Ordet fritt. Fria diskussioner

Territoriella gäng - ett IS på hemmaplan?

2015-02-09 10:35 #0 av: [Carpinus]

Vi oroar oss för "hemvändare" och vad dessa eventuellt kan ställa till med, utan att riktigt låtsas om att en stor del av de som ger sig iväg för att kriga som jihadister kommer från och återvänder till territoriella grupperingar som sedan många år redan dödar på öppen gata i vårt land. Vad vi nog borde inse är att vissa av dessa gängmedlemmar kanske inte behöver ta omvägen över IS för att utgöra ett hot mot andra än rivaliserande grupper - det är bara att de riktar vapenmynningen i en lite annan riktning än de gör idag för att även det våldet skall vara ett faktum!

Senast i helgen skedde inför chockade åskådare ett våldsdåd i Göteborg som allt mer framstår som ett inslag i ett gängkrig, den här gången inte på Hisingen eller Angered utan i stadens hjärta, i Majorna. Efteråt samlades ett femtiotal upprörda anhängare till de skjutna utanför Sahlgrenskas akutmottagning. Risken för motaktioner lär vara uppenbar...


Anmäl
2015-02-10 13:51 #1 av: [Carpinus]

Tänk så avtrubbad man kan bli av utvecklingen! I min ungdom, som inföll innan Mario Pozzo skrev Gudfadern och alltså även innan Marlon Brando puttade bomullstussarna på plats under läppen och blev Don Corleone,  då var en "maffialedare" en klanhövding nere på Sicilien eller en big shot i Chicago.

Nu håller sig varje större stad, åtminstone från Södertälje och uppåt, med egen maffiahövding utan att vi reagerar vad det är som hänt och hur det har kunnat bli så. Men i  kommunledningshusen huserar våra politiker och tjänstemän i tron att det är de som fortfarande har makten, medan folk skjuter ihjäl varandra på öppen gata utanför i reguljära gangsteruppgörelser...


Anmäl
2015-02-10 13:55 #2 av: Zyperior

Det blir ju så genom en långsam och gradvis utveckling. Man kan tycka att lite av något är ok idag. Om 30 år har mycket av "lite" blivit något väldigt stort och ohanterligt.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-02-10 17:53 #3 av: tarantass

Om en för Sverige stor stad i min närhet kan jag nog säga att på sextio- och sjuttiotalen var dess fattigområden rätt mycket osäkrare än de är idag. Inklusive dem som idag är segregerade efter invånarnas geografiska rötter. Jag tror samma gäller många orter. Minnet är kort och synbart främmande ursprung är alltid något som sticker ut.

Anmäl
2015-02-10 19:23 #4 av: [Carpinus]

#2 Det förefaller dessvärre "stort och ohanterligt" redan idag...Förskräckt

Radions Ekoredaktion, lördag 25 oktober 2014: "De kriminella nätverken i Sverige blir allt fler och i dag finns problemet även på mindre orter. Det har visat sig när polisen nu för första gången har kartlagt gängverksamheten i Sverige.
Kartläggningen visar att det i dag finns problem med kriminella nätverk i 55 områden utspridda i 22 städer*.

* Uppsala, Enköping, Gävle, Köping, Örebro, Stockholm, Södertälje, Eskilstuna, Norrköping, Linköping, Trollhättan, Borås, Göteborg, Falkenberg, Halmstad, Laholm, Landskrona, Malmö, Kristianstad, Alvesta, Växjö och Kalmar.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6000600


Anmäl
2015-02-10 19:30 #5 av: Zyperior

#4 Jotack. Tänk om 30 år till och med den ohanterliga situation på invandring vi har idag. Ingen vacker syn.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-02-11 13:41 #6 av: [Carpinus]

#4: Ytterligare en anknytning till organiserad brottslighet finner vi i dag den härva av misstänkt fixade fotbollsmatcher som håller på att nystas upp,och där ett antal personer anhållits misstänkta för bedrägeri. Sportbladet skriver: "En 43-åring och en 33-åring som enligt uppgift betraktas som toppnamnen i den liga som under de senaste åren har härjat i Småland med omnejd i städer som Jönköping, Värnamo, Växjö, Landskrona och Malmö. Här finns kopplingar till grov, organiserad brottslighet."


Anmäl
2015-02-12 09:03 #7 av: [Carpinus]

#4 Hur långt det har gått med vår avtrubbning får man kanske ett bra mått på när man läser vad krönikören Oisín Cantwell skrev i Aftonbladet nyligen om brottsligheten i Malmö: "Listan på grova brott i rikets tredje stad går att göra längre. Men antalet mord är, sett över tid, jämnt fördelat över hela landet. Och även om det finns organiserad brottslighet som har vuxit sig stark i delar av Malmö så är situationen värre i Stockholms södra delar samt delar av nordöstra Göteborg, enligt en rapport som rikskriminalens underrättelsetjänst offentliggjorde i oktober förra året. I rapporten pekar polisen för övrigt ut 55 områden i södra och mellersta Sverige där kriminella nätverk "har negativ påverkan på lokalsamhället". Av dem ligger tre i Malmö. I betydligt mindre Eskilstuna finns fyra. Mer "Sveriges Chicago" än så är alltså inte staden."

Att det "bara" finns tre kriminella nätverk i Malmö är alltså inte så farligt, eftersom det finns fyra i Eskilstuna. Eller? Snopen


Anmäl
2015-02-12 10:11 #8 av: Hayabusa

#7 "Med statistik kan man bevisa vad som helst", sägs det. 

Idag har vi en helt annan typ av bevakning av nyheter och liknande. Internet och det faktum att "alla" har en smartphone med kamera har, anser jag, bidragit till ett nyhetsflöde som skiljer sig från förr. Min personliga reflektion är att skjutvapen förefaller betydligt vanligare idag, rent generellt, än jämfört med förr. Kanske har jag fel, men det är min känsla.

Anmäl
2015-02-12 10:41 #9 av: [Carpinus]

#8 Din känsla verkar sammanfalla med polisens faktiska fynd! Förr i tiden härrörde antagligen det mesta på den illegala vapenmarknaden från sprängda militärförråd och villainbrott, men i takt med att säkerheten där förbättrats har väl marknaden sökt sig nya vägar. Efter Balkankrigens slut verkar det finnas ett kontinuerligt tillflöde därifrån.


Anmäl
2015-02-12 14:11 #10 av: [Carpinus]

#8 Idag kan man läsa i SvD att Tullverket rapporterar stor ökning av vapenfynden i post- och kurirförsändelser förra året, så bilden av det ökade tillflödet tycks vara entydig.


Anmäl
2015-02-15 18:54 #11 av: [Carpinus]

"PET medgav tidigare i dag på en presskonferens att de känt till den misstänkta gärningsmannen sedan tidigare. Under kvällen gick danska polisen ut med mer information om mannen. Han är 22 år gammal och är dömd för flera  våldsbrott och för brott mot vapenlagen, skriver danska poliseni ett pressmeddelande. Han är född i Danmark, och dessutom känd för polisen i ”gängsammanhang”.

Illavarslande... (#0)

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20322048.ab


Anmäl
2015-02-16 14:00 #12 av: [Carpinus]

Den danske gärningsmannen sägs ha varit gängmedlem i "Brothas", där dock en ledare tar avstånd från honom och hans dåd. Att han gör så kan dock vara en naturlig avledningsmanöver. Vi vet t.ex. ännu inte om de två personer som häktats i tio dagar för att ha hjälpt gärningsmannen att skaffa vapen och hålla honom gömd tillhör samma gäng.

Khalid Alsubeihi har en grundlig kunskap i det brottsförebyggande arbetet på  Nørrebro. Han har tidigare varit ledare för initiativet Fædregruppen och varit s.k. gatugruppmedarbetare.  Alsubeihi har inte hört talas om Omar Abdel Hamid El-Hussein tidigare. Han säger så här till danska tidningen Berlingske angående attentatsmannens gängtillhörighet:

"Jag har också försökt att höra mig för, och det finns inte någon av mina källor som känner honom. Och jag känner många på Nørrebro, både de goda och de dåliga", säger Khalid Alsubeihi och fortsätter: "Jag tycker att det talar för hur man kan hålla sig dold för att plötsligt slå till. Det säger också något om att det är fullständigt omöjligt att gardera sig mot en galnings verk. Hans profil passar dessutom väl in på en typisk gängmedlem där våld och hämnd är ett sätt att få utlopp för sin vrede. Och att man har tillgång till vapen."

http://www.b.dk/nationalt/formodet-attentatmand-var-bandekriminel#


Anmäl
2015-02-16 14:30 #13 av: Hayabusa

Tråkigt nog känns händelsen inte oväntad. När händer det i Sverige? För min del är Köpenhamn i min omedelbara närhet, inte bara geografiskt.  Då blir det också en mer påtaglig verklighet, inte bara en löpsedel.

Anmäl
2015-02-16 16:22 #14 av: [Carpinus]

#13 Ja, vi är ju flera som fruktar utvecklingen! Ekstrabladet sammanfattar det bra i en ledare idag tycker jag, när de skriver så här om den danske terroristen:

"Den stora obesvarade frågan är varför han plötsligt börjat att nära så mycket hat mot det danska samhället att han dödar landsmän. Och det mest skrämmande är att ingenting tyder på att han är den enda dansk som har de tankarna. Utan att på något sätt som vilja skrämmas så är Omar Abdel Hamid El-Hussein bara en av många tickande bomber som går omkring bland oss. PET (Den danska säkerhetspolisen) har under de senaste åren i sina hotbilder varnat för att invandrargängmedlemmar radikaliseras till heliga krigare.
Den heliga galenskapen växer, och som en konsekvens av det måste vi dessvärre vänja oss vid att leva under terrorhot. Vi står inför människor som besvarar oenighet med dråp." 

http://ekstrabladet.dk/nyheder/lederen/de-tikkende-bomber/5444479


Anmäl
2015-03-04 08:28 #15 av: [Carpinus]

Nya uppgifter om de män som sitter häktade i Köpenhamn för delaktighet i terrorhandlingarna styrker bilden av att gängen i sig kan utgöra en grogrund för radikal islamism.

"De tre män som stal vapnet som användes vid dåden i Köpenhamn i mitten av februari hade kopplingar till islamistiska extremister och det kriminella gänget La Raza. Det visar en kartläggning som Danmarks Radio (DR) gjort. Gänget fångade polisens intresse 2012.

-Det försökte att slå sig in på en mer fundamentalistisk, radikal väg, säger Michael Ask vid danska rikspolisen till DR."

TT


Anmäl
2015-03-19 09:53 #16 av: [Carpinus]

#0 150209: "Vad vi nog borde inse är att vissa av dessa gängmedlemmar kanske inte behöver ta omvägen över IS för att utgöra ett hot mot andra än rivaliserande grupper - det är bara att de riktar vapenmynningen i en lite annan riktning än de gör idag för att även det våldet skall vara ett faktum!"

.....

"Skjutningen på restaurangen i Biskopsgården drabbade till största delen allmänhet, som inte har med någon gängkonflikt att göra.

- Det var vanligt folk, vanliga killar, vanliga arbetare som kollade på fotboll, säger en källa till gp.se." GP 150319.

...

"Sven-Erik Alhem tycker att det är en skrämmande utveckling.

– När det börjar drabba människor som bara finns på fel plats är det kusligt, säger han. Om det är en gänguppgörelse kan det innebära svårigheter för polisen."  Expressen 150319.


Anmäl
2015-03-20 07:57 #17 av: [Carpinus]

#10 Nu går lokalpolitikerna i Göteborg och inrikesministern ut och vill minska tillgången till illegala vapen. Problemet är ju att vapenflödet inte är någon fristående brottslighet, de illegala gängen och övriga kriminella är självförsörjande på den punkten och så länge gängen finns så lär de ha vapen. Att öka avlyssningen, få myndigheterna att samverka bättre och anställa ytterligare tullare i jakten på illegala vapen är givetvis bra, men man skall nog inte ha överdrivna förhoppningar på någon större framgång.   

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/politiker-vadjar-om-hjalp-med-att-stoppa-vapnen


Anmäl
2015-03-22 15:46 #18 av: [Carpinus]

"Rättegången mot Södertäljenätverket har chockat Sverige. Processen kastar ljus på den företagar­familj som är en av stadens allra mäktigaste, med representation till och med i riksdagen."

Nyhetsmagasinet Fokus 29 maj 2012.

När det talas om upphovet till gängkriminalitet så hittar vi segregation och utanförskap som den dominerande anledningen, och det är väl inte mycket att säga om. Men är det "det hela"? Vill man söka ytterligare orsaker så måste man läsa mellan raderna, söka på nätet och hämta information från media som inte ingår i opinionsmonopolet.

Fram tonar då bilden av något som vi känner igen från Don Corelones Sicicilien, gangstersyndikat där kriminalitet funnits i generationer, i regel med samma hemort och-/eller familjeband som gemensam nämnare. Läser man polisens studier över kriminella nätverk nämns att sådana grupper finns även i vårt land. Gäng där släktband och gemensam etnicitet är en gemensam faktor anses ha en fastare struktur än andra kriminella syndikat.

Trots att media filtrerar bort all information om ursprung och släktskap inom kriminella gäng händer det dock att det slinker igenom vissa upplysningar. Detta skedde t.ex. i oktober förra året, då chefen för kriminalunderrättelsetjänsten i Jönköpings län lät meddela att "den organiserade brottsligheten i Jönköping i huvudsak bestått av klaner eller stora släkter. "De kommer i princip från samma bergsby, de är multikriminella och ägnar sig åt allt som ger pengar, från skattebrott till människohandel", sade han till Jönköpings-Posten.

I Södertälje upplever vi också kriminell brottslighet med familjeförtecken. I mars 2013 skrev Sanna Rayman på SvD:s ledarsida:

"I P1 Morgon i onsdags (mars 2013 anm.) berättades om en pågående utredning om misstänkt korruption på kommunal nivå. I inslaget intervjuades även Amir Rostami, polis och forskare som studerat fallet Södertälje. Rostami drar paralleller till Sicilien. Där liksom i Södertälje kännetecknades situationen av ett antal familjer motiverade att skapa ett imperiebygge, av avsaknaden av en kapabel väktare samt en statsmakt som alltför länge inte tog situationen på allvar, vilket lät strukturen växa fram.

Särskilt oroväckande är Rostamis konstaterande att den politiska sfären inte är undantagen. Även där finns personer direkt eller indirekt är kopplade till den organiserade brottsligheten, säger han."

I Köpenhamn finns som framgår av denna tråd ytterligare en förenande faktor i vissa kriminella gäng, nämligen religion. Detta är något som inte är känt från Sverige ännu, men det är oroväckande att makthavare och i media tycks vara omedvetna om att denna radikalisering kan komma snabbt - inte minst genom att farlig kunskap och propaganda från IS följer med gängens hemvändare.


Anmäl
2015-03-22 19:20 #19 av: [Carpinus]

#18 "I vissa förorter till Göteborg finns, som nyss nämnts, också familj- och släktrelaterade grupperingar med stort inflytande. I något fall talas om familjebundna konstellationer med "imperiebyggnadstendenser”. Det är ett uttryck som lånats från Polisens nu pågående insatser i Södertälje, där familjer bygger upp en storskalig verksamhet med territoriella anspråk som har både legala och illegala inslag. Det är en ovanlig form av organiserad brottslighet där ambitionen är att kontrollera ett mindre område. På det illegala kontot finns narkotika-och vapensmuggling, stölder, häleri och utpressning samt beskyddarverksamhet. De släktrelaterade grupperingarna är inte begränsade till Göteborg utan nätverken sträcker sig till andra städer i Sverige och även övriga Europa.

Ett ovanligt inslag hos de familje- och släktbundna kriminella är användningen av religiös retorik. ”Religionen blir en kraft att knyta människor till sig”, menar en polis. I grund och botten handlar det dock om en skenbar religiositet. I stället är det pengarna som utgör den starkaste drivkraften."

Ur Brottsförebyggande Rådets "Brottslighet och trygghet i Malmö, Stockholm och Göteborg 2012" (sid.87).

http://www.bra.se/download/18.1ff479c3135e8540b29800010627/1337840587209/2012_SULE_Slutredovisning_5_2_1.pdf


Anmäl
2015-03-23 18:57 #20 av: [Carpinus]

Vad som sägs i #18 om internationella nätverk känns intressant när man idag läser nedanstående i danska BT:  "En 27-årig dansk statsborger er muligvis involveret i skudepisoden i Göteborg onsdag, hvor to unge mænd mistede livet.

Torsdag anholdt svensk politi ifølge bt.dk tre mænd i en bil i området Kungsladugård i Göteborg. I bilen blev der fundet våben, som er blevet beslaglagt af politiet. Mændene er sigtet for grov overtrædelse af våbenloven.

En af de tre mænd er ifølge politiet en 27-årig dansker, der i 2011 fik to og et halvt års fængsel for grov narkokriminalitet. Han har blandt andet forsøgt at smugle ti kilo amfetamin fra Holland til Sverige og står også anklaget for at have overtrådt knivloven."

http://www.bt.dk/udland/dansker-muligvis-involveret-i-svensk-skuddrab


Anmäl
2015-03-30 09:18 #21 av: [Carpinus]

"Resultatet hittills av konflikterna mellan och inom territoriella gäng i Göteborg är att 14 män mördats. Inte i något enda av dessa fall har den skyldige blivit dömd. Facit är knappast upplyftande för polisen. Snarare en aning generande. 14 avlidna i väpnade strider mellan kriminella nätverk i stans förorter. Merparten ungdomar. Ännu ingen straffad."

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2669409-14-olosta-mord-sedan-2011


Anmäl
2015-04-03 22:53 #22 av: [Carpinus]

"Tidigt under fredagsmorgonen greps en ledande kriminell person på Hisingen i Göteborg. I samband med insatsen försökte en släkting till mannen hugga en av poliserna med kniv och en annan anhörig uttalade dödshot mot patrullen.

Alla tre männen sitter nu anhållna.

Det var under de tidiga morgontimmarna som piketpolisen skulle verkställa ett hämtningsbeslut, utfärdat av en kriminalkommissarie på spaningsroteln. Det rörde en ung man i 20-årsåldern som betraktas som drivande inom den så kallade Vårväderligan i Biskopsgården. Misstankarna mot honom gällde vapenbrott och, enligt GP:s källor, hantering av någon typ av explosivt ämne."

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2676216-polis-utsatt-for-drapforsok


Anmäl
2015-04-03 23:25 #23 av: [Carpinus]

#9/ ETC: "Det stora problemet är den så kallade myrtrafiken, alltså småskalig smuggling där ett eller två vapen åt gången förs in. Ofta skickas de i delar via post och en stor del av de illegala vapen som finns i Sverige kommer från länderna på västra Balkan, enligt Daniel Vesterhavs studier.
– De är från kriget i det forna Jugoslavien. Det handlar om gamla armévapen och det vanligaste är pistoler och revolvrar. Automatvapen som kalasjnikov är också ganska vanligt förekommande, säger Daniel Vesterhav på Brå
."

Apropå Kalasjnikov så läser jag i Aftenposten att "Norska soldater skall lära irakiska kollegor att använda Kalasjnikov - men har själva liten erfarenhet av dem."
De kanske skulle ta en tur till Hisingen? Där finns det de som kan använda Kalasjnikov (fast att de är beredda att lära ut något är nog mindre troligt).


Anmäl
2015-04-05 13:13 #24 av: [Carpinus]

#22 "Det var under natten till långfredagen som piketpolis slog till mot en lägenhet på Hisingen för att gripa en man som var häktad i sin frånvaro. Mannen är i 20-årsåldern och anses ha en ledande position i det kriminella stadsdelsgänget i Södra Biskopsgården.

Enligt uppgifter till GP hade mannen precis kommit hem från Libanon, där den man som sköts till döds på Vår Krog & Bar på Vårväderstorget begravts. Mannen häktades på påskdagens förmiddag, på sannolika skäl misstänkt för dels grovt vapenbrott, dels brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor."

Mer på gp.se


Anmäl
2015-04-08 08:22 #25 av: [Carpinus]

#24 "I söndags häktades 22-åringen på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
Misstanken är att han fyra dagar efter Stefan Löfvens tal på Vårväderstorget den 20 mars skaffade sig vapen och explosiva varor. Under Stefan Löfvens tal på Vårväderstorget fick 22-åringen applåder på torget av en uppretad publik."
---
"Av (åklagare) Mats Sällströms utredning framkom det enligt åklagaren att 22-åringen är en av frontfigurerna i det kriminella gäng som håller till i södra Biskopsgården.

-Det som kom fram i min utredning är att han är en figur i ledarskiktet i gänget i södra Biskopsgården som är i konflikt med gänget i norra Biskopsgården, säger Mats Sällström.

22-åringen nekar till de senaste brottsmisstankarna som riktats mot honom gällande grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor."

http://www.expressen.se/gt/misstankt-gangledare-gav-lofven-utskallning/


Anmäl
2015-04-10 19:51 #26 av: [Carpinus]

#0 "Gängvåld och våld i kriminella kretsar tonas ibland ner som interna angelägenheter, som inte drabbar oskyldiga människor utanför de brottsliga nätverken. Det stämmer förvisso att mycket av detta våld riktar sig mot konkurrenter och motståndare i mer ljusskygga branscher, men man bör komma ihåg att om dessa växer så kommer våldet inom dem också göra det. Den som växer sig stor och stark kommer känna allt mindre skäl att vara ljusskygg. Det i sin tur kan driva upp de kriminella kretsarnas hänsynslöshet, vilket ökar risken för att oskyldiga hamnar i skottlinjen."

Sanna Rayman i SvD har läst brottsstatistiken från 2014.


Anmäl
2015-04-11 13:18 #27 av: [Carpinus]

"En stor vapenhärva är på väg att nystas upp av polisen efter att en stor mängd illegala vapen avsedda för svenska marknaden beslagtagits, en insats TT rapporterade om på fredagen.

Polisen kom den misstänkta smugglarligan på spåren efter ett tillslag i Slovenien den 21 september, då fem automatvapen och 59 handgranater hittades i en bil på väg till Sverige, och polis har sedan dess bedrivit spaningar i Stockholmsområdet och forna Jugoslavien.

Efter en samordnad operation har 105 handgranater, ett tiotal automatvapen, flera kilo sprängämnen, ett antal pistoler och stora mängder narkotikaklassade tabletter beslagtagits."

TT


Anmäl
2015-04-12 07:43 #28 av: [Carpinus]

#27 Av de elva som gripits i den samordnade polisoperationen mot smugglarna i "operation Rekyl" sitter tre häktade i Sverige för misstanke om synnerligen grovt vapenbrott, försök till grovt smugglingsbrott och grovt narkotikabrott. Chefen för span i den regionala utredningsenheten i Stockholm säger till TT: "De har kommit upp från forna Jugoslavien för ett antal år sedan och levt under radarn. Sedan har de skapat kontakter med kriminella och etablerat ett nätverk för narkotika- och vapensmuggling."

Polisen förmodar att det funnits beställare av vapnen, men att det inte finns något i nuvarande lagar som man kan lagföra sådana beställare. Nu ställer justititeministern i utsikt att ett sådant lagförslag kan komma redan i år, men å andra sidan är nog möjligheten att få tag på dessa beställare ganska minimal- med eller utan lag. Vapnen verkar upptäckas först när ett brott blivit begånget, och då kan f.ö. vapnen redan hunnit passera ett antal händer sedan de importerats.


Anmäl
2015-04-15 14:06 #29 av: [Carpinus]

Polisen verkar (för en gångs skull...) hålla tätt utåt i utredningen kring de tre män som sitter häktade i kölvattnet på krogmorden, officiellt för grovt vapenbrott. De är nu omhäktade. Några klipp från dagens GP:

"De tre killar som sitter inlåsta för grovt vapenbrott, och som möjligen också haft med krogskjutningen på Vårväderstorget att göra, begärs fortsatt häktade.
Polisen har hittat ännu fler skarpa vapen i deras ägo."---
"Det figurerar för övrigt en tredje parallellutredning i ärendet. Den handlar om analyser av vapnen i förhållande till den våldsamma skottlossningen på Jaegerdorffsplatsen i Majorna i början av februari.
Då skadade två unga män (födda 1992 och 1994) mycket svårt."

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2686379-tre-omhaktas-for-nya-vapenbrott

"En av förgrundsfigurerna i den så kallade Vårvädersligan åtalas för två fall av
grovt penningtvättsbrott. 26-åringen påstås ha handskats med 770 000 kronor som han enligt åklagaren inte kan ha tjänat på legalt vis.
Den misstänkte i målet tillhör, enligt polisens underrättelseuppgifter, den kvartett som ansetts styra ett nätverk i Södra Biskopsgården."---
"Enligt polisens spaningsroteln hade vid årsskiftet ett av de så kallade territoriella gängen tagit över kontrollen över den undre världen i Göteborg. Det uppgavs då vara konstellationen från just Södra Biskopsgården, emellanåt benämnd Vårvädersligan."

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2686546-hade-halv-miljon-i-skokartong


Anmäl
2015-04-16 07:45 #30 av: [Carpinus]

Åter en dödsskjutning på Hisingen efter en tid av lugn, när huvudmän suttit bakom galler eller varit punktmarkerade, och med mycket poliser ute på gatorna. Om den senaste är gängrelaterad eller "bara vanligt gatuvåld" återstår ännu att se...

"Ännu en dödsskjutning skakar Göteborg. En 55-årig man avled under natten efter att ha skjutits på öppen gata på Hisingen. Fyra män i 20-årsåldern, samtliga drogpåverkade vid gripandet, greps under natten misstänkta för mord."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20633781.ab


Anmäl
2015-04-16 10:09 #31 av: [Carpinus]

Nu tycks allt vara sig likt i stan igen...

"En man är allvarligt skadad efter att ha hittats skjuten i en bil i Göteborg på morgonen. Händelsen inträffade bara några timmar efter den senaste dödsskjutningen i staden.

– Det är fullt pådrag här i staden. Vi åker ut med allt vi har, säger polisens presstalesman Björ Blixter."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20635781.ab

#30 Åtminstone fall 2 tycks vara gängrelaterat, enligt GP.

"Den döde i Angered är, enligt vad GP erfar, en man född 1985 från Hisings Backa. Mannen var tidigare ledande i det så kallade Backagänget. En nära släkting till honom mördades i fjol i en klubblokal i Backa."


Anmäl
2015-04-16 21:08 #32 av: [Carpinus]

#0 "Polisens teori är att den 54-årige mannen sköts av misstag på onsdagskvällen i Göteborg. Annars markerar skjutningen en ny och skrämmande sida av gangsterkriget – att anhöriga till gängmedlemmar plötsligt har blivit direkta måltavlor.

– Familjerna har tidigare varit fredade, det har varit en tyst överenskommelse, säger en källa med insyn i den undre världen."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20639306.ab


Anmäl
2015-04-18 15:02 #33 av: [Carpinus]

#30 "Ännu en ung man har gripits misstänkt för mordet på Väderkvarnsgatan i Göteborg i onsdags. Sedan tidigare sitter fyra tonåringar anhållna.m Mannen, som är född 1995, greps under natten och anhölls senare av åklagare misstänkt för mord."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20648358.ab


Anmäl
2015-04-18 16:03 #34 av: Mysan59

Det är förj*vligt rent ut sagt. Dags att ta tag i problemen på något sätt. Hur vet jag inte, men nånting måste ju göras.

Anmäl
2015-04-29 12:17 #35 av: [Carpinus]

"Polisen förlänger den särskilda gänginsatsen fram till midsommar."---

"Polisregion Väst har begärt nationell förstärkning. Poliser från andra delar av landet kommer att förstärka den västsvenska polisen och arbeta med såväl utredningar som brottsförebyggande och trygghetsskapande insatser."---

"Efter skjutningarna råder ett spänt läge i flera av våra lokalpolisområden där vi har ett viktigt uppdrag i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet, säger Emelie Kullmyr enligt ett pressmeddelande från polisen."

GP


Anmäl
2015-05-07 12:14 #36 av: [Carpinus]

"Ett uthålligt arbete koncentrerat till de mest utsatta områdena. Det är polisens nya taktik för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Brottsligheten blir alltmer gränslös, den IT-relaterade brottsligheten utvecklas snabbt och tillgången på illegala vapen, inte minst militära, har ökat. Den lägesbilden ger polisens nationella operativa avdelning (NOA) i en ny rapport."---
"Rapporten behandlar också det faktum att det finns ett flertal utsatta geografiska områden som har problem med lokala kriminella nätverk vars verksamhet och påverkan sprids även utanför området. Och det är alltså här som polisen nu ändrar sin taktik."

SvD


Anmäl
2015-06-09 00:24 #37 av: [Carpinus]

#0  "I dag frågar jag mig också vart jag skall emigrera när Husby, Rinkeby eller Rosengård utropas till ett kalifat? Ett litet mångkulturellt förortskalifat finansierat av några oljeschejker (som bygger moskéerna i Sverige) är kanske inte så avlägset framtidsscenario. Vart skall jag och de demokratiska och liberala muslimerna ta vägen som kan skilja mellan religion och politik och har respekt för kvinnor – även i bikini och för de bor ihop med någon som de älskar utan att vara gifta? Och kanske den mest intressanta frågan är: Vad kommer statsministern att göra när detta inträffar?"---

Maria Rashidi, ordförande Kvinnors Rätt på GP debatt


Anmäl
2015-06-22 15:06 #38 av: [Carpinus]

 "Skott, bomber och granater. I ett halvår har Malmö gång efter annan drabbats av våldsamma uppgörelser mellan kriminella. Människor som inte drar sig för att använda rena krigsvapen mitt bland vanligt folk.
I helgen kastades två handgranater mot ett flerfamiljshus i Malmö. Lyckligtvis briserade de aldrig. Användandet av dödliga vapen på allmän plats oroar polisen."---

"Totalt handlar det om en relativt begränsad grupp på runt 30 kriminella som polisen har extra koll på. Det är inga gäng, snarare löst sammansatta grupperingar som förändrar sig över tid."---

"Vad som däremot knyter dåden samman är de våldsamma metoderna, som när som helst inte bara kan drabba avsedda måltavlor, utan också oskyldiga."---

TT


Anmäl
2015-06-24 10:23 #39 av: [Carpinus]

"Den organiserade gängverksamheten är ett av Sveriges allvarligaste samhällsproblem, gängkrigen underminerar nämligen den grundläggande känslan av trygghet som är statens yttersta ansvar gentemot medborgarna.
En viktig komponent i mycket av det tunga gängvåldet är att förövarna ofta delar ursprungsland och att gängen förbinds genom släktband. Detta rapporteras det mycket sparsamt om. Det är av två skäl: dels menar man att det inte är relevant, dels anser man från medialt håll att det finns en risk att det skulle skapa negativa stereotyper av personer med utrikes bakgrund.
Det är givetvis så att den överväldigande majoriteten av alla med utrikes bakgrund varken är medlemmar i kriminella gäng eller begår någon typ av brott.
Men har man rötter i en kultur där klanen trumfar staten kan steget vara kortare till organiserad kriminalitet. Har man erfarenheter från ett samhälle där institutionerna antingen är frånvarande eller genomkorrupta finns dessutom en grogrund att leva vid sidan av samhällets regler och normer."---

"Vad säger då Göteborgs politiska ledning? Efter morden på Vårväderstorget försökte Anneli Hulthén (S) förklara att ”det ändå varit lugnt i ett år”. Åtgärder? Skärpa vapenlagstiftningen, som i Sverige redan är skarp. Finns det någon som på allvar tror att tungt kriminella som redan hanterar illegala vapen bryr sig om en lagskärpning? Om stadens politiska ledare tror att detta är huvudlösningen ligger vi riktigt risigt till. Det behövs ordentliga åtgärder som utgår från både problemets vidd och natur."

Adam Cwejman, GP:s ledarsida


Anmäl
2015-07-23 12:15 #40 av: [Carpinus]

"På polisens bombskyddsgrupp i Skåne har man sett en ökning i antalet handgranater som sprängts i Malmö.
Tidigare har det funnits en hederskodex bland de som spränger att göra det på ensliga ställen.
Men den tiden är förbi, menar man på bombskyddsgruppen.
Riskerna för allmänheten har blivit mer påtagliga nu när sprängningarna allt oftare sker i bostadsområden och på allmänna platser."

http://www.sydsvenskan.se/malmo/jugoslaviska-handgranater-bakom-explosionerna/


Anmäl
2015-07-24 23:42 #41 av: [Carpinus]

#14 "Vi bör titta söderut för att förutspå var övriga Sverige är på väg när det gäller gängkriminalitet. Det menar Amir Rostami, polis och sociolog som forskar i ämnet, efter händelserna i Rosengård."---

"Jag är lite förvånad att det här problemet inte tas på större allvar. Det bara går vidare utan att det händer någonting. Visst, det var lite reaktioner från politiskt håll efter skjutningarna i Göteborg, men generellt ser vi inte en tillräcklig motreaktion från hela samhället – polis, politik, civilsamhälle. Vad har till exempel Malmö, Göteborgs eller Stockholms stad för ansvar för att utanförskapsområdena har blivit en sorts resursbank för gäng och radikalisering och liknande?"---


Dagens Samhälle 150709


Anmäl
2015-07-25 08:13 #42 av: Himmelsblå

#0 De kriminella gängen är inte religiösa eller drivna av ideologi. De drivs av kriminella motiv. De är dessutom mer blandade rent etniskt än vad du kanske tror.

En Malmöpolis jag känner brukade säga att det är i de kriminella gängen som integrationen har lyckats bäst i Sverige.

Men att blanda det med fanatisk terror och folkmord... det var lågt.

Anmäl
2015-07-25 08:45 #43 av: [Carpinus]

#42 Med all respekt för "Malmöpolisen som du känner" så tycker jag nog att den ovan citerade polisens frågeställning är berättigad, inte minst på grund av erfarenheterna från Köpenhamn bland annat. Vilksskytten t.ex. förklarades mycket snabbt som en ensam galning, men efterhand visade det sig att han bl.a. hade anknytning till La Raza, ett kriminellt gäng med fundamentalistiska inslag (#15). Där har du blandningen mellan fanatisk terror och gängkriminalitet - hur "lågt" är det?

Nu påstår jag inte att liknande kopplingar finns i Malmö, men bl.a. närheten till Köpenhamn gör att jag anser att Rostamis ord är värda att ta på största allvar.

Påståenden som "de är dessutom mer blandade rent etniskt än vad du kanske tror" tyder på att du sitter inne med underlag. Presentera gärna dessa i så fall.


Anmäl
2015-07-25 09:08 #44 av: Himmelsblå

#43 Att enstaka individer går från kriminella gäng till IS tycker jag inte är någon annan koppling än just dessa individers våldsanvändning.

Tror du på allvar att Sharia tillåter vad de kriminella gängen håller på med? De är naturligtvis busar i alla samhällen och civilisationer.

Det är ingen direkt hemlighet att olika gäng både samverkar och rivaliserar. Och du har ju äktsvenska gäng, Juggemaffior och blandade gäng i en enda röra.

Malmö är inkörsport för narkotika i hela Skandinavien och har varit så sedan knarket blev ett problem. Hells Angels och Bandidos använder samma våld som Kosovomaffian osv.

Det första gängkriget som använde rena Chicagometoder som jag minns var ju när Hells Angels och Bandidos slogs om makten, först i Köpenhamn, sedan Malmö. Seven Bullets opererade ut just sju kulor ur kroppen... på den gamla goda tiden då...

Idag häckar Bandidos i Everöd... besegrade kanske.

Anmäl
2015-07-25 09:15 #45 av: Mysan59

Bandidos och HA är änglar i jämförelse med IS. Varför blundar folk för det? Måste någon av oss här inne råka ut för någon katastrof för att inse det? 

Hitler och nazisterna fick också härja fritt ett tag och skadan blev gigantiskt innan folk insåg vad som pågick, Det ska väl inte behöva hända igen, även om dom som begår dessa terrordåd gömmer sig bakom religion/ideologi. 

Sätt stopp nu!

Anmäl
2015-07-25 09:21 #46 av: [Carpinus]

#44 Tycker inte att din historieskrivning, som jag på det hela taget delar, inte motsäger det faktum att det finns skäl att vara observant på de strömningar som kan riskera att uppstå eller växa  inom en falang.

Min personliga åsikt är att de IS-resenärer som reser från Göteborg till krigshärdarna utan att ha anknytning till något kriminellt gäng är ett fåtal, och de av dem som återvänder med nya erfarenheter utan att återuppta sina kontakter är lika få. De möjliga konsekvenserna av detta kan nog ingen av oss förutse idag.


Anmäl
2015-07-25 09:34 #47 av: Himmelsblå

#45 Men kom igen nu... jag försöker ju skilja kriminella gäng från religiösa fanatiker. Det är ju hela min poäng!

Däremot är ju HA och juggemaffian samma skrot och korn.

#46 Du är orolig att hemvändarna radikaliserar krim-gängen och att de överger brottets bana för terrorism (eller finansierar terror med knarkpengar såklart)? Men att syftet och målet i krim-gängen ändras?

Den dagen den sorgen. Omsättningen i de här kretserna är mycket hög. Någon annan pengakåt organisation tar över knarket.

Jag tror hursomhelst inte vi har avvikande meningar på IS, hemvändare och vilka medel som behöver användas.

Anmäl
2015-07-25 09:54 #48 av: [Carpinus]

#47 Det är inga problem att skilja kriminella gäng från religiösa fanatiker, men kan man därmed per automatik skilja alla kriminella gäng från religiösa fanatiker, det är min poäng.

"Den dagen den sorgen" är en rätt lättsinnig inställning. Om jag vore myndighetsperson skulle jag hellre måla f-n på väggen än döma ut farhågorna. År 2009 tog terrorexperten Magnus Ranstorp upp problemet Rosengård och påpekade där bl.a risken för radikalisering. Han avhånades då rätt rejält av en del debattörer med oklara agendor. Idag kan konstateras att det är sex förlorade år sedan dess, och att Ranstorp hade rätt i mycket av sin anlys. (Teodorescu, GP 150724). Frågan är om vi som nation har råd med ytterligare förlorade år?


Anmäl
2015-07-25 10:10 #49 av: Himmelsblå

#48 Jag hade hellre sett att du svarade på min fråga om jag uppfattat dina farhagår rätt, än att sparka in öppna dörrar.

Den dagen den sorgen ja. Det är ingen lättsinnig inställning.

Jag kommer ihåg Ranstorpgrejen. Jag gick inte emot honom.

Jag är lite trött på den retoriken och att jag sammanblandas med typ kulturmarxisterna.

Jag har bekämpat marxistiska kvasiteorier hela mitt liv liksom... jag behöver inte ta den skiten.

Svara nu fan på min fråga om jag fattat dig rätt!

Anmäl
2015-07-25 10:42 #50 av: [Carpinus]

#49 Jag har inte uppfattat att du ställt någon fråga,  om det är det här "Du är orolig att hemvändarna radikaliserar krim-gängen och att de överger brottets bana för terrorism (eller finansierar terror med knarkpengar såklart)? Men att syftet och målet i krim-gängen ändras?" så tog jag det mer för en åsikt än en fråga.

Men OK i så fall: nej, "jag är inte orolig att hemvändarna radikaliserar krimgängen och att de överger brottets bana för terrorism (eller finansierar terror med knarkpengar såklart)". Vad jag är orolig för är att att de (inte alla!) fortsätter på brottets bana samtidigt som de ägnar sig åt terrorism och finansierar terror bl.a. med knarkpengar, och att syftet och målet i (vissa) krimgäng samordnas.

För övrigt har jag inte kopplat ihop dig med några kulturmarxister, tror att din avslutning i #47 är korrekt.


Anmäl
2015-07-25 11:02 #51 av: Himmelsblå

#50 Bra. Så fick vi saker utredda.

Jag anser ju att vi måste försöka lagföra hemvändarna och jag är dessutom lite osäker på om gällande lagstiftning är tillräckligt "modern".

IS bedriver ju inte etnisk rensning utan religiös dito. Jag oroar mig för att vad de sysslar med inte är folkmord i juridisk mening. Jag är inte jurist nämligen...

Hemvändarna jämfördes ju lite korkat med frivilligsoldater i Finland eller på Balkan. Det där gäller assyriska och kurdiska hemvändare, inte IS.

Hemvändarna från IS är mer att jämföra med de svenskar som slogs för Hitler i Waffen SS. Nu lagfördes väl dessa aldrig. De synades inte i sömmarna om de aktivt deltagit i judeutrotningen eller begick övergrepp mot civila.

Men det borde gjorts. De blev hursomhelst stigmatiserade. Samma stigmatisering måste göras mot IS-krigarna.

Anmäl
2015-07-25 11:14 #52 av: [Carpinus]

#51 Instämmer, och om du med "stigmatisera" menar dess ursprungliga betydelse i form av "brännmärka" är jag med även på det. (Stigmatisering används ju numera även i betydelsen "göra till offer" vilket väl innebära det motsatta.)

Ja, det är klart att man är orolig för om lagstiftningen håller för lagföring. Nu tog man ju de här på den befintliga lagtexten, den utlovade skärpningen har inte trätt i kraft ännu. Att inte åklagaren inväntade den tyder förhoppningsvis på att man har tillräckligt på fötterna för att kunna fälla dem ändå...


Anmäl
2015-07-25 11:26 #53 av: Jimmy.L

Dessa IS krigare bör ju ställas inför rätta för folkmord och sedan utvisas för gott kan tyckas vara hårt men dom har varit delaktig i vidriga avrättningar på män, kvinnor och barn samt begått våldtäkter. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2015-07-25 12:21 #54 av: Himmelsblå

#53 Vill du utvisa svenska medborgare födda i Sverige??? Var skall du utvisa dem då?

Jag menar, hela gänget är väl i princip andra generationens invandrare, eller barn till invandrande föräldrar (kom hit som barn)

Nej, utvisa kan vi inte. Då skulle ju du själv kunna bli utvisad av lämplig anledning.

Kruxet är att de måste sitta i svensk finka. Och så småningom bli utsläppta då... Då är brännmärkning bättre än martyrskap... och för att brännmärka dem måste vi ha den absoluta majoriteten av svenska muslimer med oss....

Det är en hel del som klaffa här.

Anmäl
2015-07-25 12:29 #55 av: Himmelsblå

#52 Med tanke på hur de tycks behandla kvinnor kan man ju köra med trafficking och sexköpslagstiftning om inget annat hjälper... slavhandel kanske? Kämpar

Anmäl
2015-07-25 12:30 #56 av: Jimmy.L

#54 Tycker du personer som åker ner till Syrien och radar upp kvinnor, män och barn och avrättar dom med nackskott och uttalar sig att väst ska bli en del av IS vara medborgare i ett land som förespråkar demokrati där kvinnor och barn blir sexslavar och säljs på en marknad? Dom kommer inte ändra uppfattning efter ett par år i fängelse. Dom är ett hot mot rikets säkerhet då har dessa personer förbrukat sitt medborgarskap. Dom kan visst bli utvisade vilket regeringen just nu utreder till kommande lagstiftning vilket Sverige är sist med, flera andra länder tar bort deras medborgarskap.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2015-07-25 13:15 #57 av: Himmelsblå

#56 Tycker du att män som åker till Thailand och våldtar barn sommar efter sommar skall vara svenska medborgare?

Som läget är utvisar inte Sverige svenska medborgare födda i Sverige eller som kom hit som barn, Om gränsen är 15 år (straffmyndiga).

Jag tvivlar starkt på att det ändras.

Jag tycker även det är Sveriges ansvar att ta hand om sin egen skit.

Men okej: vi utvisar dom. Säg till Egyptien eller Syrien. Blir de på så sätt ett mindre hot mot rikets säkerhet???

----tillägg---

Jag kommer på rak hand på två möjligheter att desarmera hotet.

1. Döda dem och begrav i omärkta gravar. Som USA gjorde med Bin Laden.

2. Sätt dem i finkan och avprogrammera dem. Som Norge försöker med Breivik.

Anmäl
2015-07-25 13:37 #58 av: Jimmy.L

#57 Var kom dessa pedofiler in i bilden? 

Sverige ser över lagen som jag nämnde och kan komma utvisa dessa terrorister till Syrien eller Irak eller Turkiet där dom kan ställas till svars för brott dom begått där.

Någon dödsstraff har vi inte i Sverige inte heller kan vi hålla dom inlåsta för alltid även om det skulle finnas hot mot riket om det inte rör sig om ett extremt fall.

Vad tror du skulle hända om någon av dessa IS-sympatisörer som gör allvar med deras syfte och utför ett terrordåd i Sverige. En vardag i Stockholm vid stressgången passerar 100.000-tals människor under rusningstrafiken vad händer om en självmordsbombare slår till där? Eller ett fullsatt tunnelbanetåg det skulle bli blodbad med 100-1000 dödsoffer om galningen Breivik lyckades på några timmar döda en massa människor vad klarar då utbildade terrorister göra?

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2015-07-25 14:43 #59 av: Himmelsblå

#58 Jag förstår allvaret. Jag vill de skall lagföras och brännmärkas.

Jag förstår bara inte hur en utvisning minskar hoten mot rikets säkerhet. Jag förstår heller inte straffvärde eller den moraliska vinsten.

Då undrar man ju vad ditt argument egentligen bottnar i... Det har väl inte med hudfärg att göra? Religion? Att du inte ser dem som "riktiga" svenskar av det skälet?

Är man född i Sverige och svensk medborgare tycker inte jag att ett medborgarskap skall kunna återkallas. Jag förstår i alla fall inte varför man i så fall inte skulle kunna göra det mot andra som begår avskyvärda brott. Lagar måste vara generella oavsett vem det gäller... du vet... likhet inför lagen och allt det där.

I den mån vi har utväxling av kriminella med Irak eller vad det månde vara och de vill åtala någon skall naturligtvis så ske. Men det är en helt annan grej och verkligen inget ovanligt.

Anmäl
2015-07-25 14:54 #60 av: Jimmy.L

#59 Nu är du ute på djupt vatten när du försöker hänvisa till hudfärg föreslår att du genast ber mig om ursäkt annars kan du skriva på andra sajter. Jag struntar fullkomligt i vart man kommer ifrån ska du ha klart för dig begår man etniska resningar, hugger av huvudet av folk och skär ut foster på gravida kvinnor. våldtar barn och kvinnor och säljer dom som slavar då har man förbrukat sin rätt som Svensk medborgare. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2015-07-25 15:38 #61 av: Himmelsblå

#60. Jag ställer en fråga. Detta tecken "?" betyder det.  Jag förstår inte dina motiv eller ditt resonemang.

Du hävdar att utvisning förbättrar läget för rikets säkerhet. Det gör det ju inte, det är lätt att resa och vi tappar ju helt kontrollen på vad de sysslar med. Jag skulle hävda att utvisning minskar den säkerheten.

Att brottet är vidrigt kan vi vara överens om. Om jag tar anställning som legoknekt i tvivelaktig armé i tvivelaktig nation, och begår brott lika avskyvärda. Skall jag utvisas och förlora mitt medborgarskap? Vart? Varför?

Anmäl
2015-07-25 15:42 #62 av: Jimmy.L

#61 Kan du här och nu lova att SÄPO har koll på alla terrorister från IS? kan du lova till 100% att Sverige inte kommer drabbas av terrordåd av IS och dom SÄPO inte har koll på?

Du skall utvisas till det land du begått brotten för att kunna ställas inför rätta. Varför vill du ha kvar någon som vill skära halsen av dig?

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2015-07-25 16:11 #64 av: Jimmy.L

#63 Du undviker hela tiden att dom som krigar för IS vill bli martyrer hur många människor vill du offra för att dom ska få stanna i Sverige? Du fattar väl att folk kommer dö!

Börjar tröttna på dig och dina rasist kopplingar är du IS-sympatisör och gillar deras folkmord och våldtäkter?

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2015-07-25 16:48 #65 av: julatopp7018

#63 Är Kurder i Sverige rasister för dom vill dra in medborgarskapen för dom som strider för IS?

Svenska regeringen måste vara rasister för att dom vill dra in deras medborgarskap.

I England, Tyskland, Frankrike ja alla länder därifrån folk åker och strider med IS drar man in medborgarskapen är dom rasister?

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2015-07-25 19:01 #66 av: Björn.B

#63 Om du nu ska anklaga någon för rasism våga skriv hela ditt namn och inte en fegis som döljer sig bakom ett nick. 

Skärgårdskocken.

Anmäl
2015-07-25 23:04 #67 av: Himmelsblå

#64, 65

Jisses...

Är man olika inför lagen beroende på härkomst är det rasism. Punkt.

Stå för det då!

#66 Det tar jag som ett hot...

Anmäl
2015-07-26 06:43 #68 av: Jimmy.L

#67 Vakna upp regeringen utreder om dom som strider med IS ska fråntas deras medborgarskap och du pratar om rasism. IS koppling hos dig?

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2015-07-26 08:15 #69 av: Zyperior

#67 Med ditt resonemang kan vi ju isf skrota medborgarskapet helt och hållet. Alla som sätter sin fot innanför våra gränser får rätt att stanna här livet ut samt åtnjuta full tillgång till vår välfärd och sociala skyddsnät.

Allt annat är rasism eftersom annars blir man särbehandlad inför lagen beroende på härkomst. ??

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-07-26 09:06 #70 av: Himmelsblå

#69 Jag diskuterar medborgarskap för folk födda i Sverige eller som kom omyndiga till Sverige. Inte folk som invandrat som vuxna.

Detta då IS-krigarna är unga, det är rimligt att anta att de inte kom till Sverige som vuxna.

Tungt kriminella som invandrat som vuxna fråntas redan idag sitt medborgarskap vid utvisning. Jag ser inte det som kontroversiellt.

Gäller detta IS-krigare kan denne utvisas och fråntas sitt medborgarskap efter avtjänat straff. Jag undrar hur smart detta är, sett ur rikets säkerhet. Men jag ser  inte detta som kontroversiellt

Kontroversiellt och knepigt blir det om man utvisar och fråntar medborgarskap av den andra kategorin. Jag ser bara två möjligheter:

1. Antingen riskerar jag  att bli utslängd från Sverige och fråntagen mitt medborgarskap om jag begår ett vidrigt terrordåd. Jag vet ingen invandrad i min släkt alls.

2. Eller så krävs en lagstiftning som på något sätt skiljer på folk och folk beroende av härkomst. Dvs en rasistisk lagstiftning.

Sådant är läget i tråden som jag ser det....

Anmäl
2015-07-26 09:25 #71 av: [Carpinus]

Har följt den här debatten lite summariskt, men märker att den fjärmat sig en del från de intentioner jag hade när jag startade just den här tråden, nämligen att följa upp den risk för radikalisering av kriminella gäng som jag befarar.

Nu löper ju diskussionerna fritt, och det är kanske bara jag som anser att ämnet har gått förlorat. Kanske återkommer jag med huvudfrågan i en ny tråd, för jag tror att vi står inför ett problem som man (samhället) borde vara mer observant på (#41).


Anmäl
2015-07-26 09:42 #72 av: Himmelsblå

#71 Ber om ursäkt för OT.

Anmäl
2015-07-26 09:50 #73 av: [Carpinus]

#72 Ingen orsak, samma sak händer ju i många debatter! Jag ville bara återknyta lite till ursprunget på tråden.


Anmäl
2015-07-26 10:02 #74 av: Zyperior

#70 

Lagstiftningen gör endast skillnad på svensk/icke-svensk. Det spelar ingen roll vilken nationalitet, religion, hudfärg etc. etc. personen har. Därav är den inte rasistisk. Den ger endast det svenska medborgarskapet mer auktoritet. Det är något man måste förtjäna om man kommit utifrån, det borde rimligtvis vara något man kan bli ifrån tagen då också. 
Har man i de fall som du beskriver när man är född här eller kommit hit som omyndig, tillgång till ett annat medborgarskap i en annan del av världen, ska man kunna utvisas dit och fråntas sitt svenska medborgarskap.
Vi kan ju knappast göra folk statslösa, därav kommer det inte drabba folk utan andra medborgarskap.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-07-26 17:14 #75 av: Himmelsblå

#74. Har någon kollat hur många av IS krigarna det kan gälla för... jag tror inte för så många. Men fine... vi utvisar med dubbla medborgarskap.

Anmäl
2015-07-26 22:01 #76 av: Zyperior

Man kan ju leka med tanken att samtliga har medborgarskap i Islamska staten.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-07-27 19:50 #77 av: Vanja

Jag anser att om en person (oberoende på om det är en svensk eller inte) åker ner till ett land för att delta i ett krig, Där man mördar och våldtar kvinnor och män på löpande band, använder barn som mänskliga sköldar, tänder eld på människor, skär huvudet av folk osv, kan få all rätt att stanna där. 

Denne borde inte få återvända till vårat välfärdsland.

Jag bryr mig om de människor som bor här, inte de människor som väljer att lämna de här landet för krig och förstörelse.  

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2015-07-28 00:35 #78 av: m2studio

En del som åker till IS kommer inte tillbaka, dem dörr. Andra delen kommer tillbaka eftersom IS ledare skickar dem. Betalningen till en Muslim arbetslös som åker till IS är 350.000 kr per månad plus provision när han skär halsen av en annan som är mot IS. Dem som återkommer har planer och Svensk regering vet om detta men vågar inte göra något hastigt utan med sin policy och kontroll med Spö kontrollerar de tills de visar sig att ville göra något dumt, men hur länge och hur mycket resurser skall man läger för sådana ärende. Svensk regeringen skall lära sig att vara snabbt och bestämd och inte leka med eld tycker jag.

Anmäl
2015-10-15 07:37 #79 av: [Carpinus]

"I minst fyra stadsdelar har Göteborgspolisen interna gängkonflikter att handskas med.

- Situationen är allvarlig. Det handlar nu i första hand om hämnd för äldre händelser, summerar regionpolischef Klas Friberg.

Efter sex grova våldshandlingar inom loppet av nio dygn har det relativa lugnet, från i somras, definitivt brutits.

- Det är klart att det är ett bakslag för oss. Fast det är inte bara ett polisiärt problem. Man bör också fundera på om samhället i övrigt gör tillräckligt, konstaterar Friberg."---

GP


Anmäl
2015-11-15 10:49 #80 av: [Carpinus]

#0 "När det gäller Sverige har drygt 300 individer, enligt Säpo, rest till företrädesvis Syrien och Irak. Många av dem sympatiserar med Islamiska Staten (IS).

40 procent av dessa – runt 120 unga män – är hämtade från Göteborgsområdet. I första hand från Bergsjön och Angered.

Denna siffra gör just Göteborg till den europeiska stad som, i förhållande till sin folkmängd, bidrar med flest personer till stridande, våldsbejakande extremism.
– Vi toppar rekryteringsligan eller den negativa statistiken, vilket du vill. Så är det, konstaterar Ulf Boström (polis).

Kategorin ur vilka radikaliserade ungdomar plockas är densamma som byggt upp de kriminella gäng som skjuter vilt i Göteborgs förorter."---

GP


Anmäl
2015-11-15 11:23 #81 av: [Carpinus]

"Vid 22-tiden kom rapporter om att två män öppnat eld med automatvapen på en bar i centrala Paris", löd de första rapporterna från Parismassakern. Nu säger vi "det kanske kan hända i Sverige också" utan att dra oss till minnes att det ju faktiskt har hänt här - inledningen är kusligt lik vad som hände på "Vår bar" på Hisingen i mars i år! Vad hade hänt om det den gången inte hade varit en enskild aktion utan inledningen på en större operation? Hur väl hade samhället stått rustat inför en attack likt den som skedde i Paris? 

"Minst ett 20-tal personer befann sig på krogen på Vårväderstorget där skottlossningen ägde rum natten mot torsdagen när minst två gärningsmän klev in i lokalen.

En av dem ska ha varit beväpnad med någon slags automatvapen – och enligt uppgifter till GT varit klädd i en gul polisväst, av typen som trafikpoliser och ordningspoliser har på sig i fält."---

"– Två personer är döda, säger polisens presstalesman Björ Blixter.
Det här med att man skjuter med automatvapen inomhus – har vi varit med om det tidigare i Göteborg?
– Vi har fall där man skjutit inne i kroglokaler för något år sedan på en liten krog på Hisingen. Det är ju synnerligen brutalt. Måltavlan kanske har varit ett par-tre stycken, det vet vi inte nu och kan inte spekulera i det. Men måltavlan har ju inte varit 10-15 som är skadade här, säger Björ Blixter."---

GT 150319

#80 Tål att upprepas: "Kategorin ur vilka radikaliserade ungdomar plockas är densamma som byggt upp de kriminella gäng som skjuter vilt i Göteborgs förorter."--- (GP)


Anmäl
2015-11-15 12:43 #82 av: [Carpinus]

#81"Minst en av de inblandade - Omar Ismail Mostefai - är fransk medborgare, uppvuxen i en förort till Paris. En småkriminell som radikaliserats. Sådana har vi sett exempel på tidigare."---

Expressen


Anmäl
2015-11-15 15:39 #83 av: [Carpinus]

"– Det finns en risk för attentat i Sverige, vårt viktigaste arbete är att se till att det inte händer, säger Sirpa Franzen, presschef för Säpo till GP.

Som GP kunde berätta under söndagen är Göteborg per capita, den stad i Europa från vilket flest personer anslutit sig till muslimska extremistgrupper. Siffror som får många att bli oroliga.

– Det förstår jag, orolig ska man vara. Sen finns det inget överhängande hot mot Göteborg eller Sverige. För att hårddra det här så kanske det är max tio procent av dem som kommer tillbaka som kan göra sådana här dåd. Men orolig ska man vara, det är personer som tränar i vapenhantering och bombtillverkning. Det är oroande att så många åker, säger Magnus Sandelin, journalist som är expert på terroristnätverk."---

GP

"Max tio procent" motsvarar för Göteborgs del ungefär lika många som var inblandade i Parisdåden. Lägg därtill ett möjligt antal radikaliserade på hemmaplan så ser man ju att det finns skäl att vara vaksam inför utvecklingen.


Anmäl
2015-11-15 16:41 #84 av: [Carpinus]

"I boken (Sami Moubayeds "Under the Black Flag") bekräftar också en IS-källa att IS centralt nu i allt högre grad ber jihadistvolontärer från Europa att stanna i Europa - och inte resa till Syrien. I Europa är det tänkt att de ska bilda slumrande celler som kan aktiveras när IS ger order."---

SR, Cecilia Uddén


Anmäl
2015-11-16 16:49 #85 av: [Carpinus]

"Det är svårt att säga att i fredags var det fransmän som mördade andra fransmän. De gick från småbrott till terrorism. De radikaliserades och åkte till Syrien och tränades."---

"Vi måste kunna frånta en som har begått terroristhandlingar sitt franska medborgarskap, även om denne är född i Frankrike. De ska kunna förbjudas återvända till Frankrike. Vi måste kunna utvisa dem som begått sådana brott, men med respekt för våra internationella åtagande."---

Frankrikes president François Hollande inför kongressen angående terrordåden i fredags. (Källa SVT Nyheter Live.)


Anmäl
2015-11-16 22:48 #86 av: eskils

#85 "Vi måste kunna frånta en som har begått terroristhandlingar sitt franska medborgarskap, även om denne är född i Frankrike."

Bra idé.


Anmäl
2015-11-17 07:39 #87 av: [Carpinus]

"Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundsson har länge bedrivit ett gediget och imponerande kartläggningsarbete av svenska jihadister. Han är Sveriges ledande journalistiska auktoritet inom området.
Under den gångna veckan släppte ISIS en propagandavideo med åtta svenska jihadister varav sju enligt Gudmundsson kommer från Göteborg. I filmen talas det mest svenska men det förekommer även arabiska och engelska. Gudmundsson uppger att tre av dem kommer från samma släkt."---

"Problemen i Göteborg är en nationell angelägenhet. Nästa europeiska eller svenska terrordåd kan ha sitt epicenter i Göteborg. Det är här vi måste förhindra nästa tragedi."

 Csaba Bene Perlenberg i Expressen

Det är rätt anmärkningsvärt att just Göteborg saknar en kommunal handlingsplan för att motverka radikalisering och rekrytering till terrorgrupper, och att en sådan kommer att dröja flera månader enligt GP.

Ändå har det funnits jihadismförkunnare här redan före sekelskiftet. Den religiösa ledaren Shejk Abdulkadir Mumin bodde i Angered och var verksam i en moské i Gamlestan fram till 2003. Han har nu en hög position inom terrorrörelsen al-Shabab i Somalia, som Perlenberg påminner om i sin artikel.


Anmäl
2015-11-17 08:42 #88 av: Zyperior

#87 Skulle det inte va lite märkligt om Gbg är platsen för ett Daesh-attentat nu? Varför skapa kaos i ett framgångsrikt rekryteringsnäste?

Edit; Jag tror att Daesh får väldigt mycket resurser från Sverige i form av både soldater och ekonomiska tillgångar, inte minst från Gbg, så just nu tror jag inte vi behöver va så oroliga.

Det skulle vara om Daesh kanske känner att kampen är på väg att bli förlorad eller om möjligheterna till rekryteringarna från Gbg-området åtstramas.

Edit; Sverige har ändå ett moraliskt ansvar att ta tag i just dessa saker, men jag tror att man vet konsekvenserna och riskerna med att göra just det. Säpo "har koll" på de som återvänt. Kan det vara så att denna regeringsstyrda myndighet istället håller en inofficiell överenskommelse mellan regeringen och terroristerna, att vi gör inget handgripligt mot dem så länge folk inte dör. För när folk börjar dö får vi se konsekvenserna av Mona Senil & Co:s daltande.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-11-17 08:58 #89 av: [Carpinus]

#88 Det finns förmodligen olika aspekter på det. Som du säger är det ju ett "framgångsrikt rekryteringsnäste". Samtidigt börjar nog den gren de kriminella sitter på bli allt bräckligare. Dels så skjuts ju ett antal i kriminella uppgörelser regelbundet, dels har Polisen varit framgångsrik i kampen mot en av gängens basnäringar, cannabisodlandet och försäljning av produkten.

Det kan innebära att den kriminella nischen blir snävare och svårare att livnära sig på, vilket kan medföra ökad radikalisering och utbildningar hos Daesh och andra terrororganisationer. Vart tar de vägen som återvänder? Få av dem lär gå och ställa sig vid bandet på Volvo. Vi har nog skäl att ta lärdom av de fransk-belgiska erfarenheterna från det senaste terrordådet - vi vet ju bl.a. redan sedan tidigare att terrorister inte behöver vara utrikes födda, och inte alltid heller kända av Polisen sedan tidigare. Nu har vi fått en påminnelse om det.


Anmäl
2015-11-17 14:50 #90 av: [Carpinus]

#89 "I Sverige finns väl ett tusental personer som är kapabla att göra något sådant där - och de har en egenskap som gör att de är jävligt knepiga: De är villiga att offra livet för det de gör. Problemet är också att långt ifrån alla de här personerna är kända av Säkerhetspolisen."---

Leif GW Persson i Expressen


Anmäl
2015-11-20 09:01 #91 av: [Carpinus]

"Radikaliseringsprocessen hos unga som dras till islamistisk extremism i Europa går ofta mycket snabbt, ibland handlar det om bara några månader eller till och med veckor."---

"Jean-Yves Camus understryker att utanförskap och rasism, som drabbar många unga i franska förorter, inte är en tillräcklig förklaring eftersom den helt överväldigande majoriteten av dem som lever under den typen av omständigheter aldrig hamnar i den här typen av våldsam extremism.
Däremot har forskarna sett att småbrottslighet tycks vara en riskfaktor, kanske främst för att extrema islamister aktivt rekryterar i fängelset."---

SR


Anmäl
2015-11-20 09:30 #92 av: [Carpinus]

"Det som hände i Paris skulle kunna hända också i Sverige, säger Haashim Salad Elmi, som jobbar med att förebygga våldsbejakande extremism."---

"Unga personer träffar rekryterarna i moskéer runt om i Sverige. Sedan radikaliseras de över tid, för att till slut nå punkten att åka till Syrien och strida, säger Haashim Salad Elmi."---

"Rekryterarna har nu börjat fokusera på nya grupper av unga, de som har det till synes gott ställt. Unga killar som nyss tagit sig igenom en högre utbildning, till exempel.
– De siktar på de utbildade. Först var det på småkriminella, men nu på de ungdomar som är utbildade, de som är på väg att avsluta en utbildning på universitet, eller ska börja jobba. De här 300 som Säpo säger har rest iväg, och där vissa har återvänt, de har inte åkt över en natt. De har blivit rekryterade och radikaliserade. Och de som gjort det verkar fortfarande i samhället. Så det här problemet löses inte genom att spärra in ungdomarna, för det kommer nya ungdomar hela tiden, säger Haashim Salad Elmi, som jobbar med att förebygga våldsbejakande extremism."

SR


Anmäl
2015-11-20 12:10 #93 av: eskils

#91 och #92 De som rekryterar och hjärntvättar ungdomar till att bli terrorister måste ju spåras upp, straffas och utvisas ur landet på livstid! Hoppas polisen har resurser till det arbetet. Borde vara en prioritet att arbeta förebyggande.

(Tillägg till #86: De sade på TV att det handlar om personer som har dubbla medborgarskap. Om personerna ägnar sig åt terroristhandlingar förlorar de sitt franska medborgarskap. De blir alltså inte statslösa.)


Anmäl
2015-12-01 23:08 #94 av: [Carpinus]

#4 "Polisen vill ta krafttag mot den organiserade brottsligheten - genom geografiska prioriteringar.

Nu pekar man ut 14 bostadsområden i landet där kriminella nätverk har stor påverkan på lokalsamhället.

Områdena beskrivs ha inslag av parallella samhällsstrukturer som utgör problem för polisen att utföra sitt jobb, skriver man i en kommande rapport."---

"Polisen listar tre kriterier som skiljer ut de nu aktuella 14 områdena från de övriga 41 som har problem med organiserad brottslighet. I de nu utpekade områdena finns dessutom inslag av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocesser, svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag samt inslag av parallella samhällsstrukturer och våldsbejakande religiös extremism."---

Expressen

And the nominees are...

Region Stockholm:
Ronna/Geneta/Lina (Södertälje)
Tensta/Rinkeby (Stockholm)
Husby (Stockholm)
Hallunda/Norsborg (Botkyrka)
Region Syd:
Rosengård (Malmö)
Södra Sofielund (Malmö)
Araby (Växjö)
Region Bergslagen:
Vivalla (Örebro)
Region Väst:
Bergsjön (Göteborg)
Biskopsgården (Göteborg)
Gårdsten (Göteborg)
Hammarkullen (Göteborg)
Hjällbo (Göteborg)
Lövgärdet (Göteborg)


Anmäl
2015-12-13 10:58 #95 av: [Carpinus]

"Antalet personer i Sverige som Säkerhetspolisen bedömer har kopplingar till våldsbejakande islamistisk extremism har ökat betydligt de senaste åren.
Det handlar inte bara om personer som har rest till Irak och Syrien utan även andra personer i Sverige, säger Säpochef Anders Thornberg i en intervju med Ekot.
Den senaste kartläggningen från år 2010 visade att det då handlade om 200 personer.
– Jag vill inte säga någon siffra, men det är betydligt fler. Vi tror inte att alla är terrorister, men vår uppgift är ju att hitta om det är en eller två eller flera bland dom här som är beredda att begå terrorattentat."---

"– Om det finns individer som vi tror håller på med terrorverksamhet, eller som planerar i ett tidigt stadium, så begår de andra brott. Genom vårt underrättelsearbete får vi reda på att man håller på med kanske vapenbrott, ekonomiska brott eller något annat."---

SR


Anmäl
2016-01-24 10:49 #96 av: [Carpinus]

#94 "Den senaste tiden har flera unga män dödats i Stockholms förorter. Under natten mot julafton knivhöggs Aiman Qabli till döds i Alby."---

"Vad bakgrunden till mordet på Aiman Qabli är vet inte polisen än. Men våldet har hårdnat i Stockholms förorter under hösten. Och under förra året rapporterades det in 11 mord med skjutvapen i Stockholm. Av dem var sju personer under 30 år. Och det är fler än året innan, menar polisen.
Det är vanligast att offren och förövarna befinner sig mellan 20-30 år säger Mikael Rying, kriminolog hos Polisens utredningscentrum i Stockholm. Generellt sett handlar skjutningarna om uppgörelser i kriminella miljöer.
Att de ökat beror på att det blivit flera kriminella gäng som är löst sammansatta och att det finns mer illegala vapen i omlopp, säger han."---

  "Ingen av de inblandade vill berätta vad man vet av lojalitet till den grupp man tillhör eller att man helt enkelt är rädd, säger Mikael Rying.
– Och lyckas man inte klara upp mordet så finns ju risken för hämnd och då har vi flera mord. Så det är otroligt viktigt med starka insatser från polisens sida från början så man kan lagföra någon, säger Mikael Rying."

SR


Anmäl
2016-02-01 09:04 #97 av: [Carpinus]

#95 "Sverige och Europa står just nu inför det största terrorhotet på över tio år, enligt Europol. För första gången någonsin har hotnivån i Sverige höjts till fyra på en femgradig skala."---

"Flera av de unga svenskar som utbildas till soldater i terrorns tjänst återvänder till Sverige. De har lärt sig att döda och kan vara potentiella terrorister – mitt ibland oss.
Av det skälet har vi valt att publicera namn och bild på vissa av dem. De som har bekräftats som jihadister av flera av varandra oberoende källor.
Vi kommer också att publicera utdrag ur propagandafilmer som visar hur personer från Sverige utbildas och i flera fall dödar. De berättar alltså om det besinningslösa våld som de svenska terroristerna är kapabla att utföra."---


Sofia Olsson Olsén, tf chefredaktör och ansvarig utgivare på Aftonbladet presenterar en uppföljning av Jihadismen i Sverige - något sådant hade knappast hänt med den förre chefredaktören vid rodret! Hoppas hon slipper påtryckningar från ledar- och kulturgänget på tidningen...


Anmäl
2016-02-01 22:47 #98 av: [Carpinus]

#0 "Som utomstående är det extremt svårt att närma sig den grupp människor i Sverige som sympatiserar med IS och reser till Syrien. Likheterna med de kriminella gängen är många. Samma myt om kamratskap in i döden och liknande, fast långt mer extrem, skrämselpropaganda."---

"Säpo har som mål att ta kontakt med varje återvändare, men mer koncentrerade insatser gör mot de individer som i första hand bedöms kunna utgöra en fara.
I den kretsen finns det inte bara personer som har varit i Syrien utan också andra anhängare till våldsbejakande islamism.

En källa inom den vanliga polisen pekar ut en ung man i en svensk småstad som en potentiell risk. Det rör sig om en person i 20-årsåldern som på några år ska ha blivit allt mer extrem i sin uppfattning. Han är ostraffad sedan tidigare, men ska enligt källan ha allt tätare kontakter med personer i våldsbejakande jihadistkretsar.
– Det är en person som har radikala sympatier, men han har inte gjort någon resa till kriget, säger källan."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-02-10 08:04 #99 av: [Carpinus]

"Anas Khsassi, 20, är den senaste svenske jihadisten som dödats.
Han är en av flera döda svenskar som används i extremistgruppen Islamiska statens propagandafilmer."---

"Flera av dem lämnade Göteborg hösten 2012. Några tog lån på flera hundra tusen innan de anslöt till kriget. Andra gick enligt personer i deras närhet från att ha rökt hasch på arbetstid och vara dömda för narkotika- och våldsbrott, till att plötsligt bli väldigt religiösa."---

"Fyra andra svenskar går att identifiera i filmen. Samtliga har vuxit upp och gått i skolan i Västsverige."---

"Att även den här tekniskt skickliga videon lyfter fram svenska jihadister visar terrorgruppens intresse för Skandinavien och Sverige, menar experterna.
– Det här visar att Sverige är ett intressant rekryteringsmål. Annars skulle man inte lägga ner energi och tid på det, säger Magnus Norell."

Expressen


Anmäl
2016-02-11 09:38 #100 av: [Carpinus]

#0 Nästan på årsdagen av TS talar Rikspolischefen äntligen klartext om något som vi redan konstaterat här.

"Det var i samband med en paneldebatt om terrorhot som genomfördes i Stockholm under onsdagen på Svensk Juriststämma, som rikspolischefen Dan Eliasson varnade för utvecklingen inom vissa förortsområden i Sverige.

Han nämnde att polisen satt ihop en lista över ekonomiskt och socialt utsatta områden som kan komma att utgöra en grogrund för radikalism.

– Alby, Fittja, Tensta, Rinkeby, Araby, Rosengård, där slits det svenska samhället isär. Och om vi inte bromsar den utvecklingen så är jag helt övertygad att inte bara traditionell brottslighet utan också radikalisering och terror kommer att öka i vårt samhälle, sade han under debatten."---

Expressen


Anmäl
2016-02-27 08:29 #101 av: [Carpinus]

"På 1990-talet började gängen dyka upp i Sverige. Det första MC-gänget i Göteborg etablerades 1996. Sedan dess har gängbrottsligheten ökat, och tagit olika former. Personer med kopplingar till Balkan dominerade tidigare den kriminella miljön. På senare tid har grupper från Mellanöstern etablerats, i Göteborg men också i Stockholm och Malmö. Nätverken är ofta släktbaserade och har ibland en religiös prägel."---

"Politikerna tog inte gängkriminalitetens framväxt på allvar för två decennier sedan. Resultatet ser vi i dag. Den kriminella miljön som vuxit fram har skapat rena parallellsamhällen, där samhällets normer och lagar inte tycks gälla för alla. Att ambulanspersonal och polis inte kan rycka ut till vissa områden, något som ledarsidan uppmärksammat tidigare, är det tydligaste tecknet på detta."---

"Vissa menar att man inte ska tala om kriminaliteten i utanförskapsområden med hänvisning till att det skulle svartmåla förorten. Ingenting kunde vara mer fel. De som utför bilbränder, utpressningar och kastar sten på ambulanspersonal utgör en minoritet.

Enligt Brå finns det ungefär 8 000 ”livsstilskriminella” i hela landet. De som drabbas är desto fler. Ingen människa i Sverige ska behöva utstå att kriminella gäng härjar i ens stadsdelsområde – oavsett vilken adress man bor på. Att polisen tilldelas de resurser som krävs och att hela samhället visar nolltolerans mot våld och stök är självklart. På lång sikt måste de socialt utsatta områdena integreras bättre i samhället – ekonomiskt, men också socialt och kulturellt. Om 20 år vill vi inte titta tillbaka på utvecklingen och ångra att vi inte gjorde något."

Karin Pihl i GP


Anmäl
2016-03-03 18:47 #102 av: [Carpinus]

#28 "Tre män åtalas för inblandning i en vapenhärva, efter stora beslag av handgranater och automatvapen på Balkan och i Sverige.

– Huvudmannen har importerat automatvapen och handgranater i avsikt att sälja dessa, säger vice chefsåklagare Henrik Söderman till TT.

Det var i september 2014 som fem automatvapen och 59 handgranater med destination Sverige beslagtogs i Slovenien i en internationell polisinsats. Ytterligare ett stort beslag av handgranater och automatvapen, avsedda för Sverige, gjordes i Bosnien i januari 2015."---

TT


Anmäl
2016-03-23 07:36 #103 av: [Carpinus]

#0 "Vad kommer hända här då? Jo, det är någon lokalt förankrad förmåga som kommer att gripa initiativet, för då försvinner de där faktorerna som talar emot."

Leif G W Persson i Expressen


Anmäl
2016-03-23 16:37 #104 av: [Carpinus]

#0 Två av bröderna bakom attentaten i Bryssel verkar komma från de kriminella leden utan att något hittills framkommit som tyder på att de är återvändare. SVT skriver: "Enligt den belgiska federala åklagaren har de två självmordsbombarna i terrordåden i Bryssel identifierats som ett brödrapar – Ibrahim, 30 år, och Khalid El Bakraoui, 27 år."---

"Enligt den belgiska åklagaren finns det mycket dokumentation om bröderna hos polisen, som rör annat än attackerna.
Ibrahim, den äldre av bröderna, dömdes 2010 för att ha skjutit samt skadat en polis i samband med ett rån i Bryssel tidigare samma år. Han dömdes då till nio års fängelse rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Året efter, 2011, dömdes den yngre brodern Khaled till fem år efter att ha stulit en bil."

SVT


Anmäl
2016-03-23 20:57 #105 av: eskils

#87

"Göteborgs kommun portar en stor konferens för muslimer från hela landet som var planerad att hållas i en av kommunens idrottshallar i slutet på mars.

Det är föreningen Sveriges Förenade muslimer som för femte året arrangerar konferensen Jag är muslim i Göteborg. Enligt inbjudan handlar mötet bland annat om att stärka unga muslimers identitet i Sverige.

Konferensen har under flera år hållits i kommunala idrottsanläggningar men bara en vecka innan årets möte fick föreningen besked om att man inte längre var välkommen som hyresgäst.

Anledningen är enligt kommunen ny information som kommit fram vid ett samrådsmöte mellan polisen i Göteborg och säkerhetspolisen. Och det har upprättats en polisanmälan om att personer inom den aktuella verksamheten kan misstänkas för brott inom området våldsbejakande extremism."

SR

Rätt så, SÄPO, man kan inte gulla med terrorister och terroristsympatisörer!


Anmäl
2016-03-24 06:58 #106 av: [Carpinus]

#104 "Men i säkerhetspolisens senaste rapport framgick det att det är färre personer från Göteborg som radikaliseras och reser för att ansluta sig till den Islamiska staten (IS) men exakt vad det beror på är svårt att fastställa. Samtidigt är det få av dem som begått dåd i Europa som har rest till Mellanöstern.

Väldigt många av dem som begår dåd har aldrig rest därför är problemet större än resor till Syrien och Irak" (säger Mona Sahlin).---

GP

Bra att det uppmärksammas att terrorbenägna inte enbart är att söka bland hemvändande jihadister! Myndighetspersoner verkar annars ofta begränsa sig till att tala om att" si många har rest ut, och så många har återvänt", och jag tror att det är ett alltför snävt synsätt om man endast söker riskpersoner i den kategorin. Man får inte blunda för risken att det kan finnas hot även från sådana som "passerar under radarn", se TS.


Anmäl
2016-03-31 07:27 #107 av: [Carpinus]

Äntligen...

#0 "Polisen ser allt tydligare kopplingar mellan personer som reser för att ansluta sig till terrorgrupper utomlands och annan kriminalitet. Det säger chefen för polisens underrättelseenhet i en intervju med Ekot.

– Vi kan se att det är personer som ingår i kriminella nätverk, som dels begår brott här i Sverige, och dels reser till konfliktområden för att delta i strid, säger Linda Staaf, som är chef för polisens nationella underrättelseenhet.

Vad handlar det om för brott?

– Det handlar främst om narkotikabrott, våldsbrott, vapenbrott, otillåten påverkan, och samtidigt också finansiering av terrorism i olika delar.

Det senaste året har säkerhetspolisen och polisen ökat sitt samarbete och enligt Linda Staaf, chef för polisens underrättelseenhet, är det en förklaring till att man nu oftare ser att personer som man misstänker har kopplingar till terrorism också kan knytas till annan kriminalitet. Enligt henne har arbetet hittills haft effekt."---

TT

Nu gäller det bara att det även blir fördjupat fokus på personer som kommer tillbaka från terrorgrupperna och återgår till sina kriminella gäng, mer utbildade,   mer religiöst indoktrinerade och ideologiserade.


Anmäl
2016-03-31 11:17 #108 av: eskils

#107 Tycker som du. Terror-återvändarna ska inte få gå lösa på gatorna och radikalisera ännu flera. Fängelse och sedan fotboja/övervakning plus om möjligt utvisning bör gälla.

Tycker också att man borde vara mer återhållsam med att dela ut uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap. Grov kriminalitet, som terroristerna ofta ägnar sig åt enligt polisen i artikeln, bör leda till förlust av uppehållstillstånd samt livstids utvisning efter avtjänat straff. Vi har inget som helst intresse av att ha kvar sådana personer i Sverige!

(Eller tycker någon här att vi har det?)


Anmäl
2016-04-04 00:26 #109 av: [Carpinus]

#108 Ja, det finns mycket som behöver ändras och styras upp! En av stötestenarna är att många av de som rör sig i de här kretsarna är födda i Sverige och inte har haft något annat medborgarskap, precis som du är inne på när du nämner utvisning "om möjligt".


Anmäl
2016-04-04 00:27 #110 av: [Carpinus]

"– Sverige har ett växande antal individer som söker sig till de här nätverken i Syrien och Irak.  Den är också en möjlighet att individer som sympatiserar med IS, men som bor kvar, kan vara villiga att utföra attacker."--- 

Den franske terrorexperten Jean-Charles Brisard i SVT:s "Agenda" 160403.


Anmäl
2016-04-09 09:32 #111 av: [Carpinus]

"Ytterligare en person ska ha gripits som ska ha setts tillsammans med en av självmordsbombarna i Bryssels tunnelbana. Det uppges vara svenske medborgaren Osama Krayem, enligt flera belgiska medier.

23-årige Osama Krayem kommer från Rosengård. På sin Facebooksida har han tidigare synts posera med vapen och IS-flagga. Han ska själv ha lagt ut bilden, som tros vara tagen i den syriska staden Deir az-Zor, på Facebook i januari 2015. Flera personer från Malmö har gillat bilden och kommenterat den positivt. "Må allah älska dig", "Må allah skydda dig habibi" och "haha kungen sån riktig isissssss" lyder några av tillropen.

Enligt polisuppgifter till Sydsvenskan var Osama Krayem före sin radikalisering tätt knuten till den organiserade brottsligheten i Malmö. Underrättelseuppgifter från polisen gör gällande att han framförallt kopplades till de kriminella kretsarna kring Seved."---


Sydsvenskan


Anmäl
2016-04-09 13:21 #112 av: eskils

En italiensk maffiaexpert säger att vi måste rensa upp bland de kriminella gängen, i synnerhet i förorterna, för att komma åt IS. Några citat ur en lång artikel:

”Vi måste inse att IS strategi är densamma som den man finner hos kriminella organisationer. Först då kan vi bekämpa de jihadistiska terroristerna, skriver den italienske maffiakännaren Roberto Saviano.

Flera islamistiska attentatsmän har en bakgrund som småbrottslingar. Att de blir terrorister förändrar knappast deras beteende. De säljer droger och tvättar svarta pengar för att finansiera sina liv och för att förse sig med vapen. Tidigare användes vapnen vid uppgörelser med andra kriminella, nu sätts de in vid attentat. Men i den internationella debatten om terror lyfts sambandet mellan islamister och kriminella nästan aldrig. Varför?

Men vad är det då Europa nu får betala för? Vad betalar Frankrike och Belgien för? De får betala för att de har betraktat kriminalitet som en marginell ondska som man ansett sig kunna tolerera så länge den manifesterat sig i städernas utkanter. Europas strategi är att bekämpa kriminalitet enbart om den rör sig mot centrum – ett centrum som är mycket nära och mycket sårbart. Budskapet till generationer av invandrarbarn som vuxit upp i Europas ytterområden lyder som följer: Du kan slösa bort ditt liv, så länge du gör det utanför mitt synfält. Detta budskap har de här barnen förstått.

Den politik som flera regeringar för, även de ”progressiva", har helt enkelt satsat på att de kriminella ska ta ihjäl varandra och på så sätt lösa de problem som man inte har velat ta i. Detta har inte fungerat och de senaste månaderna har vi sett de dramatiska konsekvenserna av dessa misstag.

Fortfarande talas om ”kulturkrockar”, men sådant döljer enbart det egna misslyckandet. På så sätt fortsätter man bara att ignorera det uppenbara: där man handlar med narkotika finns det också vapen, manskap, pengar och död. Vi får säkert fler tillfällen att tolka det som sker inom kulturella och religiösa ramar. Men just nu måste vi vara pragmatiska och stå enade. Vi måste tänka efter och finna näraliggande lösningar. Vi måste avvisa förslag till lösningar som vi till allas skada redan har prövat.”

SvD

#107 Svenska polisen tycks ha dragit samma slutsats - bra! Nu väntar vi bara på att politikerna ska reagera och agera också...


Anmäl
2016-04-10 21:11 #113 av: eskils

#112 Magnus Ranstorp pekar på andra saker som också måste göras snabbt:

”Svag lagstiftning med låga straff, en förlamad debatt och nästan inget förebyggande arbete för att hindra radikalisering. Sverige har varit ett bra land för dem som velat utveckla terrornätverk, enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Säpo har varit så ensamma. Det har inte funnits något förebyggande arbete med att ta tag i unga som riskerar att radikaliseras, säger han.

Det offentliga samtalet har också blundat för problemen, tycker han.
– Debattmässigt har frågan blockerats. Det har låst sig, eftersom vi blandat ihop islam med salafistisk jihadism. Det måste vi sluta med, och vi måste alla sluta att skuldbelägga islam. Terroristernas berättelse är att västvärlden krigar mot islam, säger han.

Det går att förebygga att unga ansluter sit terrornätverk, enligt Magnus Ranstorp.
– Danmark har lyckats bättre, liksom Nederländerna och Storbritannien. I Storbritannien görs 1 200 arresteringar om året, hälften av dem går till åtal, och de lyckades avvärja sju terrordåd förra året.

I Sverige har varningsklockorna ringt länge. Men det är först nu som samhället börjar lyssna, konstaterar han.
– För oss är det som händer nu ingen överraskning. Det förebyggande arbetet har kommit igång, men det är långt kvar. Den som påstår något annat ser inte sanningen.

Rent konkret går det förebyggande arbetet ut på att trovärdiga och karismatiska personer, som känner ideologin inom de extrema våldsbejakande rörelserna väl, försöker övertala ungdomarna i riskzonen.
– Vi måste skapa positiva möjligheter för de här ungdomarna, och bryta isen. Det kan handla om saker som sysselsättning och jobb för ungdomar i utanförskapsområden, säger han.”

SvD


Anmäl
2016-04-11 06:41 #114 av: [Carpinus]

 "Terrororganisationen IS rekryterar aktivt unga män från Rosengård i Malmö till krigstjänst i Mellanöstern. Och det är inte de starkt religiösa de vill åt – det är de kriminella, killarna som inte väjer för våld."---

"– Det är inte i moskéerna som IS hittar sina soldater. Det är på vanliga ställen – kaféer, biljardhallar och i föreningslivet. Unga som kan ha varit kriminella eller som finns i gängmiljön – som jag vet att Osama gjorde – hjärntvättas när de går med."---

Kvällsposten


Anmäl
2016-05-14 07:35 #115 av: [Carpinus]

#111 "I dag finns det flera områden i Sverige som påminner om delar av Seved.
Socialt utsatta platser med gängkriminalitet, knark och ett groende förakt bland män som inte känner sig inkluderade. Förakt mot ambulans, brandmän, polis. Mot samhället, mot det svenska.
Det är i den miljön som terrorgrupper finner majoriteten av de svenskar som är beredda att strida för ideologier som bland annat hatar västerländska samhällen.
Platser som Bergsjön och Angered, varifrån minst 120 svenska jihadister kommer ifrån enligt Säpo.
Malmöjihadisten Osama Krayem, tjugotreåringen som greps för Brysseldådet, tillhörde Sevedsgängen. Han har starka kopplingar till de beväpnade killar som trakasserar grannar i området, slår sönder rutor tills de boende tvingas skaffa skottsäkra glas. Det bekräftar både polis, Fryshusets Sigrun Hilmarsdottir Sigurdsson och boende i området."---

"Enligt Fredrik Malmberg har hyresgäster sagt upp sina kontrakt på grund av trakasserier. Men alla som vill flytta har inte möjlighet.
– Så länge man låter dem styra och ställa gör de ofta inget emot en. Annars blir de våldsamma, oavsett vilken bakgrund du har. Men de är mycket hårdare mot ursprungssvenskar. De vill inte ha svenskar i området. De vill ha ett getto där de är kungar. Jag tror inte att myndigheter vågar prata om detta."---

"En sak har de flesta utsatta grannar gemensamt: de har svensk bakgrund.
– Det jag märkte först var att de inte attackerade människor från Mellanöstern. Men värst gick de åt de med svensk bakgrund. En dag såg jag hur de kastade en sten som slog ner precis när en svensk kvinna med barnvagn hade passerat. Då tänkte jag att det hade gått alldeles för långt, säger en man med serbisk bakgrund som sedan dess flyttat från Malmö."---

Expressens Federico Moreno skriver om svennehatet,  bland annat i Seved.


Anmäl
2016-06-17 19:57 #116 av: [Nomen Nescio]

#84 "IS lyckas fortfarande locka unga radikaliserade islamister över hela världen och det som nu är att vänta är en upptrappning av terrorattacker i västvärlden - Europa och USA.

IS officielle talesperson Abu Mohamed al Adnani talade nyligen om det krympande kalifatet och sa till IS anhängare inför fastemånaden Ramadan - att den minsta attack ni kan genomföra i hjärtat av fiendens land är mer värdefullt för oss än den största operation vi kan genomföra här.

Och när det gäller så kallade sleeper cells, slumrande terrorceller, påstår sig Hisham al Hashemi   (militärstrateg och Is-forskare) ha information om att de svenska städerna Malmö och Norrköping är möjliga måltavlor."---

Cecilia Udén, SR


Anmäl
2016-06-26 10:06 #117 av: [Nomen Nescio]

"Allt färre reser till Syrien och Irak för att ansluta sig till Islamiska staten. Men radikaliseringen har inte minskat, och experter varnar för att risken för dåd på europeisk mark kan öka."---

"I Göteborg är det tio månader sedan man senast hade en bekräftad IS-resenär. Även i Borås, Malmö och Järva i Stockholm uppger personer med insyn att resandet avtagit.
Men faran är inte över för det, påpekar flera.
– Det är ett problem om vi bara fokuserar på de personer som reser iväg. Unga människor attraheras fortfarande av den här tankevärlden och ideologin. Tittar vi på personer i Göteborg som uppvisar tecken på radikalisering så har det fortsatt, säger Zan Janowski, samordnare mot våldsbejakande extremism i staden."---

"Borås säkerhetschef Bo Hansson ser en ökad risk för terrordåd i Sverige när fler IS-sympatisörer "blir kvar" hemma.
– Det är klart att det kan finnas en ökad risk om radikaliserade våldsbenägna personer är kvar i landet och kan utöva sin ideologi här utan någon kontroll, säger han.
Han får medhåll av terrorforskaren Magnus Ranstorp.
– Det ökar hotet. Inte nödvändigtvis i Sverige, men vi kommer att se fler terrorattentat i Europa. Inte bara från återvändare, utan också från individer som aldrig kommer iväg och som ser sig som en del i denna kamp, säger han.
IS uppmanar redan anhängare att agera på hemmaplan.
– Fler kan bli frustrerade och gå på dessa uppmaningar, säger Ranstorp."

TT


Anmäl
2016-07-17 12:50 #118 av: [Nomen Nescio]

"‒ Vi står inför individer som, känsliga för IS budskap, företar sig extremt våldsamma handlingar utan att ha varit i strid eller fått någon träning."---

"Han menar att man fram till nu underskattat de krafter som får unga att radikaliseras. Enligt honom sker det nästan aldrig i  moskéerna, där de flesta numera är uppmärksamma på de tendenserna. I stället sker det i isolerade, sektliknande grupper och på internet. Inte sällan börjar det i fängelserna."---

Den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve efter dåden i Nice juli 2016.

Källa.


Anmäl
2016-07-18 10:00 #119 av: [Nomen Nescio]

En man vid namn Kamel som jobbar med utsatta ungdomar i problemområden i Nice förklarar hur ligister radikaliseras där.

"‒ Ungdomarna får höra att de bor i ett land med otrogna, så det är moraliskt försvarbart att stjäla och skada människor. Man gör ligisten till en helig krigare, som lovas status, sexuell belöning och evigt liv, säger Kamel till BBC."---

SVT


Anmäl
2016-07-24 13:01 #120 av: [Nomen Nescio]

"Det som oroar Johan Sjöö (bitr. generaldirektör inom Säkerhetspolisen)  och alla oss andra som tänker som han är dels den ökade risken för en inhemsk svensk rekrytering av muslimska terrorister, dels det allt större inslaget av vanliga grova kriminella med flykting- eller invandrarbakgrund som ansluter sig till den radikala muslimska kampen."---

"Några hundra unga kriminella män som i rask takt rör sig mot vägs ände medförande automatvapen, sprängmedel, handgranater och vanliga molotovcocktails och mer än så behövs faktiskt inte för att alla vi andra ska ha anledning att oroa oss för den där dagen då det värsta hände även här hemma hos oss."

Leif G W Persson i Expressen


Anmäl
2016-08-23 08:49 #121 av: [Nomen Nescio]

Efter det bestialiska dådet på Hisingen där en åttaåring dödades av en handgranat är självklart upprördheten stor. Här är ett citat ur GP.

"- Det här är inget vi sett i Sverige tidigare, det förefaller vara ganska unikt. Det är exceptionellt att barn drabbas på det här sättet. Det är sådant vi hittills sett hos gängen i USA och den sicilianska maffian i Italien, säger Jerzy Sarnecki.

Han säger att gårdagens sprängdåd skulle kunna trigga igång ytterligare en våldsspiral i Göteborg.

- Det finns en definitiv risk för både eskalering och brutalisering. Sådant här tenderar att bli mer och mer hänsynslöst, säger Jerzy Sarnecki och talar om två steg av brutalisering bland kriminella gäng. 

Det första steget innebär att kriminella ger sig på andra kriminella men struntar i om utomstående kommer till skada samtidigt. Det andra steget är när man medvetet ger sig på personer som står de kriminella nära.

- Det har vi inte haft mycket av i Sverige hittills. Men det ligger i farans riktning när den här brutaliteten eskalerar. Och det är givetvis något man måste ta på stort allvar, säger Jerzy Sarnecki."

GP

Det märkliga i mitt tycke är att ingen konstaterar att det finns områden där barn redan är strategiska delar i våld och krigföring. Jag tänker då på IS och Boko Haram* och annan extrem islamism, där barn systematiskt deltar i dödandet och utnyttjas som vandrande bomber. Nu senast såg vi det i Turkiet, där en tolvårig flicka nästlade sig in på en bröllopsfest och utlöste en självmordsbomb.

* Läs mer om Boko Harams metoder i denna tråd.


Anmäl
2016-08-25 07:37 #122 av: [Nomen Nescio]

"Gängkrigen i Göteborg påminner alltmer om de i Mexiko och Colombia där hänsynslösa och välfinansierade narkotikasyndikat öppet strider mot varandra. Det är inte bara en fråga om territoriella monopol på narkotikaförsäljning. Blodshämnder tillhör numera gängens vardag i Göteborg. I ett sådant krig finns inga civila.
Att gängkriget lagt in en högre växel i Göteborg är inte en nyhet för någon. Vad som är nytt är att det numera uppfattas som normalt."---

Vanligt folk där lever delvis under belägring. "Vi går aldrig ut efter klockan 18-19 på kvällarna. Vi går aldrig och besöker någon eller handlar eller så när det blivit mörkt" säger Bashar, en boende i Biskopsgården till Aftonbladet (22/8).

Toppen på isberget är döda barn i ett brutalt gängkrig. Men under ytan är stadsdelar som Biskopsgården inte längre fungerande delar av det svenska samhället. Det är parallella samhällen där feodalherrar sätter sina egna lagar och regler.
Detta sker alltså samtidigt som Sverige har en historiskt svag rikspolischef, i form av Dan Eliasson. Det råder strömavhopp av poliser och polisfacket har länge larmat om en ohållbar situation. Lägg därtill en gigantisk omorganisation som varken efterfrågats eller uppskattas av poliskåren.

Polisen Nils Löfgren sammanfattade situationens eländighet i ett öppet brev riktat till Eliasson: "Det är katastrof. Rättssamhället har fullständigt havererat. Den som har störst våldskapital är den som styr lokalsamhället" (Expressen 22/8). Löfgren har rätt. Det är någon som styr i Biskopsgården och det är inte Polisen."


Adam Cwejman i GP


Anmäl
2016-08-27 13:38 #123 av: [Nomen Nescio]

"Detta är inte gangster mot gangster, en strid om territorium och distribution, om svarta marknadsandelar. Detta är våldssekterism. Vansinne.

När barn blir måltavlor för gängvåldets granater och explosioner blir vi alla måltavlor.

Som om vi inte redan visste detta efter attacken på restaurangen vid Vårväderstorget där hänsynslösheten ledde till dödsfall och skador bland helt vanliga människor som bara ville käka och se på fotboll. Den gången kom statsministern för att skaka händer, lägga krans och bli utskälld av lokalbor. Sedan gjorde rättsväsendet sitt jobb, förövarna togs, åtalades och dömdes till långa fängelsestraff i tingsrätten.
Men det är som om vi glömmer, gång på gång, som en skyddsmekanism. Eller så förtränger vi våldets realitet."---

"Det hände ju i Biskopsgården, och där vet vi ju hur det är. För många hände det på andra sidan älven - för många andra hände det vid deras hem. Men för varje hylsa, för varje sprängdåd, dödsfall och blodsdroppe kryper det närmare oss alla.
Det hände inte bara i Biskopsgården - det hände i Sverige."

Csaba Bene Perlenberg i GT


Anmäl
2016-08-28 07:13 #124 av: [Nomen Nescio]

"En fyraåring som varit på fisketur med sin pappa, en åttaåring på familjesemester, en 20-åring som förberedde sig för sitt livs stora äventyr och en 26-årig småbarnspappa. Luna, Yuusuf, Petar och Omar.
Så heter fyra unga människor vars liv tog slut alldeles för tidigt. Så heter fyra människor som alla blev oskyldiga offer till det dödliga gängvåldet i Göteborg.---

"Robert Karlsson (chef över polisens utredningsenhet) får frågan hur det kan vara så att helt oskyldiga personer dödas.
– Jag tror att det i grunden handlar om en ökad hänsynslöshet och urskiljningslöshet, svarar han, och utvecklar:
– Det i kombination med det kan finnas en oprofessionalitet, som i exempelvis att hantera sprängmedel utan att vara utbildad och förstå hur det fungerar. Sedan är min personliga uppfattning att det finns ett enormt ego hos en person som identifierar sig i ett helt annat system där det "vanliga samhället" inte äger något värde, säger Robert Karlsson.

Hur menar du?
– De är så förblindade av sitt eget system. De har en helt annan världsbild och lever utifrån helt andra utgångspunkter. Där tror jag att vi har en resa att göra när vi ska försöka förstå hur man kan hamna i det där. För det gäller att inte hamna i det."---

"Gängforskaren Torbjörn Forkby:
– Det kan bli en liten romantisering av det, men en del av dem vi träffat som har varit aktiva i den här världen säger att det har blivit tuffare, att den nya generationen har färre spärrar och är mer benägna att använda den här typen av våld."---

GT


Anmäl
2016-09-03 08:34 #125 av: [Nomen Nescio]

#87 "Nu terroriststämplas Abdulkadir Mumin av USA.
Mumin radikaliserades i Göteborg och blev en högt uppsatt person inom al-Qaida – för att sedan gå med i IS.
– Det kändes som att han var en tickande bomb, man visste inte var han skulle sluta, har en svensk bekant till honom tidigare sagt."---

"Han ska ha flyttat från Somalia till Göteborg under tidigt 1990-tal. Under omkring tio år bodde han med fru och dotter i en lägenhet i Hjällbo.
En nära bekant berättar om hur Abdulkadir Mumin radikaliserades i Bellevuemoskén.
– Jag lyssnade på hans föreläsningar i början, men han blev allt mer radikal. Han hade extrema åsikter och en väldigt fyrkantig världsbild som inte passar in i islam. Det kändes som att han var en tickande bomb, man visste inte var han skulle sluta, säger uppgiftslämnaren."---

Expressen


Anmäl
2016-09-03 13:14 #126 av: [Nomen Nescio]

"Under fredagskvällen mördades en man på Frölunda torg i Göteborg. Mannen sköts med flera skott genom en bil och dog på platsen. Polisen rubricerar händelsen som mord. Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten ska det under senaste månaden ha skett en upptrappning i området kring Frölunda torg.

Enligt uppgifter till GP ska beväpnade personer ha patrullerat området kring Frölunda torg den senaste tiden. Vaktposterna ska ha stått posterade i bostadsområdet för att bevaka sitt område. Det ska även ha funnits två bilar som har cirkulerat i området, i väntan på larm från vaktposterna."---

GP


Anmäl
2016-09-03 13:36 #127 av: [Nomen Nescio]

#126 "Vid 21.15-tiden på fredagen sköts en man till döds i sin bil vid Frölunda torg i Göteborg.
Vittnen har beskrivit för Aftonbladet hur man hört ett 20-tal skott avlossats i snabb följd. En beskriver framrutan som ”helt nermejad” och på framdörren ska det ha synts kulhål.
En källa uppgav under fredagen att den skjutne träffats av så många skott att han inte kunnat identifieras.
Något som polisen i Göteborg officiellt fortfarande inte gjort.
– Spaningsledningen räknar inte med att få något hundra procent under varken lördag eller söndag. Det är många vittnen som sagt att det måste vara person X eller Y, men vi måste vara hundrapocentigt säkra, säger presstalesman Hans Lippens.
Men enligt av varandra oberoende källor från Göteborgspolisen ska polisen ha identifierat offret – en 33-årig man som beskrivs som en av stadens mäktigaste gängledare." ---

"– Han beskrivs som ”den största gängledaren i Göteborg”. Det här kommer att få stora följder, säger källan till Aftonbladet."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-09-04 08:49 #128 av: [Nomen Nescio]

Hämnd för handgrantkastningen i Biskopsgården?

"Den man som på fredagskvällen sköts ihjäl med flera skott vid Frölunda torg i Göteborg befaras vara en känd gängkriminell – som tidigare utsatts för mordförsök.
Han ska både ha koppling till gängkonstellationen i södra Biskopsgården och ha figurerat i en rad konflikter i området vilket riskerar att försvåra möjligheterna att utreda motivbilden, enligt uppgifter till Expressen."---

"Mannen som befaras vara mördad har sedan början av 2000-talet varit med i en rad olika gängkonstellationer och han ska ha nära koppling till gänget i södra Biskopsgården. Han har figurerat i brottsutredningar tillsammans med en av de män som sköts ihjäl vid dådet på Vår krog & bar, en man som då var en av ledarna. Den man, som nu tros ha mördats, har tidigare utsatts för mordförsök.
Mannen hade enligt uppgifter många fiender och personer med insyn i utredningen konstaterar nu att det kommer att försvåra möjligheterna att utreda motivbilden till dödsskjutningen. Samtidigt uppges polisen titta på om mordet han ha kopplingar till en annan pågående brottsutredning i Göteborg."---

GT


Anmäl
2016-09-11 08:39 #129 av: [Nomen Nescio]

"Det ska dock inte tolkas som att radikaliseringen minskat på det lokala planet – tvärtom kan det betyda att risken för terrordåd i Göteborg och Sverige ökat i och med att jihadister återvänder med krigserfarenhet och olika trauman samt att de som tidigare planerat att åka i stället beslutar sig för att slå till på hemmaplan. Det är också den uppmaningen som Daesh gett sina europeiska sympatisörer."---

#0 "Samtidigt bör kopplingen mellan den organiserade brottsligheten och extremistiska ytterkantsmiljöer inte glömmas bort. För människor som rör sig i våldets värld är steget mellan gängkrig och ökenkrig inte särskilt långt. Att stävja det ena kan hindra det andra."---

http://www.expressen.se/gt/ledare/csaba-perlenberg/extremism-kampen-har-bara-borjat/


Anmäl
2016-10-17 16:00 #130 av: [Nomen Nescio]

"Vart ska IS ta vägen när de förlorar Mosul? Många lär hamna i norra Syrien. Men Europolchefen Rob Wainwright varnar för att många även kommer att återvända till Europa, med nya livsfarliga erfarenheter.
Europa förbereder sig nu för ett betydligt större terrorhot än tidigare. Ett stort antal europeiska islamister väntas återvända till sina hemländer när slaget om Mosul i Irak snart ska inledas."---

"Chefen för Europol, Rob Wainwright, säger enligt Wall Street Journal att man nu fruktar ett ökat flöde av IS-militanter över de europeiska gränserna.
– Jag tror att det kommer att bli ett generationslångt problem som vi har att ta uti med, att fånga upp de tusentals utländska krigare som återvänder, framför allt från västra Europa, säger Wainwright."---

http://www.expressen.se/geo/tomas-kvarnkullen/radslan-nar-is-drivs-ut-ur-mosul-en-vag-av-terrorister-till-europa/


Anmäl
2016-10-19 09:22 #131 av: [Nomen Nescio]

"Säpo betonar på sin hemsida faran från just återvändande jihadister som ofta har stridserfarenhet, upphöjd status och ett brett internationellt kontaktnät. Sommarens exempel på terrordåd utförda av personer med kopplingar till IS gör allvaret än mer påtagligt."---

Mathias Bred i GP


Anmäl
2016-10-20 08:04 #132 av: [Nomen Nescio]

"Vilka är då personerna i vårt samhälle som väljer att ansluta sig till världens mest fruktade terrorgrupp? Enligt Magnus Ranstorp är det skillnad på hur kvinnor respektive män radikaliseras. 

– Det som kännetecknar män som ansluter sig är att de i stor utsträckning har bristande social förmåga och att de är våldsbenägna. Och att de har problem med kritiskt tänkande. "---

GP

Att jämföras med de som blir kvar och får utlopp för sin våldsbenägenhet här. Och nu kommer de som varit ute och fått nya influenser tillbaka. Bara att hålla i hatten...


Anmäl
2016-10-29 09:55 #133 av: [Nomen Nescio]

"Enkätundersökningen i Göteborg är en nyttig påminnelse om att problemet med våldsbejakande extremism handlar om betydligt mer än bara det relativa fåtal som aktivt tagit till vapen.

Det betyder också att terrorhotet mot Sverige inte kommer att minska bara för att jihadistresorna ser ut att ha avstannat för tillfället. Många terrordåd som genomförts i Islamiska statens namn i väst har utförts av personer som aldrig stridit för organisationen på plats i Mellanöstern. Grogrunden för den radikaliseringen finns uppenbarligen kvar i svenska bostadsområden."---

Ledare i Expressen


Anmäl
2016-11-01 16:27 #134 av: [Nomen Nescio]

"Det känns som om ett mörker har sänkt sig över Göteborg. Tre unga människor mördade på ett dygn. Det är en nyhet som inte riktigt låter sig kommenteras. Den står för sig själv.
I samhällsdebatten har vi dock fortfarande inte kommit till någon gemensam lägesbild av vad som sker. Det finns de som av politiska skäl kommer att försöka tona ned vad som skett."---

"Nu verkar inte de gamla reglerna gälla längre. Nu dör ännu yngre människor - inte gamla nog att ha hunnit bli egna spelare i den undre världen. I några fall har de ingen egen känd kriminell bakgrund, utan är ostraffade.
#0 Om dessa händelser visar sig vara en ny trend så går Göteborg in i en ny fas av våld. Det handlar inte om gäng som krigar om pengar, utan om något annat, där det är omöjligt att förutse vem som kommer att drabbas. När automatvapen och handgranater används inne i bostadsområden kommer dessutom antalet personer som dör endast för att de råkade vara på fel ställe att öka."---

Mathias Bred i GP


Anmäl
2016-11-01 17:15 #135 av: [Nomen Nescio]

#0  "Vad vi nog borde inse är att vissa av dessa gängmedlemmar kanske inte behöver ta omvägen över IS för att utgöra ett hot mot andra än rivaliserande grupper - det är bara att de riktar vapenmynningen i en lite annan riktning än de gör idag för att även det våldet skall vara ett faktum!"--- Trådstart 150209

Är vi där nu?

#134  "Om dessa händelser visar sig vara en ny trend så går Göteborg in i en ny fas av våld. Det handlar inte om gäng som krigar om pengar, utan om något annat, där det är omöjligt att förutse vem som kommer att drabbas."---  GP 161101

Och hur avlägset är detta?

#133  "Många terrordåd som genomförts i Islamiska statens namn i väst har utförts av personer som aldrig stridit för organisationen på plats i Mellanöstern. Grogrunden för den radikaliseringen finns uppenbarligen kvar i svenska bostadsområden."---Expressen 161029


Vilka är det som tagit sig tolkningsföreträdet?

#134 "I samhällsdebatten har vi dock fortfarande inte kommit till någon gemensam lägesbild av vad som sker. Det finns de som av politiska skäl kommer att försöka tona ned vad som skett."--- GP 161101


Och har förnekelsekulturen redan avgått med segern?

"Teun Voeten kallar det för en förnekelsekultur och han ser den kulturen som den främsta förklaringen till att Molenbeek har kunnat bli jihadisternas europeiska huvudstad.
Det är en viktig insikt när många i Sverige nu ställer frågan vad vi kan göra för att stoppa terrordåden. Om inte de osakliga attackerna upphör mot dem som försöker sprida ljus över problemen har vi inte en chans."---
Patrik Kronqvist Expressen 160329


Anmäl
2016-11-02 08:16 #136 av: [Nomen Nescio]

"Samordnaren mot våldsbejakande extremism i Göteborg varnar i ett brev för ökad risk för oro och konflikter med anledning händelseutvecklingen i Mosulområdet i Irak.

– Med tanke på det som händer i Mosul och även i andra områden som IS haft kontroll över fram till nu så var vår bedömning att det kan vara bra att stadens olika verksamheter är medveten om att händelseutvecklingen framförallt kan påverka de familjer som har bakgrund i de här områdena säger Zan Jankovski, samordnare mot våldsbejakande extremism i Göteborg.

Brevet har skickats ut till nyckelpersoner inom det förebyggande arbetet i Göteborg och är underskrivet av stadens två samordnare mot våldsbejakande extremism.

Det finns drygt 11 000 personer i Göteborg som kommer från Irak och det är den största invandrargruppen i stan. Många har släkt, vänner och egendom kvar i området. I brevet pekar de båda samordnarna på att det finns en ökad risk för konflikter och social oro som kan visa sig på lokal nivå i staden."---

SR


Anmäl
2016-11-09 17:30 #137 av: [Nomen Nescio]

"Den 2 augusti 2013 mördades en 20-årig man på Grevegårdsvägen. En kamrat till honom, som satt i bilen, skadades svårt i ena handen. Den 2 september 2016 mördades en 33-årig ledande kriminell på Näverlursgatan. Polisen liknade agerandet vid en avrättning. Förra måndagen mördades alltså de två unga bröderna. Den ene av dem var mycket god vän med 20-åringen som för drygt tre år sedan miste livet.

Enligt underrättelseuppgifter bottnar våldet i en konflikt mellan två konstellationer, som från början var en.
Det är med andra ord samma utveckling i de västra förorterna som i exempelvis Biskopsgården, Bergsjön och Gårdsten.
Enkelt uttryckt hör de inblandade – med vissa undantag – hemma på varsin av Västerleden, ett på ädelstensgatorna i Tynnered och Grevegården, ett annat från kvarteren runt Frölunda Torg.

I samband med de senaste dödskjutningarna kartlägger polisen den numera avlidne 33-åringen kontakter med den undre världen i Stockholm.
Det gäller speciellt personer som emellanåt kallats till Göteborg som uppbackning, och som möjligtvis vistats i stan även i förra veckan."

GP


Anmäl
2016-11-13 23:43 #138 av: [Nomen Nescio]

"Vi har länge utrett och forskat på det grova våldet i Sverige och det framstår för oss som att det har skett en förändring. Det som för två decennier sedan bedömdes vara en omöjlig utveckling har blivit normalläge. Genom strömningarna av vapen från Balkanområdet och en intensivare gängmiljö har våldet med skjutvapen ökat."---

"Från vissa delar av Sverige rapporteras att polisen inte har uthålligheten att med full kraft kunna utreda det dödliga våld som skett under sista tiden. I den mån det finns uppgifter att jämföra med framkommer att situationen i Sverige är betydligt allvarligare än i våra nordiska grannländer. Svenska polisens kartläggningar visar att mer än hälften av de vapen som används vid dödligt våld har sitt ursprung i Balkan.
Vi ställer oss nu frågande till vad som kommer att ske med vapnen i Syrien och Ukraina när de konflikterna svalnar och de individer som kommer hem med stridsvana och traumatiserande erfarenheter faller tillbaka i kriminella och extremistiska miljöer."---

Skjutvapenvåldet och den organiserade brottsligheten har förändrats och cementerat sig fast i våra storstäder. De grova våldsbrotten har inte ökat nämnvärt men har förändrats från att vara ett fenomen som varit geografiskt spritt över Sverige till att i allt högre utsträckning ske i storstäderna och allt oftare begås med skjutvapen. Vidare har uppklaringen minskat och den organiserade brottsligheten står för en betydande andel av de grova våldsbrotten. Men det som överraskar oss är att många inte ens längre blir förvånade när oskyldiga barn får sätta livet till för ett gängvåld som allt för ofta bygger på bagatellartade meningsskiljaktigheter. Tyvärr ser vi att åtgärderna för att stävja våldet inte har varit tillräckliga och de saknar den långsiktighet som krävs. Vi efterlyser därför en nationell mobilisering mot det organiserade våldet, oavsett om våldet utförs av gängmedlemmar eller extremister."

Fem poliser och forskare på DN Debatt


Anmäl
2016-11-21 18:42 #139 av: [Nomen Nescio]

"Vi är handfallna. De skjuter, sådana de upplever som konkurrenter, eller sådana de tycker har kränkt dem, de spränger dem i luften, och de bryr sig dessutom inte om ifall de skulle döda andra i stället. Och vi förstår dem inte och vi kan inte hantera dem."---

"Men vi vet inte hur vi ska hantera en kriminell som på riktigt skiter i oss och i våra värderingar. För de gängkriminella vi möter i dag är inte unga män som varit chanslösa i livet. De har inte kommit snett. De har inget missbruk. De delar helt enkelt inte våra normer, och de har absolut ingen lojalitet eller ens vilja till lojalitet gentemot samhället".--- 

"Lojaliteten är däremot oerhört stark när det gäller gänget, kompisarna, familjen, klanen, kvarteret; och den är dubbelriktad."---

Thomas Ahlstrand, åklagare i Göteborg i GP


Anmäl
2016-12-19 12:57 #140 av: [Nomen Nescio]

"Sen förra året har färre rest för att ansluta sig till IS, och i takt med att IS trängts tillbaka i Irak och Syrien utgörs nu en större del av propagandan av skildringar av strider och nya brutala avrättningsfilmer - samtidigt handlar propagandan mindre om uppmaningar om att ta sig till Irak och Syrien och mer om att ta kampen där man är (#0) . Och för att kunna motverka propagandan är det viktigt att första hur IS tänker, säger Michael Krona:
– Det jätteviktigt att inte bara betrakta det som en religiös organisation för det är alldeles förenklat, utan faktiskt som ett våldsföretag, de marknadsför våld, de använder våld i sina reklamfilmer - det finns en marknadslogik som jag tror är mer fruktbart att försöka förstå än att de använder religiösa texter för att rättfärdiga någonting."

SR


Anmäl
2016-12-27 17:57 #141 av: [Nomen Nescio]

"Göteborg och Angered är det område i Sverige som flest har rest ifrån för att ansluta sig till IS. Men sedan förra året har resandet stannat av."---

"Göteborg var först i landet med att inrätta två samordnare mot våldsbejakande extremism och sen starten har omkring 6000 tjänstemän, politiker och unga utbildats om våldsbejakande extremism och hur man ska möta propagandan från IS.

För samordnarna är omvärldsbevakningen viktig och även i Göteborg har man noterat en förändring i propagandan från IS. Uppmaningen att resa för att ansluta sig till kalifatet har upphört och handlar nu mer om att agera i kampen på hemmaplan, säger Haisam A-Rahman."---

SR


Anmäl
2016-12-27 22:28 #142 av: Tjeja

#141 Ingen nyhet, bara en skrämmande känsla att få det bekräftat igen och igen att striden nu vänt sig mot "hemmaplan" liksom. Ledsen

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-12-27 22:42 #143 av: [Nomen Nescio]

#141 Ja, nu konstateras det  gång på gång på det som den här tråden handlat om från början, att IS och de territoriella gängen mycket väl kan göra gemensam sak. Även om man från samhällets sida säger att man kan möta propagandan så gäller det ju mer än så -  hur man rent konkret skall  kunna bekämpa den typen av våld, när man redan tycks stå resignerade inför gängkriminaliteten. 


Anmäl
2016-12-27 22:47 #144 av: Tjeja

#143 Precis Storgråter

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-01-18 08:40 #145 av: [Nomen Nescio]

Chefen för Nationellt Centrum för Terrorhotbedömning, NCT, säger i en intervju med Ekot att det största terrorhotet mot Sverige under 2017 kommer från personer som sympatiserar med IS men som aldrig befunnit sig i konflikthärdarna.
Med detta konstaterande från NCT knyter jag ihop min medverkan i denna långa tråd, som haft som avsikt att följa utvecklingen av terrorhot mot landet från lokala grupperingar. Min övertygelse är att det hotet kommer att övergå i verkansinsatser i närtid, 1-2 år.


Anmäl
2017-01-18 12:10 #146 av: Tjeja

Nej varför sluta samla dokumentation nu? Det är nu det är viktigt att följa och dokumentera samhällsutvecklingen ju!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-02-08 08:32 #147 av: [Carpinus]1

Då kör vi vidare...

Morden i kriminella kretsar fortsätter att ligga på en hög nivå och trenden är att de ökar. Mikael Rying, kriminolog vid Polisens nationella operativa avdelning, säger att det rör sig om ett "gigantiskt socialpolitiskt samhällsproblem". Rying påpekar också att detta våld även drabbar utomstående, och säger så här till Aftonbladet:
"–  En del säger: De skjuter ihjäl varandra, gör det så mycket? Det gör det eftersom det skapar ett vilda västern-samhälle som ingen är betjänt av. Det skapar en otrygghet. Och det får de här kretsarna att tro att de får hålla på så här.

#0 Mikael Rying menar att det därför är ­extra angeläget att svårutredda skjutningar klaras upp. Han påpekar att nio människor ­sedan 2009 fallit offer i uppgörelser trots att de inte haft med saken att göra. Bland annat har det skett rena förväxlingar som i fallet i Nässjö 2013, där ett äldre par blev skjutna hemma i sin egen bostad."---

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-02-13 23:11 #148 av: [Carpinus]1

"Brutaliteten kommer att öka" och "allt vi kan göra är att härda ut och hoppas att det går över". Det är ungefär vad Thomas Ahlstrand sammanfattningsvis uttrycker i sin insiktsfulla men rätt resignerade krönika  i GP om de gängkriminella. Väl värd att läsa och begrunda!

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-07 11:44 #149 av: [Carpinus]1

En man och en kvinna döda och fyra personer gripna. Polisen fick avlossa eld vid ingripandet, som skedde i Hallonbergen idag på förmiddagen. Detaljerna oklara ännu så länge.  

http://www.expressen.se/nyheter/stockholm/tva-doda-efter-valdsbrott--fyra-gripna/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-09 06:48 #150 av: [Carpinus]1

Två personer påträffades skjutna i huvudet i en bil i Kista igår kväll. Båda männen avled av sina skador.

http://www.expressen.se/nyheter/stockholm/larm-om-skottlossning-i-kista/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-09 14:40 #151 av: [Carpinus]1

Fem dödade inom loppet av 36 timmar och tolv (!) pågående gängkonflikter enligt Stockholmspolisen. Nu är det riktigt illa, men inte oväntat.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/AaJbE/fem-mord-i-stockholm--pa-knappt-tva-dygn

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-09 22:47 #152 av: [Carpinus]1

För en månad sedan kunde man i vissa tidningar läsa en intervju med Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg. Han berättade där att man har uppmärksammat en ny konstellation fångar som inte uppträder som tillhöriga någon speciell kriminell gruppering, detta till skillnad från tidigare då gängkriminella lätt kunde placeras i en specifik omgivning. De nya har andra relationer, där personligt kompisskap kan förena mer än vilken symbol man har på jackan. Det som binder samman de här individerna är en gemensam uppväxtmiljö och hatet mot myndigheter.

Öberg säger i intervjun bl.a.: "I de nya gängen är agerandet mycket mer impulsivt och känslostyrt. Det är svårare att förebygga det våldet. Vår tidigare modell, där gängmedlemmar inte får sitta tillsammans på samma anstalt, har varit väldigt framgångsrik. Men det är svårare att göra nu, när gängen förändras."---

Om det förhåller sig som Öberg säger lär det innebära problem för bland annat polisens underrättelsearbete och spaningsverksamhet, då man kommer att möta mer löst sammansatta grupperingar med individer som jobbar på "frilansbasis". Polisens uppgifter att det just nu pågår tolv gängkonflikter i Stockholm  kan kanske vara en bekräftelse på att de större grupperingarna håller på att ersättas av något annat. I så fall kan det besinningslösa våldet bero på maktkamper i samband med ombildningar. 

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-12 06:53 #153 av: [Carpinus]1

#152 Obekräftade uppgifter tyder nu på att Kistamorden kan vara en intern uppgörelse i det kriminella gänget Lejonen, vilket i så fall också kan peka på teorin om att gäng håller på att splittras och andra konstellationer tar vid.

http://www.expressen.se/nyheter/uppgifter-morden-var-intern-ganguppgorelse/ 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-26 07:00 #154 av: [Carpinus]1

Leif GW Persson skriver i sin söndagskrönika i Expressen  om det som denna tråd har som springande punkt - det ofrånkomliga steget från eller flera som hittills har sett varandra som villebråd. Persson avslutar sin krönika:

"Någon av alla dessa marginaliserade, tungt kriminellt belastade unga män som hittills har nöjt sig med att begå vanliga brott tills han så en dag såg sanningen och ljuset och det Paradis som väntade och som i det allra enklaste fallet var villig att nöja sig med en vanlig bil för att ta sig dit.
Återstår i det läget att den svenska säkerhetstjänsten hittar honom innan han når sitt mål."---

"Det här är ett uppdrag som de förr eller senare kommer att misslyckas med oavsett hur väl de sköter det. Återstår för oss andra att förbereda oss mentalt så att vi kan hantera något som vi hittills varit förskonade ifrån."

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-13 10:31 #155 av: [Carpinus]1

Explosiva varor och svavelsyra har omhändertagits av tungt beväpnad polis vid ett tillslag mot en lägenhet i Masthugget i Göteborg. Två personer har anhållits för förhör, men polis och åklagare är förtegna om ärendet. Det hela började som ett narkotikaärende, men har nu alltså fått vidgad omfattning.

Källa

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-24 10:34 #156 av: [Carpinus]1

#154 Även Paulina Neuding framför samma tankegång som  denna tråds huvudspår. I Dagens Samhälle skriver Neuding bland annat:

"Jihadismen och kriminaliteten i utanförskapsområden är två fenomen som går in i varandra rent praktiskt. Amir Rostami, polis och forskare i sociologi och en av Sveriges ledande experter på gängkriminalitet, har varnat för att gäng- och jihadistmiljöerna smälter samman.

”Det är en europeisk trend att människor som kallar sig jihadister kommer från eller verkar inom gängmiljön … Många svenskar som har rest till Syrien för att kriga för IS kommer från en traditionell kriminell kontext. Och omvänt. Vi har exempel från Göteborg där individer kommer tillbaka och lever på organiserad brottslighet,” sade han när jag intervjuade honom förra året."...

http://www.dagenssamhalle.se/kronika/flytande-graens-mellan-gaengen-och-jihadisterna-33125

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-11 14:08 #157 av: [Carpinus]1

#115 En man i 30-årsåldern sköts till döds på öppen gata i går kväll i Seved.

http://www.expressen.se/kvallsposten/jiust-nu-en-person-skjuten-i-malmo/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-21 19:39 #158 av: [Carpinus]1

#156 "De särskilt utsatta områdena brottas även med extremism.

"Närvaron av återvändare, sympatisörer till terrorgrupper som Islamiska Staten, IS och al-Shabaab och representanter för salafistiskt inriktade moskéer bidrar till spänningar mellan dessa grupper och andra boende i utsatta områden", står det i rapporten."---

TT rapporterar från presskonferens med Polisen  om dagsläget i utsatta områden.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-23 08:28 #159 av: [Carpinus]1

#0 "Skjutningar sker allt oftare på öppen gata och särskilt allvarlig är situationen i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Att våldet flyttat ut i det offentliga innebär att fler oskyldiga riskerar att drabbas då skjutningarna många gånger har skett från bilar och mopeder in i folksamlingar."---

Mitti från presskonferens om de utsatta områdena.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-30 07:45 #160 av: [Carpinus]1

Expressen har kartlagt gängen i Stockholmsområdet och 192 av dess medlemmar. Skrämmande samling...

https://www.expressen.se/nyheter/qs/gangen-inifran/konfliktzon-stockholm/192/

http://www.expressen.se/nyheter/qs/gangen-inifran/brotten-skulderna-bakgrunden--sanningen-om-de-gangkriminella-i-stockholm/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-05 15:11 #161 av: [Carpinus]1

I Köpenhamn skjuts det nu mot personer helt utan anknytning till gängkrigen. Kvällsposten skriver:

"På bara tolv timmar blev tre män skjutna i Köpenhamn. Två av dem saknar helt kopplingar till gäng eller kriminalitet. Nu varnar polisen unga män från att röra sig ute i staden, skriver Ekstrabladet."---

"Efter skjutningen mot 17-åringen i Tingbjerg rasar Köpenhamnspolisen mot gärningsmännen och uppmanar människor som vet något om saken att kontakta polisen:
"Det är en ynklig och vanvettig handling utan motstycke att komma körande på en scooter och skjuta på förste och bäste person som man möter på stigen. Om du vet vem de är, om du hört dem skryta om deras vanvettiga handlingar eller bara hört något om saken - kontakta Köpenhamnspolisen och berätta vad du vet", skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande med rubriken Stoppa vanvettet."---

http://www.expressen.se/kvallsposten/tre-skjutningar-pa-tolv-timmar-dansk-polis-varnar-unga-man/

#0 Det får mig att återkoppla till TS och raderna:  "Vad vi nog borde inse är att vissa av dessa gängmedlemmar kanske inte behöver ta omvägen över IS för att utgöra ett hot mot andra än rivaliserande grupper - det är bara att de riktar vapenmynningen i en lite annan riktning än de gör idag för att även det våldet skall vara ett faktum! "

Köpenhamn idag, Malmö och Göteborg i morgon - och i övermorgon?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-06 00:19 #162 av: Tjeja

Storgråter  Snart lär detta också bli vardagsmat här.  Förr spöade (misshandlade) ungdomsgängen upp andra "för skojs skull" och för att "de fick en kick av det".  Nu räcker det inte längre att skada någon.. man skall ta död på dem helt också. 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-08-06 08:20 #163 av: [Carpinus]1

#162 Det kan också komma att bli anledning att granska vilka krafter det är som styr dem. 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-30 06:52 #164 av: [Carpinus]1

Uppdrag granskning har gjort två program om gängkriminaliteten i Göteborg och hur samhället responderat på dem. Det första avsnittet sänds ikväll, och inför det skriver SVT Nyheterna:

"Uppdrag granskning har kartlagt gängkriminaliteten i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. 20 unga män har tillsammans lagförts för över 350 brott. Våldet och kriminaliteten i deras spår har plågat stadsdelen i åratal.
– Visst är det ett samhällsmisslyckande, tveklöst, säger kommissarie Even Magnusson vid polisen i Göteborg."---

"Uppdrag granskning kan nu visa hur en kärna av 20 unga män är inblandade i konflikterna i stadsdelen. Den äldste är 29 år och den yngste bara 18. De flesta är födda på 1990-talet. Alla utom en har en eller två föräldrar födda i ett annat land. 19 av 20 är födda i Sverige. Hälften omhändertogs redan i 15-årsåldern enligt lagen om vård av unga – LVU."---

 https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/30-doda-pa-fem-ar-i-gangkrigets-goteborg

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-14 22:21 #165 av: Tjeja

#164 intressant med en redogörelse som visar det alla egentligen redan vet men ingen fått säga utan att bli rasistanklagad innan.

""Uppdrag granskning kan nu visa hur en kärna av 20 unga män är inblandade i konflikterna i stadsdelen. Den äldste är 29 år och den yngste bara 18. De flesta är födda på 1990-talet. Alla utom en har en eller två föräldrar födda i ett annat land. 19 av 20 är födda i Sverige. Hälften omhändertogs redan i 15-årsåldern enligt lagen om vård av unga – LVU."---"

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-09-17 19:53 #166 av: [Carpinus]1

#0  Känns som en bekräftelse på att misstankarna som grott sig allt starkare under lång tid dessvärre är befogade: 

"Han har jobbat på Säpo i Göteborg i 30 år, spenderat mycket tid i extremistmiljöer och träffat både IS-resenärer och deras familjer. Nu har PO Hellqvist lämnat Säpo och börjat jobba för polisen. För SVT:s Agenda berättar han om sina erfarenheter av extremistmiljöer i Göteborg under åren på Säpo."---

"PO Hellqvist är mer oroad över personer som radikaliserats i Sverige än för så kallade IS-återvändare.
– Dels är de många fler och de finns inte på polisens och säkerhetspolisens radar på samma sätt. I särskilt utsatta områden har de också tillgång till vapen så därför är jag egentligen mer bekymrad för dem som finns här hemma."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/han-jobbade-pa-sapo-i-30-ar-ser-parallella-rattsamhallen

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-21 10:27 #167 av: [Carpinus]1

#0 I Danmark visserligen, men utvecklingen går nog dessvärre åt samma håll här...

"Flera gator i stadsdelen Nørrebro är avspärrade efter att minst två personer träffats av skott under natten till torsdagen. Offren verkar vara förbipasserande personer ( en av dem en svensk kvinna) som inte hör till något kriminella gäng."---

 "En 26-årig man är anhållen, misstänkt för att vara den som har skjutit. Enligt Ekstrabladet har 26-åringen kopplingar till det kriminella gänget Loyal to Familia."---

"Det är inte första gången förbipasserande person som inte är inblandade i brottslighet skjuts eller träffas av skott på öppen gata i Köpehamn. Senast i början av augusti varnade polisen unga män för att vistas i vissa delar av staden."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/skjutning-i-kopenhamn-inatt

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-05 08:26 #168 av: [Carpinus]1

"Granatattack, skjutning, mordbränder - nystart på gängstrider", rapporterar GP idag, tyvärr bakom betalspärr.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-05 08:43 #169 av: Hayabusa

#168 Hmm...så sent som igår hette det att situationen på Hisingen förbättrats avsevärt.

Anmäl
2017-12-05 08:46 #170 av: [Carpinus]1

Ja, det är uppenbarligen "kort stubin" på flera sätt! Just nu väntar man f.ö. på nationella bombgruppen till Hisingen för att plocka upp vad som tros vara en handgranat.

https://www.expressen.se/gt/misstankt-farligt-foremal/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-05 14:55 #171 av: [Carpinus]1

Erik Nord uttalar sig i GT om de senaste dagarnas händelser på Hisingen.

"Skottlossning, misstänkta mordbränder och granater som placerats ut och kastats – inom loppet av bara några dagar. Nu befarar polischefen Erik Nord att gängkriget i Göteborg kan blossa upp på nytt.
– Vi får vara försiktiga innan vi drar alltför snabba slutsatser, men det skulle kunna vara på väg in i en situation där våldsamheterna kan eskalera, säger han."---

"– Vi ser ett samband mellan helgens händelser fram till i dag. Det går att skapa ett samband, man kan dra vissa slutsatser. Det skulle kunna vara så att det ingår i en konflikthärd mellan grupperingar med stort våldskapital, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg."---

https://www.expressen.se/gt/polischefens-oro-for-nytt-gangkrig-kan-eskalera/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-07 22:43 #172 av: [Carpinus]1

En man och en kvinna cyklade förbi Vårby gårds tunnelbanestation idag på förmiddagen. Mannen hittade något, sannolikt en handgranat, på marken och när han plockade upp pjäsen exploderade den. Några timmar senare förklarades mannen död. Britta Svensson skriver i Expressen:

"Hjälp oss, hjälp oss, utbrast rikspolischef Dan Eliasson i somras. Polisen såg framför sig "offentliga våldshandlingar som riskerar att skada tredje man" i Sveriges 61 utsatta områden.Nu ser det ut att ha hänt i ett av dem, i Vårby."---

"Vi vet ännu inte allt om det som dödade en man i Vårby, och svårt skadade en kvinna.
Men det ligger nära till hands att dra slutsatsen att bakgrunden till händelsen finns i polisens rapport "Utsatta områden", som kom i juni 2017.
Där listas 61 områden där ett stort antal kriminella aktörer har stor inverkan på lokalsamhället. Våldströskeln har sänkts i områdena och hänsynslösheten har antagit nya dimensioner, enligt polisen."---

"Användningen av handgranater följer samma mönster som skjutningarna då de sker utan hänsyn till att tredjeman kan drabbas".
Tredjemannen, det är han som cyklade till Ica Vårby gård med sin sambo för att panta. En stammis som bott i området i decennier och känner alla. En person som ett utsatt område förlitar sig på för att ändå kunna fungera.
Han träffade på vad som verkar vara en handgranat och dog av skadorna. Det är outsägligt sorgligt. En katastrof.
Den som lämnade den förmodade handgranaten är nu misstänkt för mord. Vem gör en sådan sak? "Utan hänsyn" verkar vara själva nyckelorden i polisens rapport."---

https://www.expressen.se/kronikorer/britta-svensson/polisen-varnade-for-det-som-hant-i-varby-gard/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-11 19:52 #173 av: [Carpinus]1

#172 En skottlossning ägde rum i samma område timmarna innan den fatala händelsen:

"Polisen konstaterar nu att en skottlossning ägt rum på samma plats som en handgranat detonerade i söndags. Det här innebär det polisen varnat för: att tredje man skadas i gängvåldet. I Vårby är det precis vad som hänt, enligt vad polis nu kommit fram till."---

"Det var vid 11-tiden på söndagen som en handgranat detonerade i Vårby gård och dödade en man i 60-årsåldern. Även en kvinna fick splitterskador.
Handgranaten, som är en jugoslavisk granat med beteckningen M-75, ska ha lyfts upp från marken av mannen och sedan exploderat."---

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/skottlossning-timmar-innan-granatexplosionen/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-13 15:14 #174 av: [Carpinus]1

Ytterligare en utomstående drabbad av gängvåldet?

"I går kväll öppnade en gärningsman eld inne på en pizzeria i Flogsta, Uppsala, efter att först ha rekat inne i lokalen. Ett 30-tal gäster befann sig på pizzerian.
Två män skottskadades. Uppsalapolisen tror att skjutningen bottnar i en kriminell uppgörelse – och att en av männen, en student som varit i Sverige en kort tid, träffades av misstag."---

Löper man i dag, som vanlig medborgare, större risk att ”hamna i skottlinjen” än tidigare?
– Eftersom skjutningarna totalt sett ökat så har också risken för allmänheten att råka ut för det ökat. Det understryker återigen vikten av att polisen kraftsamlar och använder de verktyg vi ger dem för att komma åt de mest brottsaktiva individerna och deras vapen, säger (Morgan) Johansson."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zLr8o4/okad-risk-for-oskyldiga-att-drabbas-av-valdsvagen

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-15 14:18 #175 av: [Carpinus]1

Uppenbarligen har allt fler "officiella" debattörer kommit fram till risken som tredje man i gängkrigen löper, vilket uppmärksammades i denna tråds start. Aleksandra Boscanin i GP sällar sig till "mängden".

http://www.gp.se/ledare/gängkrigens-riktiga-offer-1.5052132

Jag tror dock inte enbart risken för vådaskott är överhängande - man skall nog heller inte underskatta faran att oskyldiga kan komma att beskjutas med avsikt. "Fyrverkerikrigandet" ger en föraning om hänsynslösheten i tänket i vissa kretsar, och handgranatshändelsen i Vårby kan vara ett tecken på en ny utveckling med attacker mot allmänheten, efter att vi nu fått vänja oss vid medvetna angrepp på poliser och räddningspersonal. 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-16 09:25 #176 av: [Carpinus]1

#175 Kanske en indikation på framväxande ändrat beteende från kriminella:

"Vid det personrån som genomfördes på Torsgatan / Kammakargatan i förra veckan och det rån i Norrtälje mot en klädbutik som nu även utreds som mordförsök uppträder ett nytt mönster rapporterar källor inom Polisen."---

"Det bägge rånen har gemensamt är att gärningsmännen knivskurit sina offer först efter de fått det de vill ha."---

"Rånen blir grövre och vi ser nu hur en ny form av kriminella breder ut sig som visar lågt eller inget intresse för om de tar något liv. En brutalitet och hänsynslöshet som vi inte sett förut. Ett nytt Modus Operandi, som tyder på att dessa kriminella kommit till en punkt där de inte anser sig ha något att förlora längre."---

https://ledarsidorna.se/notis/notis-personranen-utvecklas-ett-nytt-modus-operandi-tar-plats/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-19 05:55 #177 av: [Carpinus]1

Fler skjutningar på allmän plats ökar riskerna för tredje man.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-23 09:31 #178 av: [Carpinus]1

Gängkrigens oskyldiga offer.

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/de-ar-gangkrigens-oskyldiga-offer/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-23 11:40 #179 av: [Carpinus]1

#149 Domarna har fallit i de uppmärksammade Hallonbergmorden. Sedvanligt överklagande troligt.

"22-årige Fouad Saleh döms till livstids fängelse för tre mord i Hallonbergen i början på förra året. Först sköt han en 25-årig man till döds, sedan mördade han ett vittne och vittnets fru."---

 "Också flera av hans kumpaner får långa straff.
En 21-åring dömd till 14 års fängelse för mord och medhjälp till mord, det hårdaste straffet en person som vid tiden för brottet var under 21 kan dömas till.
En annan 21-åring får 12 år för mordet i garaget och grovt vapenbrott.
En 17-åring får tre års ungdomsvård, för mord på vittnet och grovt vållande till annans död vad gäller vittnets fru.
En 20-årig man får tio års fängelse för mordet i garaget.
En 17-åring får ungdomsvård för narkotikabrott, som inte tidsbestäms i domen och två unga män frias helt."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/p6pOVR/han-doms-till-livstid-for-morden-i-hallonbergen

Mer om de dömda:

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/kompisganget-doms-for-mord/

Edit.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-24 07:47 #180 av: [Carpinus]1

Gängkrigens facit...

"131 människor skjutna till döds.Över 520 skottskadade.

Nästan 1 500 skjutningar.


Det avslöjar Aftonbladets kartläggning av gängkrigen i Sveriges tre största städer de sju senaste åren.

– Det är hemska siffror. Jag hade inte trott på den här extrema utvecklingen, om någon hade sagt det här till mig för tio år sen, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie på polisen region Stockholm."---                      

                                                             .

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bKzddl/aftonbladets-granskning-avslojar-131-doda--over-520-skottskadade                                                   .

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-25 14:25 #181 av: [Carpinus]1

Medvetenheten om att utomstående löper risk att bli offer vid gängskjutningarna verkar ha klarnat för media på ett uppseendeväckande sätt bara de senaste dagarna.

"Minst 100 av 131 dödsskjutningar har skett på allmänna platser där människor rör sig. Det visar Aftonbladets granskning av samtliga skjutningar med dödlig utgång i Malmö, Göteborg och Stockholm sedan 2011.

Och flera oskyldiga har redan drabbats av gängvåldet.

– Jag tänker på de som utförde skjutningen och jag kan inte förlåta, säger Katerina Petrovice som förlorade sin son Petar för två år sedan."--- 

                                                                                                                                .

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/L01V7Q/statistiken-avslojar-gangskjutningar-vanligast-pa-allmanna-platser

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-26 12:46 #182 av: [Carpinus]1

Storstädernas 76 kriminella gäng i kartläggning:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/6nkOM0/polisen-har-ar-de-kriminella-gangen-i-vara-storstader

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-26 14:07 #183 av: [Carpinus]1

Det som tidigare skett i mindre skala och som uppmärksammats som en tänkbar men olycklig utveckling, att gängen samverkar mellan olika orter, har blivit allt mer uppenbart:

"De kriminella nätverken, som den senaste tiden ligger bakom skjutningar och sprängdåd, agerar inte enbart på den ort där de kommer ifrån – de förflyttar sin verksamhet även till andra storstäder.
Det menar polisen, som undersökt hur grupperingarna från storstäderna Malmö, Stockholm och Göteborg har kontakt med varandra.

– Det finns en hel del kontakt. Vi ser dem röra sig och ha kontakter upp till Stockholm och Göteborg. Vi ser kriminella från Stockholm och Göteborg som är här nere och gör besök. De gör affärer med varandra, helt enkelt, säger Mats Berggren, chef för underrättelseenheten vid Malmöpolisen."---

SR


"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-31 09:53 #184 av: [Carpinus]1

 Fredrik Marklund, polis i Farsta, vänder sig direkt till Rikspolischefen i ett debattinlägg i Expressen:

"Så med andra ord, hade alla skjutningar och andra våldsdåd enbart drabbat andra kriminella hade jag i ärlighetens namn inte haft så stort problem med det. Men tyvärr ser verkligheten inte ut så då vi haft flera våldsdåd på senare tid som drabbat helt oskyldiga."---

 "Bland flera tragiska händelser tänker jag närmast på den man som för bara ett par veckor sedan på värsta tänkbara sätt drabbades när han tog upp vad som visade sig vara en handgranat från torget i Vårby gård. Granaten exploderade och mannen omkom, allt bevittnat av mannens fru. Jag var själv på plats och fick se vad en handgranat kan åstadkomma. Jag fick se fantastiska kolleger vårda mannen som drabbats av rena krigsskador. Detta i Sverige år 2018.
Det är inte första gången oskyldiga drabbas av förortsgängens våld, och troligtvis inte den sista. Även om det fortfarande är relativt sällan "fel" person skjuts till döds så förekommer det.
Och även om allmänheten inte alltid drabbas direkt av våldet och annan kriminalitet så bidrar det till en känsla av otrygghet i området där man bor."---

https://www.expressen.se/debatt/dan-eliasson-i-vilken-verklighet-lever-du/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-02-04 14:48 #185 av: [Carpinus]1

 De två forskarna Aje Carlbom och Eli Göndör ser beröringspunkter mellan gängen och jihadistisk terror både internationellt och på svensk mark.

"Enligt Neumann var terroristen för 15 år sedan välutbildad medelklass. I dag har inte mer än 12 procent högre utbildning, två tredjedelar är kända av polisen och rekrytering sker främst bland kriminella.
Enligt Neumann har säkerhetstjänster missat flera av dem för att jakten bedrivits i religiösa miljöer i stället för i kriminella,­ och för att konverteringar ibland sker så snabbt att säkerhetstjänsterna inte hunnit upptäcka förloppet.

I Sverige skrapade polisens nationella operativa avdelning (Noa) nyligen på ytan till likartade förlopp i Sverige när man i en rapport om organiserad brottslighet konstaterade att:
Polisen ser en tydligare koppling än tidi­gare mellan organiserad brottslighet och brottslighet med politiska eller religiösa­ motiv, till exempel bland individer kopplade till jihadistgrupper. Den brottsliga verksamheten bedrivs inom löst sammansatta nätverk där det ingår fler icke-extremister än extremister. Aktörerna har flera mål med den brottsliga verksamheten, varav endast ett fåtal är ideologiska eller religiösa till sin natur."---

"Det grundläggande föraktet mot vad som förenklat kan beskrivas som det öppna fria västerländska samhället tolkas in i religiösa texter och idéer, vilket formar en moralisk berättelse som legitimerar aktivismen och jihadismen. Naturligtvis tas det tacksamt emot av kriminella, eftersom budskapet omförhandlar skuldbördan. Processen utvecklar vad som snarare liknar revolutionär marxistinspirerad ideologi, än vad som förenklat kan ses som traditionell fromhetsislam. Det är alltså inte omfattningen eller djupet av religiositet som är avgörande, utan karaktären på föraktet mot vad västerländska öppna och fria samhällen anses stå för."---

https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/jihadister-rekryterar-alltmer-i-de-kriminella-miljoerna-20581

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-02-06 07:00 #186 av: [Carpinus]1

Expressens ledarsida uppmärksammar det faktum som vi ägnat två år åt i denna tråd.

"Jihadister rekryteras inte längre på universiteten, utan bland kriminella. Enligt polisen finns en allt tydligare koppling mellan organiserad brottslighet och jihadistgrupper. Ibland används intäkterna från brottsligheten för att finansiera terrorism utomlands, ibland handlar det mer om att religionen får rättfärdiga den kriminella livsstilen.

Nyrekryterna är ofta individer som haft kontakter med socialtjänsten och rättsväsendet i åratal innan de radikaliseras. Ändå tycks myndigheterna vara tagna på sängen.
Terrordåden i Paris, Bryssel och Barcelona dödade 181 och skadade 780 personer. Svenska myndigheter kan inte två sina händer bara för att slakten inte skedde på svensk mark. Gärningsmännen levde här. De borde ha stoppats här."

https://www.expressen.se/ledare/extremism-pa-export-ar-sveriges-ansvar/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-02-17 09:17 #187 av: [Carpinus]1

Gästkrönikören Hamid Zafar i GP ser ett mönster i kriminellas radikalisering.

"En tydlig korrelation finns mellan kriminalitet och radikalisering. Flertalet av de som anslutit sig till IS har redan befunnit sig i kriminalitet. Övergången från traditionell kriminalitet till våldsbejakande extremism blir ett sätt att avsluta sin traditionella brottsliga karriär. Att ansluta sig till IS blir ett sätt att få sina kriminella synder förlåtna. Det är också det budskapet salafistiska imamer förmedlar som söker upp ungdomarna på ungdomsgårdar och erbjuder ett syfte med livet och löften om en identitet och ett brödraskap."---

http://www.gp.se/ledare/zafar-de-lärdas-svek-1.5189562

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-04-20 06:53 #188 av: Göstage

#184 Tredje man kan ligga risigt till när gängen attackerar har vi redan konstaterat i denna tråd. Mer om detta:

 "Gängkriminella har på senare år blivit mer likgiltiga i förhållande till tredje part, en utveckling som har bekräftats av polisen. Fler skjutningar sker på platser där allmänheten vistas: Förutom bostadsområden finns exempel från både Göteborg och andra delar av landet där skjutningar har skett på restauranger.

Även om det oftast är personer som själva har koppling till kriminell verksamhet som är måltavlor så drabbas även laglydiga personer när våldet utspelar sig i deras vardag. Antingen direkt genom att skadas eller till och med dödas, vilket har förekommit – eller indirekt genom att anpassa sig efter de kriminella gängen."---

http://www.gp.se/ledare/boscanin-människor-måste-kunna-känna-sig-trygga-i-sina-hem-1.5664907

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-19 09:09 #189 av: Göstage

"Utöver att Tyskland har färre antal dödsfall kopplade till skjutningar har de också en betydligt högre uppklarningsfrekvens på den här typen av brott, samtidigt som frekvensen i Sverige har sjunkit. Det förklarar Erik Nord (polischef i Göteborg):
– Vi låg på 80% uppklaring på den här typen av brott för 10-15 år sedan och i dag ligger vi på 20%.

Varför?
– Konflikterna mellan kriminella nätverk som vi har de skruvar upp sig själva. Det blir hämnd och hämnd på hämnd och när man väl får i gång en sån mekanism så vill det till att få stopp på den. Det kan vara så att den här mekanismen inte satt i gång i Tyskland än."---

"Ett av polischefens förslag är vända sig till Tyskland. Det är dock inget beslut han ensam kan ta, säger han.
– I det här läget är jag inte alls främmande för att vi skulle kunna ta hit en tysk mordutredare som får följa våra utredningar. Det måste ske inom ramen för polissamarbetet och då ska nationell nivå vara inkopplad, säger han och fortsätter:
– Ett annat alternativ är att vi åker ner och tittar på hur de jobbar med utredningar där nere. Det ena utesluter inte det andra här."

https://www.expressen.se/gt/polischefens-onskan-for-att-losa-gangmorden/

Intressant är att Nord säger att "den här mekanismen inte satt igång i Tyskland än" om hämndskjutningarna. där "än" knappast kan tolkas på annat sätt  än att han tror att det kommer att ske även där.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-29 22:20 #190 av: Göstage

Hemma igen...

"De pekas ut som potentiella terrorhot – och begår brott tillsammans. Polisutredningarna som rör stölder och bedrägerier avslöjar hur jihadistnätverk samverkar över landet. Bland de dömda finns såväl återvändare från IS som radikala predikanter och släktingar till kända terrorister."---

 "Järvaområdet norr om Stockholm har flest kända IS-resenärer i Stockholmsregionen.
– Vi har 60 personer i vårt område som klassats av Säpo som våldsbejakande islamistiska extremister, ett 20-tal av dem är återvändare från Syrien och Irak, säger Christoffer Bohman, biträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby.
Han berättar att återvändarna nästan uteslutande är män, få av dem arbetar och många begår kriminella handlingar.
– Framför allt egendomsbrott som bedrägerier och stölder, säger han.
Att kriminalitet är vanligt i de här miljöerna bekräftas också i en rapport från den europeiska polisorganisationen Europol från 2016. Enligt rapporten hade 80 procent av de europeiska rekryterna till IS och liknande grupper dömts för brott av olika slag."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/jPArRz/stred-i-syrien--begar-brott-i-sverige

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-01 08:07 #191 av: Göstage

"Detta visste redan Cicero*."

* https://www.goodreads.com/quotes/33210-a-nation-can-survive-its-fools-and-even-the-ambitious

Helsingborg 30 juni 2018.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-04 19:35 #192 av: Göstage

"Två män sköts till döds mitt i ett bostadsområde i Vivalla, Örebro.
En tredje – skottskadad – person sitter anhållen.
Polisen säger nu att man inte kan garantera allmänhetens säkerhet.
– Är det skottlossning i ett bostadsområde kan oskyldiga bli skadade, säger Christina Hallin vid polisen."---

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/skottskadad-man-anhallen-i-orebro/

Video: NRK i Vivalla?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-09 10:38 #193 av: Göstage

"Ytterligare en person har nu begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för mord i Örebro. Mannen som är i 30-årsåldern är sedan tidigare dömd för brott och är en av ett 20-tal personer från Vivalla som har rest ned till konfliktområdet i Syrien och anslutit sig till IS eller en terrororganisation som kämpar för samma ändamål att etablera en islamisk stat."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/man-med-is-koppling-misstanks-for-mord-i-orebro

Utveckling som befarats tidigare i denna tråd.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-10 09:13 #194 av: Göstage

Dyster men högst sannolik förutsägelse av Kassem Jamadé i Expressen:

"När kalifatet kollapsade började de återvända till Sverige. Det land som de anser är ett fientligt land och ett samhälle för ”koffar” – otrogna. Att de är övertygade om att Sverige är de otrognas land räcker det för att de ska avhumanisera oss alla och för att begå alla möjliga brott som rättfärdigas i en enda fatwa.

31-åringen som nu är misstänkt för mord är inte den första av IS-återvändarna som ställs inför rätta och jag vet att 31-åringen inte kommer att vara den sista. Samtliga 300 registrerade svenska IS-krigarna är tickande bomber. De kommer att skada samhället – både i handling men även i att IS-förgifta andra unga män och kvinnors tankar för att de ska bli fler. Därför måste deras våld avvärjas innan det skadar fler i samhället."

 https://www.expressen.se/kronikorer/kassem-hamade/31-aringen-kommer-inte-vara-den-sista/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-28 20:42 #195 av: Göstage

Sofie Löwenmark påminner om gängkrigens oskyldiga offer.

https://www.expressen.se/ledare/sofie-lowenmark/listan-over-gangvaldets-oskyldiga-offer-ar-lang/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-09 08:37 #196 av: Göstage

#195: Gängens oskyldiga offer.

"Alexander, Petar, Luna, Yuusuf, Daniel, Ahmed, Shayan och Rami.
Åtta dödsoffer – mest barn och ungdomar – som polisen under de senaste åren klassat som oskyldiga och mördade av misstag.
Nu berättar deras närmaste om hur familjerna hamnade mitt i skottlinjen för det ökande gängvåldet.
– Folk är rädda, när som helst händer det igen, säger Katerina Petrovic, mamma till mördade Petar, 20."---

https://www.expressen.se/gt/barnen-och-ungdomarna-som-blivit-gangens-oskyldiga-offer/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.