Annons:
Etikettutrikespolitik
Läst 1172 ggr
Huygens
2016-11-03, 13:37

CETA

(Till Lexikon.)

I skrivande stund finns det en annan tråd med samma rubrik. Denna här tråden är tänkt att fungera som Lexikonord, så att det blir lättare att hitta ordet, ifall någon intresserad vill leta.

Tidigare tråd: CETA (om underskrivandet mm).

Wikipedia: CETA

.

CETA påstås vara ett "frihandelsavtal" mellan Kanada och EU. EU:s ledare påstår även att maten (och annat) från Kanada blir billigare för EU:s konsumenter när avgifter tas bort.

Som motargument är avgifterna redan väldigt låga från Kanada. EU:s befolkning kan istället råka ut för livsmedel som inte är säker att äta med EU:s standarder, då EU tvingas följa Kanadas regler om vilken typ av livsmedel som Kanada kan tänka sej exportera till EU.

Vidare finns risken att ett antal olika konsumenträttigheter tummas på, såsom innehållsförteckning och tydliggörande om användande av Kanadensiska jordbruksgifter. I förlängningen kan livsmedlen även komma från land där Kanada inte klargör ursprungsmärkningen.

.

CETA kopierar även ACTAs ökända regler, samt DMCA, PIPA och SOPA, som kraftigt kan beskära folks rättigheter och tillgång på nätet om överstatlig myndighet så beslutar.

.

CETA innehåller också regler för ISDS, som ger Kandensiska storföretag myndighetsbefogenhet av överstatlig karaktär, och möjlighet att upphäva konsumentskyddslag i domstol överordnad EU. Det är inte klart hur medlemmarna i sådan domstol utses, men industrin får ett betydande inflytande.

ISDS har främst använts mot länder i tredje världen, som haft svag lagstiftning för att skydda sin egen befolkning. Men nu kan ISDS-mekanismer komma att utnyttjas mot EU:s allmänhet.

Jämför även CETA med TTIP.

Wikipedia: ISDS

Annons:
Upp till toppen
Annons: