Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ordet fritt. Fria diskussioner

Kränga pass - en födkrok?

2015-01-22 22:30 #0 av: [Carpinus]

Polisen, EU:s gränskontrollmyndighet och svenska utlandsmyndigheter drog i början av förra året samma slutsats: att svenska pass blivit en produkt som i stor utsträckning missbrukades som försäljningsvara. EU:s gränskontrollmyndighet påpekade i sin ”Annual Risk Analysis 2013” att svenska pass  påträffas hos syriska flyktingar på väg in i Europa. Den turkiska gränskontrollen har klargjort att resehandlingar från Sverige hör till de mest missbrukade i världen.  Rikskriminalen hade vid ovannämnda tidpunkt information om att inköpspriset på den svarta marknaden för ett svenskt pass från passets ägare låg i spannet 2000– 5000 kronor,  med ett försäljningspris på upp till 80 000 kronor i ett senare led.  Enligt Rikskriminalpolisen kan ett smugglingspaket, där ett svenskt pass ingår, kosta 300 000 kronor. Att ta ut ett nytt pass pass kostar 350 kronor.  Färska uppgifter säger att 180.000 svenska pass är anmälda försvunna.

I mars förra året kunde vi läsa om hur Beatrice Ask tillsatte en utredning i syfte att ta reda på om gällande regler bör skrivas om. På Polisens hemsida (separat länk nedan*) bekräftades att man fått Justitieministeriets uppdrag att utreda frågan, och att utredningen skulle vara klar senast den 30 november 2014.

Vid den årliga konferensen Folk & Försvar för en dryg vecka sedan meddelade Inrikesminister Anders Ygeman att regeringen  just nu utreder om priset på uttag av nytt pass kan höjas "eftersom falska pass används vid terrorresor och annan kriminalitet". Något yrvaket ställer man sig då frågan om vad som hände med utredningen som den förra regeringen tillsatte för snart år sedan. Är det samma utredning som övertagits av den nya regeringen, eller har det påbörjats en ny? Eller låg det inte i första utredningens uppdrag att kolla om en prishöjning kunde vara en möjlig metod att begränsa geschäftet med passen?

Enligt Ygeman förekommer det att en och samma person kan förlora 10-15 pass, och att man nu "tittar på" (favorituttryck bland ansvariga politiker!)  om det exempelvis skall bli dyrare att ta ut nytt pass tredje gången man ansöker efter att pass förkommit. Vad är det att "titta på"- varför denna beslutsångest inför att ta ett självklart beslut? Som ledarskribenten Ann-Charlotte Marteus på Expressen konstaterar: "Det har pratats i åratal om att reglerna borde skärpas. Under Reinfeldt hände ingenting. Men nu kanske lagstiftarna kan komma till skott. För det finns några som definitivt hungrar efter multipla identiteter: jihadistresenärer och terrorister."

* https://polisen.se/Aktuellt/Nyheter/Gemensam/2014/april/Missbruket-av-pass-ska-utredas/


Anmäl
2015-01-22 22:42 #1 av: Inkanyezi

Hur mycket tänker man sig då att priset ska höjas? Och är det tänkt att höja selektivt för dem som har blivit medborgare nyligen, eller för alla?

Jag kan inte se annat än att avansen vid den här sortens affärer inte nämnvärt skulle skadas av ett högre pris på pass, så länge priset kan hållas rimligt för alla som tänker använda passet på det vanliga sättet. Om man höjer till femtusen, så går det fortfarande att sälja ett svenskt pass någonstans inom spannet mellan de femtusen och åttiotusen som har nämnts. Också vid ett pris av fyrtiotusen, skulle det finnas utrymme för handel av samma slag.

Så en prishöjning är knappast ett medel att få bukt med problemet att pass används illegalt och säljs. Man skulle i så fall behöva höja priset så mycket att det skulle bli helt orimligt för en vanlig medborgare, och hämma utlandsresor avsevärt. Jag tror inte riktigt på idén. 

Däremot skulle en noggrannare gränskontroll, där också biometriska data och fingeravtryck kontrolleras, få bukt med problemet, om det går att utföra tillräckligt enkelt och inte skulle skapa orimliga köer vid passkontroll. Det var ju själva idén bakom att lägga in biometriska data i passet.

Anmäl
2015-01-22 23:10 #2 av: [Carpinus]

#1 SvD skrev (länk ovan) i samband med att Beatrice Ask tillsatte sin utredning i mars förra året: "Myndigheten (=Rikskrim.) föreslog i februari i år en rad åtgärder för att stävja missbruket. På listan stod höjda priser för ersättningspass (från 350 kronor till 980 kronor) samt att den som förlägger sitt tredje pass ska kallas till polisförhör och bli föremål för en utredning. Beatrice Ask har tagit fasta på Rikskriminalens arbete, men konstaterar att en mer omfattande kartläggning ännu saknas." Med andra ord gav hon fasen i Rikskrims förslag, och därför sitter någon nu och utreder det som Rikskrim då redan hade gjort...


Anmäl
2015-01-22 23:21 #3 av: Inkanyezi

Jag tycker att det är en aning märkligt att man så pass många år efter att en omfattande ändring av passen gjordes just för att göra kontrollen säkrare, ännu inte har infört några kontrollrutiner alls kopplade till registrerade biometriska data. Därmed inte sagt att en ytlig kontroll, likt den som utförs i USA, skulle hjälpa särskilt mycket. Där tar man alltid fingeravtryck vid inresa, men någon kontroll av fingeravtrycken görs inte i samband med inresan, utan bara när det finns stark misstanke om att någon har använt en felaktig resehandling, till exempel när en person med falsk identitet utreds för brott.

Kontrollen är väldigt enkel om man har teknisk utrustning för det. Tekniken finns till och med inbyggd i ett flertal moderna telefoner numera, så att bara den som har rätt fingeravtryck kan öppna telefonen, eller vissa funktioner i den.

Anmäl
2015-01-22 23:59 #4 av: [Carpinus]

#3 Nej, polisen konstaterade för ett år sedan att det saknas passläsare som kan jämföra fingeravtrycken - varför framgår inte.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/rekordmanga-svenska-pass-forsvunna


Anmäl
2015-03-25 14:55 #5 av: [Carpinus]

Inte bara "försvunna" pass i omlopp - förfalskarna har bråda dagar...

 "Hundra personer kan ha köpt uppehållsrätter och pass. På onsdag 9 mars börjar rättegången i den omfattande utredningen av muthärvan på Migrationsverket i Malmö. (Den väntas pågå i 15 dagar.)
Två för detta handläggare på Migrationsverket är åtalade i muthärvan tillsammans med en restaurangägare i Malmö. Tillsammans misstänks de ha förmedlat förfalskade bulgariska pass och uppehållsrätter som har gett köparna möjligheter att få svenska personnummer och öppnat dörren till arbetsmarknad och utbildning."

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/kant-bland-papperslosa-att-falska-pass-gick-att-kopa

"Två män har anhållits för att ha tillverkat falska pass och id-handlingar. Mycket tyder på att det skett i stor skala, enligt Stockholmspolisens insatschef Niclas Larsen.
– Det är många falska handlingar i omlott just nu och det är ett stort problem, säger Larsen.
De nya passen skulle vara i stort sett omöjliga att kopiera. De skulle ha dolda finesser som inte skulle ses av gemene man, men sedan passen kom i slutet av 90-talet har även allt fler rapporterat om förfalskningar. De båda männen är i 30-årsåldern och misstänks för att ha förfalskat id-handlingar och pass av vad som bedöms som mycket god kvalitet. Vid ett tillslag mot männens lokal i södra Stockholm igår fann polisen fann ett stort antal id-handlingar och avancerad utrustning. Polisen tror att männen kan ha haft en stor kundkrets i hela landet."

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6125707


Anmäl
2015-06-16 09:04 #6 av: [Carpinus]

"Ett 40-tal kriminella nätverk i Sverige livnär sig på människosmuggling och handel med svenska pass, enligt polisen. Men de senaste åren har bara ett fåtal personer åtalats för att organisera människosmuggling i vinstsyfte."---

"Nästan 63.000 svenska pass och andra id-handlingar anmäldes försvunna förra året, enligt ny statistik från polisen som DN tagit del av. Det är en ökning med drygt 10.000 sedan 2010. När DN granskade de försvunna passen förra året visade det sig att 861 personer anmält sina pass försvunna tre eller fler gånger på bara två år. Två personer hade anmält tolv försvunna pass vardera."---

DN

#0 Återigen dags för Ygeman att säga att man "tittar på det här", precis som han gjorde i januari?


Anmäl
2015-11-16 09:57 #7 av: [Carpinus]

"Hur ska Sverige och andra europeiska länder avgöra om den som flyr hit verkligen är den som hen utger sig för att vara? Kaoset i Syrien har lett till att vem som helst via nätet kan köpa en ny identitet. Migrationsverket överväger att helt sluta lita på syriska pass.
– Bilden jag får är att det uppenbarligen är en ganska öppen marknad när det gäller handeln med alla dessa id-handlingar. Det är säkerligen inte enbart pass utan även andra typer av id-handlingar. Det är ingen nyhet för oss, säger Jan Westmar, enhetschef på Migrationsverkets id-enhet."---

"Ungefär fem procent av alla handlingar visar sig vara oäkta. Problemet är att även perfekta pass som experterna här inte hittar några fel på kan vara falska.
En skrämmande misstanke har smugit sig på Europas migrationsmyndigheter. Det verkar vara terrorgruppen IS som tillverkar många av de syriska passen.
– Det handlar om att IS gör ”big business” och tjänar pengar på att utfärda sådant här, säger Jan Westmar."---

"39.000 asylsökande i Sverige har i år uppgett att de kommer från Syrien. Ett underkännande av syriska id-handlingar kommer att komplicera Migrationsverkets asylutredningar - där väntetiderna redan är långa."

SVT

Kan ju vara läge att dra sig till minnes vilken roll Sverige och i Sverige verkande ligor har spelat i dessa sammanhang, något som diskret förbigås i ovanstående artikel. (Kanske inte underligt att Migrationsverkets ID-enhet vill tala extra tyst om vissa saker, se#5!).

Av den här tråden framgår läget från januari och framåt. Vad har hänt under de här tio månaderna?


Anmäl
2015-11-19 15:45 #8 av: [Carpinus]

#3 Idag kom biometriska pass upp på Löfvens presskonferens. Sverige skall i morgon i EU-sammanhang föra fram förslaget att biometriska passkontroller skall införas vid Schengens yttre gränser.


Anmäl
2015-11-19 15:49 #9 av: [Carpinus]

NRK skriver: "En av terroristene bak Paris-angrepet skal ha flydd fra Istanbul til Praha med et falskt svensk pass, opplyser Frankrikes innenriksminister på en pressekonferanse torsdag."

Enligt senare uppgifter är det en felöversättning. Där sägs det att det är en man som förhörts i Istanbul som hade det falska svenska passet på sig.

Men det är förstås inte förvånande att falska svenska pass är i omlopp i sådana här kretsar...


Anmäl
2015-11-21 19:25 #10 av: gruvel

Sverige har en regering som av och till tror sig vilja titta på denna lukrativa passhantering. Redan för 3-4 år sedan sökte jag få Uppdrag Granskning  intressera sig för hanteringen (man kunde åtm. då maila tips till redaktionen) men mig veterligt blev det inget program. Var nog för känsligt för SVT då "målgruppen" har annan bakgrund än vara gammal svensk dito. - Då läste jag att i Finland kallas man till förhör av polisen när pass nr tre tappas. I Sverige vore det något impertinent  göra.  - Gissning är att de styrande har i grunden samma uppfattning som vissa jurister specialiserade på asylärenden har: oavsett vilket sätt man kan ta sig till Sverige på, schysta eller bedrägliga, är man alltid välkommen söka PUT (nåja, här är läge för lite källkritik för en värdering av en viss yrkesgrupps motiv).

Anmäl
2015-11-21 21:43 #11 av: [Carpinus]

#10 Ja, det är bedrövligt!

I en artikel från september 2014 som det länkas till någonstans här ovan säger en svensk gränspolischef att  "Turkiet hatar svenska pass". Läser man #9 så inser man att det nog är med visst fog.


Anmäl
2015-12-21 08:47 #12 av: [Carpinus]

"Diskussionen om svenska id-handlingar är högaktuell. Våra gränser kontrolleras allt mer och regeringen inför utökade id-kontroller på bussar, tåg och färjor."---

 "– Vi ser just nu att det på marknaden finns allt från den enklaste urkunden som man kan sätta ihop själv med en skrivare, till ganska avancerade urkunder som kräver lite mer resurser, säger Niclas Larsen, gruppchef på polisens nationella bedrägericenter.
Men som med många andra marknader har även internet blivit en säljplats. Där finns svenska id-handlingar till salu, bara några klick bort."---

Vi bestämmer oss för att försöka koppla upp oss på Darknet för att ta del vilket utbud som finns. Med hjälp av en specifik webbläsare, där man blir anonymiserad, kommer vi åt marknadsplatserna på det mörka internetet.
Till slut hittar vi en säljare av falska pass, körkort och id-kort. Efter dryga timmen får vi kontakt och ett mejl skrivet på engelska med signaturen FPS.
”Yes, we provide Swedish passport with driver's license and require 650 Euro for one set.”
Säljaren vill ha namnuppgifter och ett foto för att kunna göra ett pass eller körkort. För upp till någon tusenlapp extra kan vi även få förfalskade visumstämplar i passet. Allt för att öka trovärdigheten.
Allt lovas levereras inom någon vecka, fraktfritt via post till valfri adress.

– Det känns mer eller mindre hårresande. Det här är inte bra och som polis så känns det inte helt tillfredsställande. Man blir lite chockad när man ser det här faktiskt, säger Niclas Larsen när han får se hur enkelt och öppet försäljningen sker på Darknet."---

SVT


Anmäl
2015-12-21 11:12 #13 av: Tjeja

Pustar

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-02-10 13:16 #14 av: [Carpinus]

"Den nya typ av biometriska pass med fingeravtryck och ansiktsmätningar som finns i EU sedan 2009 kan missbrukas. Det visar experiment som har gjorts på KTH."---

"Alla EU-pass har alltså elektronisk information om ansiktsgeometri och fingeravtryck lagrat i ett så kallat RFID-chip i passet. Förkortningen står för Radio frequency identification. Mikrochipen kan kommunicera mer eller mindre avancerad information via radiovågor som tas emot med särskilda mätinstrument.
Men för att kunna läsa information krävs alltså en viss sorts utrustning som kan läsa av passen.
Så när jag går runt med mitt pass på flygplatsen, vad kan en duktig hacker göra?
– De kan plocka ditt namn, ditt personnummer, ditt fingeravtryck, din ansiktsgeometri och i princip all annan information som är inskriven i passet, och även lite kontrollsiffror."---

SR


Anmäl
2016-02-10 14:17 #15 av: [helga21]

# 14 Attans Arg

Anmäl
2016-02-25 15:16 #16 av: [Carpinus]

"För att stoppa missbruk av pass ska svenskar bara kunna få ut tre vanliga pass under en femårsperiod."---

"Åtgärderna motiveras bland annat av att det finns risk för att dagens passmissbruk leder till att svenskar i framtiden inte kan resa visumfritt, till exempel till USA.
Allianspartierna fick i utskottet igenom att även främlingspass och andra resehandlingar som Migrationsverket utfärdar för resor till och från Sverige ska omfattas av skärpningar.
– Regeringen hade glömt bort den delen, som är nog så viktigt, säger Moderaternas Beatrice Ask."---

TT


Anmäl
2016-04-10 14:07 #17 av: [Carpinus]

"Förra året anmäldes över 65 000 svenska pass försvunna och polisen misstänker ett omfattande missbruk. Snart kommer nya passregler.

– Det kommer inte att lösa alla problem, säger Per Löfvenberg, gruppchef på gränspolisen.

Antalet svenska pass som anmäls försvunna ökar för varje år. Siffran för i fjol var rekordhög och mellan 2010-2015 försvann totalt 355 105 pass.

Polisen anar ett stort missbruk samtidigt som en väldigt liten del av det faktiskt upptäcks. Enligt statistik från Frontex, EU:s gemensamma gränspolisorganisation, rapporteras cirka 950 missbruk av svenska pass per år."---

TT


Anmäl
2017-04-22 09:08 #18 av: Carpinus

#17 När nya passregler utformas förfinar näringsidkarna metoderna och/eller byter strategi.

http://politik.ifokus.se/discussions/58faff958e0e74588a000633-id-handlingar-saljs-pa-natet?discussions-1

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.