Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Kyrkan. Religion och politik

Islam och HBTQ

2017-05-14 09:25 #0 av: Carpinus

Förintelseläger i Europa 2017, är det möjligt? Ja, åtminstone enligt två centerpartistiska politiker:

"Om tre veckor inleds Ramadan. För de flesta troende muslimer är det en månad av fastande och ödmjukhet. I den ryska, och muslimska, delrepubliken Tjetjenien innebär det istället den tidpunkt då alla hbtq-personer ska ha utrotats eller försvunnit ur landet."---

"Inte sedan andra världskriget har vi sett förintelseläger i Europa. Nu växer de fram inom den ryska federationens. Såväl Angela Merkel som Margot Wallström har rutit ifrån, och för det ska de ha heder. Sverige måste lägga all sin diplomatiska och politiska styrka på att stänga ner dem."---

 Fredrick Federley (C), Europaparlamentariker
Eric Luth (C), Vice ordförande, CUF

http://www.expressen.se/debatt/hederskulturen-dodar-bogar-och-vi-tittar-pa/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-14 09:27 #1 av: Carpinus

#0 Förmodar att det är uttalanden som det nedanstående som man bland annat från svenskt håll nu reagerar på:

"Alvi Karimov, talesperson för den tjetjenska regeringen, har tidigare förnekat uppgifterna om förföljelse, med hänvisning till att det inte finns några homosexuella i landet.

– Vi kan inte gripa eller förtrycka människor som inte existerar. Skulle det finnas sådana människor i Tjetjenien skulle rättsväsendet inte behöva göra någonting med dem eftersom deras familj skulle skicka dem till en plats de aldrig kan återvända från, säger han till ryska nyhetsbyrån Interfax.

Det finns dock uppgifter om att Kadyrov önskat att Tjetjenien är ”rensat” på homosexuella senast den 29 maj i år, samt att polisen uppmanat föräldrar till hbtq-personer att döda sina egna barn – annars gör regeringen det."---

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/q9ewO/wallstrom-ryter-till-mot-ryssland-om-vald-mot-homosexuella

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-14 18:21 #2 av: kamera0710

Kan bara instämma med Federley, för ovanlighetens skull. Homofobi ska bekämpas oavsett varifrån den kommer.

Anmäl
2017-05-14 23:31 #3 av: [memoirsofaclone]

Vet inte hur mycket självbestämmande Tjetjenien har men folk protesterade i alla fall utanför ryska ambassaden för ett tag sedan. Jag tror att Ryssland rent strategiskt skulle tjäna på att sätta stopp för detta, om de har möjlighet (vilket jag antar att de har). Särskilt när de fått så mycket kritik utifrån för den i jämförelse rätt harmlösa antigay-propagandalagen som infördes för några år sedan. Men vem vet, kanske har de något, från deras strategiska synvinkel, större att förlora om de börjar bråka med Tjetjenien igen. Rent krasst brukar det ju vara så det fungerar i den politiska världen.

Personligen tycker jag att detta absolut inte är okej om det stämmer, men är samtidigt inte särskilt förvånad. 

Anmäl
2017-05-15 11:18 #4 av: Carpinus

I Malmö är det  inte bara judarna som upplever hur livsutrymmet krymper.

"Den samkönade kärlekens plats i Malmö, och i många andra svenska städer, blir allt mindre. Homosexuellas rättigheter finns i svensk lagstiftning. År av kamp har lett oss dit. Men det svenska samhället förmedlar inte värderingar. Inte när det kräver ett tydligt ställningstagande om att när jämställdhet och mänskliga rättigheter ställs mot religiös fundamentalism - då ska religiös fundamentalism aldrig ha företräde.

Hatarna är inte anonyma när de skriver kommentarer som att en självmordsbombare borde bomba bögjäveln, att homosexuella är smutsiga och att sharaf kräver reaktioner precis som med Vilks. Hatarna lever inte i utanförskap. De har jobb, läser på universitetet deltar i föreningslivet. De är vuxna. Inga tonåringar."---

Maria Hölerman, debattinlägg  på Dagens Samhälle

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-15 21:12 #5 av: kamera0710

Johan Norberg hade intressanta synpunkter om detta förra året.

"Det har spekulerats om att mördaren på gayklubben i Orlando själv var homosexuell. Något som har förbryllat många. Men det är inte så unikt. ”De värsta och grövsta mobbarna har ofta något att dölja”, som en homosexuell vän till mig säger. Det finns gott om konservativa predikanter och politiker som har öst ur sig böghat, bara för att snart därefter avslöjas på en offentlig toalett i överraskande atletiska positioner, eller på en klubb i famnen på en vältränad eskort från rentboy.com.

I en studie, publicerad i Journal of Personality and Social Psychology 2012, tog forskare reda på studenters undermedvetna sexuella preferenser genom att be dem ranka ansiktens attraktivitet och göra snabba associationsspel. Det visade sig att en ganska stor grupp hade klara homosexuella tendenser, trots att de sagt sig vara entydigt heterosexuella. Det var också de som oftast uttryckte nedsättande åsikter om homosexuella."

http://www.metro.se/artikel/homofober-hatar-egentligen-bara-sig-sj%C3%A4lva-xr

Anmäl
2017-05-15 22:10 #6 av: Carpinus

#5 Det är fullt möjligt, det kan säkert vara mycket som spelar in. (Orlandomassakern har vi f.ö. diskuterat  i den här tråden. Där länkades bland annat till en artikel som även kan ha sitt intresse här.)

Men vad man kan reagera på är att tidigare var det yttersta högern (och svenska predikanter) som stod för förföljandet av judar och homosexuella. Det sker förvisso fortfarande, men de har fått "konkurrens" i sitt hat av islamister (inklusive importerade hatpredikanter) och vänstermänniskor, vilket inte gör situationen lättare för redan utsatta grupper i samhället. Kanske finns det beröringspunkter med en aktuell debatt i en annan tråd, där det funderas över att hatet alltmer förenar yttersta vänstern och yttersta högern. Är det en ny nationalsocialism vi ser födas?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-16 07:32 #7 av: kamera0710

Ska man tro denna källa var Sverige först i världen med att sluta klassa homosexualitet som en sjukdom (1979). Det var okänt för mig och om det stämmer får vara osagt.

https://www.qx.se/samhalle/27944/homoarkivet-homosexualitet-inte-langre-en-sjukdom/

Anmäl
2017-05-16 08:52 #8 av: Carpinus

Om vi skall se till läget idag så är homosexualitet belagt med dödsstraff i åtta länder: Afghanistan, Brunei, Iran, Mauretanien, Nigeria, Saudiarabien, Sudan och Jemen. (Dessutom tydligen inofficiellt i bland annat Tjetjenien).

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-16 15:53 #9 av: Carpinus

#4 Expressen uppmärksammar på ledarplats Hölermans larmrapport om situationen i Malmö.

"Sverige brukar hamna högt på rankinglistorna när världens mest HBTQ-vänliga länder listas. Men det går inte att slå sig till ro. Det finns flera oroväckande trender.

i Dagens Samhälle beskriver socionomen Maria Höierman hur det bedrivs en sorts "lågintensiv terrorism" i Malmö vars syfte är att skrämma och osynliggöra homosexuella.

Från flyktingboenden har det kommit flera rapporter om hur homosexuella asylsökanden trakasseras och misshandlas, i vissa fall har personalen efteråt rentav uppmanat offren att tona ned sin läggning.

#6 Nordiska motståndsrörelsen hetsar också regelbundet mot homosexuella, senast vid en aktion i Katrineholm."---

http://www.expressen.se/ledare/homohatet-ar-inte-historia-i-sverige/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-16 16:04 #10 av: kamera0710

Vi har ju även fundamentalisterna i KD.

"Homosexuella kommer inte till himlen!

Det skriver pingstpastorn Tommy Dahlman, 49, från Trollhättan i en debattartikel i tidningen Dagen.

Trots de extrema åsikterna accepterades Dahlman som riksdagskandidat för KD i norra Västra Götaland i höstas och förklarade i nomineringsprocessen att han delade partiets värderingar.

– Hur hårt det än låter måste vi vara tydliga med att Bibeln säger att homosexualitet är en synd, säger pingstpastorn."

Minns minen på Göran Hägglund när han fick frågan om homosexuella räknas in i hans tal om "verklighetens folk".

http://www.expressen.se/gt/homosexuella-kommer-till-helvetet/

Anmäl
2017-05-16 16:15 #11 av: Carpinus

#10 Jodå, jag har försökt att vara tydlig med att det här inte är någon unik islamsk företeelse. Men det finns ju gott om trådar om SD och HBTQ och KD och HBTQ , vad Åke Green sade och var Stanley Sjöberg. Till och med herr Dahlman har varit upphov till en trådstart ser jag.

Så vi behöver kanske inte peka alltför ivrigt i andra riktningar enligt välkänt mönster för avledning, utan reservera den här tråden för ett hat som uppenbarligen gått under radarn men som homosexuella själva slår larm om. Då tycker jag att man skall lyssna på dem och inte komma med motargument om andra som också är hatiska. 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-16 16:26 #12 av: kamera0710

Om ett land, där starka exportintressen vill blunda för vissa saker, kunde man förra året läsa:

"I en av världens hårdaste diktaturer, Saudiarabien, är sexuella handlingar mellan personer av samma kön belagda med dödstraff.

Trots dessa hårda lagar rapporterar, enligt WashingtonBlade, den saudiska tidningen Okaz att ett dussintals sodomi-åtal väckts de senaste sex månaderna. Enligt åklagaren i Jeddah skall 35 män ha fängslats för brottet sodomi. 50 åtal har väckts mot män som klätt sig i kvinnokläder.

I ljuset av de många åtalen, och den ökade öppenheten bland landets HBTQ-personer, föreslår nu åklagaren i Jeddah att inte bara homosexuella handlingar skall beläggas med dödsstraff, utan även att öppet vara homosexuell, eller transperson, även om inte den sexuella handlingen kunnat fastslås.

Washington Blade berättar att hbtq-communityt i Saudiarabien är hårt pressat av den senaste tidens ökade tryck från myndigheterna.

De svenska relationerna till Saudiarabien var ansträngda efter utrikesminister Margot Wallströms uttalande för ett år sedan då landets strafflag kallades ”medeltida” med anledning av en dom mot bloggaren Raif Badawi. Efter en tid lyckades diplomati få relationerna mellan Sverige och Saudiarabien återgå till det normala.

Svensk export till Saudiarabien var 2014 ca 11 miljarder kronor och den saudiska exporten till Sverige var samma år ca 1 miljard."

https://www.qx.se/samhalle/30848/dodsstraff-for-oppenhet-foreslas-i-saudiarabien/

Anmäl
2017-05-16 16:30 #13 av: Carpinus

#12 Ja, man skulle ju kunna önska att Wallström var lika tydlig i det fallet som om Tjetjenien. Men platsen i säkerhetsrådet och exportinkomsterna kanske satte hinder för det - Tjetjenien har vi antagligen inte så stor nytta av...-

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-16 17:07 #14 av: [memoirsofaclone]

Ang #7, En intressant grej är ju att det första landet någonsin att avkriminalisera homosexualitet var Sovjetunionen år 1922, dock blev det pga Stalin kriminellt igen efter ca 10 år. Något som de flesta nog inte vet. Dock tror jag att detta säkert kan ha varit grundinspiration för länder som Sverige, även om det tog en tid.

Anmäl
2017-05-16 17:09 #15 av: kamera0710

#14 Var det inte sjukdomsklassat heller?

Anmäl
2017-05-16 17:39 #16 av: [memoirsofaclone]

#15 Vet inte, men en del i revolutionen var att ge minoriteter större plats och acceptans, som det var tänkt från början i alla fall. Sedan blev det ju som det blev några år senare. 

Anmäl
2017-05-16 17:42 #17 av: Hayabusa

#16 Sannerligen inte. Eller, jo plats fick de - men knappast där de önskade.

Anmäl
2017-05-17 23:22 #18 av: Carpinus

"Libanon står denna vecka som första landet i arabvärlden värd för en pridefestival. Öppningsceremonin fick dock ställas in sedan islamister hotat med våld."---

"Rörelsen för gayrättigheter har stadigt vuxit i huvudstaden Beirut, men homosexuella akter är fortfarande straffbara med upp till ett års fängelse."---

TT-Reuters

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-18 17:14 #19 av: Carpinus

 Qatar har bekostat en jättemoské i Malmö - ännu ett skäl för homosexuella i Malmö att känna oro? "Investeringen är ett led i emiratets globala plan för att sprida sin salafistiska och extremt konservativa variant av islam", skriver Sydsvenskan.

Qatar är ett av de länder i världen där homosexualitet är olagligt.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-22 13:23 #20 av: Carpinus

#19 Nio av tio qatariska medborgare är sunnimuslimer*. Saudiarabien och IS bekänner sig till samma extremistiska inriktning av sunniislam, wahabismen. Qatar har dock en något mindre strikt tillämpning av religionen. Magda Gad i Expressen:

"Kvinnor ska täcka sig helt, de ska inte gå ut från hemmet utan manlig familjemedlems tillåtelse, könen ska leva i apartheid, avbildningar av människors ansikten är förbjuden, musik är förbjuden, alkohol är förbjuden, utomäktenskapliga förbindelser är förbjudna och kan bestraffas med döden, homosexualitet är förbjuden, stöld kan bestraffas med att en hand huggs av och avrättningar sker öppet på torget efter fredagsbönen genom halshuggning eller skjutning."---

* Något fler än 2/3 av muslimerna i Sverige är sunnimuslimer. (Källa.) 

Se även: http://politik.ifokus.se/discussions/5507cf9c8e0e74310c000117-spanningar-mellan-sunniter-och-shiiter-i-sverige

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-01 07:33 #21 av: Carpinus

Aftonbladet tar i sin skildring av hedersförtrycket i Sverige  upp HBTQ-personers situation i hederssammanhang, och visar att de upplever en dubbel traumatisering. 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-26 16:02 #22 av: Carpinus

Gummikulor och tårgas mot en påtänkt Prideparad i Istanbul under söndagen.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-09 09:58 #23 av: Carpinus

Våld mot HBTQ-personer har skett och sker förvisso även i vårt land, men knappast med politikers /myndigheters goda vilja och kanske tillskyndan.

"Han hade långt ljust hår, var vän med kvinnliga skådespelare och ansågs ”se” homosexuell ut. För det misstänks den irakiske skådespelaren Karar Nushi ha mördats brutalt i veckan."---

"Irakiska myndigheter har inte gått ut med information om vem som kan ligga bakom det misstänkta mordet, men landets väpnade grupper har tidigare mördat HBTQ-personer, berättar Amir Ashour.
– Därför kan vi anta att det även nu är någon av dessa grupper som ligger bakom dådet."---

"Han säger att den brutala attacken på Nushi Karar inte är en nyhet för Iraks HBTQ-personer eftersom flera människor tidigare dödats.
– Det här är bara en förlängning av det vi har sett sedan åtminstone 2006. Det är en förlängning av de väpnande gruppernas våld och den irakiska regeringens ovilja att göra något åt saken. Även om det här uppmärksammas nu kommer det inte hindra att fler dödas. Det enda som gör det är att andra länder pressar den irakiska regeringen att ta tag i problemet, säger Amir Ashour."

https://www.svt.se/kultur/irakisk-skadespelare-hittades-dod

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-15 17:20 #24 av: Carpinus

Sexualupplysning eller konsumentrådgivning?

"Femteklassen var på besök i Mahmoodmoskén när barnen fick höra att "grisar är homosexuella".
Nu ställer Bulltoftaskolan, som besökt flera olika religiösa institutioner, in alla framtida besök i Mahmoodmoskén."---

"Imamen som tog emot gruppen med femteklassare bekräftar uppgifterna och att han mycket riktigt pratat om homosexuella grisar. Han menar dock att han inte hade tänkt säga så utan att det skedde spontant när läraren frågade varför muslimer inte äter griskött.
– Det fanns inte i mitt huvud att säga denna sak men det kom ut, kan man säga, utan att tänka, säger Rizwan Ahmad Afzal, imamen som tog emot femteklassarna."---

"Enligt Sydsvenskan står dock imamen fortfarande för sitt uttalande men erbjuder sig att komma till skolan och be om ursäkt "om barnen mår dåligt på grund av hans svar".
Imamen säger att det vi äter "påverkar vår moral och vår kropp". När Sydsvenskan frågar om han menar att man kan "bli homosexuell om man äter griskött" så är svaret osäkert.
– Så kan det vara. Men jag vet inte exakt, jag har inte läst om detta, säger Rizwan Ahmad Afzal."

http://www.expressen.se/kvallsposten/grisar-kallades-homosexuella-skola-staller-in-moskebesok/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.