Etikettordet-fritt-fria-diskussioner
Läst 5241 ggr
[sanna70]
2015-02-26, 18:01

Härvorna kring Dan Eliasson

"Tänk om det slutade där. Men härvorna kring Dan Eliasson bara fortsätter. För under utfrågningen ville man också få en förklaring till varför Eliasson lagt 38 miljoner av skattebetalarnas pengar på en PR-byrå. Bland annat kostade text och bild till en Facebooksida 18 500 och "kommunikation kring Fars dag" för 72 500 kr. Uppdateringen om fars dag på Facebook genererade 52 likes.  Eliassons svar var: 

" för att stötta personalen i förvandling att bli mer inkännande gentemot människors behov".

Jag är säker på att skattebetalarna är oändligt tacksamma för att deras 38 miljoner spenderats så klokt, fyllt av värme och omtanke. Solklart värt det. Eller så hade de hellre velat att miljonerna gick till sjukersättning och annat som är Försäkringskassans faktiska jobb. "

http://www.uvell.se/2014/11/27/punkare-eller-pamp-%C2%A0-24354351

[Nomen Nescio]
2016-07-11, 09:02
#1

_"Till skillnad från alla utom en av sina företrädare har Eliasson också ett politiskt förflutet.
Eliasson är socialdemokrat sedan länge och det är också den enkla förklaringen till att han blir statssekreterare hos justitieministern Thomas Bodström. Eliasson är Bodströms politiska överrock, en fingerfärdig man i såväl stort som smått, en effektiv byråkrat med goda politiska kontakter, flitig, långt ifrån dum i huvudet och med ett stort ego. Egenskaper som kan få de mest förskräckliga konsekvenser om man låter tungan springa före förståndet.
Som när han offentligen och vid flera tillfällen avgett nedsättande omdömen om Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Att han skulle se det som en merit om Åkesson krävde hans avgång, att han djupt ogillar hans politiska budskap, till och med att han kräks när han hör Åkesson uttala sig i den politiska debatten."---

"Dan Eliasson är landets rikspolischef. Den högste företrädaren för vår ojämförligt största rättsvårdande myndighet. Där av följer också att han inte får avge några som helst omdömen - vare sig negativa eller positiva - om en politiskt tillsatt person som Jimmie Åkesson.
Gör han det ändå skadar han allvarligt förtroendet för sin myndighetsutövning och det absoluta kravet på polisens oväld och objektivitet.
Jimmie Åkesson är ledare för landets tredje största politiska parti. Enligt återkommande opinionsmätningar representerar han närmare tjugo procent av landets medborgare och det förtroendet har han fått som ett resultat av den demokratiska processen. Till skillnad från Eliasson är han inte bara fullt fri att uttala sig om rikspolischefen och hur han sköter sitt jobb, det ingår till och med i hans politiska uppdrag att han gör det.
Sett till det rent sakliga är det värre ändå i och med att Åkesson i stort sett genomgående har rätt medan Eliasson har fel."---_

Leif G W Persson i Expressen

[Nomen Nescio]
2016-07-11, 09:04
#2

_ "Rikspolischefen Dan Eliassons utspel mot Sverigedemokraterna väcker reaktioner.
Närpolischefen Anders Karlsson gick under fredagen till angrepp i ett öppet brev – och är nu besviken på repliken som han har fått från sin chef."---

"– Jag tycker att det finns en knivskarp gräns mellan vad en statstjänsteman kan säga och inte säga. Vi kan inte ta ställning, oavsett om det gäller politik, religion, kön eller sexuell läggning. I alla de frågorna måste vi vara neutrala, säger Karlsson som redan tidigare varit kritisk mot Eliassons ledarskap.
– Det här var droppen för mig. Jag har gått och knutit handen i fickan ett tag. Jag har inte skrivit i affekt, utan verkligen funderat igenom mitt brev, det är ingenting som jag bara skrivit ner och skickat i väg.
Enligt närpolischefen har Eliassons utspel varit i fokus under samtal med kolleger under veckan.
 Det kokar i leden, det gör det."---

"Anders Karlsson är besviken över Eliassons replik och menar att det inte är konkret. "Ett politikersvar", säger han.
– Han går inte in på sakfrågorna överhuvudtaget. Jag menar allvar med mina frågor. Det är ett ickesvar och inte ett svar som jag vill ha av min chef, säger Karlsson._

KvP

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

[[eskils_]]
2016-07-11, 11:04
#4

"Nu ger sig också Bo Frank (M), kommunalråd i Växjö, in i kritiken. – Han är en katastrof och ett sänke för svensk polis. En myndighetschef kan inte ha privata åsikter, säger han till SVT Nyheter, och fortsätter: – Dan Eliasson bör avgå omgående."

SvD

[Nomen Nescio]
2016-07-11, 15:53
#5

"Rikspolischef Dan Eliassons uttalande om att han skulle avgå om Jimmie Åkesson blir statsminister har kritiserats från flera håll.

Nu ställer sig också Polisförbundets ordförande kritisk till uttalandet och kallar det "direkt olämpligt".

– Som polis vet man om att personliga känslor, behov och impulser måste underordnas den uppgift som polisen har att utföra. Och det gäller i synnerhet rikspolischefen, säger ordförande Lena Nitz."---

Expressen

Zyperior
2016-07-12, 06:31
#6

Vart är vår så kallade statsminister i detta? Vart är alla dom som inte är ett dugg sena med att utfärda dömanden mot SD-politiker när de gör ett enda litet felsteg? Eliassons agerande ger en känsla av ryss-liknande korruption där mutan består i ryggdunkningar från PK-fanatiker.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

[Nomen Nescio]
2016-07-12, 08:04
#7

Även rättspolitiska talespersoner från allianspartierna ifrågasätter Eliassons uttalande. Eliassons uppbackare på vänsterflanken har däremot inga kommentarer.

http://www.expressen.se/nyheter/politikerna-kritiska-till-eliassons-utspel/

Zyperior
2016-07-12, 20:43
#8

Ibland undrar man om detta är verkligheten eller om man bor i en Disneyvärld eller kanske Game of Thrones-värld är bättre passande beskrivning eftersom de mest inkapabla ledarfigurerna gör karriär och motståndet och de man hejar på lönlöst går från motgång till motgång. Dan Eliasson prisas för sitt "exemplariska" ledarskap; http://www.svd.se/dan-eliasson-prisas-for-sitt-ledarskap Tänk er att vara polis i Sverige idag. Du får skitlön med tanke på risk och vilken viktig samhällsroll du har. Dina kollegor säger upp sig till höger och vänster. Dina chefer är bakbundna av ledningen och inga bättringar syns vid horisonten. Då får den mest ansvariga för denna situation du befinner dig i ett pris för att han tydligen gör ett bra jobb? Helt jävla sjukt.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

[Bermudas]
2016-07-12, 20:45
#9

#8 finns inga ord…

Zyperior
2016-07-12, 20:55
#10

Jag vill ha ett sånt armband som SD använder för att kampanja för Eliassons avgång. Någon som vet hur man får tag på ett?

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

gruvel
2016-07-16, 11:00
#12

Justitieministern försvarar att Eliasson, som officiell person för skattepengar, inte som privatperson, i Almedalen kan säga att Åkesson SD som ev. statsminister skulle få Eliasson att avgå. Då Eliasson ser sig som populär och även fått ett pris för berömligt ledarskap, kan hans uttalande ha politiserande effekt. 

I symmetrins namn vore då rimligt acceptera, om cheferna för AF, FK, Säpo, i något officiellt sammanhang där de uppträder som verkschefer, skulle säga att de för att sitta kvar begärde att Löfven avgår som statschef.

[[eskils_]]
2016-07-20, 11:46
#13

_"Dan Eliasson är alldeles för underbar för att underordna sig ämbetet som rikspolischef, anser Dan Eliasson. Demokratiska spelregler, respekt för grundlagen, är bara trams och damm för denne härlige gamäng. Självklart har han rätt att saluföra sin personliga avsky för folkvalda politiker.
_

_Sveriges justitieminister, Morgan Johansson (S), vill inte vara mindre toppenfin och har givit Dan en high five. (…) 
_

_En kommunalgrå men central skillnad mellan välmående demokratier och olycksaliga skitländer är nämligen goda institutioner - organisationer där individer lägger band på sig, gör sin plikt, följer lagar och regler. Det ger ett effektivt och tillitsfullt, rättssäkert och rättvist samhälle. I stället för ett samhälle där man behöver gott om mutkapital eller en högt uppsatt kusin för att hävda sig. (…)
_

När Morgan Johansson, i sin iver att vara Morgan, låter Dan vara Dan i stället för att agera som en professionell justitieminister mot en oprofessionell rikspolischef, sparkar han på traditionerna. Det är en liten spark mot ett rätt stadigt fundament, men det är likväl en spark i en tid när stora krafter redan är i rörelse. För att använda en modern politisk klyscha: Så bygger man inte Sverige starkare."

Expressen: "De sköna lirarna försvagar Sverige"

Fillifjonkan60
2016-07-20, 14:01
#14

Helt ofattbart att denna person sitter kvar som rikspolischef efter alla tabbar han gjort. 😡 Men den här regeringen verkar ju ha noll koll på nånting.


I Sverige har vi yttrandefrihet
men bara om vi yttrar oss rätt.
Kallas inte det diktatur?


[Nomen Nescio]
2016-08-14, 10:37
#15

"Rättsstaten är själva grundvalen för en fungerande demokrati. Om människor tappar tilltron till polisens förmåga att lösa brott och upprätthålla tryggheten riskerar vi att få en utveckling då säkerheten privatiseras i form av medborgargarden, gated communities och en säkerhetsbransch i ständig guldrusch. Det är särskilt illa i en tid när oron växer kring den historiska integrationsutmaning som Sverige står inför. Därför är det så viktigt att regeringen tar kommandot och erkänner vidden av krisen. Mer blomsterspråk från polisledningen och ansvarig minister är det sista vi behöver.

Till att börja med måste rikspolischefen Dan Eliasson gå. Man kan tycka att han har haft kort tid på sig att visa vad han går för, men förtroendet är uppenbart kört i botten inom den egna myndigheten. Det missnöjet står i vägen för den nystart som polisen behöver. Klyftan mellan ledningen och golvet har vuxit sig för stor. Regeringen får helt enkelt svälja stoltheten och hitta nya arbetsuppgifter åt Eliasson."---

"Anders Ygeman har skapat en bild av sig själv som en handlingskraftig politiker. Ingen annan minister åtnjuter lika högt förtroende som han. Nu är det upp till bevis. För polisens kris är ytterst hans och regeringens ansvar. Det är hög tid att axla det ansvaret."

Anna Dahlberg i Expressen

(Fetstilen är Dahlbergs egna i ledaren.)

[[eskils_]]
2016-08-17, 20:02
#16

Nu är Ivar Arpi tillbaka som ledarskribent i SvD efter sin barnledighet. I första artikeln efter pausen efterlyser han en ny rikspolischef. 🙂

"Så sakta börjar fler och fler komma tillbaka efter semestern. "Själv är jag något kilo lättare, utsövd och har mängder av energi”, hälsar rikspolischef Dan Eliasson i ett brev till Sveriges poliser efter sin sommarledighet. (…)

Vid midnatt den 27 juli lurades två poliser ut i ett bakhåll på Rinkeby torg. Maskerade ungdomar gick till attack med sten, flaskor och bråte. Poliserna undvek skador tack vare träning och tur. Har du frågat dem om de är utsövda, Dan Eliasson? (…)

Och runt 80 procent inom polisen funderar på att sluta, visar en undersökning av Polisförbundet, och antalet som gör slag i saken ökar. Under 2015 slutade 828 poliser, men bara 239 handlade om olika sorters pensioner. Har Dan Eliasson frågat de 589 poliser som slutade i förtid om varför de inte var fyllda med ”mängder av energi”?  (…)

Sveriges poliser hade förtjänat en rikspolischef som tar deras arbetssituation på allvar, i stället för att skönmåla verkligheten och skryta om sina krympande bilringar. Som en av poliserna jag pratar med säger: ”Om det är så att någon Medarbetare har gått ned i vikt under sommaren så är det nog på grund av stress.”"

[Nomen Nescio]
2016-08-17, 22:25
#17

#16 Även polisen Anna-Lena Mann som bloggar i GT har tagit upp Rikspolischefens brev till personalen.

http://www.expressen.se/gt/kronikorer/anna-lena-mann/jag-skams-a-polismyndighetens-vagnar/

[Nomen Nescio]
2016-08-17, 22:35
#18

"Dan Eliasson tycks vara begåvad med en särskild kompetens för sorglöshet. Det är säkerligen bekvämt för honom själv. Bara att gratulera! Men för hans Medarbetare, liksom för samhället i stort, blir problembilden alltmer reell och akut. I ett läge när åtta av tio poliser överväger att sluta, samtidigt som medborgarna får rycka ut för att rädda sina brinnande bilar, och de utredande poliserna är så få att allvarliga brott läggs på hög, måste rikspolischefens arbetsgivare - alltså regeringen – vid sidan av de aviserade förslagen också våga agera ifråga om rikspolischefen. Tilliten till rättsstaten är inte att leka med, inget som kan återskapas med en finurlig kommunikationsplan. Faller medborgarnas förtroende och respekt för samhällets primära institutioner kan vi i på riktigt börja tala om en systemkollaps."

Alice Teodorescu i GP

[Nomen Nescio]
2016-09-01, 14:20
#19

Frågan är om Löfven och Ygeman kan hålla emot så mycket längre nu? Drevet från media, politiker och inte minst från poliskåren är så kompakt så det vore förvånande om det inte kallas till presskonferens om Eliasson vilken dag som helst. Den katastrofala uppklarningsprocenten borde vara droppen…

[Nomen Nescio]
2016-09-02, 15:05
#20

#19 "Nu stämmer den ytterst ansvarige ministern in i kritiken mot polisen. Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att myndigheten inte levererat tillräckligt och att mer måste göras."---

Känner du tvivel inför den nya polisorganisationen?_
– Ja det gör jag faktiskt. Hittills har den inte levererat det en enig riksdag begärde, nämligen fler poliser närmare medborgarna. Klarar inte organisationen att leverera det måste man justera den."---_

SVT

Så vilken skruv börjar man lämpligast med?

Vilken annan chef som helst hade i det här läget dragit slutsatsen att det saknas förtroende från såväl allmänhet, personal som uppdragsgivare, och att man  bara har att ta konsekvenserna av detta och avgå. Fattar man inte det själv så faller ansvaret på den ytterst ansvarige ministern att med en välriktad spark i baken ge lite starthjälp. Hur svårt kan det vara?

[helga21]
2016-09-02, 18:45
#21

Han har väl en hållhake på de flesta med alla ställen har varit chef på.

[Nomen Nescio]
2016-09-02, 19:15
#22

#21 Eller kanske chillat med rätt personer…

[Nomen Nescio]
2016-09-11, 09:38
#23

#19 "För en tid sedan fick Statskontoret  i uppdrag från regeringen att utvärdera polisens omorganisation. Rapporten, som är en grundlig genomlysning av organisationen, ska lämnas in den 30 september och resultatet av den är något som många väntat på."---

"Men redan nu har Aftonbladet tagit del av innehåll från rapporten. Den är ännu inte klar och inlämnad men Aftonbladet har fått förhandsinformation från genomlysningen som Statskontoret gjort. Och i den nya rapporten riktas, enligt vad Aftonbladet erfar, skarp kritik mot hur omorganisationen av polisen genomfördes och hur resultatet av den hittills blivit."--

"Statskontorets rapport är gjord på uppdrag av regeringen. Det är sedan upp till dem vad de vill göra med rapporten. En källa, med stor insyn i den nya organisationen och genomförandekommitténs arbete, säger till Aftonbladet: – Men även om Polismyndigheten inte lyder under Statskontoret, eller behöver göra vad de säger, så kommer den här att slå rakt i hjärtat på hela omorganisationen. Regeringen kommer inte längre kunna blunda för att poliskrisen är ett faktum och kommer behöva ta kontroll över situationen och tvingas vidta åtgärder omedelbart."

Aftonbladet

[Nomen Nescio]
2016-09-12, 16:45
#24

"Länge såg inrikesminister Anders Ygeman ut att vara den rödgröna regeringens superstjärna. Han synes överallt. Han svarade kort och rakt på medias frågor. Han föreföll att få saker uträttade. Men nu börjar stjärnglansen mattas av. Polisen befinner sig i akut kris. Varje dag i år har tre poliser slutat, sa Polisförbundets ordförande Lena Nitz till Lunchekot idag. Missnöjet är omfattande. Det är den stora omorganisationen som är huvudorsaken. Men rikspolischefen Dan Eliasson har lyckats dåligt med att dämpa protesterna."---

"Om inte rikspolischefen före årets slut kan visa något som tyder på positiva effekter, lär hans framtid på posten vara i högsta grad oviss. Inrikesministern kommer i det längsta att hålla honom om ryggen. Inte minst som han varit socialdemokratisk statssekreterare i tidigare S-regering. Men med den tyngd poliskrisen håller på att få, lär inte ens någon gammal partibok kunna rädda honom utan positiva resultat."

K-G Bergström i Expressen

Tjeja
2016-09-13, 10:10
#25

Märkligt att han fortfarande inte blivit flyttad från sin post! I privata sektorn hade han varit avsatt och bortglömd flera ggr om redan.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

[Nomen Nescio]
2016-09-13, 10:56
#26

#25 Det är "rätt" regering som sitter ur Eliassons synpunkt - med en bakgrund som "överrock" åt en tidigare socialdemokratisk justitieminister är han nog inte så lätt att flytta på! Kanske bli sparkad snett uppåt i så fall,  till en ministerpost vid en eventuell ombildning av regeringen.

[Nomen Nescio]
2016-09-27, 21:35
#27

"Nya smällen mot rikspolischef Dan Eliasson:

Allianspartierna hade sparkat honom om de haft regeringsmakten, enligt Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad.

– Då hade vi säkerligen haft en annan rikspolischef, säger Haddad till Expressen.

Samtidigt framför ett stort antal poliser avgångskrav i en kommande utredning från Statskontoret.

Drygt 2000 poliser har deltagit i den stora undersökning som regeringens utredningsorgan Statskontoret överlämnar till inrikesminister Anders Ygeman på fredag, och kritiken mot rikspolischefen Dan Eliasson är förödande, enligt uppgifter till Expressen."---

[Nomen Nescio]
2016-09-27, 21:40
#28

#24 "Inrikesminister Anders Ygeman (S) angreps från vänster till höger i riksdagsdebatten om poliskrisen.

– Han sitter med armarna i kors, hävdar förra justitieministern Beatrice Ask (M).

– Regeringen måste visa ledarskap säger Centerledaren Annie Lööf.

Och Vänsterpartiet anklagar honom för felprioriteringar."---

Expressen

[Nomen Nescio]
2016-10-09, 10:35
#29

"Sparka Dan Eliasson och alla runtomkring honom som tänker och tror som han. Slut fred med polisfacket och se till äntligen begripa vad denna kris bottnar i. Att en central organisation inte kan lösa lokala problem. Låt oss i stället skapa något nytt som är anpassat till problemet. Låt oss göra det bit för bit, punkt för punkt."

Leif G W Perssons recept i Expressen

[Nomen Nescio]
2016-11-23, 11:38
#30

"Moderaterna kräver att inrikesminister Anders Ygeman klargör om han fortfarande har förtroende för rikspolischef Dan Eliasson.

– Det är tydligt att vi har ett förtroendeproblem inom svensk polis, säger partisekreterare Tomas Tobé.

Samtidigt vägrar den tidigare justitieministern Beatrice Ask att svara på frågan om hon själv har förtroende för rikspolischefen.

Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad framförde i går avgångskrav mot rikspolischef Dan Eliasson.

– Vi som parti har inte längre förtroende för att han kan leda polisen, sa han till Dagens Nyheter.

Samtidigt presenterade tidningen ny statistik som visar att polisens utredningsverksamhet fortsätter att prestera allt sämre. Under årets första tio månader föll antalet färdiga brottsutredningar med 9 procent jämfört med motsvarande period 2015."---

http://www.expressen.se/nyheter/moderaterna-kraver-svar-om-dan-eliasson/

[helga21]
2016-11-23, 12:47
#31

Det talas om att Eliasson ska få ett arbtete på FN och att Götblad ska ta över.

[Nomen Nescio]
2016-11-23, 14:00
#32

#31 Ja, det skulle inte förvåna - här sparkas ju oduglingar uppåt hela tiden… (Eller får en väl tilltagen fallskärm.)

Zyperior
2016-12-15, 19:11
#33

Ordföranden för Socialdemokraterna i Tensta, Mohamed Nuur gör en för Socialdemokraterna tidstypisk vädjan till de som mördar och begår grova brott i Rinkeby med omnejd. Att de ska lämna in sig själv till polisen. Undrar om de kommer dela ut armband i området kanske, "Skjut mig inte"-armband? Det mest anmärkningsvärda är att han har mage att ifrågasätta polisens metoder för att stoppa denna brottslighet. Vet han om att högsta chefen inom poliskåren är en Sosse? Tillsatt av Kim-Jong Löven. Snacka om självmål. Det är en situation skapad av det parti han företräder men likt övriga gelikar saknar han den insikten och ryggraden att välja ett parti som faktiskt skulle ändra på situationen. Inte förvärra den. http://www.aftonbladet.se/debatt/a/0d7KE/du-mordare-i-rinkeby--nar-blev-vi-fiender

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

[Nomen Nescio]
2016-12-19, 11:46
#34

"Rikspolischefen Dan Eliasson måste avgå. Det kräver Moderatledaren Anna Kinberg Batra i sitt jultal.

Anna Kinberg Batra fokuserade på integration, jobb och rättsfrågor i sitt jultal. Bland annat krävde hon att rikspolischefen Dan Eliasson får sparken. – Regeringen måste inse att rikspolischefen inte håller måttet. Sverige behöver en polisledning som ser till att poliserna kan göra sitt jobb. Sverige behöver en ny rikspolischef, sa Anna Kinberg Batra."---

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/anna-kinberg-batras-jultal

[[eskils_]]
2016-12-19, 13:01
#35

#34 👍 

"Men inte enbart Moderatledaren har på sistone riktat kritik mot rikspolischefen. Missnöjet är stort i också inom polisens egen organisation och ett stort antal poliser, på olika nivåer, har ifrågasatt Dan Eliasson. Också TV-favoriten och polisprofessorn Leif GW Persson har krävt hans avgång.

Hur Dan Eliasson ska kunna fullgöra sitt uppdrag under dessa omständigheter är svårt att förstå. Det skulle inte förvåna om regeringen i början på det nya året ger honom ett nytt uppdrag."

Mats Knutson, SVT

[helga21]
2016-12-19, 19:28
Huygens
2016-12-26, 21:42
#37

Dan Eliasson går från klarhet till klarhet. Nu har Dan Eliasson lyckats med ännu ett framgångsrikt stycke sabotage av svensk ordningsmakt.

Polisen, som grep gräsmatteficktjuven, har delvis bestämt sej för att sluta.

Eliasson har jobbat på högtryck med att få personalen att känna sej ovälkommen på jobbet och Eliasson har även med stor intensitet raserat fungerande arbetsgrupper genom att "omorganisera" verksamheten.

Bilderbergarna Löfven och Reinfeldt kommer därmed att få extra stjärnor fyllda av beröm i kanten, från sina herrar.

[Nomen Nescio]
2016-12-26, 21:56
#38

#37 Att ta tjänstledigt i ett år från jobbet är inte att "delvis sluta".

Och det där att få beröm från sina herrar är det ju någon här som tycks ligga i hårt för att få.  Kämpa på bara!

Huygens
2017-01-12, 16:14
#39

Dan Eliasson har lyckats riktigt bra med den nya polisorganisationen. Resultatet för polisen har försämrats med 10 procent mellan år 2015 till år 2016.

Jag antar att även Ygeman är nöjd med resultatet.

[Nomen Nescio]
2017-01-20, 09:40
#40

Idag skall Anders Ygeman träffa Rikspolischefen, och vi är många som är nyfikna på vad som kommer att sägas efter det mötet. Skall inrikesministern uttrycka fortsatt förtroende för Eliasson eller låta honom gå och därmed ge oppositionen rätt? En svår avvägning, och Ygeman själv riskerar att rasa i tillit om mötet bara utmynnar i fortsatt förtroende eller i en svagt formulerad tillrättavisning.

Margit Silberstein på SVT menar att Ygeman riskerar att dras med i Eliassons fall.

[Nomen Nescio]
2017-01-20, 11:41
#41

#40 "Samtal i allvarlig anda" - hur väntat var inte det?

gruvel
2017-01-20, 12:56
#42

Nu på SR, Ygeman har fortsatt förtroende och Eliasson blir kvar som utmärkt polischef. Det blir olika åtgärder/personalförstärkningar för att hjälpa honom och stötta upp verksamheten. Okända kostnader?

Som SVT antydde kan Ygeman varit rädd för att själv få silkessnöret ifall Eliasson fick det.

gruvel
2017-01-23, 20:40
#43

Elisasson blir kvar som polischef. Kan det vara rätt partibok som gör att han kan beta av en rad myndighets-/verks-/chefsposter?

[Nomen Nescio]
2017-01-24, 08:33
#44

#43 Ja, det är svårt att tro något annat…

[[eskils_]]
2017-03-12, 21:40
#45

Att äntligen byta ut den impopuläre Eliasson nu kan vara ett sätt att hjälpa den hårt ansatta poliskåren på fötter. Sannolikt skulle då ett antal av de poliser som lämnat yrket den senaste tiden vilja komma tillbaka. Färdigutbildade och erfarna poliser är ju just vad som behövs, och fort!

Så här skriver Leif GW Persson idag i Expressen:

”Den gängrelaterade grova brottsligheten är en storstadsföreteelse som är hårt koncentrerad till de mest segregerade förortsområdena i Stockholm, Göteborg och Malmö. Unga män med invandrar- eller flyktingbakgrund som sedan tidigt är grovt kriminellt belastade och som lever kriminella liv av de enkla skälen att det är detta som skänker deras liv innehåll och mening åt och sätter guldkant på deras tillvaro samtidigt som de saknar laglydiga alternativ värda namnet. (…)

Det man lever på är narkotikabrott, utpressning, rån, grova stölder och vapenbrott. Och skulle man uppleva minsta störning i den verksamheten så är det alltså inte värre än att man skjuter ihjäl den som det handlar om. Det är dessutom en i stort sett riskfri praktik eftersom bara en av tio av gärningsmännen kommer att lagföras. (…)

Vad det ytterst handlar om är två saker. Att vi aldrig haft en så orkeslös och handlingsförlamad högsta ledning inom svensk polis. Och att de ansvariga politikerna inte gör något åt den saken.”

(Bilden t.h.: Dan Eliasson)

Tjeja
2017-03-13, 22:48
#47

Undrar hur Leif GW är som chef.. hade ju knappast kunnat bli sämre än Eliasson som huvud för svensk polis i all fall.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

[[eskils_]]
2017-04-20, 13:24
#48

#47 Han skulle säkert bli mycket bättre!

Nu menar Leif GW att Eliasson drar ut på utredningen om terrordådet i Stockholm 7 april onödigt mycket, för att främja sin egen karriär! 😮

”Nu hårdnar kritiken från Leif GW Persson, som säger att han tröttnat på att rikspolischef Dan Eliasson – som tidigare varit starkt kritiserad – "använder detta för sin egen överlevnad."

– Hur i helvete kan ansvarig polischef säga att hundra utredare ska jobba med utredningen i ett helt år? Ge mig sex utredare och några datatekniker så klarar jag det på en månad, säger han och fortsätter:

– Jag är beredd att ta ett vad mot vem som helst: det kommer inte bli åtal mot någon annan än denne Akilov. Det är jävligt osannolikt att någon mer på allvar kan knytas till detta.

Dan Eliasson har avböjt att svara på frågor om Leif GW:s kritik.”

Expressen

[[eskils_]]
2017-06-16, 16:27
#49

Nya larmsignaler, denna gång från Hanif Azizi, områdespolis i Rinkeby, Stockholm.

"Vi har hamnat i en situation där fler poliser slutar än vad vi hinner rekrytera.(…)

Det finns inget som tyder på att personaltappet kommer minska. Krisen inom polisen fortsätter. I takt med att personalen säger upp sig ökar belastningen för de som väljer att vara kvar inom myndigheten.

Att befintlig personal flyttas runt för att täcka minimikravet på 112 bemanningen. Det får till följd att personalen inte får vila, personkännedomen och arbetsmiljön försämras.

Det finns inget tecken från regeringens håll som tyder på att man vill lösa poliskrisen. Rikspolischefen Dan Eliasson har fått fortsatt stöd trots att de flesta poliser saknar förtroende för honom.

Hans nära koppling till Socialdemokraterna är oerhört problematiskt och detta gör att misskötseln inom polisen ska riktas åt ansvarig inrikesminister Anders Ygeman (S) och hans regering. (…)

Och i slutändan så vet vi att misskötseln inom polisen främst drabbar medborgarna."

SVT

Samma larmsignaler här:

https://www.svd.se/trots-regeringens-lofte--poliser-flyr-arbetet-pa-gatan

 "I Stockholm har 152 uniformerade poliser lämnat gatan bara i år."

Ford -57
2017-06-16, 19:13
#50

Hur i H-vete kan denna Eliasson ha regeringens fulla stöd, d e ju rent ut för ynkligt.

[[eskils_]]
2017-06-18, 12:46
#51

"Anmälningar om våldtäkter och våldtäktsförsök har ökat med 16 procent under årets fem första månader, till 2 224 anmälningar per den sista maj. Det framgår av siffror som SvD begärt ut från Polisen.

Flera poliskällor berättar för SvD att ett nedlagt ärende är lika mycket värt som ett ärende som utreds klart och skickas till åklagare. Poliserna berättar att komplicerade ärenden, som tar längre tid att utreda, därför läggs på hög för att snabbt förbättra siffrorna fram till halvårsskiftet. (…)

Varje dag lägger Polismyndigheten ned 13 ärenden om försök till våldtäkt och fullbordad våldtäkt, enligt siffror som SvD begärt ut från Polismyndigheten. (…)

En polis i ett lokalpolisområde i södra Sverige uppger att utredningar om våldtäkter prioriteras bort.

– Vi har fler än 80 våldtäktsärenden som ingen ens har hunnit titta på. I stället utreder vi personer som har kört mot rött eller kraschat in i en stolpe, berättar poliskällan som arbetar med utredningar.

Varken rikspolischef Dan Eliasson eller inrikesminister Anders Ygeman har kunnat nås för en kommentar."

https://www.svd.se/polisens-facit-13-nedlagda-valdtaktsarenden--per-dag

Så efter halvårsskiftet kommer Eliasson (s) och Ygeman (s) att stå i TV och skryta med den höga uppklarningsprocenten….

Tjeja
2017-06-18, 22:21
#52

😭 huuuuu

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Carmarino
2017-06-20, 10:40
#53

Polisinspektören i lokalpolisområde Ängelholm, Mimmi Ekfeldt skriver ett öppet brev till Dan Eliasson och Anders Ygeman: Nu har det hänt – en kollega har dött.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[[eskils_]]
2017-06-20, 11:06
#54

#53 Viktig artikel, bra att polisinspektören säger ifrån! Citat:

"Det flaggas på halv stång, skickas hjärtan och styrkekramar, men nu måste något göras. Nu får det vara nog. Ge oss tillbaka de förutsättningar vi behöver för att kunna utföra vårt arbete på ett säkert och professionellt sätt."

[[eskils_]]
2017-06-20, 11:49
#55

Nu riktar Allianspartierna - igen - kritik mot Rikspolischefen Eliasson:

Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för (m):

"Han tycker inte att inrikesminister Anders Ygeman tar sitt politiska ansvar när det gäller Polisens utveckling.

– Jag har starka synpunkter på rikspolischefen, men det politiska ansvaret är Anders Ygemans. Det fungerar inte att han försöker sväva ovanför det här och prata bort problemet, säger Tobé."

SvD

"Annie Lööf (C) upprörs av uppgifter i SvD:s granskning som bland annat visar att 13 våldtäktsärenden per dag läggs ned, en ökning från förra året.

– Det är en djup kränkning mot kvinnor och flickor som drabbas. Att så många våldtäktsutredningar läggs ned varje dag är hårresande.

– Jag blir fruktansvärt upprörd när man förminskar den utsatthet som brottsoffer känner, för det gör man när man lägger ned ärenden, säger Lööf.

Polisens omorganisation har inte levererat vad den skulle, menar hon.

– Det är ingen hemlighet att jag är besviken över hur Polismyndigheten fungerar i dag. I den stora omorganisationen är det många pusselbitar som inte fallit på rätt plats. Det skulle bli fler poliser lokalt, men i stället är det färre poliser i yttre tjänst, säger Centerns partiledare.

Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna, är inne på samma spår.

– Det mest allvarliga i det här är att regeringen inte gör tillräckligt för att styra myndigehten genom direktiv och budget för att verkställa riksdagens beslut att få ut fler poliser i yttre tjänst, säger han."

"Både Centerpartiet och Liberalerna är kritiska till rikspolischef Dan Eliasson."

SvD

Ford -57
2017-06-22, 20:47
#56

Om en vanlig knegare misskötte jobbet som denne Eliasson vore han sparkad för långa tider sen. Vad nytta har han utfört, noll å intet.

Tjeja
2017-07-27, 07:02
#57

Tänk om Ygeman fick avgå nu i och med It-haveriet och tog med sig Dan Eliasson på köpet vad skönt det vore!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

[Carpinus]1
2017-07-30, 09:38
#58

"Vi medborgare får däremot härda ut med Eliasson, Götblad, Tysk och alla deras gelikar till dess att de fäller regeringen i nästa val beroende på att de försatt den svenska polisen i den djupaste krisen i dess historia. Och ett stort politiskt grattis till Stefan Löfven, Morgan Johansson och Anders Ygeman."

Leif GW Persson i Expressen. Han ser Eliassons tillkortakommande av den digniteten att det kan bli avgörande för valutgången.

#57 Du fick ju din önskan delvis uppfylld i alla fall! 😉

[Hayabusa]
2017-07-30, 09:58
#59

#58" Själv tror jag att det är så enkelt som att polisen sällan får de chefer som verksamheten kräver och personalen förtjänar. Medan cheferna söker sig till sina likar och de hårt prövade medborgarna får stå för deras nota."

Word 👍

[Carpinus]1
2017-08-21, 07:01
#60

När regeringen igår meddelade att de vill ge två miljarder mer till Polisen är vad de begärt så kör Löfven över Dan Eliasson, enligt den politiske kommentatorn K-G Bergström . Vore det då inte lika bra om samma regering avsatte Eliasson - man kör väl knappast över någon i den befattningen som man har förtroende för?

 http://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/stefan-lofven-korde-over-dan-eliasson/

Ford -57
2017-08-21, 18:40
#61

D e väl frågan om inte denne Eliasson har nån hållhake på nån i styrande ställning eftersom han sitter kvar trots sin oduglighet.

[Hayabusa]
2017-09-05, 21:03
#62

Ekot och P4 Stockholm kan avslöja att rikspolischefen Dan Eliasson beslutat att ge ett privat företag åtkomst till hemlig och känslig information från Polismyndighetens personal- och lönesystem, på ett sätt som bryter mot Säkerhetsskyddsförordningen.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6770725

[Carpinus]1
2017-09-05, 23:18
#63

#62 Undrar om han klarar sig ur det här?

[Hayabusa]
2017-09-06, 08:06
#64

#63 Det kan man fråga sig…skulle inte förvåna mig.

[Carpinus]1
2017-09-06, 09:04
#65

Förhoppningsvis är Morgan Johansson ett sämre stöd än Ygeman var…

Martin
2017-09-06, 09:43
#66

Nu är det ju ganska tidigt i avslöjandet och vi får väl se vad det innebär men det faktum att man inte verkar vilja kommentera så mycket innebär väl att man inte har ett bra försvar (antar jag - för då hade man väl sagt något).

Verkar ju som att regering och höga chefer tar den här säkerhetsskyddsförordningen som någon form av dålig rekommendation…. 

Skall bli intressant att se om det här blåser och leder till något. Finns ju redan en del kritik mot herr Eliasson så vi får väl se om detta kanske kan bli de dropparna som får bägaren att rinna över. Eller om man har ett obotligt förtroende för honom…

mvh Martin

[Carpinus]1
2017-09-06, 13:43
#67

#66 "Att Eliasson har klarat sig så här länge trots att han har misskött ett flertal myndigheter är obegripligt. Här och nu måste hans karriär som myndighetschef ta slut. Men det är inte tillräckligt", skriver Aleksandra Boscanin på ledarplats i GP. Hon skriver också: "Händelsen är allvarlig i sig, men än värre är att den – tillsammans med skandalen på Transportstyrelsen – börjar bilda ett mönster.

Vid sidan av att vidta åtgärder i de båda fallen måste regeringen utreda vilka andra myndigheter som kan ha struntat i att följa säkerhetsförordningen. Alla myndigheter som nyligen har outsourcat delar av sin verksamhet bör nu kontrolleras och detta måste ske skyndsamt."---

Ford -57
2017-09-06, 15:37
#68

Vågar nästan sätta en peng på att oduglingen blir kvar. D e nåt j--lit skumt me denne Eliasson, eller va tros?? Vore d på annan plats på klotet så bleve d revolution.

Carmarino
2017-09-06, 15:39
#69

Britta Svensson på Expressen skriver "Eliasson har klamrat sig fast – men det här klarar han inte".

Dan Eliassons taktik har en tid varit att göra sig otillgänglig för medier, och inte ställa upp på intervjuer. Nu går polismyndigheten ut och skriver att de inte kommenterar "frågor om hantering av informationssäkerhet eftersom det kan ha betydelse för rikets säkerhet och annat som också skyddas av sekretess".

Goddag, yxskaft. Ni kan inte strunta i att hantera frågor om rikets säkerhet genom att hänvisa till rikets säkerhet. Då börjar jag faktiskt tro att det verkligen är Kling och Klang som styr polisen.

En ingripandepolis med åtta år i yrket twittrar:

"Det enda positiva med det här är väl att ryssen kommer skratta ihjäl sig när han ser hur dåligt vi tjänar".

http://www.expressen.se/kronikorer/britta-svensson/eliasson-har-klamrat-sig-fast-men-det-har-klarar-han-inte/


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[Carpinus]1
2017-11-03, 14:37
#71

Kraven på Rikspolischefens avgång faller tätt som  dropparna i ett höstregn. Bara att hoppas på att dropparna urholkar stenen till sist…

"Varför inte trycka upp nya armband med budskap som #skjutinte eller #bränninte. För vem minns inte #tafsainte-kampanjen där Eliassons råd till alla potentiella våldtäktsmän var:
"Vem vill bli ihågkommen som killen som tafsar? Tänk efter grabbar, för guds skull"! ---

"Det faller på sin egen orimlighet att vädja om Hjälp från boende i områden där polisen råkar ut för stenkastande ungdomar och blåljuspersonal tvingas ha poliseskort vid utryckningar. Först måste polisen återupprätta lag och ordning, ett fullt rimligt krav kan man tycka."---

"Av Ekots lördagsintervju att döma, anser Dan Eliasson att stora delar av svenska folket saknar insikt om situationens allvar. Men både människor i allmänhet och de boende i utsatta områden är smärtsamt medvetna om den kris vi befinner oss i. De åtgärder som rikspolischefen hittills vidtagit präglas av en närmast unik tafatthet och bristande verklighetsförankring och ingenting tyder på att utvecklingen kommer att vända.
Därför borde Dan Eliasson avgå."

 Stefan Krakowski, överläkare i psykiatri, författare och skribent. Har tidigare varit Sveriges ledamot i Europarådskommittén CPT på Expressen debatt.

https://www.expressen.se/debatt/darfor-borde-dan-eliasson-avga-nu/

[[eskils_]]
2017-12-28, 22:32
#72

#71 Bra artikel i Expressen!

Nu får Eliasson (s) kritik från facket igen, och det sägs att han "sitter ganska löst". Hur löst kan man fråga….. 🤔

"Magnus Hörnqvist, docent på kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet som har forskat om bakgrunden till kravallerna i Husby 2013, anser inte heller att polisen har fog för sin optimism.

– Nej, inte om man får tro polisen själva. Polismyndigheten har tecknat en allt mörkare bild över utsatta områden, säger han.

Han tycker att Dan Eliasson upprepar samma mantra som tidigare – fler poliser, hårdare straff och utökade befogenheter för polisen – eftersom det funkar bra opinionsmässigt.

– Han är tjänsteman och säger det som förväntas av honom. Han sitter ganska löst, alla är arga på Dan Eliasson. Att utlova strängare straff och hårdare tag har varit en framgångsfaktor sedan 1970-talet."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rikspolischef-dan-eliassons-framtidsoptimism-far-kritik

sponny
2018-01-15, 16:18
#73

En ny känga mot Eliasson. Välförtjänt om ni frågar mig, Och slutklämmen håller jag med om till 110%, svensk polis behöver en polis som chef.

Dan har en plan

"Dan Eliasson blev rikspolischef för tre år sedan. Han kom från Försäkringskassan. Dessförinnan hade han varit generaldirektör för Migrationsverket. Möjligen är det bakgrunden som chef för två av Sveriges minst populära myndigheter som gjort Eliasson så okänslig för motgångar och misstroende. Han har byggt upp ett immunförsvar mot inkompetensförklaringar.

 Dan har alltid en plan, vet att det snart vänder och ser ljuset. Tror han på sig själv? Det kan vara så illa. (…)

Bakom den senaste tidens förhoppningar om en ljusnande framtid ligger statistik som säger att polisen förbättrat sitt resultat under förra året, det vill säga har klarat upp fler brott. I söndagens Agenda antydde en chefsrådman från Malmö visserligen att den förbättrade statistiken skulle kunna förklaras av medvetna satsningar på att förbättra  just statistiken. Metoden skulle då vara den klassiska: "leta efter borttappade nycklar nära gatlyktan där det är ljust".  Det är tillväxten av utredda lättutredda brott som förklarar framgångarna. Antalet utredda våldsbrott har i gengäld minskat."

[Carpinus]1
2018-01-17, 11:15
#74

Pensionerade kriminalpolisen Anders Bergstedt suckar på Aftonbladet debatt:

"Naturligtvis har polisens förmåga påverkats kraftigt av flyktinginvandringen, terrorism och den fria rörligheten inom EU. Ligorna från öst tar för sig allt mer då det gäller bostadsinbrott, firmainbrott, entreprenadmaskiner och lyxbilar.

Ökningen sammanfaller med skrotningen av specialenheter som påbörjades redan året innan omorganisationen för tre år sedan.

Detta är det stora gisslet för områden som inte är utanförskapsområden. Hundratusentals privatpersoner är brottsoffer varje år och verksamheter går i konkurs. Kostnaderna bara för försäkringsbolagen är oerhörda.

Detta hindrar inte Eliasson från att ta så mycket det bara går från lokalpolisområdena och till bekämpningen av gängkrigen. Det är hans alibi för all polisverksamhet som nu inte fungerar. Han nämner överhuvudtaget inte stöldbrottsligheten utan fokuserar på att flera våldsbrott måste klaras upp.

I de senaste intervjuerna försäkrar Eliasson – som så många gånger tidigare – att nu har det vänt och rekordtillskottet av utbildade poliser i år kommer att användas för att bekämpa gängbrottsligheten. Det är naivt att tro att dessa direkt kan sättas in i kvalificerade uppgifter där erfarna poliser dragit sej undan och slutat eller tagit andra arbetsuppgifter."---

                                                                                           .

 https://www.aftonbladet.se/debatt/a/9mErgW/kalla-in-militaren-for-att-sakra-fororterna

[Carpinus]1
2018-01-31, 09:57
#75

 Fredrik Marklund, polis i Farsta, tar på Expressen debatt bladet från munnen om Rikspolischefen:

"Vi har dessutom en rikspolischef i Dan Eliasson som nu försöker förmedla en bild av att utredningsresultaten har vänt uppåt, utan att berätta att detta gäller relativt lättutredda trafikbrott och narkotikabrott och alltså inte våldsbrott. Vilken verklighet lever du i? Hur kan du som rikspolischef sitta i SVT:s "Agenda" och vara nöjd med att polisen redovisar fler våldtäktsärenden till åklagare, när andelen våldtäktsbrott som man redovisar är lägre än tidigare? Sanningen är alltså att den senaste tidens ökning av antalet våldtäktsärenden har gjort att polisen nu lyckas lösa fler våldtäktsbrott sett till antalet. Med den logik som Eliasson uppenbarligen förespråkar är det alltså positivt om antalet våldtäkter ökar då detta troligtvis leder till att polisen lyckas lösa fler brott.

Istället för att rikspolischefen ska sitta i tv-studior och försvara dåliga utredningsresultat vill jag ha en rikspolischef som förstår allvaret i situationen, som står bakom sin personal som gång på gång uttrycker att resurserna inte är tillräckliga, som högljutt kräver mer pengar från regeringen för att vända den negativa utvecklingen både gällande polisflykt och bristande resultat. Jag vill också att ansvariga ministrar genomför förändringar som faktiskt gör skillnad, och inte bara slänger ur sig förslag som låter bra för stunden men som i själva verket är verkningslösa i det stora perspektivet."---

https://www.expressen.se/debatt/dan-eliasson-i-vilken-verklighet-lever-du/

[Hayabusa]
2018-01-31, 10:11
#76

…och nu hör jag att Eliasson får nya uppgifter.

[Carpinus]1
2018-01-31, 10:13
[Hayabusa]
2018-01-31, 10:16
#78

#77 MSB är kanske inte lika glada…

[Carpinus]1
2018-01-31, 10:17
#79

#78 Nej, precis min tanke också…😃

[[eskils_]]
2018-01-31, 10:29
#80

#75 Härligt med människor som vågar säga ifrån och tala klarspråk, även mot sina egna chefer! 🌺❤️ 

Ett bra citat till ur polismannens artikel:

"Det daltas med ungdomsrabatt och mängdrabatt 

Visst, det ser bra ut att som sittande regering skärpa straffen för vissa typer av brott. Men vad blir skillnaden i praktiken när lagstiftaren bestämt att andra påföljder än fängelse ska prioriteras, att frigivning sker efter två tredjedelar av straffet, ungdomsrabatt för den under 21 år, och den så kallade mängdrabatten för den som begår flera brott? 

För mig är det solklart. Är man att anse som myndig får man också ta konsekvenserna för sina handlingar som en vuxen person i form av ett kännbart fängelsestraff. Och för den som begår nya brott efter sin första dom ska påföljden skärpas avsevärt för varje gång man döms."

Det är politikernas fel att det går så många kriminella lösa på gatorna. Daltandet måste bara upphöra!

[Hayabusa]
2018-01-31, 10:44
#81

#79 Närmast komiskt hur dessa gubbar får "sparken" men egentligen inte. 

Steffo: "Nä, men Dan…tycker du inte att det har blåst lite väl snålt ett tag?"

Danne: "Ja, jo…det ska ältas och det är ju inte så kul"

Steffo: "Vad säger du - ska vi inte ta och ge dig ett nytt jobb? Vi vänder blad och börjar om!"

Danne: "Finemang! Lönehöjning också..?"

[Carpinus]1
2018-01-31, 10:49
#82

#81 Om väggar kunde tala…🙂

Tjeja
2018-01-31, 11:09
#83

Äntligen försvinner han som polischef i alla fall!!! YAY!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

[Carpinus]1
2018-01-31, 11:38
#84

Ja, undrar hur många polisstationer som det äts Danmarsipantårtor på, en dag som denna? 🎂

Cragan
2018-01-31, 12:11
#85

#84 hade jag haft slantar så hade jag skickat en grattis tårta till lokala polisstationen 🙂

[[eskils_]]
2018-01-31, 12:15
#86

#84 Många! 😃🎂🎈

Man kan hoppas att åtminstone några av alla de rutinerade poliser och utredare som sagt upp sig de senaste åren nu återvänder i tjänst.

[Carpinus]1
2018-01-31, 12:22
#87

Än så länge är ju ställföreträdande RPC ansvarig, och som delaktig i utvecklingen han lär inte locka tillbaka några. Skall bli intressant att se vem som blir efterträdare: Götblad är förhoppningsvis för gammal…

[[eskils_]]
2018-01-31, 13:09
#88

#87 Leif GW Persson har tre förslag:

"Han nämner själv tre personer som enligt honom skulle vara ”utomordentligt lämpade” att ta över: Lena Matthijs (polisområdeschef Älvsborg), Klas Friberg (regionpolischef Väst) och Erik Nord (polisområdeschef Storgöteborg). "

SVT

[Carpinus]1
2018-02-01, 12:54
#89

#88 Regeringen förbigick GW:s idéer (att de törs!), men valde åtminstone en f.d. polis i form av Anders Thornberg

Nu får vi se vilka härvor Eliasson orsakar på MSB! 😉

sponny
2018-02-01, 16:33
#90

Dan Eliasson tar över som GD på MSB. En RPC som…

"Dan Eliasson frångick säkerhetsskyddsförordningen två gånger, avslöjade Ekot i höstas, något han inte hade befogenhet för."

Sug på den ett litet tag, frångick säkerhetsskyddsförordningen, där ett privat företag fick tillgång till känslig polisiär information. Och sedan kombinerar du det med MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Kombinationen blir ruggig, j*vligt ruggig.

För övrigt tycker jag att Jan Björklund sammanfattar det bäst:

"Det är mycket märkligt. Det är en sparkad S-märkt misslyckad chef får ett nytt toppjobb. Det kan bara tolkas som en väsentlig nedvärdering av MSB", säger Jan Björklund.

Länk

[[eskils_]]
2018-02-01, 16:56
#91

#90 J*vligt ruggigt, som sagt.

En stor del av MSB:s verksamhet är förlagd till Värmland och Karlstad, påminner Nya Wermlands-Tidningen, och skriver:

"MSB har väntat länge på en ny chef, och förhoppningen hos många har varit att det skulle bli en person som också skulle kunna flytta till Karlstad, så att även myndighetsledningen hamnar här. Men med Eliasson som generaldirektör blir det nog bäst att han befinner sig i huvudstaden så mycket som möjligt, och inte stör den viktiga verksamhet som MSB har att sköta."

"Därför borde allianspartierna lova att om de får ta över regeringsmakten efter valet så kommer de också att sparka Eliasson från MSB. Han kan ju alltid bli ambassadör i Ulan Bator eller något annat på lagom avstånd."

https://nwt.se/asikter/ledare/2018/01/31/katastrofen-drar-till-msb

sponny
2018-02-01, 17:11
#92

"Men med Eliasson som generaldirektör blir det nog bäst att han befinner sig i huvudstaden så mycket som möjligt, och inte stör den viktiga verksamhet som MSB har att sköta."

Hahahaha!!!! Vilket underbart citat! 😃

[VSK]
2018-02-01, 21:48
#93

10-20 pers har sökt chefsrollen på MSB men ingen har fått det. En som inte har sökt jobbet fick det. Helt troligt. Only in Sweden 😂

[Carpinus]1
2018-02-02, 09:50
Carmarino
2018-02-02, 12:36
#95

#94 Undrar om den där "Stikkan", som tycker att Rebecca mobbar Eliasson, är nära släkt med honom, eller om det kanske är Dan the man himself? 😉


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[Carpinus]1
2018-02-02, 13:35
#96

#95 Ja, eller Nicke Rödtroll.🤫

[Carpinus]1
2018-02-04, 09:20
#97

Finito: jubel på polisernas intranet efter Eliassons förflyttning, och (de flesta?) politikerna verkar tycka att det är skönt att bli av med honom på den posten.

[Göstage]
2020-08-13, 14:25
#98

#58 Götblad lämnar sin befattning  den 1 oktober i samband med att hennes förordnande går ut. Bör vara en av de sista från Eliassons närmre krets som därmed  försvinner.

"Den 1 oktober slutar Carin Götblad som regionpolischef i Polisregion mitt. Hon efterträds av Ulf Johansson, nuvarande regionpolischef i region Stockholm", skriver SVT. Låter som en vitalisering.

[Göstage]
2020-12-31, 06:03
#99

Dan Eliasson, numera chef på Myndigheten för Skydd och Beredskap, valde att åka på julsemester till Kanarieöarna under pågående pandemi, något han nu kommer att utsättas för kritik för.

#0 Som det profetiskt sades i trådstarten för snart sex år sedan: "Tänk om det slutade där. Men härvorna kring Dan Eliasson bara fortsätter."

Att chefen för landets högsta krismyndighet väljer att åka på utlandssemester mitt under brinnande pandemi är högst anmärkningsvärt och utan tvekan något som kommer att få kritik, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.
  • Redigerat 2020-12-31, 06:04 av [Göstage]
[Göstage]
2021-01-03, 07:44
#100

Vad blir nästa anhalt för Eliasson, frågar sig Per Gudmundson på Bulletin.

https://bulletin.nu/ledare/all/vilken-blir-nasta-myndighet-att-fa-smaka-pa-dan-eliasson

[Göstage]
2021-01-06, 19:06
#101

Dan Eliasson avgår som generaldirektör för MSB och får nya arbetsuppgifter i regeringskansliet.

Dan Eliasson avgår som generaldirektör för MSB efter den massiva kritikstorm som följt efter hans resa till Las Palmas, som Expressen kunde avslöja. Eliasson kommer nu få ett annat jobb i regeringskansliet, säger inrikesminister Mikael Damberg i Expressen TV. – Han har gjort en missbedömning, och det får stora konsekvenser nu.
  • Redigerat 2021-01-06, 19:06 av [Göstage]
Pyttelite
2021-01-30, 22:39
#102

Helt otroligt att han får en ny Generaldirektörstjänst - han måste vara en kul kille!

Till och med elefantkyrokården är för mycket - varför kan han inte sparkas?

https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/daniel-eliassons-nya-arbetsuppgifter-krisberedskap


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


MSB:s tidigare generaldirektör Dan Eliasson har fått en ny tjänst. Han är fortfarande generaldirektör – men denna gång på Regeringskansliet. Enligt Regeringskansliet består Eliassons nya uppdrag att se över den svenska krislagstiftningen.
  • Redigerat 2021-01-30, 22:42 av Pyttelite
Upp till toppen