Ordet fritt. Fria diskussioner

"Könsstympade skall inte lida i tysthet"

2015-02-07 08:17 #0 av: [Carpinus]

Nog är det en ödets bittra ironi att vi i Sverige uppmärksammar temadagar som  "kanelbullens dag" och "ostkakans dag" mer än "FN:s internationella dag för nolltolerans mot könsstympning av flickor"?

Igår inföll denna dag i största tysthet, glömd i rubriker och i nyhetssändningar.  Bayan Nasih och Khadra Seerar uppmärksammar oss dock  på SvD Brännpunkt om dagens existens, med en förhoppning om  att  "denna dag skall  inspirera oss och stärka kampen mot könsstympning". De skriver bl.a.: "Idag, den 6 februari, är det FN:s internationella dag för nolltolerans mot könsstympning av flickor. Dagen uppmärksammas i många delar av världen vilket lyfter upp både framgångar och kvarstående hinder i arbetet mot det här övergreppet.

Att vi i Sverige uppmärksammar denna dag är fortfarande inte självklart. Både föregående och nuvarande regering har haft nationella såväl som internationella ambitioner att föra en politik som driver på arbetet mot könsstympning. Trots detta är det är få som känner till denna dag och det gäller även svenska flickor med ursprung i länder där könsstympning är vanlig."


Anmäl
2015-02-07 10:06 #1 av: sanna70

Detta är en av saker som det definitivt borde pratas mera om, dem stackars barn som blir könsstympade och får men för livet. Det vore väl bättre om vi stod upp för dem  och lyfte upp frågan mera. 

http://islam.se/kvinnosyn/kvinnlig-omskarelse-konsstympning

"De skriftlärde som menar att omskärelse är en lovvärd handling baserar i huvudsak detta på en återberättelse i vilken profeten Muhammed säger:

Omskärelse är sunnah för män och en hedervärd sak för kvinnor.14"

"Problem är inga stoppskyltar,det är vägvisare" 

Anmäl
2017-06-13 06:27 #2 av: Carpinus

Könsstympningen fortsätter att vara en del av den svenska tysthetskulturen. Kanske en kommande rapport kan innebära en ökad uppmärksamhet på detta barbari? 

"År 2015 uppskattade socialstyrelsen att det fanns uppemot 38.000 könsstympade kvinnor i Sverige, men nu har en ny sammanställning gjorts för alla länder i Europa som visar att det är en grov underskattning. Studien ska publiceras senare, men SVT Nyheter har tagit del av de svenska siffrorna.

Sammanställningen visar att Sverige är ett av de länder som har störst andel kvinnor från länder där könsstympning är mycket vanligt, länder som Somalia och Etiopien. Sannolikt finns runt 150.000 könsstympade kvinnor i Sverige.

Men även den siffran kan vara för låg. Könsstympning är ett problem man inte talar om. Kvinnorna lider i tysthet och är ibland inte ens medvetna om varifrån deras problem kommer. Vissa har stympats så tidigt i livet att de inte minns vad som hände. Och stympningen fortsätter även bland barn som finns här. Traditionen är så stark att många åker till hemlandet eller något annat land för att genomföra ingreppet på sina flickor, trots att det är förbjudet enligt svensk lag."---

SVT

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.