Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ordet fritt. Fria diskussioner

400.000...

2015-02-04 21:25 #0 av: [Carpinus]

De närmaste fem åren beräknas 400.000 människor söka asyl i Sverige. Det motsvarar befolkningen i Malmö kommun plus att man kan lägga innevånarantalet i Örebro kommun på den siffran.

Expressen skriver: "De närmaste fem åren väntas närmare 400 000 asylsökande söka skydd i Sverige, enligt Migrationsverkets nya prognos, som presenterades i går. Siffrorna stämmer med det scenario som regeringen utgår ifrån. Regeringen har en arbetsgrupp under namnet "Mottagande och etablering" för att rusta Sverige för att ta emot 400 000 asylsökande, varav 130 000 barn, de närmaste fem åren, skriver Dagens industri.

I gruppen ingår representanter för bland andra arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, kommunminister Ardalan Shekarab och bostadsminister Mehmet Kaplan - men hittills har det varit tyst om regeringens nya integrationsprogram.

Alla pratar om integration, förutom Sveriges statsminister, som inte har några egna förslag alls, hävdar Annie Lööf.  Stefan Löfven måste integreras i integrationsdebatten".

Löfven får väl vädja om att vi skall "öppna våra hjärtan", precis som hans företrädare gjorde när han insåg vad som håller på att ske.


Anmäl
2015-02-04 23:43 #1 av: sanna70

"Under många år har det byggts väldigt lite. Men takten har ökat i år räknar man med att ca 28.000 lägenheter blir inflyttningsklara. Men befolkningen ökar så mycket mer - bara under första halvåret i år med ca 50.000 personer, framför allt på grund av tilltagande flyktingströmmar"

http://www.svt.se/nyheter/sverige/boverket-slar-larm-om-bostadsbristen


"Problem är inga stoppskyltar,det är vägvisare" 

Anmäl
2015-02-05 09:39 #2 av: [Carpinus]

"Vi står inför, eller snarare mitt i, gigantiska utmaningar på integrationsområdet som Sverige är illa rustat för. Att öppna våra hjärtan räcker inte. De politiska partierna har reagerat pinsamt yrvaket. Integrationsutspelen har på sista tiden duggat tätt. Vi välkomnar att beröringsskräcken släpper. Asylinvandringens storlek är emellertid tabu. Frågan är dynamit för politiska karriärer", skriver två socionomer med folkpartianknytning under rubriken "Antalet flykingar måste få diskuteras" på Brännpunkt i SvD.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/antalet-flyktingar-maste-fa-diskuteras_4306359.svd


Anmäl
2015-02-05 10:15 #3 av: sanna70

"I debatten får man intryck av att valideringar av akademisk examen utgör ett av de största integrationsproblemen. I själva verket har över 70 procent av dagens asylsökande inte längre utbildning än maximalt gymnasiet, åtskilliga endast för­gymna­sial utbildning. Det kan innebära allt från ett till nio år i grundskola eller att de är analfabeter. Samtidigt har Sverige EU:s lägsta andel enkla jobb som inte kräver utbildning.

Konsekvenserna syns när det gäller bidrags­beroende, bostadssegregation och barnfattigdom. Redan i dag utgör utrikes födda över 40 procent av alla långtidsarbetslösa och över 60 procent av de som är långvarigt beroende av försörjningsstöd." 

Detta borde diskuteras mera och även framtidscenarier. Det finns inga arbeten, det finns inget boende och Sveriges ekonomi går på knäna. Det är fakta som påverkar alla och med tanke på den fria invandringen så undrar jag hur det kan bli bättre på sikt? 

"Problem är inga stoppskyltar,det är vägvisare" 

Anmäl
2015-02-05 10:28 #4 av: [Carpinus]

#3 Den faktiska utbildningsnivån talar ju mot det som man så ofta hör, att "jag åkte med en taxichaufför idag, och han är egentligen universitetslärare" (eller någon annan kvalificerad titel).  En debattör skriver t.ex.  "Det är nog många som delar upplevelsen av att ha blivit upplockad av en taxichaufför som egentligen är utbildad ingenjör. Varför har vi så välutbildade taxichaufförer i Sverige?" Frågeställningen kanske lika gärna kunde vara varför vi har så godtrogna taxiresenärer i Sverige? Hur många vet att den som skryter om sin utbildning talar sant? Skulle inte tro att någon ställer följdfrågor, långt mindre ber  om yrkesbevis.  Nej, då verkar det av någon anledning bättre att tro på att man åkt med någon som minsann är förmer än "bara" en enkel taxichaufför. "Ingenjörer borde inte köra taxi", som debattören uttrycker det.


Anmäl
2015-02-05 10:50 #5 av: [Carpinus]

Expressens ledarsida befarar att sossarnas uteblivna debattlusta kring migrationsproblematiken kommer att resultera i "panikbroms" om några år. Tidningen skriver:  "FP och KD har fått mycket ovett för sina migrationspolitiska förslag. Men det verkligt skamliga och sorgliga är att Sveriges största parti Socialdemokraterna inte säger något alls av vikt i frågan. Trots att statsministern heter Stefan Löfven.

En öppen debatt bäddar för beslut alla kan leva med, även om de inte gillar dem. Så länge Socialdemokraterna inte deltar finns det risk för att migrationspolitiken kommer att sluta med en panikbroms om några år. Att vi hamnar på Finlands nivå snarare än på en anständig öppenhet som Österrike och Tyskland.

Det vinner inte flyktingar undan politisk förföljelse och krig på. Och inte Sverige heller."


Anmäl
2015-03-22 08:54 #6 av: [Carpinus]

"Under de kommande fem åren räknar Migrationsverket med att Sverige ska ta emot nästan 350 000 asylsökande. En stor andel av dessa kommer att hamna i dagens utanförskapsområden. Det finns varken lediga bostäder eller tillräcklig vilja att ta emot på andra håll.

Låt oss fundera ett slag över vad det kommer att betyda för dessa områden. Hur ska skolresultaten kunna vändas? Hur ska människor bo? Vad kommer att hända med gängkriminaliteten och framtidstron?

Vi kommer att höra många löften framöver om hur integrationen ska förbättras och hur Biskopsgården och andra förorter ska lyftas. Men sanningen är att vi får vara tacksamma om det inte blir betydligt värre."

http://www.expressen.se/ledare/latsas-inte-som-att-ni-raddar-fororten/


Anmäl
2015-03-22 09:20 #7 av: sanna70

"Låtsas inte som att ni räddar förorten"

Det viktiga och det enda viktiga för våra politiker är att vinna röster,ingenting annat spelar någon roll.  

"Problem är inga stoppskyltar,det är vägvisare" 

Anmäl
2015-03-22 09:40 #8 av: Hayabusa

400.000 är väl t om mer än Malmö Kommun? Äh, det löser sig nog...

Anmäl
2015-03-22 09:43 #9 av: sanna70

Precis, det löser sig. .  "Någon annan betalar" Arg

"Problem är inga stoppskyltar,det är vägvisare" 

Anmäl
2015-06-06 23:54 #10 av: [Carpinus]

#4  "Anledningen till varför detta är viktigt att reda ut är att vi inte kan basera vårt mottagande av upp till 100.000 människor per år, varav syrier är en stor grupp, på fel fakta. Att sprida myter om att det är horder med läkare och civilingenjörer som kommer hit hjälper inte majoriteten av flyktingarna.
De är nämligen till 80-90 procent inte högutbildade och 34-58 procent har bara förgymnasial utbildning, beroende på ursprungsland. Dem hjälper vi inte med validering av högskoleexamen utan de behöver utbildning eller snabbt komma ut i arbetslivet på enkla jobb. Använder vi fel politiska verktyg för integrationen kommer vi att få fel resultat i slutändan. Så enkelt är det."---

Ledare Dagens Industri 150604

(Inledningen på samma ledare refereras det till i denna tråd.)


Anmäl
2015-06-10 11:16 #11 av: [Carpinus]

#10 "De kommande åren beräknas flyktinginvandringen till Sverige bli fortsatt hög. Bland nyanlända vuxna är utbildningsnivån i snitt låg och arbetsmarknadsutsikterna därmed dystra. För personer i medelåldern är en längre vidareutbildning oftast inte ett rimligt alternativ. Integrationsutmaningen ställer istället krav på nya lösningar."---

"Många flyktinginvandrare är lågutbildade. I mars saknade hälften av deltagarna i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag för nyanlända flyktinginvandrare i arbetsför ålder gymnasieutbildning. En av tre i etableringsuppdraget hade inte ens en utbildningsnivå som nådde upp till motsvarande nioårig grundskola. Samtidigt som antalet inrikes födda vuxna med låg utbildning minskar ser man en motsatt trend bland utrikes födda där antalet istället ökar."---

"Äldre utrikes födda har i genomsnitt lägre utbildning än både yngre och inrikes födda. Bristen på enklare jobb är därför särskilt problematisk för just dem. I och med att flyktinginvandringen beräknas bli fortsatt hög de närmaste åren kommer gruppen utrikes födda vuxna med låg utbildning att fortsätta växa. En utmaning blir att hitta sätt att krympa avståndet till arbetsmarknaden även för denna grupp som i dagsläget står en bra bit utanför."---

Ekonomifakta 150610


Anmäl
2015-07-04 10:46 #12 av: [Carpinus]

"Fridolin nämnde i går regeringens "snabbspår" som en väg framåt. Men när tiotusentals människor med låg utbildning ska in på en höglönemarknad som Sveriges vore det närmast generöst att kalla det en luftpastej.

Gustav Fridolin har under veckan besviket konstaterat att migrationsdebatten har förändrats under det gångna året. Vill han förändra det vore det mer effektivt att angripa samhällsproblem snarare än tonläget.

En radikal invandringspolitik kräver en minst lika radikal integrationspolitik."

Patrik Kronqvist på Expressens ledarsida


Anmäl
2016-07-07 17:42 #13 av: [Nomen Nescio]

#10  "I det tyska näringslivet korkades champagneflaskorna upp förra året när över en miljon flyktingar sökte sig till Tyskland där företagen skriker efter arbetskraft. I dag är baksmällan påtaglig – migranterna är sämre utbildade och passar sämre in i det tyska arbetslivet än förväntat. Det är politisk dynamit."---

"Flertalet flyktingar är välutbildade och motiverade. Sådana behöver Mercedes, jublade i september förra året Daimlers styrelseordförande Dieter Zetsche.
I bästa fall, sa han, skulle flyktingvågen lägga grunden till ett ”nytt ekonomiskt mirakel” i Tyskland. I medierna tecknades bilden av en ström av ingenjörer, läkare och programmerare som bara väntade på att visa vad de går för."---

"Men problemet är att de flesta saknar arbetslivserfarenhet eller har utbildningar som de tyska företagen inte efterfrågar. Hela 58 procent av migranterna som hade jobb innan de flydde till Tyskland tillhör enligt BAMF kategorin lågkvalificerade som behövs för enklare ”hjälparbeten”.
Vad näringslivet skriker efter är dock högkvalificerad arbetskraft. Av 663 000 lediga jobb i slutet av juni var det bara 113 000 som inte krävde hög kompetens och gedigen erfarenhet."---

SvD


Anmäl
2016-07-07 18:44 #14 av: Hayabusa

#13 Ungefär som i Sverige då. Eller ändå inte - tydligen har vi i Sverige ännu färre andel "enkla jobb". 

Anmäl
2016-07-07 18:48 #15 av: [Nomen Nescio]

#14 Tror nog att det borde kunna vara "politisk dynamit" även här, för vi har knappast lyckas få hit mer välutbildad arbetskraft än tyskarna. Men då behövs det att någon som "hörs tillräckligt" vågar tala ur skägget hur det egentligen förhåller sig.

Tino Sanandaji skrev redan för ett år sedan när svenskar och tyskar jublade ikapp om den inströmmande kompetensboosten:

"Det är manipulativt att utgå från siffror som inkluderar korta yrkesutbildningar med ge sken av att det rör sig om högutbildade. SVT målar upp bilden att ”in i landet strömmar färdigutbildade ingenjörer, läkare och ekonomer”.

Hur många läkare brukar ha två års utbildning? I själva verket är endast några enstaka procent av de nyanlända läkare och civilingenjörer. SVT skriver på samma sätt: ”Det regnar kompetens över Sverige just nu. Studieår, doktorsavhandlingar och tunga examina”.

SVT borde här ha nämnt att endast 0.3 procent av de nyanlända har forskarutbildning."---

(Och även vi här på PiF har väl anat ugglor i mossen inför den svenska naiviteten, vilket bland annat framgår av vad som skrevs i #2 i februari förra året.)


Anmäl
2016-07-07 18:48 #16 av: Hayabusa

Saxat från Sydsvenskan:

" Bland de drygt femtusen nyanlända som går på sfi i Malmö – i kommunal eller privat regi – finns såväl analfabeter från Somalia och Afghanistan som ingenjörer och läkare från Syrien.

Fast de välutbildade är inte alls så många som Stefan Löfven ibland velat påskina.

– Det är inte riktigt den höga utbildningsnivå bland våra elever som politikerna hoppats. Många har väldigt långt till jobb, säger Yerk Liveröd, rektor på Södervärnsskolan."

Anmäl
2016-07-07 18:53 #17 av: Hayabusa

#15 Jag var själv väldigt skeptisk till de uttalande som hördes förra året - att det var en invasion av läkare, ingenjörer och forskare. Nyanlända med höga utbildningar och god kompetens. Sanningen visade sig vara en annan och helt klart har Sverige tagit emot fler människor än  de kan ge en vettig sysselsättning. Sedan -00 har det försvunnit mer än 160.000 industriarbete i Sverige och personligen har jag svårt att se en "vändning" på det området. 

Förra året kom det drygt 160.000 flyktingar till Sverige - frågan är var de kommer att befinna sig i livet om 10 år? 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.