Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ordet fritt. Fria diskussioner

"Kan vi sluta hyckla nu?"

2015-07-20 08:58 #0 av: [Carpinus]

"Srebrenica. Blotta namnet får oss att rysa."---

"Tjugoårsminnet har hittills lockat man ur huse, samtidigt som minsta byhåla med självaktning anordnat någon form av manifestation. Svenska kyrkan formulerade en minnesbön. Gemensamt för demonstrationer och sociala medier var ett repeterande in absurdum av frasen ”aldrig mer”.---

"Men hallå…? Det händer ju just nu..? Har någon missat att det pågår ett folkmord – just nu? Barn mördas – just nu. Kvinnor våldtas – just nu. Just nu. Bokstavligen.
Så tillåt en försynt fråga, om ni nu menar allvar med ert ”aldrig mer”: Var är de militära interventionerna? Var är manifestationerna för världens kristna? För minoriteterna i Syrien och Irak? Mot IS? Eller finns det någon slags tidsspärr som gör att det går bra att manifestera mot något som hände för 20 år sedan, men inte mot det som händer nu..?"---

"Istället normaliseras terrorismen och det pågående folkmordet relativiseras när samma politiker som förfasar sig över Srebrenica diskuterar hur ”hemvändare” ska kunna återanpassas till samhället när de tröttnat på att mörda spädbarn och sälja kvinnor som sexslavar. Samtidigt möts de organisationer som kämpar för att bekämpa ondskan och skydda de utsatta av en skrämmande ljumhet.
Ni säger: ”Aldrig mer!”
Jag säger: Kan vi sluta hyckla nu?"---

Helena Edlund på "Det Goda Samhället"


Anmäl
2015-07-20 09:32 #1 av: [Carpinus]

"Under månaden har kristna över hela Sverige följt en kalender i ett häfte där det varje dag funnits en kort berättelse och ett specifikt böneämne. Totalt trycktes 5000 exemplar. Det är fler än någonsin i Sverige. Men även i 35 länder andra länder runt om i världen, på flera olika språk, är det allt fler kristna som väljer att be för muslimer under ramadan."---

"Den kristna satsningen "30 dagar i bön för muslimvärlden" kommer att fortsätta även nästa år under ramadan.
– Ja, det kommer vi. Det känns angeläget. Och det kommer att ta ett innan situationen reder ut sig i den muslimska världen. Det är storpolitik som är inne i ett viktigt skeende. Och där ska vi kristna vara med, säger Peter Paulsson från Open Doors Sverige till Dagen."

http://www.dagen.se/allt-fler-kristna-ber-f%C3%B6r-muslimer-under-ramadan-1.375638

-----

Jag är inte längre medlem i Svenskas Kyrkan, men jag kan inte undgå att förvånas och förskräckas av den fascination för islam som verkar finnas där.

Kyrkan tycks politiseras allt mer, och man ser numera präster och andra kristna ta ställning i många sammanhang. Men varför beger man sig då inte ut på gator och torg och ger sig synliga stöd för kristna som förföljs i muslimskt styrda länder? Var är debattartiklarna och insändarna för att skapa uppmärksamhet på trosfränder som dödas eller tvingas att fly för sin tro? Istället verkar man in absurdum vända andra kinden till.

Självklart finns det all anledning att sträcka ut en hand till sekulariserade muslimer, men det borde inte förhindra att man står upp för sin egen tro. Annars kan man ju lika gärna konvertera och delta fullt ut i ramadan om man nu tycker att det är så lockande...


Anmäl
2015-07-20 12:38 #2 av: Mysan59

Ja det håller jag med om. Det här påminner om Hitler och nazisternas terror på den tiden. Fruktansvärt att det accepteras i dagens samhälle!

Anmäl
2015-07-20 13:00 #3 av: sanna70

Det gäller att vara politisk korrekt i alla avseenden och kyrkan verkar inte var något undantag. Det gäller att göra rätt saker och säga rätt saker och ha rätt åsikter. .  Tröttsamt med den falska glättigheten och hemskt med all censur. .  

"Problem är inga stoppskyltar,det är vägvisare" 

Anmäl
2015-07-20 13:26 #4 av: [Carpinus]

Julen 2013 skickade dåvarande ärkebiskopen Anders Wejryd en julhälsning till ledamöterna i kyrkomötet med boken "Möten med islam" bifogad. Några mottagare frågade då i ett debattinlägg i Kyrkans Tidning bl.a. detta: 


"I boken finns en ytlig genomgång av islams grunder och förslag på olika diskussionsfrågor som: ”Kan vi som kristna hålla med om att Muhammad är den siste profeten? Ska vi tala med varandra som troende bröder och systrar eller ska vi fortsätta låta vår rädsla styra och tala om varandra?” Förutom frågornas ofta polariserade och uppfostrande karaktär, får man väl dessutom förutsätta att engagerade i kyrkan redan har elementär kunskap om islam.

Följande påståenden ger anledning till frågor: ”Troende människor är [i] grunden ganska lika, särskilt när de vuxit upp inom samma kultur och språkområde. Troligen är det större likheter mellan en svensk muslim och en svensk kristen, än mellan en svensk kristen och en kristen från en helt annan del av världen, med ett annat språk och med andra vanor.”---

"Varför ifrågasätta samhörigheten mellan kristna människor från olika delar av världen? Är inte denna gemenskap – oberoende av språk och nationsgränser just nu i tider av förföljelser av kristna i världen – extra angelägen för oss kristna i Sverige att värna och stärka? Vore inte stöd och fördjupade kontakter med de ortodoxa kopterna och Syriens kristna viktigt att lyfta fram? Inte minst här hemma i ett läge då många efter flykt från krig och förföljelse har blivit svenska medborgare."---

http://www.kyrkanstidning.se/debatt/varfor-en-bok-om-islam-som-julhalsning

Frågan är inte mindre aktuell nu, med tanke på vad som hänt de kristna i de aktuella områdena. Men man får en aning om varför Svenska Kyrkan känner mer för ramadanfirare här hemma än för kristna i Syrien: kyrkoledningen tycks uppleva  större samhörighet med de svenska muslimerna.

 (Har inte lyckats hitta något svar från ärkebiskopen till frågeställarna.)


Anmäl
2015-08-04 14:29 #5 av: [Carpinus]

"Tystnad.
Det är vad som har hörts från Svenska kyrkan efter avslöjandet i juli att en grupp kristna flyktingar tvingats flytta från ett av Migrationsverkets asylboenden i Mönsterås efter hot och trakasserier från fundamentalistiska islamister på samma boende.
De kristna familjerna utsattes för förföljelse och hot bland annat för att de bar halsband med kors, och de förbjöds av islamisterna att komma in i asylboendets gemensamma lokaler."---

"På kyrkans hemsida står inte heller ett ord om händelsen i Mönsterås. Där är det mycket annat som engagerar: just nu kraftsamlas det, får läsaren veta, ”för de allra mest utsatta”.
Aha, för de kristna som förföljs i världen?
Men nejdå: det är ”dem som drabbas av klimatförändringarna” – och för dem arrangerar kyrkan just nu en "ecovandring" till Paris.
Detta samtidigt som en kristen människa dödas för sin tro någonstans var elfte minut, dygnet runt, 365 dagar om året. 80 procent av all religiös förföljelse idag drabbar troende kristna, enligt International Society for Human Rights.
Men att prioritera just de kristna går visst inte för sig, för då utesluts kanske någon annan, vars intressen Svenska kyrkan också anser sig kallad att tillvarata."---


"Det är som om Svenska kyrkan har tappat tron på sin egen tro."

 Ann-Sofie Dahl, docent i internationell politik och Senior Research Fellow vid Center for Militære Studier i Köpenhamn, gästskribent på Sydsvenskan.


Anmäl
2015-10-25 09:09 #6 av: [Carpinus]

"De kallas assyrier, armenier, kaldéer och melkiter. De kommer från länder som Irak och Syrien, där de hållit till i nästan 2 000 år. Nu står de kristna minoriteterna i Mellanöstern inför valet att låta sig underkuvas eller dö.
Under Saddam Husseins dagar fanns som mest 1,4 miljoner kristna i Irak. Krigen och förföljelsen utförd av extremister som IS har begränsat antalet till 260 000. Inom fem år kan kristendomen vara bortrensad från Irak, om vi inte ser ”avgörande ingripanden” från omvärlden.
Detta slås fast i en ny rapport från den katolska organisationen Aid to the church in need, presenterad i London i veckan."---

"Anta att bekännare av någon annan religion utsattes för samma massiva förföljelse som de kristna. Hade då lika lite gjorts, tystnaden varit så kompakt, beslutsfattarna så upptagna med annat?"

Erik Helmersson i DN


Anmäl
2015-10-25 09:37 #7 av: 72mm

Hyckleriet är totalt. Svenska kyrkans misslyckande och svek fullständigt. Jag känner med troende kristna i Sverige som inte ens verkar ha sin egens kyrkas stöd. 

Frikyrkligheten är ju stor i Sverige, kanske kan de vädra morgonluft med en mer rakryggad hållning i frågan? 

”Troende människor är [i] grunden ganska lika, särskilt när de vuxit upp inom samma kultur och språkområde. Troligen är det större likheter mellan en svensk muslim och en svensk kristen, än mellan en svensk kristen och en kristen från en helt annan del av världen, med ett annat språk och med andra vanor.”

Allvarligt? Tror man på sådant här är det inte konstigt att hela logiken hamnar snett. Vilken värld lever de i?  

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2015-10-25 09:46 #8 av: [helga21]

Jag har sagt det innan och säger det igen. Kristna är de som är troende och som förföljs mest.

Anmäl
2015-10-31 18:20 #9 av: eskils

#5 Riktigt ruggigt om Svenska Kyrkan har tappat tron på sin egen tro! Även om det har varit trendigt bland folk i några år nu att gå ur kyrkan, kanske för att spara några hundralappar om året i kyrkoskatt, så borde kyrkans eget folk stå upp för den kristna tron ändå.

#6 Intressant och skrämmande DN-artikel. Fler citat:

"Syrien, Egypten och Turkiet var alla starka kristna fästen före islams födelse och snabba militära expansion på 600- och 700-talen.

Sedan dess har kristna och muslimer levt sida vid sida i regionen. Långtifrån friktionsfritt, men ändå tillsammans. Den nutida extremismen har ändrat på detta snabbare än någon kunnat frukta. Förutom det akuta läget i Irak pekar rapporten ”Persecuted and forgotten?” på en ”massiv flykt” från andra delar av Mellanöstern. Även i många afrikanska länder är situationen akut på grund av terrorgrupper som Boko Haram.

Den period som undersökts, hösten 2013 till sommaren 2015, har varit ”katastrofal” för de kristna i de områden där de redan var som mest sårbara. Antalet länder där de utsätts för extrem förföljelse steg från sex till tio. Det värsta hotet är islamistisk extremism. Kristna ställs inför valet mellan att betala skatt, flytta, konvertera till islam – eller dö."


Anmäl
2015-10-31 18:31 #10 av: [helga21]

Problemet med kristendomen är att du ska vänd andra kinden till medan islam är en religion som tar för sig. Jämför Jesus och hans kärleksbudskap med Mohammed och hans erövringar.

Anmäl
2015-12-23 12:44 #11 av: eskils

I dessa jultider kan man skänka en tanke till de miljontals kristna i världen som förföljs, trakasseras och mördas för sin tros skull.

#6 "Inom fem år kan kristendomen vara bortrensad från Irak, om vi inte ser ”avgörande ingripanden” från omvärlden."       (bortrensad.........)

Viktigt att vi ställer upp åtminstone för de förföljda kristna som tar sin tillflykt till vårt land och att vi är medvetna om deras problem, t ex på asylboendena.

http://politik.ifokus.se/discussions/55aa5b2d8e0e744f17000fc6-en-grupp-kristna-asylsokande-har-tvingats-flytta

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6332652


Anmäl
2015-12-25 23:06 #12 av: eskils

Englands ärkebiskop säger ifrån:

"I sin julpredikan på fredagen befarade den anglikanska kyrkans överhuvud, ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby att kristna och andra religiösa minoriteter i Mellanöstern står inför en "eliminering" på grund av extremistgruppen Islamiska statens (IS) framfart."

SvD

Har inte hört att Svenska kyrkan yttrat sig i saken.


Anmäl
2015-12-25 23:22 #13 av: [helga21]

# 12 Nej varför skulle de göra det? Gapskrattar

Anmäl
2016-01-13 13:49 #14 av: eskils

"Kristna allt mer utsatta i världen

Förföljelsen av kristna ökar i hela världen och värst är det i Nordkorea, Irak och Eritrea, enligt en rapport från Open Doors.

– Kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i världen, säger svenska generalsekreteraren Peter Paulsson."

SvD

Här är listan på länder där förföljelsen är värst.


Anmäl
2016-02-26 06:56 #15 av: [Carpinus]

"I onsdags presenterade utrikesminister Margot Wallström (S) regeringens utrikesdeklaration för det kommande året."---

 "Det syriska inbördeskriget, och de militanta islamisternas frammarsch, har lett till massiva övergrepp på den kristna minoriteten. De kristna har drivits bort från sina hem, kidnappats och avrättats. Europaparlamentet erkände tidigare i vintras att den systematiska förföljelsen av religiösa minoriteter bör betraktas som folkmord. Regeringens ”utrikespolitik ska i denna tid av både hopp och förtvivlan vara aktiv, orädd och konstruktiv”, slog Wallström fast. I frågan om de kristnas situation i Mellanöstern är dock regeringen vare sig aktiv eller orädd. Hur ska Wallströms tystnad annars tolkas?
Än mer uppseendeväckande är att utrikesministern inte ens vill kalla de pågående massövergreppen på den kristna befolkningen för ett folkmord."---

"Att utrikesministern å ena sidan hävdar att Sverige ska agera orädd på den internationella arenan, samtidigt som regeringen å andra sidan reagerar med tystnad är en besvikelse. Varför vågade hon erkänna Palestina som en självständig stat, och därmed reta upp Israels regering, men inte gå främst i ledet för att erkänna folkmordet på de kristna i Syrien och Irak?"

Bawar Isamil i GP


Anmäl
2016-05-11 11:33 #16 av: eskils

#15 Ja, S och Wallström är en riktiga svikare, helt obegripligt! Här är en aktuell artikel om detta, som visar att även M och C saknar moralisk ryggrad:

""Här i Mellanöstern hoppas vi att väst vill skydda oss kristna, men väst sviker. Vi har ingen som ställer upp, ­tiden dödar oss just nu."

1,5 miljoner troende kristna i Irak har blivit 270 000 – av omkring två miljoner kristna i Syrien har över häften tvingats fly utomlands. En ursprungsbefolkning är på väg att raderas ut.

Detta är i sak bakgrunden till att Europaparlamentet och därefter Vita huset, den amerikanska kongressen och nu senast det brittiska underhuset och premiärminister David Cameron konstaterat att folkmord pågår.

I Sverige har samtliga partier i riksdagen möjlighet att göra en viktig insats. På onsdagen, den 11 maj, tar riksdagens ledamöter ställning till en motion där den svenska regeringen uppmanas att erkänna det pågående folkmordet och verka för ett folkrättsligt bindande beslut i FN:s säkerhetsråd. Kristdemokraten Robert Halef har lagt fram motionen, nyligen behandlades den av riksdagens utrikesutskott men endast Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna röstade för.

Har folkvalda parlament i USA, Storbritannien och andra västländer den moraliska ryggraden att erkänna det pågående folkmordet borde även Sve­riges riksdag ha det."

Av Ebba Busch Thor (KD) och Lars Adaktusson (KD)

SvD

Läs även: http://www.svd.se/ett-folk-ett-sprak-och-en-kultur-ar-utrotningshotade av Josefin Holmström


Anmäl
2016-05-11 14:11 #17 av: eskils

#16 Att även regeringspartiet MP sviker de förföljda kristna i Syrien glömde jag skriva, men vad annat är att vänta av ett islamistinfiltrerat parti...........


Anmäl
2016-05-13 13:39 #18 av: eskils

#16 Motionen om att erkänna folkmordet på kristna och yazidier i Mellanöstern som ett folkmord röstades tyvärr ner i riksdagen i onsdags:

"Riksdagen fördömer Daishs systematiska och omfattande övergrepp mot de mänskliga rättigheterna och den internationella humanitära rätten.

Riksdagen sa också nej till förslag om att erkänna att det har begåtts folkmord i Irak och Syrien. Det med hänvisning till att det inte ankommer på riksdagen som ett representativt organ att göra folkrättsliga ställningstaganden."

https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/debatt-om-forslag/mellanostern-och-nordafrika_H301UU12


Anmäl
2016-05-14 22:52 #19 av: Tjeja

Storgråter Helt ursäkta mig, jävla fucking otroligt att en sådan uppenbar och tragisk sak röstades ned!??? SNACKA om att förneka historien och verkligheten!!!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-05-15 12:20 #20 av: eskils

#19 Ja, otroligt ynkligt av riksdagsmajoriteten, håller med dig. Det hade ju inte kostat något att rösta för motionen, och därigenom sträcka ut en hjälpande hand till de utsatta medmänniskorna. All heder åt dem som försökte i alla fall!

”I onsdagens riksdagsvotering röstade S, M, C, V, MP mot att erkänna det pågående folkmordet på kristna och andra minoriteter i Syrien och Irak. Det är ynkligt. Omvärlden måste reagera på alla tänkbara vis mot Islamiska statens förfärande övergrepp på människor. Motsatsen är ett historiskt svek, som får konsekvenser i generationer.

Folkmord är ett av de värsta brotten mot mänskligheten. Att döda barn, våldta kvinnor och halshugga män är avskyvärt. Inte nog med bestialiteterna, det är tankefiguren bakom som är mest skrämmande. Att människor ska mördas därför att de tillhör en viss grupp. Deras kött, blod och tro är brottet som ska bestraffas med döden.

Det borde vara självklart att erkänna att det pågår ett folkmord, att det får konsekvenser i generationer framåt, att det skapar en fantomsmärta av en svunnen kultur. Europa är fortfarande präglat av folkmordet på judar för drygt 70 år sedan. Det skulle aldrig få hända igen. Ändå skedde det i Rwanda. Ändå sker det just nu i Syrien och Irak.

Är det då inte märkligt att en bedövande majoritet i Sveriges riksdag gömmer sig bakom formalia och egocentrisk realism?

Vid voteringen i riksdagen röstade 79 ledamöter (Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna samt tre moderater: Hanif Bali, Finn Bengtsson och Niklas Wykman) för ett erkännande av folkmord. Hela 230 röstade emot. Ynkligt.

Europaparlamentet och den amerikanska kongressen har, precis som de irländska och de litauiska parlamenten, röstat för att kalla Islamiska statens övergrepp för folkmord.

Det har betydelse för hur vårt säkerhetsarbete ser ut i Europa och vilka insatser vi sätter in för att stoppa Islamiska statens framfart. Det är dags att både uttala och reagera mot att den våldsbejakande islamismen är det största extremistiska hotet mot Europa.

Det har betydelse för hur vi bekämpar Islamiska staten. Den fria demokratiska världen – inklusive Sverige – behöver skala upp sina militära insatser mot den dödsbringande sekten.”

SvD, av Sofia Nerbrand


Anmäl
2016-05-15 13:57 #21 av: 72mm

"samt tre moderater: Hanif Bali, Finn Bengtsson"

Varför blir jag inte förvånad att det var just de namnen? Jag förstår inte hur Hanif och Finn överhuvudtaget kan röra sig då de uppenbarligen har fått hela ryggraden i det moderata partiet att dela på... Skrattar

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-05-15 22:41 #22 av: Tjeja

#20 och #21 Ja helt sanslöst!

Min röst i nästa val kommer nog inte kunna landa i vänsterkanten i slutänden ändå nästa gång.. Nog för vård och omsorg är hjärtefrågor för mig, men jag kan inte blunda för verkligheten och bara fokusera på en sak. Folkmord skulle vi aldrig låta ske igen... nu pågår det igen i alla fall.. vid upprepade tillfällen... och vår riksdag och regering vägrar erkänna att det händer???

Jag trodde att mitt förtroende för Sveriges riksdag och regering redan hade nått botten... men där sjönk det en våning till mot helvetets rand. De kan lika gärna börja påstå att förintelsen och andra världskriget inte heller var något folkmord som det låter nu. Förnekarna har i alla fall uppenbarligen starkare gehör än verkligheten. Storgråter

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-08-08 08:34 #23 av: [Nomen Nescio]

#4 "Vågen av terrordåd har satt Svenska kyrkan i en svår situation. Återkommande nyheter om hur våldshandlingar ute i världen motiveras med religion, och om hur kristna nu är den mest förföljda gruppen, leder till krav på att kyrkan ska ta ställning. 

Till exempel har ärkebiskopen nyligen kritiserats för att inte personligen ha gått ut och fördömt is-terroristernas mord på prästen Jaques Hamel i franska Rouen. Ett Facebook-initiativ från svenska präster om att bära kors öppet för att visa sammanhållning efter dådet fördömdes däremot raskt av Svenska kyrkans kommunikationsavdelning som bland annat kallade det ”uppviglande”och ”okristligt”.---

"En annan faktor som nu vänds mot Svenska kyrkans ledning är dess närtida samröre med islamister. I debatten om att bära kristna kors kan kritikerna använda ett foto på förre ärkebiskopen Anders Wejryd när han besökte Hamas ledare Ismail Haniya i Gaza 2014. Wejryd bär då sitt kors nedstucket i fickan. Så mycket för den religionsdialogen. Dessutom kan man undra hur vänskapen med Hamas rimmar med Svenska kyrkans ställningstaganden för till exempel kvinnors och för HBT-personers rättigheter. 

Om Wejryd kan också sägas att han besökte Syriens blodige diktator Assad 2010, och beskrev honom som en ”imponerande person ”som ”försöker åstadkomma glasnost”. Naiviteten framstår som monumental."----

Mathias Bred i GP


Anmäl
2016-08-08 12:13 #24 av: eskils

#23 "Till exempel har ärkebiskopen nyligen kritiserats för att inte personligen ha gått ut och fördömt is-terroristernas mord på prästen Jaques Hamel i franska Rouen. Ett Facebook-initiativ från svenska präster om att bära kors öppet för att visa sammanhållning efter dådet fördömdes däremot raskt av Svenska kyrkans kommunikationsavdelning som bland annat kallade det ”uppviglande” och ”okristligt”.---

 "förre ärkebiskopen Anders Wejryd när han besökte Hamas ledare Ismail Haniya i Gaza 2014. Wejryd bär då sitt kors nedstucket i fickan."

Fullständigt sanslöst, så ynkligt fegt.................. !!! Nu går även jag ur Svenska kyrkan.


Anmäl
2016-08-08 12:57 #25 av: [Nomen Nescio]

#24 Ja, hade jag inte redan gjort det så skulle jag ha gjort det nu...


Anmäl
2016-08-12 08:24 #26 av: sponny

#24 Ja, jag  har läst artiklarna här om Svenska kyrkans räddhågsna agerande vad gäller de kristna minoriteterna i Mellanöstern. Och funderat på en av raderna på Svenska kyrkans hemsida: "Som medlem i Svenska kyrkan stöttar du samhällets mest utsatta både i Sverige och världen." Fina ord men inte sant.

Så nu slipper de ha mig som medlem längre.

Anmäl
2016-08-12 08:27 #27 av: Hayabusa

#24 Anmärkningsvärt.

Anmäl
2016-08-12 11:08 #28 av: eskils

På kyrkans hemsida framgår också att de ordnar aktiviteter för unga, s k Ageravolontärer:

Som Ageravolontär får du:

  • delta i den lokala Ageragruppens arbete, alternativt arbeta genom din församling med de internationella rättvisefrågorna.
  • arbeta aktivt och utåtriktat tillsammans med andra kring frågor som klimat, hållbar försörjning, hälsa, jämställdhet, fred och försoning
  • delta vid fortbildningstillfällen
  • blogga på Agerabloggen
  • vara med och utveckla programmet och dess innehåll
  • åka på fördjupningsresor till våra partners som jobbar runt om i världen för hållbarhet och rättvisa
  • delta på arenor så som Almedalen, Svenska Kyrkans Ungas festivalturné, Bokmässan och FN:s klimatmöte 

Har Svenska kyrkan blivit en filial till Miljöpartiet? Och varför ingår inte en kamp mot förföljelsen av kristna i muslimska länder i de "internationella rättvisefrågorna"? Miljöpartiet brukar ju ha ett gott öga till islamister, men måste verkligen kyrkan ha det också??

I artikeln som #23 länkar till talas det också om kyrkans politisering:

"Deras kommunikatörer och biskopar har uppträtt som om människor hela tiden kräver politiska ställningstaganden från kyrkan. De har själva överskridit gränsen mellan religion och politik och nu deltar de i en lek som de inte riktigt kan tåla. 

För de flesta medlemmar i Svenska kyrkan är nog dock religion och politik fortsatt skilda sfärer som de inte gärna blandar. Men frågan är vad politiseringen av Svenska kyrkan betyder för medlemstappet, och på sikt för kyrkans särskilda ställning i Sverige. "


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.