Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ordet fritt. Fria diskussioner

En innebränd, utryckning fördröjd av stenkastare

2016-07-17 22:00 #0 av: [Nomen Nescio]

Uppsala: "Oroligheterna vid Bandstolsvägen under fredagsnatten fördröjde räddningsinsatsen vid en lägenhetsbrand. En person avled i samband med branden och nu utreds händelsen.
Vid klockan 02, natten till lördagen, larmades räddningstjänst och polis till Bandstolsvägen i Valsätra. Det brann i en lägenhet i ett flerfamiljshus och väl på plats anträffades en person i bostaden. Mannen, som på söndagen inte var identifierad, fördes till Akademiska sjukhuset med ambulans och bekräftades senare avliden."--- 

"Under fredagskvällen och natten var det oroligt i området med flertalet bränder och stenkastning mot polis. En molotovcocktail kastades också mot en buss. Varken polis eller räddningstjänst kopplar dock ihop dessa händelser med lägenhetsbranden, men på grund av oroligheterna runt Bandstolsvägen fördröjdes räddningsinsatsen. Polisen var tvungna att säkra räddningstjänstens väg in i området.
Varken polis eller räddningstjänst kunde i helgen ge något besked om eller hur det kan ha påverkat utgången."---

UNT

Om denna och liknande händelser, se även tråden "Förutsättningar för ett normalt samhälle-2".


Anmäl
2016-07-18 01:39 #1 av: Tjeja

Japp.. nu har det hänt så det inte går att förneka! En person har dött t o m! Ändå försöker man bortförklara det uppenbara sambandet och ska behöva tillsätta en utredning för att ta reda på om stenkastningen påverkat räddningsinsattsen.

Hallå???

När jag var barn var stenkastning något hemskt man läste om i historieböckerna och bibeln.. Inte något som förekom i verkligheten! Storgråter

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-07-18 08:00 #2 av: [Nomen Nescio]

#1 Ja, det var ju inte oväntat, om man säger så...Ledsen

Sedan finns det ju olika "utredningar". Att gå in och lyssna på telekommunikationen och läsa av tidsuppgifterna och samköra detta med obduktionsresultatet kan innebära att man har ett konkret bevis för att fördröjningen hade en faktisk betydelse. Det är  ju också en form av utredning, men den behöver knappast ta samma tid som en politisk utredning som ofta sitter i åratal (med varierande utfall).

Oavsett resultatet av den utredningen så måste det sättas press på politikerna att leva upp till de löften man nyligen kommit med om utökat skydd för blåljuspersonalen. Det är illavarslande när Ygeman pratar om "ett långsiktigt arbete" när det behövs konkreta åtgärder NU!


Anmäl
2016-07-18 08:17 #3 av: Tjeja

#2 Sant!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-07-18 10:55 #4 av: sponny

I början på februari hade vi en tråd här om en ambulans som vandaliserades. I det fallet upprättades en anmälan om skadegörelse. Och jag ansåg att det borde kunna klassas som mord/dråpförsök eftersom det faktiskt kunnat kosta en person livet. Och nu har det hänt, en person har avlidit. Och jag har inte ändrat åsikt i frågan, detta är minst vållande till annans död...

Anmäl
2016-07-18 12:33 #5 av: [Bermudas]

Vems pappa ( grek ) var det som antagligen dog pga liknande omständigheter?
Minns att det var någon småkänd person vars far dog, han hade fått infarkt eller något men ambulansen kunde inte komma fram i tid.

Anmäl
2016-07-18 13:29 #6 av: Carmarino

#5 Det var Helena Paparizous pappa:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11767228.ab

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-07-18 13:43 #7 av: [Nomen Nescio]

#6 "I maj (2009) kom Socialstyrelsens utredning som pekade på oklarheter i rutinerna mellan SOS Alarm, ambulans och polis", skrev GP då.

Expressen skrev två år senare: "Grekiska föreningen polisanmälde ambulanssjukvården för tjänstefel, men ärendet lades ner då brott inte kunde styrkas. Två år senare slog HSAN, hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, fast att ingen enskild gjorde fel vid utryckningen.
"Ansvarsnämnden finner ingen anledning till kritik mot någon av de enskilda yrkesutövarna utan man har snarare i flera fall agerat berömvärt", skrev man i sitt beslut."---

Om några försök gjordes att gripa och lagföra stenkastarna framgår inte.


Anmäl
2016-07-18 19:14 #8 av: Herveaux

Jaa, vad säger man...?
http://www.unt.se/uppland/uppsala/boende-vi-kanner-oss-hjalplosa-4305425.aspx
Jag har själv bott i Gottsunda för ett antal år sedan, kan ju inte direkt påstå att jag längtar tillbaka. Kräks

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster, Guldhamster och Hundar
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2016-07-18 22:34 #9 av: [Nomen Nescio]

"Räddningstjänst och ambulans kunde inte komma fram till en lägenhetsbrand i Uppsala – eftersom några kastade sten och satte eld på bilar. En man dog i branden.
Nu kan Aftonbladet avslöja att insatsen fördröjdes 13-15 minuter på grund av oroligheterna.
– Det går inte att veta om det hade räddat mannens liv. Men tid är viktigt i de här fallen och det är en avsevärd fördröjning, säger Anders Ahlström, brandchef i Uppsala."---

Normalt hade det tagit brandkåren 5-7 minuter att komma fram till lägenhetshuset, enligt Anders Ahlström. Nu tog det alltså 20 minuter (räknat från 02.00 då larmoperatören larmade ut ärendet till brandkåren)."---
När brandkåren kommit fram tog det sex minuter att lokalisera lägenheten där det brann. Enligt brandkårens anteckningar bröts dörren till lägenheten upp klockan 02.26.
– Det var svårt att hitta den, men till slut gick det, säger Anders Ahlström.
Branden i lägenheten var då redan på väg att avta i intensitet. Mannen hittades klockan 02.35 enligt brandkårens anteckningar.
– Men det är lite osäkert om det är den exakta tidpunkten. Patrullerna på plats jobbar ju först, sedan rapporterar de in till stationen när de har tid, säger Anders Ahlström."---

"– Brandkåren kom inte direkt på grund av de här idioterna som bränner saker, säger Jawad Kerim.
Han uppskattar att det dröjde mellan 20 och 30 minuter innan brandkåren kom fram – vilket stämmer med brandkårens tidsloggar."---

Aftonbladet


Anmäl
2017-09-20 07:43 #10 av: [Carpinus]1

#9 Historien upprepar sig: igår vid 17.30-tiden fick Polisen in ett flertal larm från en adress i Valsätra om att en man blivit skjuten och att flera misstänkta synts till i samband med skjutningen.
Flera patruller skickades fram, men de första möttes av stenkastning, vilket försenade insatsen, Inledningsvis tvingades man säkra platsen för ambulanspersonal, tekniker och hundpatruller, samtidigt som livräddning sattes in.
Den skjutne är en 25-åring, "känd av Polisen", hans tillstånd är allvarligt. Inga gripanden har skett.

Källa:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/larm-om-skjutning-i-gottsunda

Det här var femte kvällen i följd som Gottsunda/Valsätra upplevde stenkastning. Ett gäng på killar 13-15 år gamla har kastat sten på bussar, vilket gjort att kvällsturer fått sättas in, se länk.

http://politik.ifokus.se/discussions/5950ef8f8e0e7467110024cf-forutsattningar-for-ett-normalt-samhalle-3?discussions-1#65

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-20 22:19 #11 av: [memoirsofaclone]

Kasta sten på bilar, det gjorde jag senast när jag var typ 4, men sedan började jag inse att det nog inte är rätt och att man inte direkt får ut något positivt ur det. 

En underlig sak är hur det tycks ligga stenar och skräpa överallt där dessa ungdomar befinner sig, jag ser i princip aldrig några större stenar på gatan. Har de samlat ihop de innan då?

Anmäl
2019-04-05 14:18 #12 av: Göstage

"Regeringen är klar med en lagrådsremiss om ökat straffrättsligt skydd för blåljuspersonal. Det nya brottet kallas blåljussabotage."---

"Maxstraffet för blåljussabotage av normalgrad ska vara fyra år. Om brottet anses grovt så ska straffet vara lägst två år och högst 18 år eller livstid.
Enligt Johansson kan grovt blåljussabotage handla om att gäng samordnar angrepp mot räddningspersonal eller polis, eller att blåljussabotage leder till dödsfall.
Lagen är tänkt att träda i kraft den första januari 2020."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/3Jpb4P/stranga-straff-for-grovt-blaljussabotage

Hoppas att det kommer att innebära en lättnad för utsatt personal.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.