Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Jämställdhet

Fi tar inte debatten om hederskulturen

2014-12-13 17:06 #0 av: Jimmy.L

Fi ursäktar medeltida normer med att det är rasistiskt att peka ut grupper och kulturer. Vi menar att det är rasistiskt att inte bekämpa kvinnoförtryck och det hedersrelaterade våldet hos människor för att de är invandrare, skriver Gulan Avci och Maria Nilsson, Liberala Kvinnor.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fi-tar-inte-debatten-om-hederskulturen_4184261.svd

Anmäl
2014-12-13 17:25 #1 av: Zepp

Vem säger att FI inte tar kampen mot hederskulturen.. de måste vara helt från sina sinnes fulla bruk.. det är ett av deras huvudnummer!

Alternativt att de ser alliansens nedmontering av den sociala välfärden och skapadet av pigarbeten för överklassen som ett steg i rätt riktning?

Och det är väl så symptomatiskt för dagens politiska situation, dvs de sk mittenpartierna tenderar allt mer att ligga till höger om Moderaterna.

Hur man nu kan se hur dräningar av medel för sjukvård, skola och äldreomsorg för att transitera detta till tjänster för överklassen som ett framsteg är för mig en gåta!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-12-13 20:04 #2 av: Schnauzertik

Så här säger Fi själva.  

http://feministisktinitiativ.se/politik/vald-mot-kvinnor/vald-och-fortryck-i-hederns-namn/

Jag tolkar Folkpartiets inlägg som att de med avsikt väljer att bryta ut delar av   FI´s budskap och inte se helheten, Eller också vill dessa folkpartister bara koncentrera sig på det hedersrelaterade våldet och se annat våld och förtryck mot kvinor som mindre viktigt!

Värd för Pensionärer

Anmäl
2014-12-14 05:43 #3 av: [Carpinus]

Visserligen var det innan FI:s tid, men man minns ju Gudrun Schymans "bevingade" ord från V:s kongress 2002: "Diskrimineringen och kränkningarna ser olika ut beroende på var vi befinner oss. Men det är samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige."

Nu berättar källor i Kurdistan om IS-krigarnas grymheter mot kvinnor. "De har utsatts för fysiskt och sexuellt våld, inklusive systematiska våldtäkter och sexslaveri. De har placerats på marknader i Mosul och i Raqqa, i Syrien, och bär prislappar". Kan Fi tänka sig att ta avstånd från kvinnosynen hos IS utan att göra paralleller med svenska män, eller är det nu bara en tidsfråga innan vi får höra att det är samma könsmaktsordning här som där?


Anmäl
2014-12-14 12:50 #4 av: Silvestris

#3 Utan att dra paralleller med svenska män som "bara" konsumerar de sextjänster kvinnor (eller ännu värre barn) säljer? 

Det är samma syn på kvinnor som objekt som gör att vissa män anser sig ha rätt att köpa sex av kvinnor.

Då och då dyker diskussionen upp om inte svenska funktionshindrade män borde ha rätt att köpa sex här i Sverige, för de kan ju inte träffa kvinnor att ha sex med på annat sätt (nej just det). Fokuset ligger enbart på funktionshindrade mäns rätt till sex, aldrig att kvinnor nämns annat då än som de som ska sälja sex till männen.

Anmäl
2014-12-14 13:18 #5 av: [Carpinus]

#4 Verkar som om du hamnar en bit vid sidan av diskussionsämnet (igen...) Vad har handikappade kvinnors rätt att köpa sex att göra med motviljan hos Fi att ta avstånd från hedersrelaterat våld, som trådstarten handlar om ?


Anmäl
2014-12-14 13:54 #6 av: Silvestris

#5

Det är samma syn på kvinnor som objekt som gör att vissa män anser sig ha rätt att köpa sex av kvinnor.

S k hedersvåld är bara ett av flera uttryck för samma struktur. Det är det F! avser. Sedan är jag helt säker på att de tar avstånd från hedersvåld. Alldeles 200% säker faktiskt.

Om vi kan få slut på objektifieringen av kvinnor blir vi av med både hedersvåld och trafficking. Så jobba på bred front istället för att peka ut enskilda grupper som särskilt onda.

Anmäl
2014-12-16 19:34 #7 av: Zepp

Altså.. det är knappast någon som inte känner till Gudruns syn på saken.. och jag har ingen aning, men antar att den stämmer rätt bra med FIs syn på saken, "det är samma Talibaner här som där"!

Och på den punkten så tenderar jag att hålla med henne, det handlar om samma psykopater som tror sig äga en kvinna/dotter, andra kvinnliga släktingar.. och därmed tror sig ha rätt att bestämma över dem/bruka våld om nödvändigt!

Såå.. det jag undrar över är om Folkpartiet har bytt kvinnosyn, anser de verkligen att det är rätt med våld/tvång mot kvinnor bara det är infödda svenskar som står för våldet/tvånget???

Och på det.. vill de själva bli utsatta för detta.. bara det är en infödd svensk?

Antingen är Folkpartiet desperata/dessa två kvinnor hjärndöda eller så vill de utsättas för våld?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-12-17 10:27 #8 av: [Nomen Nescio]

#3 "Fem kvinnor, och chauffören som körde dem, har skjutits till döds i Kandahar i södra Afghanistan. Kvinnorna var på väg till sina jobb på Kandahars flygplats när minst tre män på motorcykel öppnade eld mot den bil de färdades i."---

"Kvinnorna arbetade för ett privat företag som har hand om bland annat säkerhetsvisitering av kvinnliga resenärer på flygplatsen. Enligt flygplatsens direktör Ahmadullah Faizi hade kvinnorna tidigare mottagit dödshot från personer som är emot att kvinnor arbetar.

Hittills har ingen tagit på sig dödsskjutningarna, men kvinnor i Kandahar som jobbar utanför hemmet har länge levt under dödshot från militanta talibaner och andra rebellgrupper."---

SVT

Är även det här ett utslag av "samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige"?


Anmäl
2016-12-18 12:33 #9 av: Hayabusa

#8 Absolut! I min hembys patriarkala avdelning sysslar vi med dylika saker regelbundet. Det är en del av vår norm & struktur. 

Eller..? Nä, vita CIS-män födda i Sverige är inga änglar men den agendan (att mörda kvinnor som förvärvsarbetar) har jag i så fall missat totalt. 

Anmäl
2016-12-18 18:10 #10 av: Zyperior

Tystnaden och det totala oförmågan att erkänna sitt misstag när man relativiserar ett väl utbrett kulturellt/religiöst sanktionerat hedersvåld/kvinnoförtryck med ett marginellt tabubelagt (dock givetvis inte ok) beteende bland svenskfödda män är nog det största sveket mot kvinnors rättigheter i vår tid. Det sveket står feminismen för. Främst den feministiska vänstern. När en vänsterpolitiker sedan försöker belysa problem med hederskultur höjs rösterna mot henne istället för med. Tystnaden och likgiltheten om inte ännu värre, motståndet mot sådana modiga kvinnor är ett agerande som borde få alla som kallar sig feminister idag att skämmas på riktigt.

Jag gissar att man är rädd om de rösterna man får av just hedersbejakande män i Sverige. Sen står man och kallar andra partier för maktkåta när man själv säljer sin själ till djävulen enbart för makt.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.