Terrorism

IS-avhoppare/återvändare

2017-03-13 12:51 #0 av: Hayabusa

Sverige är det land i Europa som, per capita, har hyst flest personer som anslutit till IS. För ett land, som Sverige, som på alla punkter & område går bättre än någon så är det tämligen talande betyg. Eller kanske inte? Hur bra är då Sverige på att ta hand om de som återvänder från IS? Världsbäst igen? Ansvarig minister ger svar på tal:

 "– Vi måste jobba hårdare. Säpo, polisstyrelsen och socialstyrelsen behöver samverka mer. Det är många kommuner där man inte ens vet vem som har ansvaret för dessa individer. Kommunerna behöver hjälp, säger Alice Bah Kuhnke.

Men det högsta ansvaret har ju du, varför har du inte agerat mer?

– Det kommunala självstyret och kommunallagen har ansvar för människor i den staden eller kommunen. Regeringen har ett ansvar att arbeta förebyggande och ge kommunerna de verktyg de behöver.

Är det rimligt att ansvaret ska ligga på kommunerna?

– Som det ser ut idag finns det kommuner där det fungerar väl – Umeå och Göteborg, till exempel.

Ministern pressas på konkreta exempel

När Bah Kuhnke får frågan om hon kan ge konkreta exempel på var det fungerat bra och hur många personer som man lyckats nå och avradikalisera märker man att hon blir pressad och inte kan ge några tydliga svar.

Hur många av dem återvända har avradikaliserats?

– Ingen vet.

Hur vet du då att det fungerar väl? Hur många har bemöts av sociala insatser?"

SVT:s "Agenda" har träffta avhopparen "Malik":

"I reportaget berättade ”Malik” bland annat att han inte haft någon kontakt med svenska myndigheter förutom Säpo sedan han återvände. Då det inte finns bevis för att han begått något brott (då han reste gällde inte lagen mot terrorresor, redaktionens anmärkning) är det inte aktuellt att han lagförs."

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/demokratiministern-kommunerna-behover-hjalp

Anmäl
2017-03-14 08:54 #1 av: Hayabusa

Igår fortsatte dessvärre Alice Bah Kuhnke svamla...

"Samtidigt hävdar Magnus Ranstorp att Alice Bah Kuhnke kommer med flera påståenden som inte stämmer. Bland annat säger hon att arbetet med återvändare fungerar bra i Umeå, trots att kommunen inte haft något fall att hantera. Hon lyfter även – felaktigt – fram Göteborg som ett bra exempel.

– Möjligtvis tänkte hon på Örebro där det förekommer bra arbete. I Göteborg vet jag att man reellt sett inte har haft individuella skräddarsydda planer för återvändare, säger han.

Magnus Ranstorp är också skeptisk till påståendet om att 10 till 30 av de 150 återvändarna har mötts av individuella handingsplaner.

– Jag tvivlar på att det stämmer. Det var ett väldigt stort tal mellan 10 och 30, det här handlar om att veta exakt. Man ska veta exakt när man jobbar med de här frågorna. Om vi inte vet hur utmaningarna ser ut hur ska vi då kunna sätta in insatserna, det faller på sin egen orimlighet.

På frågan om hur han skulle beskriva ministerns kunskapsnivå, säger han:

– Jag tror kanske att hon inte har fått så bra briefing på området. Hon kanske också sade fel, men det stämde inte mycket i den intervjun."

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/magnus-ranstorp

Anmäl
2017-03-14 09:41 #2 av: Hayabusa

Mer läsning i ämnet. Med tanke på att försvarstalet från ABK skedde på "Källkritikens dag" så blir det närmast som en parodi. Eller är det "Fake News" eller "alternativ fakta"?

"Hon försvarar också att hon lyfter fram Umeå och Göteborg som goda exempel, och hävdar att de är rustade på ett sätt som utmärker sig. I Agenda-intervjun säger sig ministern ha syftat på förberedelserna för mottagandet – inte själva mottagandet.

– Det jag syftar på var att man i Umeå och i vissa stadsdelar i Göteborg har en medvetenhet och bra förutsättningar att hantera den här typen av oerhört komplexa sociala problem. I Umeå har olika kommunala verksamheter, däribland socialtjänsten och polisen, utvecklat en kompetens i arbetet mot våldsbejakande extremism.

Men Umeå har ju inte tagit emot en enda återvändare.

– Umeå är ett av de tyvärr alldeles få exempel som nationella samordnaren lyfter fram när det handlar om att kunna hantera återvändare. Det handlar ju oerhört mycket om att vara förberedd.

Hur kan man veta att det fungerar om de inte tagit emot en enda återvändare?

– Lyckligtvis är ju återvändare sällanhändelser, men vi kan ju inte stå och vänta på att en återvändare ska behöva slussas tillbaka in i samhället, utan vi behöver rusta alla kommuner så att de är beredda när det händer."

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/alice-bah-kuhnke-forsvarar-kritiserade-pastaenden-om-is-avhoppare

Anmäl
2017-03-14 14:27 #3 av: [Carpinus]1

Krav på Bah Kuhnkes avgång hörs nu från ledarhåll, och kallelse till KU kom som ett brev på posten.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-01 12:10 #4 av: eskils

#2-3 Tyvärr får ABK sitta kvar, men ansvaret för arbetet mot våldsbejakande extremism ska flyttas från hennes kulturdepartement. Inte en dag för tidigt!

Våra danska bröder har en rakare inställning till återvändande IS-mördare:

http://www.expressen.se/kvallsposten/man-akte-till-is--frantas-danskt-medborgarskap/

Tummen upp 

Självklart är de ovärdiga ett svenskt medborgarskap!!!


Anmäl
2017-06-16 09:40 #5 av: [Carpinus]1

Lars Klint i Kvällsposten: 

"Just nu är 106 av dem tillbaka i Sverige. Ett tiotal har återvänt till Skåne. Med Islamiska Statens uppmaning att sprida terrorn ringande i öronen. Riktigt vad de gör, eller vad de planerar att göra är oklart. 

Förhoppningsvis får vi heller aldrig reda på det. 

Åtminstone inte före säkerhetspolisen."

http://www.expressen.se/kvp/kronikorer/lars-klint/avslojande-om-hur-naivt-samhallet-moter-is-krigare/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-19 16:48 #6 av: [Carpinus]1

Hur avradikaliserar man en jihadist? Ingen tycks veta...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-07 21:16 #7 av: [Carpinus]1

Vid senaste regeringsombildningen övergick av uppenbara skäl ansvaret för kampen mot våldsbejakande extremism från Kulturdepartementet till Justitiedepartementet. Morgan Johansson hann inte sitta många dagar innan han får känna på hetluften i form av ett debattinlägg av Pardis Manuchehri, som arbetar som volontär inom Islamic Relief i Göteborg. Hon ifrågasätter hur IS-soldater tillåts återkomma och ostraffade röra sig bland sina offer,  flyktingar vars liv man har gjort till ett helvete.

Manucheri skriver bland annat: "Tänk dig att fly från människor som våldtar, torterar, hänger, hugger av huvuden, dränker och säljer människor (alltifrån nyfödda flickor till vuxna män), för att sedan möta dessa personer i landet du flytt till, för "Vi kan inte göra människor statslösa", som Morgan Johansson säger. 

En grupp som har gjort fem miljoner människor hemlösa sedan 2011 och satt dem i flykt.
Vi ska alltså ta emot dessa människor och låta dem leva ett helt vanligt liv i Sverige igen. Vi ska ha dessa människor som grannar och kollegor, runtom oss som om ingenting har hänt.
Vem vet, de kanske står bakom dig i mataffären imorgon. Samma personer som kastat ner homosexuella män från höghus, eller sålt hundratals flickor som sexslavar. 
Att ta emot återvändande terrorister är ett hån mot dom som flytt hit. Det är ett hån mot dem som lämnat sina familjer för att kriga mot dessa monster."---

GP

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-08 23:08 #8 av: [Carpinus]1

"Enligt svensk grundlag får idag ingen svensk medborgare som är, eller har varit bosatt i riket fråntas sitt medborgarskap.

Men det är något Moderaterna vill pröva när det gäller svenska jihadister med dubbelt medborgarskap som stridit för IS."---

SR

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-09 00:06 #9 av: Hayabusa

#8 Rimligt.

Anmäl
2017-08-09 09:42 #10 av: Carmarino

#8 Det är väl samma i England, men där har de ansett att personer med dubbla medborgarskap kan fråntas sina brittiska medborgarskap. De blir ju inte statslösa, eftersom de har kvar det andra medborgarskapet.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-09 09:51 #11 av: [Carpinus]1

#10 Ja, Storbritannien har anförts som ett exempel bl.a. av polischefen Erik Nord i Göteborg, men Morgan Johansson avvisar liknande svenskt agerande. Ledsen att behöva säga det, men Johansson framstår alltmer som en snackepelle.

https://www.svd.se/morgan-johansson-vill-inte-riva-jihadisters-pass

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-09 12:42 #12 av: landsbygdsbo

Att frånta ngn sitt medborgarskap är rätt stor grej. Men det krävs väl knappast grundlagsändringar för att delge ngn reseförbud och därmed återkalla/ogiltigförklara någons pass.

Och med bara exempelvis ett X pass och svenskt medborgarskap så blir det omedelbart trixigare att passera gränser, boka fly etc.

Anmäl
2017-08-09 17:40 #13 av: gruvel

#11 Morgan menar väl att alla är välkomna i landet oavsett förflutet. - Undrar om IS-återvändarna får bättre levnadsvillkor än hemlösa svenskar med rötter här?

Anmäl
2017-08-09 18:50 #14 av: [Carpinus]1

#13 Dagens Samhälle har en debattartikel idag av Hans Swärd, professor i socialt arbete vid  Lunds universitet och Per Eriksson, rektor för Lunds universitet 2009–2014 om de som glömts bort i hemlöshetsdebatten. Medan samhället mobiliserar för att hjälpa tiggare och papperslösa (och säkert även IS-återvändare...) till ett drägligt boende lämnas de svenska uteliggarna i sticket, skriver artikelförfattarna. 

"Gör vi inget kan det underblåsa främlingsfientligheten och öka motsättningarna i samhället och mellan grupper av hemlösa. En generös svensk flyktingpolitik ger många fördelar. Vi visar solidaritet och medkänsla, berikar och internationaliserar vårt samhälle, får en yngre befolkning och en bättre demografi. Men om vi inte vidtar konkreta effektiva åtgärder för våra egna redan utsatta grupper underblåses främlingsfientlighet och motsättningarna växer", avslutar de inlägget.

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/vem-engagerar-sig-i-hemloesa-svenskar-17360

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-11 09:42 #15 av: gruvel

#14 Brukar läsa vissa debattartiklar i Dagens Samhälle,  bl.a. den du länkar till, och förut var intressant läsa kommentarerna. Den rätt nya ledningen verkar ha tagit bort det mesta av denna möjlighet, skulle tro rösterna var så ofta icke-PK att de blev en nagel i ögat. -  Krymper månne skaran av lite obekväma krönikörer i DS?

Hemlöshet kan bero på omständigheter en individ inte bemästrat, konkurs, sjukdom, skilsmässa, brottsoffer.

Anmäl
2017-08-11 10:04 #16 av: [Carpinus]1

#15 Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på kommentarerna, men det kan säkert vara så. Dock tycker jag att man kan hitta en hel del läsvärt DS, inte minst bland krönikörerna.

Javisst, hemlöshet kan drabba nästan vem som helst.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-11 19:27 #17 av: gruvel

#16 Absolut, läser gärna t.ex. Santesson, Sonesson (hennes klarsynta kritik av kyrkans julupprop 2016 var en ögonöppnare; ej sällan behöver man smart folk som tänker åt en och benar ut), Rayman,  Neuding,  Ghashri.  Div. löshästar kan också vara läsvärda. 

Anmäl
2017-10-18 09:09 #18 av: [Carpinus]1

IS högkvarter Raqqa verkar slutligen ha brutit samman, och det väntade återtåget av IS-krigare kan stå för dörren. Terrorforskaren Magnus Ranstorp är kritisk över den svenska beredskapen:

"Kommer de ställas inför rätta här i Sverige?

– Det tror jag inte, såvida inte Säpo eller polisen hittar något material i deras telefoner eller annan bevisföring. Du skulle kunna åka från halshuggningar i Raqqa till din lägenhet i Bergsjön utan rättsligt efterspel. Lagstiftningen har halkat efter. 

Vad tror du kommer hända med dem som återvänder?

– Säpo kanske kommer att ha ett uppsökande samtal, ett så kallat ”frivilligt samtal”, de som har riktig otur kanske socialtjänsten gör ett besök hos, eller så blir de kallade till ett möte med myndigheter. Men det blir ju inga konsekvenser. Jag är rätt frustrerad över att det hänt extremt lite i de här frågorna. Jag tror historien kommer vara hård mot beslutsfattare, att de inte gjorde mer tidigare."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/det-kommer-handa-med-is-svenskarna-i-raqqa

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-25 09:34 #19 av: [Carpinus]1

En stor del återvändare finns redan här, de som blivit kvar är till stor del kvinnor och barn.

"Minst 5 600 IS-anslutna har återvänt till sina 33 olika hemländer de senaste två åren, när terrorsekten har fallit, enligt en ny rapport. För Sveriges del har 106 personer återvänt, nästan hälften av de som rest till IS. Bara Danmark och Storbritannien har lika stor andel återvändare."---

"112 svenskar ska vara kvar i IS i Syrien eller Irak. Omkring 70 av dem är kvinnor och 45 ska vara barn."---

"En sak har de över 30 staterna i undersökningen gemensamt, står det i rapporten:
”De (staterna) har inte hittat något sätt att adressera problemet med återvändare. De flesta sitter i fängelse, eller har gått under radarn. Det krävs mer forskning och informationsdelning för att hitta effektiva strategier att hantera hotet”.---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Gvw9J/sa-manga-is-terrorister-har-atervant-till-europa

Aftonbladets databas över vissa svenska IS-resenärer, flertalet döda.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-14 14:05 #20 av: [Carpinus]1

#4  "Högsta domstolen i Danmark har beslutat att en 25-åring som är född i landet ska bli av med sitt medborgarskap. Detta efter att han anslutit sig till terrorsekten IS och deltagit i strider i Syrien. Domen är unik, rapporterar Danmarks Radio.
Den 25-årige mannen dömdes 2016 i tingsrätten i Glostrup till sju års fängelse för att ha gått med i IS och deltagit i strider.

Domen överklagades till hovrätten, som i mars i år skärpte straffet och fråntog honom hans medborgarskap, rapporterar Danmarks Radio.
Även den domen överklagades men nu har Högsta domstolen beslutat att 25-åringen, som även är turkisk medborgare, ska förlora sitt danska medborgarskap."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/danskfodd-is-krigare-forlorar-medborgarskap/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-14 17:22 #21 av: Spöket

# 20 

Bra Danmark Hjärta

Anmäl
2018-03-14 17:18 #22 av: Göstage

#18 Så har Polisen fått ändan ur vagnen och hälsar på hos IS-återvändare. 

"Polisen i Göteborg gör nu en riktad insats mot misstänkta IS-återvändare. Alla kända jihadister ska tas in till förhör för att utreda om de gjort sig skyldiga till brott."---

"Aftonbladet har pratat med flera poliser som välkomnar den nya satsningen.
– Det här borde ha gjorts långt tidigare, det ska inte gå att resa till en terrororganisation och sedan återvända utan att utredas av polis, säger en källa."---

"Säpo har tidigare uppgett att de ska ta kontakt med alla hemkommande jihadister, men enligt uppgift till Aftonbladet har det tidigare rått oklarheter om hur den öppna polisen ska förhålla sig till återvändarna.

– Vi har samlat in uppgifter från olika myndigheter och därför gör vi den här satsningen nu, säger Ulf Merlander.

Förutom att utreda brottsmisstankar är syftet att fånga upp personer som kan behöva hjälp.
– Om vi inte har fog att inleda brottsutredningar kan det vara lika viktigt att samtala med personer som eventuellt mår dåligt efter att ha tillbringat en tid i ett krigsdrabbat land. Vi kan då lotsa dem vidare till andra myndigheter om vi bedömer att de behöver hjälp."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qn74oL/polisen-alla-is-atervandare-ska-forhoras

"If you've got a problem, I don't care what it is
If you need a hand, I can assure you this
I can help, I've got two strong arms, I can help
It would sure do me good to do you good
Let me help."---

(Billy Swahn)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-03-24 11:54 #23 av: Göstage

Homecoming year?

"Frågan om vad som ska hända med utlänningar som har stridit för extremistgruppen Islamiska staten (IS) och som nu sitter fängslade blir allt mer brännande. I kurdiskt kontrollerade områden i norra Syrien ska det finnas 41 personer med koppling till Sverige, antingen i form av medborgarskap eller uppehållstillstånd.

– Fem av dem har haft nyckelpositioner inom IS. En av dem har ansvarat för propagandan, säger en källa med insyn i den kurdiska administrationen till TT."---

"När Nasrin Abdullah, befälhavare för den kvinnliga grenen av YPG-milisen, nyligen besökte Stockholm bad hon Sverige att hämta hem sina medborgare och ställa dem inför rätta.

– Varje land måste ta sitt ansvar, sade Abdullah och lade till att det pågick dialog med svenska myndigheter.
Sverige har inget folkrättsligt ansvar för de gripna som har uppehållstillstånd, medan medborgare har "en ovillkorlig rätt enligt folkrätten" att få återvända till Sverige, enligt Mark Klamberg som är docent i folkrätt vid Stockholms universitet."---.

"Av de omkring 150 som har återvänt är det bara ett par som har lagförts för brott.
– Vi har haft en fördröjningseffekt på grund av att vi inte har haft lagstiftning på plats. Det har funnits en senfärdighet i hela kedjan, både när det gäller lagstiftning och förebyggande arbete, säger Ranstorp.
(Magnus Ranstorp, terrorforskare.)
– Det var först förra året som man fick det på plats. Det hjälper inte så mycket nu, men kanske i framtiden."---

https://www.expressen.se/nyheter/41-is-svenskar-uppges-fangslade-i-syrien/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-03-26 09:50 #24 av: Göstage

När staten sviker i hanteringen av återvändare får enskilda socialsekreterare göra jobbet, skriver Paulina Neuding i en krönika. Belöningen kan bli en hjälteroll, men priset riskerar också att bli högt.

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/vart-stora-behov-av-hjaltar-ar-ingen-solskenshistoria-21363

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-25 21:42 #25 av: Göstage

En dansk medborgare och jihadist som sitter fängslad i Turkiet vill tillbaka till Danmark, men lusten att få tillbaka honom verkar begränsad. Och åter visar sig den stora skillnaden mellan dansk och svensk socialdemokrati - den tidigare justitieministern (S) säger att jihadisten har gjort sitt val, och att Danmark inte är skyldig honom något. Svårt att tro att Morgan Johansson skulle säga något liknande, och om han gjorde det lär han ha få broderskapare och andra godhetsmarkörer över sig.

"Jihadisten och danske medborgaren Ahmed el-Haj har varit internationellt efterlyst till följd av en video inspelad i Syrien 2013. I danska medier beskrivs 26-åringen som en ”välkänd syrisk krigare”.
Efter att ha ådragit sig flera skador vädjar han, och hans familj, nu om att få komma hem till Danmark.
2013 syntes den danske medborgaren Ahmed el-Haj, 26, i en video på Youtube.
I videon från Syrien såg man hur 26-åringen och flera andra danska medborgare sköt på måltavlor föreställande den högerextreme debattören Lars Hedegaard, Muhammed-tecknaren Kurt Westergaard, konservative politikern Naser Khader och före detta statsminister Anders Fogh Rasmussen."---

"De fyra danska jihadisterna kallades till förhör i Köpenhamn 2014 och blev sedermera åtalade och internationellt efterlysta i sin frånvaro efter den omtalade propagandavideon från 2013. Ahmed el-Haj uppges vara den enda av de fyra som fortfarande är i livet."---
"Konservative politikern Naser Khader, en av de utpekade måltavlorna i videon, säger att Samah el-Haj borde stanna i Turkiet.
– Jag ser inte varför vi ska slösa resurser, tid och pengar på en sådan landsförrädare som kommer att vara en säkerhetsfara när han kommer tillbaka till Danmark. Han ska stanna i Turkiet. Söka asyl i Turkiet. Och så ska vi dra in hans medborgarskap, säger han till TV2.
Danmarks tidigare justitieminister, socialdemokraten Morten Bødskov, är inne på samma spår.
– Vi är inte skyldiga honom något. Jag tycker inte att vi ska göra någonting för att få honom och andra som honom hem. Han har valt bort de värderingar som vi har i Danmark, säger han till Radio24 Syd."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/dansk-is-anhangare-skadad-vadjar-om-att-fa-komma-hem/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-26 00:19 #26 av: Carmarino

#25 Inga handhjärtan där inte.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-07-13 07:13 #27 av: Göstage

Liberalernas rättspolitiska talesperson, riksdagsmannen Roger Haddad anklagar i en debattartikel i Expressen regeringen för underlåtenhetsförsyndelser i  säkerhetskontrollen av IS-återvändare. 

"Det största hotet mot Sveriges säkerhet och demokrati är våldsbejakande islamistisk extremism."---

"De tragiska skjutningarna i Örebro visar hur aktuellt ärendet är. En häktad man uppges ha kopplingar till organisationen (IS). Vi kan inte ha en ordning där återvändarna går under radarn, där de inte utreds och där det är upp till varje kommun att hantera situationen. 

Trots kritiken mot Alice Bah Kuhnke och Anders Ygeman samt de senaste årens intensiva diskussioner saknas tydliga och tillräckliga åtgärder. Det har inte blivit bättre under Morgan Johansson, som felaktigt hävdar att det som Liberalerna efterfrågar redan finns. Det är inte förundersökningar vi efterfrågar, utan vårt förslag går ut på att alla IS-återvändare vid hemkomst ska utredas för brott. Först då kan rättsväsendet direkt avskriva eventuella misstankar eller gå vidare med en förundersökning.

Slutligen krävs att det är polisen och inte Brottsförebyggande rådet, Brå, som har centralt och operativt ansvar för lokalt förebyggande arbete. Regeringen valde att utan bredare överenskommelse lägga ansvaret på Brå, trots att myndigheten inte ville ha uppdraget. Alla dessa exempel visar på en total handlingsförlamning i arbetet mot extremism och radikalisering.
Så länge staten fortsätter blunda och hoppas att landets 290 kommuner ska hantera problemen saknar vi kontroll över hotet från terrorismen."

https://www.expressen.se/debatt/is-atervandare-ska-omgaende-utredas-for-brott/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-13 16:37 #28 av: Linn Is The New

Ett nackskott så slipper vi skiten. 

Mvh Linn 

Jag har inte speciella talanger. Jag är bara passionerat nyfiken // Albert Einstien

Ansträngning lönar sig bara om du vägrar att ge upp // Napoleon 

Driver en blogg vid namn: Starriderstables.weebly.com

Since 2016

Anmäl
2018-08-06 21:46 #29 av: Göstage

En återvändare:

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/is-krigare-misstanks-for-orebro-mord/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-18 11:26 #30 av: Göstage

#27 Är den främst socialdemokratiska flatheten inför återvändande IS-krigare i själva verket ett arv från den svenska eftergivenheten mot hemvändande nazistkrigare efter andra världskriget?  Terrorexperten Magnus Norell ser olikheter  i den svenska handläggningen jämfört med andra länders.

 "Glappet mellan den svenska terrorlagstiftningen och EU-ländernas skapar problem. Inget tyder dock på att den kommer att skärpas med en eventuellt ny S-ledd regering. Man kan undra varför? Det svenska förhållningssättet till terrorbrott har dock en historisk parallell som möjligen kan förklara ovilligheten att mer robust bekämpa våldsbejakande ideologier, skriver Magnus Norell."---

http://www.gp.se/debatt/is-krigare-m%C3%B6ts-med-samma-flathet-som-svenska-ss-soldater-1.10027644

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-18 17:32 #31 av: Göstage

Ja, så är de då tillbaka, och hur har samhället förberett sig? Svar: inte ett smack! Grattis Mona Sahlin, Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Inte till ett bra arbete, men till en bra lön - för att inte åstadkomma något. 

"Mellan 35 och 40 personer som har stridit för Islamiska staten har kommit tillbaka till Stockholm – trots det har kommunen inte kontakt med en enda återvändare.
– Det låter helt otroligt, säger den tidigare Säpochefen PO Hellqvist."---

"I Stockholms stad startade verksamheten mot våldsbejakande extremism 2016. Trots det har man inte haft kontakt med en enda återvändare.
– För mig låter det helt otroligt. Jag vägrar att tro på att det kan vara så. Antingen är den som du har tillfrågat helt enkelt inte informerad eller så har man inte upparbetat de dialogvägar som man måste ha. För att det säger ju sig självt att det finns återvändare i Stockholm, säger PO Hellqvist.
Han har tidigare varit chef för Säpo i Göteborg och arbetar nu inom den öppna polisen med frågor som rör våldsbejakande extremism."---

"Kan de här individerna utgöra ett hot mot samhället?
– Ja, det är självklart att de kan utgöra ett hot. Har man vistats i den här miljön i Syrien och Irak har man fått vissa erfarenheter. Man kanske har varit i strid och lärt lärt sig hantera vapen och sprängämnen. Man kan ha brutaliserats. Det är allvarligt."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/stockholms-stad-har-inte-kontakt-med-en-enda-avhoppare-fran-is-sapo-veteranen-chockad

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-18 21:47 #32 av: eskils

#31 "Mellan 35 och 40 personer som har stridit för Islamiska staten har kommit tillbaka till Stockholm – trots det har kommunen inte kontakt med en enda återvändare.

– Det låter helt otroligt, säger den tidigare Säpochefen PO Hellqvist."

Inte så otroligt om man betänker vilka verklighetsförnekande klåpare som har styrt Stockholm de senaste fyra åren: S, V, MP, Fi...…….. Illamående


Anmäl
2018-12-28 13:16 #33 av: eskils

#32

"Stockholms stad har under hela den föregående S-ledda mandatperioden visat en total handlingsförlamning inför hotet från radikaliserade islamister. (…)

Granskningen visar det vi varnat för hela tiden: att arbetet med återvändande jihadister har brustit. Vad som dessutom är hårresande är att ansvarig politiker under de senaste fyra åren, Karin Wanngård (S), skyller på staten och vill vänta på tydligare direktiv ovanifrån. Samtidigt har andra kommuner gjort andra, och betydligt mer rimliga, tolkningar av lagstiftningen. (…)

Återvändande jihadister som inte avradikaliseras kan utgöra ett stort hot mot det svenska samhället och våra demokratiska värderingar. Det finns inte tid att invänta tydligare direktiv från staten, som Wanngård hänvisar till. Syndaren har inte ens vaknat sent – hon sover ännu.

Flera opolitiska parter har tidigare riktat stark kritik gentemot Wanngård och avhoppararbetet, som exempelvis PO Hellqvist, tidigare chef för Säkerhetspolisen och Yassin Ekdahl, tidigare kommittésekreterare hos den Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, men även Magnus Ranstorp, som är terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Det är uppenbart att det funnits alternativ, men att den tidigare majoriteten inte tagit problemet på allvar. Wanngård har genom sin försumlighet riskerat stockholmarnas säkerhet. Med ett nytt styre i Stadshuset startar vi skyndsamt ett arbete för att lägga grunden till en avhopparverksamhet för extremister som fungerar."

Erik Slottner, trygghetsborgarråd (KD) i Stockholms stad      

 Källa

Sossarna har alltså genom sin försumlighet riskerat stockholmarnas säkerhet i fyra långa år... Ofattbart att någon fortfarande röstar på dem! Illamående


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.