Annons:
Etikettideologi
Läst 414 ggr
Tottenypan
2020-08-23, 23:21

Migranter och arbetslösheten

I den idag ganska så "inflammerade" debatten om den höga andelen flyktmigranter som Sverige har tagit emot under senare år, så möts man ofta av följande argument till försvar för denna immigration. "Hur tänkte du klara bemanning inom välfärden utan invandring? Vem arbetar inom vården? Vem kör buss? Vem städar?" osv. Vi har för närvarande en arbetslöshet på ca 6,8 procentenheter av arbetskraften. Bland utrikes födda ligger arbetslösheten ytterligare 10,7 procentenheter högre än bland inrikes födda av arbetskraften. Bland ungdomar ligger arbetslösheten på ca 23% av arbetskraften (Alla siffror från SCB). Så vad är problemet? Om vi bortser lite från våra fördomar och gamla myter, så tycker jag mig skönja en ganska stor arbetskraftspotential i dessa siffror. Att 23% av våra ungdomar ur arbetskraften går arbetslösa och därmed riskerar att växa in i ett permanent utanförskap, är djupt tragiskt och kommer i förlängningen garanterat att leda till långtgående konsekvenser. Och hur lönsamt är det för samhällsekonomin att låta en grupp gå på lönebidrag, samtidigt som man låter en annan grupp gå på a-kassa? Det är väl bl.a. den typen av välfärdsmatematik som i förlängningen har lett Sverige fram till ett av världens högsta skattetryck?

"Vill vi behålla vår demokrati och yttrandefrihet, så är det hög tid för ett Swexit, dvs. ett "svenskt" Brexit."

Annons:
kamera0710
2020-08-24, 06:00
#1

Intressant i sammanhanget är att Danmark, som har så restriktiv invandringspolitik, har högre skattekvot än Sverige.

Pyttelite
2020-08-24, 07:23
#2

Värt att nämna är att ungdomsarbetslössiffrorna baserar sig även på ett antal heltidsstuderande - vilket utanförskap hamnar dessa ungdomar när de utnyttjar samhället till max?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


LBB
2020-08-24, 10:01
#3

Vi har utan tvivel ett behov att fylla. Men som det sett ut de senaste åren så har behovet varit äpplen och vi har tagit in päron…bildligt talat.

Vi behöver folk som kan integreras och ta jobb i bla .  vård och omsorg. Inte folk som först ska utbildas att kunna läsa och skriva, för att sedan ev. kunna utbildas så att de kan ta jobb och integreras..En rent ekonomisk fråga.

LBB
2020-09-08, 10:42
#4

#1 Danmarks höga skatter hör nog närmast ihop med den pressade ekonomiska situation landet befunnit sig i under lång tid. Liksom Frankrike är Danmark ett utpräglat agrarproduktland.

Upp till toppen
Annons: