Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Rättsfrågor/Integritet

"Rättssystemet hotas av kollaps"

2016-02-13 22:11 #0 av: eskils

"Polis: Rättssystemet hotas av kollaps

Med 20  000 poliser tillhör Sverige de länder i Europa som har den absolut minsta polisstyrkan i förhållande till invånarantalet. Skulle vi följa EU-snittet borde Sverige i dag ha en poliskår på cirka 30 000 poliser, skriver polisinspektör Lars Alvarsjö.

Sveriges förmåga att bekämpa brott har under de senaste åren försämrats markant.

Flyktingkrisen och terrorhotet har inneburit en stor påfrestning för poliskåren.

Antalet nyanlända och brottsutvecklingen i stort gör att polisen i framtiden inte kommer att kunna klara sina uppgifter med nuvarande resurser.

Det räcker dock inte att bara satsa på polisen – man är tvungen att göra en översyn av hela det svenska rättssystemet. Samhällets förmåga att angripa brottsligheten förutsätter att hela rättskedjan fungerar.

I dag har vi ett stort antal så kallade yrkeskriminella. De flesta av dessa har en historia med långvarigt missbruk och kriminalitet. De finansierar sitt narkotikamissbruk genom att på heltid begå brott. Andra ingår i kriminella utländska grupperingar som reser in i Sverige för att begå brott. Dessa grupper har i dag blivit i stort sett straffimmuna.

Åklagarna mäktar inte med den stora arbetsbörda som dessa grupper orsakar. I stället för att anhålla och häkta dessa personer så lämnas åtalsunderlåtelse för merparten av de begångna brotten. Åklagarna väljer oftast att försätta en gripen på fri fot trots att han enligt rättegångsbalkens regler kan och bör begäras häktad.

Antalet personer som avtjänar fängelsestraff är nu det lägsta på tio år. Sammantaget resulterar denna oförmåga från rättsväsendet i gigantiska kostnader för samhället – dels ekonomiskt men även vad gäller ­lidande för brottsoffren.

I en mängd förorter råder laglöshet där de kriminella gängen tagit över och bestämmer spelreglerna. Till dessa områden tvingas polisen åka minst två patruller på jobben. En patrull som har till uppgift att lösa uppdraget och en patrull som bevakar polisbilen för att förhindra skadegörelse. I dag hör det till vardagen att poliser i dessa områden möts av stenkastning, molotovcocktails, hot och annat våld. Det har även förekommit att en skarp handgranat kastats mot polisfordon. Även brandkår och ambulanspersonal utsätts för attacker under uppdrag i dessa områden. Gängkonflikter har flera gånger resulterat i uppgörelser på öppen gata utan hänsyn till oskyldiga förbipasserande.

Nyrekryteringen till de kriminella gängen måste stoppas! I annat fall kommer vi se en dramatisk ökning av gruppen grovt kriminella redan inom några år.

Polisens förmåga att upprätthålla lag och ordning är central i en demokrati. Hur statsmakterna ser på polisen påverkar givetvis möjligheterna till att nå resultat. I dag känner Sveriges poliser stor frustration över de kraftigt försämrade löne- och arbetsvillkoren. Resultatet blir att allt färre söker till polisutbildningen och fler och fler poliser känner sig tvingade att lämna yrket."

SvD


Anmäl
2016-02-13 23:37 #1 av: Huygens

Undra vad Löfvens nya motto kommer att bli?

Det ska vara ordning och reda, och knark på freda'


Anmäl
2016-02-14 10:16 #2 av: gruvel

Kan tro det som bekymrar Alversjö av rödgrönrosa och kanske L ses som Sveriges eget fel genom "strukturell diskriminering" av vissa kategorier både nya och gamla svenskar och även som följder man får ta av nationalstatens gradvisa önskvärda utsuddande till förmån för internationalism och öppnare gränser (en av EU:s grundpelare). 

Anmäl
2016-02-14 10:40 #3 av: [Bermudas]

#0 Viktig artikel!
Läget ser onekligen inget vidare ut.
Såg en åklagare som visslar om sakernas tillstånd. Han skrev i anslutning till denna artikel och det var hans första insändare sa han. Han menade att läget var så illa att han kände sig tvungen att gå ut och skriva om saken. Många ser bara till sig själva i branschen men det finns röster som höjs och andra som bara beklämda och oroade väntar på vad som kommer utvecklas framöver....

Anmäl
2016-02-14 10:47 #4 av: [Bermudas]

#2 "..även som följder man får ta av nationalstatens gradvisa önskvärda utsuddande till förmån för internationalism och öppnare gränser (en av EU:s grundpelare). "
Det är nog det som är den bakomliggande drivkraften för det som hänt.

Anmäl
2016-02-14 10:52 #5 av: [helga21]

Ja det frestar på, på vårt rättssystem det ska alla veta. Aldrig har väl domstolarna haft så mycket att göra?

Anmäl
2016-02-14 10:55 #6 av: [Bermudas]

#5 Arnstad säger att brottsligheten stadigt minskat sen fyrtiotalet!
Så det du säger Helga kan inte stämma;-)
(Ironisk)

Anmäl
2016-02-19 15:17 #7 av: gruvel

Alversjö berör inte ministerns idé om att "strulputtar" som attackerar utryckningpersonal i tjänst kunde få praktisera som brandmän m.m. Han nämner att polisen numera får åka i två bilar till många områden för slippa skadegörelse på bilar. Väntar på nytt uppslag från ministern, puttarna kunde praktisera som bilbevakande poliser så behöver bara en bil skickas ut.  Men är polisens lönesättning verkligen sådan att den kan locka någon pröva?

Anmäl
2016-02-19 16:35 #8 av: kallepudas

& så kan en massa personer som kända komiker & andra skojare som antagligen sitter på betryggande avstånd från all dynga säga att sverige har blivit tryggare. 

Ja det räckte väl så.

Anmäl
2016-02-19 18:19 #9 av: eskils

Det kan nog bli riktigt farligt när en så stor andel av svenska poliser är missnöjda med både sin högste chef, sina arbetsvillkor och den stora påtvingade omorganisationen. Vad händer om många av dem hoppar av? Vad händer om polisen går i strejk? Om rättssystemet redan idag hotas av kollaps...... Fattar inte regeringen hur viktigt det är för en rättsstat med en fungerande poliskår?

"Svenska poliser sågar den stora omorganisation som just nu pågår, enligt en ny undersökning. Polisförbundet kräver att regeringen sätter tillfälligt stopp i förändringen. Men inrikesminister Anders Ygeman säger nej till kravet.

Noll procent av Sveriges poliser tycker att omorganisationen har gjort arbetet mer effektivt. Endast ett fåtal, 13 procent, tror att polisen i framtiden blir mer effektiv. Allt enligt en ny undersökning från Polisförbundet som presenterade på tisdagen."

DN


Anmäl
2016-02-20 09:19 #10 av: [Bermudas]

#9 Dom lär sig tydligen aldrig. Dom lyssnar bara på sig själva.
Samma som när polisen villle ha bort länspolismästaren "Kapten Klänning" (Göran Lindberg) som inte var kompetent. Men Bodström ansåg han var så feministisk och fin, hade fullt förtroende. Varför lyssna på gnälliga poliser, typ.
Sen uppdagades det att inte nog med att Göran Lindberg var feminist, han var våldtäktsman, kopplare och sexköpare som hade fullt upp med sitt "fritidsintresse".

Anmäl
2016-02-20 21:14 #11 av: Fillifjonkan60

På tal om nya trygga Sverige

Från "Polisen Södermalm" på Facebook:

"Ursäkta, har det hänt något?

Under helgen har vi fått många frågor av er resenärer i kollektivtrafiken då vi patrullerat med förstärkningsvapen.

Sedan Sverige i höstas höjde hotnivån avseende terror finns det i Stockholm alltid tillgänglig personal med förstärkningsvapen.

För din trygghet har vi då vi haft tid förlagt extra synlighet i tunnelbanan.

Trevlig helg."

Anmäl
2016-08-03 23:44 #12 av: eskils

Ännu en polisman som slår larm:

"En polis i Västernorrland sågar polisens nya organisation jäms med fotknölarna och pekar på massflykten av poliser och försämrade resultat i polisens arbete. Själv överväger polisen att sluta.

– Jag har alltid trivts inom polisen, men jag har för första gången sökt ett jobb utanför polisen och fick det dessutom. Och jag ångrar att jag inte tackade ja, på grund av vad som sker inom polisen för närvarande, säger polisen, som vill vara anonym. (...)

– Det här är så nära katastrof som det kan bli, säger polisen och säger sig ge uttryck för vad många andra representanter för lagens långa arm i länet upplever. (…)

Polisen menar att den skönmålande bild som förmedlas av polisledningen både centralt och regionalt inte stämmer överens med verkligheten.

– Det här är vansinne. Det här är den största slakten av Moder Sveas statskassa som någonsin genomförts. Det finns ingenting som det går att jämföra med, säger polisen.”

Allehanda


Anmäl
2016-08-03 23:53 #13 av: Huygens

Systemkollaps, åklagare slår larm. Sverige har fler poliser än någonsin, ändå råder det polisbrist i Östergötland.


Anmäl
2016-08-04 11:23 #14 av: eskils

#13 Du anger en felaktig rubrik på din länk. I artikeln du länkar till står ingenstans att Sverige har fler poliser än någonsin! Och även om det är så, vore det ju bara naturligt eftersom vi har en större befolkning än någonsin. Annars är det en bra artikel du har hittat.

I artikeln framgår dessutom att det råder farlig brist på poliser i hela landet, inte bara i Östergötland. Mycket bra att chefsåklagarna slår larm, för rättssäkerhetens skull! Här är artikeln i sin helhet:

"Bristen på poliser i Östergötland är skriande och får till följd att allvarliga brott inte blir utredda inom rimlig tid, enligt länets chefsåklagare.

– Det har pratats om att vi är på väg mot en systemkollaps. Jag skulle vilja påstå att det här är första tecknet på det, säger Per Andersson, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Linköping, till Corren.

Enligt honom saknas cirka 40 utredande poliser i Linköping och för vissa regionala funktioner.

– Det är med nöd och näppe vi klarar av att hantera ärenden där det sitter frihetsberövade.

Hans kollega i Norrköping, Torsten Angervåg, är lika bekymrad. Polisbristen gör att brott tar orimligt lång tid att utreda, eller inte utreds alls.

– Vi ser att vissa utredningar som gäller relationsvåld och övergrepp mot barn läggs åt sidan av resursskäl, säger Angervåg.

De båda chefsåklagarna konstaterar att erfarna poliser valt att lämna yrket och att de kvarvarande har för tuff arbetsbörda.

– Man måste skjuta till resurser till polisen så att man klarar rättssäkerheten och upprätthållande av rättsstaten. Det är vad det handlar om, säger Per Andersson.

I hela landet har larmen om akut polisbrist och pressade arbetsförhållanden kommit tätt. Exempelvis lämnade huvudskyddsombudet för Region nord nyligen in en anmälan till Arbetsmiljöverket med krav på rimlig bemanning."

SR

Rättssäkerhet är allvarliga saker, det borde vi väl alla kunna enas om. Man kan bara hoppas att vår tröga regering fattar det innan det är för sent.


Anmäl
2016-08-04 11:52 #15 av: Huygens

Att Sverige har fått fler poliser under Alliansen vet alla. Jag har bara hittat källor som sagt att dom svenska poliserna ökat kraftigt i antal dom senaste 10 åren.

Antalet poliser har bara ökat, ökat och ökat.

Expressen skriver att Sverige fick 7000 fler poliser under åren 2006 - 2012. Så någon brist på poliser är det inte. HP pratar om 3000 fler poliser på 8 år. Sverige är idag gödslat med poliser jämfört med 1990-talet. Antalet poliser har ökat kraftigt och antalet uppklarade brott har därmed minskat under samma tid.

Svensk polis har genomtvingats en kraftansträngning för att bli så höggradigt ineffektiv som det bara går.

Att polisen gör mindre nytta idag, är helt enligt statliga direktiv från politiker i båda blocken, det är uppenbart. Ett sätt att få polisen mer ineffektiv var att utnämna många fler polischefer. Var 7:e polis har idag någon slags chefsbefattning och utför inget traditionellt polisarbete.

Inofficiellt är troligen målsättningen från både Alliansen och Socialdemokratin, att före år 2020 ska var 3:e polis ha en chefsbefattning, för att garantera att så få brott som möjligt blir lösta.


Anmäl
2016-08-04 12:04 #16 av: eskils

#15 "Att polisen gör mindre nytta idag, är helt enligt statliga direktiv från politiker i båda blocken, det är uppenbart." (min understrykning)

Antingen ger du en tydlig länk som källanvisning på detta absurda påstående eller så slutar du svamla. Statliga direktiv är ju offentliga handlingar, så det borde du väl klara......


Anmäl
2016-08-04 12:08 #17 av: Huygens

Tja, den nya "polisorganisationen" t ex.


Anmäl
2016-08-04 12:12 #18 av: eskils

#17 Räcker inte. Tydlig länk och förklaring krävs för ditt absurda påstående.

Visa att samtliga partier vill att polisen ska bli "så höggradigt ineffektiv som det bara går", som du påstår i #15.

Jag är övertygad om att de flesta av våra politiker "bara" är inkompetenta, inskränkta och naiva - inte medvetet ondskefulla.


Anmäl
2016-08-04 12:18 #19 av: Huygens

Du tror att politikerna kollapsar den svenska polisen med skrivna dokument i klartext? Kanske dags att lära sej läsa mellan raderna.

Befallningen kommer från Bilderberggruppen och därifrån har aldrig ett enda skrivet dokument släppts, trots att massvis med EU-toppolitiker givits direktiv hur dom ska manipulera sina länder.


Anmäl
2016-08-04 12:23 #20 av: eskils

Statliga direktiv nämner du själv, ta fram dem då! Eller sluta svamla. Sista gången jag ber dig.

(Ingen kan tro på dina uppgifter om Bilderberggruppen, därför att de inte kan styrkas på något sätt. Bara slöseri med tid och energi från sida att tjata om dem. Gå ut i solen istället och njut av livet!)


Anmäl
2016-08-04 12:42 #21 av: Huygens

Då får du fundera på varför EUs alla toppledare flockas till Bilderberggruppen och inte släpper ut ett enda ord om vilka beslut som fattas. EU-politikerna möter cheferna för USAs krigsindustrier, chefen för Monsanto, president Obama och chefer från alla stora mediakoncerner som enkelt kan knäcka en EU-politikers karriär.

.

Samtalet kanske görs så här. Reinfeldt kallas in i ett litet rum med 20 personer och hans nye herre ger honom en befallning: "Sverige har på tok för låg brottslighet, den måste ökas 8-faldigt, så att brottsligheten når samma nivå som i USA. Du får göra en kraftstatsning för att öka svensk polis ineffektivitet samtidigt som du ökar antalet poliser och får folket att kräva strängare lagar som minskar deras friheter, i utbyte mot lite mer skenbar "säkerhet". Vi förväntar oss resultat inom 8 år."

Reinfeldt: "Varför skulle jag göra det?"

Svaret: "Vi har redan pratat med din kollega. Du och Anders Borg får jobb på Goldman Sachs och Merrill Lynch efter utfört uppdrag. Vi kommer ge dej 188 000 kr/tim."

Reinfeldt: "Självklart."


Anmäl
2016-08-29 17:51 #22 av: [Nomen Nescio]

"Christer Nordström är en veteran inom polisen. Han har varit i kåren i 47 år, och arbetar för tillfället som presstalesperson inom Uppsalapolisen.
– Jag är så jävla förbannad. Vi hinner inte med det vi ska göra helt enkelt. Man pratar fint inom polisen om att ”vara nära medborgarna”, men det du - det är helt omöjligt och är bara att glömma med tanke på hur det ser ut nu."---

"På den senaste tiden har massa politiker och poliser varit ute och larmat, men ingen gör ju något! Politikerna utlovar pengar, vilket är bra. Men det politikerna inte förstår är att polismyndigheten för tillfället är rutten i grunden. Om media visste om vad som pågår inom myndigheten just nu skulle ni ramla av stolen.
I slutändan menar polisveteranen att det är medborgarna som får lida.
– Vi är inte på gatan helt enkelt. Vi är inte ute."---

"Men man säger ju att den grova kriminaliteten går ner i Sverige. Och att brotten i stort gör det? Är det inget bra som kommit ut ifrån det här?
– Tror jag inte ett dugg på. Det är isåfall beroende på att vi inte är på gatan och helt enkelt ser att den sker. Kriminaliteten alltså.
Men kan det inte vara så att det positiva kommer framöver?
– Det är just det jag kollar på. Det långsiktiga. Det förfall som sker nu är ett långsiktigt förfall. Och ingen gör något åt det.

SVT


Anmäl
2016-09-09 13:14 #23 av: eskils

Polisinspektör Alvarsjö gör ett nytt försök att väcka de tröga politikerna:

"Den 13 februari i år skrev jag en debattartikel i SvD med rubriken: ”Rättssystemet hotas av kollaps”. Sedan dess har en mängd olika företrädare, både inom polisen men även utomstående, larmat om situationen för svensk polis. Det råder ingen tvekan om att ämnet engagerar och berör människor i deras vardag. Att svensk polis står inför den största krisen i modern tid råder heller ingen tvekan om.

Det känns därför ytterst märkligt när både statsministern och inrikesministern avfärdar detta och menar att situationen kommer att ordna sig så småningom. Det vill säga ”business as usual”. Statsministern och inrikesministern uttalar vidare att de har fortsatt förtroende för rikspolischefen Dan Eliasson.

Ett ställningstagande som jag tror att de kommer att få ångra. (...)

Polisens utredare drunknar i ärendebalanser och hinner inte ens utreda grova brott med kända gärningsmän.

Svensk polis håller idag på att förblöda. Förutom den misslyckade omorganisationen finns ett utbrett missnöje med låga löner, dåliga ersättningar för arbete på obekväm tid, bristande chefskap, urusla arbetsförhållanden och orimlig arbetstidsförläggning. Poliser i skiftestjänstgöring har idag inte möjlighet att få tillräcklig vila mellan passen eller mellan arbetsperioder. (...)

Redan den 1 oktober står polisen utan avtal och en konflikt kommer allt närmare.

Skulle detta bli verklighet kan vi vänta oss en totalkollaps för polisverksamheten och följderna kommer att ta lång tid att reparera. Hur många poliser som då väljer att lämna yrket vågar man knappt tänka på.
Så därför är det hög tid för våra politiker att börja ta sitt ansvar!

Lars Alvarsjö

polisinspektör, Region Stockholm"

SvD


Anmäl
2017-03-13 13:09 #24 av: eskils

En moderat debattör som slår larm om den bristande rättssäkerheten:

”Morell: Sverige på randen till inbördeskrig? (...)

Jag har under flera år påtalat att utarmningen av trafikpolisen har öppnat upp en motorväg för de kriminella, eftersom de kan utföra sina interna transporter utan att det sker någon som helst kontroll. Den olagliga yrkesmässiga trafiken har inneburit fritt flöde för smuggelsprit, narkotika, trafficking och vapen. För mig är det en gåta att de som har det politiska ansvaret inte ser sambandet mellan den eskalerande grova brottsligheten och polisens frånvaro på våra vägar.

Buset förflyttar sig i fordon och skall de inte få fri rörlighet på vägarna krävs det en väl fungerande trafikpolis som är synlig ute vägarna.

För övrigt är det inte enbart trafikpolisen som utarmats, omorganisationen av polisen har inneburit att många poliser lämnat yrket, utöver de pensionsavgångar som sker och det påverkar givetvis möjligheten att lösa uppdraget. (…)

Det måste helt enkelt till en förändring och sittande regering är så tafatt att man häpnar.”

Skövde Nyheter


Anmäl
2017-04-03 13:14 #25 av: eskils

Larmsignalerna fortsätter att strömma in. Men inga ordentliga åtgärder har vidtagits eller beslutats, och Eliasson har gått och gömt sig. Regeringen ser tydligen hellre att rättssystemet kollapsar än att erkänna att de faktiskt har gjort fel! En erfaren poliskommissarie skrev i januari ett öppet brev till Rikspolischefen Dan Eliasson:

"Den nya polisorganisationen är ett fuskbygge och det luftslott, det skriver Andrew Tomkinson, poliskommissarie i Region Mitt, i ett öppet brev till rikspolischefen Dan Eliasson.
Andrew Tomkinson har jobbat inom polisen sedan början av 1980-talet. Nu är botten nådd, menar han.

”Så här illa har det aldrig varit under mina 35 år som polis,” skriver han i ett öppet brev till Dan Eliasson.  (…)

Andrew Tomkinson har inte fått något svar av Dan Eliasson men säger att han fått hejarop från ett trettiotal kollegor och allmänheten.

– De tycker att det är bra att någon säger som det är och ingen har sagt emot det jag skrivit om.

SVT Nyheter Uppsala har sökt Dan Eliasson för en kommentar.

Ur brevet:

"Jag blir särskilt förundrad över planerna att ändra uppföljningssystem. Det har i mina ögon alltid varit en klassiker när det gäller att vilseleda såväl beslutsfattare som medborgare med statistik. Nu kan vi i många år framöver lugnt påstå att våra resultat inte kan jämföras med tidigare års eftersom vi faktiskt har ändrat uppföljningssystem."

”Ge oss chefer mandatet att tillsammans med medarbetarna börja reparera den skada som andra har orsakat genom att inte lyssna på professionen.”

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/polisveteranen-skriver-oppet-brev-till-eliasson


Anmäl
2017-04-03 13:54 #26 av: mangemani4

tat lugnt, magnus betner och resten utav vänster folket intygar att sverige har aldrig varit tryggare, allt är frid och fröjd, allt går så bra så, för det har de sagt. så det finns inget att oroa sig för......

Anmäl
2017-09-15 09:13 #27 av: [Carpinus]1

#25 Carina Ytterström, Polisförbundets ordförande i Västernorrland, polisinspektör och polis sedan 42 år, ger upp och går i pension några år i förtid. Hon gör det med en lägesbeskrivning i Sundsvalls Tidning, där hon bland annat skriver:

"Man har även byggt upp en mötesstruktur som inte är av denna värld. Jag skulle vilja att man utvärderar vad alla dessa möten lett till.

Har de kommit allmänheten till nytta? Har vi fler poliser i den yttre, i den brottsförebyggande samt i utredningsverksamheten? Hur många polisstationer har lagts ner de sista åren? Hur många trafikpoliser har försvunnit? Är vi närmare medborgarna?

De allra flesta är bra som chefer men de som inte var lämpliga att leda och som hade ett psykopatiskt beteende i gamla myndigheterna fick fortsätta att leda, men på högre tjänster.

Det är positivt att man från politiskt håll har lagt extra pengar till polisen från 2018, men tyvärr tror jag inte att de läggs på våra löner utan de kommer att stoppas i de hål som redan finns. Jag tror inte att vi ännu har nått botten inom svensk polis och på de få år jag har kvar kommer jag inte att få uppleva bättre tider inom polisen. "---

"Det är den största krisen som jag har varit med om i svensk polis under mina snart 42 år som polis. "---

http://www.st.nu/opinion/debatt/polisforbundets-ordforande-mattet-ar-ragat-nu-har-jag-gjort-mitt-som-polis

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-17 14:40 #28 av: Carmarino

Huvudledare i Sydsvenska Dagbladet:

Dags att skrika poliskris, Löfven.

I veckan öppnades riksdagen. Statsminister Stefan Löfven (S) läste upp regeringsförklaringen.
"Varje kvinna i Sverige ska kunna leva som hon vill. Stolt, rakryggad, självklar. Sverige ska vara tryggt för alla", läste Löfven.

I veckan kom det fram att det kan ta halvannan månad innan en anmälan om våldtäkt mot en tolvåring – med namngiven gärningsman – börjar utredas.

I veckan kom det fram att tio gärningsmän, misstänkta för en grov gruppvåldtäkt mot en 30-årig kvinna, fått gå lösa och lediga i nästan ett år. Trots att polisen genom dna-profilering snabbt fick fram namnen på flera av dem.

I veckan har polischefer paraderat genom radio- och tv-studior för att med skiftande framgång försöka förklara hur det kan komma sig att grova sexbrott inte hinns med utan läggs på hög.

Resursbrist, säger polisen. De många skjutningarna, säger polisen. Vi måste prioritera morden, säger polisen.

https://www.sydsvenskan.se/2017-09-17/dags-att-skrika-poliskris-lofven

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-12-25 14:08 #29 av: eskils

Vill man så kan man?? En lokal ljusglimt i mörkret:

"Uppsalapolisen knäcker gängen: ”Stannar inte förrän i Berlin”

Uppsalapolisens arbete mot gängkriminalitet ger resultat. På drygt ett år har fler än 150 gängmedlemmar gripits, skriver Aftonbladet.

38 vapen har beslagtagits tillsammans med 20 kilo cannabis, amfetamin och kokain. Sammanlagt har 70 års fängelse dömts ut, flera personer utvisats ur landet och fyra gäng nästintill försvunnit från staden. 319 bilar som använts av kriminella har beslagtagits.

Utan specialgrupper har polisen under ledning av polischefen Jale Poljarevius ökat tryggheten.

– Vi ska vara som en sovjetisk stridsvagn, bara köra på och inte stanna förrän vi är i Berlin,"

Det var en polischef som heter duga! Tummen upp Men visst borde våldtäkterna vara lika prioriterade som morden!


Anmäl
2017-12-25 14:16 #30 av: [Carpinus]1

#29 Bra jobbat av Uppsalapolisen, men man skall nog inte ropa "hej" av övermod ännu - risken är att man triggar de som finns kvar...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-25 14:24 #31 av: eskils

#30 Jag har inte ropat hej av övermod! Råkar bara gilla ljusglimtar. Uppsalapolisens inställning kan ju tjäna som förebild för andra polischefer.

Skulle kanske inte ha skrivit något alls, men tog mig friheten eftersom det är min tråd.

Nu åter till ordningen. Oberörd


Anmäl
2017-12-25 14:46 #32 av: [Carpinus]1

#31 Du missförstod mig - det var polischefen jag tycker är lite övermodig, när han säger att man skall jaga de kriminella ända till Berlin. Jag är rädd för att det pratet kan föda revanschlusta.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-25 16:44 #33 av: eskils

#29 Glömde visst länken till artikeln: SVT

#32 Ok. Hoppas de kriminella i Uppsala inte läser tidningar. Fast han har nog redan retat upp dem...


Anmäl
2018-01-11 13:58 #34 av: Carmarino

Malmö universitet fick ett anonymt mail med hot om att islamistiska terrorister skulle slå till mot universitetet i måndags den 8 januari.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/hotet-mot-malmo-universitet-terrorister-skulle-avratta-valdta-och-tortera

En docent i socialantropologi vid universitetet, Aje Carlbom, tror dock inte att hotet kommer från någon islamistisk terrorgrupp.

https://www.sydsvenskan.se/2018-01-10/min-hypotes-ar-att-hotet-ar-formulerat-av-en-icke-muslimsk-person-som-vill-utnyttja-manniskors-radsla

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-01-12 23:28 #35 av: [Carpinus]1

#32 "Två män har skottskadats på en pizzeria i Flogsta i Uppsala.
– Två män är skadade, och förda till sjukhus. De var talbara under transporten, säger Marcus Svensson, vakthavande befäl  vid Uppsalapolisen.
Ingen gärningsman var gripen vid 23-tiden på fredagskvällen."---

https://www.expressen.se/nyheter/tva-man-skottskadade-pa-pizzeria-/ 

Hemma från "Berlin" på besök?                                                         

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-16 11:09 #36 av: [Carpinus]1

Surprise, surprise...


"Förtroendet för polisen har minskat med sju procentenheter sen förra året.
Och en tredjedel av befolkningen, 29 procent, oroar sig i stor utsträckning över brottsligheten i samhället. Det är en ökning med fyra procentenheter från förra året."---

                                                                                    .
https://www.expressen.se/nyheter/bra-en-tredjedel-oroade-over-brottsligheten-/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-02-05 07:39 #37 av: [Carpinus]1

Nationellt forensiskt centrum, NFC,  (tidigare Statens Kriminaltekniska Laboratorium) anklagas för att försena utredningar så att häktade måste friges och för att göra märkliga prioriteringar för att förbättra statistiken, ungefär som Polisens pinnjakt.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-04-11 14:50 #38 av: Göstage

#30 Ja, vad skall man tro om läget i Uppsala egentligen?

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/m-otryggheten-breder-ut-sig-i-uppsala-21604


Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-11 18:05 #39 av: eskils

#38 Ja, vad ska man tro?

Vi har läst förut att det är kriminella ungdomsgäng från fr a Afghanistan och Marocko som härjar i Uppsala. De rånar folk och säljer vapen och narkotika, m.m. Polisen har nog tyvärr en övermäktig uppgift så länge dessa ligister (eller "söta små pojkar", enligt vissa vänsterkvinnor) ö h t tillåts stanna i landet.

Justitieminister Mogges små långsamma myrsteg till åtgärder räcker inte. Inte heller tror jag på moderaternas förslag i artikeln om fler ordningsvakter och kameror. Ett resolut handlande behövs.

Förslag: Avbryt ligisternas asylprocess vid första brott de begår som överstiger ungefär att snatta ett äpple i Pressbyrån. Skicka genast tillbaka dem till deras eget land. Om landet inte vill ta emot dem - sätt av dem på flygplatsen.

Det skulle tvinga alla andra asylsökande att välja: antingen vill jag integreras och vara laglydig och självförsörjande svensk, eller så åker jag hem. Antingen eller. Ingen gråzon. Basta.

Om vänsterkvinnorna börjar gnälla så får de väl göra det. De har inte vetorätt på alla beslut här i landet.

Här finns andra intressanta förslag:

https://politik.ifokus.se/discussions/569400a38e0e741e2f00108c-kd-utvisa-asylsokare-aven-vid-lindrigt-sexbrott

https://politik.ifokus.se/discussions/54c83effce12c47a06001052-fp-vill-skarpa-kraven-pa-invandrare


Anmäl
2018-04-11 19:11 #40 av: Göstage

Det känns som om läget i Uppsala är så oklart - först säger polischefen att man håller på att jaga buset all världens väg och får hyllningar från länspolismästare, statsminister och en samlad socialdemokrati. Sedan brakar det loss igen, och då kommer oppositionen och säger att otryggheten breder ut sig i och kring stan. Vem skall man tro på?

Staden har ju drabbats av en serie sprängningar, och efter de senaste sprängattentaten går nu kommunstyrelsen ut med ett uttalande som lyder:
"Uppsala kommuns kommunstyrelse står enade bakom ställningstagandet att denna typ av dåd är helt oacceptabla. Alla Uppsalaborna ska kunna känna sig trygga i vår kommun och vi kommer tillsammans med alla goda krafter i samhället agera för att motverka våld och kriminalitet. Kommunstyrelsen står samfällt bakom polisens arbete och hoppas att alla Uppsalabor som har gjort iakttagelser i samband med dåden hjälper polisen i brottsutredningarna. Vi kommer intensifiera de gemensamma ansträngningarna för att alla i Uppsala ska ha ett tryggt liv och känna sig trygga i Uppsala."

Men dessförinnan hade oppositionsrådet Mohammad Hassan (L) som bor inte långt från där det senast small och hade upplevt explosionen gått ut i media och sökt andra förklaringar.
 "Han tror att smällen orsakades av en kartongpress inne i soprummet.
– Det behöver inte ha varit en bomb. Det finns en kraftig kartongpress på trefasig el i soprummet, säger han."---

Det är aldrig fel att försöka motverka rädslor, men som kommunråd kanske man skall akta sig för att skapa och sprida desinformation? Nattens smäll hade ju mycket väl ha kunnat följts av flera, och då kanske det hade varit lämpligare att uppmana människor att vara på sin vakt i stället?

Polisens presstalesman har bekräftat att det rör sig om sprängämne, dock inte vilket, och att man  inlett en förundersökning om mordförsök alternativt allmänfarlig ödeläggelse samt grovt vållande till kroppsskada. 

Här är några länkar om sprängningarna i Uppsala, det kan ha skett fler.

http://www.unt.se/nyheter/uppsala/bilden-klarnar-om-sprangning-hos-polischef-4535220.aspx
http://www.unt.se/nyheter/uppsala/hit-leder-sparen-efter-smallarna-4693781.aspx
https://www.expressen.se/nyheter/explosion-nara-polishuset-i-uppsala-bombgruppen-tillkallad/
http://folkbladet.se/nyheter/kraftig-explosion-i-uppsala-om5240895.aspx
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/J1qLkJ/explosion-vid-butik-i-centrala-uppsala--hotellgast-till-sjukhus

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-24 21:26 #41 av: Göstage

Uppsala: "Polisen har spärrat av ett område i Gottsunda/Valsätra efter ett larm om en misstänkt skottlossning. På sin hemsida skriver polisen att en person kort efter larmet kom in till akuten med en skottskada. Man är på plats med flera enheter och skadeläget för personen är i nuläget inte känt.
Larmet kom till polisen klockan 18.44 på kvällen."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/polisinsats-i-gottsunda-omrade-avsparrat

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-04 16:57 #42 av: Göstage

Igår kväll diskuterades säkerheten i Uppsala i allmänhet och Gottsunda i synnerhet i SVT Opinion, och det blev en intressant balansgång på slak lina mellan alarmism och BagdadBoberi. I morse kom oroväckande information för Uppsalabornas del från Skånepolisen. 

"Mannen, som är född 1987, greps i Lund och anhölls tidigt fredagsmorgonen misstänkt för förberedelse till terroristbrott.
Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen, som är svensk medborgare, ha gripits av tullpersonal på ett tåg på väg till Stockholm.
Vid gripandet ska han haft på sig ritningar över bland annat Åhléns varuhus i Uppsala samt utdrag ur Koranen.
Ytterligare en person, som vid tillfället hade skyddsväst och var beväpnad, ska också ha gripits vid tillslaget enligt Aftonbladets uppgifter men det är i nuläget oklart om det finns något samband mellan personerna."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/21lMbB/man-anhallen-for-terrorplaner--hade-ritningar-pa-ahlens

Kan det ha något samband med de redan inträffade sprängningarna i staden?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-22 16:14 #43 av: eskils

Det kommer att bli ännu värre innan det kan bli bättre, varnade nye Rikspolischefen Anders Thornberg i Agenda i TV2 i söndags. Programmet kan ses t. o. m. 3 juli. Några citat:

"Våra resurser räcker helt enkelt inte till, och vi är väldigt glada att man har uppfattat det över alla partigränser."

"20.000 - 22.000 måste in i rekryteringsprocessen, därför att folk går i pension, det slutar folk, och nuförtiden är det stor rörlighet också. Vi måste se till att behålla framför allt dem vi har, det är det absolut viktigaste."

"Det är ohållbart som det är idag. Vi är för få för att klara det."

"Gängkriminalitet, mord på öppen gata, de har ökat, ... sexualbrott har ökat."

"Polisen gör en massa uppgifter som andra skulle göra, som myndigheter borde göra. Om det finns brottsoffer, om det finns ungdomar som begår brott, om det inte finns någon som kan ta hand om dem, då gör Polisen det också."

"Det kommer att bli tuffare under 2018, vi kommer att vara färre än någonsin. 2019 kommer vi att börja vända med antalet nya medarbetare i den här stora satsningen. Men det kommer att bli värre ett tag nu.

Och jag lovar att jag kommer hela tiden att säga sanningen, så som det är, och ingenting annat."


Anmäl
2018-05-22 20:40 #44 av: Hayabusa

*

Anmäl
2018-05-30 14:01 #45 av: Göstage

"Två personer har skadats i en skottlossning i området Kvarngärdet i centrala Uppsala.
Både akuten och den misstänkta brottsplatsen är nu avspärrade, enligt uppgift till Aftonbladet.
– Vi har en större polisinsats som pågår men jag kan inte specifikt kommentera vad vi gör i den, säger Linda Wideberg hos Uppsalapolisen."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/gPGG6J/tva-personer-skottskadade-i-uppsala

Larmet inkom 12.09 på onsdagen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-30 14:49 #46 av: Göstage

#45 Och Uppsala, strax senare:

"En polispatrull har hittat ett misstänkt farligt föremål i ett bostadshus i Uppsala. Huset är utrymt och avspärrat i väntan på bombtekniker, skriver polisen på sin hemsida."---

http://www.expressen.se/nyheter/misstankt-farligt-foremal-bombskyddet-kallas-in/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-18 10:00 #47 av: Göstage

#40 Det faktiska utfallet av  insatsen mot gängkriminella i Uppsala ifrågasätts.

"SVT Uppsala kan avslöja att polisen inte kan belägga centrala uppgifter man själva gått ut med kring resultaten för den ”särskilda gänginsatsen” i Uppsala.
Det handlar bland annat om att man inte kan visa vilka fängelsedomar insatsen har lett till, och att siffrorna inte går ihop när det gäller de 300 gripna gängmedlemmarna."---

"Och gänginsatsen i Uppsala slår an en ton. Polischef Jale Poljarevius uttrycker sig radikalt: ”Vi ska vara som en sovjetisk stridsvagn, bara köra på och inte stanna förrän vi är i Berlin.”---

"Ryktet om insatsen sprider sig och Jale Poljarevius bjuds in att berätta om koncept och resultat hos bland andra Finansdepartementet.
Så småningom når informationen även statsministerns kansli. Stefan Löfven besöker Uppsalapolisen – och hyllar sedan Jale Poljarevius i sitt jultal 2017 i Köping.
”Låt mig berätta om en fantastisk polis, Jale Poljarevius, chef för lokalpolisområdet i Uppsala/Knivsta. Han har sett det mesta, fått utstå en hel del, men han viker inte undan en tum. På ett år har han och hans medarbetare frihetsberövat mer än 150 gängmedlemmar.”---

När SVT Uppsala granskar uppgifterna visar det sig inte finnas underlag för  antalet lagförda mer än i ett Power Point-blad hos polischefen, som ger svävande svar när han konfronteras med dem.

 Uppgifterna ifrågasätts nu av polisforskare - har siffrorna saltats utan att någon ifrågasatt dem? Stefan Holgersson, polis och professor i polisvetenskap vid polishögskolan i Oslo ställer sig något skeptisk till de redovisade siffrorna. Han säger att det inte är ovanligt att Polisen med hjälp av svårkontrollerade uppgifter "kan bygga upp tilltalande bilder av sina verksamheter".

SVT igen: "Nu vill Stefan Holgersson att polisens interna granskare tittar närmare på den särskilda gänginsatsen. 

– Polisens internrevision borde granska det här för att se om det ser ut som man presenterat det.
Lokalpolisområdeschef Jale Poljarevius säger till SVT att han välkomnar såväl en internrevision som en granskning av Stefan Holgersson.
– De är välkomna, absolut, självklart."

Källa:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/svart-att-granska-sarskilda-ganginsatsen-i-uppsala

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-12 07:30 #48 av: Göstage

Situationen i Uppsala fortsätter att oroa, trots polischefens försäkran att man spärrat in en stor del av stadens kriminella. 

"Ett stort antal personer blev beskjuta i Gränby i Uppsala under lördagsnatten.
Fyra män har gripits misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott.
Timmar tidigare inträffade ytterligare en skjutning i samma stadsdel – där en skottskadad man i 20-årsåldern fick föras till sjukhus."---

https://www.expressen.se/nyheter/flera-beskjutna-i-uppsala-misstankt-mordforsok/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-16 09:07 #49 av: Göstage

Tre skjutningar inom loppet av en veckas i Löfvens modellstad (#47). En yngre man förd till sjukhus i natt med skottskador.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=7020818

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-20 06:22 #50 av: Göstage

I Uppsala tycks våld och kriminalitet öka, trots den lokala polischefens intygande om att man spärrat in en stor del av de (gäng)kriminella. Hänt i helgen:

"Polisen fick larm om bråk vid en skola i Uppsala.
På plats hittades en 17-årig pojke svårt knivhuggen i bröstet. Han dog på sjukhus och polisen har inlett en förundersökning om mord.
Under morgonen har två män i 20-årsåldern gripits.
Larmet kom klockan 21.29 på söndagskvällen. Polisen fick flera samtal om pågående bråk med tillhyggen vid en skola i stadsdelen Kvarngärdet."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bKrv8e/17-aring-knivdodad-tva-gripna

"Uppsala: Upp till 100 bilar skadades i en brand i ett parkeringshus på Atterbomsgatan under natten mot måndagen."---
"TT, som pratat med Bosse Eriksson, räddningsledare vid räddningstjänsten i Uppsala, rapporterar att upp till 100 bilar har fått skador av varierande grad.
— Det är två som brunnit men garaget innehöll kring 100 bilar som är mer eller mindre värmeskadade. Branden har hållit sig i garaget hela tiden, säger Bosse Eriksson till TT.
Branden misstänkt vara anlagd och en anmälan om mordbrand har upprättats. I nuläget har polisen ingen misstänkt gärningsman gripen."

http://www.unt.se/nyheter/uppsala/brand-i-garage-i-granby-5055249.aspx

Och lokalpolitikerna fortsätter att debattera trygghet...
http://www.unt.se/nyheter/uppsala/tuff-valdebatt-om-tryggheten-5054896.aspx

Nu skall jag inte skriva mer om Uppsala i den här tråden, som är avsedd för en allmännare diskussion. Tyckte bara att det var intressant att följa vad som hände efter polischefens ord om att gängen jagats iväg och statsministerns val av polischefen som exempel på de goda krafternas inverkan. Och apropå polischefen:

"Lokalpolisområdeschefen för Uppsala och Knivsta Jale Poljarevius får tillfälligt ett nytt uppdrag. Poljarevius ska arbeta vid kansliet för polisregion Mitt."---

"Under tiden kliver Jan Håkansson in som lokalpolisområdeschef i Uppsala och Knivsta. Håkansson är idag lokalpolisområdeschef i Enköping och Håbo. Vem som ska ta över hans tjänst under tiden är ännu inte klart."

SR

Kan den (tillfälliga?) förflyttningen bero på den negativa utvecklingen, "kollapsen" om man så vill,  i Uppsala?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-20 06:34 #51 av: VSK

Kollar på SVT1 nu gällande mordet på en 17-åring. Nyhetsuppläsaren kallar den mördade 17-åringen för en man. 

En 40 årig man som låtsas fly ensam från Afghanistan kallas för barn. Det här landet är inte riktigt friskt.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-08-25 22:06 #52 av: eskils

Var det inte Morgan Johansson, eller var det Löfvén, som var så nöjd med att polisen nu fått mer resurser? I Stockholm tycks dock polisen tvingas jobba utan några marginaler.

"Den som har ringt 114 14 i Stockholm i juli har i snitt fått vänta 54 minuter får att göra en anmälan. Att jämföra med 15 minuter för hela landet.

De långa telefonköerna till polisen upprör Stockholmare. Vi har pratat med folk i närheten av Fridhemsplan som reagerar på att det tar lång tid att ta sig fram för att polisanmäla brott.

– Det kanske finns de personer som ångrar sig under tiden man väntar i telefon och struntar i att anmäla. Det är en risk, menar Anneli Sjöström.

– Det ska vara lätt att göra en polisanmälan annars kanske man inte gör det, säger Marita Grundberg.

Bristande förtroende

Polisen i Region Stockholm är långt ifrån nöjd med sommarens telefonköer. (…)

Varför har då polisen i Region Stockholm inte hanterat sommaren bättre på numret 114 14?

– Där finns det inte semestervikarier att ta in. Utan den tillgängliga polisresursen som vi har är den vi har att spela med. Tillför vi ytterligare förundersökningsledare till polisens kontaktcenter så betyder det färre polisbilar på stadens gator och torg, säger Peter Allheim."

SVT

Vad händer om det plötsligt behövs mycket poliser på en plats och många ringer för att anmäla brott?

Nu byter vi regering.


Anmäl
2018-08-25 23:25 #53 av: VSK

#52

Båda herrarna var ytterst nöjda. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-08-26 05:38 #54 av: Emo

Det är brottsoffren som inte är nöjda.Arg

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2018-08-28 13:06 #55 av: eskils

#50 Hemskt!

Nu blir det mer och mer otryggt i landets fjärde största stad. Uppsalapolisen förstärker säkerheten kring sitt polishus inför ett alltmer hårdnande samhällsklimat, väl medvetna om att skyddet inte kan bli optimalt, bland annat  med tanke på husets placering.

"Strax efter klockan 23 den 27 november 2017 kastas en handgranat mot polishuset i Uppsala. Granaten detonerar 50 meter från huset. Flera poliser på väg hem är nära att träffas."---

Säkerheten kring polishuset i Uppsala har höjts sedan granatattacken i fjol. Och fler åtgärder väntar. Men en brist går inte att åtgärda: polishusets utsatta läge."---

"Polishuset stod klart 2004. Olof Jakobsson säger med en suck att man i dag aldrig hade byggt ett polishus just där.
– Det är sämsta läget, huset ligger instängt med många tillfartsvägar runtomkring. Dessutom har vi ju järnvägen alldeles utanför där farligt gods transporteras. Vi var ännu mer naiva då än vi är i dag.

Hur menar du med naiva?

– Det var det samhällsklimatet då, att allt skulle vara så öppet. Nu skulle man aldrig placerat ett polishus här, inte om man har någon känsla för säkerhet."---

"Olof Jakobsson anser att hotbilden mot polisen är ungefär lika stor i hela Region Mitt.
– Alla städer är utsatta på sitt sätt. Men det allvarligaste vi haft i regionen var attacken i Västerås, när man tömde hela magasinet i villan när familjen var hemma.
Ingen har ännu fällts för granatattacken mot polishuset i Uppsala. En teori som polisen fört fram är att dådet var en hämnd för de insatser mot gängkriminalitet som man genomfört."

http://www.unt.se/nyheter/uppsala/utsatt-polishus-har-blivit-sakrare-5060879.aspx


Anmäl
2018-09-02 22:01 #56 av: eskils

"Stora avhopp bland åklagare

95 åklagare har slutat på sina jobb sedan 2017, visar siffror från Åklagarmyndigheten som Sveriges Radio P4 Östergötland tagit del av. Det är betydligt fler än de runt 40 som slutar ett normalår.

En orsak till att många har slutat är en hög arbetsbelastning.

– Vi är tröttare, har aldrig varit så få som vi är nu, samtidigt som polisen börjar leverera, säger Torsten Angervåg, chefsåklagare i Norrköping till P4 Östergötland.

Polisen har fått mer pengar och har den senaste tiden börjat utreda fler brott. Åklagarmyndigheten, där de anställda åklagarna sedan ska leda polisernas utredningar, har däremot inte fått mer pengar."

SVT

En sak till som en ny regering måste ta itu med, skyndsamt.


Anmäl
2019-08-24 21:52 #57 av: Göstage

Snart ett år sedan det skrevs här senast. En liten uppdatering nu då.

 Uppsala förekommer flitigt tidigare i tråden. Där är situationen oförändrad eller kanske rent av försämrad, med våldtäktsvåg och skjutningar. Hittills i år har det varit 14 skottlossningar i staden  enligt UNT (i nuläget ej betalartikel).

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-25 09:37 #58 av: Hayabusa

#57 Skottlossningar är numera så vanligt att det blivit norm...

Anmäl
2019-08-25 09:52 #59 av: Göstage

#58 Ja, fagert tal (#47) har visat sig ha föga inverkan på skjutlustan.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-25 09:56 #60 av: Hayabusa

#59 Handling säger mer än ord. Personligen inbillar jag inte mig att situationen kommer att bli så mkt bättre inom snar framtid. Vi får vänja oss. 

Anmäl
2019-08-25 10:30 #61 av: Göstage

#60  Ja, när även vår RPC ser dystert på framtiden så hjälper nog inga skygglappar.

"Rikspolischefen tror att vi får vänja oss vid den nivån av skjutningar under många år framöver.
– Det här kan fortsätta i fem-tio år till, säger Anders Thornberg till Aftonbladet
(betalartikel)."---


Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-25 13:13 #62 av: Hayabusa

#61 Dyster sanning, men ibland måste man se  den i vitögat. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.