Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Politiska partier

Vilka tycker du ska bilda regering vid valet 2018?

2016-08-28 18:39 #0 av: Vanja

Om du fick välja själv, helt oberoende av vad som kan ske eller vad som inte kan ske. Oftast så röstar man ju på det parti som man vill ska styra ensam, men så går det ju inte till. 

Så vilka partier skulle du vilja se samarbeta? 

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2016-08-28 18:46 #1 av: Linn Is The New

Sverigedemokraterna tillsammans med kristdemokraterna. 

Anmäl
2016-08-29 00:09 #2 av: Tjeja

V+SD hade varit en intressant kombination tycker jag! Två extremerna som kanske balanserar ut varandra? 🤔😁 Liksom istället för en bred röra av verklighetsfrånvända politiker som fostrats och utbildats till just politiker och aldrig haft någon riktig erfarenhet av vanligt folks vardag.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-08-29 01:46 #3 av: Vanja

#2 Intressant! Tror dock inte att det skulle fungera i praktiken men i teorin blir de riktigt intressant.

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2016-08-29 06:25 #4 av: kamera0710

#2 Tror att svetsaren Löfven har ganska bra erfarenhet av vanligt folks vardag. Hans företrädare på statsministerposten är väl mer av broiler.

Anmäl
2016-08-29 06:30 #5 av: kamera0710

Efter omständigheterna föredrar jag en S+V+MP-regering.

Anmäl
2016-08-29 06:38 #6 av: kamera0710

#1 Kanske kunde bli intressant med en sådan regering i ett av världens mest sekulariserade länder. Tänk bara, ett parti som går hand i hand med islamisterna och vill ge en religion en särställning (SD). Och ett parti som bildades för att kristendomen allt mer fått stryka på foten och som nätt och jämnt klarar sig över riksdagsspärren. KD förespråkar ju dock en religiöst neutral stat numera.

Det skulle vara mest intressant att se vad som händer med exempelvis skolan om dessa partier regerade. Från båda partier poppar det ju emellanåt upp flumtankar om att bibelns skapelseberättelse ska ges samma tyngd som Darwins lära i svenska skolor och att eleverna själva ska få välja vad de vill tro. Låter lika vettigt som att påstå att jorden kan vara platt lika väl som rund.

Anmäl
2016-08-29 06:41 #7 av: Tjeja

#3 Eller hur? Har ju ingen förhoppning oöm att något sådant skulle ske i verkligheten egentligen och gjorde det det ändå skulle det nog bli svårt för dem och kaos på vissa plan. Men fokuserade dem på att skapa ett fungerande sammarbete tror jag att de skulle kunna skapa bra förändringar på områden som inte handlar om just invandringen i sig.

För det är ju mycket så det ser ut här ute i verkligheten. Att även vanligt folk som inte tillhör den välbärgade eliten lever också i skilda världar men har gemensamma nämnare i vård, omsorg, skola, säkerhet och samhällsstruktur. Där lever vanligt folk i vanlig vardag med hopplösa situationer att lösa hela tiden.

Tror även att ett sådant sammarbete (t o m om det var påtvingat) skulle kunna minska polariseringen bland svenskar invandrare. Eftersom de skulle bli tvungna att fokusera på de verkliga problemen i samhället och göra gemensam sak där istället för att skylla på varandra.

Tja men jag är nog en drömmande romantiker. Men det är i a f vad jag skulle vilja se hellre än något S eller M styre eller ens sammarbete. De skulle bara fortsätta bedriva sin verklighets från vända politik. För ingen av deras riksdagsfolk har någon verklighetsuppfattning som stämmer med vanligt folks upplevelser av vardagen.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-08-29 08:40 #8 av: [Nomen Nescio]

Förmodar att en mittenkoalition över blockgränserna kan vara ett möjligt alternativ, d.v.s. S+L+C. Visserligen verkar Centerns partiledare ha ärvt sin företrädares nedlåtande attityd mot sossarna, men när det kommer till kritan kanske det låter annorlunda? Fast det är inte en regering jag själv drömmer om. Helst hade jag sett en stark socialdemokratisk regering av "den gamla sorten", men tiderna och omvärlden har förändrats sedan dess, och så även socialdemokratiska politiker.


Anmäl
2016-08-29 08:54 #9 av: landsbygdsbo

Det är väl ganska enkelt att svara på.

Antingen det parti som får egen majoritet eller en konstellation av partier som tillsammans har majoritet i riksdagen.

Anmäl
2016-08-29 11:31 #10 av: gruvel

Oavsett vad man tycker kommer nog DÖ (Decemberöverenskommelsen) - om än på papperet utrangerad - att i praktiken gälla fram till åtm. 2022. En rödgrön regering med riksdagsminoritet bakom sig fortsätter som vanligt med sin politik och budget med ibland små korrigeringar från resterna av Alliansen. Det nya partiet Borgerlig Framtid kan komma in i riksdagen med knapp marginal. 

Vanja kryddar sajten bra med hennes olika frågeställningar! Här gäller det ju eget önsketänkande/förhoppningar. Men jag slirade visst  snett och över på vad som syns realism.

Anmäl
2016-08-29 20:01 #11 av: Zepp

Tycker att V+FI+KD+SD+MP vore en ny och annorlunda regeringskonstelation!

Inte för att jag tror de skulle kunna komma överens om något regeringsprogram.. utan mer för att de fick förhandla med olika inriktningar.. bli tvugna att lära sig göra kompromisser!

Jisses hur svårt kan det vara.. det finns ett land att sköta/styra.. i detta land finns det en hel massa olika åsikter, behov att tillfredställa, och förhoppningsvis en framtid att utforma.

Och då har vi inte ens nämt att alla blir tvungna att ta hänsyn till att omvärlden förändras hela tid!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-08-29 20:12 #12 av: Hayabusa

Originalet låter bra mycket bättre.

Anmäl
2016-08-29 21:26 #13 av: Zepp

Pratar vi politik och val så tycker jag denna är bra mycket bättre.. dels så är det svensk kultur!

https://www.youtube.com/watch?v=fBQN_jTkH-8

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-08-30 05:55 #14 av: kamera0710

#12 Där har vi uppenbarligen olika smak. 

Anmäl
2016-08-30 06:24 #15 av: hankans91

Om de nu hade kunnat samsas med varandra hade Socialdemokraterna och moderaterna varit det mest idealiska. Två olikheter som möts på halvavägen men det kommer givetvis inte att ske.

Anmäl
2016-08-30 13:59 #16 av: [helga21]

zepp Varför tycker du att M och S ska slippa kompromissa? De är de största partierna och kör över alla andra så lite ödmjukhet från deras sisa skulle kanske inte skada.

Anmäl
2016-08-30 19:18 #17 av: Zepp

Mnjae.. nog anser jag att det mest regeringsdugliga vore S+M!

Utan min tanke var snarare att de andra skulle få lära sig att kompromissa, för landets bästa!

Nackdelen med S+M är.. tråkigt, tråkigt, vi vet vad vi får, dvs detsamma som vi fått sedan 40-talet!

Det blir rätt utslätade kompromisser, rätt liten förändring.

Troligen lär SD vinna fler röster.. från bägge partierna?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-04-17 11:11 #18 av: Carpinus

Vi närmar oss nästa val allt mer, och positioneringarna klarnar väl efter hand.

Socialdemokraterna kommer knappast att kunna räkna med ett tillräckligt mandatunderlag i en fortsatt samverkan med Miljöpartiet och stöd från Vänsterpartiet som valplattform inför 2018. 

Hoppet ligger då i att försöka fria till något alliansparti inför nästa val, kanske Centerpartiet, trots att partiledaren Annie L. har för vana att vara kritisk mot sossarna. Men det räcker inte med bara ett borgerligt parti, och då är Liberalerna väl de enda som räknas. I scenariot med en mittallians är dock en förutsättning att Vänsterpartiets inflytande försvagas. Kan bli så att Vänsterpartiet och MP (i mån av att de senare hänger kvar) går i opposition, dock knappast i förening. På andra kanten blir då M, KD (?) och SD kvar, endera som ett regeringsalternativ (mindre troligt) eller som en ärendebaserad kraftfull opposition.

Hur är samverkanslusten i Alliansen då? Ja, den inbördes relationen verkar inte särskilt god, och SD kommer knappast att få chansen att ingå i en regering, så då återstår för Alliansen att hoppas på SD:s parlamentariska stöd genom köpslagande.

(Det som kan ställa begreppen på ända är någon form av internationell/nationell kris som gör att det kan finnas skäl att bilda en krisministär där såväl moderaterna som sossarna ingår, men det är väl en hypotes i nuläget.)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-17 11:41 #19 av: kamera0710

#18 Blir också intressant att se om det blir stora svängningar efter valet. Minns väl valet -94, när alla pratade om att S och dåvarande FP kommer att samarbeta efter valet. Ett så veligt parti som centern däremot lät uteslutet för sossarna. När valet väl var över var en av de första sakerna vi fick höra att s-ledaren haft ett "konstruktivt samtal" med c-ledaren. Därefter inleddes fyra års nära samarbete.

När nytt val närmade sig betonade c mest att detta samarbete var avslutat.

Jag känner mig beredd på i stort sett vad som helst, med alla tvära kast som varit.

Anmäl
2017-04-17 12:19 #20 av: Sjuttan

#5. Instämmer! Bevare mig för SD!

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting". Oscar Wilde.
Anmäl
2017-04-17 14:16 #21 av: Linn Is The New

Sd, bara sd

Anmäl
2017-04-17 15:01 #22 av: lordgortor

Äsch, SD  är ett slashasparti! Ingen ordning.  Det itressanta är om MP åker ut ur riksdagen, hur blir mandatfördelningen? Även kd är ett halvskumt parti, kvar blir bara de traditionella "gamla" partierna som borde bilda en samlingsregering. Sedan är det naturligtvis bara en from förhoppning att hela riksdagen borde moderniseras vad beträffar politikernas gräddfiler som t ex deras pensioner mm.

Anmäl
2017-04-17 17:51 #23 av: Sjuttan

#21. Berätta gärna varför.

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting". Oscar Wilde.
Anmäl
2017-04-17 20:17 #24 av: Linn Is The New

#23 Ska inte behöva berätta det.. Men lets go

They got IQ

Anmäl
2017-04-17 21:02 #25 av: mangemani4

håller med Linn. iq och sunt förnuft, det är något som de andra partierna helt saknar som vi också fått bevis på, men som SD har gott om.

To be a good soldier you must love the army. To be a good commander you must be able to order the death of the thing you love.

http://nostalgiminnen.fria.ifokus.se/discussions/57f19cd5ce12c43ad8000dd6-valkomna-till-nostalgiminnen?readstate=false

Anmäl
2017-04-17 21:21 #26 av: memoirsofaclone

Osäkert om jag hade velat se något av dem, men när jag gjorde nåt såntdär valtest så blev jag 80% SD och 20% V, dock verkar det vara en omöjlig kombination. Egentligen gillar jag faktiskt inte partierna, men det är väl det närmaste man kan komma för det som riksdagen saknar, nämligen ett vänsterkonservativt parti. Synd att V prioriterar så mkt annat framför den ekonomiska klassfrågan. 

Anmäl
2017-04-17 22:33 #27 av: Sjuttan

Ja inte säger det mycket, men tack i alla fall.

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting". Oscar Wilde.
Anmäl
2017-10-22 17:41 #28 av: Carpinus

Statsvetataren Johan Hinnfors analyserar regeringsalternativ:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fem-regeringsalternativ-till-valet

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-22 17:52 #29 av: Hayabusa

#28 Vad ska man tro? Personligen har jag ingen aning om hur det ska gå, men magkänslan säger: "Käbbel".

Anmäl
2017-10-22 18:13 #30 av: Carpinus

S+V+MP+Fi,

känns inte längre som nån utopi...Förskräckt

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-22 18:46 #31 av: Hayabusa

#30 Snarare som en mardröm Arg 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.