Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Om iFokus och sajten

Barnäktenskap - en del av vår kultur?

2015-01-24 08:54 #0 av: [Carpinus]

Den 21 januari 2015 var det 13 år sedan Fadime Sahindal i en ålder av 26 år  föll offer för ett hedersmord utfört av hennes far. För att hedra hennes minne har ett femtiotal organisationer genomfört aktiviteter över hela landet i form av seminarier, utbildningsdagar och konferenser under samlingsrubriken "Fadimedagarna".

Ett av ämnena som diskuterades var barnäktenskap. En undersökning som Ungdomsstyrelsen gjorde 2009 visade att 70.000 ungdomar i vårt land kände sig begränsade när det gäller val av partner, och inget talar för att den siffran minskat sedan dess. Enbart bland ensamkommande barn försvinner över tusen individer årligen i vårt land - hur många av dem har rövats bort till tvångsäktenskap?  Bryr sig myndigheterna om att försöka ta reda på det?

Barn- och tvångsäktenskap strider mot  artikel 16 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, ändå verkar det som om det blundas för att denna handel pågår i vårt land. Sanna Rayman på SvD har skrivit en ledare om bl.a. detta faktum. Jag tycker att den är väl värd att ta till sig.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/stark-forsvarslinjen-mot-hedersfortrycket_4278469.svd


Anmäl
2015-01-24 11:26 #1 av: Jimmy.L

70.000 är många för många anser jag.

Anmäl
2015-01-24 14:13 #2 av: [Carpinus]

#1, Ja, det är minst sagt bedrövligt!

Lagarna mot tvångsäktenskap skärptes faktiskt förra året, men hur ofta kan de komma till praktisk tillämpning?

http://www.regeringen.se/content/1/c6/24/11/97/6a21dd06.pdf


Anmäl
2016-01-17 16:34 #3 av: [Carpinus]

#0 Ikväll inleds Fadimedagarna 2016. 

Den 20 januari visas under konferens i riksdagshuset filmen "Honor Diaries – Culture is no excuse for abuse". Här är en trailer, men den kan även ses i sin helhet.


Anmäl
2016-01-17 16:35 #4 av: [Carpinus]

Apropå barnäktenskap:

"Under fredagkvällen svensk tid kunde nyhetsbyrån AFP och The Express Tribune rapportera om att det lagförslag som skulle höja giftemålsåldern för kvinnor i Pakistan från 16 till 18 år dragits tillbaka. Detta efter att landets råd för islamisk ideologi bedömt lagförslaget som blasfemiskt och oislamiskt."---

"Det här är inte första gången Pakistans råd för islamisk ideologi uttryckt åsikter om vilken minimiåldern för äktenskap bör vara. I maj 2014 menade rådet att den nuvarande sextonårsgränsen inte är kompatibel med islam. Enligt rådet bör kvinnor istället kunna gifta sig så fort de "visat tecken på pubertet" och rådet har försvarat att kvinnor gifts bort så tidigt som vid nio års ålder."-

"Statistik från det globala partnerskapet "Girls not brides" visar att så många som 21 procent av Pakistans flickor är gifta före de fyllt 18 år. Fortfarande är olika former av arrangerade äktenskap vanliga."---

"Statistik från det globala partnerskapet "Girls not brides" visar att så många som 21 procent av Pakistans flickor är gifta före de fyllt 18 år. Fortfarande är olika former av arrangerade äktenskap vanliga."

Metro

Se t.ex. även trådarna 

"En tjejs oskuld - släktens angelägenhet?"

"Tvingas föda barn - som nioåringar."


Anmäl
2016-01-17 17:41 #5 av: eskils

#3 Jättebra att man uppmärksammar och motarbetar det s.k. "hedersvåldet" fortfarande! Ser att Anders Ygeman (s) och Beatrice Ask (m) står på talarlistan för Minnesgalan i Stockholm idag. Men - ingen talare från det feministiska partiet Fi - så egendomligt, eller...?

Inte heller i listan över Goodwill-ambassadörer finns någon från Fi, däremot bl a Johan Westerholm från Ledarsidorna.se, Alice Teodorescu från ledarsidorna på GP samt tre riksdagsledamöter från moderaterna. Pokal

På onsdag anordnas en internationell konferens med en paneldebatt. Där deltar representanter för 7 partier, dock ingen från Fi.

Vad är det för skräp till "feministiskt parti" som inte deltar i konferenser om kvinnovåld??! Ej trovärdigt.


Anmäl
2016-01-17 19:30 #6 av: eskils

"En 16-årig flicka från östra Värmland ska ha gifts bort mot sin vilja under julhelgen. – Det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Monica Ekström, ordförande i Brottsofferjouren i Värmland. 

Enligt anmälan ska flickan ha gifts bort inom Sveriges gränser. Det misstänkta tvångsäktenskapet kommer nu att utredas av polisen.

– Vi har en specifik avdelning som jobbar med sådant här och där har vi sett en ökning. Men det handlar inte enbart om bortgifte utan att man lever i en struktur med hedersnormer, säger hon.

– Min uppfattning är att man måste vara tydligare med vad som är acceptabelt. Självklart ska man tillåta olika kulturer men kultur och tradition får aldrig bryta mot svensk lagstiftning och mot mänskliga rättigheter.

Äktenskapstvång kan ge upp till fyra års fängelse."

SVT

Hoppas de skyldiga får sitt straff!


Anmäl
2016-01-17 19:36 #7 av: Stallmima

Ärligt talat är jag så glad att vara född i Sverige, mycket på grund av detta men det finns så mycket mer som är bra. Hoppas verkligen världens ögon öppnas i detta fruktansvärda som händer flickor/barn i vissa världsdelar

Anmäl
2016-01-18 08:18 #8 av: [Carpinus]

"Trots att barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag låter kommunerna ofta barnen bo tillsammans med den vuxna person som de är gifta med."---

"Ekot har varit i kontakt med de sex ankomstkommuner som under hösten tagit emot flest ensamkommande barn, vilket även gifta barn behandlas som. Under hösten har det i dessa kommuner rört sig om runt 70 gifta barn men statistiken är inte fullständig så antagligen handlar det om ännu fler.
De flesta är flickor mellan 15 och 17 år men Ekot har också fått berättelser om 13 och 14-åringar och om enstaka pojkar."---

"Fem av de sex kommuner som Ekot har varit i kontakt med uppger att barn som fyllt 15 år och vill leva ihop med den som de är gifta med ofta får det trots att barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag."---

"Juno Blom på länsstyrelsen (i Östergötland) menar att barn på flykt löper ökad risk att hamna i tvångsäktenskap och därför tycker hon att det är viktigt att hålla på 18-års gränsen. Man kan inte förvänta sig att barn, om de blivit bortgifta, vågar berätta det för svenska myndigheter, säger hon."

SR


Anmäl
2016-01-18 09:34 #9 av: Zyperior

Mångkulturen visar sina fantastiska bidrag till samhället åter igen.

Men vi får ju hit olika sorters mat iaf, så det är ju bra.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2016-01-18 09:35 #10 av: Hayabusa

Jag väntar bara på en kommentar likt - "Tro inte att svenska äktenskap är bättre!"

Anmäl
2016-01-18 09:37 #11 av: [Carpinus]

#10 På kornet! Tummen upp


Anmäl
2016-01-18 09:42 #12 av: Zyperior

#10 Som 11 säger. Fullträff.

Det är ju knappast kulturellt betingat. Den gemensamma nämnaren här är "män".

Vill minnas när jag gick i skolan, så va de alltid äldre killar som hade chans på yngre tjejer.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2016-01-18 09:43 #13 av: Hayabusa

#12 Så var det, särskilt när de något äldre killarna hade fixat körkort & bil. Då var man körd.

Anmäl
2016-01-18 11:25 #14 av: Vanja

Nej sådana här trådar som faktiskt tyder på något som är bättre i Sverige brukar de inte ens ge sig in och diskutera i. ^^ 

Men jag ska faktiskt erkänna att jag kände mig lite begränsad när jag var liten, för pappa vägrade acceptera killen som jag hade då. Kan ha att göra med att han stal min storebrors knivsamling, tände eld på skolan och knäckte rutan på bilar för skojs skull. 
Så här i efterhand är jag glad att pappa inte gav mig långa tyglar. Haha. Men jag sov tryggt om natten, behövde aldrig ens fundera på om pappa skulle komma mitt i natten och hedersmörda mig. 

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2016-01-18 11:41 #15 av: kamera0710

#10 Kanske är detta en sådan kommentar. Som journalisten och mediedebattören Anders R Olsson skrev för några år sedan:

"Samtidigt misshandlar och dödar avsevärt fler svenska män – nästan alla på fyllan – ”sina” kvinnor. Räknat i antalet våldsoffer är det ett (minst) tio gånger större samhällsproblem, men likväl blir det aldrig nyheter. Ingen kvinna ihjälslagen av en svensk fyllhund kan få martyrstatus som Pela eller Fadime. Den svenska kvinnan blir bara ännu ett trist fall, på sin höjd notisstoff.

”Deras” våld men inte ”vårt” får nyhetsvärderarens blod att koka. Så länge den etablerade, seriösa och demokratiska nyhetsjournalistiken har en moralisk måttstock för ”muslimerna” och en annan för ”svenskarna” kommer islamofobernas medvind att hålla i sig.

Pekar man på dessa nyhetsvärderarens dubbla måttstockar anklagas man alltid – som ett brev på posten – för att bagatellisera hedersvåldet. Men problemet är alltså inte den engagerade rapporteringen om hedersvåld. Den behövs. Problemet är frånvaron av engagerad rapportering om det fyllevåld som skördar så många fler offer.

Naturligtvis är det en nyhetsvärdering på kommersiell grund. Heders­våld säljer. ”Vi” svenska medie­konsumenter kan utan dåligt samvete bli heligt förbannade på det. Fyllevåldet däremot, är ”vårt” samhällsproblem. Vi som har kul med alkohol bidrar alla till alkoholkulturen, så hur upprörda kan vi bli?

Skål för riksdagsmandaten, Åkesson!"

http://www.dn.se/debatt/muslimskt-vald-ar-alltid-varre-an-svenska-fylleristers/

Anmäl
2016-01-18 11:52 #16 av: [Carpinus]

#15 Den här tråden handlar om hederskultur och barnäktenskap, inte detta jämfört med fyllhundars våld mot kvinnor - det senare ämnet finns det andra trådar för, och man kan även starta egna.

Att lägga in ett debattinlägg från 2009 som förminskar hedersbrott är inte snyggt, men det sättet att försöka sabotera en debatt känns alltför välbekant.

"Ingen kvinna ihjälslagen av en svensk fyllhund kan få martyrstatus som Pela eller Fadime". Är du nöjd med att ha fört in det i den här tråden som handlar om våldet mot dem och om barnäktenskap,  Kamera0710?

Ser att du lagt ut ditt fynd från 2009 även på annat håll. Tycker att du kunde ha nöjt dig med att publicera den där.


Anmäl
2016-01-18 11:58 #17 av: kamera0710

#16 Som den tyvärr för tidigt bortgångne debattören säger: Rapporteringen om hedersvåldet behövs. På den punkten håller jag med, varje mord är ett för mycket oavsett gärningsman.

Anmäl
2016-01-18 12:32 #18 av: Hayabusa

#15 Helt korrekt! Med tanke på att 100% av alla vita män födda i Sverige har en huvudsaklig sysselsättning som består i att supa & misshandla/mörda kvinnor så bör vi definitivt ha överseende med det som beskrivs i #0

Det är sannerligen inte underligt att andelen kvinnor bland flyktingarna är så låg - de har naturligtvis kännedom om vilka vidriga män som bor i Sverige. 

Lägg till den historiska skulden som är så hög att den får Mt Everest att framstå som en simpel grushög.

Anmäl
2016-01-18 12:52 #19 av: [Carpinus]

"Liberalernas ledare Jan Björklund är upprörd och menar att det är uppenbart att kommunerna gör fel, eftersom deras uppgift är att skydda minderåriga.

– Det är inte lätt för en minderårig flicka som nyss kommit till landet och inte kan språket att berätta som det är, säger han.

Liberalerna kräver nu att regeringen tillsätter en "haverikommission" som utreder socialtjänsternas agerande. Partiet vill bland annat också ta bort de sista luckorna i lagstiftningen som gör att barnäktenskap ingångna utomlands vid synnerliga skäl kan tillåtas."---

TT


Anmäl
2016-01-18 12:54 #20 av: Hayabusa

#19 Ja, det måste upp på bordet.

Anmäl
2016-01-18 18:43 #21 av: [Daisy-Moa-Elsa]

# 5 mycket intressant det du skriver om Fi.  Och mycket pinsamt för Fi som parti.


Anmäl
2016-01-19 20:55 #22 av: [Carpinus]

"De allra flesta män slår inte sina fruar eller förtrycker kvinnor. Det är dock bra att debatten om trakasserier mot flickor och kvinnor, ofta med sexuell koppling, kommit igång.
Men det finns en särskild typ av våld och förtyck, det som man brukar kalla hedersvåld och hedersförtryck, där kvinnors heder bevakas inte bara av den egna familjen utan av det omgivande samhället.
Tyvärr förekommer sådant i vissa kulturer och följer också med till Sverige. Men vi är väldigt rädda för att tala om att det finns. Särskilt från vänsterhåll."---

Liberalerna har dock vågat ta debatten och lyfta frågan. Oavsett varifrån man kommer ska varje flicka, och även pojke, kunna leva sitt eget liv som hen själv vill. Ingen annan ska bestämma hur hen ska vara klädd eller vilka hen ska umgås med. Barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning är förbjudna enligt lag.
Ingen flicka ska behöva känna oro för vad som ska hända när familjen åker till gamla hemlandet under sommaren. Kommer hon tillbaka som gift eller till och med tvingas stanna kvar i hemlandet?"---

"Det är dags att våga ta tag i frågan. För alla unga flickors (och pojkars) skull. Det handlar om mänskliga rättigheter. Att kunna leva det liv man själv vill leva, inte det liv omgivningen tycker att man ska leva. Samtidigt är det självklart allt våld och alla trakasserier, oavsett vem som drabbas, ska stoppas. Det gäller att hålla två saker i huvudet samtidigt."

Ann-Marie Ekström (L) i Borås Tidning.


Anmäl
2016-01-20 10:00 #23 av: [Carpinus]

"Hedersbrott behöver en egen brottsrubricering, och ska behandlas som försvårande omständighet när straff ska bestämmas. Det kräver en Gävleadvokat i en debattartikel. Dagens lagstiftning är inte tillräcklig, anser hon.

– Vi har fått en ny lag som kriminaliseras barn- och tvångsäktenskap. Vi har en lag mot könsstympning sedan många år tillbaka men just hedersbrott i sig är inte kriminaliserat och inte heller en försvårande omständighet när man bedömer straff, säger Gävleadvokaten Gunilla von Wachenfeldt."---

SR

Skönt med en advokat som reagerar på brister i påföljdsskalan!


Anmäl
2016-01-21 10:08 #24 av: [Carpinus]

 "Sedan den 1 juli 2014 finns det en lag som förbjuder äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa. Men av de 65 fall som hittills polisanmälts har de flesta lagts ner och inget har ännu lett till åtal. Det visar siffror som SVT Nyheter låtit sammanställa.

-Vi känner till flera fall där vi kan tycka att det är ganska anmärkningsvärt att det inte prövats i domstol, där personer har förts utomlands där vi vet att det har ingåtts äktenskap.
Det säger Mikael Thörn som är sakkunnig på länsstyrelsen i Östergötland som har regeringens uppdrag att motverka hedersrelaterat våld och förtryck och att unga gifts bort mot sin vilja."---

SVT


Anmäl
2016-01-21 10:56 #25 av: [Carpinus]

"Utöver sin dagliga verksamhet dit tjejer kan vända sig, driver Tjejjouren i Norrköping flera projekt både lokalt och nationellt som handlar om hedersproblematik. Bland annat "Tjejer till tjejer", som är ett samarbete med länsstyrelsen i Östergötland och Roks. Att det behövs personer som jobbar med den här typen av problematik blir allt mer viktigt, menar Ewa Mühling.

– Det är självklart att det kommer att öka. Det kommer många flyktingar nu och vi vet att det kommer hit tjejer med den här problematiken.

– Vi måste fortsätta med mer utbildning och vara beredda på att kunna skydda de här tjejerna, och stödja dem att komma in i samhället. Det krävs också mer samverkan mellan myndigheter och det civila samhället."

Folkbladet


Anmäl
2016-01-21 18:08 #26 av: gruvel

# Suveränt extrapolerat! Fi eller V kanske tar upp saken så.

Anmäl
2016-01-21 18:35 #27 av: gruvel

#16 Håller med om vad du skriver om #15. Att inhemska befintliga busar misshandlar och även dödar sina kvinnor är ett samhällsproblem, men problemet  finns just här, det är inte importerat, kan inte sända förrövarna nånstans. Den inte ovanliga logiken att relativisera och även diminuera kulturellt importerade problem av den här arten som TS berör genom att peka på inhemska brister och våld, är vansklig förstå,  ett slags förledande kompensationstänkande som möter.  Påbjuden kulturrelativism och mångfaldskulturdoktrinen kräver väl denna "logik".

Anmäl
2016-01-21 19:33 #28 av: Petunia

Pensionerad sedan snart 10 år, men innan dess verksam som lärare i 36 år, varav SFI-lärare i 25 år.

Har träffat på gifta barn i åldern 15-16 år, men varken skolledning eller soc har haft något att invända. Med tanke på åldern borde de ha gått i en annan skolform och inte på SFI.

Några exempel:

1.Ett irakiskt gift par, hon 15, han 22 år. Hon gick i en av mina grupper. Kom och gick när hon ville.  Försökte tala med henne om att komma i tid, vilket  inte togs väl upp av hennes make. Vid åtta tillfällen ringde han och hotade mig till livet för detta. Jag gick till polisen och gjorde en anmälan. Det visade sig att han var välkänd hos polisen. Anmälan ledde inte till något.

Min biträdande rektor blev oerhört arg på mig för att jag hade gjort en polisanmälan och jag fick stå till svars vid ett möte med  rektorer, kurator, yrkesvägledare, skolpsykolog och den 15-åriga flickan. Hennes make dök aldrig upp. 

2. En kosovoalbansk flicka, som blev 18 år utan att vara gift. Hennes mamma hade gift sig vid 14 års ålder, och tyckte det var en skam att flickan inte var gift. Till all lycka hittade de en 16-årig kosovoalbansk pojke i Norge, som hon giftes bort med.

Anmäl
2016-01-21 20:41 #29 av: Vanja

#28 Oh fy vad hemskt! 

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2016-01-21 21:22 #30 av: [Daisy-Moa-Elsa]

# 28 fruktansvärt att polisen inte gjorde något åt dina anmälnignar och vilken skam till studierektor. Hoppas denne avgått sin tjänst och gömt sig någonstans I urskogen. De borde alla skämmas livet ur sig. .. rektorer, kurator, yrkesvägledare, skolpsykolog . Hoppas du haft ork nog att anmäla dem. De är en skam för svenska skolväsendet.

Anmäl
2016-01-22 09:39 #31 av: [Carpinus]

"Efter massiv kritik ändras mottagandet i Malmö av minderåriga flickor som är gifta. I november och december förra året kom 16 asylsökande flickor till Malmö som fick flytta till Migrationsverkets anläggningsboenden med sina män. Nu ska placeringarna omprövas.

– Det finns arrangerade äktenskap och det finns tvångsäktenskap. Det finns äktenskap där vigseln skett via förmyndare. Oavsett vilket så kan vi inte acceptera barnäktenskap, säger socialkommunalrådet Carina Nilsson (S) till Sydsvenskan."---

TT


Anmäl
2016-01-22 23:31 #32 av: [Carpinus]

#31 "Malmö stad har under 2015 godkänt att 59 asylsökande flickor bor tillsammans med vuxna män. I flera fall handlar det om gravida 16-åringar.
– Man kan acceptera enstaka misstag. Det här är inte enstaka misstag, säger Malmös oppositionsledare Torbjörn Tegnhammar (M)."---

"Nu avslöjar Sydsvenskan att det under hela förra året kom 59 omyndiga flickor som placerats tillsammans med vuxna män, i stället för på HVB-hem som är brukligt. Fem var gravida, åtta hade redan fött barn och en 17-åring var redan tvåbarnsmamma.
– Det här är väldigt allvarligt, säger Malmös oppositionsledare Torbjörn Tegnhammar (M) till Sydsvenskan."---

"Malmös socialkommunalråd Carina Nilsson (S) har sagt att barnäktenskapen ska utredas igen. Men Tegnhammar menar att det är för sent – att Carina Nilsson "vänt under galgen".---

KvP


Anmäl
2016-01-24 08:44 #33 av: [Carpinus]

#3 "Ett införande av hedersbrott och hedersmord i brottsbalken vore ett erkännande från samhället att vi inte accepterar hedersrelaterat förtryck och brottslighet i Sverige. "---

"Begår du ett hedersbrott ska det råda strängt straff. Straffet skall kombineras med utvisning i de fall det är möjligt. Min erfarenhet i dessa mål, men även på grund av min egen kulturella bakgrund, vet jag att utvisning är den mest avskräckande påföljden när någon begår hedersbrott.

Enligt min mening tas nästintill ingen hänsyn till brottsoffrens rätt till upprättelse, personliga säkerhet och hotbild mot brottsoffer, vittnen och anhöriga. De som polisanmäler och vittnar mot förövare i hedersbrott anses ofta svika hela sin familj och släkt. De tar en enorm risk, med vetskapen att den ofta nära släkting de vittnar emot kommer att komma ut i samhället igen även vid fällande dom."---

Advokaten Elisabeth Massi Fritz på Expressen debatt


Anmäl
2016-01-25 12:58 #34 av: gruvel

I dagens Dagens Samhälle (får inte länkandet funka, vet inte var felet görs) får Sanna Rayman till det lite grann med en "ögonöppnare" i "Inte heller nyanlända norskor"(lite udda titel). Men hittar på typ: det meddelas att 16-åriga norska flickan Marit ska imorgon giftas bort med N N som är 20 år äldre. Parternas föräldrar har gjort upp om giftermålet.  - Man får förstå att både Marit och N N har urminnes rötter i Norge.  Reaktioner skulle nog inte utebli från flera håll. Marit otillfrågad kanske ängslas för bröllopsnatten.

Anmäl
2016-01-25 15:31 #35 av: [Carpinus]

#34 Sanna Reymans artikel var lite invecklad, men vad jag förstår gäller det alltså en bild  som ingick i en norsk kampanj mot tvångsäktenskap - det är alltså fejk och inget riktigt fall. (Tjejen på bilden är f.ö. från Sverige.)


Anmäl
2016-01-26 10:17 #36 av: gruvel

Rätt, det är ett påhitt. Jag valde "fel" tolkning på så vis at det är en nybliven ung norska som gestaltas i påhittet om att hon ska tvångsbortgiftas. 

Men ändå, som "ögonöppnare" och reaktionsväckare för många skulle det ändå fungera tror jag,  om folk i svensk eller norsk tidning verkligen fick läsa att tonårig norska snart giftes bort med 20 år äldre man enligt föräldrarnas uppgörelse. Om alltså outskrivet i texten huruvida det gällde en nybliven norsk flicka eller en med gamla rötter i landet.  För somliga skulle väl ögonen åter falla igen om de fick klart för sig att norskan var ny och från annan kultur.

Anmäl
2016-02-22 21:26 #37 av: [Carpinus]

"Könsstympning och tvångsäktenskap leder i stort sett aldrig till åtal, trots att tusentals kvinnor är drabbade. Nu ska Polisens nationella operativa avdelning, NOA ta reda på varför."---

Socialstyrelsen beräknar att 38 000 kvinnor och flickor i Sverige kan vara könsstympade, men har ingen siffra på hur många som stympades innan de kom hit. Men trots att lagen mot könsstympning har funnits sedan början av 80-talet har hittills bara två fall lett till åtal och dom.
2014 kom lagen mot tvångsäktenskap, i fjol utredde polisen 47 ärenden men i inget av dem har åtal väckts.
– En kartläggning som gjorts visar att ungefär 8500 flickor är oroliga för att själv inte få välja partner. Om vi då har inga ärenden som går till åtal så förstår vi att det någonstans är obalans och det vill vi ta reda på vad det beror på, säger Nina Gual.
Nu ska alltså NOA tillsammans med experter från länsstyrelsen i Östergötland och åklagare utreda vad som krävs för att fler ärenden ska gå till åtal.
De ska även besöka alla polisregioner för att ta reda på hur kunskapsnivån är inom polisen i Sverige när det gäller hedersbrott."---

SR


Anmäl
2016-02-22 21:38 #38 av: [Daisy-Moa-Elsa]

# 37 med tanke på ditt inlägg om kvinnlig könsstympning samt trådstartens rubrik om "barnäktenskap", vill jag bara tipsa om en organisation ( admin får gärna ta bort det om ni anser det är reklam även om jag bara är en aktiv givare till dem) så kika gärna in på http://tostan.se/ . Just dessa två saker är hjärteämnen för dem och dessutom "firar" de 25 år denna vecka.

Anmäl
2016-02-22 22:20 #39 av: [Carpinus]

#38 Det skadar nog inte med flera organisationer som bekämpar dessa övergrepp! Tycker annars att "Glöm aldrig Famide och Pela" verkar göra ett bra jobb, inte minst genom de årligen återkommande Fadimedagarna.


Anmäl
2016-02-22 22:45 #40 av: [Daisy-Moa-Elsa]

# 39 dem gör ett fantastiskt jobb, vi ska inte glömma dem, absolut inte.

Anmäl
2016-02-26 06:34 #41 av: [Carpinus]

#2 "Riksdagens tvärpolitiska nätverk mot diskriminering och förtryck i hedersnamn, 16 riksdagsledamöter från höger till vänster*, kräver i dag att Sverige slutar skattefinansiera samfund som bryter mot individens mänskliga rättigheter. Det behöver inte ”utredas”, det är bara att åtgärda, skriver debattörerna."---

"En demokrati kan – i yttrandefrihetens namn – uthärda att icke-demokratiska idéer framförs, men organisationer vars principer och praktiker bryter mot mänskliga rättigheter bör inte finansieras med skattemedel.
Det är aningslöst att som SST och en del kommunala myndigheter gör – anslår skattemedel till organisationer som säger sig företräda olika etniska eller religiösa grupper men som  sedan inte uppfyller elementära demokratikriterier."---

"Därför anser vi att de samfund, vilka på detta sätt bryter mot individens mänskliga rättigheter inte längre skall skattefinansieras. Detta behöver man inte ”utreda”, det behöver man  istället åtgärda."---


Debattartikel i Aftonbladet av 16 riksdagsledamöter från sex olika partier

(* SD och KD ej representerade).


Anmäl
2016-02-26 14:22 #42 av: eskils

#41 Bra förslag att sluta ge skattepengar till samfund som tillåter förtryck i den s.k. "hederskulturens" namn, och kul att politiker från höger till vänster kunde enas och uppträda i samlad tropp för demokratin! Men varför ingen från KD och SD?

Ett citat till som visar att problemet växer hela tiden:

"Ungdomsstyrelsens kartläggning (2009) Gift mot sin vilja fann att det är 70 000 ungdomar som i Sverige växer upp under begränsande livsvillkor till följd av (heders)kulturer och olika religiösa och traditionella regler som står i konflikt med individens mänskliga rättigheter. Carin Götblads utredning (2014) visade att det handlar om över 100 000 ungdomar."


Anmäl
2016-02-26 14:31 #43 av: [Carpinus]

#42 Förmodar att KD inte vill neka religiösa samfund att få bidrag av naturliga skäl, och SD tillfrågas sannolikt inte.


Anmäl
2016-02-26 14:36 #44 av: eskils

#43 Löjligt i så fall av KD att vägra vara med, och barnsligt av de andra att inte fråga SD. De hade säkert varit med och undertecknat uppropet. (Hur länge kan man fortsätta låtsas som om SD inte existerar...?)


Anmäl
2016-02-26 14:41 #45 av: [Carpinus]

#44 KD ville ju höja bidragen till religiösa samfund i samband med valet, så deras inställning kommer ju inte som någon överraskning. Att SD inte tillfrågas är kutym, man nöjer sig med att sno deras idéer.


Anmäl
2016-03-15 11:02 #46 av: [Carpinus]

 ”Våga säga nej!” Vi får inte låta toleransen för andra kulturer leda till att barn far illa.
Det menar gymnasieläraren Marléne Stenman som engagerat sig i frågor om hedersrelaterat våld och förtryck av barn och ungdomar."---

"Marléne Stenman säger att hennes engagemang bottnar i att hon i sitt arbete som lärare möter unga som av sin familj, släkt eller bekanta kontrolleras och hindras från att leva i frihet. De kan ha utsatts för våld eller hot om våld om de bryter mot reglerna.
– De berättar att de inte trivs med sitt liv, att de vill bryta med sina familjer. Vi måste ställa upp för dem, ge dem stöd och skydd. Det krävs stora resurser för att ta hand om alla som behöver, säger hon.
Det gäller både pojkar och flickor, fast på lite olika sätt. För flickor kan det innebära att de inte får umgås med pojkar, att de måste bära täckande kläder, att de riskerar att giftas bort mot sin vilja med en man de inte känner.
– Det betyder att de utsätts för upprepad våldtäkt av sin make, säger Marléne Stenman."---

"Marléne Stenman menar att man måste vara tydlig och säga ifrån. Slöjan är inte bara ett klädmode bland andra. Den är en symbol för kvinnoförtryck, menar hon. Om vuxna kvinnor vill ha slöja är det en annan sak. Men barn ska inte tvingas.
Hon säger att hon får reaktioner på sin syn, en del undrar om hon är främlingsfientlig.
– Absolut inte, säger hon. Jag respekterar allas lika värde. Barnkonventionen går före hänsynen till olika kulturers normer."---

 "Intresset och engagemanget är stort även bland eleverna, tycker hon. För det är en jämställdhetsfråga och det är inte bara flickor som drabbas.
– Pojkar blir också bort­gifta, trots att det är förbjudet i lag sedan 2014. De tvingas ibland kontrollera och bestraffa sina systrar, kusiner eller bekantas döttrar. Förtrycket är djupt rotat i gamla traditioner och har inte med religion att göra.
Men om religionen i det sekulariserade Sverige blivit en privatsak, så genomsyrar fortfarande religiösa normer samhället, och när det gäller islam finns det som bekant tendenser att religionen radikaliseras och politiseras."---

"– Som pedagoger måste vi våga säga stopp. Annars sviker vi ungdomarna."

Corren


Anmäl
2016-03-15 11:46 #47 av: kamera0710

#46 Håller helt med om att barnens rättigheter ska gå före föräldrarnas tro och kultur. En av många anledningar till att jag är helt frågande till att religiösa sekter (muslimska såväl som kristna) får driva friskolor. 

Anmäl
2016-03-15 15:05 #48 av: [Carpinus]

#47 Ja, du har ju sagt det några gånger. I det här fallet är det dock inte fråga om någon friskola utan gymnasieskolan, och många av eleverna där har inte passerat genom några religiösa friskolor men vissa av dem kontrolleras och styrs av religiösa normer ändå.


Anmäl
2016-03-15 22:09 #49 av: Zyperior

#46
"Hon säger att hon får reaktioner på sin syn, en del undrar om hon är främlingsfientlig."

Jag undrar vilka dessa stolpskott är som undrar detta?

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2016-03-16 07:22 #50 av: [Carpinus]

#49 Törs man gissa på journalister?


Anmäl
2016-04-14 10:10 #51 av: [Carpinus]

#37 "Myndigheter är dåliga på att upptäcka unga kvinnor som riskerar att utsättas för könsstympning.
Socialstyrelsens bedömer att det finns 19 000 unga svenska kvinnor i Sverige som riskerar att bli könsstympade. Trots att så många kvinnor och flickor riskerar att fara illa görs nästan inga anmälningar om detta, varken till polis eller socialtjänst, i Stockholms län."---

"Under fjolåret gjordes inga orosanmälningar alls till socialtjänsterna i Södertälje, Botkyrka, Stockholm och Huddinge kommun om barn har könsstympats eller riskerat att könsstympas. Bara en anmälan om könsstympning kom till Stockholmspolisen förra året."---

 "I hela landet gjordes 13 polisanmälningar i fjol. Men samtliga utredningar lades ner.
Enligt åklagare är problemet dels att det är svårt att bevisa att det skett ett övergrepp, dels att det är en typ av brott där ofta ord står mot ord och ingen vill berätta vad som hänt."---

SR


Anmäl
2016-06-02 16:55 #52 av: [Nomen Nescio]

"Det var en 16-årig flicka, ensamkommande asylsökande från Afghanistan, som hittades död i ett skogsparti i Hökarängen i måndags. Enligt uppgifter till DN fanns det sedan en tid tillbaka en hotbild mot flickan, som anmäldes försvunnen redan i slutet av mars."---

"Enligt en person med insyn i utredningen arbetar polisen nu med teorin att det kan finnas ett hedersmotiv bakom mordet. Flickan var formellt sett gift med en äldre man, men hade också en relation med en jämnårig pojke. Det är oklart om den person hon är gift med befinner sig i Sverige."---

DN


Anmäl
2016-06-21 17:30 #53 av: [Nomen Nescio]

"Migrationsverket har identifierat 132 gifta barn i 80 kommuner, barn som i de flesta fall har placerats med sina vuxna "makar".

Mörkertalet bedöms dock vara stort, skriver Barnombudsmannen (BO) i ett pressmeddelande. Vid en särskild inventering fann man exempelvis 65 gifta flickor – bara i Malmö kommun.

Efter att ha överlagt med ett flertal olika myndigheter, däribland Socialstyrelsen, kräver nu Barnombudsmannen skärpt lagstiftning mot barnäktenskap."---

TT


Anmäl
2016-06-21 18:35 #54 av: JonasDuregard

#49 "Jag undrar vilka dessa stolpskott är som undrar detta?"

Det är väl en legitim fråga, så länge det är en fråga och inte ett påstående. 

Det finns ju paradoxalt nog en handfull frågor där främlingsfientliga och humanitära intressen sammanfaller, så om någon engagerar sig i en sådan fråga är det inte förvånande att de får frågan om deras motiv är det förra eller det senare. Vägrar man acceptera det senare som ett svar är det inte bra, men är det så farligt att ställa frågan?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-06-21 21:53 #55 av: Zyperior

#54 Ja, det är farligt. Det stigmatiserar åsikter som inte är extrema och skapar en sidodebatt om vad som är ok att tycka och inte, en åsikts- och demokratihämmande ritual som pågått febrilt både bakom och framför PK-kulisserna de senaste 5-10 åren, om inte ännu länge.

Ifrågasättandet är likställt med misstänkliggörande och misstänks du vara förknippad med något extremt, oavsett vad det handlar om, är du brännmärkt för livet. Bevisbördan blir oväsentlig även om den är obefintlig.

Personer med åsikter om att slöjan är ett medel och en symbol för kvinnoförtryck får lägga ner väldigt mycket onödig energi på att förklara och argumentera för att de inte är extremister, istället för själva åsikten i sig.

Ifrågasätter man att åsikter enbart för att extrema delar samma åsikter så är det fel. Om annat talar för att personen är främlingsfientlig så, ja, då kan det vara en legitim fråga. Annars inte.
Hitler gillade hundar, ska vi ifrågasätta om hundägare är nazister för det?

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2016-06-21 22:40 #56 av: JonasDuregard

#55 "Om annat talar för att personen är främlingsfientlig så, ja, då kan det vara en legitim fråga. Annars inte."

I det här fallet vet vi ju inte om det fanns sådant eller inte. Men i #49 verkar du anta att det inte fanns/finns det?

"Personer med åsikter om att slöjan är ett medel och en symbol för kvinnoförtryck får lägga ner väldigt mycket onödig energi på att förklara och argumentera för att de inte är extremister, istället för själva åsikten i sig."

Jag vet inte om jag tycker det är så onödigt. Extremism är ett stort problem. Det är dessutom ganska enkelt att argumentera för att man inte är främlingsfientlig. 

Muslimska organisationer får antagligen lägga mycket tid på att förklara att de inte gillar IS. Inget jag blir allt för upprörd över när det finns ytliga likheter. 

Vänsterpartiet får lägga mycket energi på att förklara att de inte är stalinister. Inte heller så konstigt. Eller? 

"Hitler gillade hundar, ska vi ifrågasätta om hundägare är nazister för det?"

Det är en mycket svagare korrelation, och alltså mer långsökt. Med det i åtanke kan jag tänka mig att hundägarna blir upprörda, men jag ser det inte som någon kränkning av deras grundläggande rättigheter om du skulle gå runt och fråga dem. 

.

En avlägset relaterad observation: Jag tycker det är lustigt hur det har blivit tabu att tala om att det finns rasism och att saker då och då utförs med  rasistiska motiv. Är det kanske PK-maffian bestämt att ingen får tala om rasism längre Cool.

Tycker det här är ett bra exempel på det. Om man ens ställer frågan om ett initiativ möjligen är främlingsfientligt motiverat så utnämns man mer eller mindre till demokratins fiende nummer ett verkar det som. Ömma tår det där.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-06-21 23:09 #57 av: Zyperior

#56
I det här fallet vet vi ju inte om det fanns sådant eller inte. Men i #49 verkar du anta att det inte fanns/finns det?
Ett "Russels tekanna"-argument. Finns det inget som tyder på att det finns, så varför anta att det kan finnas?

Muslimska organisationer får antagligen...
Vänsterpartiet får lägga mycket...
Det är stor skillnad på organisationers och partiers ställningstagande och enskilda individers egna åsikter.

Extremism är ett stort problem.
Vilken extremism?

Med det i åtanke kan jag tänka mig att hundägarna blir upprörda, men jag ser det inte som någon kränkning av deras grundläggande rättigheter om du skulle gå runt och fråga dem.
Klart de blir upprörda, på grund av stycket i #55 som du helt "missade" att bemöta.
"Ifrågasättandet är likställt med misstänkliggörande och misstänks du vara förknippad med något extremt, oavsett vad det handlar om, är du brännmärkt för livet. Bevisbördan blir oväsentlig även om den är obefintlig."
Ingen har sagt något om "grundläggande rättigheter" här heller så jag vet inte varför de blandas in i bilden helt plötsligt?
Som sagt, det är skadligt för demokratin och åsiktsfriheten att förknippa åsikter med extremism bara för att extremister delar samma åsikter. Va inte du lärare i logik? Om diktaturen i Nord Korea förespråkar höjda barnbidrag, förespråkar jag kommunistiskt diktatur om jag vill höja barnbidrag jag med?

...det har blivit tabu att tala om att det finns rasism..
Jaså, har det? Att tala om att det finns rasism där det inte finns rasism är och borde varit tabu hela tiden. Tyvärr har begreppet urvattnats rejält de senaste åren, av just PK-maffian, just genom att påpeka rasism där det inte finns någon. Så ja, det kanske stämmer. Om det är tabu att tala om rasism, så har PK-maffian bidragit rätt rejält till att det är så. Tack för den insikten.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2016-06-21 23:41 #58 av: JonasDuregard

#57 "Ett "Russels tekanna"-argument. Finns det inget som tyder på att det finns, så varför anta att det kan finnas?"

Du har missförstått det uttrycket en smula tror jag bestämt. 

Att möjlighålla att det finns andra anledningar att folk frågar henne är inte i närheten lika orimligt om att möjlighålla Russells tekanna. Man kan inte använda Russells tekanna för att förneka att det inte finns något över huvud taget utöver det man konstaterat finns. Du använder alltså liknelsen på fel sätt. Ganska säker på att Russell skulle hålla med mig här. 

Att anta att det finns andra anledningar är ett lika starkt antagande som att anta att det inte finns några andra anledningar (till skillnad mot tekannan). Alltså är båda antagandena omotiverade.

Vi är alltså tillbaks på frågan, varför antar du att det inte finns andra anledningar till att folk frågar? 

Och vad är enligt dig en tillräckligt bra anledning för att ställa frågan? Måste man gå och haila på stan eller kan det räcka med något mindre?

"Det är stor skillnad på organisationers och partiers ställningstagande och enskilda individers egna åsikter. "

Byt till vänsterpartister och muslimer om du vill (jag antog att Marléne Stenman är en del av någon slags organisation mot hedersrelaterat våld, men det kanske inte stämmer). 

Mitt argument kvarstår. Blir du lika upprörd över att Socialister måste förklara sig på det sättet?

"Vilken extremism?"

Alls sorts extremism. Eller?

"Om diktaturen i Nord Korea förespråkar höjda barnbidrag, förespråkar jag kommunistiskt diktatur om jag vill höja barnbidrag jag med?"

Nej, det gör du inte automatiskt. Och det här är ju ytterligare ett exempel på en mycket svagare korrelation och alltså ett (MYCKET) mer långsökt samband. 

Jag har heller inte sagt att man är främlingsfientlig om man kampanjar mot slöjbärande, bara att det inte är oväntat eller särskilt upprörande att man får frågan. Förstår du skillnaden däremellan? 

.

Angående brännmärkt för livet och det där så klargjorde jag redan från början att jag bara tycker att frågan är OK om det är en genuin fråga och inte ett påstående. Du verkar utgå från motsatsen. Men tycker du att själva frågan i sig är farlig även om den inte är retorisk?

Det framgår inte i vilket sammanhang frågan ställts, men om det är i en privat diskussion kan det väl åtminstone inte vara farligt, eller?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-06-22 00:58 #59 av: Zyperior

#58 Ang Russels tekanna. Jag kan backa på det argumentet. Svaret på din fråga fick du i mitt förra inlägg dock men låt mig förtydliga;
"Tyvärr har begreppet urvattnats rejält de senaste åren, av just PK-maffian, just genom att påpeka rasism där det inte finns någon".
Sen är hon också gymnasielärare och "undervisar i pedagogik och etik för elever på barn- och fritidsprogrammet och på vård- och omsorgsprogrammet". Skulle hon haft främlingsfientliga anknytningar som gör frågan befogad är jag väldigt tveksam till att hon haft kvar sitt jobb.
Sannolikheten för att hon är främlingsfientlig är ganska liten på grund av detta, och eftersom inget antyder på det så är det logiskt att anta att hon inte är det framför att hon är det. Båda antagandena är således inte lika omotiverade som du vill påstå. I annat fall vill jag höra varför hon skulle vara främlingsfientlig.

Mitt argument kvarstår. Blir du lika upprörd över att Socialister måste förklara sig på det sättet?
Vet inte när Socialister blir förknippade med något extremt, men..
Både vänsterpartister och muslimer blir upprörda stup i kvarten över att bli ifrågasatta för att vara extremister. Är de inte extrema och representerar sig själva i en debatt så kan jag absolut relatera till deras frustration.

Men som exempel vill jag minnas i Debatt i SVT, så va ordföranden för Sveriges Unga Muslimer med och man ifrågasatte om han tog avstånd från IS. Då tycker jag frågan är relevant. (Han avfärdade frågan som islamofobisk.) Frågan är också relevant om t.ex. en SD-förespråkare umgås med högerextrema eller liknande.

Och vad är enligt dig en tillräckligt bra anledning för att ställa frågan? Måste man gå och haila på stan eller kan det räcka med något mindre?

Mer än en åsikt om att slöjan är en symbol för kvinnoförtryck iaf.
Vad är enligt dig en tillräckligt bra anledning för att ställa frågan?

det här är ju ytterligare ett exempel på en mycket svagare korrelation och alltså ett (MYCKET) mer långsökt samband.
Varför är det svagare korrelation mellan mina exempel och "slöjan är en symbol för kvinnoförtryck = främlingsfientlighet"?

Angående brännmärkt för livet och det där så klargjorde jag redan från början att jag bara tycker att frågan är OK om det är en genuin fråga och inte ett påstående. Du verkar utgå från motsatsen.
Jag ser det, oavsett i vilken hänsyn frågan ställs, som en härskarteknik. En sådan fråga ställs aldrig av nyfikenhet. Men vill du inbilla dig det, så varsegod.
Man vet mycket väl att personens argumentation sätts ur spel och följs sedan av "ursäkta att jag tycker som jag tycker"-argument. Jag befarar att påståendet "Du är rasist" och frågan "Är du rasist?" mången gång dödat relevanta debatter och viktiga synvinklar på saker och ting har aldrig nått fram i rampljuset.

Tänkvärt är att sidan "inte rasist men" är ett perfekt exempel på att det jag säger stämmer. Uttrycket som sidan tagit till sitt namn "Inte rasist men" kommer ju från att många idag känner ett behov av att ursäkta sig just på det sättet för att sidor som IRM blandar ihop icke-rasistiska åsikter med rasistiska och menar på att de är samma sak.
Och varför skulle frasen ens finnas om folk inte per automatik, bara för att de har en åsikt, känner ett behov av att försvara sig innan frågan ens ställts. Kan det va så att frågan ställts lite för ofta i obefogade sammanhang?

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2016-06-22 08:33 #60 av: JonasDuregard

#59 "Vad är enligt dig en tillräckligt bra anledning för att ställa frågan?"

Jag har väldigt låg tröskel för att få ställa (genuina) frågor. 

Frågar man inget får man ingenting veta, som hjärnkontoret skulle sagt. 

"Varför är det svagare korrelation mellan mina exempel och "slöjan är en symbol för kvinnoförtryck = främlingsfientlighet"?"

Du misstänker på allvar att överlappet är större mellan hundägare/nazister än mellan "debatterar mot slöja/är främlingsfientlig"? 

Jag ser ingen större mening i att diskutera det men jag noterar din öppensinnighet i frågan Glad

"Och varför skulle frasen ens finnas om folk inte per automatik, bara för att de har en åsikt, känner ett behov av att försvara sig innan frågan ens ställts. Kan det va så att frågan ställts lite för ofta i obefogade sammanhang?"

Det är en möjlighet men långt från den enda, och det kan finnas flera bidragande orsaker. 

En ganska grundläggande orsak tänker jag är att inte ens rasister vill se sig själva som rasister. Håller du inte med om det?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-06-22 08:59 #61 av: [Nomen Nescio]

#60 Jag har inte orkat läsa igenom alla dina långa inlägg, så det är möjligt att du berört huvudfrågan. Vad jag kan se (#54) verkar du dock ha hängt upp ditt resonemang kring en enda mening i ett debattinlägg och gjort den till den springande punkten i tråden.

Så då vill jag ställa en rak fråga: vad anser du om barnäktenskap, och, om du motsätter dig sådana, anser du att Sverige gör vad som står i landets makt för att motarbeta företeelsen eller kan man göra mer? (Gärna ett kort svar!)


Anmäl
2016-06-22 09:06 #62 av: JonasDuregard

#61 Det stämmer att vi diskuterar ett sidospår (om jag "hängt upp mig på det" vet jag inte). Det är ju sånt som händer ibland på sidan (på alla sidor faktiskt), men jag gissar att jag och Zyperior kommit till vägs ände i diskussionen nu så en återgång till trådens ämne är nog på sin plats. 

Att jag gjort det till den springande punkten var inte min avsikt (och säkert inte Zyperiors heller), jag ser det mer som ett sidospår i diskussionen. 

"Så då vill jag ställa en rak fråga: vad anser du om barnäktenskap, och, om du motsätter dig sådana, anser du att Sverige gör vad som står i landets makt för att motarbeta företeelsen eller kan man göra mer? (Gärna ett kort svar!)"

Kort svar: Dåligt, vet inte (om vi gör vad vi kan), hoppas det (att vi kan göra mer). 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-06-22 09:08 #63 av: [Nomen Nescio]

#62 Tack! Tummen upp


Anmäl
2016-06-22 12:52 #64 av: [Nomen Nescio]

"Den 16-åriga flickan hittades mördad i ett skogsparti i södra  Stockholm. Nu har en 38-årig man häktats i sin frånvaro. Enligt uppgift till Aftonbladet är det den mördade kvinnans make som häktats."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-07-30 07:29 #65 av: [Nomen Nescio]

"En man i Västerås ska ha tagit med sin dotter utomlands och försökt få henne att gifta sig trots att hon vid tillfället bara var 14 år gammal. Han blir nu den första att åtalas enligt en ny brottsrubricering."---

"Det var i samband med en resa över jullovet i december 2014 som flickan reste med sin far utomlands. Enligt åtalet har flickan berättat att pappan sagt att de skulle hälsa på hennes mamma under utlandsvistelsen.
I förhör berättar flickan att de aldrig besökte mamman, utan att de istället rest till en nära släkting till pappan. Väl där ska mannen ha försökt förmå sin 14-åriga dotter att ingå äktenskap med en flera år äldre man.
Flickan säger i förhör att hon vägrade gifta sig varpå pappan ska ha försökt övertala henne. Han ska enligt flickan också ha fått henne att uppdatera sin Facebook-status med att hon var förlovad.
Efter en tid ska pappan ha återvänt till Sverige, men lämnat flickan att bo hos en släkting i landet mot hennes vilja.
Åtalet är unikt eftersom det är andra gången någon åtalas i Sverige för äktenskapstvång och första gången rubriceringen vilseledande till äktenskapsresa återfinns i ett åtal."---

"Med hjälp av släktingen som hon bodde hos och den svenska ambassaden kunde flickan ta sig tillbaka till Sverige efter drygt ett år utomlands."---

"Pappan till flickan åtalas nu för att ha utnyttjat hennes utsatta situation genom att försöka få henne att gifta sig under en resa. Enligt åtalet vilseledde han flickan med resans ändamål samt tog ifrån henne pass och mobiltelefon."---

"Pappan till flickan nekar till brott."

SVT


Anmäl
2016-07-30 09:17 #66 av: [Nomen Nescio]

En blick ut i världen:

"En religiös ledare har gripits i Afghanistan efter att han gift sig med en sexårig flicka. Mannen, som är i 60-årsåldern, hävdar att flickans föräldrar gav honom flickan som en "religiös offergåva", uppger tjänstemän. Flickans familj säger däremot att flickan rövades bort.
– Hon pratar inte, men upprepar bara en sak: Jag är rädd för den mannen, säger Masoom Anwari, som leder avdelningen för kvinnofrågor i provinsen Ghor."---

"Enligt afghansk lag är giftermålsåldern för flickor 16 år, men enligt siffror från Rädda barnen gifte sig 15 procent av kvinnorna under 50 innan de fyllde 15."

TT


Anmäl
2016-08-19 08:35 #67 av: [Nomen Nescio]

Tråd värd att uppmärksamma.


Anmäl
2016-08-19 09:01 #68 av: Vanja

Det är svårt när man sitter i Sverige, man känner sig så liten och som att det inte finns något man egentligen kan göra åt saken. 

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2016-08-19 09:06 #69 av: [Nomen Nescio]

#68 Ja, det är märkligt, för det talas så mycket om internationellt samarbete , men när det gäller då sitter vår utrikesminister som vilken "Svensson" som helst och twittrar ut sin frustration. Det är väl också ett tecken på maktlöshet...Snopen


Anmäl
2016-08-19 09:13 #70 av: Vanja

#69 Ja jag tror nog att det är det. Det enda vi kan göra är att vara frustrerade och förbannade, för i praktiken är vi maktlösa. Iallafall personer som mig med ett vanligt kneg och hyra att betala. 
Kanske skulle man bli politiker istället, dock så skulle man ju behöva bli politiker där nere i U-länderna för att kunna ändra på något och det kanske blir svårare. 

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2016-08-19 09:22 #71 av: Hayabusa

#69 Instämmer. Samtidigt hör vi röster som säger något i stil med:

"Jaja, vi Sverige ska inte sätta oss på höga hästar och påstå att vi har bättre & och finare värderingar än andra". 

Multikultur & multivärderingar i en salig blandning - inte alltid men när det passar, typ.

Anmäl
2016-08-19 09:31 #72 av: [Nomen Nescio]

#71 Världen har ju trängt sig på oss, på gott och ont. I modern tid har vi, gemene man, inte behövt ta ställning till saker som barnäktenskap. Visst har vi förstått att det förekommer på annat håll, men det har väl sopats under mattan. Nu, när företeelsen finns även här, så verkar uppmärksammandet av det kollidera med en tillgjord finkänslighet, som att vi skall vi hänsyn till andra kulturer o.s.v.

Hur många flickor uppvuxna i Sverige har förts utomlands i sommar för att ingå tvångsgifte? Och hur många har genomgått könsstympning i andra länder? Ja, det kan ingen svara på, inte ens de som satts som övervakare av fenomenet. För vi vill ju inte lägga oss i... 


Anmäl
2016-08-19 09:32 #73 av: Hayabusa

#72 Precis

Anmäl
2016-08-19 09:55 #74 av: [Nomen Nescio]

Hittade just likande tankegång på lite oväntat håll, nämligen i en debattartikel av en samling vänsterpartiveteraner i dagens Aftonbladet.

"I diskussionerna talas stundom om ”respekten för andra folks kulturer” utan att man definierat vad man menar med ”kultur”, Definitionerna är många. ”Respekten för andra folks kulturer” kan dock knappast bestå i att man låter vissa grupper praktisera traditioner från sina ursprungsländer såsom månggifte, tvångs- och barnäktenskap, könsstympning och hedersvåld och därmed ställa sig över svensk lag."---


Anmäl
2016-08-19 10:06 #75 av: Hayabusa

#74 Bra fråga - exakt vad är "kultur"? Finns det någon "ursprunglig" kultur som kan anses vara mer äkta & genuin än andra? Och i så fall - varför?

Under strecket handlar det, enligt min mening, om en krock mellan värderingar, uppfattningar om "rätt & fel", religion och traditioner. 

För inte så länge sedan diskuterades kvinnors rätt att vistas på badhus utan överdel, med brösten fria. Idag pratas det om könsåtskilda badtider och heltäckande klädsel. Tro f-n att det blir kollisioner om vad som är "rätt". 

En fundering: Män vars kvinnor inte kan/vill/får bada på badhus då män finns tillstädes - vilken uppfattning har dessa män om kvinnor som gärna badar könsblandat och kanske t om topless?

Anmäl
2016-08-19 10:36 #76 av: JonasDuregard

#74 Jag vet inte vad du tycker är oväntat. Här finns mer i samma tappning: 
http://www.svt.se/opinion/se-verkligheten-bakom-skadespelet-kring-amineh-kakabavehs-pastadda-rasism

Ännu mer: http://www.etc.se/debatt/sta-pa-dig-amineh

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-08-19 10:46 #77 av: [Nomen Nescio]

#76 Jag avstår av kända skäl numera att klicka på dina länkar, oavsett om de går till etablerade källor.


Anmäl
2016-08-19 10:55 #78 av: JonasDuregard

Gapskrattar 

Ja, det är nog bästa att du aldrig besöker svt.se igen. för nu när jag länkat dir är den säkert besudlad på något sätt. Mycket rationellt. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-08-19 11:09 #79 av: [Nomen Nescio]

#78 Det är en principsak som inte gäller svt.se utan dina länkar i allmänhet. Nästa gång kan du länka till något inte fullt lika rent dit man råkar klicka av gammal vana. Lika bra att avstå helt istället när det gäller dina länkar. Nog sagt om detta för min del.


Anmäl
2016-08-20 20:16 #80 av: [Nomen Nescio]

"– Klan finns där det inte finns någon stat eller på platser där man inte litar på staten. För att överleva måste människan organisera sig. Det har historiskt, också i Sverige, skett via ätten, klanen. Klanen fyller i stort samma funktioner som staten: domstol, polis, socialförsäkringssystem och skydd. Men människor är inte anställda som tjänstemän, det handlar om förtroendeuppdrag."---

"Vid oroligheter i utanförskapsområden lyfts ofta bristen på auktoriteter fram som en förklaring. Kan klanstrukturen förklara en del av det vi ser?
– Ja, dels finns det kriminella ligor som bygger mycket på blodsband. Men jag är också rädd att många unga har ärvt misstilliten till det offentliga från sina föräldrar. Polisen skulle vara hjälpt av att arbeta mer genom de strukturer som redan finns."---

"Bör staten uppmuntra människor att överge klanstrukturerna? Om det finns en brist på tillit till staten borde den inte försöka överbrygga det?
– Staten lägger sig i till viss del. Till exempel i arbetet mot hedersrelaterat våld, som ju är sprunget ur klansamhället. I mitt nuvarande arbete jobbar jag med de frågorna på länsstyrelsen i Östergötland. Det hedersrelaterade våldet är mer omfattande än vad folk i allmänhet förstår och kunskapen är generellt sett väldigt låg."---

Per Brinkemo* i Expressenintervju.

*"Före detta journalist som arbetat med integrationsarbete på Somaliland förening i Malmö. Arbetar i dag mot hedersrelaterat våld i ett nationellt kompetensteam vid länsstyrelsen i Östergötland.
År 2014 gav han ut boken "Mellan klan och stat - somalier i Sverige".

När en tjänsteman i ett nationellt kompetensteam som jobbar mot hedersrelaterat våld säger att, citat, "Det hedersrelaterade våldet är mer omfattande än vad folk i allmänhet förstår och kunskapen är generellt sett väldigt låg" så finns det nog skäl att famla efter märkpennan...


Anmäl
2016-09-12 21:34 #81 av: [Nomen Nescio]

#24 #37 "Två år har gått sedan lagen om äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa infördes. Sedan dess har 89 av 111 polisanmälningar om äktenskapstvång lagts ned. Endast två har lett till åtal. Flera experter kritiserar nu rättsväsendet.
I slutet av juli dömde Lunds tingsrätt en man till fyra års fängelse för äktenskapstvång efter att ha hotat och tvingat sin dotter att gifta sig med en okänd man i Afghanistan.
Han misshandlade och ofredade även dotterns pojkvän. Domen överklagades och imorgon tisdag inleds förhandlingarna i hovrätten. Fallet är unikt eftersom det är det första och enda som hittills lett till en dom trots att anmälningarna om äktenskapstvång ökat för varje år sedan lagen infördes den 1 juli 2014."---

"Sara Mohammad ser en annan bild av varför utredningarna läggs ned.
– Det beror på att man har hela tiden har tänkt på tolerans, rädslan för att bli kallad rasist eller islamofob. Därför har man lagt locket på och inte pratat klarspråk. Poliser har själva berättat för mig att de inte vågar ställa alla rätta frågor för att de blir påhoppade och kallas rasister."---

SVT


Anmäl
2016-10-11 12:53 #82 av: [Nomen Nescio]

"Sverige toppar listan över de länder där det är bäst i världen att vara flicka i en ny rapport från Rädda barnen", skriver TT.

Vidare:
"- I länderna i botten på listan börjar den onda cirkeln för flickorna ofta med barnäktenskap, vilket leder till fler graviditeter i unga år, och färre flickor som kan gå färdigt skolan. Det ökar också risken för att utsättas för våld i hemmet, och att smittas av sexuellt överförbara sjukdomar säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin i ett pressmeddelande."---

Men det där kommer väl att jämna ut sig efter hand som kulturacceptansen ökar och polisutredningar läggs ner.


Anmäl
2016-10-11 19:29 #83 av: [Nomen Nescio]

"Var sjunde sekund gifts en flicka under 15 år bort. Totalt har mer än 700 miljoner av världens alla kvinnor gift sig innan 18 år, visar en ny rapport gjord av Rädda barnen.

Av de 700 miljoner som gifte sig när de var under 18 år har en av tre gift sig innan 15 års ålder. I många länder tvingas flickor så unga som tio år att gifta sig, ofta med män som är betydligt äldre än de själva, enligt Rädda barnens nya rapport.

UNICEF uppskattar att 82 procent av de barn som gifts bort under 18 är flickor, så problemet med barnäktenskap påverkar i högre grad kvinnor. Och barnäktenskap riskerar att trigga en ond cirkel av utanförskap under resten av kvinnornas liv."---

SVT


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.