Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Invandring och integration

Utreds för våldtäkt mot minderårig på HVB-hem

2017-09-08 16:39 #0 av: [Carpinus]1

Ännu en kvinna anställd på ett HVB-hem för ensamkommande barn och unga misstänks ha haft sex med en minderårig på boendet, vilket rubriceras som våldtäkt mot barn. Kvinnan är avstängd från sin tjänst och utredning pågår.

Källa

Några liknande fall, av vilka några tidigare har omnämnts i andra trådar:

"Polisanmälan: chef på flyktingboende tvingade pojkar till sex" (Detta var upprinnelsen på det som senare blev det s.k. sommarstugemordet.)

"Inledde förhållande med asylsökande"

"Kvinnor anklagade för sexövergrepp" (Danmark)

"Kvinna på HVB-hem misstänks ha utnyttjat pojkar sexuellt"

"Här ger personalen den minderårige en lapdance"

"Jag står inte ut"

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-08 21:15 #1 av: [memoirsofaclone]

Man kan ju undra vad det är för typ av personer som jobbar med sånt här, kvinnliga motsvarigheten till männen som åker till thailand?

Anmäl
2017-09-10 06:38 #2 av: Martin

#1 Jag tror - helt utan att veta utan bara min gissning/uppfattning - att man inte skall likställa dem med männen som åker till Thailand (om vi med det syftar på "sexturismen"). Där är det - min uppfattning - män som åker till Thailand för att köpa prostituerade, inte sällan barn eller unga men även vuxna. Det är lite som Gambia dit kvinnor reser (i samma syfte men oftast inte barn som utsätts utan ungdomar och äldre) även om det inte uppmärksammas lika mycket,  och oftare kallas romanser och kärlek än när männen åker till Thailand.

Det är såklart dock inget som bara sker i Thailand - vi måste vara öppna för att det sker i Sverige också.

Dock tror jag mer att vi skall likställa det med män som har utnyttjar pojkar och flickor sexuellt för att det finns någon form av beroendeställning. Idrottsledare, lärare, mentor, assistent eller annat. Och precis som i ovan fall, och i en del av dessa fallen så är det dessutom frivilligt från den unga, även oaktat beroendeställning. Det vi då måste komma ihåg är att ansvaret ligger på den vuxna och är man under 15 år så är det inte lagligt. 

Sen vet vi erfarenhetsmässigt att med ensamkommande är där ett problem med åldersbestämningen. En som officeillt är 13 eller 14 kan mycket väl vara 16 eller 17. Eller för all del 12. Att som anställd på ett hem ha sex med dem även om de skulle vara över 15 är förvisso lika fel, men då inte våldtäkt mot barn vilket är en stor skillnad rent juridiskt.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-09-10 07:55 #3 av: [Carpinus]1

#2 Fast angående åldersbestämningen så är ju en ofta använd förklaring bland sådana som förgriper sig på minderåriga är att man inte visste att offret var så ung, eftersom han/hon såg äldre ut. Men som anställd eller boendeansvarig har man en åldersuppgift på klienten, och även om denna ser äldre ut så har man  åldersuppgiften att förhålla sig. Så länge någon inte fått sin ålder korrigerad genom prover så är det den uppgivna åldern som gäller, man kan ju inte ha dubbel bokföring - en för efter vilken ålder man är placerad som boende och en annan för hur gammal man upplevs vara? 

Det är ju så det t.ex. fungerat i rättegångar, där personer dömts som minderåriga, fast de misstänkts vara äldre. I det uppmärksammade (även på PiF) gruppvåldtäktsfallet på Fåfängan i Stockholm uppgav sig våldtäktsmännen vara yngre än de senare visat sig vara. En av dem dömdes som 16-åring, och när det senare framkom att han snarare var 20 så stod domen fast, eftersom det enligt HD inte finns utrymme i lagtexten att riva upp domen. Då borde motsvarande gälla offrets ålder, och då tolkar jag det som om någon begår en sexuell en handling mot någon som man fått uppgift om är 14 år men som man tror är 18 och döms för sex med minderårig så skall den lägre åldersuppgiften i lagens mening gälla och stå fast även om det senare bekräftas att den utsatta varit äldre än tidigare uppgivits.

Sedan är det även som du säger ett brott, både juridiskt (?) som moraliskt, att utnyttja någon i beroendeställning - oavsett ålder.

Edit

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-10 22:25 #4 av: [memoirsofaclone]

#2 Ja, dina jämförelser var nog bättre. 

Anmäl
2017-09-12 08:51 #5 av: [Carpinus]1

Ann Heberlein, som väl numera får betecknas som moderatpolitiker, har vid ett flertal tillfällen uppmärksammat övergrepp mot ensamkommande "pojkar" och säger sig ha mött "starka reaktioner, av hat, avståndstagande och vrede" – mot sig själv. Efter det senaste fallet återkommer hon i ämnet och frågar sig bland annat:

"Hur kunde övergreppen på svenska barnhem och i katolska kyrkan pågå i decennier utan att någon reagerade, ingrep, protesterade? Varför lyssnade ingen på de barn som försökte berätta? Någon måste väl ändå ha sett vad som pågick – andra anställda på barnhemmen och skolorna? Släktingar till de omhändertagna barnen? Grannar till fosterfamiljer? Församlingsmedlemmar? Svaret stavas ”tystnadens kultur”. När katolska teologer försöker förstå hur de omfattande övergreppen utförda av katolska präster kunde fortgå använder man sig av just detta begrepp: Tystnadens kultur."---

"Låt oss inte upprepa misstaget att uppmuntra och odla tystnadens kultur. Den gagnar ingen. I tystnaden bereds utrymme för maktmissbruk och övergrepp – och det är de utan makt, de som är svaga som får betala priset för vår feghet, rädsla och tystnad. Miljöer med en tydlig obalans i makt – mellan vuxen och barn, vårdare och patient – erbjuder tyvärr möjlighet för maktmissbruk. De allra flesta präster, fosterhemsföräldrar och HVB-anställda sköter sina uppdrag och uppgifter till punkt och pricka, har en god moralisk kompass och iakttar noga de gränser som måste finnas mellan den som vårdar och den som blir vårdad. Tyvärr finns det exempel på motsatsen, på präster, fosterhemsföräldrar och HVB-anställda som har tappat sin moraliska kompass och som utnyttjar sin makt till att skada de maktlösa. Det får inte tystas ned."

https://ledarsidorna.se/2017/09/overgrepp-pa-hvb-hem-tystas-fortfarande-ner/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-23 09:29 #6 av: [Carpinus]1

Inte bara kvinnor...

"Vittnen slår larm: Flyktingbarn tvingas in i sex-, drog- och spritfester på flera HVB-hem i Malmö. Utslagna unga flickor har enligt anmälan fotograferats under gruppvåldtäkter. Malmö stad har akutflyttat alla sina barn och polisanmält. Barn från andra kommuner bor hittills kvar. Det anmälda vårdbolaget kallar anmälan grundlös."---

https://www.sydsvenskan.se/2017-09-23/larmet-gruppvaldtakter-och-drogmissbruk-pa-flera-hvb-hem-i-malmo-barn-akutflyttas

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-24 07:04 #7 av: [Carpinus]1

#6 Till skillnad från ovanstående källa (prenumerationslåst) skriver andra källor att det inte rör sig om flickor utan pojkar, och det framgår inte kön på vårdarna. 

"Anmälan har gjorts anonymt, men bedömdes så trovärdigt att socialförvaltningen i Malmö omedelbart flyttade de sju barn som kommunen placerat i två av de tre utpekade HVB-hemmen. Det rör sig om ensamkommande pojkar under 18 år.

Ekot har inte fått tag på vårdgivarna bakom de två HVB-hemmen, men Joonas Terje, enhetschef vid IVO:s avdelning Syd, säger att vårdgivarnas uppfattning är att påståendena är grundlösa, men att de ändå ska göra en intern utredning."---

SR

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-24 08:02 #8 av: Martin

#7 Egentligen är det oväsentligt, för det är lika illa och allvarligt.

Men som med allt där det finns stora mörkertal är det såklart bra med saker som lyfts och kommer upp i ljuset, så att man kan börja ta tag i det. Det finns ju en kampanj för att skydda cyklister, "Syns du inte finns du inte". Lite så är det med allt som sker i det dolda, man fokuserar inte på det, man prioriterar det inte och man jobbar inte med det. Rent krasst, ser man det inte eller om man inte har koll på att något händer så ser man det kanske inte som ett problem som man måste försöka komma till rätta med.

Så oavsett om det är tjejer eller killar som begår brotten eller utsätts för brotten så är det ju viktigt att man belyser att det sker brott i den här miljön där de boende redan är i en utsatt position. Och att det bör vi jobba med, på olika sätt. Det brottsliga är såklart polisens uppgift men mycket av det förebyggande jobbet ligger på andra aktörer än polis.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-09-24 08:13 #9 av: [Carpinus]1

#7 Helt sant - det är lika illa, oavsett utövare! Men tråden initierades av en problematik som det sällan tala(t) s om, kvinnor som utnyttjar beroendeställningen hos unga ensamkommare. Att de plötsligt verkar vara i flertal kan ju bero på det enkla faktum att det är en så stor majoritet av manligt kön bland de ensamkommande. (Därmed inte sagt att det inte finns män som utnyttjar killarna också, men den trafiken kanske sker mer på annat håll.)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-24 08:27 #10 av: Martin

Ja, och i det perspektivet är det ju onekligen bra att det belyses!

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-12-04 12:38 #11 av: [Carpinus]1

Ytterligare ett fall är nu under utredning:

"En kvinna som bland annat jobbar som nämndeman har polisanmälts för våldtäkt.
Det efter att kvinnan ska ha haft ett sexuellt förhållande med en ensamkommande pojke på ett boende, skriver GP.

Det aktuella förhållandet ska ha pågått under hösten på ett boende för ensamkommande i Västsverige. Träffarna mellan kvinnan och den ensamkommande ska ha skett under en dryg månad och utspelat sig i kvinnans hem, enligt Göteborgs-Posten."---

https://www.expressen.se/gt/namndeman-anmald-for-valdtakt-pa-ensamkommande/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-04 16:42 #12 av: VeilofElysium

Tyvärr inget som tillhör ovanligheten En Arg Blatte har talat om dessa batikhäxor i ett par videos bla. 

Anmäl
2017-12-11 07:56 #13 av: [Carpinus]1

Flertalet ensamkommande möts givetvis av trygga boenden och schyst personal, men tyvärr riskerar nog en del att mer eller mindre hamna ur askan i elden, enligt vad SR rapporterar idag:

"Ensamkommande barn som försvinner från sina boenden hamnar många gånger i kriminalitet eller prostitution, enligt en rapport från barnombudsmannen, BO.
– De beskriver hur man kommer på flykt till Sverige, man bär med sej erfarenheter av krig, terror, hot, våld. Sedan hamnar man i ett boende i Sverige och där möter en del av de här barnen hot, våld och övergrepp och det gör att man avviker i den här situationen, säger utredningschef Anna-Karin Hildingson Boqvist vid barnombudsmannen."---

 "Totalt har över 1700 ensamkommande barn försvunnit de senaste tre åren. Enligt rapporten, som tagits fram på uppdrag av regeringen, är orsakerna bland annat att de diskrimineras och utsätts för övergrepp på olika sätt."---

"– De här barnen säger att det finns ingen annan utväg, det går inte att bo kvar i de här boendena, där man till exempel utsätts för sexuella trakasserier av en person som är satt att vara den personen som ska ta hand om dig och som ska skydda dig och ge dig omsorg."---

Källa

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-28 13:22 #14 av: [Carpinus]1

#2 Se även

https://politik.ifokus.se/discussions/5a4375e8ce12c405e6001129-kvinnor-koper-karlek-i-gambia?discussions-1

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-21 08:57 #15 av: [Carpinus]1

Fler händer i syltburkarna:

"Tre ur personalen vid kommunens HVB-hem i Örnsköldsvik ska ha inlett varsitt förhållande med tre ensamkommande pojkar, uppger Allehanda.se.
Det var någon gång under förra året som tre kvinnor i personalen påbörjade en nära relation med ensamkommande pojkar på HVB-hem(hem för vård eller boende) i Örnsköldsvik, skriver Allehanda.se. I november avslöjades det, kvinnorna sa upp sig och en intern utredning påbörjades. I december kopplades även polisen in."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/hvb-personal-hade-intim-relation-med-ensamkommande

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-25 10:51 #16 av: [Carpinus]1

Mer om Örnsköldsviksfallet, se länk. Samtidigt är ett annat fall under upprullning i Sydsverige, men det har inte nått rubrikerna - ännu?

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/hvb-anstallda-inledde-relationer-med-ensamkommande-granslost/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-02-01 10:54 #17 av: [Carpinus]1

#16 Sydsverigeärendet - ensamkommande hemplockad från HVB-hem:

"Att ensamkommande ska få stanna blir ibland ett självändamål. I ett tragiskt fall i Blekinge tingsrätt drog sig en kvinna med en ensamkommande ung man inneboende att polisanmäla hans övergrepp mot hennes 12-åriga dotter av rädsla att han skulle skickas tillbaka till sitt hemland."---

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/tror-vi-att-bara-sverige-ar-ett-land-vart-att-leva-i-20486

Edit

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-02-01 11:16 #18 av: Hayabusa

#17 Men va´ fan!!!

Anmäl
2018-02-01 11:19 #19 av: [Carpinus]1

#18 Ja... Ledsen

https://www.youtube.com/watch?v=VKkQg30Eubs

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-02-01 11:27 #20 av: Hayabusa

#19 Sjukt! Det blir fan inget handhjärta från mig i det fallet. Idiot till kvinna.

Anmäl
2018-04-19 08:15 #21 av: Göstage

Ännu ett misstänkt fall, den här gången i Jämtland.

"En kvinnlig anställd på ett HVB-hem i länet misstänks ha haft en sexuell relation med en av ungdomarna på boendet.
Misstankarna gäller att det handlat om sex mot någon form av betalning.
Det är innebörden av en lex Sarah-anmälan som den berörda kommunen lämnat in till Inspektionen för vård och omsorg.
Men enligt anmälan saknas konkreta bevis."

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-02 09:55 #22 av: Göstage

Stefan Lindquist, asylaktivist och distriktsordförande för Vänstern i Svenska kyrkan i Härnösand har polisanmält ett tiotal aktivister i Facebook-gruppen ”Stoppa utvisningarna till Afghanistan nu!” för sexuella övergrepp och utnyttjande av ensamkommande.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10212235228906421&id=1548575880

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-02 19:08 #23 av: Göstage

#22 För en vecka sedan snappade Expressen och Aftonbladet på sedvanligt kvällstidningsmanér upp att Stefan Lindquist "hyllades" på Facebook när han skrev sådant de ville höra.  Men den här nyheten verkar ha gått dem förbi...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-02 19:25 #24 av: Hayabusa

#22 Är inte ett dugg förvånad...

Anmäl
2018-12-05 12:10 #25 av: Göstage

Nytt övergrepp.

"Pojken bodde på ett HVB-hem för ensamkommande. Kvinnan tillhörde en i personalen – och var runt 30 år äldre.
Nu döms hon till fängelse efter att de upprepade gånger haft sex – första gången de skedde var när pojken hjälpte henne att bära hem en massagebänk."--- 

GP betalsida

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-05 12:17 #26 av: Hayabusa

#25 Vidrigt!

Anmäl
2019-01-12 08:15 #27 av: Göstage

#25 Mer om fallet med S-politikern och flyktingpojken:

https://www.expressen.se/gt/s-politikern-sexutnyttjade-flyktingpojke-pa-hvb-hem/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.