Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Invandring och integration

"Invandringens vinst: 900 miljarder"

2015-07-01 11:13 #0 av: [Carpinus]

"Invandringen har varit en god affär för Sverige. Utan efterkrigstidens tillskott av utlandsfödda skattebetalare hade skattkistan saknat i snitt 65 miljarder per år. Vi hade inte haft råd med lika mycket vägar, järnvägar, forskning eller försvar.

Och fortfarande täcker gruppen med utländsk bakgrund sina egna kostnader och ger en liten vinst, även om vinsten i dag är avsevärt mindre än på 1960- och 70-talen. Det fastslår en rapport från tankesmedjan Arena Idé, som Arenas chefsekonom Sandro Scocco i dag presenterar i Almedalen.

– Det innebär att Sverigedemokraternas idé om att finansiera försvarsutgifter eller att rädda äldreomsorgen genom minskad invandring helt enkelt inte stämmer, säger Scocco."---

DN

Det är lite genant när en välkänd chefsekonom lånar sig till den här typen av förenklad historieskrivning.  Att jämföra tidigare decenniers arbetskraftsinvandring med dagens massinvandring i en tid då "de enkla jobben" rationaliseras bort eller vävts in i en svart marknad är "falsk matematik". Likaså att visa på invandrade forskares betydelse för vår utveckling - dessa forskare är handplockade eller färdigutbildade här, och har knappast kommit hit på vinst och förlust.

Hade vi även i dagens läge begränsat oss till att enbart bedriva arbetskraftsinvandring hade siffrorna varit rättvisande och mätbara. Det finns ingen orörd nationell kassa från förr reserverad för att finansiera dagens invandring.

Med detta inte sagt att Sverige inte skall ta sitt ansvar för utsatta människor på flykt, men numerären i den invandringen måste kunna ifrågasättas, liksom den fria rörlighetens effekter.


Anmäl
2015-07-01 11:25 #1 av: VSK

#0

Att han skriver så är ju inget konstigt. 900 Miljarder på 60 år är ju absolut ingenting. Det äts upp på drygt 10-12 år av alla utgifterna vi har. Men väljer man att vinkla, samt att dölja all fakta, så blir det så. 

Liknar mest ett tafatt försökt  att tjäna sin lön han skrivit detta Funderar

När skola, vård, omsorg, arbeten, trygghet, bostäder, försvar mm fungerar så kanske nån tror på han. När det ser ut som det gör i det här landet, så finns det nog inte många som köper denna artikeln. 

Undras varför Sverige lånar miljarder och åter miljarder kronor till invandringen då den är så lönsam ekonomist sett.

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2015-07-01 12:54 #2 av: Zyperior

Som det tidigare argumenterats i liknande trådar, jag kan inget annat än instämma;

Om invandringen vi ser idag och den man försvarar här va lönsam, borde inte länder slåss om dem. De som tar emot flest går ju en uppenbar ljus framtid till mötes? Vi kanske skulle skicka ner alla invandrare till Grekland då istället så är deras kris löst. 2 flugor på smällen.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-07-01 13:44 #3 av: VSK

#2

Jo visst har du rätt. Om all invandring vore lönsam så kan man ju undra varför så många länder inte står där med öppna armar. -vill de inte ha massor med pengar?

Sen så tycker jag det är fel att peka ut alla människor som invandrare då det är flyktingpolitiken som felar. Man skall absolut inte blanda ihop invandrare med flyktingpolitik så som många människor gör. Finns ju några på den här portalen som är experter på just detta. Inga namn nämnda, inga glömda.

Det här samhället har blivit ett "vi mot dem" och det är helt fel. Och det är så tack vare media och våra kära politiker med borgarna i spetsen. 

Det som det inte nämnts när det gäller invandrare och jobb/utbildare är att många av de är "hemvändare", dvs folk som pluggat/arbetat utomlands. Det sägs det ingenting om.

Lika så när fd statsministern höll sitt tal som fick det här landet att krascha (öppna era hjärtan) "idag går 600.000 invandrare till sina jobb". Ja det stämmer, men hur många av de är finnar? Oj, fredde glömde nämna det. Varför får inte finnarna ta åt sig av äran för? 

Folket har ju vaknat (iaf de flesta) och insett hur media och politiker håller på. Det är därför som SD växer som det knakar. 

Sen finns det ju en och annan som tror att alla som röstat på SD, eller bytt parti är rasister, men åt den saken så finns det nog inget att göra utan kanske en dag så inser de att väldigt många i det här landet är missnöjda med den politik som råder och inte är rasister.

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2015-07-03 14:15 #4 av: gruvel

Flera ekonomer har kommit fram till en nettokostnad för invandringen under säg sista 15-20 åren (årtal är cirka): Ekberg (regeringens egen utredare i ESO-projekt) 30 miljarder (år 2002); Södersten 40-50 miljarder ( 2003); Ekberg 60 miljarder  (2006); Tullberg 125 miljarder (2014); Ruist 50 miljarder (2015), (år 2014 angav han ett högre tal). Fler finns som Storesletten och i dagsläget Tino Sanandaji som lär komma med en bok i saken i höst.  Scocco hävdar väl då alla dessa räknar fel. Vad ska man tro som enkel amatör?

Scocco syns möjligen ha tanken (?) att en urskiljbar kategoris (exv. invandrare) bidrag med skatteinbetalningar till stat och kommuner är "vikta" för att kompensera kategorins kostnader "i andra änden", alltså nu senare i vår nutid och när allt fler anländer som inte lätt kommer i jobb snart.  Detta går över min horisont men undrar om inte all sådan medelinförsel är att se som "anonym", icke öronmärkt.  Exv. gruppen "inhemska"funktionshindrade personer, varav en del kan bidra med produktivt ej högavkastande arbete, kanske på deltid, medan andra är helt förtidspensionerade. Men man brukar väl inte ange att den förstnämda gruppens skatteinbetalningar kompenserar för/minskar den sistnämndas alla samhällskostnader?  Man kunde hitta på flera sådana urskiljbara kategorier inom befolkningen och göra en plus- och minuskalkyl just för dem (exv. bara, renskötande samer, romer, ...).

Anmäl
2015-07-07 23:39 #5 av: [Carpinus]

"Skönmålningarna om invandringens vinster riskerar förhindra att en fungerande integrationspolitik kommer på plats.

Förra veckan rapporterade Dagens Nyheter att Sverige tjänat 900 miljarder på invandringen. Nyheten fick snabbt spridning och publicerades i flera andra stora tidningar. Att uppgiften släpptes på Sverigedemokraternas dag i Almedalen var knappast en slump. En positiv nyhet tyckte många. Det var bara ett problem. Siffran, som baseras på en rapport från vänstertankesmedjan Arena idé, är ett falsarium.

Om journalisterna hade gjort den mest grundläggande research hade de insett det ganska snabbt. Forskningen och statistiken på området är nämligen entydig."---

"Vi ser i dag ett växande utanförskap med snabbt ökande segregation, trångboddhet, social oro och sjunkande skolresultat. Lägg därtill en politisk, religiös radikalisering samt allt färre jobb i industrin och det bådar inte gott inför framtiden. Att vissa journalister och opinionsbildare ändå väljer att skönmåla verkligheten är inte bara oansvarigt. Det är moraliskt förkastligt."

Håkan Boström, GP:s ledarsida


Anmäl
2015-07-09 08:43 #6 av: Hayabusa

Enligt Riksrevisionen så är hälften av alla nyanlända utan arbete efter 7-10 år. I år beräknas det komma 90.000 asylsökande till Sverige. Fortsätter den takten, så är det bara att räkna själv. Hur många nyanlända är utan jobb år 2025?

Tja, vem vet? Men hur det än ser ut då så har jag oerhört svårt att se det ekonomiskt lönsamma i en sådan situation. Självklart ska ett land som Sverige vara beredd att ställa upp med humanitär hjälp, inget snack om det. Men att som vissa politiker hävda att det är lönsamt - det är ren fantasi enligt min uppfattning. Det följer en saftig nota med denna humanitära hjälp och budgeten är enbart så stor som den är - något kommer att bli lidande.

Anmäl
2015-07-09 09:01 #7 av: [Carpinus]

Det trista i den här soppan är att kuppen lyckades - Arena Idé spelade ut sina uppgifter dagen när Jimmy Åkesson skulle hålla tal, och kunde belåtet se hur ansedda media svalde deras verklighetsbeskrivning med hull och hår. Detta trots att Arena inte är något oberoende institution, utan en intressegruppering som "vill vrida opinionsbildningen i en annan riktning"och som vill "styra och förändra framtiden".

Var fanns alla granskande journalister den här dagen? Sörplade de rosévin i Arenatältet? Nej, sanningen är nog att man sympatiserar med Arenagängets budskap, och att ändamålen helgar medlen. Säljer man bara budskapet i elegant förpackning och lockar med kända namn så får det gärna dölja sig ett beräknande siffertrixande bakom...

Om Arena Idé från deras hemsida: "Arena Idé är tankesmedjan inom Arenagruppen. Vi vill vrida opinionsbildningen i en annan riktning och lyfta in frågor och en verklighetsbeskrivning som i dag saknas. Vi vill undersöka vår samtid och påverka vår framtid."---

Om Arenagruppens värdegrunder från deras hemsida: "Arenagruppen är radikal i meningen att vi grundligt vill genomlysa olika samhällsproblem utifrån de grundläggande värderingarna om jämlikhet, jämställdhet, social rättvisa, solidaritet, hållbarhet, internationalism, demokrati och frihet.
Arenagruppen är progressiv i betydelsen att vi inte blickar bakåt. Men vi betraktar inte heller framtiden som given, utan möjlig att påverka, styra och förändra."---


Anmäl
2015-07-09 09:13 #8 av: Hayabusa

#7 Känns som ett stänk av DDR.

Anmäl
2015-07-09 09:37 #9 av: [Carpinus]

#8 Ja, när det för det som en oskolad läsare genomskådar direkt vid läsandet tar en vecka innan de mest klarsynta inom media uppmärksammar (de övriga förtiger det), då  inser man varför det satsas så stora pengar på lobbying och färdigskrivna artiklar. Aldrig har det funnits större fog till kritisk läsning än idag!


Anmäl
2015-07-09 10:16 #10 av: Hayabusa

#9 Så är det. Om det är något som gör mig förbannad så är det när "storebror", med hjälp av diverse påhitt,  försöker övertala mig att tänk "rätt". Huruvida invandring är ekonomisk vinst eller inte kommer vi först att se när vi har facit - inte i förväg. Enligt min mening så finns det så oändligt många faktorer som påverkar utfallet att det är omöjligt att förutspå.

Anmäl
2015-07-11 08:41 #11 av: [Carpinus]

"Sen jag var i tonåren har jag forskat och skrivit om svenskt folkligt kulturarv, samtidigt som jag bott utomlands och levt judiskt. Jag är alltså mångkulturell så det står det härliga till och jag ser inga problem med det."---

 "I vår globala värld har vi ett mångkulturellt samhälle, vare sig vi vill det eller ej. Det är det inget att säga något om. Men ideologin som hävdar att detta alltid är en vinst är en annan sak. För att kunna hylla mångkulturen tvingas man underskatta den svenska kulturen. Slutsatsen att mångfald alltid leder till nya friska tankar och infallsvinklar utgår från att den svenska majoritetsbefolkningen inte är kapabel att tänka dessa tankar, att tankarna på något vis är kopplade till genetik. Det är en mycket unken ideologi i tjusig radikal klädnad."---

"Adamson citerar den brittiske politiske filosofen Bernard Crick, en av grundarna av Society Against Racial Discrimination, som 1963 sa att britter borde behandla invandrare och etniska minoriteter som jämlikar, men sen la till: Men inte som mer än jämlikar. Det är den balansen som är så svår att nå. Vi har tyvärr en historia med gott om exempel av rasism och förtryck, där man sett ner på den andre. Men man kan se upp till den andre också. Den andre kan sättas på piedestal. Om detta borde vi tala, men det är bekvämare att lägga locket på."---

 "Allt fler talar om att det är lätt att snubbla i åsiktskorridoren. Men hur bär man sig åt för att snubbla i en korridor som är så smal att man måste pressa sig fram krypande?"

Dan Korn, ledarkrönika i GP: "När mångfald blir till enfald"


Anmäl
2017-02-01 10:18 #12 av: ludden

Invandringen är en förlust för Sverige.

http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/lofven-borde-akta-sig-for-alternativa-fakta/

Bojkotta Lika Villkor som sysslar med härskarteknik.

Anmäl
2017-02-01 10:42 #13 av: Hayabusa

#12 Precis. "Vem ska betala om Sverige blir som Malmö?"

"Visserligen finns det "några med väldigt låg utbildning" bland de nyanlända, medgav Löfven." Det är rent hitte-på. Fakta visar på det motsatta.

Anmäl
2017-09-20 09:43 #14 av: Hayabusa

"Ett vanligt argument för ökad migration till rika länder i Europa är den åldrande befolkningens behov. Ofta hävdas att invandring av unga människor är nödvändig för att finansiera framtida vård och pensioner. Eftersom dessa påståenden hörs så frekvent tror många att de måste bygga på fakta, trots att alla officiella kalkyler visar på motsatsen, skriver nationalekonomen Tino Sanandaji."

http://kvartal.se/artiklar/migration-och-vlfrdsstatens-finansiering

Anmäl
2017-09-20 16:46 #15 av: gruvel

Kvartal och Axess är tidskrifter att läsa i som lite korrektiv till DN, AB, SR,SVT, och en rad andra tidningar. Sanandaji är nog ett rött skynke för över hälften av det politiska spektrat men här stöder han sig mycket även på professorer/nationalekonomer som Ekberg, Ruist, Hammarstedt (de har föregångare som Södersten, Tullberg, Storesletten, Lars Janson). En insikt här att alla får lov komma i arbete rätt tidigt i livet för att inte senare som pensionärer dra mer i kostnad än man själv som yngre i arbete betalade in till sin samtids pensionärers behov.  Pensionsmyndighetens rapport tas upp, oroväckande, sträcker sig fram år till 2100 och räknar ut att flyktinginvandrares belastning på pensionssystemet är ca dubbelt så stor som deras bidrag till systemet under den långa perioden.  En skum myndighet med tvivelaktig ideologi?

En sak till, ut på djupt vatten?: Om det vore så att alla länder med låg eller högst måttlig nativitet måste fylla på med folk utifrån kontinuerligt för att klara sig, betyder det väl att världsbefolkningen per automatik och tydligen också av ekonomisk nödvändighet måste öka utan slut. Länder med hög nativitet som t.ex. folkrika Nigeria klarar sig bra utan invandring men andra i sämre läge måste enligt en vanlig retoriks innebörd då öka hela tiden med påfyllning. Är det realistiskt att bli 13 miljarder, 17, 20, osv.  med tanke på olika miljöeffekter. 

Anmäl
2017-09-20 17:53 #16 av: Hayabusa

#15 Det är enkel matematik. Faktiskt.

Din sista, filosofiska, frågeställning är intressant. Frågan är om befolkningsmängden behöver bli mindre och inte större? Ju fler vi är, ju större belastningen på resurserna. 1960 var Sveriges befolkning c:a 7,5 miljoner - det verkade ju funka bra då, så vad är förtjänsten med att vi blir fler? 

Anmäl
2017-09-22 13:02 #17 av: gruvel

#16 Ja;   är dålig och lat skapa riktiga länkar men ändå,  i SvD 18/10  2015 "Rosling har fel om folkökning" skriver sakkunniga Wahrén, Weden, Wijkman, K-E Norrman och hänvisar till demografers,  biologers, zoologers farhågor ifall vi blir allt fler miljarder, dels tär vi svårhejdat på naturresurser,  dels tränger vi annat liv på jorden, dels troligen skapar svårhållbara megastäder.  Rosling ges en eloge ändå för att han med sin pedagogiska iver ökat medvetandet om saken.

Anmäl
2017-10-19 15:38 #18 av: Carpinus

De pigga kyparna har plockat ihop menyerna till festmåltiden och knallat hem utan att vi fått annat på borden än en saftig nota från SKL och Pensionsmyndigheten.

"Sveriges folkmängd ökar i en rasande takt och den här utvecklingen innebär väsentligt ökade kostnader att hantera.
Det slår Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) fast i ”Ekonomirapporten” som presenterade på tisdagen.
– Från och med 2018 förväntar vi oss att behovet av välfärd ökar betydligt snabbare än skatteintäkterna, konstaterar Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.
I rapporten slår SKL larm om att det krävs en rad åtgärder för täppa till gapet mellan kostnader och intäkter, som riskerar att skena mot 59 miljarder år 2021.
Den snabba befolkningstillväxten till följd av det stora flyktingmottagandet i fjol och ett barnafödande som närmar sig historiskt höga nivåer sätter stor press på kommunerna och landstingen."---

https://www.expressen.se/dinapengar/pension/folkokningen-skenar-da-kan-pensionsaldern-hojas/

"Att de senaste årens flyktinginvandring varit kostsam på kort sikt är vid det här laget allmänt känt. Länge hävdades att den däremot skulle bli lönsam på längre sikt – när de som invandrat hit kommit i arbete – och det anfördes ofta som ett argument för en fortsatt generös migrationspolitik.

Problemet är att många av de som kommer till Sverige inte kommer in på arbetsmarknaden och att de som gör det etablerar sig efter alldeles för lång tid; som det ser ut nu tar det nio år innan hälften av de utrikesfödda fått ett arbete (och då betyder det inte nödvändigtvis att det rör sig om en heltidssysselsättning). Som en följd av detta ser det ut som att pensionskostnaderna på sikt kan komma att fördubblas. Det visar en rapport som Pensionsmyndigheten författat på uppdrag av regeringen."---

http://www.gp.se/ledare/boscanin-kostsamt-att-misslyckas-med-integrationen-1.4744539

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-19 16:36 #19 av: Hayabusa

#18 Överraskande? Nej, inte särskilt. Så här skrev HD förra året:

"Medelinkomsten 2014 för eleverna i sfi-klasserna var 72 700 kronor. Det motsvarar en månadslön på drygt 6 000 kronor.
Räknar man bara eleverna i Helsingborg blir medelinkomsten ännu lägre: 65 300 kronor. Endast fyra tjänade mer än 200 000 kronor om året. 13 hade ingen inkomst alls.
Statistik från SCB visar att det tar mellan 3 och 7 år för män som kommit till Sverige som flyktingar att få arbete.
För kvinnor mellan 9 och 11 år.
I Helsingborg och Malmö då? HD har låtit SCB plocka fram siffrorna specifikt för städerna.
Bara hälften av de nyanlända i Helsingborg hade ett jobb efter 10 år.
I Malmö har det varit ännu svårare - bara 36 procent hade ett arbete efter 10 år."

Man gjorde en koll på SFI-elever från 2011 (115 individer) och jämförde med var de stod i "vägen in" 5 år senare.

Anmäl
2017-10-19 17:35 #20 av: Carpinus

#19 Nej få av oss är väl överraskade över den hittillsvarande utvecklingen eller förvånade över de dystra framtidsutsikterna - större delen av den här tråden och flera andra genomsyras ju av skepsis mot glädjekalkylerna. 

Det trista är att de som medvetet eller omedvetet levererat skönmålningar kommer undan med det.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.