Politiska partier

Miljöpartiets framtid?

2015-11-25 08:54 #0 av: [Carpinus]

”Äntligen har regeringen vaknat”, utropar obundet liberala Expressen, som finner det särskilt anmärkningsvärt att Miljöpartiet gått med på den radikala omsvängningen. Åsa Romson kallade i september det skamligt att det inte finns lagliga vägar till Europa för världens alla flyktingar, påminner tidningen och fortsätter:
”Nu vill samma Romson alltså kraftigt försvåra för asylsökande att ta sig till Sverige. Det är inget mindre än ett intellektuellt haveri. Låt oss hoppas att detta blir början på en lång tids rannsakan bland de gröna av partiets utopistiska migrationspolitik.”
Oberoende liberala Blekinge Läns Tidning spår att en hård intern debatt är att vänta i Miljöpartiet.
”Samtidigt visar flyktingbeskedet att stora delar av den svenska tyckarkåren, oss inkluderad, nog har underskattat Miljöpartiets pragmatism och vilja att sitta i regeringen. Om inte detta kan få samarbetet att spricka är det svårt att se vad som skulle få det att ske”, skriver BLT.---

News55

Ja, vad händer med Miljöpartiet? Några frågor:

  • Om Socialdemokraterna vill göra ytterligare skärpningar i asylpolitiken i samarbete med ett eller flera Allianspartier - kommer Miljöpartiet att kunna sträcka sig till ytterligare i eftergifter eller blir det en brytning?
  • Är det möjligt med något vänsterblocksamarbete fortsättningsvis mellan SD och V efter Sjöstedts hårda kritik av MP?
  • Får språkrören fortsätta, eller byts de ut?
  • Håller partiet samman eller kommer det att haverera?


Anmäl
2015-11-25 09:01 #1 av: Annette

Finns det någon framtid för MP?

De tycks tro att alla bor i storstäder i kan åka kommunalt. Vi som bor på landsbygden med behov av bil för att ta oss till arbetet vill de skatta ihjäl. 


Anmäl
2015-11-25 09:06 #2 av: LinaLj

Jag är ingen stor fantast av MP, främst av de orsaker som #1 påpekar. För att vara ett miljö parti är de extremt okunniga om var den mesta av miljön existerar.

Jag tror säkert att detta kommer att få konsekvenser och skapa debatter inom partiet. Men jag tror inte att de kommer att bli så kraftiga som många tror. Eller snarare så tror jag inte att de kommer att bli så utbredda. Det kommer finnas en liten del av upprörda medlemmar som kommer att hålla hårt i sin politiska övertygelse. Men jag tror att de flesta i partiet kommer att se det här som en uppoffring de är villiga att göra för att kunna sitta kvar i regeringen.

Anmäl
2015-11-25 09:08 #3 av: [Garntroll]

De borde satsa på att bygga ut kollektivtrafiken även utanför centralorterna. Det är när man bor på landet utan bil som man behöver en buss.  Bor man i centralorten har man ju ofta gångavstånd till det man behöver komma åt.

Sajtvärd för Pelargoner och Motionspepp

Anmäl
2015-11-25 09:13 #4 av: KimE

Sverige vice statsminister har varit i stort sett borta från politiken i ett par månader det visar att flyktingfrågan kan både splittra miljöpartiet och regeringen. Vi får se om åtgärderna räcker eller om ytterligare åtgärder måste tas och hur mijöpartiet agerar då, det är uppenbart att de inte är ett regeringsbärande parti utan enfrågeparti lika som sverigedemokraterna.

Anmäl
2015-11-25 09:14 #5 av: [Carpinus]

#0 Borde väl ha ställt även den här frågan:

  • Kommer förståelsen för partiets dilemma att öka och åtminstone kortsiktigt innebära fler sympatisörer?


Anmäl
2015-11-25 09:38 #6 av: [Carpinus]

För min del tror jag att det här beslutet kom vid ett tillfälle som kan vara både bra och olyckligt för MP, när klimattoppmötet i Paris står för dörren. Det var väl tänkt att bli MP:s chans att få utrymme för sin paradgren, men nu kan asylpolitikfrågan överskugga det. Å andra sidan kan det bli en möjlighet för dem att åtminstone tillfälligt flytta fokus från asylsvekdebatten.

#0 På punkterna tror jag inte att MP kan sträcka sig längre när den frågan aktualiseras, att det kommer att bli ännu kärvare mellan SD och V framöver, att språkrören sitter kvar och att partiet kanske kan få över en del marginalväljare från S. Tror inte att MP havererar kortsiktigt, men frågan är om partiet mer långsiktigt kan bestå vid fraktionsbildningar. Kanske borde de självmant lämna regeringen för att få arbetsro?


Anmäl
2015-11-25 09:58 #7 av: Tjeja

Miljöpartiet har nu starkt bevisat att makt går före all integritet och grundläggande värderingar de någonsin haft.

Bort med maktgalna och korkade Romson ur politiken! Låt miljöpartiet vara ett MILJÖ-parti och låt S sammarbeta med M o alliansen istället.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-11-25 10:06 #8 av: Zyperior

För guds skull! MP! Behåll Romson! Hon gör Sverige en väldigt stor tjänst i sitt arbete. Fortsätter hon sitt fantastiska jobb kommer vi ju snart slippa MP i riksdagen helt och hållet. När det händer ska jag personligen maila henne och tacka för det.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-11-25 10:15 #9 av: VSK

Så här tycker och  tror jag.

Regeringen har inte "äntligen vaknat". De är tvungna för annars så sänker M regeringen. Och eftersom Statsministern bryr sig mer om innehållet i sin plånbok än det svenska folket och landet Sverige så har han inget val. Han försöker tjäna både tid, och pengar i sin plånbok. 

MP kommer förhoppningsvis hoppa av sen när statsministern måste göra som M säger när nästa krav kommer. Gissar på att nästa krav kommer inom 7 dagar.

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2015-11-25 10:20 #10 av: Tjeja

Hoppas nästa steg blir att 1a april skjuts tillbaka till att verkställas snabbast möjligt stäng gränserna idag. MiGV och bostadsläget och ffa de flyktingar som redan kommit in, behöver en andningspaus för att komma tillrätta med situationen så den blir hanterbar igen.
Nu gäller det att bygga bostäder snabbare än svampar ploppar upp ur marken på hösten!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-11-25 10:31 #11 av: [Carpinus]

TT rapporterar om splittringen i MP. Till kritikerna av gårdagens beslut hör tunga namn som parlamentarikerna Carl Schlyter och Jakop Dalunde, och i Malmö kallar partiet till extra möte.


Anmäl
2015-11-25 11:34 #12 av: 72mm

Carpinus har rätt, vi kommer se ett massivt fokus-skift i media till miljöfrågor nu. Beslutet om migrationspolitiken kommer inte att vara det sista som behöver göras. MP kommer att behöva kompromissa än mer.

MP kommer vilja prata miljö som aldrig förr. SVT/SR kommer att agera propagandaorgan i vanlig ordning.

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2015-11-25 15:45 #13 av: [Carpinus]

"Med en rösts marginal beslutade Miljöpartiets riksdagsgrupp att stödja regeringens förslag till ny asylpolitik. Tufft men nödvändigt, sade vice statsminister Åsa Romson (MP).

Men flera kritiserar öppet partiets beslut att gå med på åtstramningarna."---

TT


Anmäl
2015-11-25 17:56 #14 av: [helga21]

Hoppas att både Romson och Fridolin fortsätter som stuprör förlåt språkrör. De är våra bästa valarbetare Gapskrattar

Anmäl
2015-11-25 18:01 #15 av: VSK

#14

Skrattar

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2015-12-07 14:47 #16 av: [Carpinus]

"Koalitionspartnern Miljöpartiet tål inte mer. De Gröna har redan förödmjukat sig djupare än något svenskt parti sedan Centerns Torbjörn Fälldin för snart 40 år sen bröt sina kärnkraftslöften.

Den historiskt restriktiva flyktinguppgörelse språkrören gjort med Socialdemokraterna - som Gustav Fridolin själv kallar "skit" - har nu provtryckts genom Miljöpartiets organisation.

Den bestod provet med mycket knapp säkerhetsmarginal. Hittills måste man tillägga. MP tål alltså inte  mera och det har det andra språkröret Åsa Romson också markerat under torsdagen.

En uppgörelse med Moderaterna skulle därför med stor sannolikhet skapa en regeringskris. Och då gäller det inte längre bara flyktingpolitiken."---

Thomas Ramberg, Sveriges Radio 151126

"Ett tvärstopp i svensk flyktingmottagning kommer allt närmare. Regeringen förbereder i rekordhastighet ett lagförslag som ska kunna täppa till alla vägar in till landet. Statsminister Stefan Löfven har sagt att om inte de senaste mycket drastiska förslagen får effekt kommer regeringen att vidta fler åtgärder. Migrationsminister Morgan Johansson angav i torsdags för första gången en siffra, 1.000 till 2.000 i veckan, som "hållbar nivå".

För att nå dit måste Sverige sätta stopp på riktigt. Dåligt väder eller turkisk polis kan inte göra jobbet åt oss."

PM Nilsson i DI 151204

"Miljöpartiet tål inte mera" men "Regeringen förbereder i rekordhastighet ett lagförslag som ska kunna täppa till alla vägar in till landet." Konsekvensen av ett sådant förslag kan väl i så fall bara bli en?


Anmäl
2015-12-07 15:05 #17 av: Schnauzertik

 #16  Konsekvensen av ett sådant förslag kan väl i så fall bara bli en?

Det skulle vi vanliga människor kunna tro, men nu gäller ju detta politiker så då blir situationen genast mer osäker. Skrattar

Värd för Pensionärer

Anmäl
2015-12-07 16:17 #18 av: JonasDuregard

#0 "Är det möjligt med något vänsterblocksamarbete fortsättningsvis mellan SD och V efter Sjöstedts hårda kritik av MP?"

Ett vänsterblockssamarbete med SD? Det hade varit överraskande. Menar du MP?

#6 "att det kommer att bli ännu kärvare mellan SD och V framöver [...]" 

Även här tvivlar jag på att det är Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet du avser. Relationen dem emellan är nog så kärv den kan bli...

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2015-12-07 16:21 #19 av: [Carpinus]

#18 Ja, det stämmer, det är två felskrivningar.


Anmäl
2015-12-07 21:45 #20 av: KimE

Regeringen tror att bara vänsterpartiet,centern och halva miljöpartiet kommer att rösta emot en möjlighet att stänga bron så det verkar som att miljöpartiet blir kvar ett tag till.

Anmäl
2015-12-07 22:22 #21 av: [helga21]

Halva MP? Då blir de inte kvar i någon regering.

Anmäl
2015-12-09 14:24 #22 av: [Carpinus]

"Moderaterna tror inte att id-kontrollerna kommer att ge en tillräcklig paus. Partiet driver därför vidare kravet att personer som kommer till Sverige och inte har registrerat sig ska direktavvisas vid gränsen och söka asyl i annat EU-land."---
DI

Kommer Socialdemokraterna att acceptera ett sådant förslag, och vad händer i så fall med MP som redan sägs ha" sträckt sig så långt det går"?


Anmäl
2015-12-09 15:19 #23 av: 72mm

"Kommer Socialdemokraterna att acceptera ett sådant förslag, och vad händer i så fall med MP som redan sägs ha" sträckt sig så långt det går"? "

Mycket intressant fråga. Vänder man på det så blir det ju; Kommer S vara villiga att riskera att spräcka regeringen över frågor man redan vet MP kommer ha mycket, mycket svårt att acceptera (eller kunna ställa sig bakom utan att bli fullständigt kölhalade av sina väljare)? 

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2015-12-09 15:41 #24 av: [Carpinus]

#23 Exakt.


Anmäl
2015-12-15 17:11 #25 av: gruvel

Romson tycks enligt GP ha sagt ungefär: det är tufft nu  som sittande i regeringen att acceptera hårt åtstramad asylpolitik men hade MP varit i opposition hade vi klart gått emot det. Lite märkligt sätt yttra sig om hur ta ansvar. Förmodligen menar Romson att ingen kris finns (många andra röster i kören anser det vara den värsta på länge med flykting/asylsituationen i landet) men hon ställer upp enkom för att rädda regeringen. Jag kan förstå att, i "lättare" mindre genomgripande, mindre "hårda" frågor, man kan göra , av taktiska skäl kanske, olika val i hur man ställer sig, beroende på om sitter i regeringen eller är i opposition. Men hennes yttrande tyder på att i grunden förstår hon inte att S och Löfvén m.fl. ser en mycket ansträngd situation?  Det är mest taktikköret det handlar om för henne?

Anmäl
2015-12-15 18:14 #26 av: [helga21]

# 25 Så intressant att MP säger detta då de sitter i regeringsställning.

Anmäl
2016-03-13 07:48 #27 av: [Carpinus]

"Månadens GP/Sifo saknar vinnare. Men den ger i vart fall M ett kvitto på att det är rätt att inte fälla regeringen. Och MP ännu en anledning att fundera på varför de ens är med i den."---

"Men om de små Allianspartierna har en jobbig tillvaro i skuggan av Moderaterna, är det inget emot de besvär Miljöpartiet upplever. Frågan är om något svenskt parti någonsin så tydligt fått känna på att makten har ett pris – och tvingat ställa sig frågan om den är värd det.

Vi har sett statsråd som inte velat tala om Vattenfalls kol i Tyskland, en vice statsminister gråta och ursäkta omsvängningen till en politik hon inte tror på men att den är nödvändig för hennes kommunalråd ute i landet – kommunalråd som för övrigt senare gjort uppror för att de inte vill ha den nya politiken.

Vi har sett nya ursäkter på debattsidor och i tv-framträdanden, och som om inte de egna problemen var nog har nu statsminister Stefan Löfven klätt av partiet ytterligare genom att ge Ylva Johansson mandat som sträcker sig en bra bit in på både Gustav Fridolins och Mehmet Kaplans ansvarsområden.

Så där står de och ber om ursäkt för en politik de har allt mindre inflytande över. Det syns i väljarstödet och borde väcka frågan om det är värt besväret att sitta kvar."

Arne Larsson i GP

#0, se rättelse i #19.


Anmäl
2016-03-13 08:37 #28 av: [Carpinus]

 "Regeringens flyktingpolitik kan få "fruktansvärda konsekvenser", säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i Ekots lördagsintervju."---

"Fridolin har kallat den egna regeringens flyktingpolitik för "skit". Och i intervjun kritiserar han flera av den egna regeringens beslut om skärpta regler.
– De riskerar att bli kontraproduktiva och få fruktansvärda konsekvenser för enskilda. Till exempel de tillfälliga uppehållstillstånden för barn och begränsningarna i anhöriginvandring.

Moderaterna ifrågasätter nu om regeringen är i stånd att driva igenom sin egen politik.
– Statsministern står och säger en sak om flyktingpolitiken, migrationsministern instämmer, och sedan i lördagsintervjun i dag säger Gustav Fridolin på punkt efter punkt tvärtemot. Jag undrar, hur ska de ha det egentligen? frågar sig Johan Forssell.

– Gustav Fridolin öppnar upp för att dra tillbaka delar av den proposition man har aviserat. Redan innan man har lagt fram den så börjar han backa.
Enligt Forssell skulle det vara direkt skadligt för Sverige om regeringen inte lyckas genomföra vad den aviserat inom flyktingpolitiken."

TT


Anmäl
2016-03-16 08:19 #29 av: KimE

http://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/hur-lange-ska-s-acceptera-dubbelspelet/
Regeringen väntas skjuta upp beslutet om hårdare regler för anhöriginvandring till efter miljöpartiets kongress i maj.

Anmäl
2016-05-06 19:28 #30 av: [Carpinus]

Så har då MP:s valberedning sagt sitt inför nästa helgs kongress: man vill byta ut båda språkrören, men man hittar ingen lämplig kandidat att ersätta Fridolin, så han kanske i så fall får sitta kvar. Frågan är då hur Miljöpartiet, och inte minst Fridolin själv, tar den sågningen. Vore konstigt om han kommer att finna sig i att få bli kvar på nåder - och vilket underbetyg för partiet att inte ha några motkandidater!

En annan fråga är om något parti någonsin rasat från att ha varit landets tredje största  (andra i EU:valet) till att vara det minsta riksdagspartiet i opinionsundersökningarna efter mindre än en halv mandatperiod?

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-nyheter-erfar-valberedningen-vill-avsatta-fridolin-och-romson


Anmäl
2016-05-06 19:51 #31 av: 72mm

Inga ersättare till Frigolin? De har väl Shlyter och Bolund och allt vad de heter? 

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-05-06 20:00 #32 av: [Carpinus]

#31 De har tackat nej officiellt. Fast det kan ju vara "Göran-nej"...


Anmäl
2016-05-06 20:06 #33 av: JonasDuregard

#30 "Så har då MP:s valberedning sagt sitt inför nästa helgs kongress"

Någon i eller nära valberedningen verkar ha pratat med SVT i alla fall. Jag antar att de kommer följa upp med ett lite mer definitivt beslut (och kanske lite mer utförligt). 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-05-06 22:29 #34 av: [Carpinus]

#33 Inte uteslutet att publiciteten sporrar de som i ett tidigare skede tackat nej att ompröva sina beslut.


Anmäl
2016-05-07 23:11 #35 av: [josten]

Ser mörkt ut, förtroendet är förbrukat... eller ?

Anmäl
2016-05-08 07:10 #36 av: [Carpinus]

Vore intressant att få höra av dem som röstade på MP i senaste valet. Vad var det de hoppades på, och vad tycker de att de fått ut av det? För mig känns det som om MP fick något slags hybris av framgången i EU-valet, och det känns för övrigt som om de inte heller lyckats förvalta den i det sammanhanget. Om man händelsevis gjort något bra i EU så har man inte lyckats förmedla det till de svenska väljarna, och det vore intressant att få se en granskning av vad partiet åstadkommit där - det känns som om man kommit lindrigt undan...

I väntan på någon sådan granskning får vi hämta information från en EU-parlamentariker från ett annat parti, som ger sin syn på hur MP fungerar som svensk röst i EU. Givetvis en partsinlaga, men ändå är det uppenbart att partiet inte talar med samma röst i regeringen som i EU-parlamentet.

"Trixandet med dubbla budskap måste få ett slut".


Anmäl
2016-05-08 07:31 #37 av: 72mm

MPs EU-motstånd och arbete mot TTIP (eller främst för mindre omfattande formuleringar, ingen kan/vågar väl ta avstånd från eländet i sin helhet) är nog deras bästa sidor. 

Det är dock synd att de är så otroligt villiga att kompromissa bort sin egna politik för att få vara med och styra. Det beteendet diskvalificerar hela partiet enl. mig. Säger man en sak till sina väljare men stödjer en helt annan politik rent konkret är det ett oförlåtligt svek. 

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-05-08 08:10 #38 av: sponny

#36 "...det vore intressant att få se en granskning av vad partiet åstadkommit där - det känns som om man kommit lindrigt undan..."

Slutet på den meningen lät intressant, att man kommit lindrigt undan. Det är det som gjort mig mest besviken både på miljöpartiet och tredje statsmakten. Att det varit ett parti som det gullats med för de är gröna och snälla. Samtidigt har det poppat fram mer om mer hela tiden. Romson anser inte att vita, medelålders män är människor. Kaplan jämförde 2014 frivilliga i Syrien med frivilliga i Finska Vinterkriget. Fridolin skulle "fixa" skolan på 100 dagar.  Några tunga frågor från MSM om detta? Nej inte vad jag märkt.

Sedan, när det inte är hållbart längre, då börjar utfrågningen. Då intervjuas bla terrorexperter som anser att MP infiltrerats av islamister. Och då imploderar hela rasket. För man har aldrig behövt ta i de tunga frågorna. Svaret från media tidigare har varit en notis med texten "åh, vad knasigt."

Anmäl
2016-05-08 08:41 #39 av: [Carpinus]

#38 Javisst, det som nu diskuteras om "symbiosen" mellan delar av journalistkåren och MP har inte riktigt nått till granskandet av partiets EU-prestationer. Vad har partiet gjort där, och hur har de bevakats? Lite faller det nog tillbaka på oss själva som medborgare, hur pass intresserade är vi av vad som händer i EU, utöver de beslut som skapar rubriker?  Det är ju (oavsett parti) trots allt vårt mandat att föra vår talan man begärt och fått. Men bryr vi oss om vad de gör med vårt förtroende?

SVT har en skaplig nyhetsrapportering från EU, men var finns uppföljningen av vad som händer i EU i media i övrigt? När kommer den behövliga granskningen av MP:s agerande i brunkolsdebatten ute i Europa och deras inställning i regeringsställning till Vattenfalls avyttring av sin tyska verksamhet? Det kommer att bli intressant att följa brunkolsdebatten vid partiets kongress den kommande helgen - kanske är utfallet av den minst lika avgörande för partiets sammanhållning och framtid som språkrörsfrågan...


Anmäl
2016-05-08 13:42 #40 av: eskils

#36 Kul att Aftonbladet tar in en artikel av Lars Adaktusson (KD)! Tummen upp Håller med om det han skriver, t ex:

"Efter flera år av politiska turer har Europaparlamentet nu godkänt regelverket för ett gemensamt europeiskt PNR-system. Frågan handlar om att polis och säkerhetstjänster ska ha tillgång till flygbolagens passagerarinformation för att mer effektivt kunna bekämpa terrorism och organiserad brottslighet.

Att Miljöpartiet i parlamentet röstade mot detta system är i sig inte förvånande eftersom partiet under många år försökt stoppa PNR. Men MP är även en del av den svenska regeringen och mot bakgrund av det blir agerandet i PNR-frågan både märkligt och motsägelsefullt. Regeringen säger sig välkomna ett PNR-system och i riksdagens EU-nämnd har även MP ställt sig bakom den uppfattningen.

Samtidigt kan den som följer svensk politik konstatera att MP:s agerande i PNR-frågan bara är en del av ett mer omfattande politiskt dubbelspel.

... att som Miljöpartiets förtroendevalda aktivt medverka till en politik som de säger sig inte stå bakom är oacceptabelt och ohederligt."

Varför vill Miljöpartiet inte medverka till att mer effektivt kunna bekämpa terrorism och organiserad brottslighet?? Kan det ha något med islamistinfiltreringen att göra??


Anmäl
2016-05-09 14:25 #41 av: [Carpinus]

#30 "Missnöjet med Åsa Romson blev för stort. Miljöpartiets valberedning föreslår att Isabella Lövin ersätter Romson som språkrör.

Men Gustav Fridolin föreslås sitta kvar."---

Expressen


Anmäl
2016-05-09 15:54 #42 av: 72mm

...och nu avgår hon från . Det går bra för S/MP nu!

http://www.expressen.se/nyheter/romson-avgar-som-minister-inte-arg/

Fram med popcornen! Presskonferens med svetsaren 16:15. 

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-05-13 09:23 #43 av: [Carpinus]

"Partiet har uppenbarligen kvar en del av de drag som gjorde att man åkte ur 1991: rörighet, amatörism och förekomst av politiska ytterkantsfigurer.

Däremot tycks det otydliga ledarskapet ha förbytts i toppstyrning. Det säger bland annat lokala MP-politiker till Dagens Samhälle. Ledargänget är naiva, värdeförvirrade akademiker från Södermalm, tycks åsikten vara.

Kan Miljöpartiet få sina hästar i ordning till nästa val? Det är tveksamt. "Entusiasmen för Gustav Fridolin ter sig måttlig", konstaterar Dagens Samhälle. Annika Román, kommunalråd i Helsingborg, delar ut en smekning som liknar en örfil: "Vi får stötta Gustav så att han växer in i sin roll".

Detta, alltså, om en departementschef och utbildningsminister som har varit språkrör i fem år."---

Expressens ledarsida

TV-tider för SVT:s sändningar från Miljöpartiets partikongress här.


Anmäl
2017-02-24 08:35 #44 av: Carpinus

#28 Regeringens flyktingpolitik kan få "fruktansvärda konsekvenser", sa utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i Ekots lördagsintervju i mars. Nu vill socialdemokraterna  bevara den strama flyktingpolitiken - hur kommer MP att ställa sig till det?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-02-28 08:01 #45 av: Carpinus

Illa för MP - är det rent av "droppen"? Ur Aftonbladet idag om en hög MP-tjänstemans ryska kontakter:  

"En uppgiftslämnare med god insyn berättar att mannen hade täta kontakter med den ryska ambassaden. Han ska också ha försökt introducera ryska vänner för partikollegor och försökt bjuda med partikollegor till träffar på ryska ambassaden. Åtminstone en kollega ska ha reagerat kraftigt och berättat om mannens kontakter för sin chef.

Syftet med de ryska kontakterna var enligt Aftonbladets uppgiftslämnare att få partiet att ändra inställning till Ryssland och anamma en mer vänlig Rysslandspolitik. Men det fanns också farhågor att han försökt lämna uppgifter till Ryssland. Misstankarna var en stor anledning till att hans chef fattade beslutet att säga upp honom."---

Hur mycket vet språkrören om detta - höll man bara god min under SD:s Abrahamssonsaffär ? 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-15 22:21 #46 av: Carpinus

I den idag publicerade SIFO-mätningen hamnade MP för första gången på femton år under riksdagsspärren och är nere på rekordlåga 3,2%, en minskning med 1,3% sedan föregående mätning. Minskningen är statistiskt säkerställd.

Samtidigt går Socialdemokraterna fram 4%. Att observera är då att halva undersökningen gjordes efter Drottninggatsattentatet. Möjligt är att en del "allmänt regeringstrogna" tillfälligt gått från MP till S, men det är förstås bara en hypotes. Klart är i varje fall att MP lär få ligga i fram till valet om de skall klara riksdagsspärren...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-16 11:43 #47 av: penke

V(pk) hade förr i tiden , en "Kamrat fyra"
informellt sossestöd då de ibland låg risigt till
liksom
 Kd(s) har haft en "Broder fyra" för att rädda drygt 3 % borgerliga röster
.
Vad har Mp  för dolt stöd ?
 vill sossarna ha dem kvar efter 2018 som regeringspartner  ?
.
fast, åker Mp ut och Alliansen är bruten är det nygammalt läge i riksdagen

Skrattar

Anmäl
2017-04-16 14:21 #48 av: KimE

Om både KD och MP åker ur riksdagen blir det knappast något nygammalt läge fast om DÖ lever än så kan ett 25% parti regera ensam.

Anmäl
2017-04-17 09:22 #49 av: Carpinus

Dåliga nyheter för språkrören i Aftonbladet/Inizios mätning av förtroendet för partiledarna. Förtroendet rasar...

Vilket parti vill liera sig med Miljöpartiet efter nästa val - om de nu ens blir kvar i riksdagen?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-17 10:38 #50 av: penke

 det nygammla menar jag då är,
 att sossarna är ..störst, och kan åter spela ut  splittrade "småpartier"
 mot och med varandra
det nya, kan vara, att det finns en .."elefant i rummet" numera

Anmäl
2017-04-17 15:03 #51 av: lordgortor

MP borde för att få klara sig kvar tänka om och ägna sig åt sina grundläggande frågor.

Anmäl
2017-04-20 14:15 #52 av: Carpinus

Aleksandra Boscanin skriver på ledarplats i GP om hur Gustav Fridolin ger kappvänderiet ett ansikte. "Anledningen till kappvändningarna stavas regeringsinnehav. Med det kommer ansvar, något som Miljöpartiet tidigare inte behövt axla i särskilt stor utsträckning under de mer än 20 åren som partiet befunnit sig i opposition." (Jämför Vänsterpartiet...)

Vid MP:s kongress*  för snart ett år sedan sa Gustav Fridolin: "Vi ska ha större fokus på att se till att miljöfrågorna kommer upp på dagordningen". Men under Aftonbladet/Inizios väljarbarometer som publiceras idag kan man läsa: "Karin Nelsson, opinionschef på Inizio, säger att MP inte äger någon fråga som väljarna tycker är viktig. I partiets profilfråga, miljön, tycker väljarna att Centerpartiet är minst lika bra." Detta samtidigt som partiet är nere i rekordlåga 2,5 procent i barometern.

*Citat från Gustav Fridolin vid samma kongress: "Nu ska jag jobba för att återuppbygga mitt förtroende". Det har gått "så där", kan man väl tycka... 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-20 16:20 #53 av: mangemani4

MPs framtid bör bestå utav ut ur riksdagen och aldrig återvända, för landets säkerhet och framtid och de bör även ta med sig C och S ut ur riksdagen.

To be a good soldier you must love the army. To be a good commander you must be able to order the death of the thing you love.

http://nostalgiminnen.fria.ifokus.se/discussions/57f19cd5ce12c43ad8000dd6-valkomna-till-nostalgiminnen?readstate=false

Anmäl
2017-04-28 08:56 #54 av: Carpinus

Om en månad väntar partikongress, och det skall bli intressant att se om partiledningen lyckas gjuta olja på vågorna där...

https://www.fokus.se/2017/04/vissnade-idealister/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-28 09:05 #55 av: Hayabusa

#54 Eller blir det (som tysken säger): "Öl ins Feuer gießen"

Översatt: Gjuta olja i elden 

Anmäl
2017-04-28 12:20 #56 av: kamera0710

Tror trots allt att det är KD som ligger mest risigt till bland de partier som sitter i riksdagen. Men vi får väl se vad gäller MP, de har ju åkt ut en gång tidigare (1991) efter att de kom in för första gången 1988.

Anmäl
2017-04-28 12:42 #57 av: Carpinus

Citat TT:  "Miljöpartiets ledning vill att klimatet ska stå i fokus på partikongressen. Men det finns också ett starkt tryck för en generösare flyktingpolitik."---

Känns som om MP-ledningens utspel om uppmjukade asylregler ligger väl i tid med den kommande kongressen...

#56 Behöver ju inte vara fråga om "endera eller" utan om "både ock". Skillnaden mellan partierna är kanske den att KD strider för att komma in i hetluften medan MP kämpar för att komma ur den?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-29 12:32 #58 av: gruvel

MP:s förslag nu om friår igen för att få in nya medborgare i jobb kan vara lite valfläsk, en behövlig röst på MP kan förhoppningsvis ge jobb sen. Frågan är hur realistiskt det är att gå in och ersätta personer med lång arbetsvana i sitt yrke.  

Anmäl
2017-04-29 14:05 #59 av: Hayabusa

#58 Väldigt orealistiskt, skulle jag tro.

Anmäl
2017-04-30 10:11 #60 av: kamera0710

#58/#59  När vi hade friår var det vad jag vet arbetsgivaren som avgjorde om friår skulle beviljas eller ej. Jag tycker det var utmärkt.

Anmäl
2017-04-30 10:15 #61 av: Hayabusa

#60 Hur det gjorts någon utvärdering på vad det gav, rent konkret?

Anmäl
2017-04-30 10:28 #62 av: kamera0710

#61 På själva arbetsmarknaden verkar det inte direkt ha haft några positiva effekter. Men vad gäller de med tunga jobb och liknande som kan få en paus i livet, och vilka effekter det kan ha på sjukvårdskostnader och liknande, verkar inga studier ha gjorts. Kanske är det bästa att vi jobbar tills vi klappar ihop i ekonomernas tunnelseende. 

http://www.ifau.se/globalassets/pdf/se/2005/r05-10.pdf

Annars tycker jag att Isabella Lövin uttrycker det väldigt klokt. 

"– BNP är inte den enda indikatorn som avgör om ett samhälle mår bra eller dåligt. Därför för vi för första gången in alternativa välfärdsmått i vårpropositionen. Sjuktalen är ett sådant mått. Det är ett steg mot en mer nyanserad bild av samhällsekonomiska vinster och kostnader.

Även om samhället står för de stora kostnaderna vid sjukskrivningar finns det också kostnader för företagen och därför måste de också bli medvetna och engagerade i frågan, anser Isabella Lövin. Men det handlar inte bara om kostnader, utan också om människors hälsa och välmående.

– Samtidigt har samhället definitivt inte råd att utbilda sjuksköterskor som några år senare blir utbrända. Det är fullständigt vansinnigt. Det är hög tid att vi samlar den kunskap och erfarenhet som finns i dag."

http://www.dn.se/ekonomi/isabella-lovin-mp-vill-vacka-liv-i-friaret/

Anmäl
2017-04-30 11:09 #63 av: Hayabusa

Så antagandet jag & signatur gruvel gjorde stämmer alltså.

Anmäl
2017-04-30 11:21 #64 av: kamera0710

#63 Om man ser det som orealistiskt att vidga vyerna från de ekonomiska modellernas värld, och det kan man självklart göra, stämmer det definitivt. Framför allt verkar ju inga hälsorelaterade studier ha gjorts, men det kanske inte är realistiskt att sätta upp sådana frågeställningar. Bättre att blunda och inte låtsas om dem.

Kanske saknar också Lövin verklighetskontakt när hon hävdar att samhället inte har råd att utbilda sjuksköterskor som sedan blir utbrända. Låt dem jobba tills de klappar i hop, om det är vad ekonomernas modeller rekommenderar. Att inte följa ekonomernas expertråd är orealistiskt.

Anmäl
2017-04-30 11:29 #65 av: Hayabusa

#64 Vilket inte är det ämne som jag & gruvel berörde, utan detta:

Från #58: "Frågan är hur realistiskt det är att gå in och ersätta personer med lång arbetsvana i sitt yrke.  "

Från #59: "Väldigt orealistiskt, skulle jag tro."

Anmäl
2017-04-30 11:33 #66 av: kamera0710

#65 Utgår från att arbetsgivaren har kompetens att avgöra om det är realistiskt att ta in en vikarie. Gör de en annan bedömning behövde de inte bevilja någon ledighet och ta in någon, som systemet med friår var utformat. 

Anmäl
2017-04-30 11:37 #67 av: Hayabusa

#66 Låter rimligt. Och visst - alla idéer är värda att testas, men som du själv skriver:

"På själva arbetsmarknaden verkar det inte direkt ha haft några positiva effekter."

Anmäl
2017-04-30 11:46 #68 av: kamera0710

#67 "På själva arbetsmarknaden verkar det inte direkt ha haft några positiva effekter."

Med tillägget att det finns en fysisk verklighet bortom ekonomin och arbetsmarknadens modeller, i form av sjukskrivningar pga stress, tunga lyft med mera. Många ekonomer verkar totalt vilse i pannkakan inför detta.

Läste för några veckor sedan klart boken Den ekonomiska människans fall, av läkaren Johan Frostegård. Han började ekonomistudier men hoppade av eftersom han såg den ekonomiska "vetenskapens" brist på verklighetskontakt.

Ur bokens förord (visserligen en bit från arbetsmarknadens frågor):

"I ämnet mikroteori studerades nationalekonomi utifrån individers beteende och utgångspunkten var att dessa är rationella och nyttomaximerande. Jag läste till och med en överkurs i makroekonomisk teori, men dimman lättade inte; jag hade svårt att förlika mig med teorierna som jag tyckte var uppenbart felaktiga. Talade inte all erfarenhet emot dem? Folk är ju ganska orationella!

Även i makroekonomisk teori - där man studerar nationalekonomi uppifrån och ner i form av entiteter som arbetslöshet, sysselsättning, statsskuld och så vidare - spelar tanken att marknader strävar mot jämvikt en central roll. Men visar inte erfarenheten att marknader inte alls behöver hamna i jämvikt?"

"Den medicinska vetenskapens tydliga förankring i empiri tilltalade mig, jämfört med de luftiga och tvivelaktiga teorier jag funnit i den nationalekonomiska."

Anmäl
2017-04-30 12:18 #69 av: Hayabusa

#68 Säkert. Jag känner till flera fall i min direkta närhet som drabbats av utbrändhet (och liknande symptom). Dock anser jag att den debatten och temat "Friår" inte nödvändigtvis har med varandra att göra. Frågar du mig, så behövs det mer än ett "Friår" för att undvika utbrändhet - dessutom är (väl?) syftet med "Friåret" att skapa fler arbetstillfälle.

Anmäl
2017-04-30 12:30 #70 av: kamera0710

#69 Själv anser jag att frågan om friår hänger ihop med frågor om utbrändhet med mera i allra högsta grad. Har en del bekanta med slitiga städjobb och liknande som var väldigt glada att ta en paus, de flesta nöjde sig med några månader eller så.

Kan inte påminna mig att någon sagt att friåret i första hand skulle skapa fler arbetstillfällen. Hittar inte heller något om detta när jag googlar, men du kanske kan källhänvisa till något exempel? 

Argumenten handlade väl snarare om det jag tar upp i första stycket. 

Anmäl
2017-04-30 12:54 #71 av: Hayabusa

#70 Saxat från Wikipedia:

"Syftet med reformen var att ge yrkesverksamma personer en paus samtidigt som långtidsarbetslösa och personer med svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden skulle få prova på arbetslivet."

Notera också att jag i #69 skrev: (väl?) = frågeställning.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.