Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ordet fritt. Fria diskussioner

"Stor ökning av beslagtagna automatvapen"

2015-03-25 14:28 #0 av: [Carpinus]

"Det vi har sett öka väldigt kraftigt vid de senaste årens vapenbeslag är militära automatvapen. De står för nästan 25 procent av alla beslag i dag och den typen av vapen förekom mycket mer sällan tidigare, säger Pål Sjölander.

De militära automatvapen polisen har hittat hos de kriminella nätverken i förorterna är automatkarbiner, Scorpio, Uzi, k-pistar och mindre automatvapen.Av de 209 beslagtagna vapnen under den särskilda insatsen är 51 automatvapen. De militära automatvapnen kommer nästan uteslutande från Balkan och de smugglas över Tyskland in via bilar och bussar in över gränsen i Sverige.

- De göms i bilar och det är väldigt svårt att fånga upp den här typen av transporter. Vi har ju inga gränskontroller i dag. Det är egentligen när vapnen förs från Balkan in i Tyskland som gränskontrollen skulle vara, men det är ju uppenbart att den inte är så god, säger han."

Göteborgs-Posten


Anmäl
2016-02-21 15:37 #1 av: [Carpinus]

 "Stora mängder vapen fortsätter att föras in i Sverige - och många gånger kommer dessa vapen från Balkan. Regeringen vill nu strypa inflödet genom att gripa och lagföra fler av dem som handlar med vapen.

På måndag åker inrikesminister Anders Ygeman (S) till Serbien och Bosnien-Hercegovina för att diskutera illegala vapen med sina inrikesministerkollegor och ländernas polismyndigheter.

– Färre vapen på våra gator är naturligtvis det övergripande målet. Många av de vapen som landar här kommer från Balkan och har hamnat på avvägar efter kriget, säger Anders Ygeman till TT.

Antalet olagliga vapen och handgranater är alltför stort i Sverige, anser han. Närmare tusen vapen beslagtas varje år av polis och tull. 2014 skottskadades över 100 personer och 25 sköts till döds - de högsta siffrorna under hela 2000-talet."---

"En konkret åtgärd som tidigare nämnts är vapenamnestier i länderna på Balkan.

– Det kommer vi naturligtvis att diskutera, men där tror jag att EU måste vara med och finansiera, alltså vara med och köpa upp överskottet av vapen, säger Ygeman."---

TT

När det var vapenamnestikampanj i Sverige lockade Polisen med att det var "kostnadsfritt" att lämna in vapen, när man vill göra en drive i Balkanländerna skall EU vara med och köpa upp vapen. Ganska betecknande för synen på problemet - här skall man vara tacksam att slippa betala, där får man betalt för vapnen. (Därmed inte sagt att det inte är bra för varje vapen man får bort från marknaden.)


Anmäl
2016-05-13 13:13 #2 av: [Carpinus]

"Fem personer har gripits i Bosnien och en i Sverige för misstänkt vapensmuggling till radikala islamister i Sverige, enligt bosniska myndigheter."---

"De misstänkta vapensmugglarna i Bosnien greps i går i städerna Gradiska och Laktasi i den bosnienserbiska delrepubliken Republika Srpska, enligt inrikesdepartementet där. En person greps "tidigare" – oklart exakt när – i Sverige och två är på fri fot, enligt ett uttalande från departementet.
Gripandena gjordes av det bosnienserbiska inrikesdepartementets särskilda antiterrorenhet, på order av den bosniska riksåklagaren.
Vid sju räder i de bosnienserbiska städerna fann polisen stora mängder militära vapen. Bilder från beslagen visar automatvapen, granatpjäser och handgranater."---

Expressen


Anmäl
2017-03-30 12:04 #3 av: eskils

#0 Man undrar vad regeringens åtgärder för att stoppa vapeninförseln till Sverige haft för effekt under de här två åren. SvD har gjort en egen studie med 3 exempel:

"7 av 10 skjutvapen kommer i dag via post- och kurirföretag, enligt nya siffror som Tullverket tagit fram för SvD. (…)

Ett möte på en parkeringsplats en sen eftermiddag utanför Stockholm och en mörk axelremsväska som överlämnas till en person. Polisen spanade på överlämningen i december 2014. Vid tidpunkten var det oklart vad som överlämnades.

Spanarna såg snart att det var en ”yngling” som bar väskan vidare till en pendeltågsstation. Den unge mannen övervakades hela tågresan mellan Jakobsberg till Årstaberg i Stockholm. När han klev av konfronterades han, och visade sig vara 16 år. I väskan som han bar fanns två fullt fungerande Kalasjnikovs och militär spårljusammunition. (…)

Fallet blev omskrivet i medier, en personbil med destination Stockholm stoppades i Slovenien med ett 60-tal handgranater och flera automatgevär. Leveransen var enligt åklagarna knuten till en person i Stockholm.

Metoden är enligt åklagaren inte ovanlig, införseln av skjutvapen sker i stor utsträckning med personbilar. (…)

– Det är väldigt lätt att föra in skjutvapen hit. När de väl är inne i EU så är det knappt några tullkontroller, de väljer så praktiska vägar som möjligt. Mitt intryck är att de vill åka bil så mycket som möjligt och båt så lite som möjligt, säger Henrik Söderman. (…)

Hur lätt det är visas av ett fall i Örebro 2015. Det tog två dagar för en deaktiverad kulspruta att komma innanför landets gränser efter några knapptryck vid en dator. Beställningen skickades från ett företag i Tyskland och upptäcktes i varuflödet.

Vid husrannsakan hos mottagaren hittades flera illegala automatvapen, ammunition, sprängkapslar, vapendelar och ett mycket stort antal vapenmanualer i krypterade hårddiskar, som visade hur man renoverar och reaktiverar skjutvapen.

Kanske hög tid att kolla postpaket och personbilar vid gränserna mer noggrant..?? Lägg hellre resurser på det än på att kolla vardagspendlare  på tågen över Öresund.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.