Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ordet fritt. Fria diskussioner

Varför skjuts det mer här än i andra länder?

2017-09-05 08:36 #0 av: [Carpinus]1

Ja, den som kan svara på det vet mer än vad forskarna gör -åtminstone sliter forskare i Malmö med att ta reda på det utan att ha något omedelbart svar.
Kriminologen Joakim Sturup säger till SR: "Vi vet inte om det är en ökad förekomst av illegala vapen i de här miljöerna eller om det beror på att det finns en tendens att snabbare använda de vapen som finns. Men någonting har hänt".

Vad man däremot vet är att det skjuts betydligt mer här än i jämförbara andra europeiska länder, det sker 4-5 gånger fler skottlossningar med dödlig utgång här än t.ex. i Danmark och Tyskland. Sverige ligger snararare i nivå med södra Italien - eller Mexiko, om man söker sig utanför Europa.

Det här var resultat av en första studie, och nu borrar forskarna ner sig i underlaget medan avrättningarna fortgår ute på gator och torg...

Källa

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-05 09:12 #1 av: Hayabusa

Bra fråga. Själv trodde jag ett tag att jag bara inbillade mig. Eller är det kanske SR som kör med "Fake News"?

Anmäl
2017-09-05 11:36 #2 av: Martin

Forskarna har rättat artikelförfattaren, antalet skottlossningar kan inte jämföras med Mexico - den jämförelsen gällde handgranater. Intressant ändå, skall bli intressant att ta del av rapporterna längre fram. Lär säkert ta ett bra tag till innan de släpps.

Tillägget i artikeln:
"Fotnot: I en tidigare version av texten stod felaktigt att antalet skottdåd i Sverige står i paritet med förekomsten i Mexiko. Denna jämförelse rörde användandet av handgranater i de båda länderna och har således strukits."

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-09-05 11:40 #3 av: Hayabusa

#2 Aha, där ser man. Det där med handgranater känns lite olustigt. Minns när vi kastade handgranat under "lumpen". Otrevliga saker...dessvärre förfaller de vara billiga i vårt land.

Anmäl
2017-09-05 12:07 #4 av: [Carpinus]1

Handgranatkastandet är som sagt olustigt, och vi har varit inne på den frågan på annat håll. I en tråd ställdes frågan: "När får vi vårt första granatoffer?" Den frågan fick senare sitt svar när en åttaåring sprängdes ihjäl i Kortedala.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-31 19:43 #5 av: [Carpinus]1

"Vi" är på väg mot en nytt svart år i antalet skottlossningar och dödade i samband med det.

"Från januari till och med augusti i år inträffade enligt polisen 202 skottlossningar, med 31 dödsfall som följd. Antalet dödade tangerar redan helårssiffran från 2015, ett år som i Socialstyrelsens statistik står ut som det värsta under 2010-talet.

Experter ger två förklaringar till allt fler unga män skjuts till döds:

Lättkränkthet i kriminella miljöer, där minsta oförrätt kan provocera fram dödligt våld.

Den stora tillgången till illegala skjutvapen.

– Helt uppenbart finns det för mycket vapen där ute som inte är tagna i beslag, säger Emil Eisersjö, sektionschef på underrättelseenheten vid polisens Nationella operativa avdelning."---

"I sitt arbete ser Mikael Högfors tecken på att skjutningarna skulle öka mer än vad som anges av officiell statistik över vad som brukar kallas dödligt våld.

– När jag ser antalet ärenden hos mig över en tioårsperiod så har de gått från runt 200 till 300 om året. Mängden material i varje ärende ökar också. Förut sköt man ett par skott. Nu skjuter man allt man har, man tömmer hela magasinet, säger han."

TT

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-01 08:25 #6 av: [Carpinus]1

En 20-årig man sköts till döds i Bårslöv utanför Helsingborg igår kväll. Mannen finns i Polisens brottsregister. Upprörd stämning  på plats, och som en säkerhetsåtgärd förstärktes bevakningen runt akutintaget på sjukhuset.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-01 09:13 #7 av: Farwuq

Det är följd av »de öppna dörrarnas politik«.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2017-11-01 11:32 #8 av: m2studio

Jag tycker att kriminalitet var mycket mindre i 30 år sedan och idag kan en av  orsaken vara klassamhälle och en del inte tåla det. Det finns ungdomar med familjer med mindre översyn över sina ungar och samtidigt dem ungarna vill ha det som dem ser på gatan o äga liknande och inte kan p.g.a. ekonomiska brister dem har. En annan grupp som leder dem ungar och utnyttjar situationen o importera vapen och liknande kan vara en av dem orsak som leder kriminaliteten till högre nivå. 

För lite kontroll i Sverige från Rättssystem/polisen kan vara andra orsak tycker jag. Tredje är orättvisan som leder stort i samhälle och är en av dem stora frågetecken inom klassamhälle själv också. Ex. dem som smiter skatten och dem som underbord kommer till stora summer och avtal samt kommuner mäktiga personer o handlingar som ger mera o mera till en del som verkar i systemet genom olika bidrag och liknande hjälper till detta tycker jag också. 

Folk inte är dumma o blinda, folk ser vad sker i kommuner runt om landet och hur dem som har stora förmögenheter får mera och mera genom kommuner handlingar tycker jag.

Globalisering skapar klassamhälle med fortare takt och alla inte hinner blir miljoner då, detta orsakar att en del av folket tycka att dem är utanför samhällssystemet då visar sin frustration genom kriminalitet tycker jag.

För 80-90 år sedan läste jag att i Sverige fanns mindre skillnad mellan folkets ekonomi, så en del varit adelsman och varit rika sedan länge och genom ägande av sina förfäder i generationer och nästan resten varit mellan klass, folk var mycket mer lika åtminstone de rika glänsande varit mindre, men idag är inte så som ni själva ser på gatan. 

Med Lite tur i arbete man får låna pengar från banken och kan ha Hus, Bra bilar o mm.  Alla inte får sådana möjligheter och då gapet blir stort mellan folket ekonomi.

Kriminalitet bekämpande: behöver undervisning som börjar i mellan stadiet i ett bred nivå, med utbildade folk som kan förklara för baren hur ett samhälle kan fungera tror jag, samtidigt invandrar familjer från riktiga fattiga länder behöver speciella undervisningar också tycker jag, själva föräldrarna ska veta hur dem ska uppfostra sina barn jämte med dagens Europiska samhälle också tror jag.

Jag ser mycket av kriminalitet som har rötter i sådana familjer orsakas att själva  föräldrarna som inte är utbildat själva och inte kan uppfostra sina barn i rätt banna och verkligen lämnar barnet att vuxnas på gatan och inte bryr sig, eftersom dem själva förstår inte vad dem gör och därför systemet skall uppfostra deras barn i skolan genom undervisningar som inte märks att vara speciell för invandrare från fattiga länder. Glöm ej att vi har invandrar som är mycket hög utbildad och antalet inte är litet, vi har invandrare så redan kommer hit med höga utbildningar också, men antalet som kommer från riktiga fattiga länder som skolsystemet där är fattig är högre.                 

Anmäl
2017-11-15 08:12 #9 av: [Carpinus]1

Den stora tillgången på vapen kan väl vara en naturlig delförklaring till det stora antalet skjutningar, men det skall ju finnas ett intresse av att införskaffa och använda dem också.  Och att tullbeslagen av vapen inte ökar verkar dessvärre inte vara liktydigt att tillgången till vapen har minskat - snarare tvärtom.

"Sett till antalet dödsskjutningar per invånare har Stockholm nu fler skjutningar med dödlig utgång än Göteborg.
– Göteborg ligger nu på en lägre nivå än Stockholm och där tycks man har fått mer bukt med de här problemen, säger Sven Granath, analytiker hos stockholmspolisen.
Han har tittat på antalet dödsskjutningar i svenska storstäder över flera års tid. Fram till oktober i år har 12 personer skjutits ihjäl i Stockholm. I Göteborg och Malmö är det färre dödsfall: tre personer har skjutits ihjäl i Göteborg, sju personer i Malmö.
Det som har hänt under 2017 är att Stockholm har gått om Göteborg när det kommer till antalet dödsskjutningar per invånare. En viktig förklaring är att det aldrig tidigare funnits så många vapen i omlopp i Stockholm, enligt Sven Granath hos polisen."---

"Det skjuts fortfarande mest i Malmö per invånare. Men det polisen ser i år är att skillnaden mellan Malmö och Stockholm krymper (faktaruta nedan).
Enligt Sven Granath, analytiker vid stockholmspolisen, beror det här inte på att färre personer skjuts ihjäl i Malmö än tidigare, utan på de dödliga skjutningarna som har ökat i Stockholm. Att vapen är lättillgängliga bidrar till situationen, enligt polisen."---

SR

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-15 08:30 #10 av: Hayabusa

#9 Bra fråga. Kanske dags att byta ut reflexvästen mot en skyddsväst?

Anmäl
2017-11-20 14:51 #11 av: [Carpinus]1

Måndag middag i västra Stockholm. En man i bil skjuts till döds på öppen gata.

"Det var strax före klockan 12 på måndagen som polisen fick in larmet om en skottlossning i Mariehäll i västra Stockholm. Både polis och ambulans skickades till platsen. Enligt polisen avlossades skotten från en bil mot en annan.
På plats påträffades ett krockat fordon med skotthål. I bilen befann sig en skadad man. Efter cirka en timme fördes han i väg i ambulans. Polisen meddelade på på eftermiddagen att mannen avlidit av sina skador. En förundersökning om mord har inletts.
Kort efter larmet kom det även in uppgifter om en övergiven brinnande bil, även den i närområdet."---

"Flera polispatruller är just nu på plats och brottsplatsen är avspärrad. Anhöriga samlades även på brottsplatsen och stormade polisens avspärrningar."---

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/skottlossning-i-vastra-stockholm/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-20 22:31 #12 av: 72mm

Angående korrelationen tillgången på vapen och antal skjutningar - vad säger att vi ser på det från rätt håll? 

I ett samhälle där delar av befolkningen av en eller annan anledning tycker det är en bra idé att utmana statens våldsmonopol skapas en marknad för de verktyg som behövs för denna privata våldsutövning, dvs vapen. Efterfrågan driver tillgång, det är nog inte svårare än så. 

Om man stryper tillgången ökar priset och skjutningarna blir färre, men det är fortfarande inte tillgången som har skapat skjutningarna.  

Friskt kopplat är hälften brunnet!

Anmäl
2017-11-21 05:42 #13 av: Farwuq

Nä det är de skjutgladas självuppfattning det hänger på.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2017-11-24 20:12 #14 av: [Carpinus]1

"Europol har beslagtagit 135 vapen och 7.000 patroner i ett gemensamt tillslag på västra Balkan. 18 personer greps misstänkta för vapenbrott och smuggling."---
"Man räknar med att det finns ca 4 miljoner illegala vapen på Balkan och en stor del av de vapen som kriminella använder i Sverige kommer från före detta Jugoslavien. Anledningen till den stora mängden vapen i området hänger ihop med inbördeskriget mellan 1992-1995 och där ingen efter kriget tog ansvar för de vapen som fanns i området."---

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/europol-gjorde-stort-vapenbeslag-i-balkan

135 beslagna vapen av 4 miljoner låter inte särskilt mycket, men kanske kan de 18 gripna innebära att man stört hanteringen åtminstone lite?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-26 10:29 #15 av: [Carpinus]1

Även om tillgången till skjutvapen är god finns det ju knivar också! Kan väl tas som ett exempel på att det inte bara är tillgången till skjutvapen som triggar mordlusten?

"Tre män har fått skärskador i ett stort bråk med ett tiotal inblandade på Regeringsgatan i Stockholm.

– Tre personer har knivskurits och körts till sjukhus i ambulans, säger Nicklas Mattsson, polisens vakthavande befäl.

Polisen utreder händelsen som försök till mord."---


https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/KvBOBo/tre-knivskurna-vid-storbrak-i-centrala-stockholm

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-26 10:43 #16 av: 72mm

#15 Nej, att fokusera på verktygen för våldet istället för på våldet i sig är givetvis bara dimridåer.

Friskt kopplat är hälften brunnet!

Anmäl
2017-11-26 11:47 #17 av: landsbygdsbo

Hänger det inte lite på att en ny gängstruktur håller på att växa fram i vissa områden?.

Individer med internationella kontakter vilket betyder att snorungarna numera vet hur man får tag i både större mängder narkotika för avsalu, vapen och därför börjar spela Allan mot varandra för att ta kontrollen över marknadsandelar.

Många av skjutningarna verkar ju handla om att man råkat trampa varandra på tårna. Lekt med fel tjej, sagt fel saker.

Gängen har inte ännu fått en stabil struktur, sättet att agera påminner om hur barn kastar sand på varandra i sandlådan.

När sedan den kriminella verksamheten vuxit till sig ökar disciplinen och skjutningarna kommer att minska...de är dåliga för affärerna.

Samma utveckling gick ju gäng-verksamheten igenom i USA under mellankrigstiden.

Om polisen skulle intensivt slå ner på narkotikahandeln efter varje skjutning så man märker att det kostar att slå sig lös så lär det hela nog ändra sig.

För den skjutgalne snorungen som blivit ngr år äldre och märker att hans efterföljare kostar pengar...så tas de nog in för kvartssamtal..Skämtar

Anmäl
2017-11-26 11:58 #18 av: papa-bear

jag tänkte återknyta till rubriken i den här tråden, och påstå att det är bara de skjutningar som kräver x antal dödsoffer i terrorliknande attacker som rapporteras från andra länder, "vanliga" skjutningar som förekommer där människor dödas och skadas kanske inte ens rapporteras mer än i de lokala medierna i de länder där det händer, eftersom skottlossning är mer vardag där. jag tror säkert att stridigheter mellan narkotikaligor är lika förekommande i lyon, valencia, napoli eller vilken europeisk mellanstor stad som helst som i malmö, gbg och stockholm, det rapporteras bara inte.

Anmäl
2017-11-26 12:51 #19 av: landsbygdsbo

# 18, det ligger nog närmare sanningen , än det att Sverige skulle höra till dem mer våldsutsatta länderna i Europa..Cool

Anmäl
2017-11-26 12:57 #20 av: [Carpinus]1

#18 Ja,  självklart väcker skjutningarna här hemma mer uppmärksamhet än vad som händer utomlands. Sedan hör det väl till saken att vi inte har samma gangstertradition som man har i Marseille, Neapel och liknande orter. det talas ju i citatet i TS om jämförbara länder - vissa står kanske i en klass för sig...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-26 14:27 #21 av: landsbygdsbo

#20 alla större städer har  områden där boendestandard, social standard och etniska grupperingar gör att det skapas konflikter. Detta är ett fenomen som är relativt nytt i Sverige, fanns väl bara på ngr få ställen för 20 år sedan.

Vi har europeiserats i det hänseendet.

Och räknar man med alla vapenrelaterade händelser där skjutvapen i ngn form används så tror jag inte att om man plockar bort diverse hotspots, att vi sticker ut med jämförbara områden i Nordeuropa.

Paris, Brüssel, Berlin har alla områden som väl kan jämföras med Malmös värsta kvarter. Områden dit blåljuspersonal inte åker in ensamma., Där bilar brinner och folk dör.

Anmäl
2017-11-26 15:58 #22 av: Hayabusa

"För Europa använder vi oss av statistikbyrån Statista. Deras lista gäller 2012, men brottsnivån för städerna torde ligga på ungefär samma nivå även åren därefter.

Farligast i Europa är Tirana i Albanien med 6,7 mord per hundratusen invånare, tätt följd av Tallin i Estland med 5,5. Även Riga ligger högt med 4,0, liksom Moskva med 3,8.

Paris hamnar på 1,8, London på 1,3, Köpenhamn på 1,1 och Berlin på 1,0 – samtliga dessa städer präglades alltså av mindre dödligt våld än Malmö."

Olle Lönnaeud, HD/Sydsvenskan 20/2-2017

Anmäl
2017-11-26 16:12 #23 av: [Carpinus]1

#22 Utan att ha tillgång till någon aktuell statistik så har jag en känsla av att utvecklingen i Malmö inte står de jämförda efter från 2012 och fram till idag, snarast tvärtom.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-01 09:01 #24 av: [Carpinus]1

Nya offer i Malmö:

"En 20-årig man blev på torsdagskvällen ihjälskjuten och en 22-årig fick livshotande skador vid en skottlossning på Eriksfältsgatan vid Gullviksborg. En 28-åring har anhållits misstänkt för mord och mordförsök."---

https://www.sydsvenskan.se/2017-11-30/larm-om-skottlossning-pa-hermodsdal-en-person-skadad

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-01 09:20 #25 av: Farwuq

Malmö är ett getto.

Ledsen

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2017-12-10 10:09 #26 av: [Carpinus]1

Kraftig ökning av antalet vapenrelaterade mord och mordförsök i polisregion syd 2016:

"Under 2016 hade NFC:s*vapengrupp 16 vapenrelaterade mord och 67 mordförsök från region syd på sitt bord. Det är en kraftig ökning jämfört med åren före, visar statistiken. Motsvarande siffror för 2014 och 2015 tillsammans är 15 mord och 72 mordförsök."---

Källa.

* Nationellt forensiskt centrum

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-10 12:24 #27 av: landsbygdsbo

Känner en polis i det aktuella området. Han säger att många av de sk. mordförsöken handlar om nötter som inte har vett att hantera vapen.

Och i stället för att tillstå hanteringsrelaterad självsvåldig skadskjutning (är ju rätt skämmsigt) så anmäler man ett mordförsök. Så många mordförsök är klantig vapenhantering..och skulle egentligen inte vara med. Många idioter går med pistoler, spända slutstycken och kula i loppet, har dessa i byxfickorna..kan inte låta bli att pilla på leksaken och... Många skottskador i de nedre regionerna bekräftar detta.

Anmäl
2017-12-10 13:30 #28 av: papa-bear

#27 with the pistol cocked you might lose your c*ck, nånting sånt då, eller? Förskräckt

nötter som skjuter sig själva i nötterna, det räcker nu, så vi inte tappar tråden.

Anmäl
2017-12-10 15:13 #29 av: landsbygdsbo

#28

av de 67 mordförsöken är en stor andel just felaktig/dumdristig vapenhantering där skytten själv eller skyttens kompisar råkat illa ut.

Det kan ju vara en bidragande orsak till att våra siffror sticker ut från andra städer i Europa..

Anmäl
2017-12-10 15:29 #30 av: papa-bear

och om du fått "förstahandsinformation" från en som jobbar inom kåren, borde det ju vara troligt att media också fått det, men de skriver ju inte om det. får de bara skriva det som de läser i anmälningarna, och inte det som de får höra på sidan om?

Anmäl
2017-12-10 15:49 #31 av: [Carpinus]1

 Att en och annan handskas klantigt med vapnen kan säkert hända, men det kan knappast vara förklaringen till varför det skjuts mer här än i andra (jämförbara) länder. Vapentillgång är ju ett måste, oavsett hur god/dålig skytt man är och vilken vapenkunskap man besitter eller saknar.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-10 16:10 #32 av: landsbygdsbo

#30 Informationen är inte tillgänglig.

1 den som tas in på sjukhus hur och var kulan penetrerat är stängd info..Det räcker med att killen säger att han blivit skjuten. Media får ingen info om att kulbanan går längs hela låret ner...

Anmäl
2017-12-21 10:18 #33 av: [Carpinus]1

SVT har gått igenom dödsskjutningar i gängmiljöer under 2017.

"Kallblodiga avrättningar, dödliga gänguppgörelser och misstänkta hämndaktioner.
Så beskrivs flera av de mord som skett med skjutvapen i Sverige under 2017. SVT Nyheter har kartlagt årets alla dödsskjutningar – 40 personer har skjutits ihjäl och 135 personer har skadats i de totalt 306 skjutningarna i Sverige hittills i år. Det är mer än dubbelt så många som för bara fem år sedan."---

https://www.svt.se/special/dodsskjutningar-2017/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-31 06:58 #34 av: [Carpinus]1

Ingen helgfrid i undre världen:

"En man i 30-årsåldern har hittats död i Kvibergsområdet i östra Göteborg. Polisen misstänker att han kan ha mördats – och ett stort koloniområde spärrades av under lördagen.
– Han har blivit skjuten, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson."---

https://www.expressen.se/gt/misstankt-mord-i-goteborg-1/


"Polisen larmades tidigt på nyårsaftonsmorgonen till Rinkeby i nordvästra Stockholm. I ett garage hittar man en man med skottskador som avlider på plats. Händelsen utreds nu som mord."---

 https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/man-skjuten-till-dods-i-garage-i-rinkeby

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-02 11:15 #35 av: m2studio

kanske polisen tänker att sådana skjutningar underlättar polisarbetet och automatisk antalet av kriminella minskas. Blinkar 

Anmäl
2018-01-15 05:46 #36 av: [Carpinus]1

Två dödsskjutningar senaste dygnet.

Malmö: "Vid 21.35 fick polisen larm om en skottlossning på Per Albin Hanssons väg på Blekingsborg. En 21-årig man hade blivit skjuten i närheten av en livsmedelsbutik.
Mannen fick hjärt- och lungräddning och fördes med ambulans till sjukhus. Han uppgavs vara allvarligt skadad, men natten mot måndagen meddelade polisen att 21-åringen hade avlidit.
Polisen spärrade av ett stort område runt den misstänkta brottsplatsen och skickade även patruller till ingången på akuten. Efter midnatt var akuten fortsatt avspärrad."---

"Enligt uppgifter till Sydsvenskan har 21-åringen minst två pågående konflikter i Malmös undre värld. Han är den tredje av tre bröder att skjutas ner på mindre än tolv månader. Hans äldre bror, 23 år gammal, sköts till döds på Kronetorpsgatan i mars 2017. Den äldste i brödratrion, 25 år gammal, sköts med flera skott på Dansörgatan en månad senare. Han överlevde tack vare sin skottsäkra väst."---

https://www.sydsvenskan.se/2018-01-14/skottlossning-vid-per-albin-hanssons-vag

Rissne, Stockholm: "Det var vid 00.24 som polisen fick in flera samtal om en misstänkt skjutning i Rissne centrum norr om Stockholm.
– Vi åkte dit och hittade en man med allvarliga skador. Han fördes till sjukhus, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen.
Mannen avled senare av sina skador, meddelar polisen på sin hemsida. Man vill inte gå in på detaljer om offrets skador eller om mannen varit känd av polisen sedan tidigare.
– Mannen är i 35-årsåldern, mer vill jag inte säga, säger Carina Skagerlind."---

https://www.expressen.se/nyheter/person-skjuten-i-stockholm-ford-till-sjukhus/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-18 07:50 #37 av: Farwuq

Världen är vansinnig, och våra politiker är självgoda idioter.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2018-01-20 05:35 #38 av: [Carpinus]1

#33 Kall statistik:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/siffrorna-visar-kraftig-okning-av-dodsskjutningar

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-03-09 07:34 #39 av: Göstage

Mordförsöket på två män i Göteborg i onsdags var den tionde skottlossningen i staden i år, och Polisen oroas över att skjutningarna kan vara på väg att öka igen. De två männen som skadades svårt är kända för Polisen, dock ej från gängsammanhang.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/manga-skottlossningar-i-goteborg-hittills-i-ar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-11 13:34 #40 av: Göstage

Stor polisinsats efter skjutning vid välbesökta Backaplan i Göteborg vid lunchtid. En gripen för mordförsök. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-11 14:58 #41 av: Hayabusa

#40 TT:

"I nuläget vill polisen inte kommentera om de tror att skjutningen har kopplingar till kriminella gäng i området."

Jag satsar 100,- SEK på "Jo, det har det".

Anmäl
2018-04-11 20:52 #42 av: Zepp

Aså.. igen.. näe det skjuts inte mer här än i USA/Mexico!

Likt förbannat så skjuts det mer här än förr i tiden.. till vissa delar kan det förklaras via billiga vapen från Balkan!

Dvs om inte krigen på Balkan hade varit så fick samma personer göra upp med knytnävar/knivar,, det har fungerat här tidigare i många generationer.. långt innan Globaliseringen och ökade invandring!

Sådåså.. iomed att vi är en del utav den västerländska demokratin så betvivlar jag lixom inte att vi i en framtid kommer att få mer lössläppta vapenlagar, dvs att de fllesta får lov att köpa vapen.

Dvs ju mer vapnen från Balkan hittar till kriminella så ökar behovet bland hederliga personer att få lov att skaffa vapen för att försvara sig själva!

Och  nackdelen med detta är dock med exempel från USA att även nutcases får lov att köpa vapen!

Osen till Polisen,, vad gör de för att stämma i bäcken.. jo  de får övervaka dubbdäcksförbud i stadskärnorna, bevaka Nazistdemonstrationer, utreda hustrumisshandel i medelklassmiljö och sen gå på kurser i ekonomisk brottslighet/emancipation/nya administrativa system!

Dvs våra poliser  hinner inte med att hantera alla nya skjutningar för de har bättre saker för sig, sådant som medborgarna prioriterar högre!

Aså skjutningarna drabbar per se andra kriminella  till åtminstone 90%, till 9% anhöriga och kanske 1% andra som råkar befinna sig på fel plats i fel tid!

Dvs alla rättskaffens medborgare bör undvika sådana områden om de har råd och gjort  rätt för sig i övrigt,, främst Stockholms, Göteborgs. Malmös innerstadsområden!

Stureplan, Avenyn samt Möllevångstorget speciellt på helger iomed att det är där som olika kriminella träffas och sen gör upp!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-09 22:00 #43 av: Göstage

#0 Ny undersökning, med nytt nedslående resultat:

"Antalet dödsskjutningar bland yngre män är mer än dubbelt så högt i Sverige än i jämförbara länder, visar en ny studie där Sverige jämförts med tolv andra europeiska länder.
Mot vissa länder är skillnaden extrem, skriver Dagens Nyheter. Det är mer än tio gånger så vanligt att män mellan 15 och 29 år skjuts ihjäl i Sverige än i Tyskland, och sex gånger så vanligt som i Storbritannien."---

"Forskarna har undersökt perioden 1996–2015. Studien har publicerats i European journal on criminal policy and research."

TT

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-09 22:54 #44 av: Zepp

Såå, USA och Mexico är altså inte jämförbara länder?

Jag kan avslöja en annan väl dold hemlighet, det skjuts fler unga män i Malmö än i Norrbotten!

Dvs de i Norrbotten vådaskjuter sig själva med egna vapen vid jakt.. med få undantag!

De i Malmö skjuts av likasinnade personer i den undre världen.. med få undantag.

Lite skillnad!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-09 23:08 #45 av: Göstage

"En ny studie där Sverige jämförts med tolv andra europeiska länder."

USA och Mexiko ligger inte i Europa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-09 23:25 #46 av: Hayabusa

#43 Anmärkningsvärt. Kan det ha med att vissa vill att löntagarnas  ställning på arbetsmarknaden ska försämras? Eller är det pga av landets skattesmitare?

Anmäl
2018-05-09 23:26 #47 av: Zepp

Tänkte inte på det!

Och jag har lixom inte några större problem med att begripa att det skjuts fler unga män i Malmö, Gbg, Sthockolm heller.. det beror på framgångsrika politiska åtgärder!

Dvs allt förre utsätts i dag för brott/våld, de som bor i utsatta områden har en tendens att ge sig på varandra!

Dvs vi har framgångsrikt lyckats isolera de flesta droppouts till olika förortsområden, dels så mår medelklassen allt bättre, dels så sparar det in på statliga utgifter.. läs poliser/fritidsgårdar/skola/arbetsmarknadsprogram/sänker skatterna generellt.

Iallafall så vill jag påstå att sådana populistiska åtgärder kommer att straffa sig förr eller senare.. för när det skjutits klart så kommer vissa grupperingar bli kvar samt  ta sig ut ur sina områden och påverka oss andra.

Då har vi samma situation som i USA/Mexico.. sent skall syndarna vakna!

Men ännu ett tag.. så länge de skjuter varandra så är det fortfarande ingen ko på isen.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-09 23:28 #48 av: Hayabusa

Endast Zepp är vaken...

Anmäl
2018-05-09 23:50 #49 av: Zepp

Prexis.. men snart kommer jag att gå och lägga mig!

iallafall, har du något problem med att de skjuter varandra?

Jag tycker det är tråkigt ioförsig.. men med tanke att vi via flera val i rad valt den utvecklingen så är jag glad för de skjuter varandra och inte dig och mig som röstat fram nuvarande politik, dvs vi har altså inte röstat förgäves.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-09 23:59 #50 av: Tjeja

Ja i Aftonblaskorna uppmärksammas detta också förstås. Med all anledning ändå kan jag tycka. Ingen rök utan eld liksom.

Här i Sydsvenskan om unga män skjuter 10 ggr mer i Sverige än Tyskland tex :
https://f7td5.app.goo.gl/YU1

https://www.sydsvenskan.se/2018-05-09/sverige-toppar-dodsskjutningar-bland-unga-man

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2018-05-10 07:18 #51 av: Hayabusa

#50 En dyster utveckling, givetvis, och jämförelsen med Tyskland är intressant. Tyskland har på många plan likheter med Sverige men har en en historia med tämligen många våldsamma inslag - detta till trots så uppvisar statistiken något som är en synnerligen mörk fläck för Sverige.  Man behöver inte vara alarmist för att höja på ögonbrynen.

Anmäl
2018-05-10 07:45 #52 av: Göstage

#43 #51 Hoppfulla siffror från Stockholm och Malmö för tillfället, och med ett stort antal individer ur de här kretsarna sittande bakom lås och bom så bör det ju ge resultat. Tyvärr kommer de ju ut förr eller senare, plus att en ny generation vill platsa när det finns platser lediga i gängen. 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/antalet-skjutningar-minskar-drastiskt

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-10 07:47 #53 av: Göstage

Summering dödsskjutningar 2017.

https://www.svt.se/special/dodsskjutningar-2017/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-11 17:37 #54 av: Zepp

#50

Prexis man bör främst undersöka orsakerna till elden och inte lika mycket förundras över röken!

Dvs om man fortsätter att underhålla elden så lär röken öka.

Och enligt mig så består elden främst utav bostadsegegering/klassklyftor samt neddragningar inom skolan!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-19 18:08 #55 av: Göstage

#52 Plump i statistiken?

"En person är död efter en misstänkt skottlossning i Malmö, enligt Region Skåne.
Personen ska ha hittats i en bil som har skottskador. Larmet kom till polisen klockan 16.01 på lördagen.
Polisen och ambulans åkte till platsen i närheten av Kroksbäck där man senare spärrade av ett område."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/polispadrag-efter-misstankt-skottlossning-i-malmo/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-19 18:51 #56 av: Hayabusa

#55 Va´nu inte en så´n alarmist. 

Anmäl
2018-05-19 18:54 #57 av: Göstage

#56 Okej, jag lovar - locket på.Tyst

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-19 18:55 #58 av: Hayabusa

#57 Ja, tack! Det skjuts mer i andra länder - så de´så!

Anmäl
2018-05-19 18:59 #59 av: Göstage

Zepp har fått en kompis...Cool

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-19 19:02 #60 av: Hayabusa

#59 Han behöver nog alla han kan få....

Anmäl
2018-05-19 19:20 #61 av: Zepp

Jodå det är alltid trevligt med mer kompisar!

Men jag behöver inte fler än vad jag orkar med!

Iallafall så verkar det vara något fel iomed att skjutningarna minskat i landet.. förutom i GBG!

Dvs det är inte säkerställt att det är något fel på politiken som vi valt.. att det minskat i landet som helhet tyder iallafall på att vi röstat på rätt politiker, dvs buset har skjutit av varandra!

Vad som eventuellt kan krävas i Gbg är bättre tillgång till vapen och ammunition?

Hur som helst när vi nu röstat för gentryfiering/favelor, så är det just med avsikten att de får lov att ge sig på varandra.. och vi har då oxå uppnått det som väljarna vill, dvs allt färre personer utsätts för brott.

Dvs vi har lyckats isolera buset och det är hela andemeningen!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-19 19:34 #62 av: Hayabusa

Say hello to my little friend...

Anmäl
2018-05-19 19:46 #63 av: Göstage

#54  "...enligt mig så består elden främst utav bostadsegegering/klassklyftor samt neddragningar inom skolan!"---

#61: "Dvs det är inte säkerställt att det är något fel på politiken som vi valt.. att det minskat i landet som helhet tyder iallafall på att vi röstat på rätt politiker, dvs buset har skjutit av varandra! Vad som eventuellt kan krävas i Gbg är bättre tillgång till vapen och ammunition?

Ergo: Det behöver inte vara fel på en politik som medför segregering och neddragningar, och skiter det sig  så kan man ju alltid låta  de som det gått snett för skjuta av varandra.

Lysande Harry!

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-19 22:55 #64 av: Zepp

#62

With a Little Help from My FriendsLjuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-20 09:50 #65 av: Hayabusa

...och va´det nå´t han behövde, så var det hjälp.

Anmäl
2018-05-20 23:48 #66 av: Göstage

Ny dödsskjutning, den här gången på Guldheden i Göteborg.

https://www.expressen.se/gt/skottlossning-en-person-skjuten/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-23 21:27 #67 av: Zepp

#65

 Imagine


Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-24 09:16 #68 av: landsbygdsbo

Man kan ju se hur det ser ut i andra länder. Tyskland har inta samma våldsutövning bland sina invandrare som vi har här. Man har ex. betydligt bättre skolresultat bland sina invandrare än vad vi lyckas åstadkomma i Sverige. En av orsakerna kan ju va hur man angriper problemet.

1 Inget permanent uppehållstillstånd utan språkkunskaper i tyska.

2 Aktiva åtgärder för integration, tvingande utbildningar.

3 Ingen frihet att bosätta sig var man vill, så länge man inte kan betala själv.

3 Ett lärlings-systen som slussar in dem i arbetslivet på mindre än 1/2 jämfört med Sverige

4 Nästan dubbelt så många poliser per 10 000 invånare= större uppklarnings% av brotten vilket i nästa steg ger ytterligare resurser att lägga på kommande brott.

5 Skolan lägger ner tid för riktade åtgärder så nyanlända elever snabbare kommer ifatt.

6 Den som inte anpassar sig hamnar på sikt i ett betydligt sämre läge, både ekonomiskt och standard-måssigt än de som integreras.

En vettig väg att gå.

Anmäl
2018-05-24 09:35 #69 av: Hayabusa

#68 Och det trots att Tyskland är en nation med "A history of violence". 

Anmäl
2018-05-24 19:56 #70 av: Zepp

#68

Ja altså.. du har oxå en bra analys.. iallafall så kan vi ta till oss lite åtgärder/lägga mer miljoner på att få bukt med diverse problem som du så riktigt pepåkar!

Aså själva grejen med att flytta alla invandrare/andra dropouts till favelor in våra förorter och där tillåta dem att skjuta av varande är lixom ingen framkomlig väg!

För övrigt så är det inte enbart ett problem med nya invandrare utan oxå med dropouts bland svenskar.

Hur som helst, när vi valde att koncentrear alla droputs i favelor, så ledde det till att allt färre blev utsatta för brott.. gott så!

Iallafall så kan det förr eller senare eskalera när de skjutit av varandra och vissa gäng sen etablerar sig och blir ett hot mot folk utanför favelorna.. dvs det var bara ett sätt att vinna tid och under tiden kunde man sänka skatterna, för folk i gemen, samt vinna val!

Förr eller senare blir det paybacktime!

Dvs en stor  del av befolkningen lever trots allt i de där favelorna och kommer att förr eller senare kräva samma skydd/poliser/sociala-/arbetsmarknads-åtgärder!

Aså en avsikt med Favelorna var ju att folk skulle ta sig därifrån.. det har de som regel redan gjort iallafall under 50 år.. förr ledde sådana åtgärder till uppror och bildande utav fackföreningar!

Nu så är de flesta fackföreningar redan bildade.. gått vidare och har då mogat till att företräda de som redan har arbete.. under sitt bildande så bildade de oxå ett parti, dvs Socialdemokraterna!

Iallafall när detta parti sen fick regeringsmakt så flockades allt mer folk med ambitioner på karriär därinom.

Till slut så handlade det då mer om att vinna röster för att sitta kvar i regeringställning!

Iallafall så har själva röstfiskeriet mot medelklassväljarna/de som kan tänkas byta sida lett till att man fjärmat sig allt mer från sina arbetarväljare!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-24 20:00 #71 av: Hayabusa

Från en finsk synvinkel...

Anmäl
2018-05-24 20:11 #72 av: Zepp

Färre Malmöbor utsätts för brott – fler känner sig oroliga

Allt fler Malmöbor uppger att de är oroliga för att utsättas för brott, och avstår därför från aktiviteter. Samtidigt drabbas färre av brottslighet, visar polisens årliga trygghetsmätning.

https://www.sydsvenskan.se/2017-12-04/ma

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-24 20:18 #73 av: Hayabusa

#72 Låst artikel...

Anmäl
2018-05-24 20:38 #74 av: Zepp

Såg inte det utan jag nappade främst på att Malmö nämndes!

Oandrasidan så är det knappast någon hemlighet att allt färre utsätts för brott, dvs politiken har lyckats.. för väljarflertalet.. återstår hur som helst konsekveserna av den förda politiken/nedskärningar osv!

Såå.. allt färre utsätts för brott.. allt fler läser i tidningarna om hur kriminella skjuter varandra.. dags att bli orolig?

Jodå jag är j*vligt orolig för vad den nuvarande politiken kommer att leda till i slutändan.. främst för kommande generationer!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-24 21:12 #75 av: Hayabusa

*

Anmäl
2018-05-28 06:33 #76 av: Göstage

#55 Ännu en dödsskjutning i Kroksbäck. Malmöpolisen kan tänka sig att den har samband med den dödsskjutning som skedde i samma område för en vecka sedan.

https://www.expressen.se/kvallsposten/misstankt-skottlossning-i-gronomrade/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-29 00:23 #77 av: Zepp

#75

Kul  men inte särskildt sigifikant!

Iallafall så hade det inte varit något större problem att få slut på skjutningarna om bara väljarna hade prioriterat detta.. men det är lixom viktigare att övervaka dubbdäckssförbud i städernas innekärnor och de som bor  där är väldigt flyktiga väljare som alla  partier  måste värna om!

Hur som helst det finns ungefär cirka 400 kända yrkeskriminella som står för den mesta utav kriminaliteteten, dessa är rätt lätta att sätta ur spel, om bara väljarna vill, dvs då får polisen koncentrerar sig på att övervaka dessa och sätta dem inom lås och bom vid minsta lagöverträdelse.

Men nu så hinner polisen inte med detta.. för de får lägga sina resurser på andra rent ut sagt löjliga åtgärder/hittepålagar!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-06-05 19:19 #78 av: Göstage

Ny dödsskjutning, den här gången på Lidingö kl. 15.45 tisdag. Flera personer gripna efter en dramatisk jakt. 

"En man har dött efter att ha blivit skjuten i ett bostadsområde på Lidingö, erfar Expressen.
Mannen sköts med automatvapen, enligt Expressens uppgifter. Flera personer har gripits, uppger polisen. I samband med skottlossningen brändes en bil i närheten."---

"Polisen stoppade inledningsvis alla bilar på väg över bron, från Lidingö.
– Vägen är avspärrad, hela bron. Vi får gå från bussarna. Det är en polishelikopter som flyger runt. Trafiken står stilla helt, berättade ett kvinnligt vittne på platsen."---

"Strax innan klockan 17 uppgav polisen att de frihetsberövat och gripit ett antal personer. De vill dock inte gå in på hur många.
– Vi har flera personer frihetsberövade, men mer än så kan jag inte säga. Jag kan inte kommentera mer just nu, i och med att den är en pågående insats, säger Anna Westberg."---

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/person-skjuten-pa-lidingo-bron-avsparrad/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-05 19:57 #79 av: Göstage

#78 Ny skjutning, nu rakt in i en bil i centrala Barkarby 19:10, alldeles vid en busshållplats där allmänheten befann sig. Verkar gangsterkrig på ljusan dag och öppen gata - bara att hoppas att ingen utomstående kommer till skada...

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/ny-skottlossning-i-stockholm-en-person-skadad/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-05 20:33 #80 av: Hayabusa

#79 Alarmist, där...

Anmäl
2018-06-05 21:47 #81 av: Göstage

#56 #80 Ja, jag förmodar att det ligger en del i det.  Får väl låna några rader av Bawar Ismail i DT, som skrev "Men alarmister är inte helt onödiga. Tvärtom, röster som slår larm om negativa samhällsskeenden behövs för att kunna kasta ljus på problemen – så att vi förhoppningsvis kan vända på den negativa utvecklingen."--- 

Nu tror jag dock inte att det går att göra något åt utvecklingen - och trodde jag det vore jag kanske heller ingen äkta alarmist? Skämtar

Edit.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-05 22:56 #82 av: Göstage

#79 Även den påskjutne i Barkarby avled.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wEmBaG/dodsskjutning-utanfor-ica-maxi-i-barkarby-skot-in-i-bil

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-07 08:14 #83 av: Göstage

#79 Som jag befarade riskerar även utomstående att drabbas av skjutandet på öppen gata. 

"Polisen larmades i natt om skottlossning i Tensta. Sammanlagt fyra personer med skottskador i kroppen fördes sjukhus.
I ett fall misstänker polisen att det är en förbipasserande som träffats av en förlupen kula.
– Personen befann sig på en bro över hundra meter från platsen, säger Åsa Wallentin, polisens presstalesperson."---

https://www.expressen.se/nyheter/mordforsok-i-tensta-fyra-skottskadade-till-sjukhus/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-08 18:47 #84 av: Göstage

"Inom loppet av två veckor har det skett skjutningar i åtta i områden i Stockholm. Nattens skjutning i Vasastan anses inte vara kopplat till de andra skjutningarna. Gårdagens skjutning i Östberga klassas också som egen händelse."---

 "Vi gör vad vi kan just nu, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie på Stockholmspolisen.
– Vi ser att skjutningarna sker mer öppet, att det sker där människor rör sig, även under en fotbollsmatch.

Vad innebär det här för allmänheten?
– De skjuter där de hittar personerna, det behöver inte betyda att personerna är från området eller att offren bor i området. Utan man skjuter där man hittar dem. Det är klart att det är oroväckande."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/svart-for-polisen-att-vara-overallt

"Skott kommer", som man sa i lumpen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-09 09:51 #85 av: Hayabusa

#84 Väntad utveckling, dessvärre.

Anmäl
2018-06-09 10:20 #86 av: Göstage

Någonstans är det dags att stanna upp och fråga sig vad vi fått samhälle, där man i väntan på eftermiddagsbussen riskerar att få finna sig att någon ger automateld in i en bil bakom ryggen på en, där Lidingöbron spärras av i rusningstid en vardag i polisens jakt efter skarprättare, eller någons barn på väg hem från en kompis träffas av en rikoschett från en gangsteruppgörelse hundra meter bort. Allt detta har hänt, och det hände inom loppet av ett dygn.

Jag har inget emot att de här knarkbaronerna skjuter av varandra, men när det sker på öppen gata med risk för utomstående, då är det dags för samhället att markera med mer än trötta tidningsrubriker. De här fraktionerna måste bekämpas och trängas tillbaka meter för meter, gatorna är inte deras territorium. Räcker inte lagen och samhällets våldsmonopol till så skriv om förutsättningarna  då, för kräken skall bort från gator och torg! 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-10 22:01 #87 av: Göstage

Skönt med sanningssägare som Paulina Neuding, som inte låter sig avtrubbas eller förfalla till acceptans av att den svenska maffian gör det offentliga rummet till sin slaktplats.

"En drive-by-skjutning som dödade en person utanför en Ica Maxi i ett shoppingområde i Stockholm, inför en mängd vittnen. En dödsskjutning med automatvapen på välmående Lidingö. Fyra skottskadade i en skjutning i Tensta, ett av de områden som polisen betecknar som särskilt utsatta. Och så nyheten om att ett antal stationer i Stockholms tunnelbana, däribland just Tensta, blivit ”no go” för väktare.

Det är bara några av veckans rubriker om det våld som är onormalt för Sverige historiskt, onormalt för jämförbara länder – som ser på Sverige med förskräckelse – men som blivit normaltillstånd och vardag för oss. Under den gångna månaden inträffade incidenter med sprängladdningar i snitt mer än en gång i veckan."---

 "I övriga Europa går det inte längre att hävda Sverige som ett föredöme när det gäller frågor om invandring och integration; handgranatattackerna har blivit sinnebilden för Sveriges misslyckande.
Men i Sverige pågår fortfarande en världsfrånvänd debatt kring huruvida kriminaliteten blivit allvarligare eller inte.
Förmodligen har det att göra med ett psykologiskt behov bland en stor grupp politiker och journalister att förminska explosioner, skjutningar och attacker på räddningspersonal till utmaningar bland andra – inte symboler för ett politiskt haveri. Annars måste man ifrågasätta sin egen identitet och gärning, kanske under ett helt yrkesliv. Vad man fortfarande inte tycks inse är att det inte finns något motsvarande psykologiskt behov av förnekelse hos väljarna."

http://www.gp.se/debatt/v%C3%A5ga-se-det-onormala-v%C3%A5ldet-1.6470449

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-10 23:17 #88 av: Zepp

#85

Det sade jag redan efter 90-talskrisens olika drakoniska lösning med nedskärningar.. och upprepade även när Alliansen vann valet på ytterligare drastiska nedskärningar i välfärd som enbart leder till ökad bostadsegregering!

Så jag var först!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-06-10 23:22 #89 av: Zepp

#87

Samtidigt som allt färre utsätts för brottslighet!

Såå, något har vi ju gjort rätt.. men jag hänvisar ändå till mitt föregående inlägg.. hur trodde vi att det skulle lösa sig av sig självt?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-06-11 07:35 #90 av: Hayabusa

#87 Ja, det är ju faktiskt händelser som inte går att vifta bort. Är det så vi vill ha det?

Anmäl
2018-06-11 09:01 #91 av: Göstage

#89 Svaret på frågan "Varför skjuts det mer här än i andra länder?" kan inte vara att  "allt färre utsätts för brottslighet", i all synnerhet som statistiken för 2017 talar om att fler privatpersoner utsätts för brott. 

Anmälningarna ökar också, trots att benägenheten att anmäla minskar, senast aktuell statistik där visar att 2014 och 2015 anmäldes 26% av alla brott, mot 32% perioden innan.

Men det är som sagt inget som hör hemma i den här diskussionen. Frågan är fortfarande varför det skjuts mer här än i andra jämförbara europeiska länder.

#90 Nej, det är faktiskt fruktansvärt! Sedan är det nog bara att ett fåtal som vill ha det så, men det är ju så det är.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-12 17:20 #92 av: Göstage

Skjutningarna har ökat de senaste fem åren, och nu har polisen genom kriminologen Sven Granath analyserat omständigheterna kring de över 500 fallen i huvudstadsregionen.

"2013 och 2014 låg antalet skjutningar på nära 90 per år. Sedan dess har antalet ökat och 2017 nådde de toppnivån hittills 130 stycken. Slår man ihop alla skjutningar som inträffat i Stockholm de senaste fem åren får man räkna till över 500 stycken."---

"Han (Sven Granath) tror dock inte att hänsynslösheten har ökat hos de kriminellt aktiva.
– De är lika hänsynslösa som de alltid har varit, men de har fått mer tillgång till vapen och då ändras spelreglerna. Då blir det större risk för oss alla.

De vanligaste platser där skottlossningarna skett är just där utomstående riskerar att hamna i skottlinjen, som i ett bostadsområde, på ett torg eller på en annan allmän plats. Ibland har förövarna skjutit in mot ett bostadshus, kanske för att skrämmas eller göra en markering mot någon."---

https://www.dn.se/sthlm/nagon-skadas-eller-dodas-vid-ungefar-40-procent-av-alla-skjutningar/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-13 07:39 #93 av: Göstage

Då var det dags igen! Polisen fick in flera larm om automatskottlossning i Hässelby vid 06-tiden i morse. På plats återfanns en död person samt en utbränd bil i närheten.

https://www.expressen.se/nyheter/uppgifter-en-person-skjuten-i-stockholm/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-14 21:36 #94 av: Göstage

Nya uppgifter om skadade utomstående i samband med de senaste skjutningarna.

"Nu har totalt tre män skjutits ihjäl och flera skadats inom loppet av tre veckor. Enligt Aftonbladets källor är Polismyndigheten mycket pressad och utrymmet för att utreda fler brott är begränsat."---

"I mordvågen har dessutom flera personer ur allmänheten skadats som polisen bedömer som inte del av någon kriminell gruppering, bland annat en 17-åring som jobbade på en restaurang i Jakobsberg som besköts med automatvapen."---

”Elementet”, Jakobsberg, 26 maj.En 17-årig pojke skottskadas när en eller flera gärningsmän öppnar eld från en röd skåpbil mot en restaurang. Enligt Aftonbladets källor hade pojken inget med saken att göra - måltavlorna var två män som stod utanför krogen."---

"Tensta, 7 juni. Fyra män och en kvinna skadas i skottlossning i Nydalsparken. Kvinnan råkade passera förbi platsen och skadades av en rikoschett, enligt Aftonbladets uppgifter."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/7lGlyw/polisen-pressad-av-mordvag--sex-skjutningar-pa-tre-veckor

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-16 19:45 #95 av: Zepp

#90

Prexis.. händelser som inte går att vifta bort!

Dvs hur j*vla trögtänkta kunde vi vara, när vi valde ökade klassklyftor, ökad bostadsegregation, osv!

Nu så kan det ju vara tillfälligheter som sammanfaller väl så bra med min politiska analys??

Men jag hävdar fortfarande.. tills det visar sig vara tillfälligheter att jag var först att pepåka att den valda politiken med ökade klassklyftor/bostadsegregation förr eller senare kommer att kosta/märkas/iallafall synas i media!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-06-16 19:56 #96 av: Zepp

#91

" Det som ökat mest är utsattheten för bedrägerier, sexualbrott och trakasserier. "

Osv, osv!

Oså snabbt över till varför det skjuts mer här.. mnjae, finns nog flera orsaker, dvs en ökad allienering, där brott verkar vara ett sätt att försörja sig.. fritt flöde av vapen från forna Jugoslavien som ligger rätt nära osv!

Men mest skulle jag nog lägga på hur polisen/ansvariga politiker valt att prioritera.

Dvs det vore den enklaste saken i världen att sätta främst de ledande kriminella peronerna inom lås och bom om bara polisen fick de resurserna och befogenheterna.

Men nu är det inte så utan de skall helst ägna sig åt att lösa mindre komplicerade brott.. typ trafikförseelser, för det ger mer pinnar i pinnjakten!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-06-18 20:33 #97 av: Göstage

"Polis kallas till Drottninggatan med anledning av en skottlossning utomhus. Det finns uppgifter på att flera personer är skottskadade. Polisen är på plats och säkrar en misstänkt brottsplats och förstärker upp säkerheten på sjukhuset i Malmö. Ambulanssjukvård är på plats vid brottsplatsen och det finns uppgifter på att någon person redan har förts in till sjukhuset med privat bil."

Initial händelserapport från Malmöpolisen måndag kväll kl. 20.25 på Polisens hemsida.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-18 21:18 #98 av: Hayabusa

TT:

"Polisen är mycket förtegen om vad som har hänt och vilka som har skjutits, men säger att det inte finns någon anledning för allmänheten att oroa sig.

Polisen har ännu ingen misstänkt.

– Nej det har vi inte, vi jobbar på det vi har i vittnesuppgifter och bearbetar det men det är inte så länge sedan det hände. Just nu är det avspärrningar och förhör med vittnen och eventuellt förhör om det är någon av de skadade som vill eller kan lämna uppgifter, säger Stephan Söderholm, presstalesperson vid polisen.

Brottsrubriceringen kommer att bli försök till mord.

– Skjuter man mot folk på öppen gata med vapen så finns det inget annat än försök till mord, säger Stephan Söderholm.

Kriminaltekniker är på väg till brottsplatsen."

Anmäl
2018-06-19 05:48 #99 av: Göstage

Två män har avlidit och fyra är skadade efter skjutningen vid 20-tiden igår i anslutning till ett internetcafé vid Drottninggatan i Malmö, mindre än hundra meter från polisstationen. En av de träffade skall enligt uppgift ha befunnit sig i en närliggande lokal när han träffades.

 Sammanlagt avlossades ett tjugotal skott med automatvapen. Brottsplatsen ligger i centrala Malmö, där ett stort antal människor brukar vara i rörelse vid den aktuella tiden.

Under kvällen samlades ett femtiotal män utanför akuten, som vid  alla sådana här händelser spärras av.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-19 06:04 #100 av: Hayabusa

#99 "Look what happened last night in Sweden!"

Anmäl
2018-06-19 08:59 #101 av: Göstage

#99 Ytterligare en av de skadade har avlidit under morgonen enligt S,ydsvenskan.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-19 12:38 #102 av: Göstage

"De senaste åren har skjutningar i kriminella miljöer ökat kraftigt, men det senaste dådet sticker ändå ut, menar Mikael Rying vid polisens nationella operativa avdelning Noa."--- 

–" Det här är ett av de värsta skottdåden i Sverige i kriminella miljöer de senaste 30 åren, säger han."---

"– Det är väldigt ovanligt att så många personer skjuts på en och samma gång, det finns tidigare exempel på fall med tre offer men de är mycket ovanliga. Det verkar som att man har skjutit in i en skara av människor, säger han."---

"Samtidigt har det dödliga våldet flyttat ut allt mer i det offentliga rummet. Många av skjutningarna sker utomhus, vilket ökar risken för att personer som inte har med den kriminella konflikten skadas.
– Det här i Malmö är som jag förstår en centralt belägen gata där det rör sig mycket människor. Det är väldigt allvarligt att man skjuter på öppen gata."---

 https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/kriminologen-mikael-rying-om-malmoskjutningarna-ett-av-de-varsta-skottdaden-i-sverige

Man behöver inte vara kriminolog för att ha kunnat ana varthän det barkar...(#86)

Se även  tråden https://politik.ifokus.se/discussions/54d87f628e0e746615001064-territoriella-gang-ett-is-pa-hemmaplan?discussions-1

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-19 12:55 #103 av: Hayabusa

"Att den inträffade vid en tid och på en plats med många personer i rörelse innebär en risk att förbipasserande kunde ha träffats, enligt Stephan Söderholm.

– Drottninggatan klockan åtta i Malmö är en pulsåder med mycket bilar och trafik i rörelse. Det är en uppenbar risk att personer drabbas när man öppnar eld på öppen gata."

https://www.hd.se/2018-06-19/direktsandning-fran-polisens-presskonferens-efter

Anmäl
2018-06-19 14:25 #104 av: Hayabusa

"Det pågår totalt fyra konflikter i Malmös maffiavärld, där även mindre allvarliga händelser, som en skadskjutning på Lindängen nyligen, hänger ihop.

Det grundläggande problemet, om man ska se det ur teknisk synvinkel, är att så många – och så unga – personer slåss om den kriminella makten. Om vem som kan tjäna pengar på knarkhandeln eller utpressningen i vissa kvarter.

Det finns ingen boss som bestämmer och håller alla lugna. Det ger en växande osäkerhet.

I en värld utan andra lagar än gatans gäller det att slå till först, snabbast och hårdast, för att inte visa svaghet. Därmed accelererar konflikter snabbt. Hämnd föder mothämnd.

Med den våldskapacitet och de kontaktnät som offren för måndagens dåd har är risken överhängande för en snabb vedergällning. Sommaren hotar att bli blodigare än någonsin."

HD/Sydsvenskan

Anmäl
2018-06-19 18:29 #105 av: Göstage

Aleksandra Boscanin i GP påminner om att utomstående drabbats tidigare av kriminella gängs skjutande, och att den här gången i Malmö var ren tur att det inte skedde igen.

"Att ingen i allmänheten har drabbats kunde inte ha varit mer fel. De gängkriminellas attityd gentemot tredje man har blivit mer likgiltig, vilket måndagens skjutning och en rad andra tydligt har visat. Skottlossningarna sker i hög utsträckning i tätbebyggda områden och på allmänna platser – flera  exempel finns från Göteborg som inte torde vara okända i resten av Sverige."---

"Den senaste händelsen i Malmö inträffade runt 20-tiden utanför ett internetkafé på Drottninggatan, en plats där det rör sig mycket människor. Det var ren tur att kulorna inte träffade någon person utan gängkriminella kopplingar som råkade befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Nästa gång kan det vara någon laglydig medborgare som inte har lika mycket tur. Även de som inte såras blir i någon utsträckning drabbade av att tvingas uppleva skjutningar i sitt eget bostadsområde. Man känner sig mer otrygg vilket begränsar ens rörelsefrihet."---

http://www.gp.se/ledare/boscanin-gängkrigen-drabbar-allmänheten-1.6655829

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-19 18:35 #106 av: Hayabusa

#105 Ja, du...

"Pappa, Pappa - de skjuter med automatvapen på gatan!"

"Det är inget att bekymra sig om, mitt barn, vi är tryggare än någonsin. Men se till att ha hjälmen på när du cyklar iväg"

Anmäl
2018-06-19 23:20 #107 av: Hayabusa

https://www.expressen.se/kvallsposten/kriminella-i-malmo-nu-borjar-helvetet/

"– Bor du i Malmö? frågar en man, vi kan kalla honom "John", med insyn i skjutningen som kostade tre män livet och skadade ytterligare tre.

– Håll dig då inomhus de närmaste månaderna, säger han.

Vi har bestämt träff vid en avlägsen kyrka där tystnad och lugn råder. Det dröjer inte länge förrän han anländer i bil.

John är känd i Malmös undre värld och har varit inblandad i grov brottslighet.

– Är det okej om jag röker? frågar han.

Sedan vevar han ner rutorna." 

Anmäl
2018-06-20 07:27 #108 av: Farwuq

Malmö är något helt främmande för mig, trots det ligger bara 18 km bort.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2018-06-20 07:29 #109 av: Hayabusa

#108 Instämmer till 100%...

Anmäl
2018-06-20 07:32 #110 av: Hayabusa

"– Sådana här skjutningar förvånar mig inte. Det är bara tillvägagångssättet som är annorlunda. Att det har skett på den här öppna platsen, i dagsljus. Allting tyder på att man har använt automatvapen, säger en polis, som vill vara anonym, till Sydsvenskan.

– Och gärningsmännen har inte försökt att dölja det. Vid tidigare fall har skjutningar oftast skett vid någon gränd eller bakom något bostadskvarter. I min värld handlar det om en motiverad gärningsman eller motiverade gärningsmän. Det visar på en råhet."

HD/Sydsvenskan

Anmäl
2018-06-20 07:33 #111 av: Hayabusa

"Inne på Rättscentrum håller Malmös polismästare Stefan Sintéus en presskonferens. Han betonar:

– Polisen i Malmö har en slagkraftig organisation.

Men polismannen i yttre tjänst har en annan uppfattning.

– Vi har skrikit om fler poliser i yttre tjänst i flera års tid. Och så läser man i tidningen om att polisen nu har ökat bemanningen. Men vi undrar: Var är dem? Vi är på tok för få. Vi räcker inte till, säger han.

En Malmöbo passerar. Han har tillbringat natten på Stadsmissionens härbärge intill Rättscentrum. Bara ett stenkast från skjutningen.

– Det var en jävla salva. Jag vaknade till. Det måste ha varit 20-25 skott, säger han.

– Det stämmer nog ganska bra, säger polismannen.

– Jaja. Ha det så bra, säger Malmöbon."

HD/Sydsvenskan

Anmäl
2018-06-20 07:33 #112 av: Farwuq

Vid klart väder är det inga problem att se stadssiluetten där borta i sydväst precis som han kan ana Köpenhamn där borta i väst.

Malmö är ett träsk, Landskrona är nog på väg dit. 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2018-06-20 07:47 #113 av: Hayabusa

#112 Som väl är slipper jag ens skymta eländet...

Nå, det finns de som har en annan syn på saken:

" Och alla dödsskjutningar då? Det där som sägs vara en verklighet på grund av de våldsamma förortsgängen med invandrare. Ja, de minskar rejält. Under perioden januari-april 2017 skedde det nästan en halvering av det dödliga våldet. I både Stockholm och Malmö kan man se en påtaglig minskning av det gängrelaterade våldet"

Andreas Magnusson 18/6-2018

Anmäl
2018-06-20 07:50 #114 av: Farwuq

Önsketänkande.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2018-06-20 07:55 #115 av: Hayabusa

#114 Ja, vad säger man..? Naiv ideolog. 

Anmäl
2018-06-20 15:00 #116 av: Göstage

#115 Frågan är Magnusson är naiv? Snarare beräknande skulle jag vilja påstå.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-20 19:22 #117 av: Hayabusa

#116 Hans agenda är tydlig - resonemang byggda på ideologiska drömmar. 

Anmäl
2018-06-21 23:30 #118 av: Göstage

En man skjuten i Malmöstadsdelen Lindängen ikväll och i okänt skick förd till sjukhus i privatbil.

Källa. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-22 04:56 #119 av: Carmarino

#118 Mannen har avlidit.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-22 09:21 #120 av: Göstage

Man förd till sjukhus med "allvarliga men i nuläget ej livshotande skador" efter skottlossning i Kristianstad nu på morgonen.

Källa.

Flera personer har gripits i Malmö efter de senaste skjutningarna där, enligt olika källor.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-23 08:09 #121 av: Göstage

Polisens händelserapport:

"23 juni 04.59, Mord/dråp, försök, Sigtuna. Samtal inkommer till polisen om skottlossning i Valsta centrum i Märsta. 

På platsen anträffas en skottskadad man. Den skadade transporteras med ambulanshelikopter till sjukhus. Skadeläget för den skottskadade är för polisen oklart.
Polis är på plats för att genomföra utredningsåtgärder, såsom exempelvis tala med vittnen."

https://polisen.se/aktuellt/handelser/2018/juni/23/23-juni-04.59-morddrap-forsok-sigtuna/

I Malmö kom en en 18-årig yngling in till akuten i natt, skjuten i ryggen. Han hade dock räddats av en skottsäker väst och kunde lämna sjukhuset för egen maskin. Han var inte intresserad av att  medverka i någon polisutredning.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-23 23:34 #122 av: Göstage

Anna Dahlberg på Expressens ledarsida känner samma vrede som många av oss andra över de kriminellas självpåtagna imaktutövning  och rättsväsendets vanmakt inför detta. Hennes krönika i dagens Expressen bör läsas i sin helhet, men här är några utdrag.

"Hur kommer det sig att Sverige sticker ut så kraftigt i Europa när det gäller skjutningar och sprängningar? Den frågan har åter aktualiserats efter veckans skjutning på öppen gata i Malmö. Många kliar sig i huvudet och säger sig inte förstå vad det handlar om."---

"Det mest sannolika svaret är ett annat. Sverige har en explosiv mix av socialt utsatta områden och ett undfallande rättsväsende med låg uppklarningsprocent. Det har gjort det möjligt för den organiserade brottsligheten att växa sig stark och dominera hela bostadsområden.
Polisen i Malmö har pekat ut 205 barn och vuxna män som styr de kriminella gängen. De har dömts vid sammanlagt 1 779 tillfällen. Ändå kan alltså personer ur denna krets gång på gång sprida skräck i staden. Det är detta som är pudelns kärna. Vill vi ha det så här? Om inte måste man inse att dagens sätt att hantera problemet har havererat och att det krävs ett systemskifte inom svenskt rättsväsende."--- 

"Samma kriminella grips om och om igen, men det blir sällan några kännbara konsekvenser.
Det svenska rättssystemet tror inte på bestraffning och fängelse. Det är samma misstro som ledande kriminologer gång på gång ger uttryck för i debatten. Slutsatsen måste rimligen bli att vi får vänja oss vid skjutningar och sprängningar.
"Alternativet är inte att planlöst höja straffsatser till höger och vänster, utan att systematiskt gå igenom alla brister ovan: huvudregeln mot fängelse, straffrabatterna, toleransen mot återfall, ungdomspåföljderna och hindren för att frihetsberöva."---

Det går heller inte att blunda för kulturkrockarnas betydelse. De gängkriminella har som regel utländsk bakgrund och växer ofta upp i ett ingenmansland mellan föräldrarnas mer traditionella/auktoritära värderingar och den svenska eftergivenheten.
Ytterligare ett skäl för att tänka om är att brottsligheten har blivit gränslös. Sverige är en del av den fria rörligheten inom Schengen. Om vi inte vill dra till oss kriminella ligor måste vi harmonisera såväl straff som upptäcktsrisk med övriga Europa.
Nya former av kriminalitet kräver nya svar. Det är dags för staten att visa vem det är som bestämmer."

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/placera-gangen-dar-de-hor-hemma-i-fangelset/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-24 08:08 #123 av: Hayabusa

#122 Bra analys av Dahlberg.

"Trots att Malin Arentoft har jobbat som åklagare i 17 år säger hon sig inte förstå logiken bakom denna princip:

- Jag förstår inte syftet med mängdrabatten. Varför blir det lägre straff när man har begått många brott? Det borde ju vara tvärtom. Jag hade exempelvis ett fall där en 50-årig gubbe begick allt grövre övergrepp mot en flicka. Till sist band han fast henne vid ett träd med luva över huvudet. Ska de sista gångerna vara gratis?"

Anmäl
2018-06-24 11:06 #124 av: Hayabusa

Finns läsvärda artiklar på HD som berör våldet i Helsingborg. Dessvärre är de låsta, men här några klipp:

"– I dag består den nästan bara av invandrare och barn till invandrare. Det är samma stadsdelar, samma våldsamhet, karaktären är annorlunda men det är samma underklass. Det är ingenting som inträffat 2015 på grund av en invandringsvåg, säger Jerzy Sarnecki och understryker att i förhållande till befolkningsökningen begås det inte fler våldsbrott i Sverige i dag än för 30 år sedan."

Å andra sidan...

"Det dödliga våldet i de kriminella miljöerna är tio gånger högre än för 30 år sedan. Det sammanbindande kittet är att de bor i samma bostadsområde, eller riskområde."

"Nu skjuts folk till höger och vänster. Det är lättare att ta till vapen, det verkar inte finnas någon respekt för människoliv. Det är en helt annan mentalitet, säger Mikael Rying.

Bland orsakerna till att vapnen plockas fram ser Mikael Rying allt från bagateller, missförstånd och svartsjukedrama till konflikter om revir för narkotikaförsäljning. Basinkomsten för de oorganiserade nätverken är i många fall drogförsäljning. Av de personer som HD granskat är flertalet dömda för narkotikabrott.

– Även om vi haft narkotikaförsäljning i många herrans decennier har det inte sett ut på det här sättet. Jag kan inte nog understryka hur lätt det är för de här personerna att ta till vapen. Förr siktade man på knäna, nu är det huvudet direkt, säger Mikael Rying."

Anmäl
2018-06-24 11:10 #125 av: Hayabusa

Forts:

"Lägst förtroende för rättsväsendet har de unga männen. Till skillnad från folk i stort är det inte upplevd ineffektivitet från polisens sida som drar ner förtroendet, utan snarare att de känner sig respektlöst och orättvist behandlade.

– Det är en svår balans för rättsväsendet att ingripa mot brottsligheten och hantera personer som sitter på våldskapital samtidigt som man inte ska överkontrollera personer som inte är kriminella, säger Fredrik Marklund."

"Motmedlet är enligt Brå ökad närvaro av framför allt områdespoliser. Lokalt förankrade poliser har ett högre förtroende hos de boende. På den punkten har Helsingborgspolisen redan gjort en satsning riktad mot Drottninghög. Men egentligen började det som ett spaningsärende som utvecklats.

– Vår målsättning är att hålla tagen mark och finnas där i högre utsträckning, så de boende kan känna sig trygga och våga utnyttja det offentliga rummet, säger Jonas Berg polisinspektör vid Helsingborgspolisen."

Anmäl
2018-06-24 11:11 #126 av: Hayabusa

Forts:

"Även de som är indirekt drabbade av våldet håller tyst av rädsla. En ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar dessutom att förtroendet för polis och domstolar är lägre i socialt utsatta områden än i övriga urbana områden. Förtroendet smittar av sig på benägenheten att hjälpa polisen, vilket rättsväsendet är beroende av.

– Finns det personer i ett område som har ett skrämselkapital och kanske har tillgång till vapen är det något som de boende måste förhålla sig till. De tar en risk om de samarbetar med rättsväsendet, säger Fredrik Marklund, utredare och enhetsråd på Brå och medförfattare till ”Relationen till rättsväsendet i socialt utsatta områden”."

Anmäl
2018-06-24 11:27 #127 av: Carmarino

#126 Ja, det är väl bara de som bor i lugna områden som anser att "alla måste ha civilkurage och ställa upp och vittna". De själva riskerar väl aldrig att råka ut för att behöva vittna mot våldsamma personer utan respekt för människoliv.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-24 15:04 #128 av: [Jarl]

För sverige är korrupt och lagen fungerar inte!

Anmäl
2018-06-24 17:17 #129 av: Göstage

Lite rotation i klientelet...

"De tre män som anhölls misstänkta för dödsskjutningen på Lindängsplan i Malmö har släppts på fri fot.Misstankarna mot trion kvarstår dock.
– Under lördagskvällen anhölls en man över 18 år i ärendet, säger Maya Forstenius vid Malmöpolisen."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/7lGRzv/misstankta-for-dodsskjutning-i-malmo-slappta-pa-fri-fot

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-24 19:17 #130 av: Hayabusa

#129 Det smäller inom kort...igen.

Anmäl
2018-06-24 20:12 #131 av: Göstage

Ja, om det råder ingen tvekan.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-24 20:14 #132 av: Hayabusa

#131 ...och inte en jävel bryr sig. Visst är det märkligt?

Anmäl
2018-06-24 20:34 #133 av: Göstage

Ja, det finns en uppgivenhet, på samma sätt som att ingen bryr sig om att åldringar blir bestulna på sina besparingar och minnessmycken,  att ingen låtsas om hur bilar bränns för nöjes skull på boendeparkeringen, att ambulanspersonal utsätts för stenkastning eller när tonårstjejer förs bort under sommarlovet för att bli bortgifta med medelålders män.

Bara att sluta till skygglapparna ett snäpp ytterligare - vi är ju trots allt ordningsmän och föredöme i världen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-30 22:06 #134 av: Göstage

Flera personer uppges ha skadats vid en skottlossning i Helsingborg i kväll. Ett vittne säger sig ha sett en man fly på motorcykel.

"Vid 20-tiden larmades polisen om att en skottlossning ägt rum i Helsingborg.
Enligt uppgifter till Helsingborgs Dagblad är flera personer skadade.
– Flera personer har förts till sjukhus men jag kan inte ge någon information om deras skadestatus, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisens ledningscentral."---

"Polisen skriver på sin hemsida att flera personer är anträffade med skador. Skadeläget och hur många personer det rör sig om är i nuläget oklart. Enligt SOS-alarm har en person förts till sjukhus.
– En person är förd till sjukhus och två ambulanser finns kvar på platsen, säger Malin Pettersson, teamleader på SOS Alarm."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/just-nu-larm-om-skottlossning-4/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-01 07:40 #135 av: Hayabusa

Saxat från HD:

"En boende i området säger till HD:s reporter:

– Detta är en katastrof. Vi rör oss här varje dag och det enda jag kan säga är att det är en katastrof. Sverige är som Texas."

Anmäl
2018-07-01 08:14 #136 av: Göstage

"Antalet skjutningar i Sverige måste bli färre. – Vi kan inte tolerera att folk kastar in handgranater varannan vecka. Det här är inte Beirut eller Damaskus, säger Amir Rostami, som forskar om gängkriminalitet." Han sa det den 24 juli 2015. Vad har skett  sedan dess, vad har sagts och vad har gjorts? Nej, det här är inte Beirut eller Libanon. Men det är snart lika illa...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-01 21:06 #137 av: Göstage

#134 "Skottlossningen i Helsingborg, som skedde igår kväll, föregicks av ett storbråk med uppemot 25 personer.
– De är bekanta med varandra och det är inga utomstående som har farit illa, säger polischefen Tommy Lindén.
Händelsen skedde runt Gustav Adolfs kyrka i området Söder vid 20-tiden på lördagen."---

"Fyra personer fördes i ambulans och privatbil till sjukhus med skär- och skottskador. Tre vårdas för allvarliga skador. Den fjärde, en lindrigt skadad 27-årig man, greps kort efter att han anlänt till sjukhuset och anhölls senare misstänkt för mordförsök.
Ytterligare minst en man är misstänkt för brott och polisen utreder även grov misshandel och vapenbrott.
– Det är både offer och gärningsmän som har skadat varandra. Utredningsläget är bra och vi har resurser för att hantera det här, säger Tommy Lindén."---

Källa.

"The way old friends do"?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-02 10:25 #138 av: Carmarino

#137 "Inga utomstående har farit illa". Kanske inte, men det är nog mest ren tur.

Synd att de flyttade polishuset. Innan dess så låg det runt 100 meter längre ner på gatan där bråket ägde rum. Då var det betydligt lugnare på Söder, även om det var bråk på "Gazaremsan" då också.

Nu ligger polishuset förvisso i närheten av Drottninghög/Dalhem (där det också brukar skjutas vilt), men det hade nog behövts ett på vardera plats. De här områdena ligger ju i varsin ände av stan.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-07-03 06:05 #139 av: Göstage

Nydalatorget i Malmö i natt: en man allvarligt skadad vid en skottlossning. 

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/en-person-skjuten-i-malmo-8

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-03 17:32 #140 av: Carmarino

Så var det dags igen - återigen i Nydala i Malmö. Den här gången mitt på eftermiddagen, i närheten av en lekplats. En död och en skadad.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/ny-skottlosssning-pa-nydala

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-07-03 18:22 #141 av: Hayabusa

Jävligt trist men...sjukt att man blir så avtrubbad. En bilkrock i en korsning eller en duell med skarpa vapen - sån´t händer...

Anmäl
2018-07-03 18:27 #142 av: Carmarino

Ja, för några år sedan hade man läst allt man kunde hitta, om det hade skett en skjutning i samma stad. Nu läser man någon artikel och så är det bra med det. Det är väl bara om man själv skulle råka bli vittne till skjutningen som man är lite mer intresserad.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-07-03 19:05 #143 av: Göstage

Nej, vi får inte bli avtrubbade - de äger inte våra gator! Om de avrättar varandra så okej, men vad säger att de låter nöja sig med det?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-03 23:16 #144 av: Göstage

"Tre personer har blivit skjutna i Vivalla i Örebro, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Polisen är förtegen om insatsen men säger att det handlar om ett ”grovt våldsbrott”.
– Det är flera personer skadade och vi jobbar med full styrka, säger Erik Markusson vid polisen."----

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0Ex77E/flera-skadade-efter-grovt-valdsbrott

Hela Sverige pangar...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-03 23:56 #145 av: VSK


34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-07-04 08:53 #146 av: Göstage

Två av de skjutna i Vivalla har avlidit. En misstänkt gripen.


Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-04 10:31 #147 av: Hayabusa

Det är f-n helt galet!

Anmäl
2018-07-04 11:59 #148 av: [Jarl]

Dom har chip i huvudet folk kan styra dom hur dom vill!

Anmäl
2018-07-04 12:57 #149 av: Hayabusa

Löfvén kallar till möte...Slut på handhjärtan & sorgliga visor?

https://www.hd.se/2018-07-04/lofven-kallar-till-mote-om-skjutningar

Anmäl
2018-07-04 19:13 #150 av: Göstage

"Två män sköts till döds mitt i ett bostadsområde i Vivalla, Örebro. En tredje – skottskadad – person sitter anhållen.
Polisen säger nu att man inte kan garantera allmänhetens säkerhet."---
– Det här har skett utomhus i ett bostadsområde så jag kan inte säga att det är ofarligt för allmänheten, säger Hallin*.
Hon fortsätter:
– Vi har inga indikationer på att det är någon galning som går omkring och skjuter på allt och alla. Men det kan självklart vara så att om flera skott avlossas kan en oskyldig person drabbas.
– Var uppmärksam på om det blir en stökig situation och blir det en ny skottlossning: ta skydd. Var uppmärksam på om man ser folk med vapen och meddela oss i så fall.

Vågar man gå ut som bosatt i Vivalla?
– Jag kan inte säga att folk ska hålla sig inomhus, det har jag inte belägg för i nuläget. Men självklart, är det skottlossning i ett bostadsområde kan oskyldiga bli skadade."---

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/skottskadad-man-anhallen-i-orebro/

 *Christina Hallin, pressinformatör vid polisen i Bergslagen.

Om du tänker gå ut så glöm inte att först lyssna på radion om det finns några skjutvarningar för ditt kvarter.Oberörd

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-04 23:48 #151 av: VSK

#150

Morgon Johansson sa ju i tv att det var lugnt att gå utanför dörren. Eller gällde det endast Malmö kanske det var Funderar

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-07-07 10:53 #152 av: Göstage

#150 "Under lördagen begärs en 15-årig pojke och en 31-årig man häktade, misstänkta för mord efter tisdagens dubbelmord i Vivalla.
31-åringen har pekats ut som ledare för ett av de två gäng som under lång tid haft en konflikt med varandra.
Han är dömd för flera brott och har suttit häktad misstänkt för att ha anstiftat skjutningen i Markbacken i Örebro för två år sedan, då en annan 31-årig man blev skjuten i huvudet.
Männen är på sannolika skäl misstänkta för mord, vilket är den högre misstankegraden."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/15-arig-pojke-och-gangledare-begars-haktade-for-dodskjutning-i-vivalla

Sverige, vad har man gjort med dig? När bestämde man att det här skulle bli lilla Beirut, och vilka tog beslutet? Tacksam för svar innan valdagen. 

(Okej, det är en retorisk fråga...)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-07 11:38 #153 av: Farwuq

Vi har politiker som är ansvariga.  Arg
Lyckligtvis är det ett val till hösten och kanske blir ett en konstellation som är villig att rensa i träsket.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2018-07-09 07:59 #154 av: Göstage

Krassa fakta:

"Förra året kom det in 44 skottskadade patienter i Malmö, mer än dubbelt så många som under 2015. Under det första halvåret i år kom det in 24 patienter. En del av dem har haft skyddsväst.
– Skyddsvästen har oftast klarat dem från de svåraste skadorna, säger Pauline Djerf. 

I hela landet registrerades år 2016, som är den senast tillgängliga rikssiffran, 263 skottskadade patienter. Det är en ökning med 109 från år 2014, enligt siffror från det nationella traumaregistret, Swe Trau. 

Skottskadade patienter kräver stora resurser, både på grund av sina skador, men också på grund av hotbilden. Vårdavdelningar kan behöva låsas och patienterna bevakas.   
– Vi har ju tack och lov varit förskonade från att de har fortsatt uppgörelserna inne på avdelningarna. Det tänks på det hela tiden, genom att försvåra åtkomsten och hålla koll på vilka som kommer och går, säger Pauline Djerf."---  

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-09 08:13 #155 av: Hayabusa

#154 Som blodgivare är det en tanke som förekommit hos mig...vem får mitt blod?

Anmäl
2018-07-09 08:15 #156 av: VSK

#154

Vilka är det som är de skottskadade patienterna. Är det arga besvikna fattiga pensionärer som har fått nog av att svälta, fått nog av att inte ha råd att gå till läkaren, eller har de fått nog av att köttfärsen är för dyr, eller har de bara tråkigt? 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-07-09 08:20 #157 av: Hayabusa

#156 Med tanke på händelserna i Almedalen nyligen så skulle man ju kunna tro att det är Nazis, men det tror jag personligen inte...

Anmäl
2018-07-09 08:42 #158 av: Farwuq

#155 Hayabusa,  jag var blodgivare en gång i tiden; aldrig for tanken genom mitt huvud om vem som skulle få mitt blod.
Om det var en jude eller en grek, en nazist eller en vänsterextremist; det kvittade mig lika, det skulle gå till de som behövde det.

Numera får jag inte ge blod med tanke på att jag är full av kemikalier som kan påverka mottagaren, eller som kan få som följd att min sjukdom förvärras.
Mitt AB+ får numera stanna i min marterade kropp.


Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2018-07-09 08:57 #159 av: Hayabusa

#158 Nej, någon dylik urskiljning gör jag inte heller men jag ställde faktiskt frågan för en tid sedan. Ja, till personalen på Blodcentralen. Kvinnan i fråga svarade att hon var förvånad att inte fler frågade om just det. Nåväl, jag fick ett bra svar och uppenbarligen var det en frågeställning som även de haft på bordet. 

Som sagt - någon urskiljning gör jag inte, men eftersom det ofta är brist på blod så kan jag inte låta bli att tänka på hur blod spills (på mer än ett sätt) pga dessa skjutningar.  

Anmäl
2018-07-11 00:48 #160 av: Göstage

Dags igen:

"Två personer har skjutits i Rinkeby i norra Stockholm.

– En gärningsman är gripen i närområdet, säger Fredrik Nylén vid Stockholmspolisen.
Klockan 23.13 larmades polisen till en skjutning på Mjölbyplan i Rinkeby.
– Två personer är skottskadade, enligt de initiala uppgifterna ska det inte vara livshotande, säger Fredrik Nylén, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4d8pRG/larm-om-skottlossning-i-rinkeby-tva-skjutna

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-11 01:41 #161 av: GIKmio

#146 Vivalla i Örebro var ingen vidare upplevelse för mig.. det har förekommit kriminalitet där länge vad jag hört.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2018-07-11 01:43 #162 av: VSK

#161

Har varit problemområde i många år. Postnord vägrade ju dela ut posten där förut. Men de har införskaffat nya fordon. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-07-16 23:03 #163 av: Göstage

En man i 20-årsåldern skjuten till döds i Rosengård ikväll vid 21.30-tiden.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kaOAak/man-hittad-skjuten-i-malmo

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-17 15:24 #164 av: Carmarino

#163 Offret var 23 år och själv tidigare misstänkt för mord.

https://www.expressen.se/kvallsposten/mordoffret-var-tidigare-misstankt-for-mord/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-07-17 21:49 #165 av: Göstage

Ny kväll, ny skjutning.

"En man har skadats i en misstänkt skottlossning i Husby norr om Stockholm, uppger polisen på sin hemsida.
Mannen är förd till sjukhus och skadeläget är i nuläget oklart."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/EondQ3/man-skadad-i-misstankt-skottlossning-i-husby

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-17 21:53 #166 av: VSK

#165

Det är fan skjutningar varenda jävla dag numer Arg

Och folk vill att man skall rösta för att det här skall fortgå och eskalera? 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-07-17 23:06 #167 av: Carmarino

#164 Det var lite märkligt att lyssna på de lokala nyheterna i morse. Uppgifterna om den skjutne, mannen berättades som fjärde eller femte nyhet. För några år sedan hade den varit huvudnyhet, med extra lång rapportering.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-07-18 08:38 #168 av: Hayabusa

#167 Jag missade det helt...typ: "Jaja, en skjuten men vad hände på riktigt?". Det är hemskt att jag blivit så van vid detta att jag knappt tycker att det är en nyhet. 

Anmäl
2018-07-18 08:49 #169 av: VSK

#168

Jag minns när det var ordning och reda i det här landet. Då var en dödsskjutning förstasides överallt och det var jämt inledningen på nyheterna på tv. Men det är ju ett bra tag sen detta.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-07-19 07:15 #170 av: Göstage

Malmö: En man i 20-årsåldern påträffades med skottskador i en bil som voltade vid en bensinmack i Rosengård i natt. Han fördes till sjukhus med allvarliga skador. 

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/3jOLVA/man-skjuten-i-malmo--hittades-i-kraschad-bil

Norrköping: en man i 25-årsåldern påträffades skottskadad i Silverringen i natt. Han är förd till sjukhus med allvarliga men inte livshotande skador.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zL1Rbb/ung-man-skottskadad-i-norrkoping

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-20 01:19 #171 av: Zepp

Aså en himla lång tråd baserat på en fråga om varför det skjut mer här än i andra länder.. jag betvivlar att man då tar med i beräkning både USA och Mexico?

Aså en himla lång tråd utan någon som helst analys/förslag till åtgärder.. bara ett jämrans jämrande!

Det är hur lätt som helst att få slut på skjutandet, de flesta är väl kända kriminella.. men polisen har inte tid eller får prio på sätta dessa inom lås och bom för de har annat.. hittepålagar om allt möjligt som de måste prioritera först!

Allt handlar om vad väljarna vill.. vad man fiskar röster på!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-07-20 05:39 #172 av: VSK

#171

Aså, Menna, Månne, Mannagrynsgröt.

Från 2017 (det är 2018 nu).

Våldet i Sverige omfattande – jämförs nu med Mexiko

Knarkkrigets Mexiko, södra Italien – och Sverige.

När det kommer till antal granatattacker respektive dödsskjutningar per invånare är den jämförelsen i sin ordning, enligt svenska forskare.

– Sverige kommer upp i liknande siffror som Mexiko, säger Manne Gerell, en av forskarna bakom studien.

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/valdet-i-sverige-omfattande-jamfors-nu-med-mexiko/

Nej det handlar om politiker som ljuger så förbannat  och inte väljare som blir blåsta med en massa lögner. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-07-20 07:10 #173 av: Göstage

#171 Ja, det är en lång tråd, och någon deltagare verkar-"aså"- befinna sig kvar i samma tillstånd som i maj, se #44-49.

Att tråden blivit lång beror på alla skjutningar  som faktiskt sker - att det inte längre frågas varför det sker beror väl på en allmän resignation. Den som anser att man inte bör tala om skjutningarna tycker sannolikt att tråden är för lång.

"Såå"- varför det skjuts mer här än i andra jämförbara länder beror bland annat på:

1/ att vapeninflödet främst från Balkan varit och är större än i omvärlden.

2/ att den låga uppklarningsprocenten gör att kartellerna mer eller mindre obehindrat kan utföra sina vendettor.

3/ att benägenheten i parallellsamhället att vägra  vittna mot släktingar, kompisar eller fiender är grundmurat.

4/ att rättssamhällets straff jämförelsevis är så låga att de inte betyder något i jämförelse med de dödsstraff som förekommer på gatan.

5/ att antalet poliser är lägre här än i de flesta jämförbara länder.

Och så vidare.

Att tråden övergått i att redovisa fall istället för att repetera frågeställningen är inte märkvärdigare än att de flesta trådar efterhand utvecklas till att diskutera eller relatera närliggande frågeställningar. I det här fallet till att redovisa de skjutningar som faktiskt sker. Varför de inträffar är som redan sagts inte stor idé att fråga längre - de här gossarna kommer att skjuta varandra så långe det finns något att skjuta med inom räckhåll,

Edit.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-20 09:04 #174 av: Hayabusa

#173 Personlig reflektion: Jag tror att Sverige är ett väldigt bra land att vara kriminell i. 

Någon konkret lösning tror jag dessvärre är tämligen långt borta. Det saknas rätt verktyg, helt enkelt. "It is what is" och det är bara att vänja sig.

Anmäl
2018-08-09 21:17 #175 av: Göstage

Det har varit lungt ovanligt länge, men...

"Vid 20.45-tiden på torsdagskvällen fick polisen samtal från uppringare som hört ljud som de uppfattat som skott på området Kirseberg i Malmö.
Polis och ambulans åker till platsen men får samtidigt in uppgifter om att en skottskadad man tagits in till akuten i Malmö i en privat bil. En polispatrull skickas därför även till sjukhuset. Skadeläget för mannen är oklart."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/just-nu-man-hittad-skottskadad-i-malmo/

Sammanfattning alla skjutningar i Malmö i år.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-13 22:00 #176 av: Göstage

Blir Balkan transitområde för vapen på väg från Syrien till Sverige när kriget väl är slut? På Balkan finns redan befintliga vapensmugglarkedjor till Sverige.

"Just nu pågår en utredning efter ett stor beslag av vapen, som skulle säljas i Sverige. Åklagaren Goran Glamocanin på åklagarkammaren i Banja Luka hoppas väcka åtal i fallet inom några månader. Sverige är en mycket viktig marknad för de bosniska smugglarna, berättar han.
Han säger att Sverige blivit ett hett mottagarland för illegala vapen från Bosnien de senaste tre till fem åren, när gängskjutningarna i Sverige vuxit till ett stort problem. De har skapat efterfrågan, högre priser och av allt att döma en fungerande organisation för försäljning av vapen i Sverige.

Goran Glamocanin berättar att det fall som han utreder gäller två tillslag. Ett i en personbil i Slovenien och ett annat här i Bosnien.
Polisen beslagtog sammanlagt närmare 100 handgranater, stora mängder ammunition, å ett mindre antal gevär, pistoler och automatvapen på väg till Sverige."---

"Goran Glamocanin berättar att det går att köpa automatvapen för så lite som 200 euro här, och sälja det för minst det tiodubbla i Sverige, om man hittar rätt köpare. Detsamma gäller för handgranaterna som köps in för bara några enstaka euro styck."---

"Polisen måste nu snabbt måste börja samarbeta mer över gränserna, för att försvåra för de kriminella organisationerna. För smugglingen av vapen via Balkan och in i EU kan komma att öka dramatiskt, när kriget i Syrien tar slut, enligt Predrag Petrovic.
– Jag är inte säker på att EU tänker på framtidens olagliga vapensmuggling. Man tänker mest på migration. Jag förväntar mig stora utmaningar framöver, säger Predrag Petrovic."

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-14 09:01 #182 av: Göstage

#176 Balkanländer har spelat en stor roll när vapnen exporterades till Syrien, och det verkar ju sannolikt att de kommer att köpa tillbaka vapen och krigsmateriel för export åt andra håll. 

2016: "The Guardian har kartlagt vapnens väg in i Syrien, och funnit att Balkan har en stor roll i försörjningen för alla de olika parter som strider i Syrien. Östeuropeiska länder har, under diskreta former, sålt vapen för 1,2 miljarder euro."---

https://www.svd.se/vapen-for-miljarder-exporteras-fran-balkan-till-syrien

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-14 23:19 #183 av: Göstage

Tji fick han...Tummen upp

"Den svenske mannen i 20-årsåldern fastnade i en gränskontroll i Albanien. I mannens väska hittades 19 pistoler, uppger albansk polis. Svensken greps misstänkt för vapensmuggling. 

Den svenske mannen i 20-årsåldern greps under måndagen vid en gränskontroll i nordvästra Albanien, enligt landets polismyndighet. Polisen uppger att mannen befann sig ombord på en buss mellan Kosovo och Tyskland när passagerarnas väskor kontrollerades."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/1kpzOM/uppgifter-svensk-greps-med-19-pistoler-i-vaskan

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-14 23:30 #184 av: VSK

#183

Låter ovanligt att svenskar gör sånt där Funderar

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-08-15 22:08 #185 av: Tjeja

Andra generationens invandrare kanske... 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2018-08-16 22:32 #187 av: Tjeja

Rensat lite OT inlägg i tråden!

/Medis

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2018-08-18 13:39 #188 av: Carmarino

Ytterligare en skottlossning i Helsingborg (i torsdags kväll). Tvärsöver gatan från Polishuset. Hörde helikoptern. Den flög runt rätt länge under kvällen.

https://www.expressen.se/kvallsposten/skottlossning-skjuten-man-hittad/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-20 22:42 #189 av: Göstage

Dags igen...

"En man har skjutits ihjäl i Biskopsgården i Göteborg på torsdagskvällen.
Polisen har spärrat av platsen.
– Vi jobbar över stora områden och söker efter gärningsmän, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson."---

https://www.expressen.se/gt/man-skjuten-i-goteborg-lamnades-skadad-pa-marken-/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-09-21 23:00 #190 av: Göstage

Ännu en skjutning:

"En skottlossning har inträffat i Farsta i södra Stockholm. På platsen har en man hittats allvarligt skadad som har förts till sjukhus. Enligt uppgifter till Expressen har han blivit skjuten i bröstet.
Polisen jagar en eller flera gärningsmän.
– Det finns vittnesuppgifter om att en mörk bil setts lämna platsen i samband med skottlossningen, säger Stockholmspolisens presstalesperson Åsa Wallentin."---

https://www.expressen.se/nyheter/en-person-skjuten-i-farsta/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-09-22 07:32 #191 av: Göstage

#190  Uppdatering, offret avled av sina skador.

https://www.expressen.se/nyheter/en-person-skjuten-i-farsta/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-15 07:58 #192 av: Göstage

Dödsskjutning i Eskilstuna i natt:

"En man i 30-årsåldern har hittats skottskadad utomhus i Eskilstuna under natten mot måndagen.
Mannen avled på sjukhus – och nu söker polisen efter en bil som setts lämna platsen.
– En eller flera gärningsmän har setts lämna i den här bilen, säger Martin Detterström, vakthavande befäl vid polisen Region Öst."---

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/man-ihjalskjuten-polisen-jagar-bil/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-22 06:19 #193 av: Göstage

En man i 20-årsåldern skjuten till döds i Segeltorp söder om Stockholm sent igår ikväll.

https://www.expressen.se/nyheter/en-skottskadad-soder-om-stockholm/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-22 21:52 #194 av: JarlIV

Tullen och gränsen måste strama åt tillgänglighet av vapen!

Minska alla ilegalla vapen.

En död läser man jaha kriminella uppgörelse tänker man

Men det är många oskyldiga som får sätta livet till. Bara att läsa om mördare dom skjuter på allt med inge tanke bakom. Som laser manen

Det är många oskyldiga som får sätta livet till Bara för dom är på fel plats.

Anmäl
2018-10-22 21:55 #195 av: VSK

#194

Du menar att det är de kriminella som är på fel plats hoppas jag. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.