Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Invandring och integration

Invandringsrelaterad kriminalitet?

2017-04-18 08:38 #0 av: Carpinus

Den välkände journalisten, samhällsdebattören med mera Thomas Gür skriver i en gästkrönika idag i GP om nya typer av för landet artfrämmande kriminalitet som han anser kommit utifrån med invandring, och inför vilken samhället intagit en passiv eller förnekande ståndpunkt, något som i sin tur lett till ökad främlingsfientlighet.
De olika brottstyperna är enligt Gür:

"*Hedersförtryck, hedersvåld och hedersmord
*Organiserat och planlagt våld mot räddningspersonal
*Klanbaserad eller släktbandsbaserad kriminalitet och rättsskipning
*Gruppbaserat sexuellt våld på offentlig plats mot flickor och kvinnor
* Gruppvåldtäkter av pojkar eller unga män
"

Gür skriver bland annat:
"Förnekarnas och de förringandes roll har varit att tillhandahålla argument för de beslutsfattare och ansvariga politiker som inte behövt ta till sig det obekväma budskap som dessa helt nya brottstyper förmedlar: att Sverige med invandringen och utan att reflektera över skeendet, också fått brottstyper som antingen aldrig har förekommit i vårt land eller inte har varit synliga på kanske 800 år."---

"Den svenska politiska elitens yrvakenhet inför och motvilja att förstå betydelsen av dessa nya brott - inte på grund av omfattning och storlek, men på grundval av deras radikala utmanande av den allmänna moralen och rättsmedvetandet – har lett till ett sökande av andra politiska krafter som vill ta itu med problemen, men även lämnat fältet fritt för krafter som haft främlingsfientliga eller rasistiska agendor."---

Gür avslutar sin krönika, som lär väcka debatt, att det "rör sig om företeelser som direkt utmanar de normer, umgängesformer, seder och traditioner som etablerats sedan länge i vårt land. De förekommer visserligen inte i så stor omfattning, men deras skadliga effekter på samhällsmoralen och samhällskontraktet är väl så stora, eftersom de är helt nya och ofta ”obegripliga”. Det är dags att komma ifrån yrvakenheten och inse vikten av att bekämpa dem i deras linda.
Man krossar ormens huvud, medan den är liten, lyder ett turkiskt ordspråk."

http://www.gp.se/ledare/nya-brott-1.4233102

Har Gür rätt eller fel?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-18 11:24 #1 av: eskils

Gür har rätt. Man kan ju hoppas att hans krönika väcker en seriös debatt.

Han ingår också i redaktionen på Axess Magasin.

Ur en ledare där av PJ Anders Linder, med rubriken Förödande flathet:

"Även polisen är ett flathetens offer. Enskilda poliser gör vad de kan, men ängsliga chefer och fega politiska uppdragsgivare har skapat en situation där allmänhetens förtroende prövas hårt och fridstörare och brottslingar kan flytta fram positionerna. Tänk Reva, tänk den orimliga segheten inför utrymningen av ockuperad mark i Malmö, tänk upploppet i Rinkeby nyligen, där en stor styrka fick ordern att avvakta en bit bort medan butiker och bilar vandaliserades.

Lägg till detta tamheten hos åklagare, domstolar och ytterst hos riksdagens politiker, som varken ser till att regelverket är tillräckligt vasst eller att det finns de resurser som krävs för att rättssystemet ska fungera. Inte minst i synen på unga förövare lever man kvar i en Anderssonskans Kalle-värld, där ingen minderårig begår överlagda brott eller används av äldre som ostraffbar mulåsna för knark och vapen. Straffriheten för förövare under 15 år, ”ungdomsvården” och de stora straffrabatterna, som gäller även myndiga men unga brottslingar behöver omprövas och med stor säkerhet förändras. Att möta unga brottslingar med snabba, tydliga och kännbara påföljder är så oändligt mycket bättre för samhällslugnet, tilltron till rättssamhället – och ungdomarna själva – än halvhjärtade reaktioner som möts med likgiltighet, förakt och fortsatt kriminalitet."


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.