Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Jämställdhet

Fundamentalism, hedersvåld och tvångsgifte

2017-05-29 07:17 #0 av: Carpinus

Aftonbladet uppmärksammar att kurvan över antalet hedersrelaterade rättsfall steg brant förra året. Det rörde sig om en femtioprocentig ökning, och kurvan och ökningen förefaller öka även i år. Tidningen har granskat 200 rättsfall, och deras kartläggning finns här.

Inledningsvis en förklaring till begreppet hedersvåld och utvecklingen av brottsfallen inom denna kategori. Aftonbladet skriver:

"Hedersvåld och förtryck finns inte definierat som brott i den svenska lagboken.
Men det kan nämnas i andra former av rättsfall, exempelvis kvinnofridskränkning, misshandel och mord, som drabbat flickor, pojkar, kvinnor och män som lever i en hederskontext.
Omhändertaganden enligt LVU, lagen om vård av unga, med inslag av hedersvåld blir också allt vanligare i svenska domstolar.
Under 2015 avgjordes 66 fall med hedersvåld i svenska domstolar. Antalet ökade med 52 procent, jämfört med året innan, till 100 fall i fjol. Fram till 24 april i år har 34 fall avgjorts i domstol."---

Aftonbladet.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-29 07:26 #1 av: Carpinus

För den som följt diskussionerna om hedersvåld och tvångsgifte i Sverige på senare år kommer uppgifterna om att antalet rättsfall kring hedersvåld ökat dramatiskt inte som någon överraskning. Att antalet rättsfall ökar skulle kunna innebära en positiv signal om att samhället ser allvarligare på denna typ av kriminalitet, men dessvärre är det nog istället ett uttryck för att företeelsen som sådan ökar.

Det finns en tråd om fundamentalism, hedersvåld och förtryck i främst Husby och andra storstadsförorter på Politik iFokus. Men hedersvåldet är inget som är koncentrerat till storstädernas ytterområden, utan förekommer i hela landet, därför är Husbyrubriken lite missledande.

Tyvärr finns det politiska krafter främst inom vänstern som uppenbarligen sett ett egenvärde i att denna typ av brottslighet bagatelliseras och tystas ner, något som invandrarkvinnor själva uppmärksammat utan att någon förändrad inställning eller ökad förståelse för problemen tycks vara på gång inom den politiska rörelsen.

Så här utrycker Adam Cwejman i GP den problematiken: "Sedan flera decennier har man inom den breda vänsterrörelsen, och inte minst inom Vänsterpartiet, riktigt svårt med förståelsen för hedersvåld eller religionens roll som förtryckarredskap.
Man har sålt sig till högröstade aktivister som maskerar religiös dogmatism med moderiktiga uttryck som ”Rätten till våra kroppar”. Detta medan man i samma parti fryser ut och marginaliserar personer som riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh. En politiker som både har en självupplevd och teoretisk förståelse för religionens och traditionens förtryck."---

Citatet finns även i Husbytråden. Den tråden finns i sin helhet här:
http://politik.ifokus.se/discussions/556c8fa98e0e7415bf001aaa-fundamentalismens-skugga-allt-tyngre-over-husby

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-29 19:25 #2 av: Carpinus

Mer från Aftonbladets uppföljning:

"I de 200 rättsfall som Aftonbladet granskat kommer det dolda förtrycket fram.
240 000 unga i Sverige kan leva under hedersförtryck.
Mörkertalen är enorma.
– Vi tror att var tredje elev med utländsk bakgrund lever under hedersrelaterade familjenormer, säger docent Astrid Schlytter."---

"Baserat på enkäter genomförda i Sverige kan man se att var tredje flicka med två utlandsfödda föräldrar har begränsningar i skolan, är förbjuden att ha pojkvän, måste vara oskuld när de gifter sig och får inte bestämma vem de gifter sig med.
Bröderna har inte samma restriktioner som sina systrar, men de blir bortgifta i nästan lika stor utsträckning.
– Vårt antagande är att var tredje elev, flickor som pojkar, som själva är födda utomlands eller som har två utlandsfödda föräldrar lever under hedersrelaterade familjenormer, säger Schlytter."---

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/knnm9/forskare-240-000-unga-i-sverige-kan-vara-drabbade

Nu är det bara att vänta på Löfvens sedvanliga "så skall vi inte ha det"-kommentar...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-29 21:20 #3 av: Zepp

Mm.. hedersvåld och psykopati följer samma kurva i princip!

"Kim Sahindal, 46, dömdes för att han tog på sig mordet på sin kusin, Fadime Sahindal.

Nu har han dömts till livstids fängelse för att han mördat Åke Persson, 55, med ett tjugotal knivhugg på grund av svartsjuka."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/3AAO9/kim-sahindal-doms-till-livstid-for-mordet-pa-ake-55


Grejen är att alla som kommer från mellanöstern bedöms som "hedersrelaterade", medans om man är infödd svensk så bedöms det som psykopater!


Den andra grejen är att det för de flesta är j*vlgt svårt att se någon skillnad över huvudtaget!


Den tredje grejen är att det som regel tas som urkund för hos"vissa" främlingsfientliga personer/partier att det handlar om olika kultur!


Den fjärde grejen och för att citera Gudrun,det är samma Talibaner här som där!


Och den femte grejen är väl att hennes analys är den bästa vi har/vi klarar att omfatta?


Dvs det är skit samma om man anger klanens/släktens/familjens heder eller bara är psykopat, när man utövar våld mot familjemedlemmar?


Nämenaltså.. ni som är inne på hedersgrejen är altså helt inne på att det är hedersvärt med alla dessa skjutningar bland kriminella?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-05-30 06:04 #4 av: Carpinus

#3 Vill du se det aktuella mordet som hedersrelaterat så kan ingen hindra dig från det, men så här har åklagaren sagt enligt Expressen:

"Det går inte att utesluta att det finns någon form av hedersmotiv i det här också, men det är ingen framträdande del. Vanligtvis vad gäller hedersbrott så finns det en familj som stöttar en gärningsman i det, men det har vi inte kunnat konstatera här. Det är en man som agerat på egen hand, sa åklagare Birgitta Fernlund då."---

http://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/kim-sahindal-doms-for-mordet-pa-ake-55/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-30 06:29 #5 av: Carpinus

Aftonbladet tar i sin aktuella artikelserie även upp barnäktenskap och tvångsgifte och skriver: "Sedan den nya lagen mot tvångsäktenskap infördes 2014 har 150 fall anmälts.

Bara ett fall har lett till en fällande dom: en ung kvinna som giftes bort i Afghanistan, och hennes förbjudna pojkvän i Helsingborg straffades med våldtäkt."---

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Jmmwj/150-anmalda-tvangsaktenskap--endast-en-dom

En stor del av tvångsäktenskapen gäller alltså barn, den yngsta som nämns i artikeln är en fyraårig flicka som skall ha varit aktuell att giftas bort. I tråden "barnäktenskap - en del av vår kultur?" redovisas vad som hänt och inte hänt på det här området de senaste åren.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-30 06:48 #6 av: Carpinus

Även GP uppmärksammar nu hedersproblematiken i en granskning. Tidningen skriver:

"Granskningen visar att minst 527 barn omhändertagits eller tvångsvårdats enligt LVU på grund av hedersproblematik i Sverige de senaste tio åren. Närmare 300 av fallen rör år 2014-2016. Detta trots att LVU mestadels används i akuta fall och står för en mindre andel av socialtjänstens åtgärder för utsatta barn. Vanligtvis sker insatser på frivillig väg. "---

"Nästan nio av tio barn som GP hittat är flickor. Oftast har de själva sökt hjälp via antingen skolan eller socialtjänsten. De berättar då om föräldrar och bröder som misshandlar dem när de bryter mot familjeregler och anses skada familjens rykte. Reglerna är oftast kopplade till religion eller traditioner som föräldrarna tagit med sig från sina ursprungsländer.

Det vanligaste är flickor som övervakas och förbjuds vara utanför hemmet efter skoltid, som tvingas bära slöja och kroppstäckande kläder samt flickor som riskerar att bli bortgifta mot sin vilja."---

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-30 06:55 #7 av: Carpinus

Juno Blom leder på uppdrag av regeringen det nationella kompetensteamet mot hedersvåld. Hon säger så här till GP:

"Jag tror att det viktigaste är att samhället verkligen synliggör de här barnen. Det finns tyvärr många kulturrelativister som försöker ursäkta och osynliggöra förtryck av barn för att man är rädd att spela främlingsfientliga krafter i händerna. Så var jag själv en gång i tiden. Men man får inte glömma att man då spelar fundamentalister i händerna. Jag tror denna fråga måste avpolitiseras och att vi börjar säga att alla barn har samma rättigheter på riktigt."

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-30 12:14 #8 av: Carpinus

Sara Mohammad föreslår i ett debattinlägg i GP ett antal enkla men betydelsefulla medel för att försvåra för hederskulturen att gro och växa sig ännu större. Läs- och tänkvärt!

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-30 16:25 #9 av: Tjeja

Synd att det måste till invandrare som skriker sig hesa för att samhället skall lyssna utan att anklaga talarna för att vara rasister. Ledsen

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-05-30 20:20 #10 av: Zepp

Synd att det krävs mera invandring i det här landet för att Schymans utsaga skall omfattas av flera,, dvs att det är samma Talibaner här som där!

Dvs om alla psykopater får lov att  att urskulda sig så lär vi snarare få ett jätteproblem på halsen.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-05-30 20:59 #11 av: Carpinus

Advokaten Elisabeth Massi Fritz, med mångårig erfarenhet av hedersrelaterad kriminalitet, har bilden klar för sig vad som främst behöver göras för att förhindra att hedersbrotten breder ut sig ytterligare.

"Först och främst måste man se till att polisanmälan alltid görs och att vi inför hedersbrott i vår brottsbalk. Med stränga straff kombinerat med utvisning, det är det enda riktigt avskräckande straffet. Sen måste vi också synliggöra de utsatta offren och sluta dalta med förövarna. Ärligt talat är det många som skrattar åt oss i Sverige. De som begår allvarliga brott kommer ut snabbt och det om något leder till felaktiga signaler", säger Elisabeth Massi Fritz till GP.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-31 19:28 #12 av: Carpinus

Sakine Madon kan historien om vilka som kämpat för att belysa hedersproblematiken respektive vilka som varit de falska vännerna. Hon skriver så här om de senare i en krönika i VLT:

"Så sent som för bara några år sedan skrev Feministiskt initiativs partiledning att de inte använder begreppet hedersvåld, för att de inte vill "dela upp" våld. I dag säger Gudrun Schyman att hedersförtrycket måste tas på allvar, och i Ekots Lördagsintervju påstår hon till med att hon och hennes parti varit tydliga om det (20/5). Det är helt enkelt inte sant.

I stället för att antyda att hennes kritiker nog vill ha "patent" på frågan borde Schyman säga som det är. Hon, likt Guillou och gänget, har gjort bort sig i denna fråga.

Precis som Sara Mohammad från "Glöm aldrig Pela och Fadime" och Amineh Kakabaveh från "Varken hora eller kuvad" - med flera - har påpekat har Fi varit en bromskloss (VLT, 23/3)."---

http://www.vlt.se/opinion/ledare/sakine-madon-inte-tack-vare-guillou-och-schyman-vi-star-har

Tyvärr har vi åtminstone en här som med en dåres envishet försökt skapa en hjälteroll åt Schyman....

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-31 19:59 #13 av: Zepp

Hedersförtryck inom sekter i Sverige talas sällan om.

Elisabeth, 37, växte upp i Jehovas Vittnen.

– Jag begick den värsta synden och frystes ut av min familj och hela församlingen.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/OxMgq/allt-var-skuld-och-skam--elisabeth-hoppade-av-jehovas-vittnen

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-05-31 22:30 #14 av: lordgortor

Alla religiösa yttringar är av ondo. Vad världen behöver är ett avståndstagande/ bekämpande av religioner. Vidskepelse har aldrig lett till något gott!

Anmäl
2017-06-01 07:14 #15 av: Carpinus

GP uppmärksammar ett hittills förbisett fenomen kring pojkarnas kontroll av sina systrar i hedersrelaterade sammanhang. Tidningen skriver:

"- I en hederskultur bygger familjens heder mycket på kvinnornas beteende. Och när föräldrarna saknar en intim relation med döttrarna, går de ofta via sina söner för att kontrollera dem. Det börjar jättetidigt, ofta redan när pojkarna är fyra, fem år. Pojkar vilseleds till att kontrollera sina systrar och begreppet heder får dem att tro att syftet är gott, säger Astrid Schlytter"  (som forskar på Stockholms universitet om hedersproblematik.).

" Enligt en ny studie från Leeds Becket University i Storbritannien, där man undersökte hundra hedersrelaterade brott, visade det sig att det oftast var mammorna som var drivande i brotten. Samma studie, som BBC rapporterat om, visade att polisen inte nämnde mammorna som förövare i många av anmälningarna.
- Vi vet också att många hedersmord är en följd av påtryckningar från kvinnor, där en närstående pojke ofta får i uppdrag att utföra dådet, säger Astrid Schlytter."---

Kanske är det förklaringen till att ynglingen i det uppmärksammade Arbogafallet (som inte är ett hedersbrott) accepterade sin roll som gärningsman?

GP igen: "- Könsmaktsteorin har styrt oss väldigt mycket. Man ser det alltid som att män är gärningsmän och kvinnor är offer. Vi måste börja ta upp även våldet mot män. Rent statistiskt är män faktiskt mer utsatta för våld i samhället än kvinnor. Det är viktigt att vi kan se män som både förövare och offer. Ändrar vi inte vårt tankesätt kommer vi aldrig åt våldet mot flickorna heller. Det är via pojkarna vi har chansen att förändra och då måste de få hjälp att säga nej, säger Astrid Schlytter."

GP

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-01 07:48 #16 av: Carpinus

Gulan Avci är en av de kvinnor som rakryggat och insiktsfullt ställer upp i kampen mot hederskulturen. Nu skriver hon bland annat så här apropå Aftonbladets artikelserie kring hedersbegreppet:

"Det har under lång tid funnits en oförmåga att bekämpa hederskulturen. Dels beror det på att kunskapen varit alldeles för dålig. Men också för rädslan att stämplas som rasist om man talar klarspråk om barn- och tvångsäktenskap, kvinnlig könsstympning, kränkande oskuldskontroller och hedersförtryck.
Men hur kan det vara rasistiskt att stå upp för våra lagar?
Från Liberala Kvinnors sida är vi tydliga.
Är man inte svensk medborgare och gör sig skyldig till så grova brott, har man förbrukat sin rätt att bo i Sverige.
Därför är det hög tid att svenska domstolar i större utsträckning prövar utvisning vid allvarliga hedersbrott."---

"Jag hoppas att vi nu kan lämna förnekandet av hederskulturen bakom oss och istället fokusera på att försvara de frihetliga värdena för dessa barn och kvinnor, och låta dem bestämma över sina egna liv som alla andra fria medborgare i vårt land."

http://www.aftonbladet.se/debatt/a/262BG/att-sta-upp-for-svensk-lag-ar-inte-rasism

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-12 12:05 #17 av: Carpinus

På Expressen debatt tar två framstående kämpar mot hederskulturen upp den undfallenhet som regering, vänsterpartister och representanter för FI visat inför hedersvåldets strukturer i Sverige. De kritiserar det oengagemang och ibland direkta motstånd som många invandrade kvinnor mötts av i Sverige - inte bara från moralpoliser, utan även från  företrädare för det svenska samhället. Nu tycker debattörerna att det är dags för statsminstern, Schyman med flera att öppet ta ställning mot hedersförtrycket.
 Läs helst debattinlägget i dess helhet, här är några utdrag: 

"Fram till nu har hederskulturen förnekats av många i Sverige. Däribland kulturrelativisten och feministen Gudrun Schyman och hennes parti Feministiskt Initiativ. Nu verkar de ha kommit igenom förnekelsefasen. Schyman har den senaste tiden erkänt att hedersförtrycket verkligen existerar i Sverige. Eller så handlar det bara om röstfiske?
Under de år som gått har kvinnor som levt och lever under den kollektivistiska hederskulturens förtryck i Sverige, skrikit sig hesa för att berätta om förtrycket. Inte minst organisationen GAPF, Glöm Aldrig Pela och Fadime.
Det är kvinnor som flydde från de kvinnoförtryckande länderna, med hopp om att finna friheten i ett av de mest jämställda demokratiska länderna i världen - Sverige."---

Har det svenska samhället – inklusive den feministiska, socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen och det feministiska partiet Fi – av feghet och konflikträdsla hyllat kulturrelativismen och genom det offrat människor som skändats och mördats under hedersförtrycket?
Nu är det dags att såväl vår feministiska regering som Fi tar mod till sig och fördömer mekanismerna bakom hederskulturen. Inte minst de islamistiska och andra religiösa och traditionella män och kvinnor som under religionens täckmantel utövar förtryck i jämställdhetens och de fria kvinnornas Sverige."

Helene Bergman
Journalist och styrelsemedlem Glöm aldrig Pela och Fadime
Sara Mohammad
Grundare till Glöm aldrig Pela och Fadime. Hedersdoktor vid Medicinska fakulteten, Linköpings Universitet.

http://www.expressen.se/debatt/dags-for-schyman-och-regeringen-att-fordoma-hederskulturen/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-13 06:42 #18 av: Carpinus

En 21-årig knivbeväpnad man som uppsökte polisstationen i Växjö och ville polisanmäla sin syster för att hon var "bitchig och låg med män" har dömts till rättspsykiatrisk vård samt 5000 kronor i skadestånd till sin syster.

"När polisen påtalade att det inte är brottsligt i Sverige sa mannen att polisen inte kunde skylla på honom om han "tog hand om det själv och tog huvudet av henne", skriver Smålandsposten.

Systern säger att hon fruktar allvarligt för sitt liv och att brodern tidigare hotat henne för att hon har "vanliga kompisar" samt lever utan slöja.
Mannen döms även för att ha dödshotat en arbetsförmedlare för att denne inte ville ge honom pengar.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-13 17:37 #19 av: kamera0710

"– Sverige har haft en stark inhemsk hederskultur där den som saknade heder hamnade utanför samhället. Vanheder ansågs smitta.

För kvinnor var den sexuella hedern av störst betydelse.

– Om kvinnan fick rykte om sig att vara lösaktig blev hon oattraktiv på äktenskapsmarknaden. Ingen "hederlig" man ville gifta sig med en osedlig kvinna. Man talade om kvinnan som "förstört gods". Hon hade tappat sitt värde, som var länkat till att hon skulle vara oskuldsfull, ren och dygdig."


"Fortfarande långt in på 1900-talet var hederskulturen så stark att många kvinnor övergav sina “oäkta” barn.

Barnboksförfattaren Astrid Lindgren blev på 1920-talet gravid utan att vara gift och kände sig tvingad att lämna landet, föda i Köpenhamn och lämna bort sin nyfödde son Lasse till en dansk fosterfamilj – för att inte dra skam över familjen.

Det, beskrev Lindgren senare i flera intervjuer, var ett trauma som hon bearbetade genom hela livet. Författarskapet präglas av historier om barn utan föräldrar."


"Värderingar kring stora hedersrelaterade frågor kan förändras snabbt, konstaterar Marie Lindstedt Cronberg.

– När en kulturell uppfattning ifrågasätts öppet, blir det möjligt för människor att ansluta sig till kritiken och att välja andra vägar. I det tidigmoderna Sverige gick förändringar långsamt eftersom samhället var mer homogent när det gällde könsuppfattningar och religiöst grundade föreställningar. I ett mångkulturellt samhälle finns det alternativa vägval som individen har tillgång till.

Än i dag finns stark “inhemsk hederskultur” – inom svenska sekter."


http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/jWGze

Anmäl
2017-07-13 19:44 #20 av: Carpinus

#19 "Värderingar kring stora hedersrelaterade frågor kan förändras snabbt, konstaterar Marie Lindstedt Cronberg.
– När en kulturell uppfattning ifrågasätts öppet, blir det möjligt för människor att ansluta sig till kritiken och att välja andra vägar."---

Önskar att det fungerade så, vi svenskar vill gärna tro att det är så, men jag skulle gärna vilja ha sett några exempel. Du kanske har några?

Själv tror jag dessvärre mer på Zelia Dagli, som skrev så här när hon till sist kände sig tvingad att flytta från Husby i vintras:

Det har blivit tabu att kritisera kulturen från hemländerna, religionen likaså. När jag pratar om integration, aborträtt, rätten att äga min kropp, när jag diskuterar hur våra förorter ser ut, när jag bara vill ta en fika, säger moralpoliser i Husby föraktfullt till mig att jag har blivit för svensk."---

Vi har förvisso haft vår egen "hederskultur" i Sverige, men vi skall väl inte återvända dit?  Och om det förekommer någon form av hederskultur inom svenska sekter så är den givetvis också  olaglig och avskyvärd. Dock tror jag att den är ytterst blygsam i jämförelse med de  exempel på tvångsgiften, hot och mord som kontinuerligt uppmärksammas i våra nyetablerade parallella kulturer. 

Se även:

https://ledarsidorna.se/2017/06/den-relativa-hederskulturen/

http://politik.ifokus.se/discussions/556c8fa98e0e7415bf001aaa-fundamentalismens-skugga-allt-tyngre-over-husby

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-14 08:50 #21 av: kamera0710

#20 Vilken tidsrymd hon nu menar med "snabb". Humanisternas Christer Sturmark berättade om ett besök i Kina, där han träffade en kvinna och hennes föräldrar. Det var enligt honom som två helt skilda världar mellan de två generationerna och kanske är det till stor del en generationsfråga.

Kan i sammanhanget rekommendera läsning av "oäktingen" Gunnar Brusewitz (1924-2003) memoarböcker. Han träffade aldrig sina morföräldrar eftersom han i deras ögon var Den Stora Skammen. Han hade dock tur i livet, till skillnad från många andra "oäktingar", med fastrar som tog hand om honom under uppväxten.

Anmäl
2017-07-14 08:57 #22 av: Hayabusa

#20 Dessvärre är det inte sällan att de individer som utför hedersvåldet är relativt unga män. 

Anmäl
2017-07-14 09:24 #23 av: Carpinus

#21 Jovisst, det är aldrig fel att lära av historien. Men situationen och utvecklingen i det som nu händer behöver inte vara identisk med sådant som skett tidigare i vår historia, och som enligt flera samständiga uppgifter är något som snarare eskalerar än mattas av. Att då åberopa vår egen historia känns mer som ett utslag av den  välkända fokusförskjutningen än sakligt motiverad jämförelse.

Aftonbladet i år

"Enligt en statlig rapport från 2014 lever 100 000 unga i Sverige under hedersförtryck. Aftonbladet har i en unik granskning kartlagt 200 rättsfall sedan 2015 – och hedersvåldet som når domstolarna ökar. Antalet rättsfall som är relaterat till hedersvåld och förtryck ökade med 50 procent förra året – och ökningen tycks fortsätta i år."

Och precis som Hayabusa nämner är moralpoliserna inte sällan unga män i familjen, och den uppfattningen bekräftas av olika undersökningar:

"Enkätstudier som gjorts av föreningen Varken Hora eller Kuvad i förorter i Göteborg och Stockholm, visar att majoriteten av flickorna som svarat där upplever sig begränsade i hemmet och att majoriteten av pojkarna känner sig skyldiga att kontrollera flickorna."---

GP

 Att då hävda att "värderingar kring stora hedersrelaterade frågor kan förändras snabbt" liknar mera önsketänkande än evidensbaserat resonemang.

(Gunnar Brusewitz hör till mina husgudar, och jag har avverkat det mesta han har skrivit.)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-14 09:27 #24 av: Hayabusa

#22 "värderingar kring stora hedersrelaterade frågor kan förändras snabbt"

Men åt vilket håll..?

Anmäl
2017-07-14 09:32 #25 av: kamera0710

Ja, jag önskar att det var lite tydligare med vilket tidsperspektiv denne Cronberg menar med "snabb". Betonar också gärna att en påminnelse om Sveriges förflutna inte är något försvar för hedersförtryck. Jag anser att det ska bekämpas, oavsett om det handlar om invandrare eller "ursvenskar".

Anmäl
2017-07-14 09:42 #26 av: Hayabusa

Så länge hederskulturen lever kvar i länder med utvandring så lär inte problemet försvinna. En migrant ändrar inte sin syn på saken per automatik för att gränsen till Sverige passeras.

Anmäl
2017-07-14 10:41 #27 av: kamera0710

Kanske är det också dags att modernisera tilläggsprotokollet till konventionen "angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna". 

Ur artikel 2:

"Vid utövandet av den verksamhet staten kan påtaga sig i fråga om uppfostran och undervisning skall staten respektera föräldrarnas rätt att tillförsäkra sina barn en uppfostran och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse. "

http://www.humanrights.se/wp-content/uploads/2012/01/Till%C3%A4ggsprotokoll-1-7-till-Europkonventionen-om-de-manskliga-rattigheterna.pdf

Anmäl
2017-07-14 10:49 #28 av: Carpinus

#27 Javisst, "lägg er inte i, vi gör som vi vill med ungarna", och vips, så är vi tillbaka hundra år i den historia som du nyss relaterade till...

Det skulle bland annat dra undan mattan för att förhindra tvångsäktenskap, om sådana är i enlighet med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse. Och det kallar du "modernisering"... Pustar

Nej, jag föredrar nog att man ser till barnens rätt före föräldrarnas i det här fallet.

(Och särskilt "modernt" är det väl inte att åberopa artiklar från 2012?)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-14 10:55 #29 av: kamera0710

#28 Jag kallar inte detta modernisering, tvärtom. Poängen är att jag INTE delar denna uppfattning, utan jag vill ändra den. Det var det jag menade med modernisering. Det jag citerar i #27 är i mina ögon vansinnigt. 

Anmäl
2017-07-14 11:01 #30 av: Carpinus

#29 Okej, då tolkade jag dig fel när jag trodde att den citerade texten var ändringsförslaget. Den skulle ju inte stämma med din envisa kampanj för avskaffandet av religiösa friskolor... 

Javisst, kicka ut artikeln bara - bums! (Och helst senast 2013...) Skämtar

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-14 11:08 #31 av: kamera0710

#30 Nej, denna text är den som gäller nu, även om den har mer än 60 år på nacken. Undrar vad som skulle hända om exempelvis en maffiaboss hänvisar till denna rätt att uppfostra sina barn i enlighet med den filosofiska övertygelsen...

Anmäl
2017-07-14 11:09 #32 av: Carpinus

Hedersbegreppet är vidare än vad vi kanske tänker på till vardags. Ur dagens Expressen:

"Efter att ha lagt ut en bild på Facebook kidnappades och mördades Ramin Scherzaj, 23. Åtta personer åtalades för inblandning i mordet. Motivet var "att återupprätta familjens heder", enligt åklagaren. 

Fem personer döms till livstids fängelse för mord. En person döms till 14 års fängelse för samma brott."---

http://www.expressen.se/nyheter/krim/dom-i-hedersmord-med-atta-atalade/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-14 11:23 #33 av: Hayabusa

#32 Instämmer. Helt galet.

Anmäl
2017-07-14 11:34 #34 av: Hayabusa

Håller med om att texten i #27 är "mindre lyckad". Frågan är hur en reviderad text skulle kunna se ut? Måste vi inte då sätta "moderna värderingar" på pränt? Vad de nu är?

Anmäl
2017-07-14 11:44 #35 av: kamera0710

#34 För mig framför allt att barnens rättigheter bör väga tyngre än föräldrars önskemål. Jag anser exempelvis inte att föräldrar ska kunna bestämma att spädbarn ska omskäras eller att de inte ska få ta emot blod om en läkare bedömer att det bör ske. 

Om däremot en vuxen person vill omskära sig eller intygar att han/hon hellre avlider än tar emot blod må det vara dennes ensak, för att ta ett exempel.

Anmäl
2017-07-14 11:44 #36 av: Carpinus

#31 Passusen "föräldrarnas rätt att tillförsäkra sina barn en uppfostran och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse " strider mot vad som står i Barnkonventionen: "Barnets rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet ska respekteras."   

Regeringen har i dagarna presenterat förslag till  lagrådsremiss som skall göra Barnkonventionen till svensk lag. Skulle det dessutom bli som i Norge som redan infört Barnkonventionen som lag så blir den dessutom överordnad andra lagar, och därmed skulle den få tolkningsföreträde mot den ovan citerade (#27) artikel 2. Oavsett vilket så lär man komma att ta stor hänsyn till Barnkonventionen i tvistsituationer. Fast dit är den en bit ännu - först måste lagen införas, vilket kan ske 2020.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-14 11:50 #37 av: kamera0710

#36 Låter jättebra, hoppas bara att det blir konsekvent. Läste en hel del miljölagstiftning när jag pluggade på universitet, där kom det fram en del om paragrafer som direkt kolliderar med varandra. 

Om det är så i dagsläget får vara osagt, behöver inte använda denna lagstiftning så mycket i jobbet längre.

Anmäl
2017-07-14 11:53 #38 av: Hayabusa

#35 Definitivt. Risken är kanske ändå att det blir en tvist om olika värderingar.

#36 Absolut är det ett ämne som bör ses över. 

Anmäl
2017-07-14 12:05 #39 av: kamera0710

#38 En del tvister lär det säkert bli, eftersom en del uppenbarligen vill ha kvar det som citeras i #27.

Anmäl
2017-07-14 12:08 #40 av: Hayabusa

#39 Säkert. 

Anmäl
2017-07-14 20:20 #41 av: Carpinus

Dagens Samhälles krönikörr Jenny Soneson ger inte mycket för "barnlagen". Bland annat tycker hon att barnens bästa redan tillgodoses genom befintliga lagar. Hon skriver: 

"Grundbulten i barnkonventionen, att barnets bästa ska prioriteras, finns dessutom redan i svensk lagstiftning sedan decennier. Principen åsidosätts ändå varje timme i hela landet utan statliga konsekvenser. Socialtjänstlagens andra paragraf slår nämligen fast: ”Vid åtgärder som rör barn ska barnets bästa särskilt beaktas.” ---

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/regeringen-pimpar-med-fluffig-barnlag-infor-valet-18009

(Vi kanske skall dra igång en egen tråd för Barnkonventionen?)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-14 21:02 #42 av: Hayabusa

#41 Ja, det är en komplex fråga. Anser jag.

Anmäl
2017-08-03 10:38 #43 av: Carpinus

I dessa Pridedagar kan det vara värt att uppmärksamma en grupp som också kämpar mot hederskulturens kontroll. Ole-Jörgen Persson, "vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd (M), bosatt i Tensta och öppet homosexuell" påminner på SVT Opinion:


"Hederskulturen har vuxit sig starkare. Slutenheten har blivit större. Där öppenheten och friheten har ökat i nästan alla andra delar av det svenska samhället har den steg för steg gått tillbaka i områden som just Tensta och Hjulsta. Det är fullständigt oacceptabelt."---

"Både politiken och hbt-rörelsen har gjort för lite för att arbeta emot det våld mot hbt-personer som utförs i hederns, religionens och familjens namn. Det är hos oss – i landets utanförskapsområden – som konsekvenserna märks i form av ett skuggsamhälle som tar ifrån människor rätten att leva ett öppet och fritt liv."---

https://www.svt.se/opinion/sverige-ar-ingen-kravlos-gemenskap-1

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-06 10:46 #44 av: Carpinus

"I lagens namn" på SR P1* tar upp hedersrelaterade mord. Inför programmet skriver man att det skedde tio hedersrelaterade mord förra året, men att mörkertalet trots vara väsentligt högre.

Regeringen har kritiserats för undfallenhet för denna typ av brottslighet. Nu utlovas bättring-  i vanlig ordning består det av "tillsätta utredning", "kartläggning" och att man "ser över" lagstiftningen. De sedvanliga "vi skall titta på det"-utfästelserna med andra ord.

Varför kommer denna ström av löften så ofta när man blir pressad och ifrågasatt,  istället för på eget initiativ? Man borde väl själva se vad som händer i samhället utan att man får det skrivet på näsan?

*Programmet sänds klockan 12.00 på P1 idag och kan även höras i efterhand på nätet.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-07 08:31 #45 av: Carpinus

#44 Även Expressen är inne på att regeringen varit seg med att komma till skott i denna fråga. (Sedan kan man ju undra om alliansen var så mycket bättre på den punkten...)

"Det är bra att regeringen har vaknat upp gällande hedersförtrycket. Men det är olyckligt för offren att det inte skedde tidigare."

http://www.expressen.se/ledare/hedersmord-maste-straffas-hardare-/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-07 09:44 #46 av: Hayabusa

"Av 105 mord förra året var 10 hedersmord. Av 18 kvinnor som mördades 2016 av någon de har en nära relation identifieras sex som hedersrelaterat, enligt en kartläggning av nationella kompetensteamet."

"Samir Sabri växte upp i en hederskultur. För drygt 30 år sedan mördade hans far Samirs styvmamma. Pappa tvingade Samir att ta på sig skulden och dömdes för mordet. Han friades senare och arbetar nu med att försöka bryta utanförskap för ungdomar.
– Vi måste börja ta heder på allvar, säger han. Det är så mycket som sker som inte det omgivande samhället märker av."

Saxat från SR P1 "I lagens namn".

Anmäl
2017-08-09 08:12 #47 av: Carpinus

#44 Adam Cwejman på GP hör också till dem som tröttnat på regeringens fisklir när de i vanlig ordning tillsätter en utredning istället för att sätta in konkreta åtgärder mot våldsverkare som tar sig hit med en unken kvinnosyn i bagaget. A.C. avslutar sin ledare:

"När SR ställde frågan till ansvarig minister, Åsa Regnér, om vad som görs för att motverka ökningen av hedersvåldet, svarade Regnér att regeringen tillsatt en utredning (SR 6/8). Utredningens syfte är att kartlägga hedersvåldet.
Det är utmärkt. Men förbannat futtigt. Siffrorna ovan är från 2016. Det vill säga: Redan idag vet vi vilket problem hedersvåld är i Sverige.

Regeringens främsta åtgärd kan inte vara att tillsätta en utredning. Det borde vara att föreslå skarpa åtgärder som gör att de många människor som sökt sig till Sverige, för detta är en fråga som nästan uteslutande rör utrikesfödda, kan fredas undan sina tyranniska släkter.

Att ägna sig åt hedersvåld av något slag borde omedelbart leda till utvisning ur landet om personen inte är svensk medborgare. Ska Sverige vara en tillflyktsort för de som söker frihet är det helt nödvändigt att de som motarbetar detta med våld och tvång inser att de inte har något här att göra."

http://www.gp.se/ledare/fritt-fr%C3%A5n-hedersv%C3%A5ld-i-sverige-1.4511929

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-09 08:36 #48 av: Carpinus

Sara Mohammad, grundaren av GAPF,  "Glöm Aldrig Pela  och Fadime", instämmer i att något måste göras omgående, och kommer med konkreta åtgärdsförslag i en artikel på Aftonbladet debatt. Hon skriver också:

"Om nu tiotalet mördade kvinnor under ett år, och en tredjedel av de misshandlade, inte ses som något regeringen vill göra något åt har vi ett allvarligt problem.

Politikerna tvekar eftersom det inte går att angripa problemet utan att ifrågasätta hederskulturen och religioners kvinnokränkande syn.

Här måste politikerna våga ta ställning för att hitta en möjlig väg mot hedersvåldet. Religionsfrihet innebär individens möjlighet att tro på valfri gud. Men det är inte samhällets skyldighet att stödja religioner som vill kapitalisera på dem som tror – oavsett om det är pengar eller politisk makt man strävar efter."---

http://www.aftonbladet.se/debatt/a/OVxxq/hederskulturen-dodar-fler-an-vi-tidigare-trott

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-10 09:00 #49 av: Carpinus

Igår inleddes en uppmärksammad rättegång i Hudiksvall där en hel familj står anklagad för olaga frihetsberövande av en 17-årig dotter genom att mot hennes vilja försöka föra bort henne för tvångsäktenskap i familjens ursprungsland.

"– Om de inte gifter bort mig så kommer jag att bli mördad om jag måste fortsätta bo hos min familj. Jag vill leva ett liv som andra ungdomar i Sverige har med svenska föräldrar" säger 17-åringen i rättegången i förvaltningsrätten., enligt SVT Gävleborg.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-16 16:01 #50 av: Carpinus

Jonas Lundgren, som presenterar sig som "sekulär-feministisk debattör, politisk sekreterare Vänsterpartiet Huddinge" har skrivit ett, för att komma från Vänsterpartihåll, ovanligt insiktsfullt debattinlägg om hederskulturen och de bidrag till sådana organisationer som omfamnar denna. Visserligen föreslår han på typiskt politiskt vis haverikommission och kartläggning, vilket väl bara är omskrivning av det sedvanliga universalmedlet utredningar. Visst, utred gärna, men uppfinn inte hjulet för andra gången där så inte behövs! Man kan mycket väl agera på det underlag som redan finns om antalet drabbade och vetskapen om hur man "lyckats" förbi se dem. Bara att se till att få ändan ur vagnen...

Men som sagt, intentionen verkar god i denbattartikeln, som avslutas sålunda:
"Hur har Sverige kunnat misslyckas så fatalt med att skydda medborgare och asylsökande från en så specifik typ av våld? Efter haverikommissionen är det dags att agera politiskt för att komma till bukt med problemet.

När det gäller människoliv, i detta fall speciellt unga kvinnors liv, är frågorna för viktiga för att omges av politiskt käbbel. Vad som behövs är bred politisk enighet. Vissa saker är lättare att samlas kring än andra. Exempelvis att inga skattepengar ska gå till trossamfund och organisationer som reproducerar hederskultur.

Svårare är att komma överens om straff för hedersbrott. Att en separat lagstiftning måste till är uppenbart, alla partier i riksdagen bör kunna enas om det. Det behövs också en omfattande statlig kartläggning av vilka och hur många som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.
Vi måste komma ihåg att hedersbrott inte bara är mord utan även att inte få delta i all skolundervisning eller att inte få umgås med folk av det motsatta könet. Polisen måste också få resurser och utbildning för att utreda och identifiera kollektivt sanktionerat våld. Religiösa skolor, gymnasier och förskolor måste förbjudas."

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/hedersvaldet-allvarligt-partipolitiskt-kabbel-18168

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-16 16:10 #51 av: kamera0710

#50 Sista meningen lär inte tilltala den tidigare citerade Cweijman. Att vara liberal är sannerligen att vara kluven...

http://www.gp.se/ledare/cwejman-liberala-system-leder-ej-alltid-till-liberala-val-1.3784826

Anmäl
2017-08-16 16:31 #52 av: Carpinus

#51 Det var väl bra att detta faktum inte hindrade Lundgren att uttrycka sin åsikt? Ärligt talat tror jag inte Lundgren har riktigt lika bra koll på vad Cwejman tycker i denna fråga som du har (du har ju länkat till den ledaren lite här och där vid det här laget- inlägg 58 och 70 i en och samma tråd t.o.m...) Jag tror rent av Lundgren skiter i vad Cwejman anser. Det gör inte du.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-16 16:36 #53 av: kamera0710

#52 Nej, det var jättebra att han skrev vad han tyckte. Och i den sista citerade meningen i #50 instämmer vi båda, såvitt jag förstår. 

Anmäl
2017-08-16 17:10 #54 av: Carpinus

Ja, för mig får man gärna stänga dem, men det är inget jag brinner för direkt.( Jag har aldrig låtit skolgången påverka min utbildning, för att låna ett citat av Mark Twain.)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-16 19:44 #55 av: Carpinus

Aktuellt rättsfall:

"46-åringen vägrade lyda den äldre släktingens order att avrätta sina två äldsta döttrar.
Då lurades han ut på en fisketur och höggs ihjäl.
Nu åtalas den 50-årige släktingen."---

"46-åringens döttrar hade tagit kontakt med pojkar. Det gillades inte av släkten och han beordrades av 50-åringen att döda döttrarna."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/vagrade-avratta-sina-dottrar-blev-mordad-sjalv

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/aklagaren-finns-en-hederkonflikt-bakom

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-16 19:48 #56 av: Hayabusa

#55 Fy f-n Kräks

Anmäl
2017-08-17 15:25 #57 av: Carpinus

#55 Mer om Grycksbofallet och dess anknytning till andra uppmärksammade mord:

http://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/misstankt-hedersmordare-ar-slakt-med-fadime-sahindal/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-18 07:16 #58 av: Carpinus

Allt fler debattörer och ledarskribenter ser det som hög tid för en tydligare lagstiftning mot hedersrelaterade brott. Alice Teodorescu i GP hör till dem, och hon hymlar inte med vilka hon ser som uppenbara bromsklossar i spåret mot en sådan lagstiftning i en krönika som hon avslutar:  

"I Sverige försökte många vänsterfeminister, inte sällan med uttalat starkt antirasistiskt engagemang, länge blanda samman korten. Med emfas hävdades det att hedersvåld bara är en variant av mäns generella våld mot kvinnor. Det är en grav förvanskning av en brottstyp som borde ha en egen brottsrubricering i brottsbalken. 

Hedersrelaterade brott skiljer sig på en rad relevanta punkter: brotten sker i linje med, inte i strid med, rådande kulturella normer. Hela familjer eller klaner, i såväl ursprungs- som det nya hemlandet, kan vara involverade. Offret kan dessutom vara av bägge kön och ha vilken sexuell läggning som helst. 

Viljan att framstå som tolerant inför det mångkulturella samhällets alla schatteringar får aldrig resultera i relativism av det slag som skett. Hedersvåld kan inte jämställas med befintliga brottsrubriceringar. En ny lagstiftning som utgår från det specifika brottets komplexitet behöver omgående tas fram."  

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-18 14:49 #59 av: Carpinus

#49 Dom i målet där en 17-årig flicka som bodde på skyddat boende rövades bort  av föräldrar och syskon för att giftas bort har fallit. GP skriver

"Alla familjemedlemmar döms för olaga frihetsberövande. I domen står det att familjemedlemmarna "uppsåtligen och med våld berövat målsäganden friheten genom att tvinga in henne i en personbil och föra henne från platsen." Det står även att alla var ense om vad som varit avsett att ske. 

Flickans mamma och pappa döms till tio månaders fängelse och båda bröderna döms till skyddstillsyn med samhällstjänst 160 timmar. Utöver det ska familjemedlemmarna solodariskt betala ett skadestånd till flickan på 20 000 kronor." 

Något säger mig att vi inte har hört sista ordet i den här historien... Ledsen

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-24 14:18 #60 av: Carpinus

Föräldrarna till en flicka som gifts bort under sommarlovet sitter häktade i Västerås för äktenskapstvång. Åklagaren skall ha väckt åtal eller begärt förlängning av häktningen inom 14 dagar.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/bortgift-under-sommarlovet

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-25 20:46 #61 av: Carpinus

Anosh Ghasri, krönikör på Dagens Samhälle och och kommunal enhetschef på boenden för ensamkommande, tycker att det räcker med utredningar om hedersvåld nu och att samhället måste bli mer resolut i hanteringen av hedersproblematiken. Han avslutar sin krönika:

"Ökningen av hedersmord vittnar vidare om hur människor med för det svenska samhället radikalt annorlunda normer och avvikande syn på individen och rättskipning vistas bland oss, men utanför den nationella gemenskapen. Människor som lever, dömer och döms till döden utanför majoritetssamhällets rättsliga ramar.

Den hejdlöst romantiska mångkulturella drömmen, understödd av kulturrelativismen som gött en politisk undfallenhet, har gett upphov till miljöer där individuella rättigheter är lika obefintliga som det svenska levernet är främmande och icke önskvärt.

Handlingar väger alltid tyngre än ord. Det är inte fler utredningar som behövs, utan adekvata brottsrubriceringar, kännbara straff och utvisningar i de fall det är möjligt. Läpparnas bekännelser måste lämna plats för resoluta åtgärder."

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/kamp-mot-hedersvald-bara-lapparnas-bekannelse-18271

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-12 08:12 #62 av: Carpinus

Carina Ohlsson, ordförande för S-kvinnorna, anser att regeringen är för passiv och senfärdig i sin hantering av hederskulturen i Sverige. I ett inlägg på Aftonbladet debatt skriver hon bland annat:

"Patriarkala strukturer finns överallt. Kvinnor utsätts för våld och förtryck i alla samhällsklasser, i alla kulturer, av olika skäl. Men hederskulturer är en särskild form av strukturellt förtyck, där hela grupper eller familjer utövar sträng kontroll av varandras (framför allt barn och ungas), liv, livsval och sexualitet.
Regeringen har tagit flera initiativ för att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck, motverka barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning. Samtidigt återstår mycket, det görs för lite och det går för långsamt."---

 "Vi har en feministisk regering som vi vet tar den här frågan på stort allvar. Men att ta avstånd räcker inte, det är dags nu för regeringen att gå från ord till handling och sätta stopp för det hedersrelaterade förtrycket och våldet."

http://www.aftonbladet.se/debatt/a/72oJ9/det-ar-inte-rasism-att-stoppa-hedersvaldet

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-22 17:37 #63 av: Carpinus

Tre personer har häktats vid Östersunds tingsrätt för att ha försökt att tvinga en ung kvinna till giftermål. Åtal skall vara väckt senast den 5 oktober.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-27 08:09 #64 av: Carpinus

#55 Dom i målet kring mannen som vägrade avrätta sina döttrar och därför själv mördades faller idag.

"Under onsdagen faller domen mot mannen i 50-årsåldern som misstänks ha mördat sin 46-årige släkting med en sax i halsen vid en sjön Stensjön i Dalarna i början av sommaren."---

"Enligt förhör med anhöriga i förundersökningen så har konflikten pågått i ungefär två år och ska ha startat när 46-åringens två döttrar skadade hand med två stycken manliga skolkamrater.
– Det spreds alltså helt osannolika rykten om detta, menar 46-åringens hustru i polisförhör.
Hon berättar vidare för polisen hur både hon och döttrarna ska ha blivit kränkta och kallade för bland annat horor. Därefter berättar hon att den nu mordmisstänkte och ytterligare en släkting ska ha skrikit till 46-åringen:
”Om du har någon heder ska du avrätta dina döttrar”, enligt polisförhören."---

"Både 46-åringen och den mordmisstänkte mannen i 50-årsåldern är släkt med Fadime Sahindal som mördades 2002 i hederns namn."---

http://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/jo9kw/valde-dottrarna-over-slakten--mordades-vid-sjon

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-27 11:17 #65 av: Carpinus

#64 Gärningsmannen döms för mord till 12 års fängelse, medan hedersbrottstalan ogillas. Finns nog förutsättning att ärendet överklagas till nästa instans.

http://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/vagrade-morda-sina-dottrar-da-blev-han-sjalv-mordad/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-27 13:11 #66 av: Carpinus

#65 Det här är alltså den tredje dömde mördaren i släkten - spåren förskräcker...Förskräckt

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-27 14:50 #67 av: Hayabusa

#66 Påminner mig om tidigare ämnet "Familjen".

Anmäl
2017-10-04 09:03 #68 av: Carpinus

Fyra debattörer, bl.a. riksdagsmannen Robert Hannah (L) och Sara Mohammad, grundare av "Glöm aldrig Pela och Fadime", tar i en debattartikel på SVT Opinion upp hedersrelaterat våld och -förföljelse som drabbar HBTQ-personer, men frågeställningen känns allmängiltig. De skriver bl.a:

 "Hedersförtryck existerar inom olika religioner och kulturer. Så många som 240 000 unga i Sverige befaras leva under hedersrelaterade familjenormer och mörkertalet tros vara stort.

Det finns ett motstånd mot att vilja se hedersförtrycket och vi som skriver denna artikel har ofta mött det vi kallar för bromsklossar. Personer som blundar för och argumenterar emot för att inte riskera att anklagas för rasism eller att peka ut en viss grupp.

Vi undrar på vilket sätt det kan vara rasism att arbeta för dem som förtrycks? Förövarna är individer som givetvis ytterst har att ta ansvar för sina handlingar. Som ska lagföras alldeles oavsett vem han, hon eller hen är. Alla är lika inför lagen!" ---

https://www.svt.se/opinion/mats-nordstrom-robert-hannah-sara-mohammad-om-hbtq-och-hedersvald

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-04 10:03 #69 av: Hayabusa

"Ungdomarna på HVB-hemmet där jag jobbade hade ofta svårt att förstå innebörden av jämställdhet och vad den gör för nytta. Det finns många exempel på okritiska resonemang jag hört kring kvinnor och fördomar. Jag träffade en kille som hade lärt sig i skolan i sitt hemland att kvinnor är födda med en halv hjärna… att kvinnor bara är värda hälften så mycket som en man är ett annat. En annan kille vars mamma kommit till Sverige tillät inte henne se honom spela på fotbollsmatcher eftersom där fanns främmande män.

Listan kan göras lång.

Väldigt få av de ensamkommande ungdomarna (alla killar) som jag mött har alls reflekterat över kvinnans situation i deras hemländer: att kvinnor inte går ut utan manligt sällskap, att kvinnor och män umgås separat, eller att kvinnor ska täcka sin kropp på sätt som män inte behöver göra… det är sällan något de diskuterar. Det är normalt och ofta tycker de också att det är ganska bra."

Saxat från Jens Ganmans sida

Anmäl
2017-10-04 10:04 #70 av: Hayabusa

Mer från samma sida:

"Jämställdhet, ja… Migverkets personal var lyriska när de kom till oss och hade information om just jämställdhet, men samtidigt visste de mycket väl att kvinnor satt inlåsta just då och inte fick komma på informationen… fullständigt absurt…

De visste att många kvinnor satt inlåsta på rummen men de agerade inte. De gånger jag såg alla kvinnor på boendet samtidigt var f.ö när vi hade stora brandövningar… Jag fick en chock då när jag helt plötsligt insåg hur många fler som sitter på rummen än jag trodde."

Anmäl
2017-10-04 10:05 #71 av: Hayabusa

”De ser kvinnor, inte bara svenska men europeiska kvinnor överlag, som allmänt dåliga. De har en bild av att kvinnor i västvärlden skiljer sig lättvindigt och skaffar barn med flera olika män.”


Anmäl
2017-10-04 10:08 #72 av: Carpinus

#70 Beklämmande - och skrämmande! Förskräckt

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-04 10:10 #73 av: Hayabusa

"Jag tror inte att svenskar/myndigheter/skolor m.fl. förstår hur djupt rotad religionen är för de som kommer hit… och man kan inte bara tro – utifrån det perspektivet – att de utan prut ska acceptera och förstå det svenska förhållningssättet.

Det märks tydligast bland de som är lågutbildade/obildade. De jag träffat som har högre utbildning på universitetsnivå… i den gruppen finns det en hel del ateister eller i alla fall en vilja att hårt ifrågasätta religionens makt och inflytande över människors vardagsliv."

Saxat från Jens Ganmans sida

Anmäl
2017-10-04 10:11 #74 av: Hayabusa

#72 Ja, sannerligen. Intressant men dyster läsning.

Anmäl
2017-10-04 11:16 #75 av: Carpinus

Aktuellt rättsfall:

"Det var i somras som den 19-åriga kvinnan från Västmanland togs med på resan till irakiska Kurdistan – mot hennes vilja. Målsägandebiträdet Gunilla von Wachenfeldt beskrev det under rättegången som att pappan kontrollerat 19-åringens liv:
– Han har utsatt henne för kränkningar under tre års tid, efter att hon haft en pojkvän och intimt umgänge."---

"Nu döms föräldrarna till fängelse för äktenskapstvång av Västmanland tingsrätt. Pappan, som också fälls för ofredande, döms till ett år och fyra månader i fängelse. Mamman döms till ett år. Båda ska även betala skadestånd om sammanlagt 90 000 kronor."---

"Föräldrarna, som bott i Sverige i 17 år, nekar till brott. Både mamman och pappan säger i förhör att äktenskapet skett frivilligt. Pappan säger bland annat att:

– Min släkt kan inte trycka på något, det är min dotter och det är jag som bestämmer gällande familjen. Det är inte min släkt som bestämmer över min familj. I slutet är det hon som bestämmer."---

http://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/nu-faller-dom-mot-foraldrar-som-atalas-for-tvangsgifte/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-04 11:19 #76 av: Hayabusa

#75 Bekant mönster, dessvärre.

Anmäl
2017-10-06 15:07 #77 av: Carpinus

Ännu ett tvångsgifte: 

Tre personer, två kvinnor och en 38-årig man, åtalas vid Östersunds tingsrätt för äktenskapstvång mot en 15-årig flicka, syster till mannen. "Motivationen till äktenskapet ska ha varit att återupprätta flickans heder", skriver SVT.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/tvingade-15-aring-in-i-aktenskap-atalas

(Tas även upp under barnäktenskap.)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-09 21:08 #78 av: Carpinus

Joakim Lamotte reagerar i GP över jämställdhetsminister Åsa Regnérs maning till alla män att ta sitt ansvar för hedersvåldet i Sverige. Lamotte påminner sig att Regnér var  för 16 år sedan jobbade i statsrådsberedningen som planeringschef hos jämställdhetsministern i Göran Perssons regering när Fadime Sahindal höll sitt berömda tal till Riksdagsledamöterna. Lamotte undrar vad Regnér och andra politiker sysslat med sedan dess, och på vilket sätt "vi vanliga män" kan ta det ansvar som politikerna inte lyckats ta. Ur krönikan:

”Jämställdhetsministern uppmanar män att ta ansvar för hedersvåld” är rubriken på den artikel i Aftonbladet, 27/9-2017, där Åsa Regnér intervjuas med anledning av det ökande hedersvåldet i Sverige. Enligt artikeln har exempelvis de hedersrelaterade rättsfallen som når domstol ökat med 50 procent sedan 2015 och dessutom sker en kraftig ökning av antal samtal till den nationella telefonlinjen för hedersrelaterat våld och förtryck."---

"Nu, 16 år efter Fadimes tal i riksdagen, är Åsa Regnér jämställdhetsminister och uppmanar män att ta ansvar för hedersvåldet. Personligen tar jag som man gärna ansvar, om jag bara visste hur. Hur skall jag stoppa oskuldskontroller, könsstympning, barngiftermål, tvångsgifte och hedersmord? Det får Åsa Regnér gärna förklara. Sedan kan hon även förklara varför hon och hennes politikerkollegor, både till höger och vänster, har låtit det gå så här långt? Efter Fadimes tal i riksdagen kunde man ha trott att hedersvåldet skulle minska i Sverige, men det blev precis tvärtom. Hur ser jämställdhetsminister Åsa Regnér på sitt eget ansvar för detta? Har hon rannsakat sig själv överhuvudtaget?"

"Vilket ansvar har jag för det ökande hedersvåldet?" (GP)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-09 21:17 #79 av: Carpinus

#78 Medieprofilen Paolo Roberto reagerar också på Regnérs utspel, men han är inte lika diplomatisk som Lamotte när han säger sin mening på Twitter. "Fixa det här eller håll käften!", uppmanar han Regnér, och tillägger: "svenska politiker har i decennier gjort 100% fel i alla frågor som har med integration att göra… inkompetens, förnekelse och floskler”.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-09 22:16 #80 av: Hayabusa

Ja, det är en väldigt bra fråga - hur ska jag som man få stopp på de utvecklingen? Knacka dörr? Hålla ett tal på torget? Kärleksbomba? Kramkalas?

Anmäl
2017-10-09 22:33 #81 av: Hayabusa

Ta den här gubben t ex. Vems ansvar är det att få honom "på rätt spår"? Mitt? Politiker? Det var åtminstone inte jag som helt utan krav bjöd in honom till Sverige. 

Anmäl
2017-10-09 22:59 #82 av: Carpinus

#81 Mannen påstod tydligen senare att han sade så "bara för att skapa debatt" - tro  det den som vill...

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/var-for-konsstympning-for-att-skapa-debatt

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-09 23:07 #83 av: Hayabusa

#82 Nja, det tror jag som jag vill. J-t underligt sätt att skapa debatt på. 

Anmäl
2017-10-10 14:54 #84 av: Carpinus

Fjorton barn har försvunnit under sommarlovet från sina skolklasser i Göteborg. Det är oklart hur många som försvunnit i landet totalt, men Nationella kompetensteamet kan bekräfta 127 fall sedan 2014. Enligt samma källa är tvångsäktenskap  en ofta förekommande anledning till försvinnandena.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-12 20:08 #85 av: Carpinus

Under uppsegling:

"Två föräldrapar i Västerås har anhållits, misstänkta för att ha tvingat sina ungdomar att gifta sig med varandra. Ungdomarna är 16 och 17 år.

Kammaråklagare Jessica Wenna bekräftar att det finns fyra personer anhållna. De greps i onsdags.

– Ärendet är väldigt känsligt, så just nu vill vi inte lämna någon information, säger Jessica Wenna."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/fyra-anhallna-for-misstankt-aktenskapstvang

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.