #10 av: Zepp

Synd att det krävs mera invandring i det här landet för att Schymans utsaga skall omfattas av flera,, dvs att det är samma Talibaner här som där!

Dvs om alla psykopater får lov att  att urskulda sig så lär vi snarare få ett jätteproblem på halsen.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-05-30 20:59 #11 av: Carpinus

Advokaten Elisabeth Massi Fritz, med mångårig erfarenhet av hedersrelaterad kriminalitet, har bilden klar för sig vad som främst behöver göras för att förhindra att hedersbrotten breder ut sig ytterligare.

"Först och främst måste man se till att polisanmälan alltid görs och att vi inför hedersbrott i vår brottsbalk. Med stränga straff kombinerat med utvisning, det är det enda riktigt avskräckande straffet. Sen måste vi också synliggöra de utsatta offren och sluta dalta med förövarna. Ärligt talat är det många som skrattar åt oss i Sverige. De som begår allvarliga brott kommer ut snabbt och det om något leder till felaktiga signaler", säger Elisabeth Massi Fritz till GP.


Anmäl
2017-05-31 19:28 #12 av: Carpinus

Sakine Madon kan historien om vilka som kämpat för att belysa hedersproblematiken respektive vilka som varit de falska vännerna. Hon skriver så här om de senare i en krönika i VLT:

"Så sent som för bara några år sedan skrev Feministiskt initiativs partiledning att de inte använder begreppet hedersvåld, för att de inte vill "dela upp" våld. I dag säger Gudrun Schyman att hedersförtrycket måste tas på allvar, och i Ekots Lördagsintervju påstår hon till med att hon och hennes parti varit tydliga om det (20/5). Det är helt enkelt inte sant.

I stället för att antyda att hennes kritiker nog vill ha "patent" på frågan borde Schyman säga som det är. Hon, likt Guillou och gänget, har gjort bort sig i denna fråga.

Precis som Sara Mohammad från "Glöm aldrig Pela och Fadime" och Amineh Kakabaveh från "Varken hora eller kuvad" - med flera - har påpekat har Fi varit en bromskloss (VLT, 23/3)."---

http://www.vlt.se/opinion/ledare/sakine-madon-inte-tack-vare-guillou-och-schyman-vi-star-har

Tyvärr har vi åtminstone en här som med en dåres envishet försökt skapa en hjälteroll åt Schyman....


Anmäl
2017-05-31 19:59 #13 av: Zepp

Hedersförtryck inom sekter i Sverige talas sällan om.

Elisabeth, 37, växte upp i Jehovas Vittnen.

– Jag begick den värsta synden och frystes ut av min familj och hela församlingen.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/OxMgq/allt-var-skuld-och-skam--elisabeth-hoppade-av-jehovas-vittnen

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-05-31 22:30 #14 av: lordgortor

Alla religiösa yttringar är av ondo. Vad världen behöver är ett avståndstagande/ bekämpande av religioner. Vidskepelse har aldrig lett till något gott!

Anmäl
2017-06-01 07:14 #15 av: Carpinus

GP uppmärksammar ett hittills förbisett fenomen kring pojkarnas kontroll av sina systrar i hedersrelaterade sammanhang. Tidningen skriver:

"- I en hederskultur bygger familjens heder mycket på kvinnornas beteende. Och när föräldrarna saknar en intim relation med döttrarna, går de ofta via sina söner för att kontrollera dem. Det börjar jättetidigt, ofta redan när pojkarna är fyra, fem år. Pojkar vilseleds till att kontrollera sina systrar och begreppet heder får dem att tro att syftet är gott, säger Astrid Schlytter"  (som forskar på Stockholms universitet om hedersproblematik.).

" Enligt en ny studie från Leeds Becket University i Storbritannien, där man undersökte hundra hedersrelaterade brott, visade det sig att det oftast var mammorna som var drivande i brotten. Samma studie, som BBC rapporterat om, visade att polisen inte nämnde mammorna som förövare i många av anmälningarna.
- Vi vet också att många hedersmord är en följd av påtryckningar från kvinnor, där en närstående pojke ofta får i uppdrag att utföra dådet, säger Astrid Schlytter."---

Kanske är det förklaringen till att ynglingen i det uppmärksammade Arbogafallet (som inte är ett hedersbrott) accepterade sin roll som gärningsman?

GP igen: "- Könsmaktsteorin har styrt oss väldigt mycket. Man ser det alltid som att män är gärningsmän och kvinnor är offer. Vi måste börja ta upp även våldet mot män. Rent statistiskt är män faktiskt mer utsatta för våld i samhället än kvinnor. Det är viktigt att vi kan se män som både förövare och offer. Ändrar vi inte vårt tankesätt kommer vi aldrig åt våldet mot flickorna heller. Det är via pojkarna vi har chansen att förändra och då måste de få hjälp att säga nej, säger Astrid Schlytter."

GP


Anmäl
2017-06-01 07:48 #16 av: Carpinus

Gulan Avci är en av de kvinnor som rakryggat och insiktsfullt ställer upp i kampen mot hederskulturen. Nu skriver hon bland annat så här apropå Aftonbladets artikelserie kring hedersbegreppet:

"Det har under lång tid funnits en oförmåga att bekämpa hederskulturen. Dels beror det på att kunskapen varit alldeles för dålig. Men också för rädslan att stämplas som rasist om man talar klarspråk om barn- och tvångsäktenskap, kvinnlig könsstympning, kränkande oskuldskontroller och hedersförtryck.
Men hur kan det vara rasistiskt att stå upp för våra lagar?
Från Liberala Kvinnors sida är vi tydliga.
Är man inte svensk medborgare och gör sig skyldig till så grova brott, har man förbrukat sin rätt att bo i Sverige.
Därför är det hög tid att svenska domstolar i större utsträckning prövar utvisning vid allvarliga hedersbrott."---

"Jag hoppas att vi nu kan lämna förnekandet av hederskulturen bakom oss och istället fokusera på att försvara de frihetliga värdena för dessa barn och kvinnor, och låta dem bestämma över sina egna liv som alla andra fria medborgare i vårt land."

http://www.aftonbladet.se/debatt/a/262BG/att-sta-upp-for-svensk-lag-ar-inte-rasism


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.