Terrorism

"Svaret på islamsk terror inte mer info om islam"

2016-04-01 08:14 #0 av: [Carpinus]

Utdrag ur en debattartikel i GP idag av Magnus Norell. Tyvärr kan jag inte citera den i sin helhet, men läs den i GP, och läs den gärna igen - knappt en mening känns överflödig! Det här blir ett beskt avgångsbetyg för regeringens samordnare. (Hon försöker ju annars som framgått på annat håll att "justera framtida historieskrivningar om sitt sista stora uppdrag i den svenska inrikespolitiken".) Ur Norells artikel: 

"IS må vara huvudaktör i denna den senaste attacken, men grunden har lagts i en oförmåga hos beslutsfattare runt om i Europa att bemöta den islamistiska ideologi som ligger till grund för IS, och all annan form av jihadism, eller militant islamism.
Det här har främst möjliggjorts tack vare att olika islamistiska organisationer (till exempel Muslimska brödraskapet och dess många underorganisationer) fått ett betydande inflytande i flera europeiska länder som representanter för muslimska grupper. Och detta trots att dessa organisationer på inget vis är representativa för gruppen muslimer. Som exempel på det kan nämnas att knappt 25 procent av de svenska muslimerna ens är med i någon form av muslimsk organisation."---

"Svaret på islamistiska terrordåd är inte mer information om islam, utan ett oförblommerat och förbehållslöst försvar för demokrati och det fria, öppna och välkomnande samhällen vi byggt upp i Väst. Man kompromissar inte med jihadism. Man bekämpar den med de medel som står till buds och motarbetar dess ideologiska rötter genom att stödja alla de krafter som går emot islamism.
Att denna kamp är långtifrån vunnen, underströks ånyo när regeringens samordnare mot så kallad ”våldsbejakande extremism” lade fram ett åtgärdsprogram förra hösten. Dokumentet är en sorglig presentation där alla former av ”extremism” plöjts ned till en gemensam gegga, vilket omöjliggjort effektiva åtgärder. Att våld emanerande från olika religiösa och politiska håll kräver olika åtgärder torde vara allmän kunskap vid det här laget, men det tycks helt ha undgått samordnaren."---

Ur debattinlägg i GP av Magnus Norell, forskare med inriktning på terrorism och säkerhetspolitik i Mellanöstern.


Anmäl
2016-04-01 11:41 #1 av: Huygens

Utdrag ur #0:

"..grunden har lagts i en oförmåga hos beslutsfattare runt om i Europa att bemöta den islamistiska ideologi som ligger till grund för IS, och all annan form av jihadism, eller militant islamism."

Det är inte oförmåga.

Europas politiker agerar precis enligt Bilderbergruppens plan.

.

Bilderbergsgruppen träffas en gång/år och drar upp direktiven för NATO och EU. NATO har sitt högkvarter i Bryssel. EU har sitt högkvarter i Bryssel och Strasbourg.

Den senaste Falskflaggan Bryssel är bara ett led i planen att etablera skräck för Bilderbergruppens skapelse; NATO-IS, som har getts i arbetsuppgift att terrorisera Syrien, Irak och ett flertal andra länder. NATO-IS har getts vapen, träning, finansiering, planering, organisering och kamouflageuniformer av Pentagon och NATO-IS har tillåtits att upprätta baser i Libyen och Afghanistan.

.

Det är inte "oförmåga hos EU:s beslutsfattare".

Det är en avsiktlig, välkoordinerad plan.


Anmäl
2016-04-01 12:31 #2 av: eskils

#0 Intressant och angelägen artikel! "Prata mindre och agera mer".

Även artikeln från Ledarsidorna.se som du länkar till, om att det viktiga arbetet mot våldsbejakande extremism måste börja om från början i sommar när Mona Sahlin (äntligen) lämnar sitt 2-åriga uppdrag utan att ha åstadkommit mer än förvirring och tunghäfta. Många bra kommentarer där!

Ett citat ur artikeln om Mona Sahlin (s):

"det faktum att flertalet av såväl regeringens som hennes samarbetspartners och dialogpartners haft märkligt nära kopplignar till såväl moskén i Örebro som är överrepresenterat i produktionen av IS / DAESH-anhängare i statistiken samt även andra organisationer som står Muslimska Brödraskapet eller Dawa-rörelsen nära. Organisationer som uppbär skattemedel för sin verksamhet. En verksamhet i gränslandet till våldsbejakande radikalisering."

Man skulle gärna vilja höra något oppositionsparti framföra dessa anklagelser i riksdagen och be om en förklaring!


Anmäl
2016-04-01 15:34 #3 av: [Carpinus]

#1 Undrar hur många trådar du har predikat sönder med dina hjärnspöken? Det räcker att titta in på Skepticism i Fokus för att se hur det är fatt. Och sedan "NATO-IS" här, Zika-illuminati" på Aktuellt iFokus o.s.v. - det är ju rent löjligt! Likaså ofoget att lägga in egna partsinlagor i lexikonet här som något slags officiell sanning. Du har inte funderat på varför ingen längre besvarar dina långa predikningstrådar, utan svarar med kommentarer som "ZZZ" o.s.v?


Anmäl
2016-04-10 22:32 #4 av: [Carpinus]

"Den 23-årige svenske medborgaren Osama Krayem från Rosengård i Malmö är misstänkt för direkt inblandning i de blodiga terrordåden i Bryssel och Paris. Nu riktar Mona Sahlin stark kritik mot Malmös arbete för att stoppa terror-rekrytering.
– Jag är väldigt oförstående för hennes kritik, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S)."---

"Mona Sahlin, som är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, säger sig inte ha haft någon information om att svenske Osama Krayem ingick i de allra extremaste terrorcellerna, beredda att urskillningslöst mörda civila. Men hon menar att lärdomarna man kan dra fallet gör det lättare att hitta eventuella efterföljare."---

"Samtidigt riktar hon kritik mot Malmö kommun – som hon menar inte har sett rekryteringen till islamistisk terror som ett problem utan fokuserat på högerextrema kretsar.
Enligt Mona Sahlin har Malmö alltför länge blundat för hotet från jihadismen.
– Det finns inga kommuner som kan garantera att ingen invånare kommer att åka för att ansluta sig till en terror-rörelse, men Malmö hör till de kommuner som borde ha en handlingsplan och en strategi, säger Mona Sahlin till SVT Nyheter."---

SVT

Ja, snacka om att"justera framtida historieskrivningar om sitt sista stora uppdrag i den svenska inrikespolitiken"! Sahlin har alltså suttit på sin post i två år. Hon har rest land och rike runt och byggt upp ett kontaktnät. Men inte förrän hon är på gång att lämna sitt uppdrag tar hon bladet från munnen och går till angrepp på Malmö kommun, och hon gör det bland annat genom att anklaga kommunen att "bara ha fokuserat på högerextrema". Vad har hon själv gjort, och varför har hon inte sett till att efterlysa en handlingsplan för Malmö tidigare? Fler personer är de väl inte i dessa ansvariga kretsar än att de har kunnat tala med varandra?

Magnus Ranstorp och ytterligare någon skrev redan 2009 den s.k. Rosengårdsrapporten som var starkt kritisk till utvecklingen i Malmö. Nu har han uttryckt sin besvikelse över att ingen tog fasta på erfarenheterna i den. Sedan den hamnade på makthavarnas bord har det gått sex år, och först nu spritter det till på sina håll hos dem som haft makt och befogenhet att ta fasta på den rapporten men som underlåtit det. Nu skyller man på varandra - det är motbjudande att beskåda spektaklet...


Anmäl
2016-04-10 22:52 #5 av: Huygens

Mona Sahlin har arbetet på högtryck precis enligt den plan som lagts upp för henne.


Anmäl
2016-04-11 01:11 #6 av: Aniara14

#4 "Nu skyller man på varandra - det är motbjudande att beskåda spektaklet..."

"Motbjudande" tycker jag faktiskt är alldeles för milt och snällt uttryckt.ArgArgArgArgArgArgArgArgArgArgKräksKräksKräksKräksKräksKräksKräksKräksKräksKräksKräks

Anmäl
2016-04-11 11:02 #7 av: [Carpinus]

#4 "Vi varnade för detta 2009 i Rosengårdsrapporten, då vi varnade för radikalisering av området. Vi pekade också på lösningen av de här frågorna. Man behöver få stat och kommun att samarbeta bättre, till exempel genom att man etablerar kommunala helpdeskar och en rad åtgärder, som idag blir prioritet. Men det är sju år för sent, säger Magnus Ranstorp i P1 Morgon."---

SR


Anmäl
2017-03-28 12:10 #8 av: eskils

#7 Man borde ha lyssnat på Ranstorp för flera år sedan! Idiotiska politiker!

Nu sätter även vissa inom Svenska kyrkan ner foten, inte en dag för tidigt:

"Paulina Neudings intervju med forskaren och en av experterna på Muslimska brödraskapet (MB) Lorenzo Vidino är – och kommer att förbli – en av årets viktigaste intervjuer. https://www.svd.se/islamister-i-kostym-ar-ocksa-ett-hot/om/ledarintervjun

Lorenzo Vidino beskriver hur MB försöker komma nära europeiska politiska eliter för att få dem att verka för MB:s syften. MB:s arbete för inflytande och legitimitet är målmedvetet och, tyvärr, framgångsrikt. Målet är att förändra våra samhällen i grunden. Deras agenda är samhällsomstörtande. Frågan om våld besvaras olika inom MB:s olika skiktningar som Vidino beskriver, men det är viktigt att påminna sig om att Hamas ses som MB:s palestinska gren och att MB är terrorstämplat i flera länder.

Vidino sammanfattar:

”MB-nätverk har historiskt visat en enorm förmåga att få monopol på den muslimska debatten och att få status som representanter för muslimska minoriteter. Myndigheter ska inte ge dem inflytande – det vill säga upphöja dem till grindvakter för den muslimska gruppen i ett land, ge dem legitimitet eller finansiellt stöd för att driva sin agenda.”

Sverige är ett tydligt exempel på hur just detta skett."

https://kristenopinion.wordpress.com/2017/03/26/svenska-kyrkan-och-muslimska-brodraskapet/?iframe=true&theme_preview=true

Tål att upprepas: "Målet är att förändra våra samhällen i grunden. Deras agenda är samhällsomstörtande."


Anmäl
2017-04-19 07:59 #9 av: [Carpinus]1

Mohamed Omar på "Det goda samhället" upplever att Turkiet under Erdogan håller på att kasta av sig sin demokratiska mask. Han befarar att "den osmanska imperialismen" håller på att vakna - IS ser inte ut att lyckas upprätta det islamska kalifatet, men kanske har det redan växt sig starkt på närmare håll?

Omar ser en fara i att vi i väst begränsar våra insatser till terrorbekämpning, när hotet är större än så. Han skriver:  "Erdogan är ingen småkriminell knäppgök från Göteborgs förorter. Det islamistiska hotet är större än terrorismen. Vi talar om stater som helt eller delvis styrs av islamisk lag, som Saudiarabien, Iran, Pakistan, Sudan, Afghanistan med flera. Och snart också Turkiet.

Terroristerna, de som är ute och gör jihad, delar grundläggande tro med miljoner och åter miljoner vanliga muslimer över hela världen. Tron på Koranen som ofelbar och Muhammed som tidlös förebild. Detsamma gäller också idéerna om islamisk lag, en islamisk stat och om en konflikt mellan islam och väst.

Terrorn är bara toppen av isberget. Under havsytan hittar vi en mycket större och djupare konflikt om värderingar, mentalitet och kultur, som inte bara kommer att försvinna av sig själv. Det krävs att vi gör motstånd."

https://detgodasamhallet.com/2017/04/18/osmanerna-ar-tillbaka/#more-6893

#0 Som Magnus Norell skriver i citatet i TS: "Svaret på islamistiska terrordåd är inte mer information om islam, utan ett oförblommerat och förbehållslöst försvar för demokrati och det fria, öppna och välkomnande samhällen vi byggt upp i Väst. Man kompromissar inte med jihadism. Man bekämpar den med de medel som står till buds och motarbetar dess ideologiska rötter genom att stödja alla de krafter som går emot islamism."---

#8 Och, som Vidino uttryckte det enligt föregående inlägg om hur dessa krafter försöker påverka våra politiska eliter för att få inflytande och legitimitet: "Målet är att förändra våra samhällen i grunden. Deras agenda är samhällsomstörtande."

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-19 08:34 #10 av: [Carpinus]1

I ett tal den 22 mars sade Erdogan: ”Fortsätter Europa på det här viset går inte en enda europé i någon del av världen säker på gatorna”. Att detta inte är något i stunden framkastat hot utan ingår i en strategi framgår av den svensk-turkiske journalisten Emre Oguz artikel på SVT Opinion. Han skriver där bland annat:

"Dags att vakna. Erdoğan och hans anhängare är redan i Europa.
Dessutom är han inte bara i Europas huvudstad Bryssel, han har sina tentakler i alla huvudstäder i Europa från Stockholm till Paris, Berlin till Amsterdam.
 Ni som inte inser detta kan se på vad som hände i Rotterdam när Holland avvisade turkiska ministrar.

Erdoğan bryter Europaturkars band med Europa för att polarisera dem till sin fördel, detta oerhört snabbt. Dessa turkar som inte för länge sedan, kallade sig för européer med stolthet anklagar nu EU för att vara turk- och Islam-fiender."---

"När Erdoğan kallade Nederländerna för ”nazister och fascister” gick de ut på gatorna för att demonstrera mot det land som de lever och försörjer sig i.
Det är i högsta grad viktigt att den Svenska regeringen i samarbete med Säpo omedelbart tar nödvändiga åtgärder för att beskydda svenskturkar från Erdoğans giftiga propaganda.
För två veckor sedan sa Erdogan att ingen skulle gå säker på Europas gator. Vi lever i ett fredligt samhälle och vill bevara det."

https://www.svt.se/opinion/emre-oguz-om-turkiet

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-14 12:32 #11 av: Hayabusa

"Den islamistiska terrorn har ökat kraftigt i Västeuropa sedan 2014 – och bakom en klar majoritet av terrorattackerna står religiösa ledare. Minst två tredjedelar av terroristerna har varit påverkade av imamer som predikat hat, visar en genomgång av rapporter som TT gjort."

https://www.hd.se/2017-09-14/religiosa-ledare-styr-terrorn

Anmäl
2017-09-17 09:26 #12 av: [Carpinus]1

Trots att det gång på gång (#11) redovisas ett samband med religiösa hatpredikare och jihadistiska dåd verkar svenska opinionsbildare ha svårt att ta till sig detta faktum. Expressens Anna Dahlberg vill se en lika rak bedömning av extrema jihadister som av nazisterna i svenska medier.

"Nazister utför numera bombdåd i Sverige, attackerar fredliga demonstranter och genomför brandattentat mot lokalpolitiker. Det går inte att blunda för det hot som denna miljö utgör.
Problemet är snarare att den våldsbejakande islamismen inte behandlas på samma sätt. Trots att Säpo larmar om att antalet extremister har tiodubblats på ett decennium sker ingen motsvarande punktmarkering av aktivisterna och aktiviteterna i denna miljö.

Gång på gång avslöjas kopplingar till Sverige i samband med de terrordåd som ägt rum runtom i Europa - nu senast attentaten i Åbo och Barcelona. Men det utlöser inga febrila försök att kartlägga vilka miljöer dessa terrorister har rört sig i eller hur de radikaliserades. Det noteras på sin höjd och sedan går man vidare.
Över huvud taget finns ett påfallande ointresse för att granska nätverken bakom den våldsbejakande islamismen."---

"Tesen är att terroristerna är unga, vilsna män som sugs upp av en dödskult. Det finns med andra ord ingen poäng att söka efter något sammanhang bortom det psykologiska. Jihadism har inget med gud att göra, utan fyller endast funktionen som bärare av vår tids radikalism, heter det."---

"TT presenterade i veckan en granskning som tvärtom visar att religiösa hatpredikanter har spelat en central roll i den islamistiska terrorvågen i Västeuropa. I minst två tredjedelar av fallen - 44 av 68 terrordåd - finns en koppling till någon eller några religiösa ledare.
De radikala miljöerna har alltså haft en nyckelroll för att understödja terrorismen. Bara ett fåtal terrorister har radikaliserats på egen hand."---

http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/det-behovs-ett-expo-for-att-granska-jihadismen/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-17 11:03 #13 av: kamera0710

Anna Dahlberg och expressen får för min del jättegärna ta initiativ till en hårdare granskning av islamismen. Men de verkar ju hellre skriva om annat, här några exempel.Gäspar

http://www.expressen.se/noje/paris-jacksons-vagade-bild-mitt-i-oknen/

http://www.expressen.se/noje/ulrika-jonsson-bryter-tystnaden-om-otroheten/

http://www.expressen.se/noje/martin-melin-kan-inte-bli-kar--efter-lackberg/

Anmäl
2017-09-17 11:06 #14 av: [Carpinus]1

#13 Men Anna Dahlberg bestämmer väl knappast över innehållet i tidningen? Och vad värre är: förmodligen drar skvallersidorna mer läsare än vad ledarsidorna gör...

(Förstår inte riktigt dina märkliga åsiktskast ibland - vore jag mindre godtrogen hade jag misstänkt att du gärna vill blanda om korten för att flytta fokus till annat. Nu nöjer mig med att förmoda att du har en något annorlunda associationstankegång... Skämtar)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-17 11:09 #15 av: kamera0710

#14 Naturligtvis inte, men det känns ibland lite skrattretande när dessa upprop kommer från kvällstidningarna. Även om jag i sakfrågan kan hålla med.

Anmäl
2017-09-17 11:11 #16 av: Hayabusa

Personligen köper jag aldrig kvällspressen eftersom det står så mycket oväsentligt skräp i dem. Men, det är ju tydligtvis det som säljer och valet är fritt. 

Anmäl
2017-09-17 11:27 #17 av: [Carpinus]1

#15 Som Magnus Sandelin citeras i Dahlbergs ledare:  "Under senare år har medierna blivit mycket bättre, konstaterar Sandelin, men det har samtidigt blivit allt svårare att överblicka den radikala miljön då den har tiodubblats i storlek."

Anna Dahlberg har varit rak,  konsekvent och "mycket bättre" under många år, några exempel finns i den här tråden. Redan 2004 tilldelades hon publicistklubbens Guldpenna, 

#16 Nej, jag köper inte heller några kvällstidningar. (20 kronor! Förskräckt). Och skvallret på nätet hoppar jag över, så Paris Jacksons, Ulrika Jonssons och Martin Melins förehavanden är jag lyckligt ovetande om. Skämtar

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-17 11:34 #18 av: Hayabusa

#17 Haha, nä de där namnen du nämner vet jag inte vilka det är. Möjligen känner jag igen Martin Melin till namnet - men vem det är? Ingen aning...

Anmäl
2017-09-17 11:39 #19 av: [Carpinus]1

#18 Fråga #13 - han har koll! Skrattar

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-17 11:46 #20 av: Hayabusa

#19 Skämtar

Anmäl
2018-02-18 09:55 #21 av: [Carpinus]1

#2 Fördjupning om Dawarörelsen.

https://uvell.se/2018/02/16/hotet-fran-dawa/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-03-10 10:28 #22 av: Göstage

Malcom Kyeyune, gästskribent på GP, upplever att en bubbla av förstående välvilja och omvända fördomar inför islamismen håller på att brista i Sverige, och att det i sin tur leder till en kärvare umgängeston intresseriktningar emellan.

"Vi svenskar gillar att föreställa oss att konflikter mellan grupper – som etniska eller religiösa konflikter – till sin natur bottnar i vidskepelse, i att folk har fördomar om den andra. Om de bara kunde göra något åt fördomarna, är vi bergsäkra på, skulle deras konflikter aldrig bli konflikter. I den svenska världsbilden är botemedlet mot osämja eller hat i slutändan alltid upplysning, och ja, utbildning."---

 "I verkligheten fungerar konflikter nästan precis tvärtom mot: det är närheten till den andre, kunskapen om den andre, som är den riktiga etniska eller religiösa dynamiten. I Sverige har islamister rent generellt skyddats av en kvävande tjock filt av välvilliga föreställningar och fördomar. Ingen har liksom tagit dem eller vad de står för på allvar. Det är först när fördomarna släpper som stämningen blir hätsk på riktigt."---

"Reaktionerna på domen i Solna är hursomhelst ett tecken i tiden. De är ett tecken på att svenskarnas digra lager av välmenande, godtrogna fördomar om Den Andre nu håller på att ta slut; det enda som finns kvar är eftertankens kranka blekhet, för att låna från Shakespeare. Därför går vi tyvärr mot ett hårdare och farligare samhälle än tidigare."

http://www.gp.se/ledare/kyeyune-reaktionerna-på-solnadomen-är-ett-tecken-i-tiden-1.5349440

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-03-13 17:50 #23 av: 72mm

#0 "och motarbetar dess [jihadism /islamismens] ideologiska rötter genom att stödja alla de krafter som går emot islamism."

Är inte jihadismens "ideologiska rötter" det vi brukar kalla för religionen islam? 

#22 "Malcom Kyeyune, gästskribent på GP, upplever att en bubbla av förstående välvilja och omvända fördomar inför islamismen håller på att brista i Sverige"

Man kan ju alltid hoppas, men jag sätter inte alltför mycket förtröstan till att "det sovande folket" kommer vakna med ett ryck. 

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.