Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Ordet fritt. Fria diskussioner

"Förutsättningar för ett normalt samhälle?"

2014-09-12 12:45 #0 av: [Carpinus]

Transportfirman Schenker stoppar leveranserna till Rinkeby efter överfall och stenkastning. Enligt företagets informationschef vill ingen av deras chaufförer längre köra dit, bl.a. hamnade en anställd på sjukhuset efter ett överfall i torsdags.

Aftonbladet skriver: "Västerortspolisen uppger att ett samarbete och en dialog med Schenker pågår.

– Det är förutsättningar för att kunna ha ett normalt samhälle. Vi har även ett samarbete med stadsdelen med medborgarvärdar, alltså personer som ska finnas ute på plats för att skapa trygghet, säger Mats Eriksson, informationsansvarig på Västerortspolisen".

Det låter så uppgivet när Polisen säger att man har en dialog med de drabbade, inte med de som drabbar dem. Och att det är medborgarvärdarna som skall skapa trygghet - det hade känts bättre om Polisen stod för den saken...

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article19521000.ab


Anmäl
2014-09-12 12:49 #1 av: Silvestris

Fast det står ju att polisen för en dialog med båda sidor och att de försöker få tag i förövarna. Det är väl rätt väg att gå eller? Att man arbetar för att engagera medborgare är väl också helt rimligt om man vill bygga upp ett tryggt samhälle. Det är ju vi alla som utgör samhället, alla måste engagera sig. Det kan inte bara vara polisen som kan gå in och ta ansvar när man har problem i ett område. Engagemanget måste innefatta gräsrötter såväl som politiker. Jag är fast övertygad om att trygghet skapas bottom-up, inte top-bottom.

Anmäl
2014-09-12 12:55 #2 av: Gronstedt

#2: Nog tycker jag att polisen borde koncentrera sig på att jaga förövarna, inte på att för dialog med offren.

Man kan hoppas att de boende i området själva tar förövarna i öronen när de inser varför det är tomt i hyllorna i affärer och apotek. Om en förälder kommer hem från apoteket utan sin medicin och får veta att det är hens egna barn som sett till att hen inte kan få den, så borde hen rimligen bli tämligen ilsk på de små liven. Föräldrar har ett ansvar för att inskärpa hyfs och ordning i avkomman, liksom resten av samhället har ansvar för att visa vad som inte är acceptabelt.

Men Schenkers personal har inget ansvar för att upplåta sina kroppar eller fordonen de kör till hot och våld.

Anmäl
2014-09-12 13:26 #3 av: [Carpinus]

#1 Jag kan inte se att det står att polisen för en dialog med båda sidor, om du inte räknar stadsdelen och dess medborgarvärdar till "andra sidan" vill säga?

Däremot uppger Polistalesmannen att "polisen ska försöka gripa dem som ligger bakom händelserna", och det är ju också en förutsättning för ett normalt samhälle...


Anmäl
2014-09-12 13:35 #4 av: Silvestris

#2

Att föra en dialog med Schenker är väl självklart eftersom polisen måste veta hur Schenker vill ha hjälp för att kunna bedriva sin verksamhet för att kunna säkra så att den kan fortgå, eller hur? Att de måste sluta kastas sten är liksom självklart, men det sker inte över en natt så hur ska de arbeta innan de har nått hela vägen fram? Det är där en flerpartsdialog fyller en viktig funktion. Schenkers sida, medborgarnas sida och sedan förövarna.

Anmäl
2014-09-12 13:35 #5 av: mwetterstrand

Hoppsan! Kan man dra några slutsatser av att det är just Rinkeby? Miljonprogramsförort, 90% med utländsk härkomst. Eller är det en sund reaktion mot det strukturella förtryck kapitalet utövar mot vanliga medborgare?

Anmäl
2014-09-12 13:39 #6 av: Silvestris

#3

Jag räknar medborgarna (eller deras representanter) som en av sidorna, ja. Polisen kan inte föra en dialog med förövarna innan förövarna har gripits. Eller hur? Därför måste polisen arbeta för att finna förövarna innan de ens kan inkluderas i någon slags dialog.

Det går (oftast) inte att se den här typen av brott som enskilda händelser utan de måste sättas i ett större sammanhang. Det kastades t.ex. aldrig stenar mot något fordon på den ort jag växte upp i. Hur kommer det sig att det förekommer upprepade gånger på andra orter? Här måste man se till helheten och området kommer inte bli tryggt bara för att förövarna fångas och sätts bakom lås och bom (vilket inte händer om det t.ex. är minderåriga som ligger bakom).

Anmäl
2014-09-12 13:44 #7 av: Gronstedt

#4: "Att föra en dialog med Schenker är väl självklart eftersom polisen måste veta hur Schenker vill ha hjälp för att kunna bedriva sin verksamhet för att kunna säkra så att den kan fortgå, eller hur?" Nej, det är inte självklart. Polisen ska inte hjälpa privata företag att bedriva sin verksamhet. Poliseskort kan möjligen ordnas för samhällsviktiga transporter, men det är inte Schenker som ska beställa det i så fall.

Anmäl
2014-09-12 13:59 #8 av: [Carpinus]

#4 Vet inte hur du läste mitt inlägg, för det var inget frågasättande av att Polisen för en dialog med de drabbade. Men den bästa hjälpen de senare kan få är om förövarna grips, inte att tvingas arbeta under personskydd mot dem.

#6 Att räkna medborgarna i stadsdelen som en "motpart" ser jag som att skuldbelägga hela området.  Det tycker jag är att gå väl långt.

Jag tycker att ditt resonemang andas samma uppgivenhet som det man tycker sig ana hos Polisen. Vad skulle någon dialog med förövarna i det här fallet leda till om de, mot all förmodan, skulle gripas om det är som du säger, att det ändå inte kommer att bli tryggt och lugnt?

Något måste ju ha misslyckats när Polisen verkar ha överlämnat trygghetsskapandet till medborgarvärdarna? Går man in på Polisens hemsida så är den första mening man möter: "Polisens uppdrag är att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Människor ska känna sig trygga där de bor och vistas." Visst, man kan nå dessa mål genom att samarbeta i trygghetsskapandet med medborgarvärdar, men man kan inte delegera hela rollen till dem. Hade polismannen ovan  om medborgarvärdarna sagt att det är " personer som ska finnas ute på plats för att i samarbete med oss skapa trygghet" hade det klingat bättre, åtminstone i mina öron.


Anmäl
2014-09-12 14:07 #9 av: mwetterstrand

#8

Men den bästa hjälpen de senare kan få är om förövarna grips, inte att tvingas arbeta under personskydd mot dem.

Lysande och knivskarpt.

Och förmodligen är du en bättre människa än jag. Jag har svårt att vara balanserad och nyanserad när sådant här inträffar. Därav min syrliga kommentar #5. Bra Carpinus.

Anmäl
2014-09-12 14:10 #10 av: Jimmy.L

Även byggarbetare har varit utsatta för stenkastare.

http://www.mitti.se/stenkastning-mot-byggjobbare-stoppar-arbete/

Anmäl
2014-09-12 14:27 #11 av: Silvestris

#8

Det är inte en uppgivenhet. Det är en förståelse för att en myndighet inte kan gå in och skapa trygghet utan att arbeta med medborgarna. Varför har vi Grannsamverkan? Borde inte polisen hålla inbrottstjuvarna borta? Jo, av den enkla anledningen att polisiär närvaro i alla villaområden inte är möjlig. Därför att vi medborgare själva med ganska enkla medel (förutsatt att vi får rätt verktyg och de kan polisen ge oss) kan förebygga brott. Då har polisen minskat brottsligheten och ökat tryggheten. Utan att själva behöva ha bilar körandes där på kvällar, helger och under semestertider.  

Det är ju ett samhällsproblem när man på en ort får problem med t.ex. stenkastning mot viktiga transporter (läkemedelsleverantörer, räddningspersonal, poliser osv.). Ett samhällsproblem som inte försvinner i och med att förövarna är gripna och inlåsta. Du har för tillfället botat symptomet men den underliggande sjukdomen ligger kvar. Ökad polisiär närvaro kan absolut vara en del av trygghetsarbetet, att ta fast de som kastat sten är självklart också en del av trygghetsarbetet men bara dessa faktorer är inte tillräckliga. En stor del av polisens arbete är att tillsammans med medborgarna öka tryggheten. Räddningstjänsten är inte bara ute och släcker bränder heller, de arbetar mycket förebyggande med information och att erbjuda oss verktyg att själva höja säkerheten. Så arbetar även polisen.

I det här fallet, hur kommer det sig att människor bara står och ser på när det kastas sten? Varför vågar man inte ingripa? Fanns inga andra människor där? Om ja, varför inte? Vågar inte människor vara utomhus? Varför kastade förövarna sten öht? Det finns så många faktorer och man måste ha ett helhetsperspektiv för att lösa den grundläggande problematiken. 

Anmäl
2014-09-12 17:06 #12 av: [Carpinus]

#11 Det är relevanta frågor du ställer på slutet!

Vad gäller medborgarvärdarna så måste jag säga att efter att i diverse TV-program sett en del av dem glida runt i "sina" områden så har det verkat lite som om man i vissa fall satt bocken till trädgårdsmästare...


Anmäl
2015-12-28 08:50 #13 av: [Carpinus]

Raketer mot hemtjänstpersonal och räddningstjänsten, ambulanspersonal misshandlad - sammanfattning av några händelser det senaste dynget:

"En väktarbil och ett team hemtjänstpersonal besköts med raketer i Malmö på söndagskvällen.
– Man känner i båda fallen att det är riktat mot personer, säger Stephan Söderholm vid Skånepolisen.
Båda larmen kom in till polisen i Skåne klockan 19.50. I det ena fallet är det hemtjänstpersonal på uppdrag som attackeras.
– De kommer från hemtjänsten och är på väg hem till en vårdtagare, säger Stephan Söderholm. Händelsen inträffar på Stensjögatan."---

"När räddningstjänsten rycker ut på ett brandlarm på Dalhemsskolan 20.29 blir räddningsfordonen attackerade med smällare. Samma gäng som attackerar dem kastar också in smällare i skolan, med rökutveckling som följd. En stund senare slår räddningstjänsten larm igen om att gänget kastar smällare mot dem."---

Kvällsposten

"Tidigt på måndagsmorgonen larmades en ambulans till en adress i Huddinge söder om Stockholm. På väg tillbaka blev en ur personalen slagen med ett tillhygge."---

"Ambulansen fullföljde uppdraget, men ingen patient behövde transporteras. När ambulansen lämnade området samma väg hoppade en yngling åter ut framför ambulansen.
– De stannande för att prata med ungdomarna och då blev en ur personalen slagen med ett tillhygge, något sorts påkaktigt, och sen sprang de från platsen, säger Eva Nilsson.
Personen blev lindrigt skadad. I närområdet greps en pojke under 15 år, och han misstänks nu för våld mot tjänsteman."---

TT

------

#12 Detta "värdskap" har senare (december 2015)  uppmärksammats av Uppdrag Granskning.


Anmäl
2015-12-28 10:35 #14 av: [Carpinus]

#12 "Hur kan kriminella tillåtas arbeta med trygghetsskapande insatser i socialt utsatta områden? Runt om i landet har olika kommuner inrättat projekt där flera anställda har haft ett kriminellt förflutet. Men mycket tyder på att flera av projekten, vars roll är att skapa trygghet, riskerar att motverka det ursprungliga syftet.
Det var i samband med upploppen i Husby för över två år sedan som Fryshuset i Stockholm började anställa så kallade trygghetsvärdar. Tanken var att de skulle verka för trygghet i området samt ge unga människor som hade hamnat snett en andra chans."---

"De segregerade områdena runtom i landet är i stort behov av trygghetsskapande åtgärder. Därför är det särskilt oroande att deras försök har varit under all kritik."---

 "I fjol sände SVT ett avsnitt av Dokument Inifrån med namnet ”Bränn en bil - få ett jobb”. Den skildrade hur bilbränder användes för att uppnå olika mål. I Järvaområdet i Stockholm brändes bilar i syfte att få ner hyreskostnaderna. Det framgick i dokumentären att de som begår brott får tillgång till projektpengar genom att verka som nattvandrare i området.
De misslyckade trygghetsprojekten skickar signalen att brott lönar sig. Samhället måste därför visa att den som begår brott inte kan vinna på det."

Anela Murguz i GP


Anmäl
2015-12-28 13:17 #15 av: eskils

#13 Väktare och hemtjänst som attackeras med raketer, ambulanspersonal som blir misshandlad med påk av yngling......!!!!!

Så kan vi definitivt inte ha det. Någon måste sätta ner foten NU.


Anmäl
2015-12-28 21:23 #16 av: Tjeja

Fick jag bestämma skulle jag vara en despot och slänga ut alla våldsverkare ur vårt land oavsett vad de hade för ursprung! Utvisa alla våldskriminella rakt av bara med etnicitet egalt. Jag skulle inte protestera ett dugg om man utvisade våldsamma "ursvenskar" så väl som andra våldsverkare.
(Tjeja- Trött, grinig och irattionell just nu)

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-12-28 21:34 #17 av: [helga21]

# 16 Och till vem ska ursvenskar utvisas?

Anmäl
2015-12-28 21:49 #18 av: Bermudas

#17 finns det inget litet land med en befolkning som lider av världsamvete och inbyggd latent skuld och överdriven ansvarskänsla? Ett folk som politikerna garanterat kör över och låter ta stöten för problemen.
Om det finns ett sånt passande land skickar vi dom dit. Sen vägrar vi ta tillbaks dom. Vi kör samma stil som Marocko.

"In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti."

Anmäl
2015-12-28 21:54 #19 av: [helga21]

# 18 Men de är ju redan här Gapskrattar

Anmäl
2016-02-04 08:51 #20 av: [Carpinus]

"Ambulanspersonal som jagas med yxa och beskjuts. Byggnadsarbetare som inte vågar gå till jobbet. Poliser som bemöts med våld och hat.
Situationen i Stockholms särskilt utsatta områden beskrivs som mycket svår av de som jobbar där."---

"För polisen är det ofta kaotiskt att jobba i området.
Andersson* beskriver hur deras patruller hur de varje vecka utsätts för stenkastning. När intervjun görs med honom har en patrull så nyligen som dagen innan fått en vindruta krossad.
– Vår situation är väldigt svår och problematiskt. Ett av kriterierna som avgör om ett område bedöms som särskilt utsatt eller inte är om poliserna kan jobba i förorten utan särskild skyddsutrustning eller extra patruller, det kan man inte här, arbetsmiljön är för svår, säger han.
Han pratar om en grupp på ungefär 500 personer i Rinkeby som har som enda inkomstkälla att begå brott.
Som lever utanför samhället, utan bidrag och utan arbete, och får sin huvudsakliga försörjning genom att begå brott."---

*Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby

Aftonbladet


Anmäl
2016-02-04 09:04 #21 av: [Carpinus]

Några trådar från 2015 att friska upp minnet med:

"Bränder och stenkastning i Örebro" 151023

"Stenkastning mot poliser vid brand i Haninge" 151104

"Det ökande våldet är visst oroande" 150901

"Poliser attackeras" 151227

"Hot och våld vardag för ambulanspersonal" 150212

"Ambulansförare misshandlad med påk" 151228

"Attacker mot poliser är vardag" 150901Anmäl
2016-02-07 18:15 #22 av: [Carpinus]

"En ambulans åkte ut på en akututryckning till Tensta i västra Stockholm. Under tiden som sjukvårdarna gick för att hämta patienten blev fordonet vandaliserat."---

"Patienten fick istället skjutsas till sjukhuset med färdtjänst. Om det hade varit en akutpatient hade följderna kunnat bli katastrofala, skriver polisen i sin händelserapport.
– Tyvärr så händer det ganska ofta att ambulans, räddningstjänst och polis har de här problemen. Det är allvarligast för allmänheten som ska ha våra tjänster. Det är de som i slutändan får en sämre service när vi ska stå där och vänta på bärgare, säger Sven-Erik Olsson."---

SVT


Anmäl
2016-02-07 18:33 #23 av: [Lummer]

Heja Schenker👍Må ni få många säkra körningar framöver. Hoppas fler åkare vägrar utsätta sin personal för detta.

Anmäl
2016-02-07 18:42 #24 av: [helga21]

# 22 Gjorde en egen tråd om detta.

http://politik.ifokus.se/discussions/56b7800e8e0e747e06000325-ambulans-vandaliserad?discussions-1

Anmäl
2016-02-08 10:31 #25 av: [Carpinus]

#22 "Bara en dag senare har en liknande händelse utspelat sig i Göteborg. Polisen var på förmiddagen ute på ett misshandelslarm vid shoppingcentret Nordstan i centrala stan. När patrullen kom ut igen efter att ha tagit upp en anmälan gjordes upptäckten: Deras bil hade vandaliserats.
– Bilen hade fått fyra däck sönderskurna och bakrutan krossad, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson."---

GT


Anmäl
2016-02-08 10:41 #26 av: Tjeja

#24 Inte fel men lite onödigt då rubriken och inlägget passar väl in i den här tråden.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-02-08 10:47 #27 av: [Carpinus]

#22 "Under lördagskvällen sattes också en polisbil i brand i Stockholmsområdet. Polisen hade beordrats till ett uppdrag i Östberga och precis som i fallet med ambulansen så var polisbilen förstörd när de kom ut ifrån den aktuella lägenheten."---

"Hur man har satt eld på polisbilen är inte klarlagt, det finns heller inget i nuläget som tyder på ett samband mellan uppdraget som poliserna var där för och brandattacken.
– Antagligen var det någon som bara tog tillfället i akt. Här har man bedömt att man kunde lämna fordonet, men det kunde man tydligen inte, säger Sven-Erik Olsson."---

Expressen


Anmäl
2016-02-08 10:53 #28 av: [Carpinus]

"Våld, hot och angrepp på fordon är tyvärr vardagsmat för blåljuspersonal på många andra platser i Sverige. Och det mesta av denna sorts kriminalitet uppstår i det som kallas utanförskapsområden. Det går inte heller att generalisera: Några förorter är betydligt mer drabbade än andra.

2014 publicerade Rikskriminalpolisen en uppmärksammad rapport där man identifierade 55 områden i Sverige med utbredd laglöshet. En slutsats var:
"Polisens svårigheter med att stävja de nämnda problemen kan vara en bidragande faktor till att allmänheten i flera fall uppfattar det som att det är de kriminella som styr i områdena."---

Attackerna mot blåljuspersonalen drabbar de boende, deras trygghet och förtroende för rättsstaten. Människors liv och hälsa hotas när poliser, brandmän och ambulanspersonal inte kan göra sitt jobb. Det är ett starkt argument för tuffare påföljder.
Men om polisen inte lyckas gripa dessa vandaler blir varje lagändring ännu ett politiskt slag i luften."

Ledare i Expressen


Anmäl
2016-02-08 11:18 #29 av: Tjeja

Politiska dödfödda o mjäkiga vift i luften har vi fått nog av tycker jag! Bort med våra mesiga politiker till att börja med! Mummla i skägget på Rosenbad, tryggt skyddad från omvärlden och verkligheten har hittills inte löst dagens problem ett skvatt!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-02-08 15:51 #30 av: [Carpinus]

Norrköping: "Vid 22.45 på fredagskvällen fick polisen in det första larmet om stök på en fritidsgård i Hageby."---

"45 minuter senare inträffade ännu en incident i Hageby, på Hagebygatan. Det var i samband med att en polispatrull skulle göra en kontroll av ett fordon.
- I samband med fordonskontrollen ska det ha dykt upp ett gäng yngre förmågor i 16-18-årsåldern. De ska då ha börjat kasta sten varav en av stenarna träffade polisbilen. Ingen kollega ska dock ha blivit träffad, säger Torbjörn Lindqvist.
Några av dessa ynglingar ska även ha varit på fritidsgården tidigare. Polisen grep ingen men några utav dem avlägsnades från platsen. Det finns fortfarande en misstanke om skadegörelse."

Corren


Anmäl
2016-02-08 17:03 #31 av: [helga21]

# 26 Jag visste inte att det fanns en tråd Skrattar

Anmäl
2016-02-08 19:39 #32 av: [Carpinus]

"Under lördagsnatten blev ännu ett utryckningsfordon vandaliserat. Denna gången skedde det i stadskvarteret Malmö live, ett område där polisen vanligtvis lämnas ifred.
Rutan till passagerarsätet blev sönderslagen på polisbussen som stod parkerad på platsen."---

"Stephan Söderholm säger att trots den senaste tidens vandaliseringar av blåljusfordon upplever han ingen ökning av problemet. Däremot finns det adresser i Malmö där polisen måste ha dubbla resurser.
– I Rosengård när vi skickar bilar dit måste vi parkera med ytterligare en patrull. En del gatuområden krävs det dubbla patruller för att ha tjänstefordon i fred.
– Det har förekommit att räddningstjänsten fått sina bilar utsatta. Inte så att bilar slås sönder till höger och vänster men det är ju illa och det är resurskrävande. Det är en problematik i detta. Kommer polisen ner med en gripen person och bilen är sönderslagen är det ju allvarligt, säger Stephan Söderholm."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-02-08 21:19 #33 av: [Carpinus]

"Gänget gick till attack mot fem parkerade polisbilar och försökte tända eld på dem. Nu har en 22-årig man dömts för försök till mordbrand. Straffet: fängelse i en månad.

– Hot och våld mot poliser är väldigt allvarligt, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Det var i december 2014 som en grupp personer gav sig på och attackerade polisbilar i Farsta, söder om Stockholm."---

Expressen


Anmäl
2016-02-08 22:45 #34 av: eskils

"Kan det bli aktuellt med skärpta straff för dom som attackerar blåljuspersonal?

– Jag utesluter inte det. Vi måste titta på varje åtgärd som kan ha effekt för att minska den här utvecklingen, säger inrikesministern."

Expressen

Ska de nu sätta sig ner och titta nu igen, kanske tillsätta en utredning.... Men de måste väl fråga miljöpartiklarna först om lov förstås.Kräks

Dessa attacker är för farao en krigsförklaring mot samhället!! Bort med denna ynkliga regering NU!!


Anmäl
2016-02-09 08:35 #35 av: [Carpinus]

"Våldsverkarnas brott kan inte, på något sätt, bortförklaras med hänvisning till frustration, utanförskap eller svåra sociala problem. De vars jobb är att hjälpa och beskydda oss från fara ska bemötas med respekt, inte med stenbumlingar."---

Naomi Abramowicz i GP


Anmäl
2016-02-09 10:03 #36 av: Bermudas

Polisen rapporterar om fler bilbränder ( hittar inte rätt tråd så det får hamna här)
"Strulputtarna" fortsätter sitt värv.

”2016-02-08 19:08, Brand, Malmö. Två bilar brinner på Tornfalksgatan i Malmö. Två bilar brinner på en parkeringsplats vid Tornfalksgatan i Malmö. Det är spridningsrisk till byggnader i närheten men vinden ligger på rätt håll. Polis och räddningstjänst skickas till platsen.”

Uppdatering
Två bilar helt utbrända. De stod parkerade m e m varandra. När räddningstjänsten kommer till platsen är dörrarna på den ena bilen öppna. Enligt en av bilägarna och räddningstjänsten kan orsaken till branden vara något tekniskt fel på en av bilarna.
Polisen Skåne

2016-02-08 21:46, Brand, Malmö. Bilbrand, Von Rosens väg, Malmö. En bil brinner på Von Rosens väg i Malmö. Oklar omfattning. Polis och räddningstjänst skickas till platsen.
Polisen Skåne
.

"In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti."

Anmäl
2016-02-09 10:15 #37 av: [Carpinus]

Här finns det en del om den nysvenska bilbrännartraditionen.


Anmäl
2016-02-09 12:04 #38 av: [Carpinus]

"Det får vara slut med allt daltande och bortförklaringar. Det vi nu ser sänder signalen att det övriga samhället tillåter dessa kriminella gäng härja fritt och ta över, skriver Arin Karapet (M).

Ännu en gång har blåljuspersonal blivit attackerad av vandaler i en av Sveriges mest utsatta förorter. Under natten till söndagen möttes ambulanspersonal i förorten Tensta, Stockholm, av ett sönderslaget fordon när de skulle transportera en sjuk person."---

"Senast för en vecka sedan stängdes Ross Tensta Gymnasium på grund av att eleverna hade tagit över. Lärare blev hotade. Elever kom och gick som de ville. Man kunde helt enkelt inte garantera undervisningen.
Ska någon självutnämnd representant för förorten återigen få bortförklara öppen drogförsäljning, skadegörelse, rån och bostadsinbrott med att det är samhällets fel?"---

"Mellan en och tre procent av boende i dessa områden är kriminellt belastade. I områden som Tensta/Rinkeby rör det sig om cirka 900 personer som finns i Kriminalvården register enligt polisens egen utredning om utsatta områden.
Vi pratar alltså om ett hundratal individer som tagit makten över tusentals hederliga medborgares bostadsområden. Det är dags att vi från övriga samhället sätter ner foten och återskapar den trygghet och samhällsservice som den tysta majoriteten i dessa förorter förtjänar.=---

"Det är dags att vi rensar bort de kriminella gängen och återupprättar ordning och reda. Den som tillgriper våld ska ta konsekvenserna av sina handlingar. Oavsett orsak så har man ett eget ansvar.
De som attackerar samhällets hjältar som försöker rädda liv ska garanteras en sak: snabbspår till lås och bom. Det får vara slut med allt daltande och bortförklaringar. Nu krävs handling."

Arin Karapet (M), Ledamot i Landstingsfullmäktige Stockholms läns landsting, på Expressen debatt

Nog instämmer man i vad debattören skriver, men ett av de stora problemen är att den omnämnda "tysta majoriteten" i dessa enklaver är just - tyst. Deras tystnad är nog en av förutsättningarna för att de kriminella elementen kan härja ostört i sina riken. Så länge de förblir tysta riskerar de att det kan uppfattas som ett tyst samtycke.


Anmäl
2016-02-10 07:25 #39 av: [Carpinus]

"Samhällets insatspersonal, hjälpare och tillrättaställare blir spottade på, kissade på och får sten kastade på sig. Man riggar fällor, riktar vapen, skjuter raketer och hot och våld mot blåljuspersonal sker nu varje dag och acceptansen för detta har sakta höjts och blivit ett slags vardag."---

"Insatspersonal blir misshandlad under ett uppdrag men tingsrätten ogillar åtalet gällande våld mot tjänsteman med motiveringen att hen inte bedrev myndighetsutövning, och inte var att anse som tjänsteman vid misshandeln. Man tar sig för pannan. Bakhåll, fällor, rena överfall, våld och hot mot insatspersonal måste möta kraftfulla motåtgärder och kunna ge en påföljd. Så är det inte i dag.
Lämnas detta därhän ser ju samhället det som acceptabelt och det finns minst sagt ett signalvärde i detta. Staten måste visa via lagändring att hot och våld mot all insatspersonal, inte bara polisen, är helt oacceptabelt eller börja klassificera även brand och ambulanspersonal som tjänstemän.
Dessa män och kvinnor förtjänar ett speciellt skydd och ett särskilt erkännande, inte gärningsmännen, gängen och mobben."---

Peter Bergh, förbundsordförande vid Brandmännens riksförbund på Aftonbladet debatt


Anmäl
2016-02-10 13:01 #40 av: eskils

#39 "Bakhåll, fällor, rena överfall, våld och hot mot insatspersonal måste möta kraftfulla motåtgärder och kunna ge en påföljd. Så är det inte i dag."

SKANDAL!!! De regeringspartier S och MP som är ansvariga för detta fula SVEK mot befolkningen kommer säkert inte få komma i närheten av makten på några decennier. Undrar om de överhuvudtaget är vakna och nyktra? Eller har de lämnat landet redan?

Byt regering NU!


Anmäl
2016-02-10 14:19 #41 av: [helga21]

# 40 Nej verkligen inte. De har inte suttit i mer än 1,5 år. Det fanns en annan regering där innan och innan denna ytterligare en osv. Det har pågått alldeles för länge och så undrar folk varför SD får röster?

Anmäl
2016-02-10 14:51 #42 av: eskils

#41 Visst var förra regeringen också passiv och naiv, men problemen tycks ju ha blivit mycket värre, mycket fort. Du menar väl inte att sittande regering är ursäktad, för att den bara har suttit i 1,5 år?

Skulle gärna se en ny regering snarast, bestående av M+L+KD med stöd av SD i vissa omröstningar. (C kan man nog undvara när det gäller att fatta tuffa beslut som rör invandrartäta bostadsområden.)

Som det är nu kan det inte fortsätta om Sverige ska överleva som ett öppet, tryggt och civiliserat land. Så tror jag. Ledsen


Anmäl
2016-02-10 16:41 #43 av: [helga21]

# 42 B´Nej nuvarande regering är absolut inte ursäktad på något sätt. Men det är inte  de förra Alliansregeringarna eller S-regeringarna heller. Det har pågått allt för länge.

Anmäl
2016-02-10 17:07 #44 av: [Carpinus]

Att våldet och trakasserierna mot räddningspersonalen inte är något som uppstått nyligen framgår av en del av Berghs debattartikel (inte citerat ovan), där han skriver att man började ställa krav på bättre skydd redan 2008, men att  "dåvarande beslutsfattare (ansåg) att detta var isolerade händelser och det skydd samhället gav till sina hjälpare redan var starkt. Information och kommunikation skulle visa att brand- och ambulanspersonal var vännerna, hjälparna, stödet och sedan var problemen lösta."

Så blåögda var makthavarna redan då - om situationen varit annorlunda nu om man då tagit kraven på allvar lär vi aldrig få veta...


Anmäl
2016-02-10 19:57 #45 av: sponny

Apropå överskriften, förutsättningar för ett normalt samhälle. Vad som är normalt ändrar sig ju alltid, för några generationer sedan var det normala det gamla bondesamhället.
Och jag är rädd att det vi har nu, med bilbränder, stenkastning och upplopp, är det nya normala.

Anmäl
2016-02-10 22:06 #46 av: eskils

Till och med i länder i krig respekteras (oftast?) ambulanser från Röda korset eller Röda halvmånen, och humanitära organisationer som Läkare utan gränser. Men vi har ju fred i Sverige, så här borde det verkligen vara helt lugnt för ambulanspersonal att arbeta. Men det är det alltså inte.

Vore intressant att läsa vad några "röd/gröna" medlemmar tycker om saken. Är ni nöjda med regeringens insatser?


Anmäl
2016-02-10 22:48 #47 av: [Daisy-Moa-Elsa]

Sitter här och funderar... vad definerar ett "normalt" samhälle?

Anmäl
2016-02-11 08:33 #48 av: [Carpinus]

#47 Om du har funderat så kanske du även kommit fram till en slutsats - vad är ett normalt samhälle för dig?


Anmäl
2016-02-11 09:04 #49 av: [Carpinus]

Ingressen är ett citat, vilket finns i TS. Det är en informationsansvarig vid Västerortspolisen som uttrycker det så här: "Västerortspolisen uppger att ett samarbete och en dialog med Schenker pågår.

– Det är förutsättningar för att kunna ha ett normalt samhälle."

Därmed så kan man sluta sig till att han anser att man måste kunna samarbeta och tala med varandra i ett normalt samhälle,  någon mer definition i det fallet kan man knappast avkräva honom. Sedan kan vi ju filosofera om vad det normala samhället är för oss, men för att inte komma för långt från ämnet just i denna tråd kanske det kan räcka med att tycka att i ett normalt samhälle slår man inte sönder utryckande ambulanser, misshandlar sjukvårdspersonalen med tillhyggen, skjuter raketer på hemvårdspersonal, kastar brunnslock på polisbilar från gångbroar eller lockar brandmän i bakhåll. Om någon ser normalitet i  utvecklingen mot ett sådant samhälle så har vi inte samma uppfattning.


Anmäl
2016-02-12 16:39 #50 av: [Carpinus]

"Jag har en kompis som heter Håkan Pers som jobbar med sjuktransporter. Han trodde att ungefär 50 procent av poliser, ambulansmän och brandmän har fått verbala hot av folk ute på stan.

Det är inte klokt.

Håkan berättade att de för några år sedan hade fått ett larm i Lövgärdet. De åkte dit med en brandbil, men det visade sig vara falskt alarm. På vägen tillbaka åkte de under en viadukt. Ovanför den hade ett gäng samlats och de skickade ner stolar och all möjlig bröte och skit på bilen. Han undrade vad det var som hände. Att inte de ska känna sig säkra när de är ute och jobbar är skrattretande. Det är ju folk som är där för att hjälpa.

 Jag kan inte reglerna och lagarna, men de som ställer till med detta måste få kännbara straff. Det måste vara tuffa grejer som känns, så att de fattar att man inte kan göra så här. Annars är det meningslöst. Om jag vet att jag åker in i fem år om jag hittar på något drar jag mig för att göra det."---

Glenn Hysén i GT


Anmäl
2016-02-12 18:00 #51 av: Tjeja

Vet inte huruvida denna lista verkligen stämmer med polisens och verkligheten. Källan är ju inte den mest pålitligaste. Men den är nog inte helt fel ute och cyklar heller i alla fall!

http://nyheter24.se/nyheter/brott-straff/828974-polisens-lista-har-ar-de-53-mest-utsatta-omradena-i-sverige

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-02-13 11:40 #52 av: eskils

"Rättssystemet hotas av kollaps", en polisinspektör i Stockholm slår larm. Några citat:

"Med 20 000 poliser tillhör Sverige de länder i Europa som har den absolut minsta polisstyrkan i förhållande till invånarantalet. Skulle vi följa EU-snittet borde Sverige idag ha en poliskår på cirka 30 000 poliser, skriver polisinspektör Lars Alvarsjö.

Sveriges förmåga att bekämpa brott har under de senaste åren försämrats markant.

Samhällets förmåga att angripa brottsligheten förutsätter att hela rättskedjan fungerar. Idag har vi ett stort antal så kallade yrkeskriminella. Åklagarna mäktar inte med den stora arbetsbörda som dessa grupper orsakar. Istället för att anhålla och häkta dessa personer så lämnas åtalsunderlåtelse för merparten av de begångna brotten. Åklagarna väljer oftast att försätta en gripen på fri fot trots att han enligt rättegångsbalkens regler kan och bör begäras häktad.

Antalet personer som avtjänar fängelsestraff är nu det lägsta på tio år.

I en mängd förorter råder laglöshet där de kriminella gängen tagit över och bestämmer spelreglerna. Idag hör det till vardagen att poliser i dessa områden möts av stenkastning, molotovcocktails, hot och annat våld. Det har även förekommit att en skarp handgranat kastats mot polisfordon. Även brandkår och ambulanspersonal utsätts för attacker under uppdrag i dessa områden.

Nyrekryteringen till de kriminella gängen måste stoppas! I annat fall kommer vi se en dramatisk ökning av gruppen grovt kriminella redan inom några år.

Polisens förmåga att upprätthålla lag och ordning är central i en demokrati."

SvD

Vad är det för skitregeringar vi har??!!ArgArgArg


Anmäl
2016-02-13 19:52 #53 av: Bermudas

#52 tack! Den där artikeln förtjänar egen tråd.

"In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti."

Anmäl
2016-02-13 22:13 #54 av: eskils

#53 Ok, här är den. Glad


Anmäl
2016-02-14 10:05 #55 av: [Carpinus]

"Rikspolischefen är inte ensam om att ha underskattat problemen i de mest utsatta förorterna. Det har de flesta samhällsaktörer gjort, inte sällan i ett utslag av missriktad välvilja. Det har varnats för att stigmatisera förorten och lokalpolitiker söker hellre positiv spinn, som när Malmö lanserar Rosengård som "porten till integration".---

"Resultatet av detta önsketänkande har varit förödande. Samhället har retirerat och låtit ett parallellsamhälle växa fram, där de kriminella i hög grad dikterar villkoren."---

"De kriminella har i många avseenden tagit över det offentliga rummet vilket bland annat innebär att de sätter upp regler som ska följas", står det i rapporten. Det kan handla om att de stoppar och kontrollerar fordon, hotar och stör lokala näringsidkare och skipar sin egen rättvisa i form av hot och våld mot vittnen.
Även skolorna är drabbade."---

" Man har problem med våld i offentlig miljö, i värsta fall i form av skjutningar och sprängningar. I mindre allvarliga fall handlar det om sådant som upplopp, skadegörelse, stenkastning och bilbränder."---

Men även andra delar av skuggsamhället måste tryckas tillbaka. Möjligheterna till bidragsbrott, fusk med assistansersättningen, falska identiteter, försäljning av pass, arbetstillstånd och folkbokföringsadresser med mera måste strypas. Det äldre gardet av kriminella är inte lika synligt i gatubilden, men framväxten av parallella samhällsstrukturer är i sig djupt skadligt."---
"Nu måste rättsstaten rulla in."

Anna Dahlberg i Expressen


Anmäl
2016-02-14 11:47 #56 av: 72mm

Dessa företeelser är normala på dessa platser. Därför att det är inte Sverige längre. Det är multikultur helt enkelt. Visst är det spännande och berikande?

Så går det när man avskaffar gränser runt ett land, man får interna gränser inom landet istället.    

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-02-18 07:03 #57 av: [Carpinus]

"Stenkastning, avskurna slangar och hotfulla situationer har blivit en del av räddningstjänstens arbete.

– Det är bedrövligt, säger insatsledaren Per-Anders Lindfeldt."---

"Han blir förvånad över de skadegörelser och hotelser som drabbat utryckningspersonalen. Han blir också rädd. Händelserna kan få allvarliga konsekvenser, både för räddningstjänsten och för samhället."---

"Räddningstjänsten har insett att problemet med hot och skadegörelse är något som de måste hantera. Att göra riskbedömningar är nu en del av arbetet som inte går att undvika. Att förebygga och visa att det finns en människa bakom uniformen är också självklart.

Utryckningspersonal utsätter sig redan för stor fara. Att de nu även måste skydda sig från hot och skadegörelse tycker Per-Anders Lindfeldt är bedrövligt.

– Vi hoppas verkligen att det här inte blir vardag, men vi har insett att det är något vi måste arbeta mot, säger han.

Utryckningspersonalen som han arbetar med har ibland varit rädda för att rycka ut.

– Men vi kommer alltid att åka in i alla lägen, vi ska vara där den vanliga människans förmåga inte räcker till, säger Per-Anders Lindfeldt."---

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2995355-insatsledaren-om-valdet-jag-tror-inte-att-de-forstar


Anmäl
2016-02-18 07:18 #58 av: [Carpinus]

#57 Insatsledarens ord (rubrik) "jag tror inte de förstår" liksom det allt oftare återkommande uttrycket "visa att det finns en människa bakom uniformen" (känns som en klyscha snart) sätter ju fingret på vilken intelligensnivå det är hos dem som ger sig på utryckningspersonalen. Minsta tvååring fattar väl att det finns en människa bakom uniformen?

Det som saknas förutom intelligens är empati, och den är svår att tillägna sig om den inte finns där från början.  Att åka ut och fika och spela biljard med ungdomar i förorten i förebyggande syfte kan säkert omvända en och annan - men frågan är i hur många man faktiskt  fått en vän för livet?  När en brandman som är på fredsmöte säger att "Många tror att vi är på samma sida som polisen" så gör han sig skyldig till ett avståndstagande mot polisen. Det är klart att han är på samma sida som polisen - fattas bara, de sitter om inte annat i samma båt! Varför står han inte för det då?

Risken är att flockmentaliteten väger tyngre än en tillfällig bekantskap vid biljardbordet för det presumtiva offret även nästa gång vägarna  korsas...

Mer i samma ämne - "Brandmannen: varför gör du så här mot mig?"


Anmäl
2016-02-19 08:29 #59 av: [Carpinus]

"En situation där utryckningspersonal känner sig rädda och hotade bör givetvis leda till åtgärder. I debatten förekommer dock samma tröttsamma klyschor till ursäkter kring varför våldsbenägna unga män attackerar räddningstjänsten.
Det sägs att de är frustrerade, att de lever i utanförskap och att de saknar hopp om framtiden.

På Expressen Debatt skriver kuratorn Shadan Lotffi att det är barn med låg självkänsla och utbredd misstro mot samhällets institutioner som ligger bakom våldet (16/2). Hon citerar även rapgruppen Kartellen: ”Våra politiker skrattar och skålar medan ungarna i förorten trampar på nålar”.
Det är exakt en sådan falsk bild av ett samhälle som övergett förorten som ger förövarna den ursäkt de vill ha för att bruka våld mot polis och räddningspersonal. Men vilka politiker är det som skrattar och skålar medan förorten sätts i brand? Skålar Löfven? Skrattar Fridolin?
Att svenska politiker inte skulle bry sig om förorten är givetvis trams. Det är en lögn som Kartellen glatt förmedlar i sin musik, det är en lögn vars syfte är att göra förortens invånare till offer."---

"Att svenska politiker skiter i förorten är en lögn som borde avfärdas omedelbart. Ingen tjänar på att förortens invånare utmålas som hjälplösa offer. Eller ja, förutom de våldsverkare som hittar på ursäkter för att ge sig på brandmän som försöker släcka bränder. De våldsvurmande unga männen måste stoppas. Deras barnsliga gangsterlekar är ett hot mot de modiga människor inom räddningstjänsten som varje dag försöker bistå människor i nöd."

Bawar Ismail i GP


Anmäl
2016-02-19 08:54 #60 av: 72mm

#59 Ah, bra. Den där Bawar verkar vara vettig och klarsynt. 

Ibland undrar jag om inte invandringsextremisterna faktiskt kommer få rätt i sitt tröttsamma kraxande om att "Sverige behöver invandrare".  I alla fall om de heter Alice, Tino, Hanif och Bawar... Skrattar

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-02-19 09:10 #61 av: [Carpinus]

#60 Ja, och till skillnad från oss med annan bakgrund är priset för dessa klarsynta människor så mycket högre när de tar ställning mot korrekthetsarna.


Anmäl
2016-02-20 08:32 #62 av: [Carpinus]

"Det är ytterst olyckligt att det i dag allt oftare sätts likhetstecken mellan oacceptabelt beteende och dåliga socioekonomiska förutsättningar. Som om fattigdom skulle vara en predestination för ett liv som tjuv. I stället för att försöka förstå det oförståeliga - varför man kastar sten mot ambulans- och sjukvårdspersonal som har till uppgift att rädda livet på grannen - bör vi för en gångs skull rikta fokus mot alla de som trots svåra förutsättningar gör andra livsval."---

"Utan tilltron till det fria valet och övertygelsen om att människor, oavsett bakgrund eller härkomst kan skilja på rätt från fel, skapar vi ett samhälle utan anspråk på moral. Ett samhälle i vilket vi talar om den som aktivt väljer att ansluta sig till terrororganisationen IS som någon som ”radikaliserats”. Som om det handlar om något som sker utan individens medverkan och vilja. Denna oförmåga, eller ovilja, att placera skulden där den hör hemma gör på ett sätt oss alla till offer. Att fråntas rättigheten, men också skyldigheten, att ta ansvar för det egna livet och vägvalen är att göras till offer. Det är att stympa människor - även om det görs i all välmening."---

Alice Teodorescu i GP


Anmäl
2016-02-20 13:09 #63 av: Tjeja

#62 Alice är bra! Gillar Alices resonemang allt som oftast. 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-02-21 13:13 #64 av: eskils

#62 Alice T är jättebra! Varje människa har ett ansvar för sitt eget liv och sina vägval.

Man kan inte skylla ifrån sig på att man har ont om pengar eller att det saknas fritidsgårdar i förorten, så att man därför "är tvungen" att bli kriminell och kasta sten på ambulanspersonal! Man väljer sina handlingar själv, och tar konsekvenserna av dem, på gott eller ont.


Anmäl
2016-02-27 08:32 #65 av: [Carpinus]

"Att få ungdomar att lära känna brandmännen i området har givit resultat för att minska våld och hot mot räddningstjänsten. Förra året rapporterades endast ett 10-tal incidenter av 18 000 utryckningar i Göteborg och Stockholm. För tidigare utsatta stadsdelen Rosengård i Malmö finns inte en enda händelse noterad för hela 2015."---

"Mikael Svanberg anser dock att ett stort mörkertal döljer sig i statistiken, att många av medlemmarna är så vana vid hot och våld att de inte anmäler.

– Vår toleransnivå har blivit mycket högre och det är ett mycket hårdare klimat i dag än för tio år sedan. Det händer ofta att vi får vänta med att göra vårt jobb medan polisen säkrar platsen, säger Tomas Belander vid Kista brandstation."---

"Skyddsutrustningen för de som jobbar inom räddningstjänsten har förbättras de senaste åren. Bilrutorna är numera laminerade för att inte krossas av sten och brandmännen har skyddsglasögon som skyddar mot gröna laserstrålar. I Malmö är brandbilarna dessutom utrustade med kameror.

Motsvarande skyddsutrustning saknas för ambulanspersonal som, om man tittar på antal incidenter i förhållande till utryckningar, är mer utsatt än räddningstjänsten."---

SVD


Anmäl
2016-02-27 08:32 #66 av: [Carpinus]

"2016-02-27 02:22, Misshandel, Malmö Tegelsten kastad mot väktare, Rosengård.

En tegelsten slängs genom en ruta till en bil i vilken en väktare sitter. Väktaren får glassplitter i ögat och ambulans budas till platsen. Fyra personer ska ha lämnat platsen till fots. Händelsen inträffar på Bennets väg."

Polisens hemsida


Anmäl
2016-03-01 13:58 #67 av: [Carpinus]

"Ett tv-team från australiska Channel 9 befann sig i Rinkeby på måndag eftermiddag för att spela in ett reportage för programmet 60 Minutes. Vid 15.30-tiden dök en grupp ungdomar upp i en bil och ifrågasatte att teamet filmade."---

"– Den som håller i kameran blir påkörd. Han hade däckspår på skon, men det blev inga allvarliga skador och han behövde inte uppsöka sjukhus, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.
Enligt flera australiska medier uppger Channel 9 att två av deras medarbetare skadades lätt under händelsen.

Tv-teamet var i Rinkeby i sällskap med Jan Sjunnesson, skribent på den främlingsfientliga sajten Avpixlat. Sjunnesson säger till SVT att tv-teamet efter händelsen med bilen blev omringat av en grupp maskerade män. Två ur teamet ska då enligt Sjunnesson ha blivit slagna i ansiktet."---

SVT

Channel 9 säger i ett uttalande: "I en Stockholmsförort konfronterades de (TV-teamet) av en grupp som motsatte sig att de filmade. En serie påhopp ledde till att polis tillkallades, och en kameraman och producenten fick lindriga skador. Inspelningen fullföljdes under polisnärvaro."

Kanelen uppger att Avpixlats version är sanningenlig ("accurate").

Först uppmärksammat här.


Anmäl
2016-03-05 12:45 #68 av: eskils

Nu ska polisen ta i med hårdhandskarna mot laglösheten i åtminstone en förort:

"Riktade satsningar mot kriminella gäng i förorten

– Nu gör vi en riktad satsning i norra Botkyrka, i en omfattning som ingen har varit med om under de senaste 25 åren, säger Palle Nilsson, biträdande chef i polisområde syd.

Handelskammarens rapport, som DN rapporterade om i början av veckan, visar att den negativa utvecklingen har varit tydligast i Norsborg i norra Botkyrka; där anser åtta av tio företagare att otryggheten har ökat.

– Det är en långsiktig satsning med stöd på nationell nivå. Vi ska arbeta tillsammans med kommunen och fastighetsägarna och vi får vara beredda på att de kriminella nätverken kommer att bjuda på någon form av motstånd, säger Palle Nilsson.

Hur då?

– Det kan vara tecken på social oro, stenkastning eller att de ställer till det på andra sätt. Vi rör om i en myrstack, i områden som de kriminella vill ha som sina egna, där de vill kunna styra. Vi är förberedda på att vi kan möta motstånd men vi kommer inte att backa undan.

– Vi måste skapa förtroende så att folk vågar prata med oss, det kommer att ta lång tid och vi måste vara närvarande under lång tid. Vi jobbar också, på många sätt, med att få bort tongivande figurer i kriminella nätverk, säger Palle Nilsson."

DN


Anmäl
2016-03-05 13:01 #69 av: [Carpinus]

Norsborg fanns med på listan över de 14 mest utsatta områdena i landet som polisen för tre månader sedan meddelade att man skulle ta krafttag i. Återstår att se hur det bli med de tretton andra...

http://politik.ifokus.se/discussions/56b8f419ce12c448b6001908-53-utsatta-omraden


Anmäl
2016-03-05 15:36 #70 av: eskils

#69 I artikeln i #68 står det att även förorten Hagsätra ska ingå i polisens satsning. Det är en äldre förort som ligger åt samma håll som Norsborg, men lite närmare stan.

Hagsätra står med på polisens lista över de 53 mest utsatta områdena i Sverige, hela listan finns på sidan 29.


Anmäl
2016-03-06 16:34 #71 av: [Carpinus]

"En civil polisbil sattes i brand i Rinkeby, Stockholm på söndagseftermiddagen. När polispatruller därefter anlände till platsen kastades en sten mot dem.

– Det är okänt om gärningsmännen kände till att det var en civil polisbil, säger Eva Nilsson, pressinformatör på Stockholmspolisen."---

Expressen


Anmäl
2016-03-16 12:18 #72 av: eskils

#69 Fler utsatta områden ska få hjälp nu:

"För att få bukt med kriminalitet i utsatta områden runt om i Stockholms län anställs 100 poliser till Södertälje, Botkyrka, Järva och Stockholm city, det skriver tidningen Hem och Hyra.

I en hemligstämplad rapport som polisen tagit fram pekas särskilt utsatta områden ut. Enligt rapporten handlar det bland annat om Rinkeby/Tensta och Husby i Stockholms stad, Hallunda/Norsborg i Botkyrka och Ronna/Geneta/Lina i Södertälje.

Satsningen som Hem och Hyra skriver om ska inriktas på 400 grovt kriminella i miljonprogrammen. Främst handlar det om hot, våld och narkotikahandel."

SVT


Anmäl
2016-03-24 10:56 #73 av: [Carpinus]

"Polisen har varit i Kista och pratat med de ordningsvakter som fått föremål  kastade emot sig vid torget.
Ordningsvakterna har beskrivet föremålen som stenar och ingen av ordningsvakterna skadades. De har uppgivet att gruppen av personer som stenarna kastades ifrån var ungefär tio stycken."

Polisens hemsida...


Anmäl
2016-03-27 08:46 #74 av: [Carpinus]

"Det blev oroligt i Uppsalastadsdelen Valsätra i går kväll.

Ett större gäng maskerade ungdomar eldade bildäck och containrar – och kastade sten mot polis och räddningstjänst.

– Det verkar ha lugnat ner sig nu, säger polisens vakthavande befäl Torsten Hemlin vid 1-tiden."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-03-31 21:59 #75 av: [Carpinus]

#74 "I stadsdelarna Gottsunda och Valsätra i Uppsala har det varit oroligt flera dagar i rad. Det har brunnit i containrar, bilar och papperskorgar. Mellan eldsvådorna har polis och räddningstjänst utsatts för stenkastning. Enligt polisen kan händelserna ha kopplingar till tidigare insatser i dessa områden.

– Vi vet av erfarenhet att när vi har varit i vissa stadsdelar och ingripit, i samband med pågående förundersökningar, har man visat sitt missnöje genom att tända eld på saker eller kastat sten på polisen. Det är inte ovanligt, säger Christer Nordström, polisens presstalesman.

Antalet personer som är inblandade i dessa aktiviteter har ökat de senaste dagarna. Upp till trettio ungdomar misstänks vara inblandade i incidenterna."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-04-05 11:19 #76 av: [Carpinus]

"Västerås: "Vid 22.09 i onsdagskväll inkom ett larm till räddningstjänsten om en brand bakom S:t Ilians skola på Pettersberg. Ett vittne hade sett ungdomar elda på en basketplan och larmade."---

"- Det var många ungdomar som cirkulerade runt platsen och när de (räddningstjänsten) skulle åka därifrån blev situationen hotfull. Flera ungdomar drog upp luvorna på tröjorna och gick emot bilen och började kasta sten, säger Hans Tollbom.
Stenarna som kastades mot bilen träffade aldrig något fönster, men det blev bucklor i plåten."---

VLT


Anmäl
2016-04-05 11:24 #77 av: [Carpinus]

"Vi ser dessa återkommande attacker mot blåljuspersonal som potentiellt dödliga våldshandlingar."---

"Utryckningspersonal som attackeras vittnar om behovet av en ny lag som värnar personer som i sin yrkesutövning hjälper människor i nöd. Brott begångna mot personer som arbetar inom vård och utryckningsverksamhet måste samhället tydligt markera mot. Polisen måste tillses makt och medel att kraftfullt agera för att värna människors liv och hälsa.

Brott som riktas mot personal som kommer för att hjälpa, är allvarliga angrepp mot enskilda individer och ett hårt slag mot rättsstaten, vilket måste rendera strängare straffpåföljd.

Förbundet har föreslagit ett straffminimum motsvarande fem års fängelse för personer som döms för exempelvis stenkastning eller hotar vård och utryckningspersonal.

Samhället måste med tydlighet signalera att det är helt oacceptabelt och förenat med kännbara konsekvenser att angripa personal i tjänst för att hjälpa."---

Andreas Holmlund, förbundsordförande, Alarm-Ambulansförbundet i VLT


Anmäl
2016-04-05 13:38 #78 av: [Carpinus]

"Det var vid lunchtid i söndags när en knivhuggen man i Husby själv lyckades larma 112.
När första patrullen kom fram hittade de ytterligare en knivskuren person och en stund senare kom en tredje skadad in till sjukhuset. Samtliga tre är både målsägande och misstänkta för försök till mord."---

"Men trots att det initialt var många patruller som svarade på larmet blev det snabbt ont om poliser i anslutning till brottsplatsen. Aftonbladet har varit i kontakt med flera poliser som deltog i insatsen.
En av dem berättar:
– Husby är ett högriskområde. Man vill inte gå in där underbemannad. Vår patrull delades upp, och vi fick gå ensamma, en och en. Förutom att vi egentligen inte vill lämna bilen obevakad är det en direkt farlig situation. Man måste ha koll bakåt, uppåt så det inte kastas saker mot oss. Det är många ungdomar i de här områdena som dummar sig."---

"Också Aftonbladet var på plats i Husby i söndags, med flera medarbetare. De berättar om frustrerade poliser, som närmast vädjade till ungdomarna att hålla sig borta från brottsplatsen:
– En polis skrek: Ni vet att vi är underbemannade, visa lite respekt, säger en av Aftonbladets fotografer."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-04-05 18:29 #79 av: 72mm

Förstår ni vad de säger? Vi är alltså i en situation där svensk polis, i vad som åtminstone ska föreställa Sverige, själva behöver polis-eskort för att kunna göra sitt jobb. En bil räcker inte, de måste ha en andra bil vars enda uppdrag är att vakta den första om poliserna där skulle behöva lämna den. 

– Husby är ett högriskområde. Man vill inte gå in där underbemannad. Vår patrull delades upp, och vi fick gå ensamma, en och en. Förutom att vi egentligen inte vill lämna bilen obevakad är det en direkt farlig situation. Man måste ha koll bakåt, uppåt så det inte kastas saker mot oss. Det är många ungdomar i de här områdena som dummar sig.

Det var i någon annan tråd här där man oroade sig över ett kommande "tredje världskrig", är vi helt säkra på att vi oroar oss för rätt saker?

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-04-05 18:46 #80 av: [Carpinus]

#79 Kom osökt att tänka på #67 apropå "kasta saker" och "livsfarligt område". Sedan känns det rätt märkligt när man i ena stunden talar om livsfara för att i nästa stund säga att de potentiella våldsverkarna "dummar sig". Utgör man livsfara så "dummar" man sig inte, det är sandlådespråk.


Anmäl
2016-04-05 18:52 #81 av: 72mm

"...det är sandlådespråk."

Jo, men det värsta är väl att hur de pratar reflekterar bara deras inställning till "problemet". 

"– En polis skrek: Ni vet att vi är underbemannade, visa lite respekt"

Jag vet inte vad jag ska säga.. vågar man hoppas på ett aprilskämt som kommit några dagar snett? 

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-04-05 18:53 #82 av: [Carpinus]

#81 Skulle inte förvåna mig om de skrek "dumma, dumma dej" också.


Anmäl
2016-04-05 22:49 #83 av: eskils

"En gravid kvinna i femte månaden utsattes för ett rånförsök av fem ynglingar i 15-årsåldern.

Det var strax efter 18.00 tiden som kvinnan gick på fältet mellan Tensta och Rinkeby när ynglingarna kom fram och sprejade tårgas emot henne. De sparkade även kvinna så att hon föll till marken.

– Trots hennes utsatta läge på marken lyckades kvinna att behålla sin handväska, säger Albin Näverberg informatör vid Stockholmspolisen.

Kvinna kunde själv larma polisen men ville inte åka till sjukhus.

– Vid den här tiden är det mycket aktiviteter och folk på fältet, något som kanske gjorde att killarna blev avbrutna, säger Albin Näverberg.

Ungdomarna sprang i väg i riktning mot Rinkeby och bar mörka kläder med luvor."

SVT Stockholm


Anmäl
2016-04-10 00:04 #84 av: eskils

Inte ens glassbilarna får vara ifred. Detta hände i Kista nära Rinkeby utanför Stockholm, en förort som (ännu) inte står med på polisens lista över utsatta områden.

"Glassbilschauffören blivit påhoppad av flera ungdomar.

Föraren stod uppställd med sin bil på vändplanen när ett ungdomsgäng kom fram och ofredade/trakasserade henne. När hon skulle ta sin mobiltelefon för att larma knuffade en av ungdomarna till henne och tog telefonen. När hon försökte ta tillbaka den fick hon ett slag i ansiktet med en lindrig skada som följd."

Polisen

Kanske samma slynglar som i #73. "Normalt samhälle"?


Anmäl
2016-04-19 15:46 #85 av: [Carpinus]

"När inrikesminister Anders Ygeman (S) på måndagen besökte Botkyrka fick han en realistisk bild av hur det kan gå till där. Efter att han fått åka polisbil och blivit bjuden på lunch skulle patrullen åka vidare – då hade någon skurit sönder polisbilens däck."---

DN


Anmäl
2016-05-06 22:12 #86 av: [Carpinus]

"En journalist och en fotograf från norska NRK utsattes för hot och stenkastning när de var på reportageresa till Stockholmsförorterna Rinkeby och Husby, rapporterar NRK.
– Det var en väldigt obehaglig dag på jobbet, säger fotografen Mohammed Alayoubi."---

"Alayoubi har arbetat för NRK i flera farliga områden. Men han säger att upplevelsen i Sverige var en av de mest obehagliga dagar han haft på jobbet.

– Det var skrämmande att vara i Sverige på det här jobbet. De är så många, och de rör sig i gäng. Vi hör polisen prata om att det kastas handgranater, det skjuts och det kastas sten. Det är som en krigszon, säger han."---

SVT


Anmäl
2016-05-08 17:48 #87 av: [Carpinus]

Förortskravaller, ett återkommande fenomen så här års när det börjar bli varmare helgkvällar. Här är aktiviteter i Örebros ytterområden de senaste dagarna:

"Klockan var 21.45 när väktare från företaget G4S ryckte ut till Oxhagen.
- Det är ett inbrottslarm som går på skolan och när G4S kommer dit så drar det till sig en massa ungdomar som börjar kasta sten på dem, berättar polisens vakthavande befäl Dan Sööder.
Två väktarbilar utsattes för stenkastning och åtminstone en av ungdomarna sprang upp på taket till en av bilarna medan väktarna satt i. När polisen kom fram utsattes även de för stenkastning."---

http://na.se/nyheter/orebro/1.3838868-polis-och-vaktare-attackerade-av-stenkastare

"Örebropolisen hade redan planerat för en händelse som denna.
– Vi har haft det på lut även om man alltid blir tagen på sängen när människor kastar sten. Det är ju så svårt att skydda sig mot det, säger lokalpolisområdeschefen Annika Laestadius.
Hon uppskattar att ett 20-tal personer i åldrarna 13-16 år deltog i attacken mot polis och väktare under torsdagskvällen.
– Det är en blandning av ungdomligt ofog och kriminella som vill visa sin makt, säger Annika Laestadius.
Från kriminella kretsar har polisen fått direkta antydningar om att en sådan här sak skulle kunna hända.
– Ja, det här är en taktik från dem. Om vi gör en massa ingripanden och stör deras verksamhet blir det jättejobbigt för dem. Då sätter de in motinsatser så att vi får pyssla med annat än det vi egentligen ska göra – lagföra dem som begår brott."---

http://na.se/nyheter/orebro/1.3840017-polisen-kriminella-bakom-stenkastning

"Den blivande fritidsgården i Oxhagen Centrum totalförstördes i en brand i natt. Branden utbröt i samband med nya oroligheter med ungdomsgäng inblandade. Efter brottsplatsundersökningen under lördagen rubricerar Polisen det som grov mordbrand.
- Fritidsgården är totalförstörd, så kraftig var branden med ett snabbt förlopp. Jag sitter med en bild framför mig och det ser för jäkligt ut, säger Lotta Lindblad, vakthavande befäl på Örebropolisen.
För tredje natten i rad har det varit oroligheter i Örebros västra bostadsområden. I Oxhagen centrum totalförstördes alltså den blivande fritidsgården i en anlagd brand. Och på Varberga torg stacks en container i brand. I det fallet är brottsrubriceringen mordbrand."---

http://na.se/nyheter/orebro/1.3842800-fritidsgardsbranden-brottsrubriceringen-ar-grov-mordbrand-

"En polispatrull och en väktare blev utsatta för stenkastning i Vivalla under natten till söndagen.
- Det är inga personskador, bara plåtskador, säger Jan Materne, vakthavande befäl på Örebropolisen."---

http://na.se/nyheter/orebro/1.3845473-stenkastning-mot-polis-i-vivalla-i-natt


Anmäl
2016-05-08 23:06 #88 av: [Carpinus]

"Det är laglöshet i delar av Stockholmsregionen nu, säger polisinspektör Lars Alvarsjö i Stockholms polisdistrikt till NRK. (Fetmarkerat i reportaget.)

Situationen är allvarlig. Det finns några områden där vi verkar förlora kontrollen. Polisen kan aldrig acceptera att kriminella grupper tar över kontrollen i några bostadsområden, men så är det faktiskt nu i några av områdena runt Stockholm."

Ur fylligt reportage från NRK om några utsatta områden i Stockholmsregionen.


Anmäl
2016-05-09 08:06 #89 av: 72mm

#88 För det första är det intressant att inte svensk MSM vill ta i frågan. Anledningen är dock uppenbar. Man känner sig tvungen att mörka det totala misslyckande som är det multikulturella experimentet. 

Sekvensen där de blir utjagade ur kaféet är mycket talande. Ironin i att den enda svensk som förekommer i det klippet är invandrad från Iran är också helt underbar. 

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-05-09 23:07 #90 av: [Carpinus]

#89 Uppfattningen från polisiärt håll att "man håller på att förlora kontrollen" borde få nackhåren att resa sig på varenda myndighetsperson och politiker i ansvarsställning. Detta pratas det helt öppet om, utan att svenska journalister reagerar. "Skrämmande" räcker inte för att beskriva läget.


Anmäl
2016-05-09 23:12 #91 av: [Carpinus]

#87 "Minst åtta miljoner kronor kommer det att kosta att renovera fritidsgården i Oxhagen efter branden. Arbetet kommer att ta sex månader."---

Vi är tillbaka på ruta ett. Att renovera och sanera efter branden kommer att kosta minst lika mycket som det har kostat att bygga om huset till fritidsgård och föreningslokal.
- Det kommer att ta sex månader att renovera och sanera byggnaden, och det är ungefär lika lång tid som vi nu har hållit på och arbetat med ombyggnationen, fortsätter Andreas Hammarbäck."---

http://na.se/nyheter/orebro/1.3849387-notan-efter-branden-minst-atta-miljoner

 I en polisrapport från december 2015 från polisens nationella operativa avdelning, NOA, pekades Oxhagen ut som ett av 53 områden i Sverige som utsatt både för allvarlig brottslighet och socioekonomiska faktorer och där kriminella nätverk har ett stort inflytande, om än i olika grad. Ett kännetecken för dessa områden är också en utbredd misstro mot myndigheter.

- Det som är skrämmande är att även 3-4-åringar kan visa en aggressiv attityd mot polisen, säger Lotta Lindblad.


Är det i Oxhagen ni bedömer att det är mest oroligt i Örebro just nu?
- Det var där det var oroligt i natt. Sen vet man aldrig om det kan bli ringar på vattnet. Det är verkligen jättetråkigt det här, säger Lotta Lindblad.

http://na.se/nyheter/orebro/1.3839742-polis-om-oxhagen-var-ar-foraldrarna-


Anmäl
2016-05-10 08:37 #92 av: Tjeja

#91 Men varför bygga upp fritidsgården igen alls när barbarerna där uppenbarligen inte uppskattar den? De vill ju ändå inte bli integrerade utan leva i sin egen krigszon, så skicka ner dem direkt till Raqqa istället o ta ifrån dem deras "svenska" medlemskap och utvisa på livstid! De som attackerar svensk hjälp på grund av att de inte vill ha det svenska samhället begår ju landsförräderi och hör inte hemma här!

Dessutom förstör de för dem som verkligen vill integreras och bli en del av det svenska samhället!
>:-(

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-05-10 08:50 #93 av: [Carpinus]

#92 Ja, det är väl trots allt den sista meningen som talar för att fritidsgården ändå bör byggas upp igen. Det är synd ifall våldsverkare och marodörer skall få förstora för dem som sköter sig, den segern är de inte värda...

Sedan är det illa när problemen bagatelliseras av sådana som inte själva förstört. Som den kvinna som säger så här till lokalradion:

"- Det är ungdomar som gör sånt här under en period i livet, sen växer de upp och då blir det lugnare igen. Det är inte bra, men det är inte så farligt" , säger hon, och får det till att låta som om mordbrand är ungefär som att palla äpplen. Sannolikt behöver hon inte avvara en spänn till de åtta miljoner "busstrecket" kostar samhället...


Anmäl
2016-05-10 08:56 #94 av: Tjeja

Undrar om honkommer resonera lika dant när de bränner hennes bil sen också.. För det är ännu vanligare och "ofarligare" "busstreck"!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-05-10 09:02 #95 av: [Carpinus]

#94 Ja, det är hennes sätt att resonera som skapar grogrund och acceptans för laglöshet och utanförskap...Ledsen

(Bilbrandsuppföljning.)


Anmäl
2016-05-10 21:07 #96 av: [Carpinus]

#87 Fler majkravaller, denna gång i Borås:

"Polisen har tillkallats efter att ett antal ungdomar har skjutit raketer och orsakat gräsbränder i en stadsdel i Borås.

Det slutade med att en polis knivskars.

I samband med att polisen anländer till platsen uppstår någon form av bråk och en av polismännen knivskärs.

Brottet rubriceras som dråpförsök."

GT

Uppdatering i realtid:

"Dramatiska scener utspelar sig på Hässleholmen. Flera poliser har blivit attackerade av gäng – och en polis har blivit knivskuren"---

Ett vittne såg stora delar av händelsen och ger en väldigt dramatisk bild av händelseförloppet.

– Jag kom med bilen och det var en bilkö i höjd med Fjärdingskolan. Bilisterna tvingades stanna för att det var så otroligt mycket folk över hela vägen.

– Plötsligt ser jag på min högra sida hur det kommer en kille springandes mot en polis och hoppar upp och sparkar henne så fruktansvärt hårt i magen. Hon flyger bakåt men lyckas ta upp sin pepparsprej. Bredvid är ytterligare en kvinnlig polis och de sprejar killen.

Vittnet fortsätter:

– Då kommer det ytterligare flera killar, ett gäng alltså, som rusar mot de här två kvinnliga poliserna. Då tänkte jag att det går åt helvete. Poliserna var i så stort underläge. Poliserna drog sina vapen och kort senare kommer väldigt många poliser till platsen."---

BT

Hässleholmen hör till de av polisen fastställda utsatta områdena i landet. En del tidigare händelser i Borås här.


Anmäl
2016-05-10 21:44 #97 av: [Carpinus]

#87 "Händelsen rubriceras som dråpförsök, hot och våld mot tjänsteman samt våldsamt motstånd. Drygt en timme efter händelsen gick flera till angrepp mot polisfordon.

– De har hoppat och sparkat på bilen. Stämningen vid platsen är inte särskilt bra, säger Lippens."---

"Vid 22.30-tiden bekräftade polis på plats att man gripen en misstänkt för knivattacken.

– Jag säger ingenting om händelsen. Jag har inga kommentarer alls, säger Jan Eliasson, inre befäl vid polisen i Borås.

Utöver den misstänkte knivmannen är tre personer frihetsberövande. Två för våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman."---

BT


Anmäl
2016-05-10 23:06 #98 av: [Carpinus]

#97 Edit: "BT var på plats vid 22.30-tiden då polisen gjorde ett gripande i ett av bostadshusen intill avspärrningarna. Polis på plats kom först med uppgifter om att den gripne var den misstänkte knivmannen men det stämde inte. I stället var det en man som sparkat mot en av polismännen och som medtogs direkt och misstänks för våld och hot mot tjänsteman."---

BT


Anmäl
2016-05-10 23:31 #99 av: 72mm

Två kvinnliga poliser som ensamma ska prata ett invandrar-gäng tillrätta i en no-go zon? Jomen, tjenare. 

Vad är det högerextremisterna brukar skandera? Ut med packet? Jag är benägen att hålla med. 

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-05-11 12:18 #100 av: [Carpinus]

#88 "...laglöshet i delar av Stockholmsregionen nu, säger polisinspektör..."

"Situationen är allvarlig. Det finns några områden där vi verkar förlora kontrollen."

Och om gårdagskvällen i Borås säger närpolischefen där: "Vi jobbar väldigt hårt att återta territoriet."

"Tisdagskvällens händelse var mycket allvarlig och rubriceras som mordförsök.

Men den senaste tiden har polisen även vid andra tillfällen mötts av gäng som uppträtt aggressivt eller på annat sätt markerat när polis gjort ingripanden på Hässleholmen.

– De ifrågasätter vår rätt att vara i området och vidta åtgärder och vi jobbar väldigt hårt med att återta territoriet. Det är inte organiserad brottslighet som har rätt att äga området utan det är samhället och samhällets medborgare, säger Tomas Jansson."---

BT

"Laglöshet", "förlorar kontrollen", "återta territoriet". Hur mycket klarspråk behöver politikerna för att äntligen fatta vad det är som pågår? Vad har Sverige i säkerhetsrådet att göra för att skrävla om hur duktiga vi är när vi inte längre förmår att hålla fred i vårt eget land?


Anmäl
2016-05-11 21:21 #101 av: [Carpinus]

"Hässleholmen är ett av Sveriges många utanförskapsområden. Men när frågan ställs till de boende i området är det inte i första hand låg inkomst, stort antal bidragstagare, sämre hälsa, arbetslöshet, svaga resultat i skolan, hög andel invandrare eller ens torftiga boendemiljöer som man pekar på som orsak till utanförskapet.
Det är kriminaliteten, gängen, våldsdåden och vandaliseringen som gör livet till ett helvete. Oro och otrygghet är vad som präglar livet i en stadsdel där gängen anser sig ha rätten att diktera villkoren."---

”Det är rätt sensationellt att det finns enklaver i Sverige där svensk lag inte längre gäller”, konstaterade brottsforskaren Lars Korsell i en artikel om utanförskapsområdena i Forskning&Framsteg från 2015.
Tisdagens gängattack och mordförsök på poliser som fanns på Hässleholmen för att upprätthålla ordningen, var bara ännu en händelse i en rad av större och mindre övergrepp mot samhället som visar att Korsell har rätt.
Det är inte undra på att de boende på Hässleholmen själva har tröttnat. Många av dem som bor i området har tillräckligt många problem att hantera utan att gängen ska behöva göra livet värre.
Att tvingas leva i en stadsdel där svensk lag inte längre gäller är ett svek.
Det är detta som gör tisdagens händelser så allvarliga, att de visar att samhället har svikit Hässleholmenborna genom att inte ta kriminaliteten och laglösheten på allvar."---

Ledare i BT


Anmäl
2016-05-11 22:02 #102 av: [Carpinus]

#87 #96 Då lägger vi Frölunda till de förorter där maj firas på ett sätt som börjar kännas traditionsenligt.

" Det ska vara ett tjugotal personer som står i en skogsdunge vid en förskola och kastar sten mot spårvagnarna. Vi är på väg fram nu, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

I nuläget ska det inte vara några personskador, men en vagn har bland annat fått en ruta krossad."

GP


Anmäl
2016-05-11 22:37 #103 av: eskils

Nu måste Polisen få den resursförstärkning som krävs, det här går inte längre!

"Polisen i Rinkeby har utsatts för minst 30 fall av stenkastning i år. Nu har 20 fall anmälts till Arbetsmiljöverket.

– Krävs det att en polis får en sten i skallen och dör innan situationen tas på allvar, frågar sig Biljana Flyberg, polis i området.

Kvällens tjänstgörande patrull tar en rutinsväng runt Tensta centrum. Intill ligger Risingeplan, som länge varit ett område som stått i polisiärt fokus. Här arbetar för närvarande inga parkeringsvakter. Skyddsombudet på Transport har utfärdat skyddstopp på platsen. Han har bedömt att det innebär ”fara för liv och hälsa” att arbeta här.

Stenarna kastas mot poliser som står ute på gatan, utanför sina fordon och mot poliser som uppehåller sig på torget.

Frank Carlsson, tillförordnad klubbordförande för polisen i området, bekräftar att frustrationen bland poliserna är stor. Tre av de tjänstebilar som han själv använt den senaste tiden har förstörts. Två blev sönderslagna, en sattes i brand.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz är mycket oroad över utvecklingen.

– Att man med grovt våld försöker förhindra polisen att göra sitt arbete är en demokratifråga."

DN


Anmäl
2016-05-11 23:25 #104 av: [Carpinus]

#102 Uppdatering Frölunda: "Ingen är ännu gripen, och polisen var vid halv elva fortfarande kvar på platsen och letade efter de misstänkta gärningsmännen.
- Det är fortfarande lite oroligt i området, så vi är där för att lokalisera de maskerade ungdomarna, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl hos polisen."

GP

"Trafiken för alla spårvagnar i det aktuella området har stängts av – och störningsjouren meddelar vid 22.30-tiden att det har blivit än stökigare på platsen:
– Det ska ha eskalerat, vi har uppgifter om att det brinner vid banvallen. Så vi har ingen prognos om när spårvagnarna kan rulla igen.
Uppgifter som räddningstjänstens ledningscentral bekräftar:
– Det uppstod två mindre bränder med bara minuters mellanrum, men det gick snabbt för oss att släcka.
Polisen har flera patruller på plats."---

GT


Anmäl
2016-05-12 11:43 #105 av: [Carpinus]

En skildring på NRK 8 maj 2016 av ett stycke svensk vardag.


Anmäl
2016-05-12 12:57 #106 av: [Carpinus]

#96 Åtalspunkterna efter Boråsupploppet har inte riktigt fastställts, så här är läget just nu:

"Två unga boråsare satt på torsdagen fortfarande anhållna efter de dramatiska händelserna då en polis blev knivskuren på Hässleholmen.
En av dem är 21 år och misstänks för försök till mord. Den andre är ett par år yngre och misstankarna mot honom är i första hand våld och hot mot tjänsteman."---

BT

"Två personer sitter fortsatt anhållna, misstänkta för delaktighet i det upplopp i Borås som slutade med att en polis knivskars.
Under torsdagsförmiddagen delgavs en av personerna misstanke om våldsamt upplopp - och utredningen kan växa ytterligare.
– Vi har i nuläget ingen aning om hur många personer som deltog eller vad var och en har gjort. Det är det vi håller på att jobba med, säger sektionschefen Göran Arvidsson."---
"Utredningen kan utökas och fler personer kan delges misstanke för inblandning i händelsen som beskrivs som ett våldsamt upplopp, säger polisen."---

GT


Anmäl
2016-05-12 14:04 #107 av: 72mm

#105 "Riskerar parallellsamfunn"!? Som om det vore en framtida risk. 

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-05-12 14:13 #108 av: [Carpinus]

#107 Tror att många i rädsla för att anklagas för att svartmåla är rädda för att dra slutsatserna fullt ut av det som faktiskt försiggår i öppen dager framför deras egna ögon.

Skall man se något som helst positivt i det så är förhoppningsvis "rasistkortet" uttjatat och slutspelat, nu är "svartmålare" det nya modeinvektivet. Ligger väl en reträtt i det, från "rasist -så är det inte alls!" till " svartmålare-fullt så illa är det väl inte?" Fast jo - det är precis så illa det är...


Anmäl
2016-05-12 14:27 #109 av: [Carpinus]

Själv tycker jag det är vidrigt när journalister uppmanas att stänga av kameror och mikrofoner och lämna, när budbilar och byggubbar blir utsatta för stenkastning och när utryckningsfordon måste invänta polisskydd för att kunna utföra sitt  jobb. Jag vill ställa mig upp och ropa "Men ser dom inte?", men jag har insett att det är det dom gör, politikerna och MSM-folket. Men dom vill inte att vi skall se.


Anmäl
2016-05-12 14:53 #110 av: 72mm

"Skall man se något som helst positivt i det så är förhoppningsvis "rasistkortet" uttjatat och slutspelat, nu är "svartmålare" det nya modeinvektivet. Ligger väl en reträtt i det, från "rasist -så är det inte alls!" till " svartmålare-fullt så illa är det väl inte?" Fast jo - det är precis så illa det är..."

Intressant vinkel. Ska hålla ögonen öppna för det. 

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-05-12 16:17 #111 av: [Carpinus]

#110 Här är två exempel ur Aktuellttråden "Nrk-team utsatt för stenkastning och hot i Rinkeby" från de senaste dagarna.

  • 5 (Debattör 160508) "Jag hävdar att det är överdrifter - varför svartmåla just Rinkeby?"
  • 9 (Citat ledare 160511) "Intervjuad i norska Dagbladet förklarade Vänsterpartiets riksdagsledamot Ali Esbati det som NRK-journalisterna råkade ut för med att många boende är trötta på svartmålningen av deras område."---

Går förstås att googla fram fler...


Anmäl
2016-05-13 07:11 #112 av: [Carpinus]

#108 Ibland kommer exemplifieringen* snabbt... Skämtar

"För några dagar sedan sände norska NRK ett reportage från Stockholmsförorterna Rinkeby och Husby. Enligt reportaget har polisen tappat kontrollen över områdena som präglas av fattigdom, hög arbetslöshet och omfattande kriminalitet. I Aktuellt debatterades reportaget av statsvetaren Lisa Pelling och nationalekonomen Tino Sanandaji."---

"– Det är en väldigt upprörande bild men det är bara en bild av förorterna i Sverige. Det bor nästan 100.000 människor kring Järvafältet i Stockholm. De allra flesta av dem går till jobbet på morgonen, hjälper sin barn med läxorna och går ut och promenerar med hunden, sade Lisa Pelling, statsvetare och utredningschef på vänsterorienterade tankesmedjan Arena Idé.

* Dock tycker hon inte att bilden i NRK-reportaget är felaktig men det är inte hela bilden. Hon understryker att det är självklart att polisen inte ska mötas av hot och stenkastning."---

* "Tino Sanandaji anser att bilden är korrekt. Han förstår att det chockerar många att se reportaget men det är ingen svartmålning.
– Man visar helt enkelt en mörk verklighet. Norrmännen var där två dagar och det här hände första kvällen de åkte ut med polisen, sade han."---

"Enligt Tino Sanandaj har det skett en polarisering i Stockholmsområdet. I vissa förorter är koncentrationen av fattigdom, arbetslöshet och sociala problem mycket hög, vilket lett till hög brottslighet.
– Samtidigt är brottsligheten i övriga Stockholm bland den lägsta i världen. Men sedan har vi vissa områden 15 minuter härifrån där brottsligheten är som i en amerikansk storstad."

SVT


Anmäl
2016-05-13 08:20 #113 av: [Carpinus]

Räddningstjänstsutryckningar till Hageby i Norrköping torsdag kväll  på grund av anlagda bränder. Räddningstjänsten utfördes under polisbeskydd på grund av tidigare händelser med stenkastning mot personal.

Källa.


Anmäl
2016-05-13 12:53 #114 av: eskils

På tiden att dessa krutdurkar börjar uppmärksammas ordentligt i media som DN och SVT! Något måste göras omedelbart, inte bara i ord utan med handling. Nu kommer förslag till åtgärder från ett par av Alliansens lokalpolitiker:

"– Om en 15-18-åring kastar sten mot polis ska den straffas, till exempel med fotboja, säger Benjamin Dousa, M, vice ordförande i stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista.

Antingen med fotboja eller så kallad helgavskiljning, det vill säga att de inte får vistats i sin hemmiljö under helgerna.

– De ungdomar om ägnar sig åt det här står i dag helt utanför rättssystemet och kan bete sig hur de vill. De förstör för alla andra och vi kan inte ha det så här längre, fortsätter han.

Benjamin Dousa anser också att det är dags att socialtjänsten drar åt tumskruvarna.

– Försörjningsstödet bör villkoras. Kommer man inte på de föräldrasamtal som man kallas till av socialtjänsten, ja, då blir det ingen ekonomiskt stöd heller.

– Men det är här den i särklass viktigaste frågan vi har at hantera nu så jag kan bara uppmana justitie- och socialdepartementet att ta den på det allvar den förtjänar, säger han.

Liberalernas Jan Jönsson, vice ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd och ledamot i så väl fullmäktige som utbildningsnämnden i Stockholm, anser också att det är av stor betydelse att det fåtal unga som driver på stenkastningen måste lyftas bort från gatan, av strategiska skäl.

– Socialtjänsten bör kunna använda LVU, Lagens om vård av unga, i större utsträckning. Och de som omhändertas ska inte placeras i det egna hemmet, utan på annan ort."

DN

Men från regeringen hörs ingenting, från rikspolischefen hörs ingenting......


Anmäl
2016-05-14 08:01 #115 av: [Carpinus]

#113 "Den senaste tiden har det varit stökigt i olika bostadsområden i Linköping och Norrköping som båda omfattas av den gemensamma Räddningstjänsten i Östra Götaland.

Den gångna veckan utsattes räddningstjänstens personal för stenkastning från ungdomar när de skulle ingripa vid en anlagd brand i stadsdelen Hageby i Norrköping.

Natten mot fredagen var det återigen oroligt i stadsdelarna Navestad och Klockartorpet i Norrköping med nya anlagda bränder. Bland annat stacks en bil i brand.

Räddningstjänsten låter nu polisen säkra upp området innan man kommer på plats för att släcka.

– Det handlar om att göra noggranna riskbedömningar. Att samverka med polisen i ett inledande skede för att försöka att få underrättelsehjälp om läget, säger Johan Holmgren."---

SR


Anmäl
2016-05-15 01:32 #116 av: [Carpinus]

"Utländska tv-bolag har åkt hit ända från Australien för att rapportera om Rinkeby, men här hemma har varken medier eller politiker gett frågan någon större prioritet. "Surrealistiskt sändning av Aktuellt, man rapporterar om en ort 15 min ifrån studion med material från Norge", skrev riksdagsledamoten Hanif Bali (M) i en träffande iakttagelse på Twitter i veckan.

Journalister borde hojta om hot mot yttrandefriheten när reportageteam motas bort. Feminister borde fördöma de självutnämnda moralpoliserna. Antirasister borde kräva samma trygghet för människor i utanförskapsområden som för andra i Sverige.

Men engagemanget har som sagt varit svalt. I det tysta har vi accepterat framväxten av parallella samhällen, där andra normer och regler gäller än i det övriga samhället. Utanförskapsområdena har blivit lämnade åt sitt öde. Det centrala tycks ha varit att inte "svartmåla förorten"; bilden har blivit viktigare än verkligheten."---

Anna Dahlberg  på Expressens ledarsida


Anmäl
2016-05-15 09:06 #117 av: [Carpinus]

"Bränder i papperskorgar, krossade rutor och stenkastning mot väktare. Det var stor oordning i Stockholm på lördagskvällen.
Händelsen inträffade vid en skola på Skärholmen, sydväst om centrala Stockholm vid niotiden på lördagskvällen. Polisen fick då larm om att det brann i flera papperskorgar och att fönsterrutor var krossade.
På plats så kastade ungdomar sten mot väktare, som kommit dit för att sätta skyddstejp på skolans krossade fönsterrutor. Även personen som anmälde skadegörelsen till polisen ska ha attackerats med sten.
- Det är ungdomar som är i uppror mot någonting, säger Albin Näverberg, informatör vid polisen."---

GP


Anmäl
2016-05-16 09:12 #118 av: [Carpinus]

#115 "Under natten mot måndag brann flera bilar i Klockaretorpet i Norrköping. Efter någon veckas oroligheter varnar nu polisen för att situationen börjar bli ohållbar.

– Räddningstjänsten åker inte in i området om de inte får skydd av oss, säger vakthavande befäl Ronnie Dahlqvist.

Strax efter midnatt larmades polisen till området Klockaretorpet i Norrköping med anledning av att flera bilar stod i brand.

– Sju bilar blev helt utbrända, säger Ronnie Dahlqvist, vakthavande befäl vid Norrköpingspolisen.

Två timmar tidigare hade en polispatrull i området utsatts för stenkastning.

– Vi var ute med en bil i området och de började kasta sten mot den. Den fick backa och kalla på förstärkning. Vi kontrollerade en del personer, och enligt vittnen var det samma gäng som brände bilarna några timmar senare."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-05-16 09:19 #119 av: [Carpinus]

"På söndagskvällen ryckte polis och räddningstjänst även ut med anledning av en bilbrand i Tjärna Ängar i Borlänge. Väl på platsen kastade en grupp sten mot både poliser och brandmän.

– De lyckades komma undan, säger Håkan Loman, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna.

Enligt SVT har även civila blivit mål för stenkastningen, något som Håkan Loman inte har hört talas om.

Inga gripanden har däremot gjorts och stenkastarna lyckades komma undan. Polisen har nu upprättat anmälningar om bland annat våld mot tjänsteman och skadegörelse.

– Det var turbulent under kvällen, men nu har det lugnat ner sig, säger Håkan Loman, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna, på måndagsmorgonen."

Expressen


Anmäl
2016-05-16 09:32 #120 av: [Carpinus]

I turbulenta Hässleholmen i Borås förstördes sju bilar vid en brand i en garagelänga i  natt. Orsaken är ännu inte fastställd.

Källa.

I Borås har Häglaredsmasten  fallit. Förutom att fungera som länk för radio och TV används den bl.a. för polisens radiokommunikation. Dagarna innan lades en video ut på YouTube där maskerade personer sågs klättra i masten.

"I den 332 meter höga radio- och tv-masten som knäcktes vid Trollberget öster om Borås i går kväll fanns också en Rakel-sändare. Det berättar Marcus Årskog, kommunikatör på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, för TT. Rakel är det system för kommunikation som polis, räddningstjänst och kustbevakningen använder sig av."---

TT

"Maskerade personer klättrade upp i den nu knäckta Häglaredsmasten. Det syns i en video som publicerades på internet för fyra dagar sedan.

De maskerade klättrarna filmade själva hur de tog sig in på området och tog sig upp i masten. Videon publicerades på Youtube för fyra dagar sedan men har under måndagsmorgonen tagits bort från sajten.

Polisen har tagit del av innehållet.

– Vi tittar på filmen, ser vad de gör och ifall det går att identifiera någon person. Men om det finns något samband är alldeles för tidigt att säga, säger Boråspolisens inre befäl Per-Anders Aronsson som tycker det verkar konstigt ifall en mast skulle knäckas bara genom att klättras på."---

BT


Anmäl
2016-05-16 11:17 #121 av: [Carpinus]

#120 "Polisen misstänker nu att Häglaredsmasten knäcktes till följd av sabotage.

– Vi kan utesluta att raset beror på att metallen har brustit, säger polisens presstalesman Hans Lippens till BT.

Bara några timmar in i den tekniska undersökningen går polisen ut med information om de nya fynd som har gjorts vid Häglaredsmasten. Allt mer talar nu för att raset beror på sabotage.

– Den tekniska undersökningen pågår hela dagen. Och initialt har vi gjort en del intressanta fynd och iakttagelser som stärker misstankar om sabotage.

Exakt vad fynden består i avslöjar polisen dock inte i nuläget.

– Men de tyder på att någon har gjort något som har lett till att masten har knäckts. Vi kan utesluta att raset beror på att metallen har brustit av ålderdom eller liknande, säger Lippens."---

BT


Anmäl
2016-05-16 13:16 #122 av: [Carpinus]

"Attackerna mot blåljuspersonal ökar i flera svenska städer, enligt polis och forskare. Handgranat, stenkastning och knivar – det är något som kriminella tagit till för att stoppa utryckningspersonal. I bland annat Linköping och i Norrköping införs därför att polisen först måste säkra området innan räddningsarbetet kan börja. Nu väntar sommarmånaderna och fler attacker befaras.
Polis, ambulanspersonal och räddningstjänst hotas och attackeras runtom i landet. Stenkastning, anlagda bränder och fyrverkeribeskjutning mot blåljuspersonal har under flera år ökat och förekommer nu i en rad områden."---

"För polisen Biljana Flyberg är det en klen tröst att man lyckats minska problemet för räddningstjänsten. Nu väntar nämligen sommarmånaderna och de 27 tillbudsanmälningarna befaras bli fler.
– När det blir sol, vår och mer häng utomhus blir det fler upplopp. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte hade den här klumpen i magen. Jag tror att det kan bli en svår situation för de som ska jobba i sommar."

Expressen


Anmäl
2016-05-16 13:26 #123 av: [Carpinus]

"Gängexperten Camila Salazar Atías, kriminolog och kunskapsområdeschef på Fryshuset, menar att problemet bara går att lösa genom myndighetssamverkan, meningsfulla aktiviteter för de unga och att civilsamhället kliver in.

– Vi vet att har man en relation till en person, då kastar man inte sten på den."

Expressen

De flesta av oss har ingen relation till huvuddelen andra människor, men få äldre än fyra år skulle tänka sig att kasta sten på någon för den sakens skull - inte ens på sådana vi har en dålig relation till. Det som kan hindra stenkastarna att kasta sten på polisen är möjligen om de har en sådan relation att de riskerar bli igenkända, men det går ju enkelt att fixa med hjälp av maskering...


Anmäl
2016-05-16 16:01 #124 av: [Carpinus]

#120 Polisen förfaller säkra på att det rör sig om sabotage, samtidigt som misstankarna mot YouTubefilmarna inte längre verkar så heta.

"En teknisk undersökning tar plats under måndagen och polisen meddelar att det handlar om ett sabotage.
– Vi är 100 procent säkra på att det handlar om sabotage. Vi har gjort fler fynd som tyder på att det är sabotage, säger utredningsbefäl Jan Johansson till Borås tidning."---

"För några dagar sedan lades det upp en film på Youtube på just Häglaredsmasten. På filmen, som togs bort på måndagsmorgonen, syns när flera personer klättrar upp i masten. Delar av den gruppen av unga har förhörts av polisen och har sedan avförts från utredningen, enligt Borås tidning."---

GT


Anmäl
2016-05-16 17:53 #125 av: [Carpinus]

T.o.m. Aftonbladet uppmärksammar på ledarplats våldet mot polis och räddningstjänst - det svider nog att skriva de raderna...


Anmäl
2016-05-17 06:40 #126 av: [Carpinus]

"Även i natt har det brunnit bilar på flera platser i Norrköping. Vid klockan halv två ryckte räddningstjänst och polis ut till stadsdelen Hageby där en bil satts i brand, uppger SVT Nyheter Öst.
En stund senare brann ytterligare en bil, branden spred sig till två intilliggande bilar, som också blev skadade. Tidigare under natten brann två bilar i ett garage i Klockaretorpet."---

TT-Aftonbladet

"Vid fyratiden på tisdagsmorgonen larmades polis till Albert Engströms gata i Norrköping. Det var ett tidningsbud som larmat polisen efter att ha sett en trasig ruta och en bränd gardin i samlingslokalen Alberts Hus.
- Det är en samlingslokal i Klockaretorpet. Vad vi vet så ska det inte ha befunnit sig någon i huset, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.
Polisen kontrollerade platsen och upprättade en anmälan om försök till mordbrand."---

NT


Anmäl
2016-05-17 06:43 #127 av: [Carpinus]

"– Vi tror oss veta vilka som ligger bakom. Det är åtta till nio ungdomar som är i åldrarna 18 till 25 och en svans som är lite yngre, säger Peter Johansson, kommunpolis i Norrköping."---

Expressen


Anmäl
2016-05-18 20:35 #128 av: eskils

"Liberalerna begär nu en aktuell debatt i riksdagen om den senaste tidens oroligheter i utsatta stadsdelar i bland annat Norrköping och Borlänge.

"Att vända utvecklingen i de utsatta bostadsområdena är en av vår tids viktigaste utmaningar. För att bryta utanförskapet behövs reformer inom bland annat arbetsmarknaden, skolan, rättspolitiken och jämställdhetsarbetet", skriver Liberalernas gruppledare Erik Ullenhag."

SvD
Ja nu brådskar det om man ska hinna få igång några effektiva åtgärder före semestrarna!


Anmäl
2016-05-21 18:25 #129 av: [Nomen Nescio]

Stenkastning mot räddningstjänsten igår i Rinkeby, vilket av polisen rubriceras som försök till grov misshandel. I min värld är det ett allvarligt brott, men hos polisens talesman verkar engagemanget måttligt. Enligt Expressen säger hon: "Det är inte betraktat som något upplopp eller så. Jag vet inte om släckningsarbetet påverkades, men jag tror inte det. Jag vet inte hur många personer som var inblandade."

"Vet inte", "tror inte", "vet inte" - bryr sig inte? 


Anmäl
2016-05-21 20:42 #130 av: Hayabusa

#129 Märklig inställning. Är stenkastning normaliserat?

Anmäl
2016-05-22 10:12 #131 av: [Nomen Nescio]

#119 Personalen på Hemköp i problemområdet Tjärna Ängar i Borlänge tvingades på lördagskvällen stänga butiken efter att blivit utsatta för stenkastare och fått sina bilar vandaliserade, uppger Expressen.


Anmäl
2016-05-22 10:15 #132 av: Hayabusa

#131 Det verkar ju rimligt. Jag antar att allt beror på polisen? Själv känner jag mig oerhört besviken på samhället idag, så först ska jag elda upp grannens bil sedan blir det stenkastning mot äldreboendet i närheten.   

Anmäl
2016-05-22 10:52 #133 av: Bermudas

#132
Tycker jag du gör rätt i! Är man "marginaliserad" så är man då bör man kasta sten på folk och bränna lite!

"In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti."

Anmäl
2016-05-22 10:53 #134 av: Bermudas

#132 Du kanske kan inspireras till rätt attityd av denna låt.:-)

"In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti."

Anmäl
2016-05-22 11:05 #135 av: Hayabusa

Bermudas - Det känns fullkomligt rimligt.

Anmäl
2016-05-22 17:30 #136 av: eskils

Ett annat av de bostadsområden som Polisen klassat som mest utsatta i Sverige:

"På senare tid har oroligheter eskalerat i stadsdelen Tjärna Ängar i Borlänge med stenkastning och skadegörelse mot bilar.

– Vi kan kalla det social oro, sade Anders Gustavsson, länsvakthavande polisbefäl i Dalarna, till TT på söndagen.

I samband med ett bråk nära en livsmedelsbutik i området på fredagen omhändertog polisen en man i 25-årsåldern, enligt Dalarnas Tidning.

Dagen efter kastade ett gäng ungdomar sten på butikspersonal som fått bildäck sönderskurna och på polisbilar. Butikschefen beslutade att stänga klockan 19.30 i stället för 22.00.

Polisen hade under söndagen ökad bevakning och närvaro vid butiken. Från måndagen sätter kommunen och bostadsbolaget Tunabyggen in extra väktare i Tjärna Ängar, dit taxibolagen överväger att sluta köra nattetid."

SvD

Skulle inte kalla det social oro, snarare attacker mot det civiliserade samhället.


Anmäl
2016-05-22 19:08 #137 av: [Nomen Nescio]

På SVT:s Agenda ikväll klockan 21.15 får vi följa en polispatrull i den oroliga stadsdelen Oxhagen i Örebro. Dessutom blir det debatt mellan inrikesminister Anders Ygeman och Annie Lööf om polisresurser och segregation.

Aftonbladet har förhandsklipp ur reportaget här.


Anmäl
2016-05-23 21:08 #138 av: [Nomen Nescio]

TT:  "Stenkastningsvåg i utsatta områden"

"Det har varit oroligt i flera socialt utsatta områden i landet under våren. Unga som kastar sten mot polis och brandkår är inte längre ett storstadsfenomen, enligt polis och forskare."---

"– De här utbrotten är inga dagsländor, säger Mats Lagerblad, lokalpolisområdeschef i Borlänge.
– Oftast sker den här typen av oroligheter inte bara på en plats. Det ser snarare ut som det sprider sig och just nu spökar det på ett antal områden i landet. Det kan vara så att nu när det börjar bli ljust och varmt är det enklare att vara utomhus och göra sådant här, säger han."


Anmäl
2016-05-23 21:11 #139 av: eskils

Det har gått så långt att man börjar tala om utegångsförbud!

"Jag vill att utegångsförbud ska införas i de 15 mest utsatta områdena efter klockan 21 på kvällen.” Det skriver Arin Karapet (M), ledamot i landstingsfullmäktige Stockholms läns landsting, i en debattartikel i Expressen.

”Efter den tiden då måste ungdomar kunna legitimera sig. Om de är yngre än 18 år så ska föräldrarna kontaktas. Efter klockan 22 körs de till häktet. Och kan bara bli utlösta av sina föräldrar”, fortsätter han.

Han menar att situationen med stenkastning mot blåljuspersonal och gängkriminalitet blivit ett akut problem.

”Vi måste rycka upp rötterna för de kriminella gängen som tagit över våra gator och torg. Det är det enda sättet att skapa lag och ordning snabbt. Inte genom fler fritidsgårdar och ursäkter.”

SvD

Ja, nu måste civilsamhället rulla in snarast, som någon skrev i en annan tråd.


Anmäl
2016-05-23 22:40 #140 av: 72mm

#139 Det bevisar ju bara hur otroligt långt från verkligheten vissa politiker är. Om polisen inte ens kan beivra uppenbara brott mot sig själva hur kan man tro att ett utegångsförbud skulle kunna vara ett verksamt vapen mot någonting? 

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-05-25 08:29 #141 av: [Nomen Nescio]

Polisen i Norrköping utsattes under natten mot onsdag återigen för stenkastning när de ryckt ut för att skydda brandmän som släckte en brinnande bil. Den här gången skedde det i stadsdelen Navestad, där det var oroligt redan tidigare under kvällen, då det också kastades sten mot polis.

Källa.


Anmäl
2016-05-28 11:22 #142 av: [Nomen Nescio]

"Den senaste tiden har segregation, utanförskap, parallella samhällen och stenkastning mot blåljuspersonal toppat nyhetsrapporteringen. Statsministern talade också på temat i samband med onsdagens regeringsombildning. Det är sannerligen på tiden. Det är dags att börja prata om ett vi och dem. Skiljelinjen går inte mellan olika etniciteter - den går mellan de som sköter sig och de som inte gör det, oavsett varifrån de kommer eller vilken Gud de tillber."---

"I dag förklaras inte minst sådant som vandalism, stenkastning och IS-rekrytering med att segregationen vuxit. Det är synd om stenkastarna, helt enkelt. Det är att göra det väl enkelt för sig. Från vänster vill man ofta förstå företeelserna som desperata rop på hjälp, som attacker på det samhälle som exkluderar. Men det är inte det samhället som drabbas, inte det samhällets skolor som vandaliseras, inte det samhällets bilar som sätts i brand."---

"Det är de skötsamma som blir dubbelbestraffade när samhället inte uppvisar nolltolerans mot våld, förstörelse och hot. Det är de som kommer behöva vara dubbelt så bra för att slippa hamna i samma fack som bråkstakarna. Det är de, och inga andra, som det är synd om."---

"Alliansens utspel om hårdare straff, liksom signalerna från statsminister Stefan Löfven (S) om att segregationen är en prioriterad fråga är välkomna. Men för att effekterna ska bli synliga krävs också en attitydförändring i synen på det egna ansvaret, liksom en upprättad respekt för lagar och andra människors egendom."---

Alice Teodorescu i GP, under rubriken "Bränn offerkoftan, inte grannens bil".


Anmäl
2016-05-28 12:04 #143 av: 72mm

"Det är dags att börja prata om ett vi och dem. Skiljelinjen går inte mellan olika etniciteter - den går mellan de som sköter sig och de som inte gör det"

haha, det där låter ju precis som en viss partiledare...

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-05-28 13:07 #144 av: eskils

#140 Fast jag tror faktiskt att utegångsförbud kan vara en bra idé i dagens läge, tills man har fått bort de värsta brottslingarna och gängledarna från förorterna. Polisen måste få stopp på narkotikahandeln och vapenförsäljningen där. Dessa brottslingar ska inte gå fria och vara negativa förebilder för de yngre i förorten, de ska sitta i fängelse och så långt möjligt utvisas från landet.

Tycker bara det är väldigt sorgligt och upprörande att det har tillåtits gå så långt att utegångsförbud kan bli nödvändigt.

Det var väl Löfvén som sade i TV nyligen att man har börjat ett försök med jourdomstolar i Växjö, för att snabbare kunna lagföra brottslingarna i t ex förorten Araby. Bra idé om än senkommen.

#143 Bra citat, oavsett vem som har sagt det! Problemen i förorterna handlar ju inte om religion och "islamofobi", det handlar om kriminalitet och brottsbekämpning helt enkelt. Att vissa fortfarande har så svårt att begripa det....... Pustar


Anmäl
2016-05-29 09:20 #145 av: [Nomen Nescio]

"På lördagskvällen utsattes en polispatrull för stenkastning på Araby. Dagen innan hände samma sak.
Sent på fredagskvällen kastade okända personer sten mot en polisbuss. Patrullen hade stannat till vid Höstvägen och plötsligt kom ett gäng på tio personer och attackerade bilen.
På lördagskvällen hände det igen.
– Denna gång kastade man inte mot polisbussen utan mot poliserna, säger Carina Berggren, jourhavande förundersökningsledare.
Händelsen inträffade när poliserna stod och tittade på en fotbollsmatch på området."---

Smålandsposten

"Natten till söndagen blev poliser attackerade i samband med en utryckning.
Minst en polis blev träffad när gärningsmännen kastade sten.
Det var vid 03.10 som polisen larmades om att flera personer sparkade på bilar i centrala Gislaved. När polisen kom fram till platsen blev gärningsmännen inte avskräckta, utan började istället attackera poliserna genom att kasta stenar på dem.
I samband med detta larmade patrullen på plats om förstärkning.
– De upplevde en hotfull situation, säger Anneli Johnsson Hammo, vakthavande polisbefäl i länet."---
"Polisen har nu inlett en förundersökning gällande skadegörelse, våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. En man i 20-årsåldern greps efter att en hundpatrull lyckades spåra honom."

JP

Intifadan fortsätter...


Anmäl
2016-05-29 11:19 #146 av: [Nomen Nescio]

För några år sedan hade det känts otänkbart, men nu börjar vi dessvärre närma oss ett läge där det behövs utökade resurser för att freda vitala samhällsfunktioner och medborgarnas trygghet, och då tvivlar jag på att hela lösningen är att anställa fler poliser.  Jag ser det som fullt motiverat att bilda ett nationalgarde, någonstans på skalan mellan polisens insatsstyrka och militären. När kravalltendenserna breder ut sig över landet och bråken på boendena tilltar har det visat sig vara otillräckligt med piketpolis och pendlande polisstyrkor för att skydda blåljuspersonal, asylarbetande och allmänhet.

Erfarenheterna från bland annat Frankrike visar att ett tiotal terrorister kan mer eller mindre lamslå ett helt land. Ännu har inget skett av den digniteten i vårt land, men när det väl sker kommer det att vara för sent att ropa på ökade resurser och större kompetens.  Att vi har fredsbevarande styrkor i Afghanistan och Mali är vällovligt, men det finns risk för att vi kommer att behöva dem på hemmaplan om utvecklingen fortsätter som nu.

Visst, det är inte gjort i en handvändning att få fram en sådan styrka, men det är det inte att utbilda 2000 nya poliser heller. Utbildningsresurser finns bland dem som utbildat utlandsstyrkorna och på polishögskolan, sedan måste stationeringsorter och inkvartering lösas. Men regeringen har ju visat att man kan gå förbi statliga och  kommunala byggnormer i andra fall om viljan bara finns, så det bör inte innebära några problem att lösa den saken.

Ett nationalgarde skulle dessutom kunna sättas in för insatser vid större olyckor och naturkatastrofer, till exempel vid de översvämningar som förutses bli allt vanligare.


Anmäl
2016-05-29 11:53 #147 av: eskils

#146 Håller med dig, ett nationalgarde eller liknande kan behövas för att visa att rättsstaten är starkare än de kriminella. Och en del lagändringar behövs nog också. Skulle inte den nedlagda Beredskapspolisen återaktiveras?


Anmäl
2016-05-29 11:58 #148 av: eskils

"– En liten grupp ungdomar förstör för många här, säger Mahad Shekh, kontaktperson på Somaliska föreningen i Nyköping.

Det har varit oroligt i stadsdelen i Nyköping den gångna veckan. Oroligheterna eskalerade natten mot lördag då soptunnor stacks i brand, stenar kastats mot polis och cirka 35 fönsterrutor krossades på Brandkärrsskolan.

Bakom härjningarna, som började i mindre skala redan natten mot torsdag, står ett gäng i 15-16-årsåldern som bor i området, misstänker polisen."

SVT

"En person har blivit skjuten av polisen i centrala Stockholm. Enligt polisen ska mannen ha attackerat dem med en kniv. (...)
Enligt Carina Skagerlind är den skjutne mannen gripen misstänkt för försök till mord."

DN


Anmäl
2016-05-30 23:14 #149 av: [Nomen Nescio]

"Det har varit en stökig kväll i Vårberg i södra Stockholm.

Ett gäng på fem till tio personer kastade brinnande föremål mot en husfasad.

– Det har kastats mot polis också, säger Sven-Erik Olsson vid polisen.

Vid 22-tiden fick polisen larm om oroligheter i närheten av Vårbergsplan.

Enligt Sven-Erik Olsson, presstalesman vid Stockholmspolisen, var det ett gäng på mellan fem och tio personer som kastade brinnande föremål mot en husfasad.

När polisen anlände kastade gänget de brinnande föremålen även mot patrullerna."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-05-30 23:20 #150 av: [Nomen Nescio]

#147 Dessvärre är det nog en hypotes med nationella insatsstyrkor, det finns ingen politisk vilja att stämma i bäcken. Risken är väl att när det väl blir skarpt läge så kommer man att två sina händer och skylla på varandra för att inget gjorts...

Vet inte hur det blir med beredskapspolisen heller, vad jag förstår så skall det "utredas" och det "saknas pengar". Inte direkt oväntat.


Anmäl
2016-05-31 07:20 #151 av: [Nomen Nescio]

#149  (Uppdatering): "Strax efter klockan 22 inleddes oroligheterna i Vårberg i södra Stockholm.
Ett maskerat gäng på tio personer gick då till attack mot fem poliser som var i området och fotpatrullerade.
– En i gänget kastar då en brandbomb mot polisen. Patrullen tar då beslutet att backa mot bussen. Sedan kommer gänget springande och börjar kasta sten och brandbomber. Några var väldigt nära att träffa, säger Peter Brottman, stationsbefäl vid polisen i Västberga."---

"Är det vardagsmat att man kastar molotovcocktails mot polisen?
– Ja, det känns som att det börjar bli det, som att gränsen förflyttas mer och mer. Det är en oroväckande utveckling. Det här är min personliga uppfattning och inte någon officiell hållning, säger Peter Brottman."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-06-01 20:26 #152 av: eskils

Inte bara i de utsatta förorterna som det händer hemska saker:

"En man skadades allvarligt när han blev påkörd av ett tunnelbanetåg på T-centralen i Stockholm på tisdagskvällen efter att ha ramlat ner på spåret. Polisen misstänker att mannen knuffades, och har nu gripit en man som misstänks för mordförsöket. (...)

”Strax före klockan 17 fick polisen samtal från en person i Rinkeby. Personen berättade att i Rinkeby fanns en man som liknar den som polisen sökte identitet efter mordförsöket på T-centralen den 31 maj. Polisen åkte till platsen och mannen är gripen och kommer förhöras”, skriver polisen i ett pressmeddelande."

SvD


Anmäl
2016-06-04 11:49 #153 av: 72mm

Jag har i nästan en månads tid allvarligt funderat på att "Ta bort" den här tråden från mina inlägg så jag slipper läsa om allt elände. Jag blir helt enkelt för deprimerad. 

Stenkastning, utegångsförbud, gruppvåldtäkter och brinnande bilar. Fast vi måste väl "stå upp för allas lika värde" antar jag. För det är väl "klassklyftor och segregation" som är boven, inte kan alla stackars "flyktingar som flyr för sina liv" ha något eget ansvar i det hela? Multikultur är ju något fint och vackert som "berikar" Sverige, var det inte så? Dessutom så ska vi ju tjäna miljarders miljarder på hela asylcirkusen, så då kanske vi får stå ut med lite "pojkstreck" av "ungdomsgäng" i förorterna? 

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-06-04 12:14 #154 av: [Nomen Nescio]

#153 Nej, det hjälper inte att dra för gardinerna! Det här är en tidslinje i ett pågående skede som dessvärre nog mynnar ut i det oundvikliga.


Anmäl
2016-06-04 12:30 #155 av: 72mm

#154 Jag vet, jag vet!

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-06-06 08:49 #156 av: Tjeja

#154 Vad tänker du att "det oundvikliga" innebär/ är för något?

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-06-06 09:13 #157 av: [Nomen Nescio]

#156 Allt från svåra kravaller till upplopp, lokalsamhällens sammanbrott, terrorism och lönnmord (utöver de som redan sker internt ligorna emellan). I dag pekar dessvärre väldigt mycket att det kan bli följden av det som håller på att växa fram. När IS så småningom bryter samman så kan vi befara att de striderna kommer att föras vidare på närmare håll.

"Målen kommer att vara sköra regimer i Mellanöstern, kanske kommer även Saudi Arabien och Egypten  ifråga, men också väst. Europa i synnerhet lär drabbas, då många jihadister kan antas följa med i flyktingströmmarna.

Den så kallade Islamska staten må vara på väg bort, men den globala jihadismen har bara startat. Och med den ytterligare terrorattacker och politisk instabilitet."

Dr Azeem Ibrahim i The Telegraph 26 januari 2016.

Hoppas att det är jag som svartmålar...


Anmäl
2016-06-06 09:23 #158 av: 72mm

"Allt från svåra kravaller till upplopp, lokalsamhällens sammanbrott, terrorism och lönnmord"

Allt det där ser vi ju redan i Sverige. Det kommer bra att eskaleras, vi kommer aldrig komma till en punkt där man konstaterar att "nu har vi fått ett nytt fenomen i landet som är högst oönskat och som vi måste ta i tu med". 

Möjligt att vi får uppleva en punkt där "vanligt folk" tröttnar på allvar, men jag tror inte det. 

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-06-06 09:34 #159 av: [Nomen Nescio]

#158 Ja, det förekommer, det är om inte annat den här tråden ett bevis för, men det är just eskaleringen och dess följder som börjar kännas ofrånkomlig. Jag tror inte att utvecklingen längre går att styras upp politiskt, vad som är att vänta är  eftergifter, resultatlösa satsningar och uppgivenhet. Också precis som idag...


Anmäl
2016-06-06 11:10 #160 av: eskils

#157 Risken är stor för fortsatt och upptrappad narkotikahandel, stenkastning, bilbränder och andra attacker mot vårt civilsamhälle från fanatiska islamister, IS-anhängare och andra kriminella.  Fortsatta angrepp på polis, räddningstjänst och ambulanspersonal från den tonåriga islamistsvansen i de utsatta förorterna.

Samtidigt kan högerextrema fanatiska grupper provoceras till att starta attacker mot asylboenden etc. I Stockholmsområdet har det börjat dyka upp klistermärken från nazistorganisationer på lyktstolparna och hakkors ritades igår på en idrottsarena där asylsökande och svenska ungdomar skulle spela fotboll tillsammans...

Men allt detta hemska leder nog inte till så stora reaktioner från "folk i allmänhet", i synnerhet S- V- och MP-väljare,  för de tycks ha en enastående förmåga att blunda för verkligheten.

S-/MP-regeringen tillsätter måhända en utredning till, medan landet slits sönder. 


Anmäl
2016-06-06 13:32 #161 av: eskils

"En kvinna uppger att hon blev påhoppad bakifrån av tre tonårspojkar och stucken med ett vasst föremål i magen i Kallhäll i Järfälla kommun under förmiddagen. Kvinnan, som var talbar efter händelsen, har förts till sjukhus, uppger polisen."

SvD

(Järfälla är en kranskommun norr om Stockholm, nära Hässelby och Tensta/Rinkeby. Misstänker att förövarna kom därifrån.)

Någon som tycker att sådana här saker ingår i ett normalt samhälle?? Brukar svenska tonårspojkar bete sig så??

Citerar DN:s huvudledare den 29/5:

"De som ansluter sig till IS kan inte bara betraktas som vilsna själar i behov av kärlek, jobb och försiktig omprogrammering. De är också en sorts fiendesoldater, högst villiga att döda och dö för ett samhälle som går tvärs emot vårt eget. I deras idealvärld finns inga fria val, ingen yttrandefrihet, ingen jämlikhet mellan kvinnor och män, bara en enda religion och en enda tolkning av den."

Om ett annat kvinnoöverfall i Rinkeby i våras, se #83.


Anmäl
2016-06-07 10:04 #162 av: [Nomen Nescio]

#160 Ja, du har givetvis rätt! Polariseringen innebär att högerextremismen också måste tas med i beräkningarna kring utvecklingen mot ett instabilare samhälle. Den nu i Ukraina gripne fransmannen kan vara ett tecken på en oroväckande utveckling i Europa.


Anmäl
2016-06-07 11:50 #163 av: [Nomen Nescio]

"Det blir en debatt i riksdagen om den senaste tidens stenkastning mot poliser och räddningstjänst, bilbränder och annan oro i flera utsatta områden i landet. Debatten hålls den 17 juni och äger rum på begäran av Liberalerna."---

TT


Anmäl
2016-06-07 13:15 #164 av: eskils

#163 Liberalerna begärde en sådan debatt redan den 18 maj (se #128).

Om den nu ska äga rum äntligen den 17 juni, så kommer nog tyvärr inte många effektiva åtgärder komma på plats förrän i höst, bortsett från polisens kamp mot ojämna odds. Det kan bli en otäck sommar.

Fy farao för dessa sega politiker!! ArgFattar de inte att allt hänger på att de gör något, inte bara yttrar vackra ord i talarstolar. Den här utvecklingen hade kunnat förutses för länge sedan.


Anmäl
2016-06-07 13:55 #165 av: [Nomen Nescio]

#164 Ja, inte har man några större förväntningar inför den debatten, men det är ändå bra att den äger rum så att man som väljare får en avstämning av i vilken riktning partierna rör(t) sig. Jag är pessimistisk nog att tro att debatten som sådan  inte utmynnar i några konkreta förslag - åtminstone inga användbara sådana.  Och oavsett vilket tar man ju inga beslut på stående fot, det skall utredas, ut på remiss och beredas innan det är klart för riksdagens prövning.


Anmäl
2016-06-08 08:45 #166 av: [Nomen Nescio]

"Polisen utsattes för stenkastning vid en utryckning natten till onsdagen. Ett 20-tal personer ska ha kastat stora stenar mot patrullen – en anmälan om våldsamt upplopp har skrivits.

– Vi grep en person, en man i 20-årsåldern, misstänkt för försök till grov misshandel.

Vid 00.22 natten till onsdagen larmades polisen om ett inbrott och skadegörelse vid en restaurang i Rinkeby norr om Stockholm. När de kom fram möttes de av ett 20-tal personer som kastade stenar – enligt polisen stora sådana – mot patrullen.

Stenarna ska ha träffat polisbilen som fick kraftiga plåtskador. Ingen av poliserna som utsattes för stenkastningen ska däremot ha skadats."---

Expressen


Anmäl
2016-06-09 16:28 #167 av: [Nomen Nescio]

"För andra natten i rad utsattes polisen för stenkastning i Rinkeby.

– Det är bara att konstatera att det är så här det går det till, säger Sven-Erik Olsson, informatör vid Stockholmspolisen."---

"Vid 00.30-tiden natten mot i dag larmades polis till Kvarnbyskolan i Rinkeby där ett flertal ungdomar samlats.

– Några stenar kastades mot polisen och någon sten träffade en polisbil men ingen skadades, säger Sven-Erik Olsson.

En 17-årig och en 18-årig man avlägsnades från platsen. En 14-årig pojke som kastat sten omhändertogs av polis och kördes till vårdnadshavare. En anmälan om våldsamt upplopp upprättades.

– Eftersom han inte är straffmyndig underrättas de sociala myndigheterna, säger Olsson.

På morgonen hittades även en bil utbränd en kilometer bort vid Axbyplan."---

Expressen


Anmäl
2016-06-11 10:22 #168 av: [Nomen Nescio]

"Räddningstjänsten fick flera gånger under natten rycka ut till stadsdelen Näsby i Kristianstad. Enligt Kim Hild på polisens ledningscentral kastades sten mot räddningstjänstens fordon.

– Inga personer har kommit till skada, säger hon."---

Kvällsposten


Anmäl
2016-06-16 17:13 #169 av: [Nomen Nescio]

"Polisens nationella insatsstyrka ska kunna agera om det sker terrorattentat på flera platser samtidigt - och under en längre tid. Det vill regeringen, som vid dagens sammanträde gav Polismyndigheten i uppdrag att ta fram ett konkret förslag på hur det ska gå till. "Polisens nationella insatsstyrka ska kunna agera om det sker terrorattentat på flera platser samtidigt - och under en längre tid. Det vill regeringen, som vid dagens sammanträde gav Polismyndigheten i uppdrag att ta fram ett konkret förslag på hur det ska gå till."---

"– Man har en förmåga, men den behöver skärpas. Det kan den göra genom att man utvecklar ett nationellt insatskoncept, där de regionala insatsstyrkorna jackar i den nationella insatsstyrkan.

– Det kan också handla om att ta hjälp av andra nationella insatsstyrkor i våra grannländer genom Atlasrådsbeslutet. Eller att ta hjälp av försvarsmakten i extrema situationer."---

#146 Ett steg närmare en sådan lösning?


Anmäl
2016-06-18 04:30 #170 av: [Nomen Nescio]

"Klockan 00.35 natten till lördag larmades polisen till Rissne centrum i norra Stockholm.

– Det är någon som har kastat en molotovcocktail mot en bil, säger Anders Mattsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska den ha kastats mot en polisbil, något polisen i nuläget varken kan bekräfta eller dementera.

Bilen ska ha fattat eld och enligt Mattsson ska ytterligare två bilar ha satts i brand.

– Det är lite stökigt. Vad jag förstår är det tre bilar som brinner, varav den ena är den man kastat en molotovcocktail mot.

Tidigare under dagen beslagtog polisen även ett flertal molotovcocktails i området."---

Aftonbladet

#169 Källan föll ifrån i det inlägget, skall vara Sveriges Radio.


Anmäl
2016-06-20 13:37 #171 av: [Nomen Nescio]

"Det blev en tråkig avslutning på den veteranbilsträff som Axelborgs motorklubb i Nässjö arrangerade under lördagen. Efter cruisingen genom stan där över 400 bilar deltog samlades deltagarna vid sporthallen i Nässjö, men där utsattes flera av bilarna för stenkastning.

– Jag och min mamma och pappa satt i bilen vid simhallen. Helt plötsligt kom det ett gäng och började kasta stenar på bilarna. Vi blev chockade. Det bara small till, säger Mattias Jonsson.

Mattias Jonsson var en av deltagarna på gårdagens träff i Nässjö. Han satt i sin Chevrolet Impala 66:a när en sten plötsligt träffade bagageluckan."---

SVT


Anmäl
2016-06-20 18:05 #172 av: Tjeja

Har stenkastning någonsin varit en del av den svenska kulturen tidigare tills nu sedan stenåldern?

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-06-21 21:28 #173 av: [Nomen Nescio]

#96 "Polisernas berättelse om attacken på Hässleholmen är mycket skakande och skräckfylld.
Runt 50 personer omringade de två ensamma poliserna – samtidigt som en knivbeväpnad man smög sig upp från sidan."---

"– Jag fattar att han ska hugga mig. Han var motiverad. Jag tänker att han går in för att döda mig, det är det han vill.
Polisen lyfte armen för att skydda sig och vred samtidigt kroppen bort från mannen. Det kan ha räddat henne. Knivhugget träffade i armhålan.
Poliserna drog sina tjänstevapen och först då backade angriparna. Poliserna uppskattade att det var 100-150 personer mellan dem och Netto."---

"Den ena polisen menade i förhör att det inte verkade som att männen egentligen var så intresserade av mopeden.
– De ville ha en anledning till att starta ett bråk. De ville att någonting skulle hända. Mopeden var bara en symbol för att det var deras.
Polisernas beskrivning av situationen får stöd av flera vittnen.
Nu åtalas en man för mordförsöket. På en kniv hittades både mannens och den knivhuggna polisens dna. Även kläder binder den misstänkte till händelsen, enligt åklagare.

Mannen nekar till brott och förklarade att han varit i Göteborg när händelsen inträffade. Han hade tagit bussen dit men när polisen undersökte hans busskort visade det sig att det använts i Borås strax före attacken. Han förklarade vidare att dna:t på kniven och kläderna inte var hans.
Mannen och tre andra ställs även till svars för våldsamt upplopp. En 18-åring i gruppen misstänks också för försök till våld mot tjänsteman efter en spark mot polisen. Samtliga inblandade nekar till brotten."

http://www.bt.se/boras/han-gar-in-for-att-doda-mig-det-ar-det-han-vill/


Anmäl
2016-06-23 06:45 #174 av: [Nomen Nescio]

"Polis och räddningstjänst i Stockholmsområdet har fått in flera larm om anlagda bränder under natten mot torsdagen.
Polisen har en pågående insats i Bagarmossen och räddningstjänsten kunde initialt inte gå in i området på grund av misstänkt upplopp.
– Det är ungdomar som har samlat ihop material för att tända eld på, säger Pia Glenvik vid polisen."---

"Även räddningstjänst är på plats, men kunde inte gå in i området initialt på grund av uppgifter om upplopp.
– Det brinner bildäck och annat möjligt skräp i centrum. Vi väntar på polisens klartecken att gå in, säger Johan Winsnes, ledningförman vid räddningstjänsten i Stockholm vid 02-tiden.
Räddningstjänsten har under natten även kallats till Sollentuna,  på grund av misstänkt anlagda bilbränder.
Motivet bakom bränderna är oklart. Under onsdagen larmade vittnen om att en beväpnad person gick runt beväpnad i Bagarmossen centrum. Mannen lämnade platsen i bil och stoppades sedan av polis. Då sköt han mot polispatrullen. Polisen besvarade elden och mannen sköts ihjäl."---

 "Det var inga spontana kravaller, utan det kändes väldigt planerat, säger vittnet som är övertygat om händelserna hänger ihop."

Expressen


Anmäl
2016-06-25 21:23 #175 av: [Nomen Nescio]

"En polispatrull har blivit attackerad med knallskott i Biskopsgården i Göteborg.
– Sedan har det eskalerat. Det pågår fortfarande, säger Staffan Sellberg, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.
Polisen är på plats med flera patruller, bland annat insatsstyrkan och helikopter. Bränder har startats och maskerade personer far omkring på mopeder. Oroligheterna började på Höstvädersgatan en stund efter klockan 18 på lördagen.
– Det håller på fortfarande. Initialt är det en av våra patruller som blir påhoppade. Man har slängt bangers och annat på dem. Vad det är mer vet jag inte, om det är stenar eller vad det är, säger Staffan Sellberg, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.
En bil uppges ha satts i brand och bränder har startats i terrängen."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-06-30 08:26 #176 av: [Nomen Nescio]

#115 Sex bilar blev i natt totalt utbrända på ett inhägnat område i det oroliga området Klockaretorpet i Norrköping. Bevakningsföretaget såg i övervakningskameror hur 2-3 personer satte eld på bilar, men ingen är ännu gripen.

Källa.


Anmäl
2016-06-30 08:47 #177 av: [Nomen Nescio]

Tråden börjar bli lång. Föreslår att vi fortsätter denna debatt i den befintliga tråden "parallella samhällen".


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.