Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Terrorism

IS-avhoppare/återvändare

2017-03-13 12:51 #0 av: Hayabusa

Sverige är det land i Europa som, per capita, har hyst flest personer som anslutit till IS. För ett land, som Sverige, som på alla punkter & område går bättre än någon så är det tämligen talande betyg. Eller kanske inte? Hur bra är då Sverige på att ta hand om de som återvänder från IS? Världsbäst igen? Ansvarig minister ger svar på tal:

 "– Vi måste jobba hårdare. Säpo, polisstyrelsen och socialstyrelsen behöver samverka mer. Det är många kommuner där man inte ens vet vem som har ansvaret för dessa individer. Kommunerna behöver hjälp, säger Alice Bah Kuhnke.

Men det högsta ansvaret har ju du, varför har du inte agerat mer?

– Det kommunala självstyret och kommunallagen har ansvar för människor i den staden eller kommunen. Regeringen har ett ansvar att arbeta förebyggande och ge kommunerna de verktyg de behöver.

Är det rimligt att ansvaret ska ligga på kommunerna?

– Som det ser ut idag finns det kommuner där det fungerar väl – Umeå och Göteborg, till exempel.

Ministern pressas på konkreta exempel

När Bah Kuhnke får frågan om hon kan ge konkreta exempel på var det fungerat bra och hur många personer som man lyckats nå och avradikalisera märker man att hon blir pressad och inte kan ge några tydliga svar.

Hur många av dem återvända har avradikaliserats?

– Ingen vet.

Hur vet du då att det fungerar väl? Hur många har bemöts av sociala insatser?"

SVT:s "Agenda" har träffta avhopparen "Malik":

"I reportaget berättade ”Malik” bland annat att han inte haft någon kontakt med svenska myndigheter förutom Säpo sedan han återvände. Då det inte finns bevis för att han begått något brott (då han reste gällde inte lagen mot terrorresor, redaktionens anmärkning) är det inte aktuellt att han lagförs."

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/demokratiministern-kommunerna-behover-hjalp

Anmäl
2017-03-14 08:54 #1 av: Hayabusa

Igår fortsatte dessvärre Alice Bah Kuhnke svamla...

"Samtidigt hävdar Magnus Ranstorp att Alice Bah Kuhnke kommer med flera påståenden som inte stämmer. Bland annat säger hon att arbetet med återvändare fungerar bra i Umeå, trots att kommunen inte haft något fall att hantera. Hon lyfter även – felaktigt – fram Göteborg som ett bra exempel.

– Möjligtvis tänkte hon på Örebro där det förekommer bra arbete. I Göteborg vet jag att man reellt sett inte har haft individuella skräddarsydda planer för återvändare, säger han.

Magnus Ranstorp är också skeptisk till påståendet om att 10 till 30 av de 150 återvändarna har mötts av individuella handingsplaner.

– Jag tvivlar på att det stämmer. Det var ett väldigt stort tal mellan 10 och 30, det här handlar om att veta exakt. Man ska veta exakt när man jobbar med de här frågorna. Om vi inte vet hur utmaningarna ser ut hur ska vi då kunna sätta in insatserna, det faller på sin egen orimlighet.

På frågan om hur han skulle beskriva ministerns kunskapsnivå, säger han:

– Jag tror kanske att hon inte har fått så bra briefing på området. Hon kanske också sade fel, men det stämde inte mycket i den intervjun."

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/magnus-ranstorp

Anmäl
2017-03-14 09:41 #2 av: Hayabusa

Mer läsning i ämnet. Med tanke på att försvarstalet från ABK skedde på "Källkritikens dag" så blir det närmast som en parodi. Eller är det "Fake News" eller "alternativ fakta"?

"Hon försvarar också att hon lyfter fram Umeå och Göteborg som goda exempel, och hävdar att de är rustade på ett sätt som utmärker sig. I Agenda-intervjun säger sig ministern ha syftat på förberedelserna för mottagandet – inte själva mottagandet.

– Det jag syftar på var att man i Umeå och i vissa stadsdelar i Göteborg har en medvetenhet och bra förutsättningar att hantera den här typen av oerhört komplexa sociala problem. I Umeå har olika kommunala verksamheter, däribland socialtjänsten och polisen, utvecklat en kompetens i arbetet mot våldsbejakande extremism.

Men Umeå har ju inte tagit emot en enda återvändare.

– Umeå är ett av de tyvärr alldeles få exempel som nationella samordnaren lyfter fram när det handlar om att kunna hantera återvändare. Det handlar ju oerhört mycket om att vara förberedd.

Hur kan man veta att det fungerar om de inte tagit emot en enda återvändare?

– Lyckligtvis är ju återvändare sällanhändelser, men vi kan ju inte stå och vänta på att en återvändare ska behöva slussas tillbaka in i samhället, utan vi behöver rusta alla kommuner så att de är beredda när det händer."

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/alice-bah-kuhnke-forsvarar-kritiserade-pastaenden-om-is-avhoppare

Anmäl
2017-03-14 14:27 #3 av: Carpinus

Krav på Bah Kuhnkes avgång hörs nu från ledarhåll, och kallelse till KU kom som ett brev på posten.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-01 12:10 #4 av: eskils

#2-3 Tyvärr får ABK sitta kvar, men ansvaret för arbetet mot våldsbejakande extremism ska flyttas från hennes kulturdepartement. Inte en dag för tidigt!

Våra danska bröder har en rakare inställning till återvändande IS-mördare:

http://www.expressen.se/kvallsposten/man-akte-till-is--frantas-danskt-medborgarskap/

Tummen upp 

Självklart är de ovärdiga ett svenskt medborgarskap!!!


Anmäl
2017-06-16 09:40 #5 av: Carpinus

Lars Klint i Kvällsposten: 

"Just nu är 106 av dem tillbaka i Sverige. Ett tiotal har återvänt till Skåne. Med Islamiska Statens uppmaning att sprida terrorn ringande i öronen. Riktigt vad de gör, eller vad de planerar att göra är oklart. 

Förhoppningsvis får vi heller aldrig reda på det. 

Åtminstone inte före säkerhetspolisen."

http://www.expressen.se/kvp/kronikorer/lars-klint/avslojande-om-hur-naivt-samhallet-moter-is-krigare/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-19 16:48 #6 av: Carpinus

Hur avradikaliserar man en jihadist? Ingen tycks veta...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-07 21:16 #7 av: Carpinus

Vid senaste regeringsombildningen övergick av uppenbara skäl ansvaret för kampen mot våldsbejakande extremism från Kulturdepartementet till Justitiedepartementet. Morgan Johansson hann inte sitta många dagar innan han får känna på hetluften i form av ett debattinlägg av Pardis Manuchehri, som arbetar som volontär inom Islamic Relief i Göteborg. Hon ifrågasätter hur IS-soldater tillåts återkomma och ostraffade röra sig bland sina offer,  flyktingar vars liv man har gjort till ett helvete.

Manucheri skriver bland annat: "Tänk dig att fly från människor som våldtar, torterar, hänger, hugger av huvuden, dränker och säljer människor (alltifrån nyfödda flickor till vuxna män), för att sedan möta dessa personer i landet du flytt till, för "Vi kan inte göra människor statslösa", som Morgan Johansson säger. 

En grupp som har gjort fem miljoner människor hemlösa sedan 2011 och satt dem i flykt.
Vi ska alltså ta emot dessa människor och låta dem leva ett helt vanligt liv i Sverige igen. Vi ska ha dessa människor som grannar och kollegor, runtom oss som om ingenting har hänt.
Vem vet, de kanske står bakom dig i mataffären imorgon. Samma personer som kastat ner homosexuella män från höghus, eller sålt hundratals flickor som sexslavar. 
Att ta emot återvändande terrorister är ett hån mot dom som flytt hit. Det är ett hån mot dem som lämnat sina familjer för att kriga mot dessa monster."---

GP

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-08 23:08 #8 av: Carpinus

"Enligt svensk grundlag får idag ingen svensk medborgare som är, eller har varit bosatt i riket fråntas sitt medborgarskap.

Men det är något Moderaterna vill pröva när det gäller svenska jihadister med dubbelt medborgarskap som stridit för IS."---

SR

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-09 00:06 #9 av: Hayabusa

#8 Rimligt.

Anmäl
2017-08-09 09:42 #10 av: Carmarino

#8 Det är väl samma i England, men där har de ansett att personer med dubbla medborgarskap kan fråntas sina brittiska medborgarskap. De blir ju inte statslösa, eftersom de har kvar det andra medborgarskapet.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-09 09:51 #11 av: Carpinus

#10 Ja, Storbritannien har anförts som ett exempel bl.a. av polischefen Erik Nord i Göteborg, men Morgan Johansson avvisar liknande svenskt agerande. Ledsen att behöva säga det, men Johansson framstår alltmer som en snackepelle.

https://www.svd.se/morgan-johansson-vill-inte-riva-jihadisters-pass

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-09 12:42 #12 av: landsbygdsbo

Att frånta ngn sitt medborgarskap är rätt stor grej. Men det krävs väl knappast grundlagsändringar för att delge ngn reseförbud och därmed återkalla/ogiltigförklara någons pass.

Och med bara exempelvis ett X pass och svenskt medborgarskap så blir det omedelbart trixigare att passera gränser, boka fly etc.

Anmäl
2017-08-09 17:40 #13 av: gruvel

#11 Morgan menar väl att alla är välkomna i landet oavsett förflutet. - Undrar om IS-återvändarna får bättre levnadsvillkor än hemlösa svenskar med rötter här?

Anmäl
2017-08-09 18:50 #14 av: Carpinus

#13 Dagens Samhälle har en debattartikel idag av Hans Swärd, professor i socialt arbete vid  Lunds universitet och Per Eriksson, rektor för Lunds universitet 2009–2014 om de som glömts bort i hemlöshetsdebatten. Medan samhället mobiliserar för att hjälpa tiggare och papperslösa (och säkert även IS-återvändare...) till ett drägligt boende lämnas de svenska uteliggarna i sticket, skriver artikelförfattarna. 

"Gör vi inget kan det underblåsa främlingsfientligheten och öka motsättningarna i samhället och mellan grupper av hemlösa. En generös svensk flyktingpolitik ger många fördelar. Vi visar solidaritet och medkänsla, berikar och internationaliserar vårt samhälle, får en yngre befolkning och en bättre demografi. Men om vi inte vidtar konkreta effektiva åtgärder för våra egna redan utsatta grupper underblåses främlingsfientlighet och motsättningarna växer", avslutar de inlägget.

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/vem-engagerar-sig-i-hemloesa-svenskar-17360

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-11 09:42 #15 av: gruvel

#14 Brukar läsa vissa debattartiklar i Dagens Samhälle,  bl.a. den du länkar till, och förut var intressant läsa kommentarerna. Den rätt nya ledningen verkar ha tagit bort det mesta av denna möjlighet, skulle tro rösterna var så ofta icke-PK att de blev en nagel i ögat. -  Krymper månne skaran av lite obekväma krönikörer i DS?

Hemlöshet kan bero på omständigheter en individ inte bemästrat, konkurs, sjukdom, skilsmässa, brottsoffer.

Anmäl
2017-08-11 10:04 #16 av: Carpinus

#15 Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på kommentarerna, men det kan säkert vara så. Dock tycker jag att man kan hitta en hel del läsvärt DS, inte minst bland krönikörerna.

Javisst, hemlöshet kan drabba nästan vem som helst.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-11 19:27 #17 av: gruvel

#16 Absolut, läser gärna t.ex. Santesson, Sonesson (hennes klarsynta kritik av kyrkans julupprop 2016 var en ögonöppnare; ej sällan behöver man smart folk som tänker åt en och benar ut), Rayman,  Neuding,  Ghashri.  Div. löshästar kan också vara läsvärda. 

Anmäl
2017-10-18 09:09 #18 av: Carpinus

IS högkvarter Raqqa verkar slutligen ha brutit samman, och det väntade återtåget av IS-krigare kan stå för dörren. Terrorforskaren Magnus Ranstorp är kritisk över den svenska beredskapen:

"Kommer de ställas inför rätta här i Sverige?

– Det tror jag inte, såvida inte Säpo eller polisen hittar något material i deras telefoner eller annan bevisföring. Du skulle kunna åka från halshuggningar i Raqqa till din lägenhet i Bergsjön utan rättsligt efterspel. Lagstiftningen har halkat efter. 

Vad tror du kommer hända med dem som återvänder?

– Säpo kanske kommer att ha ett uppsökande samtal, ett så kallat ”frivilligt samtal”, de som har riktig otur kanske socialtjänsten gör ett besök hos, eller så blir de kallade till ett möte med myndigheter. Men det blir ju inga konsekvenser. Jag är rätt frustrerad över att det hänt extremt lite i de här frågorna. Jag tror historien kommer vara hård mot beslutsfattare, att de inte gjorde mer tidigare."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/det-kommer-handa-med-is-svenskarna-i-raqqa

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-25 09:34 #19 av: Carpinus

En stor del återvändare finns redan här, de som blivit kvar är till stor del kvinnor och barn.

"Minst 5 600 IS-anslutna har återvänt till sina 33 olika hemländer de senaste två åren, när terrorsekten har fallit, enligt en ny rapport. För Sveriges del har 106 personer återvänt, nästan hälften av de som rest till IS. Bara Danmark och Storbritannien har lika stor andel återvändare."---

"112 svenskar ska vara kvar i IS i Syrien eller Irak. Omkring 70 av dem är kvinnor och 45 ska vara barn."---

"En sak har de över 30 staterna i undersökningen gemensamt, står det i rapporten:
”De (staterna) har inte hittat något sätt att adressera problemet med återvändare. De flesta sitter i fängelse, eller har gått under radarn. Det krävs mer forskning och informationsdelning för att hitta effektiva strategier att hantera hotet”.---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Gvw9J/sa-manga-is-terrorister-har-atervant-till-europa

Aftonbladets databas över vissa svenska IS-resenärer, flertalet döda.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-14 14:05 #20 av: Carpinus

#4  "Högsta domstolen i Danmark har beslutat att en 25-åring som är född i landet ska bli av med sitt medborgarskap. Detta efter att han anslutit sig till terrorsekten IS och deltagit i strider i Syrien. Domen är unik, rapporterar Danmarks Radio.
Den 25-årige mannen dömdes 2016 i tingsrätten i Glostrup till sju års fängelse för att ha gått med i IS och deltagit i strider.

Domen överklagades till hovrätten, som i mars i år skärpte straffet och fråntog honom hans medborgarskap, rapporterar Danmarks Radio.
Även den domen överklagades men nu har Högsta domstolen beslutat att 25-åringen, som även är turkisk medborgare, ska förlora sitt danska medborgarskap."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/danskfodd-is-krigare-forlorar-medborgarskap/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.