Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Djurskydd/Djurfrågor

Upprop: "Alla katter förtjänar ett ökat skydd!"

2016-06-23 14:07 #0 av: eskils

Från Djurskyddet:

"I Sverige finns uppskattningsvis 100.000 hemlösa katter, vilket måste räknas som ett av våra största djurskyddsproblem.

Nu är det hög tid att visa att vi står upp för alla katter och att de får ett ökat skydd i nya djurskyddslagen som ska komma i höst. Skriv på vår namninsamling nedan och uppmana andra att göra det. Använd #allakatter när du delar på sociala medier.

 Alla katter
•förtjänar ett hem.
•behöver mat, värme och omvårdnad.
•ska födas efterlängtade.

Därför kräver vi:
•Obligatorisk ID-märkning och registrering.
•Obligatorisk kastrering för utekatter.
•Tydligare ägarkrav, inklusive 16-års gräns.
•Förbud att överge djur.

 Namninsamlingen avslutas augusti och kommer att överlämnas till landsbygdministern."

Hoppas det finns många djurvänner här på sajten som skriver på och sprider informationen! Tummen upp En jätteviktig insats som kan rädda tusentals kattliv. Hittills har 26.915 underskrifter kommit in, på bara några veckor.

(Namnen syns inte, så du är helt anonym.)


Anmäl
2016-06-23 14:15 #1 av: Tride

Jag skrev på.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2016-06-23 14:21 #2 av: Katthemsmatten

Hoppas ni är riktigt många som stödjer kampanjen genom att signera. Sverige behöver ett bättre djurskydd!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2016-06-23 14:27 #3 av: Dimocarpus

Toppen, helt rätt #2!

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2016-06-23 17:28 #4 av: Tride

Jag har en fin kisse, kastrerad med märke i örat. Jag är rädd om henne, och önskar att alla kattägare förstår att ta sitt ansvar.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2016-06-23 18:45 #5 av: Dimocarpus

#4, vad glad jag blir att höra det! Vi fortsätter att sprida detta vidare.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2016-06-23 21:17 #6 av: Tjeja

Påskrivet så klart! Hjärta  Glad Men så är jag ju kattmänniska också. Katt

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-06-23 21:41 #7 av: Fillifjonkan60

Skrivit på

Anmäl
2016-06-23 22:00 #8 av: JonasDuregard

#0 Det låter som rimliga krav. 

Men vad innebär det att alla katter förtjänar ett hem? Är det för att de härstammar från husdjur (eller varit husdjur själva, vet inte vilket som är vanligast)?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-06-24 11:54 #9 av: eskils

#8 Alla katter förtjänar ett hem därför att de är tamdjur (ursprungligen från medelhavsområdet), dvs de finns inte naturligt i den svenska faunan. De klarar inte att överleva våra vintrar utan hjälp från människan. En hemlös katt har en genomsnittlig livslängd av ca 2 år, medan en ägd välskött katt kan njuta av livet i ca 15-18 år. De har rätt till sitt liv.

Katter förtjänar ett hem därför att det är grymt och orättvist att de ska behöva plikta med sin hälsa och ofta med sitt liv för att deras fd ägare övergivit dem eller inte brytt sig om att ge dem livlinan bestående av ID-märkning, ägarregistrering och kastrering.

De förtjänar ett hem därför att de är älskvärda och tillgivna "familjemedlemmar" och det populäraste husdjuret i Sverige (finns ca 1,4 miljoner ägda katter).

(Nu har antalet underskrifter stigit till 26.966 st. Tummen upp)


Anmäl
2016-06-24 13:03 #10 av: JonasDuregard

Tack för ditt svar. Jag har ingen stark åsikt åt endera hållet, men jag tycker det är intressant att höra moraliska resonemang om djurs rättigheter i förhållande till andra djur. 

Jag tycker nog inte att uppdelningen av djurriket i tamdjur och vilddjur är något som ger endera gruppen medfödda moraliska rättigheter den andra saknar. (Men det är inte en åsikt jag missunnar någon annan)

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-06-25 09:20 #14 av: Schnauzertik

Registrering av hund hos jordbruksverket är obligatorisk, Det kostar 80:-

Jorbruksverket

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-06-25 12:03 #18 av: eskils

#10 Du antyder att jag tycker att bara tama djur har rättigheter, och inte vilda. Konstig slutsats, pröva och läs igen så kanske du förstår hur jag menar.

Mitt inlägg handlar alltså bara om katters rätt till ett hem hos människor, inte alls på bekostnad av något annat (vilt) djur. Eller tror du verkligen att t ex björnar och vargar längtar efter att få flytta in hos någon människa? Hos dig?

Självklart värnar jag om vilda djurs rättigheter till ett bra liv, men jag har engagerat mig för just katter. Det får du acceptera.


Anmäl
2016-06-25 12:07 #19 av: Schnauzertik

#17  Har svårt att tro att precis alla hundar registreras, det förekommer säkert insmuggling av valpar och några oseriösa uppfödare också.

Men betalar man 10-20 tusen för sin hund så har jag svårt att förstå varför man inte skulle betala en engångsavgift på 80:- för registrering.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-06-25 12:22 #20 av: eskils

#11 Det existerar väl redan idag ett förbud att överge djur och släppa dem vind för våg, eller hur?

Ja, det finns ett förbud att brista i sitt tillsynsansvar för hundar och katter, men det är belagt med straff bara när det gäller hundar, tyvärr. Källa: Jordbruksverket

Obligatorisk registrering, tja och vem ska betala registerhållningen då?

Katternas ID-märkning registreras idag hos DjurID (130 kr) eller Sverak (gratis). En mycket liten engångsavgift, precis som hundarnas registrering som Schnauzertik skriver i #14. (DjurID =  Svenska Kennelklubben.)

Idmärkning o registrering kan ske och sker i samband med försäkring, alltså kommer endast de som idag sköter sina djur att fortsätta göra det. knappast de andra.

ID-märkning av katt med chip kan ske hos veterinär när som helst. ID-märkning med örontatuering brukar göras hos veterinär i samband med kastrering, eftersom det kräver att katten är nedsövd. 

ID-märkning har inget samband med försäkring. Däremot erbjuder försäkringsbolaget Agria rabatt på försäkring av ID-märkta huskatter, säkert gör fler bolag det också. Blomma 

http://www.agria.se/katt/artiklar/om-katt/viktigt-att-id-marka-katter/


Anmäl
2016-06-25 13:02 #24 av: eskils

#23 Ja, det tycks vara främst på landsbygden som gammaldags föreställningar om t ex katters förmåga att klara sig själva lever kvar. Men även där går upplysningen framåt, och många jordbrukare kastrerar och märker sina katter nuförtiden, därför att de är rädda om dem.

I Skåne finns t ex Kastreringsbussen som gör en fantastiskt insats med begränsade resurser, helt ideellt, för att minska antalet oönskade och omärkta hemlösa katter. Blomma Där borde kommunerna bidra till finansieringen!

De flesta människor bor ju numera i städer och tätorter och kattens roll håller på att förändras, från nyttodjur med låg status (vilket avspeglas i lagen som jag länkade till i #20) till en älskad familjemedlem.

Lagstiftningen behöver komma i takt med verkligheten!


Anmäl
2016-08-03 11:19 #29 av: eskils

Du har väl skrivit på namninsamlingen för mer ansvarsfullt kattägande?? Får idé

Sista dag är söndag den 14 augusti, så än finns det tid att skriva på själv och att tipsa djurvänner bland släkt och bekanta. Det är alldeles gratis, går på 5 sekunder och man kan vara anonym. Ingenting att tveka om alltså!

Just nu har 28.237 underskrifter kommit in.

Här är länken igen.


Anmäl
2016-08-03 17:03 #30 av: [helga21]

 Det finns även lantbrukare som ger sina katter omvårdnad. De är kastrerade och id-märkt och de   får daglig tillsyn och blir avmaskade vid behov och får veterinärvård.

Anmäl
2016-08-03 18:13 #31 av: flyingdragon

Skrev självklart på.

NO DAY SHALL ERASE YOU FROM THE MEMORY OF TIME
                                                                                                                                                        Virgil

Anmäl
2016-08-15 17:04 #32 av: Katthemsmatten

Tiden för underskrift har blivit förlängd till den 19 augusti. Skriv under och uppmuntra dem du känner att också göra det.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2016-08-18 20:27 #33 av: eskils

Imorgon, fredag den 19 augusti, avslutas namninsamlingen för bättre trygghet och skydd för våra katter. Får idéFår idéFår idé 

Om förslagen här går igenom kommer det bidra till att drastiskt minska antalet hemlösa katter och kattungar, och större chans för bortsprungna katter att hitta hem igen.

Så skriv på direkt om du inte redan gjort det, och tänk efter - känner du inte minst en djurvänlig person till som vill göra en god gärning och hjälpa katterna? Skynda sprid, katterna tackar dig! Hjärta

Hittills har 28.394 personer skrivit på.

Här är länken igen, för sista gången.


Anmäl
2016-08-19 12:38 #34 av: kamera0710

Synd att en del inte håller koll på sina katter. På min uppväxtort blev en äldre kvinna av med en katt på 80-talet. Då polisanmälde hon alla grannar som var jägare och anklagade dem för att ha skjutit katten.

Vid denna tid var det i vilket fall lagligt för jakträttsinnehavare att skjuta de katter som påträffas.

Anmäl
2016-08-19 14:09 #35 av: Katthemsmatten

Ta chansen att signera om du inte redan gjort det!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2016-08-19 15:06 #37 av: Katthemsmatten

Det är just det att de måste kontrollera att det inte är en ägd katt som det slarvas med.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2016-08-19 17:00 #38 av: kamera0710

#36 OK, hade för mig att det är hårdare nu på den punkten. Själv jagar jag inte.

Anmäl
2016-08-21 09:43 #40 av: Magi-cat

Jag oroar mig lite för vad som kommer att hända med de katter som inte kommer att registreras om förslaget går igenom.

Kommer de att samlas upp och avlivas?

Kommer veterinärer att vägra behandla katter som inte är registrerade? (Jag tyckte det föreslogs något sådant högre upp i tråden.) Det vore i så fall inte bra för katterna i fråga...

På landsbygden där jag bor finns det lagårdskatter med lite oklara ägarförhållanden. De flyttar helt enkelt mellan stall och lagårdar. Jag tror, men är förstås inte säker, att en del av de här katterna kommer att förbli oregistrerade.
Märk väl, jag talar här inte om katter som har det dåligt! De får mat, omvårdnad och är tama och keliga. När veterinären kommer på ko-besök tittar hon till dem också, om det behövs.
Bara det att de strövar som det behagar dem. 

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl
2016-08-21 10:38 #41 av: JonasDuregard

#40 Om de strövar runt mellan olika gårdar, hur kan du då uttala dig så säkert om deras levnadsvillkor? Du kanske bara sett "systemet" där det fungerar som bäst, och det kanske är helt bedrövligt för flertalet katter under större delen av tiden. 

Tänk om det för varje katt du sett som är kelig och ompysslad finns fyra som svälter ihjäl i en närliggande skog?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-08-21 10:48 #42 av: Magi-cat

#41 Jag uttalade mig om och uttryckte viss oro för de katter som har det bra och människor som bryr sig om dem - men trots det något oklara ägarförhållanden. Det är en realitet som jag ser.
Naturligtvis finns det katter som har det bedrövligt, som du säger. Det är jag smärtsamt medveten om.

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl
2016-08-21 12:32 #43 av: kamera0710

Radioprogrammet Naturmorgon hade för några år sedan temat katters påverkan på fågelbeståndet, kan avlyssnas via länken. Någon stor påverkan har de tydligen inte, enligt gjorda studier. Men gråsparvens minskning de senaste decennierna kan delvis bero på katters predation.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/49754?programid=1027

Anmäl
2016-08-21 12:37 #44 av: Hayabusa

Katter är trevliga djur Tummen upp

Anmäl
2016-08-22 10:19 #45 av: Katthemsmatten

#43 Jag känner mig tveksam till att katter blivit så mycket bättre jägare att det ger avtryck i antalet gråsparven på en mätbar nivå. Personligen tror jag att vi människor och vårt sätt att hantera miljön är ett väsentligt större hot. Inte bara för gråsparven.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2016-08-22 10:44 #46 av: JonasDuregard

#45 "Personligen tror jag att vi människor och vårt sätt att hantera miljön är ett väsentligt större hot."

Katter är en del av det hotet, eftersom det är människor som spridit katter över världen. 

"Jag känner mig tveksam till att katter blivit så mycket bättre jägare att det ger avtryck i antalet gråsparven på en mätbar nivå."

Det handlar kanske inte främst om hur bra jägare de är utan om antal. Det finns mer än en miljon katter i Sverige, så jag gissar att det därmed är den största rovdjurspopulationen vi har. 

.

Det är oklart huruvida katter är ett hot mot svenska fågelarter, men ser man på resten av världen, och främst det känsliga ekosystemet i Australien, så är katter ett stort hot mot flera arters överlevnad. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-08-22 11:38 #47 av: kamera0710

#45 Litar mer på forskningen än på någon som "känner sig tveksam".

Anmäl
2016-08-22 14:38 #48 av: Magi-cat

Ska vi nu börja tala om katter som ett hot? Var det inte att de förtjänar bättre skydd som var frågan för tråden? Glad

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl
2016-08-22 14:40 #49 av: JonasDuregard

#48 Att skydda katterna från miljön och miljön från katterna går kanske hand i hand? Då behöver man inte välja det ena eller det andra. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-08-22 14:50 #50 av: Magi-cat

#49 Det blir lite tvära kast när man börjar prata om individer som förtjänar ökat skydd som hot.

Ska kanske inlåsning av katterna tillföras kravlistan? Eftersom de är hot mot miljön, menar jag.Vilar huvudet i handen

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl
2016-08-22 17:02 #57 av: JonasDuregard

#56 Ett förslag var väl att kastrera och släppa ut katten (TNR). Några invändningar mot det?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-08-22 18:36 #61 av: Magi-cat

#60 Du har inte rätt att göra det du gör.

Du måste kontrollera:

"Om en eller flera av följande faktorer uppfylls är det inte troligt att katten är övergiven eller bortsprungen utan att den har en ägare:

om katten uppehåller sig nära bebyggelse,

 bär halsband,

 är öron- eller chipmärkt,

 är välnärd och har fin päls,

inte är särskilt skygg.""

Många experter avråder från halsband, eftersom katter kan fastna med det. 
Katten du dödar kan dessutom ha tappat det, även om den hade halsband från början.
Du kan inte stifta dina egna lagar och ta dig friheter du inte har.

Och du, att katter skyggar för dig kan bero på att du ter sig hotfull för dem, inte att de är förvildade...

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl
2016-08-22 19:00 #64 av: Magi-cat

"Alla katter

•förtjänar ett hem.
•behöver mat, värme och omvårdnad.
•ska födas efterlängtade.

Därför kräver vi:
•Obligatorisk ID-märkning och registrering.
•Obligatorisk kastrering för utekatter.
•Tydligare ägarkrav, inklusive 16-års gräns.

•Förbud att överge djur."

Tyvärr hjälper alltså dessa punkter inte katterna om sign. landbygdsbo får syn på dem. De har ju inget halsband och skyggar....Vilar huvudet i handen

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl
2016-08-23 11:49 #81 av: Katthemsmatten

#43 Läs den här artikeln om vad som förorsakar decimering av antalet fåglar och arter. Katten är i sammanhanget försumbar.  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fagelarter-tar-stryk-nar-gamla-gardar-rivs/ 

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2016-08-23 18:53 #89 av: [helga21]

landsbygsbo Och hur vet du att katten du skjuter inte har några ungar att försörja med mat. Det kan faktiskt vara en honkatt med ungar som du dödar. Och det har du inte rätt att göra!

Detta är vad som står om tillsyn av katter i lagstifniongen om hur de ska hållas.

"Inledande bestämmelse

1 § Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter."

https://lagen.nu/2007:1150

Anmäl
2016-08-23 23:04 #94 av: eskils

Landsbygdsbo, det här är en tråd som handlar om en konstruktiv namninsamling för att rädda katters liv, för att höja kattens status, för att kattägare ska ta bättre hand om sina katter, och för att bortsprungna katter lättare ska kunna återförenas med sina ägare. (Alla katter som går fritt ute är nämligen inte utsläppta eller övergivna som du tycks tro. Många av dem har sprungit bort i samband med en flytt eller från sin kattvakt och har gått vilse. Detta pga att katter är revirbundna. Har de blivit mer eller mindre förvildade under utevistelsen är bl a katthemmen experter på att få dem sociala igen, inga problem.)

Det är en tråd med empati och med kärlek till katter.

Där skriver du inte mindre än 27 inlägg - hittills - om att katter minsann skjuts ihjäl och det tycker du är bra, och det ägnar du dig själv åt också, och tänker fortsätta med, osv osv osv. Totalt empatilöst. Kräks

Ursäkta men det räcker nu! Vi vet att du ogillar katter.


Anmäl
2016-08-23 23:13 #95 av: eskils

Landsbygdsbo, du skriver i

#60 Därför gör jag, enligt gällande lagstiftning bedömningen att det är en förvildad katt eftersom den inte har halsband och den befinner sig långt från bebyggelse.

#80 Knallar den ut i skog o mark får den skjutas , Punkt

Men du har fel! Så här skriver t ex Länsstyrelsen Västra Götaland på sin hemsida, avdelning Djurskydd:

"Herrelös katt – vad gör jag?

  • Sätt gärna upp lappar med en beskrivning och foto av katten i närområdet för att se om katten har en ägare
  • kontrollera om möjligt om katten är märkt (halsband, tatuering eller chip)
  • om katten är tam kan du fästa ett meddelande i ett enkelt kardborrehalsband på katten för att försöka få kontakt med en eventuell ägare
  • om du inte hittar någon ägare till katten, kontakta gärna ett katthem för att se om de har möjlighet att ta emot den
  • kontakta Länsstyrelsen
  • hjälp gärna till vid ett eventuellt omhändertagande så att rätt katt omhändertas    

Tänk på att eftersöka en ägare till katten så snart som möjligt när du upptäcker den! Om du har matat en katt en tid kan du ses som ägare till katten. Det är då din katt, som du har det fulla ansvaret för.  

Om det kan antas att katten är övergiven kan du som markägare själv avliva katten. Du behöver inte Länsstyrelsens tillstånd för detta. Det är mycket viktigt att avlivningen utförs på ett korrekt sätt. Tänk också på att det är viktigt att du är helt säker på att katten inte har någon ägare! I tätbebyggt område krävs tillstånd av polisen för att skjuta katter."

Du kan inte vara helt säker på att katten inte har någon ägare bara för att den inte har halsband på sig!!!


Anmäl
2016-08-23 23:19 #96 av: eskils

Namninsamlingen för att hjälpa katterna fick 28.435 underskrifter.

Tillåt mig att, å katternas vägnar, framföra ett varmt TACK till alla gulliga, vänliga, konstruktiva personer här i Politik.iFokus som har hjälpt till! HjärtaBlomma

Nu hoppas vi på en ny och bättre djurskyddslag i höst.


Anmäl
2016-08-23 23:31 #97 av: eskils

Svekatt har stött denna namninsamling och jobbar för samma mål. Här är en av deras affischer.


Anmäl
2016-08-24 11:51 #111 av: eskils

#110 Landsbygdsbo, du har tydligen inte läst/förstått vad jag skrev i #94, så jag upprepar.

De katter som nu lever och lider i hemlöshet är till stor del katter som inte klarade av att familjen flyttade till en ny ort, eller att bli placerade hos en kattvakt, eller att bli transporterad till t ex veterinär. Eftersom katter är starkt revirbundna till sin natur rymmer de och försöker hitta tillbaka hem till sitt eget trygga revir, och går då vilse, eftersom de aldrig varit i de nya omgivningarna förut. Många kattägare känner inte till dessa risker, eller har otur med transportväskans konstruktion, och drabbas av att förlora sin älskade katt. Läs gärna på http://kattpolisen.ifokus.se/ om förtvivlade kattägares försök att hitta sina kära kissar igen.

En del hemlösa katter, i synnerhet okastrerade kattpojkar, är från början nyfikna ägda katter och slinker ut genom en dörr eller öppet fönster bara för att kolla in vad som finns utanför. Och går vilse.

Sedan finns det också en del stackars katter som blir dumpade utomhus av sina oempatiska ägare. Och så finns det folk som tar risken att låta sina katter gå fria ute, vilket borde vara förbjudet enligt namninsamlingsförslaget om katterna inte är kastrerade.

Du har alltså fel när du skriver i #108 "grundproblemet är ju fortfarande att ägaren släpper ut katten vind för våg, så det är hos honom/henne ansvaret ligger".


Anmäl
2016-08-24 12:03 #112 av: eskils

Landsbygdsbo, om du vill att katten ska få högre status, som du skriver, kan du gärna hjälpa till med upplysningsarbetet att få kattägare att kastrera, ID-märka och ägarregistrera sina katter, och att låta bli att överge dem. Det behövs hur mycket upplysning som helst om dessa saker, även om folk är mer medvetna nu än för ett par decennier sedan.

Du kan också bli stödmedlem i Svekatt, 200 kr om året. Väl använda pengar!

Om du vill få bort katter från dina marker kan du skaffa en kattavskräckningsmanick med ultraljud, ohörbar för människor:

http://www.motavack.se/katter-och-hundar.html

Ett par konstruktiva råd, till skillnad från ditt dödande.......

Katter har också rätt till sitt liv, liksom dina markhäckande fåglar!


Anmäl
2016-08-24 12:15 #114 av: Magi-cat

Länk om chippning och ägarregistrering:

http://www.skk.se/om-skk/djuridse-skks-agarregister/katt/id-markning-av-katt/

En konkret förbättring vore om det fanns teknik för att avläsa chip på ett visst avstånd från katten. Man skulle då kunna införa i regelverket att ingen katt får avlivas (annat än för att förkorta ett akut lidande) utan föregående chip- kontroll.

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl
2016-08-24 14:37 #119 av: Magi-cat

Hejdå! Vinkar

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl
2016-08-24 16:17 #123 av: [helga21]

# 121 Fantastisk vad du kan mycket om katter. Vet du att katter jagar i gryning och skymning och då har du inte  rätt att skjuta. Du säger att du kan se på en katt om den har ungar. Grattis säger jag då Gapskrattar Du kan låta som en mus och katten kommer springande till dig. En förvildad katt? Skrattar

Jag har nu talat med Statens Jordbruksverk som säger att du måste förvissa dig om att katten är hemlös eller förvildad vilket du inte kan genom ett kikarsikte det lovar jag dig.  Och att det inte finns ungar som är yngre än 12 veckor för då bryter du mot Djurskyddslagen. Jag har haft katt i hela liv och vet att även tama katter kan bete så sig som varande vilda.

Att jag nämnde att jag är gift med en jägare sa jag i all välmening då även han kan gällande lagstiftning på jakt vilket inte någon annan här har kunnat. Men du är hårt trängd förstår jag.

Det finns idag mellan 100.000 - 150.000 hemlösa katter. De är hemlösa 24/7. Om folk i allmänhet höll reda på sina katter och kastrerade dessa och id-märkte och registrerade dem så skulle problemet snart vara löst. Men så länge det inte är lag på detta och folk fortsätter att ta kullar på sina söta huskatter så har vi idag vårt  största djurskyddsproblem pga detta.

Anmäl
2016-08-24 19:14 #130 av: [helga21]

"Nya regler Sedan den 1 maj 2008 gäller flera nya regler för att hålla katt, bland annat följande: • Du eller någon annan ska se till dina djur minst två gånger per dag. Unga, sjuka eller skadade djur ska ses till oftare. • Katter ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett. • Katter får inte hållas bundna vare sig utomhus eller inomhus. Det är dock tillåtet att ta katter på promenad i koppel. • Katter som hålls i rastgårdar, boxar eller andra förvaringsutrymmen ska ha tillgång till miljöberikning (t.e.x. upphöjda liggplatser, möjlighet att klösa och gömställen). • Katter får inte förvaras i bur utom vid särskilda tillfällen (på utställningar, tävlingar och prov, träning inför tävling och i samband med transport)."

"Kattungar Så länge kattungarna behöver mjölk och omvårdnad från modern får de inte skiljas från henne annat än tillfälligt, dock tidigast vid 12 veckors ålder." Detta gäller envar, jägare eller ägare eller vem som. Det är brott mot Djurskyddslagen.

 "Kattungarna får heller inte lämna uppfödaren förrän tidigast vid 12 veckors ålder om inte det finns särskilda skäl. Det är inte lämpligt att kattungar under 6 månader sitter i karantän."

SJV har rätt att komma med förordningar som gäller som lag. 

Bara för att du inte är ägare till katten så innebär det att du har rätt att skilja modern från ungarna. Det sa de på Jordbruksverket då jag talade med dem idag. 

Men du är en modig man som vågar skjuta stora stygga förvildade katter så du bryr dig väl inte om några små moderlösa kattungar? Och det räcker inte med att du antar att katten är herrelös eller förvildad du måste försäkra dig om detta.

Du är inget vidare på lagstiftning när det gäller katter och du är urusel på att googla.

Du kan väl anmäla dig till hittekatter i fokus och hjälpa dem att fånga in förvildade tamkatter kanske då du är en sån expert på detta.

http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_jo/jo11_3.pdf

Anmäl
2016-08-24 19:16 #131 av: [helga21]

Här är en tråd om denna lagstiftning!

http://katter.ifokus.se/discussions/51fa381b8e0e74457500258a-lag-om-12-veckor

Anmäl
2016-08-24 19:30 #133 av: [helga21]

#43 "Gråsparven uppträder i större delen av Sverige, utom i fjälltrakterna.[6] Den var tidigare mer vanligt förekommande men efter att jordbruksarealerna minskat i Sverige under senare delen av 1900-talet har gråsparvens antal gått ner, men uppgår ändå till ungefär 1 miljon individer"

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%A5sparv

Anmäl
2016-08-24 21:57 #140 av: Vanja

Landsbygdsbo . Du är härmed portad ifrån den här tråden. Skriver du mer här så portas du ifrån politik helt.

Det du skriver är ibland det sjukaste jag läst i en tråd som handlar om kärlek till katter. Har du några frågor till mig angående att du inte får skriva i den här tråden igen kan du skicka PM.

Men den här tråden är inte till för respektlösa, empatilösa människor som skjuter katter enbart för att de tror att de är vilda. Det kan vilken människa som helst tolka ifrån ts.

Nog är nog.

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2016-08-25 21:33 #141 av: eskils

#140 Tack Vanja! Nu kan vi djurvänner och andra seriösa medlemmar skriva i tråden igen om vi vill. Glad

Ett av kraven i namninsamlingen är att alla ägda katter i Sverige ska vara ID-märkta och ägarregistrerade, dvs både katter som tillåts gå ute och innekatter. Märkningen görs hos veterinär (inte dyrt) och registreringen får ägaren sedan oftast ordna själv, genom att skicka in ID-numret och uppgifter om katten på en blankett till DjurID (130 kr) eller Sverak (gratis) - eller båda. Här är en affisch från Svekatt om märkning:


Anmäl
2016-08-27 20:58 #142 av: Dimocarpus

Vi behöver så många fler. Sprid vidare! 

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2016-08-29 16:57 #143 av: Katthemsmatten

Snälla, signera och sprid. Sista dagen idag.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2016-08-29 18:55 #144 av: JonasDuregard

#143 Det har sagts minst två gånger tidigare i tråden Glad.

Just nu står det för övrigt att sista dagen är på Onsdag, men det har förlängts om och om igen.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-08-29 19:08 #145 av: eskils

Ja, de har tydligen förlängt tiden till 31 augusti.

Vore ju fint om det kunde bli över 28.500 underskrifter, en jämn och bra siffra. Det fattas bara 6 st underskrifter dit nu...!


Anmäl
2016-08-30 11:43 #146 av: eskils

Ge ditt stöd till uppropet, och hjälp till att minska antalet hemlösa katter! Snart kommer vinter och kyla. Här är länken.


Anmäl
2016-08-30 20:36 #147 av: Vanja

Funderar på att bli stödmedlem.

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2016-08-30 21:14 #148 av: eskils

#147 Jag har varit stödmedlem i Svekatt i flera år. Känns väldigt bra, för då vet man att pengarna  (200 kr/år) går till dem som verkligen kämpar för att höja kattens status. HjärtaKatt

Just nu har 28.657 personer skrivit under uppropet.


Anmäl
2016-08-30 22:09 #149 av: Vanja

200 kr per år känns väldigt lite. De är klart att de inte är det om de är många som är med och stödjar.  :) 

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2016-08-30 22:23 #150 av: eskils

#149 Nej 200 kr/år är inte så mycket, men vi är många, många djurvänner som hjälps åt. Varje krona gör nytta. Blomma

Om man vill och kan, kan man ju också bidra ekonomiskt till något bra katthem eller något projekt som Svekatt har. T ex den här sommaren har de jobbat hårt med att fånga in katter i en stor koloni hemlösa katter i Uttervik nära Nyköping  - vaccinera+kastrera+ID-märka katterna och ge dem goda hem. Här kan man läsa om det: https://www.facebook.com/Katterna-på-Uttervik-250966548601666/?fref=ts

Hittills har 28 katter i Uttervik kommit in i tryggheten, men ca 15 st går kvar ute, så projektet fortsätter. Ett samarbete mellan katthem som är medlemsföreningar i Svekatt.


Anmäl
2016-08-31 13:33 #151 av: eskils

Sista dagen att skriva på uppropet för att hjälpa de hemlösa katterna är IDAG, onsdag!

Länken igen: http://www.djurskyddet.se/se/vart-arbete/vara-kampanjer/alla-katter/


Anmäl
2016-08-31 18:24 #152 av: [helga21]

Om man är stödmedlem har man någon rösträtt då?

Anmäl
2016-08-31 20:24 #154 av: Tjeja

Nu har du gjort ditt här på Politik i fokus Landsbygdsbo
Du fortsätter att provocera här inne trots tillsägelse!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-09-01 08:53 #155 av: Linn Is The New

Har skrivit på :)

Mvh Linn 

Jag har inte speciella talanger. Jag är bara passionerat nyfiken // Albert Einstien

Ansträngning lönar sig bara om du vägrar att ge upp // Napoleon 

Driver en blogg vid namn: Starriderstables.weebly.com

Since 2016

Anmäl
2016-09-07 13:21 #156 av: eskils

Nu har den nya djurskyddslagen skjutits upp, igen!

"Ny djurskyddslag skjuts upp igen

Propositionen som var planerad för september 2016 blir aktuell först nästa år.

Tidigare än 2017 kommer det inget förslag från regeringen om en ny djurskyddslag. Ambitionerna om att en proposition skulle vara klar att lämna över till riksdagen denna månad har övergivits.

Elisabeth Backteman, statssekreterare hos landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), nämner mängden av remissvar på den ursprungliga utredningen, och arbetet med två ytterligare analyser som den rödgröna regeringen tagit fram, som bidragande orsaker till att propositionen än en gång skjutits på framtiden.

Tidigast 2017

De nya analyser som krävts gäller kontrollmyndigheternas rätt till tillträde till enskilda bostäder, och frågan om sekretessbrytning när personal inom sjukvård eller socialtjänst får reda på att djur far illa.

– Vi håller nu på att bereda allt detta i regeringskansliet, och det är ett omfattande arbete, säger Elisabeth Backteman som inte vill gå närmare in på när under 2017 en proposition kan vara klar."

ATL


Anmäl
2016-09-08 14:32 #157 av: Katthemsmatten

Man kan undra varför den ursprungliga utredningen var så illa gjord att det blivit så många invändningar från remissinstanserna.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2016-09-13 17:34 #158 av: eskils

#157 Nej, det är verkligen ingen fart på regeringens djurskyddsarbete!

Men på uppropet för bättre kattägande är det fart - drygt 32.000 underskrifter har nu kommit in! Glad 

(Allra sista dag att skriva på är fredag 16 september klockan 12.00.) 


Anmäl
2016-09-14 14:30 #159 av: Katthemsmatten

Kanske kan det bli en påtryckning. Ju fler som signerar och visar engagemang, ju större är chansen att man inte kan negligera detta.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2016-09-15 23:49 #160 av: eskils

Oj, vilken bra fart det är på namninsamlingen nu! Mer än 3.000 nya underskrifter bara sedan i förrgår! HjärtaBlommaGlad

Så känner du någon mer djurvän - be honom/henne att skriva på för ett bättre kattägande, nu, före kl 12.00 imorgon fredag. Alla tjänar på detta!

Här är länken

Just nu har 36.462 personer skrivit på......


Anmäl
2016-09-16 11:08 #161 av: Katthemsmatten

Hoppas det blir många som tar chansen att skriva på den här sista timmen.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2016-09-17 12:23 #162 av: eskils

Igår fredag avslutades namninsamlingen för ett mer ansvarsfullt kattägande.

39.585 underskrifter blev det! Pokal

Stort tack och kram till alla djurvänner som skrivit på och hjälpt till! HjärtaBlomma

http://www.djurskyddet.se/se/vart-arbete/vara-kampanjer/39-585-underskrifter-for-katterna/


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.