Ordet fritt. Fria diskussioner

Förutsättningar för ett normalt samhälle- 3

2017-06-26 13:27 #0 av: Carpinus

Den första tråden i den här serien startade hösten 2014, och anledningen till titeln var att en polis i ett uttalande ansåg att ett anständigt sätt att uppträda är en förutsättning för att få samhället att fungera normalt.

Tyvärr har det visat sig att det är mycket som inte alltid fungerar "normalt" på sina håll, såsom vandalism, störningar och oroligheter, bland annat i form av attacker mot blåljuspersonal och andra.

Det här är tredje tråden i denna serie, den föregående finns här.


Anmäl
2017-06-26 16:30 #1 av: Carmarino

Delegationsledaren för Moderaterna i Bryssel Gunnar Hökmark skriver:

Utvisa de som inte respekterar våra lagar

Vi ska vara en fristad för dem som söker sig från terror och förtryck. Inte för dem som genom sin ideologi sympatiserar med just det, skriver Gunnar Hökmark (M).

Det är viktigt att Sverige är ett land som kan bidra till ett öppet Europa. Vår fördel framför andra ska vara att man kan fly hit från krig och förtryck för att bygga sig ett nytt liv. För att vi ska kunna vara det inte bara i högtidstal utan också i verklighet kräver det en svensk politik som bygger på öppenhet för dem som flyr i kombination med tydlighet om vilka lagar och regler som gäller i vårt land. Framförallt handlar det om att svensk lag ska respekteras och följas, inte bara av enskilda människor utan också av regeringen och av de myndigheter som har ett ansvar för att upprätthålla lagarna.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-06-26 17:03 #2 av: sponny

Appropå diskussionen i slutet av den förra tråden och denna länken: http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/WVvaL/polisen-skot-varningsskott-vid-stenkastning-i-goteborg
Bränder och stenkastning från ungdomar mot polis som avlossar varningsskott. Jag kan ju missat något men jag har hört liknande historier innan. Så min fråga är, när sjutton blev Hisingen Västbanken?

Anmäl
2017-06-27 10:32 #3 av: Tjeja

#1
Tänk att det skulle till så *äla mycket tid innan en något annat parti än SD skulle få tummen ur o säga detta så det hörs?

Gillar personligen inte m, men Gunnar Hökmark är nu min nya favorit bland dem!

När ska nu bara vänstersidan av politikerblocket börja rensa i sina led och verka för att skyddsbehövande verkligen får skydd och kriminella faktiskt utvisas!?

Som det är i dag är Sverige en fristad för världens alla våldsverkare och förtryckare. 😭

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-06-27 10:56 #4 av: Carpinus

#2 Ja, ställningarna har ju flyttats fram stegvis till vad som väl blivit "det nya normala". Och nu ligger det väl lite i luften att vi kan stå inför ett sommarupplopp - det behövs bara en sökt tändande gnista för att det hela skall braka loss, i ett läge när poliser saknas och rikspolischefen ropar "hjälp oss, hjälp oss" och talar om "akut läge".

Den uppenbara faran är om oroligheterna inte  begränsas till en plats den här gången - ett mått  Rinkeby, en nypa Biskopsgården och en del Rosengård, garnerat med Vivalla och Rinkeby Ängar, så är kaoset ett faktum...


Anmäl
2017-06-27 10:59 #5 av: Tjeja

Jo... risk för något på en helt annan nivå än Husby förra gången.. 😦

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-06-29 08:34 #6 av: Carpinus

Polisförbundet har med hjälp av Novus genomfört en webbenkät som besvarats av drygt 2 000 av fackets medlemmar. Undersökningen visar att sju av tio poliser upplever att utsattheten för hot och våld har ökat de två senaste åren.
Av poliser i ingripandeverksamheten säger sex av tio att de utsatts för hot, våld eller trakasserier under de senaste tolv månaderna.

SR Ekot rapporterar: "Våldsamt motstånd, följt av sten- och flaskkastning, är de vanligaste våldssituationerna, medan hoten ofta är verbala och ibland involverar polisernas privatliv.
– De säger att de vet var man bor och så, säger Alexandar Jeremic som är områdespolis i Botkyrka."---


Anmäl
2017-06-30 07:47 #7 av: Carpinus

Expressen har en stor granskning om "konfliktzon Stockholm". Gängen, nätverken och 192 av dess medlemmar - ett stycke Sverige av idag...

https://www.expressen.se/nyheter/qs/gangen-inifran/konfliktzon-stockholm/192/


Anmäl
2017-06-30 09:26 #8 av: Carpinus

Göteborgspolisen har nu utvärderat kravallerna vid Götaplatsen den 2 juni som det skrevs om på förra tråden. Polisen säger att de bråkande inte ingick i de firande studentskarorna, utan att de handlar om gäng som utnyttjade situationen till att störa festligheterna och angripa polisen. Man vill nu införa förbud mot studentfirande på Götaplatsen.

"Dålig skyddsutrustning, för få poliser och långsamma ledningsbeslut. Så beskriver flera poliser insatsen vid det våldsamma upplopp på Götaplatsen tidigare i somras i interna tillbudsrapporter."---

"Det var den 2:e juni i år som ett studentfirande på Götaplatsen urartade till våldsamt upplopp, något SVT Nyheter rapporterat om tidigare.
Flaskor, gatstenar, stolar och smällare slängdes mot polisen och andra förbipasserande."---

"– De tog bland annat möbler från uteserveringar och kastade på polisen. Det ska inte handla om studenter på flaken utan om andra ungdomar, sa Hans Lippens.
Händelsen rubricerades som våldsamt upplopp."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/polisen-kritisk-till-insatsen-vid-gotaplatsen


Anmäl
2017-07-09 21:12 #9 av: Carpinus

Två ungdomsgäng på totalt femtontalet individer har drabbat samman i Grästorp. En person uppges ha blivit knivhuggen och förts till sjukhus.

Källa.


Anmäl
2017-07-12 05:39 #10 av: Carpinus

Polis kallad till Bredäng centrum sent igår kväll, då två bilar stod i brand. När patrullerna kommit fram möttes de av ett gäng ungdomar som kastade sten. Ingen greps, och bränderna är släckta.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/MVqp0/polis-utsatt-for-stenkastning-efter-larm-om-bilbrander


Anmäl
2017-07-12 15:17 #11 av: Carmarino

Apropå bilbränder... Skämtar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-07-12 15:26 #12 av: Carpinus

#11 Haha - det skulle bli besvärligt för han som greps med 17.000 tändstickor i bagaget...


Anmäl
2017-07-12 16:17 #13 av: Carmarino

#12 Många vapenlicenser blir det... Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-07-14 08:39 #14 av: Carpinus

Människor avlossar skjutvapen i kriminella sammanhang dagligen - och det händer även långt från förorterna: i går kväll blev en man skottskadad i Värnamo och en i Herrljunga.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/k5XoB/man-skjuten-med-flera-skott-i-varnamo

http://www.expressen.se/gt/just-nu-ung-man-skjuten-stor-polisinsats-pagar/


Anmäl
2017-07-15 12:25 #15 av: Carpinus

" I London har syraattacker förvandlats till vardagsbrott. 1 800 rapporter om överfall med syra har rapporterats i huvudstaden sedan 2010. Polisen ser en klar koppling till rån och gängbrottslighet." ---

TT

Måtte det inte sprida sig hit!


Anmäl
2017-07-15 18:54 #16 av: sponny

#15 Vänta bara. Det kommer med tiden, det kommer...

Anmäl
2017-07-15 18:59 #17 av: Carpinus

#16 Ja, risken är nog uppenbar...


Anmäl
2017-07-16 10:14 #18 av: Carpinus

Gästkrönikören Thomas Gür i GP anser att "återupprättandet av rättsstaten" är högsta prioritet:

"Det som hastar mest är att återupprätta rättsstaten i hela landet – att ordningsmakten återtar allt förlorat territorium och också utverkar och verkställer kännbara straff mot dem som angriper poliser och räddningspersonal. Formuleringen om territoriet kan låta drastiskt, men det är ohållbart att till exempel poliser i den första bilen måste invänta en andra polisbil för att genomföra ett ingripande i vissa områden -så att den andra polispatrullen kan vakta den första polispatrullens bil under tiden."---

GP


Anmäl
2017-07-16 13:00 #19 av: Carpinus

#15 #16 Med tanke på hur lång tid det tar från förslag till gällande lag i Sverige skulle det ju kunna finnas skäl till börja förbereda en lag likt den engelska redan nu - i synnerhet som vi i likhet med britterna försöker ta krafttag mot pistoler och knivar i kriminella kretsar.

"På måndagen kommer parlamentsledamoten för Labour Stephen Timms att leda en debatt om kraven på att innehav av frätande vätskor ska vara brottsligt, med knivlagen som jämförelse.
Förslagen handlar om lagar som gäller i England och Wales. Skottland har ett eget rättssystem."---

"Polisens krafttag mot vapen som pistoler och knivar tros ha fått många yrkeskriminella att använda syra för att förstöra bevis. I somliga fall tycks själva syftet vara att bränna sönder någons ansikte som hämnd."---

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/storbritannien-ser-over-straff-efter-syrattacker


Anmäl
2017-07-26 16:09 #20 av: Carmarino

Csaba Bene Perlenberg skriver i krönikan Vanliga människor behöver inte bära skottsäker väst bl.a. följande:

I våras föreslog Allan Widman (L), riksdagsledamot från Malmö, att det borde krävas tillstånd för att införskaffa skyddsväst. Att det inte redan är på det viset är ännu ett exempel på en vek och naiv lagstiftning som möjliggjort framväxten av en aggressiv organiserad brottslighet. Ordningsvakter och annan säkerhetspersonal borde i realiteten vara de enda som skulle få köpa och bruka skyddsvästar. Även import och smuggling in i landet av privatpersoner borde kriminaliseras. I dag finns det regler om tillståndsplikt för produktion, införsel och utförsel av krigsmateriel, som skottsäkra skyddsvästar egentligen klassas som. Det är uppenbart att lagstiftningen måste moderniseras och bli betydligt mer restriktiv.

Dessutom borde yrkeskriminella som utsätts för rutinmässiga personkontroller och som ertappas med skyddsväst få den omedelbart konfiskerad och förverkad.

Ingen vanlig människa med ett normalt liv har behov av en skottsäker väst.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-07-26 16:38 #21 av: Hayabusa

#20 Här snackar vi om ett klädesplagg som är helt galet sjukt att bära "till vardags".

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.