Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Vård och omsorg

Barnmorska vill inte utföra aborter

2015-09-08 20:34 #0 av: Jimmy.L

En barnmorska stämmer landstinget Sörmland. När det blev känt att hon inte vill genomföra aborter fick hon inte börja jobba på en förlossningsavdelning.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sormland/barnmorska-anmaler-landstinget-ville-vagra-aborter

Anmäl
2015-09-08 20:37 #1 av: Hildgrim

Det är ju lite som att en vegan ska jobba som slaktare men vägra döda och slakta djur. 

Anmäl
2015-09-08 20:50 #2 av: Em_

Vad är nästa steg? Att vägra ge råd om preventivmedel? Arbetar man i skattefinansierade vård ska man kunna med att genomföra de behandlingar som är lagliga i Sverige. 

Anmäl
2015-09-08 21:00 #3 av: Tjeja

Jag håller inte med!

Och #1  är en fullständigt skev och onödig kommentar!

Att vara barnmorska är att arbeta för liv inte för att döda liv.

En slaktare tar ett jobb som är till för att döda.

Jag tycker istället att yrkena som abortsköterska och barnmorska skulle vara åtskillda istället!

Att begära att en barnmorska ska göra aborter är snarare som att tvinga en läkare som tagit läkareden ("att bota, lindra och trösta") att döda. Det är faktiskt rakt emot yrkeseden och etiken!

Men om man som yrkesarbetande inom vården anser att abort är en viktig del för kvinnornas skull för deras egenbestämmande osv, skulle man kunna arbeta som OP-syrra inom gynekologin istället. För det är vad som görs under en abort. Ett operativt ingrepp som kräver kirurgiska kunskaper helt enkelt!

Jag tycker det är bra att vi har friheten att själva välja abort i sverige, men jag tycker det är precis lika fel någon som utbildat sig för dem vill hjälpa barn till världen skall tvingas utföra kirurgiska ingrepp som innebär raka motsatsen.

Det går emot även emot vårdetikens samvetsklausul och lik väl envisas man med att kräva att samma yrkesgrupp skall utföra samma ingrepp.

Dumheter!!!!! 

Precis lika dumt som att tvinga en läkare att ge och utföra aktiv dödshjälp om det vore lagligt!!!! 

(Något jag förövrigt också är för i vissa speciella sammanhang och omständigheter. Men givetvis skall det då utföras av läkare som själva känner att det är rätt att göra, och inte påtvingas någon som känner att den enbart vill verka för att rädda liv.)

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-09-08 22:13 #4 av: Em_

Men säg att dödshjälp var tilllåtet i Sverige och att det inte fanns någon specifik specialist utbildning för det. Så söker en läkare jobb på en geritrikavdelning, blir anställd och blir upprörd och förvånad när hon förväntas ge dödshjälp. Ska hon kunna skylla på att hon trodde att dödshjälp bara gavs i palliativ vård och stämma sin arbetsgivare för det.

I den offentliga sektorn ska inte arbetsuppgifter anpassas efter åsikter och tro anser jag. 

Anmäl
2015-09-08 23:09 #5 av: Tjeja

Geriatrisk vård och palliativ vård går hand i hand då båda handlsr om vård i livets slutskede!
Abort och flrlossning är däremot diametralt motsatta! Den ena handlar om att starta liv medans abort handlsr om att stoppa liv. Så din jämförelse i #4 är totalt felvisande.
Ska du göra en rättvis jämförelse ska du snarare jämföra akut ambulansvård med palliativ vård och dödshjälp. Där kan du dra endel liknande paralleller i så fall då även ambulansvårdare kan ställas inför plötsligt behov av dödshjälp. Men det får dem inte ge. Deras främsta och enda uppgift är att rädda liv och lindra. Behöver patoenten sedan palliativ dödshjälp om så även passiv. Tas det beslutet sedan inne på sjukhuset. Aldrig i den akuta situationen i ambulansen. Där är det endast livräddande insatser som gäller såvida inte patienten i fråga redan är död och varit det för länge för att alls möjliggöra någon återupplivning.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-09-09 15:04 #6 av: kamera0710

Tar man ett jobb får man väl vara beredd att utföra de arbetsuppgifter som ingår.

Intressant i sammanhanget är att delar av KD varit ivriga anhängare av denna så kallade samvetsfrihet. Hur går det ihop med alliansens arbetslinje om man ska kunna vägra utföra arbetsuppgifter av samvetsskäl?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19844982.ab

Anmäl
2015-09-09 16:00 #7 av: Fillifjonkan60

#3 Håller fullständigt med dig!

Anmäl
2015-09-09 20:11 #8 av: Silvestris

Yrket som barnmorska innefattar många saker. Det är skitsnack att det specifikt skulle handla om att "hjälpa liv till världen". Barnmorskor arbetar främst med mödravård. Vård av mammor. Eller potentiella mammor eftersom de arbetar mycket med att hjälpa kvinnor med familjeplanering. Det handlar mycket lite om barnavård. Barnavård ägnar sig barnsjuksköterskor åt.

Därför ska abort ligga på barnmorskornas ansvarsområde. Därför ska barnmorskor kunna utföra aborter. 

Lika lite som en religionslärare kan välja vilka religioner hen ska undervisa sina elever i kan en barnmorska välja vilka arbetsuppgifter hen ska utföra.

Och vad gäller dödshjälp förekommer det att dödligt sjuka patienter får så höga doser läkemedel att de kan avlida till följd av medicineringen. Man ger så höga doser som behövs för att de ska ha det bra in i det sista. Ska då den absolut livsbejakande läkaren vägra ge sina dödligt sjuka patienter tillräcklig vård eftersom det finns risk att behandlingen förkortar livet på patienten?

I Sverige finns det tydligt beskrivet vilka arbetsuppgifter som följer med barnmorskeyrket. Är man inte beredd att utföra dem får man välja något annat. 

Anmäl
2015-09-09 20:11 #9 av: papa-bear

jag googlade på yrket abortsköterska, och det finns inte annat än som en karaktär i filmen "törst" från 1949 av ingemar bergman.

med det sagt, kanske yrket skulle skapas, så att de barnmorskor med kristna värderingar slipper göra aborter, men finns arbetsuppgiften med i arbetsbeskrivningen har de inget val, annars blir det arbetsvägran som är skäl nog för uppsägning.

Anmäl
2015-09-09 20:23 #10 av: Silvestris

#9

Är inte säker på att det är en bra idé med specifikt abortsjuksköterskor eller abortläkare. I USA är det just de som extremister (oftast kristna) gör till föremål för sitt hat. Mord har förekommit. Man bör även undvika specifika abortkliniker av samma anledning samt för att extremister inte ska ha möjlighet att trakassera de kvinnor som besöker kliniken.

Det är logiskt att de yrkesgrupper som arbetar med kvinnors reproduktionsorgan och med familjeplanering är de som utför aborter.

Det finns f ö idag flera barnmorskor med kristna värderingar. Kristna värderingar är inte detsamma som abortmotstånd.

Anmäl
2015-09-09 20:43 #11 av: Schnauzertik

Oavsett vad man tycker om  hennes ståndpunkt  så har vi brist på barnmorskor.

Är det då bättre att hon jobbar i Norge för att vi ska hålla benhårt på en princip?

Värd för Pensionärer

Anmäl
2015-09-09 21:21 #12 av: Tjeja

Silvertris, Bara för att abort ingår i arbetsbeskrivningen för barnmorskor så som det är utformat idag betyder det inte att det är rätt för det! Och det jag skrivit ovan är skrivet utifrån min åsikt inte dagens arbetsbeskrivningar. För om arbetsbeskrivningen för barnmorskeyrket följt min åsikt skulle denna debatt aldrig uppstå.

Jag vet många som inte ens är religiösa som gärna skulle jobbat som barnmorskor om dem slapp arbeta med aborter. Därför anser jag att man skulle lägga över det att utföra aborter (för när barnmorskor själv går in och gör det handlar det om kirurgiska ingrepp annars är det medicinskt utövande och patienten själv som tar de "läkemedel" som orsakar aborten), på kirurger och operationsssk istället. Då kan dem som känner för abort arbeta som gynekolog-op-syrror istället och dem som vill vara med barnaföderskor att föda barn göra det utan att tvingas till det rakt motsatta!

På så vis skulle vi faktiskt kunna röja undan ett av alla de många problem som gör att vi har sådan brist på barnmorskor idag! 

Alternativet skulle vara om man delade upp barnmorskeyrket i två olika inriktningar, "Förlossnings-barnmorskor" och "Gyn-barnmorskor".

Men risken då skulle antagligen vara att i stort sätt ingen vill utbilda sig till "gyn-morska" då.

För ska man gå på vad yrket "barnmorska" ursprungligen faktiskt gick ut tå så var det inte "kvinnovård" som sådan, det utvecklades senare, utan handlade från början om förlossningar där barnen var i centrum (utan att utesluta kvinnans vikt i bilden för det). Därför Barn-morska" och inte "Kvinno-morska"

I många länder och kulturer är det fortfarande så man ser på yrket, att det handlar om att hjälpa barn till världen först och främst medan kvinnornas hälsa är läkarens ansvar. Tycka vad man vill om den uppdelningen och andra kvinnors synsätt. Men majoriteten kvinnor i världen ser yrket barnmorska som en person som arbetar för att rädda liv, inte förhindra liv.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-09-10 12:05 #13 av: Silvestris

#12

Men det är så det ser ut idag i Sverige. Att utföra (vissa) aborter är en del av barnmorskans arbetsuppgifter. Därför ska barnmorskor idag inte kunna välja bort den biten. De flesta aborter som utförs idag är medicinska aborter men de barnmorskor som i media har motsatt sig att utföra aborter vill inte arbeta med medicinska aborter heller. Kirurgisk abort utförs vad jag vet inte av barnmorskor.

Det är viktigt att det abort är lättillgängligt och det är ganska självklart att man vänder sig till den person som i övrigt hjälper en med familjeplaneringen.

Personligen bryr jag mig inte om ifall just barnmorskor medverkar till aborter. Det viktiga är att den fria aborten är säkrad och att man inte gör det svårare för kvinnor att genomgå aborter. 

Men som det ser ut idag ingår aborter i barnmorskans yrkesroll. 

#11

Det är en viktig princip att säkra rätten till fri abort. Det ingår i barnmorskans yrkesroll att utföra vissa aborter. Vill man inte medverka i det utbildar man sig till något annat tills yrkesbeskrivningen har förändrats.

Anmäl
2015-09-10 13:19 #14 av: Tjeja

#13
Eller så börjar man att argumenera barnmorskans roll, utbildar sig och går i bräshen för att diskussionen ska väckas så en förändring av arbetsbeskrivningen kan aktualiseras och ske!
Annars händer ingenting och inget i samhället skulle någonsin förändras till det bättre om alla bara accepterar att det är "så det är".
I så fall skulle homosexualitet vara olagligt fortfarande. Kvinnor skulle varken ha rösträtt eller få utbilda sig på universitet över huvud taget och därmed skulle vi aldrig haft varken välutbildade barnmorskor eller ens en värdig kvinnovård i sverige idag.
Rätten att få arbeta med liv utan att behöva delta aktivt i det motsatta tycker jag är en lika viktig rättighet som möjligheten att få välja abort. Det ena behöver inte utesluta det andra i stola helheten för att folk ska kunna välja på individnivå.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-09-10 13:53 #15 av: Silvestris

#14

Det kan man göra, men man ska göra det med öppna ögon och ta konsekvenserna av sin arbetsvägran (t.ex. att man inte får jobb). Inte genom att stämma arbetsgivare som anser att en barnmorska ska utföra en barnmorskas arbetsuppgifter.

Debatten kan man göra högt och lågt. Man kan lobba för förändring.

Ska en veterinär som vägrar avliva djur få arbeta som distriktsveterinär? 

Anmäl
2015-09-10 14:20 #16 av: Tjeja

Det är ju just precis så som att stämma arbetsgivaren som man gör och behöver göra för att något ska hända. Att enbart sitta och tycka ger inga konsekvenser och utan konsekvenser är det ingen som reagerar och ingen förändring sker.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-09-10 14:34 #17 av: Em_

Vi har rätt till fri abort. Vi finansierar den offentliga vården. Det ska inte vara upp till enskilda anställda vilka behandlingar som erbjuds för dagen. Vill man bara göra det roliga kan man starta en privat klinik och ge fasen i att sno en utbildning av skattebetalarna.

Anmäl
2015-09-10 14:39 #18 av: Tjeja

Fungerar inte så heller #17. Utbildningen är utformad efter yrkesbeskrivningens riktlinjer. En privatklinik kan inte ha förlossning utan barnmorskor utbildade på samma utbildning.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-09-10 14:48 #19 av: Em_

#18 Om du läser artikeln ser du att hon hade studielön från landstinget medans hon pluggade. 

Anmäl
2015-09-10 14:57 #20 av: Tjeja

#19 vad har det med saken att göra? En förändring av yrkesbeskrivningen behövs oavsett och förlossningsinriktade barnmorskor är dem det är mest brist på.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-09-12 04:07 #22 av: Rafflan

Ni som tycker det är okej att vägra göra abort, är det lika okej att vägra skaka hand med en patient för att den är kvinna och läkaren är muslimsk?
eller är det okej för en präst att neka att viga ett par bara för att dem är homosexuella?
eller vägra döpa deras barn för att föräldrarna är homosexuella eller för att barnet kom till genom provrörsbefruktning och inte genom naturligt sex?

Anmäl
2015-09-12 09:16 #23 av: Maria

#5 Geriatrisk vård och palliativ vård går hand i hand då båda handlsr om vård i livets slutskede!

Nej det är verkligen inte samma sak. Geriatrik är en specialitet inom vården och palliativ vård är precis som beskrivs vård i livets slutskede. Man är döende med andra ord.

En person 65+ som ex. bryter lårbenet hamnar på en geriatrisk avdelning och det är absolut inte vård i livets slut, det vore ju helt absurt.

/Maria

 

Anmäl
2015-09-12 10:49 #24 av: Tjeja

#23 skrev inte att det är samma sak. Skrev att dem "går hand i hand". Detta för att majoriteten av den palliativa vården faktiskt sker inom den geriatriska vården då majoriteten av alla som är i livets slutskede är äldre äldre! Den vård de äldre får när dem kommer till livets slutskede är palliativ vård oavsett om dem är inskrivna på en palliativ hospice avdelning eller inte! Detta var dessutom nämnt som ett bättre (inte ett perfekt) jämförande exempel i diskussionen. För övrigt är detta ämne totalt OT och jag avslutar min del av den geriatriska/palliativa diskussionen här. Vill någon fortsätta detta ämne får ni göra en ny tråd för det.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-09-12 10:52 #25 av: Maria

#24 Du skrev att båda handlar om vård i livets slutskede och det var det jag reagerade emot.

/Maria

 

Anmäl
2015-09-12 16:07 #26 av: vallhund

#20 Det har väldigt mycket med saken att göra, vill man förändra ett yrke så får man bekosta den utbildningen själv o inte låta arbetsgivaren betala.

Systemet med att arbetsgivare betalar för specialist vidareutbildning riskerar att försvinna om fler beter sig som denna individ.

Ssk, läkar o barnmorskeunderskottet förvärras bara för att några fröknar fisförnäm skall kunna vägra att utföra vissa arbetsuppgifter.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-09-12 16:48 #27 av: white lady

Fisförnäm eller inte. Hon förbrukar skattepengar.

Men vänta nu, vi skulle inte behöva abort 2015 om folk inte var så nochalanta med XXXXXX. Förutom våldtäkter och medicinska skäl som uppkommer. Religösa värderingar får stanna där dom hör hemma, och inte på en offentlig plats som styrs med skattemedel.

Anmäl
2015-09-12 17:32 #28 av: Rafflan

#27 preventivmedel är in 100% säkert

Anmäl
2015-09-12 18:30 #29 av: white lady

Kan man skylla en oönskad graviditet med det tycker du Rafflan ?

Anmäl
2015-09-12 18:56 #30 av: Thiah

#27 #29  oj wow.. hoppas du skämtar...

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2015-09-12 19:13 #31 av: white lady

#30 Med vad ?

Anmäl
2015-09-12 19:21 #32 av: Thiah

#31 med vad du säger i inlägg 27 och 29. 

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2015-09-12 19:37 #33 av: white lady

# 32 Du menar då att man inte ska ta ansvar för sitt XXX. Utan gå och skrapa bort det om det inte passar `?

Anmäl
2015-09-12 19:53 #35 av: Thiah

#33 jag anser att du inte har en  *pip* aning om vad du pratar om.   

Sex,knulla, samlag, kärleksstund osv kan resultera i en oönskad graviditet hur mycket man än skyddar sig.  

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2015-09-12 19:56 #36 av: white lady

# 35 Jaha det var ju ett bra bemötande svar.

Bra du la till skrift. Du får tycka som du vill,men jag är övertygad om vi tog större ansvar skulle antalet aborter minska. 

Anmäl
2015-09-12 20:00 #37 av: Thiah

Jag vet att en stund mellan en man och en kvinna kan resultera i en oönskad graviditet fast man skyddar sig, Det är inte som i #27 så att  jag var nonchalant utan det hände ändå. Detta ledde till en abort skedd innan v12 vilket betydde tabletter och ingen skrapning vilket du antyder sker i #33. 

Jag tycker att du har en otroligt naiv syn på hur samliv sker mellan två personer av motsatt kön. 

Var det mera utförligt?

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2015-09-12 20:08 #38 av: white lady

# Jag är långt ifrån naiv Thiah. Jag anser mer att det är naivt att köra på i ullstrumporna.

Jag  är för abort, tro inget annat

Anmäl
2015-09-12 20:12 #39 av: Thiah

#38 är väl ingen som sagt att man kör på i ullstrumporna?  Jäkla osexigt med ullstrumpor...

 Läs ditt inlägg i #27 för där antyder du att inget oönskat kan ske om man inte skyddar sig vilket är fel. 

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2015-09-12 20:18 #40 av: white lady

# 39 ha ha jo men då kanske det inte blir något.......

Du menar att varken pesar,gummi,p-stav, p-piller eller för den delen dra ut den inte skulle funka. 

Anmäl
2015-09-12 20:19 #41 av: Thiah

#40 jag gick på piller och blev gravid  så nej det behöver inte funka.  

Vill du inte riskera någonting så  är avhållsamhet att rekomendera.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2015-09-12 21:27 #42 av: white lady

# 41 Då är du en av få då där inget fungerar.

Avhållsamhet är ju inget alternativ.

Anmäl
2015-09-12 21:57 #43 av: Rafflan

#42 något preventivmedel funkar för alla, men ibland kanske man provar p-piller först, blir gravid, gör abort, då provar man p-stav, blir gravid ändå, gör abort och då vet man att kondom är det enda som funkar. Men som alla vet kan ju den spricka. Så där har man minst 2 aborter innan man vet vad som funkar och inte funkar på en.

Eller vet du innan, kan peka på en person och säga om p-piller kommer funka eller inte?

Anmäl
2015-09-12 22:42 #44 av: white lady

# 43 Ja extremfall finns ju men dom är få. Så det är ju upp till var och en att använda abort som preventivmedel.

Men nu kom vi väl långt från TS ämne eller. Antalet aborter skulle minska helt enkelt. Och då syftar jag inte på er Rafflan o Thiah.

Om barnmorskan förbrukar skattemedel på att stämma arbetsgivarn. så är ju inte vi bättre som slarvar.

Anmäl
2015-09-12 23:20 #45 av: Silvestris

#33

Efter två genomgångna graviditeter och två barn senare kan du ge dig på att ett eventuellt foster kommer tas bort illa kvickt. Vissa av oss har så dåliga graviditeter (så att man närmar sig självmordstankar) att det inte är aktuellt med flera oavsett hur fantastiskt det ät med barn. P-medel kan fallera även när de används korrekt. Människan är inte heller perfekt så misstag kommer begås och barn ska inte komma till världen om de inte är önskade.

Anmäl
2015-09-12 23:55 #46 av: white lady

# 45 Men om du är så bestämd och din man också är det, är det ju en bagatell att han går och fixar sig. Eller ?

Anmäl
2015-09-13 01:08 #47 av: Silvestris

#46

Varken han eller jag vill genomgå kirurgiska ingrepp i onödan.

Anmäl
2015-09-13 04:01 #48 av: Fillifjonkan60

Men allvarligt - hur vanligt är det att inget p-medel funkar?

Håller med white lady - p-medel är ju faktiskt att föredra före abort. Abort = att ta bort ett blivande barn.

I know.... skulle inte ha  funnits om abort varit lagligt 50-60-tal-..

Anmäl
2015-09-13 11:10 #49 av: Silvestris

#48

De flesta använder p-medel och det funkar bra för de flesta. Men de fallerar, av olika anledningar och då är det bra att möjligheten abort finns. Och nej, abort är inte att ta bort ett blivande barn. Många av de foster som aborteras skulle slutat i missfall så det där likamedtecknet är felaktigt.

Och det är väldigt mycket bättre med 30000 aborter varje år än med 30000 födda, oönskade barn.

Anmäl
2015-09-13 15:55 #50 av: vallhund

#49

:bow: :bow:

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-09-13 18:20 #51 av: white lady

30 000 aborter bättre än 30 000  oönskade barn ? Hur tänkte du där.

Du kanske menar att barn inte passar in i en planerad karriär. 

Anmäl
2015-09-13 20:39 #53 av: Silvestris

#51

Jag tänkte som så att eftersom det görs runt 30000 aborter per år får man utgå ifrån att det är 30000 oönskade graviditeter som avbryts. Något som skulle resultera i oönskade barn om inte möjligheten till abort fanns.

Varför man väljer bort barn skiter jag fullständigt i.

Anmäl
2015-09-13 20:46 #54 av: white lady

#53 Men vem påstår att möjligheten ska tas bort?

Anmäl
2015-09-13 21:02 #55 av: Silvestris

#54

Ingen, men det tramsas om att folk inte använder p-medel och att de istället gör abort. Att vi ska ta ansvar.Det är väl bra mycket bättre att kvinnor gör abort än att de föder oönskade barn. Alldeles oavsett om de blivit gravida pga. slarv med p-medel eller inte.  Att göra abort är ett sätt att ta ansvar.

Anmäl
2015-09-13 22:04 #56 av: white lady

# 55 Nej, men det tramsas i sänghalmen.

Anmäl
2015-09-14 00:34 #57 av: Tjeja

#55 Att man arbetar för att folk ska använda preventivmedel och ta mer ansvar innan dem riskerar att bli gravida behöver på intet vis utesluta möjligheten till abort när det väl går fel ändå.

MEN det skulle faktiskt minska antalet aborter.

Gjorts en studie om det bland ungdomar och unga vuxna i skåne för något år sedan har jag för mig. kan leta rätt på studien i morgon.

I alla fall så visade den att när landstinget bestämde sig för att ha en informationsdrive om att skydda sig mot graviditet vid sex så minskade antalet aborter. 

Det är väl ändå positivt? Jag tycker i alla fall att det är bättre att en oönskad graviditet aldrig uppstår hellre än att den avbryts. Så länge man har möjligheten att påverka i förväg så fler skärper sig med skydd.

Majoriteten av dagens aborter består i alla fall inte av våldtäkter och incestfall ! Inte heller, tror jag, att det är folk där använt skydd fallerat som är det vanligaste, fast det är ganska vanligt. Det har jag i alla fall svårt att tänka mig att de faktiskt toppar statistiken.

Vanligaste orsaken till oönskade graviditeter tror jag (visst jag kan ha fel men det är ändå vad jag tror i dagsläget) är graviditeter som blivit utav slarv! Dvs man har slarvat med preventivmedel och vetat om att man utsätter sig för risken att bli gravid. Undrar spontant hur stor procent av alla aborter är "hoppsangraviditeter" som blivit efter en blöt kväll på krogen/fest och hamnat i säng med någon man inte alls tänkt sig bilda familj med? Funderar

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-09-14 07:26 #58 av: Silvestris

#57
Jag ser inget direkt egenvärde i att minska antalet aborter. Det är bra att människor hittar p-metoder som funkar för dem. Det finns det ett egenvärde i, men inte i att minska antalet aborter.

Anmäl
2015-09-14 12:27 #59 av: Tjeja

#58 Om man inte bryr sig etiskt eller moraliskt kanske man i alla fall kan uppskatta den ekonomiska samhällsvinsten med minskade aborter då det jämförelsevis är en väldigt kostsam "preventivmetod".

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-09-14 13:04 #60 av: Silvestris

#59

Jo, jag tänkte också att man kunde använda samhällskostnader som ett argument för att minska antalet aborter förr, men jag är inte så säker på att det håller för de beror ju helt på vad man jämför med. Jämför med subventionerade p-medel i form av t.ex. p-piller? Hur mycket kostar 30 års förbrukning av p-piller? Inte bara själva pillren utan även regelbundna undersökningar hos barnmorska/gynekolog. Lägg till kostnader för  biverkningar (t.ex. depressioner och blodproppar) också. 

Jämför med säg i extremfall 3 medicinska aborter (få kvinnor gör ens så många, men jag tar i). 

Anmäl
2015-09-14 13:34 #61 av: Klass

Tydligen är det föreningen Ja till livet som ligger bakom och verkar köra köra någon slags strategi för att få till en lag om samvetsfrihet. 

http://skepchick.se/2015/09/14/barnmorskemalen-en-del-av-anti-abortrorelsens-strategi/

Anmäl
2015-09-14 15:05 #62 av: Vanja

Abort är ett val som alla borde ha rätten att ta. Visst ska de inte användas som preventivmedel, men när olyckan väl är framme ska man ha rätten att kunna välja inte att inte bli förälder. 
Har man den känslan att man känner själv att man inte är kapabel till att ta hand om ett barn eller inte vill ha barn, då ska man inte ha barn. 

Man kan tycka att det borde vara två separata yrken att göra aborter och att förlösa bebisar. Men i detta nu så är det inte två olika yrken, därför tycker jag att de gjorde rätt som gav henne sparken. 
Hon borde väl ha vetat vad hon gav sig in på, inte så att det är hemligt att aborter ingår i jobbet. 

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2015-09-14 15:33 #63 av: Tjeja

#61
Varför vill man tvinga någon som vill arbeta med att bota och läka att i sitt yrke även tvingas känna sig som en bödel? Det är väl kränkande om något?

Jo, jag tror mig faktiskt ha svaret på det. Och det jag tror stärks av artikeln du just hänvisat till. Problemet är, att med samvetsfrihet är det så många som egentligen inte vill arbeta med aborter som skulle avstå, att det skulle bli för få som är villiga att jobba med det. Bristen på tillgång till abort skulle sjunka drastiskt!

Då kan man fråga sig varför då? Om det ändå är så att de flesta änniskor inte alls anser att göra abort är att avsluta en annan människas möjlighet till liv?

Nu kan jag inte ja till livets agenda. Men jag anser ändå som uppenbarligen de flesta andra länder och sjukvårdspersonal i europa att det är en fruktansvärd kränkning att tvinga en person att göra något som i hens upplevelse är att göra illa eller t o m känns som att mörda!

Jag tycker dessutom att det är fel att ställa "rätten till fri abort" och "rätten till samvete att avstå att göra skada" emot varandra som om dem inte skulle gå att förespråka båda samtidigt!

Visst det skulle bli en svårighet att hitta tillräckligt med personal som ville utföra dessa jobb å ena sidan. Men det får man i så fall arbeta på att finna en annan lösning för i så fall (som alltid är behovet grunden till utveckling). Med andra ord, lösningen är iNte att kränka och tvinga andra människor att känna sig som bödlar som motvikt för att de ska få göra gott i andra änden av arbetet!

Jag tycker nämligen att båda är eller åtminstonne borde vara, mänskliga rättigheter.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-09-14 16:07 #64 av: Silvestris

#63

Ingen tvingas. Det finns två yrkesgrupper där abort ingår i arbetsuppgifterna: barnmorska och gynekolog. Vill man inte arbeta med abort finns det en miljon andra yrken att välja på.

Anmäl
2015-09-14 17:30 #65 av: Tjeja

#64 inte om man vill jobba med barnafödande då måste man tydligen även finna sig i att känna sig som en bödel om man ser foster som ett liv.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-09-14 17:46 #66 av: Klass

#65

Det måste väl gälla många yrken - alltså att man får ta hela paketet om man verkligen vill jobba med något, annars får man välja ett annat?

Anmäl
2015-09-14 17:49 #67 av: Silvestris

#65

Man kan väl utbilda sig till uska och söka jobb på förlossningen om det är då viktigt att arbeta med förlossningar.

Ibland kan man inte få allt man vill. Så är livet.

Anmäl
2015-09-14 17:57 #68 av: Klass

Om man läser vidare i länken jag visade i #61 så ser man att de även vänder sig till läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och kuratorer ... 

Var ska man dra gränsen?

Anmäl
2015-09-14 18:16 #69 av: Tjeja

Precis # 68 vart ska man dra gränsen? Det behöver man diskutera! Vården är full av etiska dilemman hela tiden och en av grundpelarna i vården är att man ser till den arbetande individens känsla för samvete och etik.

Hur kan man då begära att man ska använda sig av sin känsla för etik och samvete i grunden för att sedan totalt ignorera det i vissa delar i samma arbete?

Dubbelmoral.

Att något behöver diskuteras och inte bara kan stämplas lätt som svart eller vitt rakt av innebär inte att det är rätt att ignorera människors lika värde bara för att dem råkar har rollen som vårdgivare istället för Vårdtagare.

Eller är det bara vårdtagare som har rätt att ha känslor?

Det är lätt att tro det i alla fall om man arbetar i vården i dag.

På en avdelning kan personalen ha all empati i världen för sina patienter, men när en i personalen är sjuk är empatin ofta som bortblåst. En vårdgivare får inte vara sjuk, ha mänskliga känslor eller svagheter. Men ska fanimig visa förståelse för mänskliga svagheter och behov i alla andra lägen.

Jobba ihjäl dig och gör vad du blir tillsagd, kissa? ha samvete? behov av vila? bah!

Du har valt yrket det kommer med jobbet! Oskäliga tider och oskäliga löner med!

Du har ju tagit på dig ett kall om du jobbar inom vård. Du skall vara robot i heliga birgitta kläder men utan åsikter eller känslor och framför allt utan behov!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-09-14 18:26 #70 av: Klass

#69

Okej, nu tycker jag att du drar iväg lite för mycket utanför ämnet ...

Var ska man dra gränsen för en anställds personliga moral? Ska alla få bestämma själva vad som gäller för just den, eller ska vi följa vissa regler som tas fram genom någon slags demokrati?

Anmäl
2015-09-14 18:26 #71 av: Gronstedt

#69: Ja, det är faktiskt bara vårdtagare som har rätt att ha känslor. De som ger vård ska ge den till alla, utan att välja eller vraka, utan att döma, utan att väga individer eller orsaker, i enlighet med gällande riktlinjer. De enda val man får göra är sådana som är rent medicinska.

Personliga känslor och åsikter får man ha på sin fritid.

Att jämföra oskäliga löner och delade turer med skyldigheten att ge alla vårdtagare vård är patetiskt.

Anmäl
2015-09-14 19:14 #72 av: Tjeja

#71 Nej det handlar om synen på människor rent generellt! Även dem som jobbar är människor. Att dra in arbetsturer och löner är kanske onödig överkurs men fortfarande inom ämnet på samma sätt som negerbollar hör till rasism och rosa leksaker till flickor är könsdiskriminerande. Faktiskt!

Att man inte får uttrycka sin åsikt medan man utövar sitt yrke och att inte ha den är nämligen två helt olika saker! Vad man känner tänker och hur man handlar.

Men fortfarande måste man få ha friheten att välja bort det som i andra sammanhang kan klassas som misshandel eller t o m mord. Det är en väldigt skillnad på det och att inte vilja servera mediciner till någon av en annan politisk åsikt!

Vart man skall dra gränsen sedan är värt att diskuteras förstås. Men för den skull inte rätt att ignorera.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-09-14 19:27 #73 av: Maria

#72 Man kan inte ha friheten att välja bort arbetsuppgifter som ingår i ens yrke.

Då får man från början välja en helt annan inriktning.

/Maria

 

Anmäl
2015-09-14 19:32 #74 av: Kalli

#73: Rökning dödar, det står till och med på cigarettpaketet. Menar du att jag inte får vägra att sälja cigaretter utan att jag riskerar uppsägning. Storgråter

Anmäl
2015-09-14 19:35 #75 av: Maria

#74 Då får du väl söka ett jobb där man inte säljer cigaretter.

/Maria

 

Anmäl
2015-09-14 19:37 #76 av: Kalli

#75: Nu tycker jag du är onödigt logisk. Skrattar

Anmäl
2015-09-14 19:53 #77 av: Tjeja

Man kan fortfarande sälja varor i en butik utan att sälja cigg.

Man kan även jobba med geriatrisk vård utan att arbeta i livets slutskede.

Men man kan inte arbeta som barnmorska utan att även abort ingår i yrkesbeskrivningen. Där av skillnaden.

Därför jag anser att man kanske snarare borde modernisera yrkesbeskrivningar och yrkestitlarna för vad en barnmorska är och dela upp yrket i fler specialiteér.

Precis som man har gjort med Medicinsk och kirurgisk vård har man möjligheten att specialicera sig inom sitt yrke i en eller annan riktning.

Det samma borde vara möjligt för den tredje gruppen, barnmorskor!

Tycker man inte om att jobba med tarmar och stomier i kirurgvården kan man inrikta sig på något annat, kardiologi t e x gillar man tarmar och stomier kan man bli stomispecialist! Gillar man inte att jobba med barn behöver man inte göra det utan kan arbeta i geriatrik och tvärt om!

Men som barnmorska kan du inte välja familjeplanering, förlossning, gynkirurgi etc ÄN.

Men jag är övertygad om att det så småningom kommer att bli tvunget till att göras ändå.

Inte för att undvika aborter för dem som vill slippa då egentligen, utan för att utvecklingen och kunskaperna har växt så mycket att det är för brett att ha översikt över alltihop enbart utan specialitceringar behövs.

Dessa tror jag då kommer att kunna lösa problemet då för det fåtal där just abort är något dem absolut inte vill.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-09-14 20:09 #78 av: Klass

#77

Ska en cigarettmotståndare som sitter i kassan på ICA få gå ifrån när det kommer en kund som köper cigaretter?

Ska en katolik som sitter i kassan på ICA få gå ifrån när det kommer en kund som köper kondomer?

Ska en LCHF-entusiast som sitter i kassan på ICA få gå ifrån när det kommer en kund som vill köpa socker?

Ska en som ..... 

Anmäl
2015-09-14 21:08 #79 av: Silvestris

#77

Barnmorskor är redan en specialiserad yrkesgrupp. De är sjuksköterskor som har specialiserat sig inom just mödravård, förlossning osv.

Anmäl
2015-09-14 21:26 #80 av: Tjeja

#79 Kirurgsköterska är också en specialitet... och Stomisköterska är en specialitet inom specialiteten!

På samma vis är cardiolog och lungläkare specialicerade inom Thorax!

Det finns flera nivåer av en anledning.. dem har visat sig behövas. Och det kommer att behövas inom förlossning och mödravård också! Bara redan där, att man är tvungen att dela upp yrket i två roller bara i namnbeskrivningen talar om den saken.

Och för er som fått för er att jag är helt emot abort har totalt missat min poäng. Jag är för mänskliga rättigheter, även när åsikterna om vad som är en människa och när livet börjar går isär och skiljer sig ifrån den svenska åsiktskorridoren.

Inte heller har jag förespråkat att man ska vägra sitt jobb i vardag generellt. Men någonstans måste någon resa sig upp och säga sin åsikt om någon förändring skall ske. Annars skulle som sagt kvinnor inte ens ha rösträtt idag (1 av många exempel bara).

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-09-14 21:37 #81 av: Klass

#80

Vad menar du med "Men någonstans måste någon resa sig upp och säga sin åsikt om någon förändring skall ske." ?

Vilken förändring vill du ska ske?

Anmäl
2015-09-14 21:46 #82 av: Maria

#77 Du kan knappast sälja varor i en butik men undanta vissa.

Du kan knappast jobba inom geriatrik och säga till patienterna att de får inte döSkämtar

/Maria

 

Anmäl
2015-09-14 22:29 #83 av: Tjeja

#82 Givetvis kan man aldrig i vården säga att en människa inte får dö. Men man behöver inte ha dödshjälp som en del av sin aktiva arbetsbeskrivning.

Geriatrisk ortoped t e x, är inriktningen inte palliativ vård. De palliativa patienterna hamnar i normala fall inte ens där utan på helt andra vårdavdelningar.

På samma sätt kan en barnmorska på förlossningen inte ungdå att ett barn föds för tidigt eller dött eller dör under förlossningen. Men det är inte död arbetet går ut på. men på en gynkirurgisk vårdavdelning är aborter en av de stora huvudbehandlingarna som avdelningen hanterar.

#81 Om ingen protesterar så det hörs, dvs gör aktiva saker som ger gehör i rättsväsendet och i media kommer saker aldrig att förändras. Kvinnan som tar sin "rätt" till samvetsfrihet till rättegång gör det på samma sätt som så många andra saker i samhället! Hon försöker få till ett prejudikat som medför att ett problem, i detta fallet "samvete", måste tas på allvar och man måste arbeta för en förändring.

I hennes syfte är det förstås att få "rätten" att vägra sin arbetsbeskrivning. Men vad som vanligen händer i verkligheten är att lagar skrivs om och tolkas om och testas igen (och så upprepas det) tills man finner en lösning som fungerar för alla parter. 

Personligen ser jag detta med samvetsfrihet bara som en liten liten del i en större blid där vården fortsätter att utvecklas både tekniskt, medicinskt och etiskt på ett sådant vis att specialitéer uppstår, utkristalliserar sig eller visar sig behövas.

I vården behöver vi mer specialiteter, det är också något som påpekas upprepat i media. Bristen på specialister. Varför då? Jo därför att det behövs om vi vill tillgodogöra oss den vetenskapliga kunskapen och utvecklingen och förbättringen av vården som hela tiden är under utveckling världen över.

Förr trodde läkarna att hjärnan var det slembildande organet och slem tillhörde en utav kroppsvätskorna.  Idag vet vi så enormt mycket mer. Hjärnan är långt mer avancerad än att det är ett slembildande organ. i dag finns många olika specialiteter inom neurologi. Varför? jo för att våra kunskaper har ökat och tekniker har utvecklats så man kan nå, behandla och förstå mer än vad en person kan hålla i.

Samma med gynekologi, obstretik, graviditeter, fosterutveckling och förlossningar.

På köpet kommer andra "detaljer" med av bara farten, bland annat kommer en som inte vill delta i aborter kunna arbeta med förlossningar utan att ha abort som en av huvudbeskrivningarna i sin yrkesroll.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-09-15 08:37 #84 av: OlgaMaria

Har inte läst alla inlägg, men vill påpeka att det inte bara är kristna som har en negativ inställning till abort. Samma negativa inställning finns inom alla världsreligioner. Jag tror att vi måste ha en öppen inställning och acceptera att detta är en svår fråga för många. Jag tror också att det skulle vara jobbigt att få hjälp med en abort från någon som tycker att detta är fel och jättejobbigt.

Det finns ju också en fördel med barnmorskor med många olika religioner och kulturer eftersom det är så vårt samhälle ser ut, så vi borde inte utesluta någon från att kunna söka sig till yrket.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-09-15 09:56 #85 av: Gronstedt

Det blir ju lite trixigt när vartenda sjukhus måste har tiotals, eller rentav hundratals, sjuksköterskor anställda för varje befattning. Eftersom varje sjuksköterska, läkare, vårdbiträde, transportpersonal, ambulanspersonal etc. ska få välja vilka av alla tiotusentals uppgifter som hen vill utföra. Samtidigt som hen naturligtvis måste få välja vilka av alla typer av patienter hen vill hantera. 

Ska det finnas "samvetsfrihet" gäller den självklart alla. Alla måste ha rätt att vägra befatta sig med patienter av kön, ålder, religion, civilstånd, utseende eller politisk hemvist som de inte trivs med. Den som inte vill köra en bår med en abortpatient ska naturligtvis slippa. Eller om hen har moraliska åsikter om äktenskapet kanske hen ska kan tänka sig att transportera gifta abortpatienter, men ska slippa köra ogifta. Vid varje patientkontakt måste man rabbla igenom en lista över potentiellt stötande egenskaper hos patienten och den aktuella åtgärden, och sedan söka i databasen efter en personal som kan tänka sig att utföra uppgiften.

För ambulanspersonal blir det självklart att inte åka på uppdrag förrän den vårdbehövande analyserats, så att man kan hitta en besättning som inte behöver göra våld på sina sitt sinne för det passande genom att ha kontakt med "fel" sorts patient. Det kan förstås ta en stund att hitta en hel besättning med rätt sort s samvete, men det spelar ju ingen roll - de har  sin samvetsfrihet!

Verkar det bisarrt? Det är det. Men det är den naturliga följden av "samvetsfrihet" inom vården. Om man inte vill begränsa "samvetsfriheten" till att bara gälla vissa - men så kan det väl inte vara?

Anmäl
2015-09-15 11:59 #86 av: OlgaMaria

#85 Så löjligt! Tror du verkligen att en abortmotståndare inte vill befatta sig med kvinnor som gör abort? Samvetsfriheten har givetvis inget med personer och deras åsikter att göra, utan frihet att slippa utföra handlingar som går emot ens övertygelse - precis som att muslimer slippa äta griskött t ex. Att inte vilja befatta sig med vissa personer skulle handla om diskriminering, en helt annan sak.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-11-12 19:09 #87 av: Em_

Nu har domen kommit. Landstinget vann.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/inget-skadestand-till-abortvagrare/

Anmäl
2015-11-12 19:54 #88 av: [helga21]

Naturligtvis så får denne inget skadestånd då det ingår i dennes arbetsuppgifter. Hen får omskola sig.

Anmäl
2015-11-12 20:07 #89 av: sponny

Det känns riktigt skönt att höra om den domen. Med andra ord är aborträtten starkare än samvetsfriheten.

Sedan känns hela rättegången...dum. Att bistå vid aborter hör till jobbet. Vill du inte utföra vissa arbetsuppgifter? Ehm, byta jobb...kanske? Det känns lite som om en vapenvägrare kräver skadestånd för att han/hon inte fick jobb inom försvaret. Funderar

Anmäl
2015-11-12 20:13 #90 av: papa-bear

patientens rätt till vård skall alltid gå före personalens rätt att vägra ge viss vård. end of discussion.

Anmäl
2015-11-12 20:33 #91 av: [Daisy-Moa-Elsa]

Och?  Om hen har personliga åsikter om det yrket hen utför bör nog hen inte jobba inom det.

Speciellt om du väljer att jobba inom vård i Sverige bör du läsa på vad  det står för. Gillar du de inte, välj ett annat yrke

Anmäl
2015-11-12 20:49 #92 av: papa-bear

#91 då bör man ju veta vad man utbildar sig till först, så slipper man ju det här som samvetet säger ifrån att man inte vill göra pga diverse egna övertygelser, inte komma på det när man är inne i yrket, att det här vill jag inte göra utifrån övertygelsen.

Anmäl
2015-11-12 21:02 #93 av: [Daisy-Moa-Elsa]

Och? #92... utbilfdar man sig till barnmorksa i Sverige, vilket är ett land där aborter är tillåtet bör man lämna sina personliga åsikter hemma eller välja en annan yrkeskarriär.

För JAG anser att väljer jag ett yrke får JAG acceptera lagen därom.b Eller tycker du att kvinnlig omskärlese till fas 3 är okej i Sverige?

Anmäl
2015-11-12 21:15 #94 av: papa-bear

#93 jo men nu är det ju så att den här tråden handlar om barnmorskan som inte vill utföra aborter, pga att hon hävdar samvetsfrihet. därför menar jag att hon borde vetat vad hon gav sig in på när hon utbildade sig till bm, så hade hon sluppit samvetskvalen. sedan vad du menar med sista frågan i ditt inlägg vet jag inte, dels vad kvinnlig omskärelse och fas 3 har i sammanhanget att göra, förutom att det första är både förbjudet och förkastligt, fas 3 är jag i så det ser jag inga problem med.

Anmäl
2015-11-12 21:18 #95 av: Bermudas

#89 "Att bistå vid aborter hör till jobbet. Vill du inte utföra vissa arbetsuppgifter? Ehm, byta jobb...kanske? Det känns lite som om en vapenvägrare kräver skadestånd för att han/hon inte fick jobb inom försvaret. "

Dålig jämförelse. Jordemor/barnmorska ett av våra äldsta yrken. Jobbet har alltid först och främst handlat om att bistå vid födslar, inte göra aborter. Däremot tycker jag som du/ andra här att begära skadestånd var dumt. (Och dyrt tydligen) Men man tjänar bra i Norge så hon fixar nog det där. Och duktiga barnmorskor kommer alltid behövas.
Att sjukhuset i Sverige inte ville anställa är deras rätt att bestämma tycker jag.

"In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti."

Anmäl
2015-11-12 22:13 #96 av: Silvestris

#95

Det spelar ingen roll hur gammal yrket är. Yrket har i modern tid handlar om mödravård och om att bistå vid förlossningar. Mödravård innefattar även aborter. Det är så yrket ser ut idag. Idag är yrket ett helt annat än det var för 800 år sedan. Inte gick man igenom en sjuksköterskeutbildning och sedan en specialistutbildning för att bli barnmorska långt bak i tiden heller.

Anmäl
2017-01-24 15:21 #97 av: kamera0710

Ett liknande fall ska nu upp i arbetsdomstolen, med stöd av amerikanska högerkristna fundamentalister. Denna kvinna vill inte bara slippa medverka vid aborter, hon vill inte ens ge dagen efter-piller eller sätta i kopparspiraler.

"I dag vänder sig barnmorskan Ellinor Grimmark till högsta instans. Bakom sig har hon en av världens mäktigaste kristna lobbyorganisationer.

Klockan nio i dag inleds förhandlingarna i Arbetsdomstolen i fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark som vägrar att arbeta med aborter på grund av sin kristna tro.

Ellinor Grimmark legitimerades 2014 som barnmorska, men fick ingen anställning av Region Jönköpings län eftersom hon vägrade utföra arborter. Grimmark menade att hon diskriminerats och kränkts på grund av sin kristna tro, när hon inte fått jobb som barnmorska.

Men både Diskrimineringsombudsmannen och tingsrätten i Jönköping har slagit fast att regionen inte diskriminerat henne. Och nu ska Arbetsdomstolen, som högsta instans, pröva fallet."

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=6614818

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6614537

Anmäl
2017-01-24 15:27 #98 av: Gronstedt

#95: "Jordemor/barnmorska ett av våra äldsta yrken. Jobbet har alltid först och främst handlat om att bistå vid födslar, inte göra aborter." Var har du fått det där ifrån? Jordemor/barnmorska har förmodligen alltid varit den som hjälpt till med familjeplaneringen. Kunskaperna om hur man förhindrar/avbryter graviditeter och kanske också förhindrar att spädbarn överlever är förmodligen lika gamla som jordemoderns syssla.

Anmäl
2017-01-25 15:01 #99 av: Carmarino

Ledare i Sydsvenskan: Rätten till abort går före samvetsfrihet.

Kvinnor i Sverige har rätt till fri abort. Vårdpersonal ska följa lagen och sätta patienten, inte sitt eget samvete, i främsta rummet. Ett beslut om abort är sällan lätt. När det väl är fattat är det vårdpersonalens uppgift och skyldighet att vara ett stöd för kvinnan. Den som genomgår en abort ska inte behöva få sitt val och sin moral ifrågasatt.

En abortmotståndare som – med full vetskap om vad lagen säger och vad arbetsgivare förväntar sig – utbildat sig till barnmorska har valt fel yrke och får ta konsekvenserna av det.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-01-25 15:13 #100 av: Gronstedt

I morse på Ring P1 var där en dam med en intressant synpunkt. Barnmorskor träffar ofta kvinnor som tidigare gjort abort, även om de inte ämnar göra det i den aktuella graviditeten. Tidigare aborter kan vara ett känsligt ämne, som många vill tala om i samband med en ny graviditet. Kan en abortmotståndare bemöta dessa kvinnor på ett bra sätt i deras funderingar och behov? 

Anmäl
2017-01-29 01:19 #101 av: Sarafiaklara

Om man enbart vill delta vid förlossningar går det ju bra att utbilda sig till doula. Borde ju funka även som kristen. Den utbildningen är ju dessutom bara några dagar lång så då slipper vi investera skattepengar i personer som sen inte ens kan jobba i Sverige.

Anmäl
2017-01-29 14:13 #102 av: OlgaMaria

Här var en väldigt bra artikel i ämnet

http://www.expressen.se/debatt/klart-barnmorskan-inte-ska-behova-abortera/

Vi är på en farlig väg när vi berövar människor samvetsfrihet. Min mans morfar hamnade t ex i arbetsläger pga vapenvägran. Det var nära att han blev skjuten men man ville inte att han skulle komma undan så lätt så därför skickades han till arbetsläger där han var väldigt nära att dö. Allt pga att man hatade det som hans samvete sa honom. Som artikeln påpekar - människor som tar sitt samvete på allvar borde ses som en tillgång, inte en belastning.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-01-29 14:45 #103 av: Sarafiaklara

Det här är också ett väldigt bra inlägg i debatten: http://www.expressen.se/debatt/det-offentliga-har-ingen-religionsfrihet/

#102 Det är ju också knepigt att jämför med att någon vägrar att göra något som den tvingas till pga. samvete med att någon använder samvete som argument för att den ska få göra som den vill....det jämförbara vore att någon frivilligt eftersträvat att gå med i armen för att sedan vapenvägra...sedan tycker jag självklart inte att arbetsläger någonsin är motiverat men det är väl knappast det som hotar barnmorskan heller.

Anmäl
2017-01-29 16:29 #104 av: OlgaMaria

Att hälften av barnmorskor och gynekologer anser att man borde ha samvetsfrihet att neka till att utföra aborter, samt att 21 av 25 länder i EU där man får göra abort har denna samvetsfrihet, sätter fingret på hur fanatiska vi är i Sverige kring att alla måste göra lika och tjäna staten och dess åsikter. Visst blir det knepigt att ta hänsyn till religion i arbetslivet, men det är också knepigt att på ett fanatiskt sätt inte ta hänsyn. Det är människor som ska gå till jobbet och dessa människor har många olika åsikter och religioner. Och så bör det vara, för patienter har också en mängd olika åsikter och religioner. Målsättningen är väl att vi ska kunna fungera väl tillsammans trots att vi tänker olika. För det mesta går saker att lösa utan några större problem. 

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-01-29 16:43 #105 av: Sarafiaklara

#104 Om vi nu ska jämföra med andra EU-länder där abort är tillåtet tycker jag vi ska vara tydliga med att deras lagstiftning kring när abort är tillåtet kan skilja sig markant från Sveriges: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18339599.ab

Anmäl
2017-01-29 17:04 #106 av: Sarafiaklara

#104 Eftersom du inte länkar din information kan jag bara gissa att den grundar sig på den här rapporten:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23848269

I sammanfattningen till den rapporten beskriver de hur samvetsfriheten i många av dessa EU-länder blir ett hot mot kvinnors rätt till abort och tillgång till ex. preventivmedel :"European examples prove that the recommendation that CO should not prevent women from accessing services fails in a number of cases. CO puts women in an unequal position depending on their place of residence, socio-economic status and income. CO should not be presented as a question that relates only to health professionals and their rights. CO mainly concerns women as it has very real consequences for their reproductive health and rights. European countries should assess the laws governing CO and its effects on women's rights. CO should not be used as a subtle method for limiting the legal right to healthcare."

Anmäl
2017-01-29 17:23 #107 av: OlgaMaria

#106 Det är väl dock en spegling av de allmänna uppfattningarna kring abort i de länderna. Att ta bort samvetsfriheten är kanske över huvud taget inte ett alternativ i de länderna. Och att bestrida samvetsfriheten skulle isåfall kanske bara leda till att rätten till abort skulle begränsas eller tas bort. Dock är det ju viktigt att värna om rättvis tillgång till vård, och det tror jag man lyckas kombinera med samvetsfrihet i många länder. I Sverige kan jag inte se hur vi skulle kunna misslyckas med att kombinera dessa två.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-01-29 17:35 #108 av: Sarafiaklara

#107 Rapporten visar dock på motsatsen, att det kan vara svårt att kombinera samvetsfrihet och kvinnors rätt till abort och preventivmedel. Du får gärna visa på en undersökning som visar på motsatsen. Ett problem i många länder är självklart att vårdpersonal vägrar abort och hjälp med preventivmedel utifrån sin religion. I Sverige skulle man kunna se ett stort problem för mindre orter som kanske bara kan anställa en barnmorska om denna sedan kan ha rätten att vägra abort, skriva ut preventivmedel och ge sexualundervisning som inte utgår ifrån Bibeln. Ska de kommunerna tvingas att skicka alla kvinnor som vill ha detta till andra kommuner? Eller ska samvetsfrihet bara gälla i större kommuner?

Anmäl
2017-01-29 17:56 #109 av: OlgaMaria

#108 Jag skrev många, inte alla.

"European examples prove that the recommendation that CO should not prevent women from accessing services fails in a number of cases"

http://www.svd.se/samvetsfrihet-inget-problem-i-grannlanderna

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-01-29 18:02 #110 av: Sarafiaklara

#109 Om vi nu ska utgå ifrån debattartiklar kan vi ju lägga till den här som ger en annan bild: http://www.svd.se/norge-visar-varfor-samvete-inte-ska-styra/om/debatten-om-samvetsfrihet

Anmäl
2017-01-29 18:08 #111 av: OlgaMaria

#110 Japp, det är den som den jag länkade svarar på

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-01-29 18:22 #112 av: Sarafiaklara

#111 Ja och eftersom de är debattartiklar som främst utgår ifrån författarnas åsikter är det bara att välja vilken övertygas av...

Anmäl
2017-01-29 18:33 #113 av: Sarafiaklara

Här finns även ett till inlägg som handlar om Norge: http://www.sandaren.se/debatt/samvetsfrihet-kan-skapa-lidande-de-svagare

Anmäl
2017-01-30 20:35 #114 av: Pysslan

Låt då de barnmorskor som, av vilka skäl det än må vara, vägrar utföra aborter arbeta på privata kliniker där aborter över huvud taget inte erbjuds. I den offentliga vården ingår abortvård i barnmorskans arbetsbeskrivning och utförs enligt anvisning.

Arbetsbeskrivning Barnmorska (arbetsförmedlingen)

Barnmorska enligt Barnmorskeförbundet

Yttrandefrihet, åsiktsfrihet, religionsfrihet etc absolut! Men inte på offentlig arbetsplats så det krockar med någon annans yttrandefrihet, åsiktsfrihet, religionsfrihet etc.

Beslutet att göra abort är svårt nog som det är utan att behöva möta moraliskt förakt från den människa som är tänkt att stå för stödet och hjälpen i det svåra.

Anmäl
2017-01-30 20:56 #115 av: OlgaMaria

#114 "Beslutet att göra abort är svårt nog som det är utan att behöva möta moraliskt förakt från den människa som är tänkt att stå för stödet och hjälpen i det svåra."

Då är det väl bättre om de som hjälper till med aborten inte har dessa betänkligheter? Sen får "moraliskt förakt" stå för dig själv.

http://www.svd.se/barnmorskan-har-lagen-pa-sin-sida

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-01-30 21:23 #116 av: Sarafiaklara

#115 Hur skulle du själv känna om du efterfrågade en tjänst eller sökte hjälp med något som var känsligt och personer du möter svarar med "jag kan tyvärr inte hjälpa dig med detta för jag anser att det är oetiskt"? Skulle inte du känna att den personen ser ner på din moral?

"Då är det väl bättre om de som hjälper till med aborten inte har dessa betänkligheter?" Och så blir det ju om dessa personer söker sig till kliniker där abort inte erbjuds eller om de söker jobb på kliniker som har resurser att ge dem en tjänst som inte innefattar aborter. En fördel så är ju att söka sig till större städer och kanske inte Jönköping. Sen blir ju frågan hur vissa ska hitta jobb som inte ens kan ge preventivmedels- eller sexualrådgivning utifrån sin etik. Då vore det bättre om de jobbade som doula så att de bara kan jobba med förlossningar.

Sen kan man ju faktiskt söka utbildningar som leder till jobb man kan klara av att genomför. Om jag skulle tycka att det utifrån min religion vore oetiskt att undervisa om evolutionen måste jag ju inte utbilda mig till naturkunskapslärare.

Anmäl
2017-01-30 21:43 #117 av: Pysslan

#115  Exakt så, folk som inte vill utföra aborter ska inte arbeta på ett ställe där sådan utförs!

Anmäl
2017-01-30 21:47 #118 av: OlgaMaria

#116 Det låter som att din lösning på problemet helt enkelt är att personer som tycker dessa frågor är problematiska ska söka sig till ett annat yrke. Hur gör man om man kommer på under sin arbetstid att det är jobbigt att utföra aborter? Måste man byta jobb då? Skita i all tid och pengar man lagt ner på sin utbildning? Skita i att man sitter på eftertraktad kompetens på arbetsmarknaden? Att jämföra med doula är faktiskt lite patetiskt. Det är i princip omöjligt att livnära sig på att vara doula.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-01-30 23:38 #119 av: Silvestris

#118

Att tycka att abort är problematiskt är en sak. Att vägra utföra dem och att vägra skriva ut p-medel är en helt annan sak.

Om man som barnmorska under sitt arbetsliv når slutsatsen att man inte vill utföra aborter längre så får man lämna sin tjänst, ja. Man får söka en tjänst där den arbetsuppgiften inte ingår. Om en slaktare får samvetskval senare i livet, blir vegan och inte vill slakta djur kan denne inte hålla fast vid sin tjänst heller. Hen får lämna sin tjänst och söka en som inte innefattar slakt.

Eller om du jobbar med att ta hand om försöksdjur och får samvetskval senare i livet, då kan du inte kräva att du ska få jobba kvar men slippa utföra din arbetsuppgift. 

I det aktuella fallet handlar det dessutom om en barnmorska som kräver att arbetsgivare ska anställa henne trots att hon inte tänker utföra alla arbetsuppgifter. Det är helt absurt. 

Anmäl
2017-01-31 00:01 #120 av: Sarafiaklara

#118 Ett annat yrke är ett alternativ en annan arbetsgivare är ett annat alternativ.

Anmäl
2017-01-31 09:13 #121 av: Maria

#118 Kommer man på detta i efterhand så får man faktiskt byta yrke. Arbetsgivaren kan ju inte ansvara för dina nycker under livets gång.

Om jag ex. jobbar i en chark och blir vegetarian och tycker det är jobbigt att hantera kött så får jag ju  söka mig till något annat jobb där jag kan må bra.

/Maria

 

Anmäl
2017-01-31 09:43 #122 av: OlgaMaria

Nu hade ju denna barnmorska sökt sig till ett jobb där aborter förekommer väldigt sällan, och också fått godkänt från chefen att få slippa närvara vid aborter. Man kan ju tycka att det borde väl fungera perfekt? Det är ju inte som att det inte finns behov av barnmorskor på förlossningsavdelningar. Man kan ju tänka sig att det finns fler barnmorskor som inte vill utföra aborter som får slippa detta så länge de inte gör något väsen av sig. Jag kan inte tycka era jämförelser är särskilt relevanta då det inte handlar om att ha betänkligheter kring en majoritet av sina arbetsuppgifter, så som det säkert måste kännas för en vegan på ett slakteri. Abortvården skulle också kunna specialiseras ytterligare i Sverige för att säkerställa god abortvård med personal utan betänkligheter. Det finns ju en stark opinion för det. Kan inte se att något skulle bli negativt pga det. För så som det är nu kommer vi aldrig slippa dessa debatter. Det kommer alltid komma nya barnmorskor som vill jobba med förlossning och som vill värna om samvetsfriheten.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-01-31 10:00 #123 av: Maria

Abort är med all säkerhet en del av kvinnovården som de flesta hade sluppit. Skulle ens arbetskamrater få ta större del i detta bara för att man har "samvete"? 

Problemet finns där ju och man väljer/önskar att blunda. Så fegt.

/Maria

 

Anmäl
2017-01-31 11:58 #124 av: pyromanen

Om jobben som finns innrbär arbetsuppgifter man absolut inte vill utföra så kan man starta eget, skola om sig eller jobba utomlands. Om varje individ inom vården skulle få välja arbetsuppgifter efter sina persoliga övertygelser skulle man kunna ha operationssköterskor som var Jehovas vittnen och därför inte ville medverka vid blodtransfusioner eller muslimska sköterskor som inte ville vårda manliga patienter osv.

Anmäl
2017-01-31 16:59 #125 av: Sarafiaklara

#122 Hade hon verkligen fått det löftet? Det verkar finnas motstridiga uppgifter kring det: http://www.vn.se/article/barnmorskan-lofte-togs-tillbaka/

För att jämföra med ett annat yrke så har vi borgerliga vigselförrättare som inte har rätten att vägra att viga homosexuella utifrån personlig etik. Kan de inte tänka sig att viga homosexuella får de sluta.

Det är ju inte heller en enskild arbetsuppgift som vissa barnmorskor inte vill göra utifrån religiös betänklighet utan vissa vill ju inte heller skriva ut och ge rådgivning kring preventivmedel eller ge råd kring sex och samlevnad. Då blir det ganska så många arbetsuppgifter som faller bort.

Anmäl
2017-01-31 18:04 #126 av: Kalli

#118: Tycker det låter som ett utmärkt förslag. Hittar man ett företag som vill anställa en trots att man vägrar utföra delar av arbetsbeskrivningen så visst, men det är knappast något man ska kunna kräva.

Om man som butikspersonal i valfri större matbutik skulle bli vegan och vägra hantera animaliska produkter tror du att  den personen får behålla jobbet? När jag gick i skolan hade vi en lärarstudent som under sin praktik upptäckte att hen inte trivdes med att undervisa, självklart måste det ha känts surt och som bortkastad tid/pengar men så ser livet ut. Det finns inga garantier bara för att man tagit sin utbildning. Vet en utbildad civilingenjör som började jobba extra som personlig assistent och nu funderar på att omskola sig till undersköterska.

Aborter och preventivmedel är en del av jobbet som barnmorska på de flesta sjukhus, att de skulle tvingas att anställa någon som inte klarar av det ser jag som ytterst kontraproduktivt och en farlig väg att gå om vi vill ha kvar möjligheten till fri abort.

Anmäl
2017-02-14 08:18 #127 av: Carmarino

Intressant inlägg i debatten: ”För offentligt anställda ska lag gå före religion”

När man är anställd i stat, kommun eller landsting/region har man att följa lagen och säkerställa att varje individ får sina rättigheter tillgodosedda, oavsett vad man personligen anser om dessa rättigheter.
En polis får ju inte med hänvisning till religion eller annan övertygelse neka till att gripa en man som slår sin hustru, till exempel, bara för att Gamla Testamentet säger att det är ok. En domare får inte plötsligt neka att fälla domar enligt svensk lag eller höra vittnen med hänvisning till sharialagstiftning eller annan grund, bara för att det resonerar med dennes religion.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-02-14 09:50 #128 av: JonasDuregard

#118 "Det låter som att din lösning på problemet helt enkelt är att personer som tycker dessa frågor är problematiska ska söka sig till ett annat yrke. Hur gör man om man kommer på under sin arbetstid att det är jobbigt att utföra aborter? Måste man byta jobb då? Skita i all tid och pengar man lagt ner på sin utbildning? Skita i att man sitter på eftertraktad kompetens på arbetsmarknaden?"

Ja, det är så alla andra får göra som tröttnar på eller får reservationer mot sitt val av yrke. 

Man har i princip ett val mellan att härda ut eller söka sig någon annanstans. Man kan inte ställa krav på att ens arbetsuppgifter ska ändras för att man inte längre vill utföra dem. Man kan be om det så klart, men inte ställa krav. 

#122 "Jag kan inte tycka era jämförelser är särskilt relevanta då det inte handlar om att ha betänkligheter kring en majoritet av sina arbetsuppgifter, så som det säkert måste kännas för en vegan på ett slakteri."

Men en vegetarian i en vanlig matvarubutik är väl en bra liknelse (vägrar svara på frågor om eller hantera kött, men kan tänka sig att baka bake-up, räkna kassan, fylla på tidningar och hundra andra arbetsuppgifter). 

Är det en stor affär och en sympatisk arbetsgivare kan personen möjligen tillmötesgås, men är det en affär där personalstyrkan är mindre kan man kanske inte ha personal som fungerar för vissa arbetsuppgifter men inte för andra. Säger arbetsgivaren nej till en sådan begäran måste den anställda göra det svåra valet att stanna eller söka sig vidare. Även om det skulle vara praktiskt möjligt kan arbetsgivaren välja att säga nej bara för att det verkar krångligt och orättvist, det är bara att acceptera. 

Det är otroligt naivt att säga att det finns gott om andra arbetsuppgifter. Arbetsuppgifter kan inte alltid fördelas hur som helst. På alla arbetsplatser finns det nyckeluppgifter som alla måste kunna utföra, så det räcker ofta med att vägra en enskild uppgift för att man ska bli en belastning. 

Ett annat bra exempel: En person som vägrar jobba på söndagar. Visst finns det jobb att göra på vardagar, men säg att de är 5-10 personer på hela arbetsplatsen - då skulle de andra behöva jobba avsevärt fler söndagar vilket de kanske inte är jättepigga på. Plötsligt kanske fler och fler av dem inser att man måste respektera sabbaten och det finns inte någon kvar som vill jobba på söndagar. Ska de kunna kräva av arbetsgivaren att slippa det? 

.

Hela ditt resonemang för samvetsfrihet är dessutom otroligt skruvat, för det förutsätter att enbart en liten minoritet skulle utnyttja den. Vad händer om alla på en arbetsplats skulle vägra abort? Skulle arbetsgivaren plötsligt kunna neka dem samvetsfrihet då? Det är kanske nästa steg för de här rättshaveristerna, att "trotta" en hel vårdavdelning.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-02-14 15:36 #129 av: OlgaMaria

#128 Det är en också en fråga kring hur yrkeskategorier ska definieras. Jag tycker det är väldigt förståeligt att man kan ha en stark önskan om att få arbeta med att förlösa barn men inte abortera. Och det är också en väldigt nödvändig och eftertraktad kompetens i vårt samhälle - att arbeta med förlossning. Däremot har jag svårt att förstå en stark önskan att jobba på slakteri om man är vegan.

Kristna vill kanske inte jobba på söndagar men judar och muslimer vill inte jobba på fredagkvällar (och lördagar för judar). De flesta vill inte jobba på jul men för många muslimer går det fint. Man behöver inte se olikheter som ett problem. Måste verkligen alla tryckas in i samma mall för att få vara med i vårt samhälle? 

Min utgångspunkt ligger inte i att endast en liten minoritet skulle utnyttja samvetsfriheten. Min utgångspunkt är att samvetsfrihet är en mänsklig och demokratisk rättighet och kännetecken för ett sunt samhälle. Min utgångspunkt är att vi måste värna den för att fler ska våga gå utanför det som förväntas av dem på arbetsplatsen till förmån för den moraliska kompassen. Jag tror det är relevant för läkare, forskare, journalister, poliser, företagare m.m. 

Det är vi som skapar samhället, och OM det skulle vara så att en hel arbetsplats skulle vägra abort så är det ju ett uttryck för många människors vilja, kanske liknande många strejker som utförts. Det är uppror mot arbetsgivaren men har fört vårt samhälle framåt vill jag mena på. Nu tycker jag inte det är varken troligt eller önskvärt att en sådan situation skulle uppstå på något sjukhus i Sverige, men vi kan ju inte besluta allt i vårt samhälle utifrån att "annars kanske några gör uppror, tar över en arbetsplats". Det är diskriminering av olika grupper och åsikter och totalitarism. Alla har väl samma rätt till åsiktsfrihet, yttrandefrihet och organisationsfrihet, och att få vara en del av formandet av vårt gemensamma samhälle.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-02-14 16:24 #130 av: kamera0710

#129 Alla har väl samma rätt till åsiktsfrihet, yttrandefrihet och organisationsfrihet, och att få vara en del av formandet av vårt gemensamma samhälle.

Inga invändningar, men man kan knappast begära att arbetsgivaren alltid anpassar sig efter dessa åsikter.

Själv jobbar jag med myndighetsutövning och måste, vare sig jag vill eller inte, utgå från gällande lagstiftning. Sedan kan jag självklart ha mina privata åsikter om denna lagstiftning, men på arbetstid måste jag lägga dessa åsikter åt sidan. Alternativet är att sluta.

Anmäl
2017-02-14 16:41 #131 av: OlgaMaria

#130 Finns det något i ditt arbete som du har starka moraliska invändningar mot?

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-02-14 16:46 #132 av: Gronstedt

#131: Vad spelar det för roll? Väljer man ett arbete med en viss arbetsbeskrivning kan man inte begära att få slippa följa arbetsbeskrivningen.

Du argumenterar för att att en polis ska ha rätt att lämna en manlig misshandlare att fortsätta klå barn och hustru om polisen har en övertygelse om att mannen är familjens överhuvud. Är det verkligen rimligt? 

För du menar väl inte att det bara är vissa moraliska övertygelser som ska ge rätt att slippa göra sitt jobb? Samvetsfriheten måste ju gälla alla och allting, inte bara de övertygelser som passar in i ditt eget moraliska landskap. Eller?

Anmäl
2017-02-14 16:46 #133 av: Silvestris

#129

En vegan på ett slakteri kanske är långsökt, men tänk en "etisk vegan" som arbetar som länsveterinär. Det är ju fullt realistiskt att en etisk vegan vill arbeta med att hjälpa djur i samhället. Ska denne ha rätt att vägra ta avlivningsbeslut? Vilket i praktiken kan innebära att djur lider i onödan när denne person är den enda i tjänst. 

Anmäl
2017-02-14 16:49 #134 av: kamera0710

#131 Ja, det finns en del jag privat har invändningar mot. 

Anmäl
2017-02-14 17:02 #135 av: OlgaMaria

#133 För det första känns det långsökt då de flesta som vill hjälpa djur också anser att det är etiskt rätt att avsluta djurets lidande då det är befogat. Men hade jag varit arbetsgivaren hade jag inte sett det som ett definitivt hinder för anställning, men att det måste isåfall finnas fler så att alla arbetsuppgifter kan utföras, och det måste finnas ett behov av de arbetsuppgifter som personen vill utföra och har kompetens för.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-02-14 17:04 #136 av: JonasDuregard

#129 "Kristna vill kanske inte jobba på söndagar men judar och muslimer vill inte jobba på fredagkvällar (och lördagar för judar). De flesta vill inte jobba på jul men för många muslimer går det fint. Man behöver inte se olikheter som ett problem. Måste verkligen alla tryckas in i samma mall för att få vara med i vårt samhälle?"

Att göra upp om vem som jobbar vilken dag är inget problem. Frågan är ju om man ska kunna kräva att slippa arbeta de dagar just man själv tycker är heliga.  

Du vill tvinga arbetsgivare att ge ledigt till alla kristna som inte vill jobba söndagar, eller?

"Alla har väl samma rätt till åsiktsfrihet, yttrandefrihet och organisationsfrihet, och att få vara en del av formandet av vårt gemensamma samhälle."

Vilken halmgubbe Yrar. Varför bemöter du inte de verkliga argumenten istället? 

Att vara en del av formandet är en sak, att ställa krav på att alla andra ska anpassa sig efter just ens egna påhitt är en helt annan. Får ni till en majoritet som vill avskaffa aborträtten så är det en sak, men att försöka begränsa den genom rättshaverism är riktigt fult och odemokratiskt. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-02-14 17:07 #137 av: OlgaMaria

#134 Ok! Det handlar ju om hur pass allvarligt man upplever det. Om man har en annan uppfattning om vad som vore bäst eller om man känner att man kränker mänskliga rättigheter i sitt arbete, t ex. Jag har många gånger uppskattat då man läst om personer som arbetar med myndighetsutövande som agerat i strid mot eller utanför sin arbetsroll. Ibland känns det befogat och jag vill att människor i vårt samhälle inte bara ska göra som man blir tillsagd utan lyssna på sin hjärtan också.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-02-14 17:11 #138 av: Gronstedt

#137: Som polisen i exemplet i #132 - visst blir världen bättre om hen lyssnar på sitt hjärta? 

Anmäl
2017-02-14 17:47 #139 av: OlgaMaria

#136 Jag har aldrig mött någon som vägrat arbeta på en helig dag, men däremot många som föredragit att inte göra det. Skulle jag som arbetsgivare ha en person som vägrade arbeta en särskild dag skulle jag sätta det i relation till alla andra viktiga perspektiv och göra min bedömning om vad som är rätt i situationen. Tycker det är löjligt att på förhand säga att man inte kan ta hänsyn till några olikheter. Om man inte vill jobba vissa dagar kanske det kan kompenseras genom att jobba några kvällar t ex när andra vill vara lediga.

Angående det andra du skriver så tycker vi helt enkelt olika.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-02-14 18:10 #140 av: OlgaMaria

#138 Det finns många dåliga idéer hos oss människor, men ibland finns de dåliga idéerna i lagen och i yrkesbeskrivningar, då behövs civilkurage. Samvetsfrihet handlar om personen själv. I exemplet du tar upp kommer ett brottsoffer till skada till följd av att personen inte gör sitt jobb. Men å andra sidan, om alla poliser samt majoriteten i samhället tyckte att fäder kunde slå sin familj, vem ska säga att det är fel, eller att poliserna inte sköter sitt jobb? Förhoppningsvis skulle någon våga agera annorlunda, för det är ju trots allt lagligt att slå fru och barn i många länder. Då kan man ju bara hoppas att det finns några som vill försvara dem.

Nu är det ju inte så att det är olagligt att som barnmorska försöka vägra att utföra aborter i Sverige. Det mesta tyder på att rätten till samvetsfrihet trots allt finns i Europakonventionen och i förarbetet till den svenska abortlagen.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-03-17 14:15 #141 av: Pysslan

Tack och lov finns det barnmorskor kvar i Sverige som förstår yrkets omfattning och förstår att det är patienten, som är kunden, som ska vara i fokus. Inte vårdgivarens personliga moral och idéer.

Trött på abortmotståndare

Barnmorskor mot abort har kidnappat ämnet

#enannanbarnmorska

Anmäl
2017-03-18 00:34 #142 av: lordgortor

Detta är ett konstruerat problem. Om arbetsuppgifterna inte passar så bör man inte söka jobbet alternativt söka ett annat som bättre passar. Arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet hette det förr, jag tror inte att detta har ändrats. Eller kanske varje individ har en suverän rätt att neka arbetsuppgifter som inte faller vederbörande i smaken? Serveringspersonal som vägrar att servera personer som vederbörande misstänker har en annan tro eller ambulanspersonal som inte vill hjälpa personer pga liknande inställning?

Anmäl
2017-04-11 13:18 #143 av: Carmarino

Imorgon meddelar Arbetsdomstolen sin dom. Själv hävdar barmorskan att "Det var på grund av att det inte finns någon åsiktsfrihet i Sverige som [hon] inte fick anställning som barnmorska av Region Jönköping."

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-04-11 13:27 #144 av: Gronstedt

#143: Det var mycket okunnigt av vederbörande. Vet man inte vad åsiktsfrihet är, bör man kanske inte ta munnen alltför full.

Anmäl
2017-04-12 13:56 #145 av: Carpinus

Arbetsdomstolen slog fast att barnmorskan inte blivit diskriminerad när hon vägrats anställning. Det var den högsta möjliga instansen i Sverige, men det juridiska ombudet verkar inställd på att gå vidare till Europadomstolen.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/dom-i-arbetsdomstolen

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-12 14:18 #146 av: Carmarino

Hennes uttalande "Det är viktigt för att jag tycker att rätt ska vara rätt. Det är en jättestor statlig myndighet som utövar press på sin personal. Du ska tycka på ett visst sätt, annars ska du inte jobba här och är det så att du råkar uttala dig på ett annat sätt, då får du sparken." är väldigt märkligt tycker jag. Det är väl inte fråga om att "tycka på ett visst sätt" utan att utföra de sysslor som ingår i jobbet?

Lite fler artiklar i ämnet:

http://www.sydsvenskan.se/2017-04-12/abortvagrande-barnmorskan-forlorade-i-domstolen

http://www.sydsvenskan.se/2017-04-12/ingen-tvingas-bli-barnmorska

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-04-12 14:27 #147 av: Gronstedt

#146: Inte många rätt där. Är det regionsjukvården i Jönköping hon tror är en "jättestor statlig myndighet", tro?

Retoriken har inte mycket med verkligheten att göra, utan är avsedd att spela på sentimentalitet och kränkthetskänsla. Syftet är förmodligen att lägga grunden till att kunna utmåla abortmotståndare som rättfärdiga offer för mördarregimens (och dess lättledda hejdukars) orensonliga hat mot deras ödmjuka godhet. Tjosan ... 

Anmäl
2017-04-12 14:32 #148 av: Carmarino

#147 Nej, det känns mer som om den amerikanska organisationen, som hjälper henne, har sagt till henne vad hon ska säga. Eftersom de betalar så har hon råd att ta det till Europadomstolen också. Oavsett vad domen blir där så har de ju fått en otroligt massa uppmärksamhet i media, och det är förmodligen det organisationen är ute efter.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-04-12 14:39 #149 av: Gronstedt

#146: I en av de artiklar du länkar till läser man också följande, som jag inte varit medveten om: "Rätten menar att Grimmark inte blivit diskriminerad när hon nekats jobb på tre sjukhus i Jönköpings län för att hon av religiösa skäl inte vill medverka vid aborter, ge så kallade dagen efter-piller eller sätta in kopparspiraler." Det är alltså betydligt mer än aborter hon inte vill utföra.

Vidare försöker hon låtsas att det faktum att den förlorande parten ska betala den vinnande partens rättegångskostnader innebär att hon ådömts " böter för sina åsikter". De "dömer mig att betala hutlösa summor för att statuera ett exempel", anges hon ha sagt. Det är svårt att tro att man kan vara så bottenlöst okunnig när man aktivt driver ett sådant här mål; även detta luktar av ovan beskrivna syfte.

Borde man inte ha förberett sig på sådant innan man tog upp tvisten? Det är väl inte helt omöjligt att ta reda på i förväg? För övrigt lär hon inte personligen behöva pröjsa hela pengen.

Anmäl
2017-04-12 14:50 #150 av: Carmarino

#149 Nej, det är inte hon som betalar - åtminstone inte allt. I artikeln som länkas till i #143 står bl.a.

"Böterna" fick hon hjälp att betala, bland annat från den amerikanska lobbyorganisationen Alliance Defending Freedom (ADF) som arbetar mot aborter.

– Det är en europeisk organisation och det är en del av deras verksamhet, men det är jag väldigt glad för eftersom det var mycket pengar att betala.

I faktarutan längst ner står även

Fallet är samtidigt en del i en internationell kampanj som syftar till att påverka europeisk aborträtt, har Ekot rapporterat om. Bakom kampanjen döljer sig Alliance Defending Freedom (ADF), en av världens mäktigaste kristna lobbyorganisationer. I samband med Ekots granskning bekräftade organisationen sin inblandning.

– Det är ingen hemlighet att vi har varit involverade sedan 2014, året då rättsprocessen inleddes, sade Robert Clarke som är chef på ADF:s Europakontor, till Ekot.

Organisationen har skickat inlagor till de svenska domstolarna, och via sin internationella hemsida an pengar doneras till fallet. Men om kampanjen är del av ADF:s generella arbete mot abort, vill Robert Clarke inte svara på.

– Det är inte ADF som är i rätten, det är Ellinor Grimmark, säger Robert Clarke.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-04-18 17:44 #151 av: Maria

Här kommer en barnmorska som förstått vad yrket innebär.

http://vardforbundetbloggen.se/barnmorska/jag-far-inte-valja-vem-jag-vardar-gastinlagg-av-malin-bergander/

/Maria

 

Anmäl
2017-04-21 14:56 #152 av: Lakritsstjärna

För att hon inte vill utföra abort hotar hon ju inte abort rätten, det är 2 olika saker. Om jag skulle göra en abort så skulle jag inte vilja att den utfördes av någon som måde dåligt av att utföra den. Hur skulle det bemötandet bli? Om man ska kunna ge patienter den bästa vården så måste man låta personalen kunna följa sitt samvete. Det är brist på barnmorskor och tror att detta kommer att göra bristen ännu större. Många kommer nu inte söka sig till yrket efter som det även inebär abort. Vet en sjuksköterska som hade velat bli barnmorsk men jobbar nu med annat inom vården för att inte behöva utföra abort.

Anmäl
2017-04-21 15:01 #153 av: Gronstedt

#152: Precis. Om man vill göra abort vill man mötas av en professionell barnmorska, som inte låter sina personliga tyckanden gälla före yrkesrollens ansvar.

Att du vet en sjuksköterska som valt att inte ta ett jobb hen vet med sig att hen inte vill utföra visar bara att det är en förståndig person som kollar vad som gäller innan hen slösar tid och andras pengar på en utbildning hen aldrig haft för avsikt att använda. Det hedrar hen men tillför inte mycket i den aktuella diskussionen.

Anmäl
2017-04-21 15:14 #154 av: kamera0710

#152 Som sagt, om samvetet gör att man inte anser sig kunna utföra vissa saker som ingår i ett yrke kanske man inte ska utbilda sig inom detta yrke.

Anmäl
2017-04-21 15:21 #155 av: JonasDuregard

#152 "För att hon inte vill utföra abort hotar hon ju inte abort rätten, det är 2 olika saker."

Nej, det är inte två olika saker. Det handlar nämligen inte om att hon "inte vill" utföra aborter, det handlar om att hon anser sig ha rätt att kräva att slippa just den arbetsuppgiften, men ändå få en anställning där den ingår. 

Att hon inte vill utföra aborter är en sak, och om hon letat runt lite kunde hon kanske hittat en arbetsgivare som låter henne slippa det. Men hon anser att hon kan kräva att slippa det, vilket är fullkomligt orimligt. 

Ett annat problem i det aktuella fallet var vad jag förstått att hon inte heller "ville" (läs: hon vägrar) informera om preventivmedel. En sådan person är så klart helt omöjlig att anställa på en barnmorskemottagning i någon tjänst som innebär att hon talar med patienter. Vad återstår då? 

"Det är brist på barnmorskor och tror att detta kommer att göra bristen ännu större."

Det tror jag inte. Abortmotståndare är lyckligtvis ganska sällsynta i Sverige. 

"Om jag skulle göra en abort så skulle jag inte vilja att den utfördes av någon som måde dåligt av att utföra den. Hur skulle det bemötandet bli?"

Förhoppningsvis professionellt. Sitter barnmorskan och klagar över sitt jobb till patienten är det nog inte jobbet det är fel på utan barnmorskan i fråga. 

Lyckas barnmorskan inte bemöta sina patienter professionellt så är det bara bra om de får söka något annat arbete. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-04-21 15:22 #156 av: Lakritsstjärna

Fins mycket annat man kan göra där det nu saknas massor av folk. Bara för att man inte vill utföra abort så behöver man inte vara oproffesionell. Hon kan vara en jätte duktig och proffisonell på sina områden som inte innefattar abort.

Om de bara låter henne jobba med det hon är bra på så var utbildningen inte i onödan och patienterna som möter får en bra värd.
Förutom låg kön så inför man istället ännu mer anledningar till att folk inte väljer barnmorske yrket. Satsa istället på att göra det mer attraktivt att bli barnmorska för det om något skulle gynna patient bemötandet.

Tycker inte barnmorskor har tillräckligt bra betalt för att kunna kräva vad som helst ifrån dem. Ingen blir barnmorska för pengarnas skull så de som jobbar där gör det antagligen för att de brinner för att hjälpa kvinnor.
Ska man kräva att de även måste utföra abort så ska även lönen höjas annars tror jag det kan bli en patient brist pga personalbrist.

Jag skulle inte heller vilka utföra en abort och det är inte av några religösa skäl alls. Jag är inte mot abort på något sätt men skulle inte vilja utföra den själv. Är inte barnmorska!

Anmäl
2017-04-21 15:38 #157 av: JonasDuregard

#156 "Fins mycket annat man kan göra där det nu saknas massor av folk."

Men man kan ju inte prata med patienter om man vägrar nämna preventivmedel! Och hur vet du att det stannar där? Har man väl öppnat för människor att KRÄVA att undvika precis vilka arbetsuppgifter de vill så kanske de vägrar göra något annat än att koka kaffe. 

"Bara för att man inte vill utföra abort så behöver man inte vara oproffesionell. Hon kan vara en jätte duktig och proffisonell på sina områden som inte innefattar abort."

Vad spelar det för roll? Du frågade hur man skulle bemötas av någon som inte gillar sitt jobb, jag svarade att om det är en professionell person bemöts man bra. 

"Om de bara låter henne jobba med det hon är bra på så var utbildningen inte i onödan och patienterna som möter får en bra värd."

Att LÅTA henne jobba med det är inget problem, det är fullt möjligt idag. Frågan är om hon ska kunna KRÄVA att bara jobba med annat. 

Om hon frågat sin arbetsgivare om hon kunde slippa aborter hade det varit en helt annan sak. Förstår du skillnaden?

"Ingen blir barnmorska för pengarnas skull så de som jobbar där gör det antagligen för att de brinner för att hjälpa kvinnor. "

Tydligen inte i just det här fallet. Det är ganska uppenbart att det ligger en helt annan agenda bakom. Säga vad man vill om religiösa fanatiker, men de är beredda att jobba hårt för sina mål...

"Ska man kräva att de även måste utföra abort så ska även lönen höjas annars tror jag det kan bli en patient brist pga personalbrist."

Du missförstår hela situationen. Inget har ändrats, det har aldrig funnits någon rätt att arbetsvägra för barnmorskor. och de har alltid deltagit vid aborter. 

"Ingen blir barnmorska för pengarnas skull [...]"

Helt utanför ämnet, men hur vet du det?  

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-04-21 22:08 #158 av: Silvestris

#156

Eftersom nämnda barnmorska inte vill arbeta med varken aborter eller med preventivmedelsrådgivning har hon i princip bara en möjlighet om hon vill jobba som bm och det är att söka jobb på en förlossningsavdelning. Om en ag vill anställa henne inom förlossningsvården är det helt okej för mig. Problemet är som sagt att hon anser att hon ska kunna kräva att få plocka russinen ur kakan.

Hennes specialistutbildning betalades som jag förstått det av en ag och hon skulle få jobb där, men hon var inte öppen med sin inställning till abort och preventivmedelsrådgivning från början. När hon berättade detta för ag kunde de inte erbjuda henne en tjänst. Det är inte alls konstigt, man behöver ofta mer flexibel personal som kan arbeta med allt som ingår i yrkesrollen. Detta för att kunna täcka upp för semestertider, sjukfrånvaro mm.

Brist på barnmorskor eller sjuksköterskor öht har med arbetsförhållanden att göra. För tung arbetsbörda och för låga löner, det beror inte på att vi har en massa barnmorskor som inte vill medverka till aborter. Inte heller tror jag att vi har ett problem med att sjuksköterskor inte vidareutbildar sig till barnmorskor för att de inte vill medverka till aborter.

Vilka arbetsmoment som ingår i en barnmorskas yrkesroll är tydlig. Väljer man då att utbilda sig till det fast man inte tänker utföra alla moment får man leva med att det kommer bli svårare att hitta jobb.

En veterinär som inte vill avliva djur kommer också få svårt att bli anställd. Säg att en veterinär vill arbeta med akutdjursjukvård men inte vill avliva djur, vem ska anställa den veterinären? Även på de stora djursjukhusen har man bara en veterinär på akuten och jourtid är akutveterinären ofta ensam veterinär i huset. Det går inte. Ska då en sådan veterinär ändå ha rätt att kräva en sådan tjänst?

Anmäl
2017-04-22 01:42 #159 av: Thaeri

En sak jag tänker på att hon inte nöjde sig med att svenska folket i stort inte ställer upp på hennes synsätt. Så hon tar hjälp av en amerikansk lobbygrupp för att påverka vår lagstiftning, och i förlängningen den i hela EU.

Det luktar ärligt talat förräderi...

Inte det att hon inte får uttrycka sig och sina åsikter, men hon tar hjälp av vad som i princip är främmande makt för att driva igenom något bara en pytteminoritet vill ha här. Och målet var att ta det till en nivå som kan tvinga oss att böja oss för hennes åsikter.

(På EU-nivå är samvetsfrihet vad gäller abort inte långt borta, den existerar redan i Italien till exempel.)

Anmäl
2017-04-24 08:57 #160 av: Gronstedt

#158: Det skulle inte fungera på en förlossningsavdelning heller. Även där kan man behöva hantera fostrets liv eller död, sätta fostrets överlevnad i relation till moderns, vidta åtgärder som omöjliggör vidare graviditeter med mera. Hur skulle man kunna lita på att en person med de här omtalade åsikterna förhåller sig professionell i dessa avseenden?

Jag hade till exempel haft ett yngre syskon om inte min mor fått missfall i åttonde månaden. Det är i och för sig länge sedan, men den gången hade man kanske kunnat rädda barnet men definitivt inte modern, eller definitivt rädda modern men definitivt inte barnet. I det sistnämnda fallet skulle modern inte kunna få fler barn. 

Den gången valde man den väg som man var säker på skulle rädda ett liv och jag har inga yngre syskon. Hur hade en person med så kallade pro life-åsikter agerat? 

Anmäl
2017-05-23 12:16 #161 av: Carmarino

Tydligen betalar inte den amerikanska organisationen Alliance Defending Freedom barnmorskans kostnader ändå. Hennes man vädjar nu om bidrag till rättegångskostnaderna. De har "ett akut behov av 714 948 kronor" innan den 3 juni.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-05-23 12:21 #162 av: lordgortor

#161 Om nu deras "tro" är så stor och om de är så besatta av sin egen förträfflighet (inbillade) så föreslår jag att de säljer eventuell egendom och/eller tar ett banklån.

Anmäl
2017-05-23 14:42 #163 av: kamera0710

#161 Kan inte gud rycka in?

Anmäl
2017-05-23 14:46 #164 av: Gronstedt

#161: Se där ja, de är inte hederliga ens mot sina egna. 

Anmäl
2017-05-23 17:52 #165 av: JonasDuregard

Eller så har de fått pengarna men "dubbelfakturerar". Vi räddade inte fostren men vi har ändå blivit kändisar och kan kanske tjäna 700 papp, eller något sånt. Vore inte första gången någon gjorde något tog sig för sådant. 

I annat fall: Även om de har sig själva att skylla måste jag säga att det är synd om dem ifall de blir skuldsatta för livet för sina dåliga beslut. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-05-23 23:51 #166 av: lordgortor

Skitförnämligt kyrkspel,halleluja!

Anmäl
2017-05-24 12:41 #167 av: oh-la

jag ser frågan som problematisk på många vis. det finns exempelvis, främst inom sjukvården, flertalet som i så fall kan hävda samvetsfrihet. bvc-sköterskor som vägrar vaccinera, jehovas vittnen som vägrar bistå vid livsviktiga blodtransfusioner. visst, befinner vi oss i Stockholm, Göteborg eller annan större stad i Sverige är det ju bara att lämna över till en annan kollega. även om schemat är pressat finns alltid ytterligare kompetens i huset. nu bor inte hela sveriges befolkning i storstaden. vi har en stor landsbygd som reda n slåss på ojämna villkor om de rättigheter som man borde kunna kräva. det gäller basala saker, som en likvärdig vård. skulle jag ha fött min dotter på ett sjukhus på landsbygden med en sköterska som vägrat blodtransfusioner skulle jag ligga riktigt risigt till. tyvärr innebär ju inte samvetsfrihet att aborter är det enda som skulle kunna väljas bort, utan andra delar i vården skulle bli lidande. även andra samhällsfunktioner skulle kunna hävda samvetsfrihet och vägra utföra sina arbetsuppgifter.

vad gäller abort skulle det innebära att vi potentiellt skulle kunna få en otroligt ojämställd vård. i vissa fall, där det finns få sköterskor skulle det innebära att kvinnor fått vänta onödigt länge för att få genomföra den abort de önskar, med större och svårare ingrepp som resultat. till på köpet tror jag vi alla, oavsett ståndpunkt i frågan, är överens om att en abort bör utföras så snart som möjligt.

när jag läste till sjuksköterska var mina lärare väldigt tydliga med vad vi skulle komma att möta, och vad en sjuksköterska förväntades utföra. det kunde innebära att en familj kommer in, där kvinnan blivit svårt misshandlad och satt kniven i sin man för att freda sig. som sjuksköterska var jag tvungen att lägga alla personliga åsikter åt sidan och vårda dem båda efter bästa förmåga oavsett vad jag tyckte, oavsett om den jag vårdar är en mördare, pedofil, kvinnomisshandlare eller annat som får mig som privatperson att bara vilja slänga igen dörren i ansiktet på dem. 

jag valde att inte slutföra mina studier. det var delar av sjuksköterskeyrket som jag inte klarade av, och det skulle inte vara rätt mot vare sig mig själv eller de jag vårdade att slutföra studierna.

idag jobbar jag i en svensk myndighet, med att fatta beslut som påverkar människor varje dag. vissa beslut jag fattar är inte roliga alls, men jag måste fatta dem. jag arbetar utefter svensk lagstiftning och grundar mina beslut på den. det finns inte utrymme för undantag eller personliga korståg. skulle jag börja med sådant skulle jag inte kunna arbeta med det jag gör, även om vissa dagar är tyngre än andra.  

Anmäl
2017-05-24 13:38 #168 av: Carmarino

#167 Tummen uppBlomma

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-06-06 15:23 #169 av: Carmarino

Barnmorskan har tydligen fått in pengar så att de täcker kostnaderna - och mer därtill.

Tankeväckande artikel av Hanne Kjöller i Expressen; De kräver ett arbete som de inte vill utföra.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-06-06 19:39 #170 av: lordgortor

Gud kan rycka in? Vilken gud? Jahve, Allah, Oden, Shiva?

Anmäl
2017-06-10 17:36 #171 av: Carmarino

Tydligen är det norrmännen som bidragit med mest pengar.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-06-12 07:26 #172 av: kamera0710

I den här tråden måste jag säga att det var en talande tystnad från många av dem som pratar så mycket om islamisering här på politik. Och hur viktigt det är att samhället inte anpassar sig efter deras krav.

Anmäl
2017-06-13 00:18 #173 av: fatcat

Svår diskussion. Första reaktionen är att en barnmorska självklart ska utföra aborter och om det inte går av psykiska skäl (ej religiösa) ska denna ha möjlighet att avstå. Men aldrig att barnmorskan kan kräva bort arbetsuppgiften på grund av religion. Då hade det varit bättre att söka ett annat yrke eller kanske ta andra arbeten inom förlossningsvården. Det är ju faktiskt inte barnmorskan som tagit beslutet att utföra själva aborten, hen är endast ett verktyg i processen. Ungefär som när läkare blivit ombedd att stänga av livsuppehållande när någon är hjärndöd.

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Medarbetare på brott ifokus

Anmäl
2017-06-13 22:32 #174 av: Sollar

Ellinor Grimmark retar mig verkligen, hela världen ska visst göra som hon vill och hennes vilja ska komma före alla andras rättigheter.

Anmäl
2017-06-14 12:27 #175 av: Carmarino

Nu går hon och en kollega till Europadomstolen för mänskliga rättigheter och kräver dessutom skadestånd för kränkning.

https://www.sydsvenskan.se/2017-06-14/abortvagrare-gar-till-europadomstolen

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.