Annons:
Etikettvård-och-omsorg
Läst 582 ggr
kamera0710
1/23/20, 12:31 PM

Vårdbehov och -efterfrågan samma sak?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Liberalen Fredrik Segerfeldt twittrade för några veckor sedan om att han trodde att behov och efterfrågan är samma sak och fick ett intressant svar.

Kommer att tänka på en kolumn av läkaren PC Jersild där han bland annat skrev:

"EFTERFRÅGAN SAKNAR TAK. Det finns en betydande diskrepans mellan efterfrågan på vård och det verkliga behovet. Ökar utbudet av vård tycks också efterfrågan öka, i stället för att "marknaden" mättas. En helt efterfrågestyrd vård kan därför råka i sken. Fri etablering av specialister som i praktiken försörjs av skattemedel saknar därför naturliga bromsar, särskilt om man börjar få ett läkaröverskott. Ett husläkarsystem utan remiss-tvång kan också elda på efterfrågan."

Annons:
[Hayabusa]
1/23/20, 1:39 PM
#1

Efterfråga kan synliggöra ett icke tidigare uppmärksammat behov. Exempelvis förlossningsskador.

kamera0710
1/24/20, 5:44 AM
#2

#1 Kanske är det så, men bör en patient som har influensa få antibiotika om han efterfrågar det? Min åsikt är nej. Främst eftersom det är stora problem med multiresistenta mikroorganismer pga hög antibiotikaanvändning.

Själv jobbade jag några år med en äldre herre som var helt övertygad om att han hade cancer och att läkarna ljög när de sade att han inte hade det. Borde en sådan person få cancerbehandling ändå? Jag tycker inte det.

[Hayabusa]
1/24/20, 6:49 AM
#3

#2 Det är vårdpersonalens uppgift att göra en korrekt analys och ställa diagnos samt, om så är fallet, utföra lämplig åtgärd. 

I vår region, samt flera andra, efterfrågar vi fler blodgivare eftersom det finns ett behov av blod. Med andra ord - efterfrågan & behov kan absolut gå hand-i-hand.

kamera0710
1/26/20, 8:43 AM
#4

#3 En patient skulle ju kunna efterfråga nytt blod utan att ha behov av det. Men man får ju hoppas att så inte sker, med tanke på att blod ibland är en bristvara.

[Hayabusa]
1/26/20, 9:43 AM
#5

#4 En patient (eller vem som helst, faktiskt) kan absolut efterfråga både det ena och det andra, men det innebär inte att vederbörande får sin önskan uppfylld. Tro mig - vi delar inte ut blod till höger & vänster, till den som så önskar. Vampyrer undantaget, givetvis… :)

Men, med det sagt - det finns saker & ting som efterfrågas och som faktiskt borde åtgärdas eftersom det finns ett konkret behov. 

För övrigt kan jag berätta att blod alldeles för ofta är en bristvara - inte enbart ibland.  Så, är du inte redan idag givare så rekommenderar jag att du snarast gör ett besök på närmaste blodcentral.

kamera0710
1/26/20, 10:50 AM
#6

#5 Nej, tack och lov delas inte blod ut till höger och vänster. Sedan må somliga liberaler se detta som top-downideologi, men jag anser att läkarnas bedömning ska väga tyngre.

Annons:
[Hayabusa]
1/26/20, 11:15 AM
#7

#6 Så länge det inte kolliderar med "Rätt Värdegrund"…

LBB
1/26/20, 7:15 PM
#8

#6 De tjänster som ska betalas av allmänna medel ska naturligtvis beslutas av representanter från det allmänna.  Vill sedan någon på egen risk och egen kostnad låta utföra diverse operationer/behandlingar må det vara enskilds ensak. Vad vi bör ha är en gemensam finansiering av normal vård o omsorg via skattsedeln men sedan kan och bör de som har hand om kassan lägga ut arbetet på den part som lämnar mest pang för pengarna. Privat eller landstingsaktör

kamera0710
1/27/20, 5:59 AM
#9

#7 Då kanske det är bäst att rådgöra med Livets Ord-Ebba, hon älskar ju att snacka om behovet av värdegrund.

[Hayabusa]
1/27/20, 8:42 AM
#10

#9❤️

kamera0710
2/4/20, 6:06 AM
#11

Tankar från Expressens ledarsida, om moderaten Iréne Svenonius och sjukvården. Detta kan nog också ses som top-downideologi för sanna liberaler. 

"Men det mest häpnadsväckande med Svenonius utspel är köpopulismen - kravet på att alla vårdköer ska bort. Ingenting ska alltså prioriteras? Köer för hypokondriker, som fruktar att varje ny prick på huden är cancer, är lika oacceptabla som lång väntan för dem som de facto har cancer och väntar på en operation?

Det är helt oseriöst.

Dessutom lever vi i en tid då nya tillstånd ständigt sjukförklaras. Ibland är rentav politiska reformer sjukdomsalstrande.

Skollagens kategoriska rätt till särskilt stöd i skolan, parad med resursbrist och krävande föräldrar, har till exempel lett till växande efterfrågan på diagnoser, som dyskalkyli, ”nummerblindhet”.

I Stockholm har dyskalkyliremisserna till regionens egen klinik, Logopedkliniken, ökat med mer än 1 000 procent sedan 2004. Eftersom utredandet - trots stor osäkerhet kring diagnosticering och behandling - ingår i vårdgarantin, har föräldrar rätt att gå vidare till en privat klinik om Logopedkliniken inte hinner med.

Iréne Svenonius kan väl inte på allvar mena är det lika viktigt att lägga resurser på att få bort köerna här som inom cancervården?

Vårdresurserna är ändliga. De kan användas mer eller mindre effektivt, men prioriteringar är oundvikliga."

https://www.expressen.se/ledare/vilken-hejdlos-vardpopulism/

[Hayabusa]
2/4/20, 10:15 AM
#12

Det finns absolut saker & ting i svensk sjukvård, eller välfärd för den delen, som kan ifrågasättas.

"Enligt den administrativa personal vi talar med hade vårdcentralsägaren satt i system med återkommande återbesök. Han arbetade även som läkare på vårdcentralen och de vanligaste diagnoserna från honom var, enligt dem, lättare åkommor."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/asylsokande-bokades-in-pa-standiga-aterbesok

Upp till toppen
Annons: