Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Invandring och integration

Svensk flyktingpolitik skapar nordisk oro

2014-09-08 04:19 #0 av: [Carpinus]

För en tid sedan skrev Folkpartiets ledargarde  ett inlägg på Aftonbladet debatt, där de påpekade att flyktingarna till EU måste fördelas mer solidariskt. "Det är hög tid att samtliga EU-länder och våra nordiska grannar tar ett betydligt större ansvar för de människor som nu tar sig till Europa", skrev man bl.a.

Nu kan man väl säga att svaret har kommit från vårt grannland Danmark. Den danska justitieminstern Karen Hækkerup (S) säger till Berlingske: "Jag tror att jag måste vara försiktig med vad jag som medlem av en danska regeringen om Sveriges invandringspolitik (snygg passning till Björklund där! Min anm.), men jag skulle vilja säga att regeringen aldrig kommer att tillåta något liknande hända här hemma, eftersom jag inte tror att ett land i vår storlek kommer att kunna integrera så många människor på så kort tid och det kommer säkert att hota sammanhållningen i Danmark".

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article19493910.ab


Anmäl
2014-09-08 05:43 #1 av: Tjeja

Ja de flesta europeiska och västerländska länder har en helt annan syn på "snälla" Sverige's invandring än vad vår göliga och snedvridna debatt i Sverige vill få folk att tro. 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2014-09-08 12:16 #2 av: Humbugg

Danmark är det mest invandringskritiska landet i Norden (till och med kanske hela EU?), så att kalla det för nordisk oro är fånigt, ungefär som att säga "nazismen allt mer vanlig bland svenska kommunpolitiker" så syftar man på svenskarnas partis kommunmandat.

Anmäl
2014-09-08 13:26 #3 av: [Carpinus]

#2 Redan vid näst senaste årsskiftet  uttryckte det norska Utlendingsdirektoratet (UDI) oro över den svenska invandringspolitiken. Man befarade att asylsökande kunde söka sig vidare till Norge. Antalet asylsökande har ju inte minskat sedan dess...

"Det vi er mest usikre på, er Sverige, for de får formidabelt mange for tiden, mellom fem og seks ganger så mange som oss. Velger bare noen av disse å komme hit i stedet kan det få store betydning for ankomstene her i landet, sier direktør Frode Forfang i UDI" (till NRK.)

Den danska oron är således inte unik, den är bara det senaste exemplet.

http://www.dagbladet.no/2012/12/25/nyheter/politikk/krig_og_konflikter/24976645/

P.S. Var har du hämtat påståendet att "Danmark är det mest invandringskritiska landet i Norden (till och med kanske hela EU?)" ? Jag skulle gärna ta del av den undersökningen! Vad är skillnaden mellan Danmark och Finland t.ex?


Anmäl
2014-09-08 15:49 #4 av: JonasDuregard

#3 "Man befarade att asylsökande kunde söka sig vidare till Norge."

Varför skulle de göra det? Menar du att de är oroade för att Sverige ger för många avslag? Funderar Känns inte som det var dit du ville komma riktigt.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2014-09-08 16:07 #5 av: [Carpinus]

#4 I  länken till Berlingske i #0 finns upplysningen att med de avtal vi har i Norden finns det inget som hindrar att den som beviljats uppehållstillstånd i vårt land därefter kan flytta och bosatta sig i något annat nordiskt land med rätt till understöd, utan att behöva införskaffa uppehållstillstånd där. Det är i så fall samma förhållande för Norges del som för Danmark. " Velger bare noen av disse å komme hit i stedet kan det få store betydning for ankomstene her i landet", som UDI uttrycker det.

Vad Sverige företar sig i asylpolitiken är därmed ingen isolerad svensk angelägenhet, men grannländerna kan inget göra med mindre än att de säger upp avtalet.


Anmäl
2014-09-08 16:10 #6 av: JonasDuregard

#5 Jag förstår.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2014-12-07 09:27 #7 av: [Carpinus]

Slitningarna i Sverige fortsätter att oroa och förbrylla bedömare i våra grannländer. Den förre danske finansministern Claus Hjort Frederiksen (V) som är gift med en svenska och följer den svenska debatten sedan länge säger i en artikel i Politiken att det på sikt inte kan vara hållbart att negligera ett parti med tvåsiffrigt väljarstöd.

"Genom att vägra att samarbeta blåser man under oron för ökad invandring. Det ger väljarna intrycket att man inte lyssnar på folket. Man förstår inte att de är bekymrade. Det är ett misslyckande", säger Hjort Fredriksen, som fortsätter:  "Och det förefaller mig lite naivt om man tror att den svenska befolkningen är helt annorlunda än övriga befolkningar i Europa. Givetvis kommer verkligheten ikapp de svenska politikerna."

#0 Intressant f.ö. att läsa vad den danska justitieminstern Karen Hækkerup (S) sade i september, nämligen att "Jag tror inte att ett land i vår storlek kommer att kunna integrera så många människor på så kort tid och det kommer säkert att hota sammanhållningen i Danmark". Det är väl precis den utvecklingen vi just nu ser i Sverige?


Anmäl
2014-12-07 11:10 #8 av: [Carpinus]

#7 Jag översatte meningen "Ved at nægte at samarbejde puster man til bekymringen for øget indvandring" med "Genom att vägra att samarbeta blåser man under oron för ökad invandring", men enligt vad jag sedan läst skall det rätteligen vara "Genom att vägra samarbeta fnyser man åt oron för ökad invandring" (vilket i och för sig ger samma resultat...).


Anmäl
2014-12-07 14:48 #9 av: [Carpinus]

Håvard Rem är en norsk författare och litteraturkritiker. I Schibstedskoncernens kvällstidning Aftenposten skriver han att olikheter i att göra upp med sitt förhållande till nazismen hos norrmän och svenskar speglar de nuvarande inställningarna till flyktingfrågorna länderna emellan. "Olikheterna åskådliggör varför norska immigrationsskeptiker blir statsråd medan svenska stigmatiseras", skriver Rem under rubriken "For hver tyske soldat som fikk reise gjennom Sverige, får en utlending reise inn i Sverige".

Rem utvecklar det så här: "Men det er i beste fall uhyre kortsiktig å tenke at fremtidens flyktninger til Sverige er tjent med at svenske politikere ikke vil snakke om migrasjon og heller ikke vil snakke med dem som vil snakke om det.
I stedet sones svenskesynden stedfortredende.
For hver tyske soldat som fikk reise gjennom Sverige, får en utlending reise inn i Sverige.
Drøyt to millioner tyske soldater passerte mens svenskene så en annen vei og holdt munn. Også i dag ser de en annen vei og holder munn mens de plasserer skylden hos dem som åpner munnen.
Skyldfrihet er en komfortabel følelse. Men når rundt 15 prosent av befolkningen åpner munnen, i form av demokratisk stemmegivning, blir det likevel ukomfortabelt."

http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Havard-Rem-For-hver-tyske-soldat-som-fikk-reise-gjennom-Sverige_-far-en-utlending-reise-inn-i-Sverige-7814182.html


Anmäl
2014-12-07 15:02 #10 av: Tjeja

Jag tycker att detta är bra skrivet av Tove Lifvendahl rörande övriga partiers retorik mot SD!

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/ett-sverigefientligt-parti_4169465.svd

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2014-12-07 16:15 #11 av: [Carpinus]

#10 Kanske dock lite "OT", eftersom just denna tråd handlar om hur grannländerna ser på den svenska situationen, inte hur vi själva tacklar den.


Anmäl
2014-12-07 16:22 #12 av: Tjeja

Sorry blandade ihop trådarna!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2014-12-08 08:42 #13 av: [Carpinus]

Den prisade norske författaren Karl Ove Knausgård intervjuades förra året av den norska tidskriften Klassekampen. Enligt GP sade K. där  "att i Sverige domineras den offentliga debatten av en kulturell överklass. Den norska däremot tillåter att det politiskt inkorrekta är en del av den offentliga diskussionen.

- Skall vi lägga locket på det vi inte gillar, och vädja till anständigheten. Det är den svenska modellen, där rätt är det samma som gott och fel är det samma som fascistiskt", tyckte Knausgård i intervjun. Idag känns den analysen än mer glasklar...

http://www.gp.se/kulturnoje/1.1608957-svensk-norskt-forfattargral-om-fascism


Anmäl
2014-12-08 11:20 #14 av: Halvdansken

#8.  "Ved at nægte at samarbejde puster man til bekymringen for øget indvandring"

Tycker din översättning är bättre. At puste på ilden är att blåsa på den för att den ska ta sig bättre.  Har inget med fnysningar att göra. Puste kan också betyda "sucka".

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-12-08 11:31 #15 av: [Carpinus]

#14 OK tack för tillrättaläggandet! Ja, att man inte riktigt kan lita på tidningarna uttrycks ju i andra trådar, så jag tar det här som en liten bekräftelse på det..Blinkar  


Anmäl
2015-01-03 10:53 #16 av: [Carpinus]

I de 56 kommentarerna under den här artikeln märker man inte mycket av dansk folklig förståelse för svensk  asylpolitik. Som någon förskräckt konstaterar:"På bare 1 år har svenskerne modtaget flere asyl-ansøgere, end der bor folk i Esbjerg - Danmarks femtestørste by!"


Anmäl
2015-01-03 11:56 #17 av: Hayabusa

#16 När 2015 är slut så har Sverige, sannolikt, under 4 år tagit emot ett antal asylsökande som motsvarar landets (Sveriges) 3:e största stad. Min spontana känsla är att systemet närmar sig totalt överbelastat.

Anmäl
2015-01-03 12:34 #18 av: VSK

#17

Räknar du med anhöriga så räcker drygt 1.5 år. 

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2015-01-03 12:42 #19 av: Hayabusa

#18 Ja, svårt att få grepp om exakt hur många det rör sig om - men satt i relation till Sveriges befolkning är de inte få. Tvärtom, kan man nog påstå utan att överdriva. Går det överhuvudtaget att hantera på ett vettigt sätt? 

Anmäl
2015-01-03 12:47 #20 av: VSK

#19

De det har spårat ur för ett antal år sedan. Den där lilla snöbollen som var högt upp i backen, är ingen liten snöboll längre. Det räcker att (börjar bli lite tjatigt att skriva) att kolla skola, vård och omsorg.

Efter det så kan man besöka några ålderdomshem och intervjua dessa människor om hur bra de har det.

Och efter det så kan man........................ 

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2015-01-03 12:52 #21 av: Hayabusa

#20 Så är det. Har ett äldreboende som granne, så jag har hyfsad insyn. Ingen vacker syn och jag dör hellre i förtid än slutar mina sista dagar där. Att "går-ej-av-bussen-protestera" lär inte löna sig.

Frågan om invandring & flyktingpolitik har blivit en prestigefråga som ingen, eller väldigt få, vill kliva av. Kvittot får vi hur som helst, det är bara en fråga om tid.

Anmäl
2015-01-03 13:07 #22 av: VSK

#21

Frågan om invandring & flyktingpolitik har blivit en prestigefråga som ingen, eller väldigt få, vill kliva av. Kvittot får vi hur som helst, det är bara en fråga om tid.

Det ligger nog ingen större feltolkning i det du skriver skulle jag tro.

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2015-01-03 13:13 #23 av: VSK

Här är en artikel om att D.Ös samarbete kommer att haverera. Frågan är inte om utan när. 

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2015-01-04 10:59 #24 av: [Carpinus]

För att återföra tråden till om hur övriga Norden ser på svensk flykting- och integrationspolitik så har den av det svenska etablissemanget så avskydda  Pia Kjærsgaard, ordförande i Dansk Folkeparti (Danmarks största parti enligt opinionsmätning  nov. 2014) , skrivit följande i ett debattinlägg på danska tv2:

"De asylsökande i Grytan har blivit ännu en irriterande sten i skon för det officiella Sverige. Detta exempel visar tillsammans med många andra hur saker och ting har gått snett i Sverige, där den parlamentariska demokratin faktiskt har avskaffats - bara för att utesluta ett visst parti och 800.000 svenskar som röstade på det från inflytande. Det är groteskt. Det är sorgligt. Det är en stor olycka för Sverige. "


Anmäl
2015-01-04 12:44 #25 av: Halvdansken

Jag bor i Danmark och många danskar fattar inte vad Sverige håller på med. Varför är man så rädda for SD? Varför tar man in så många invandrare och ger dem PUT med en gång?   Varför är man rasist så fort man kritiserar invandringspolitiken? Varför får man inte peka på att invandringen kostar pengar osv.

Tja, vad ska man svara på det? Jag tror att media har en stor skuld i detta. Så fort nån tycker annorlunda i Sverige, så blir det stora rubriker.

En av anledningarna är helt klart att Danmark och Norge var ockuperade under 2a världskriget. Det är ok att vara nationalistisk/patriotisk, det är ok att vara lite misstänksam mot främmande, det är ok att använda danska flaggan vi alla tillfällen det är möjligt (födelsdag, jul osv). Medans svenskarna har dåligt samvete för att vi tillät tyskarna åka tåg i Sverige, och att det svenska kungahuset var väldigt tyskvänligt.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2015-01-04 12:50 #26 av: spirit33

#25

Varför är man så rädda for SD?

Jag tror du kan svaret på det själv. Skulle du rösta på ett parti som sympatiserar med ockupanterna som intagit ditt land? Det är inte nationalism, snarare förräderi.Skämtar

Anmäl
2015-01-04 12:59 #27 av: Halvdansken

Det där får du nog förklara lite? Vilka sympatiserar SD med som intagit Sverige?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2015-01-04 13:09 #28 av: spirit33

#27

Det är ingen direkt hemlighet att SD i grunden är ett rasistiskt/nazistiskt  parti, vilket då innebär att de skulle  sympatisera med Tyskarna under andra världskriget. Danskarna borde väl ändå tycka att SD inte är något att hänga i granen med tanke på ockupationen.

Anmäl
2015-01-04 13:16 #29 av: Halvdansken

Mja... nu ser de nog inte så mycket till SDs bakgrund, mer till vad de sägerjust nu, vilket är ungefär detsamma som Dansk Folkeparti.  Så danskarna är inte rädda för SD.

DF anses av en del vara främlingsfientligt men absolut inte nazistiskt.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2015-01-04 13:16 #30 av: VSK

#26

De som valt att rösta på SD kanske är emot:

barnäktenskap är tillåtet, koran 65:4
där hustrumisshandel är tillåtet, koran 4:34
är månggifte är tillåtet, koran 4:3
där kvinnans arvslott är hälften mot mannens, koran 4:11
där en kvinnans vittnesbörd är hälften värd mot mannens, koran 2:282
är det krävs fyra mäns vittnesbörd vid en våldtäkt för att kvinnan skall bli frikänd, koran 24:13
där en kvinna är mannens åker vilken han kan nyttja efter eget behag, koran 2:223
där en kvinna måste täcka sig, koran 24:31 och 33:59
där ifrågasättande av Koranen och Muhammed straffas med döden, koran 33:57
där stöld straffas med amputation av höger hand och vänster fot, koran 5:38
är den som avsäger sig sin Islamska tro skall dödas, Sahih Bukhari hadith 5, bok 88
där inga andra religioner än Islam är accepterat, koran 3:85
där muslimer är de bästa människorna som Allah har skapat, koran 3:110
där det endast skall dömas enligt Allahs lag, 5:44-45 och 5:49
där judar och kristna är de vidrigaste varelser som skapats, koran 98:6
där judar och kristna är jämställda med grisar och apor, koran 5:60
där muslimer som inte lever efter Koranen är hycklare och skall straffas med döden, 9:73
där muslimer inte får ta judar och kristna till vänner även om det är dina familjemedlemmar, koran 3:28, 5:51 och 58:22.

-

Bara en tanke som slog mig. 

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2015-01-04 13:22 #31 av: spirit33

#29

Du får läsa på lite om Vidkun Quisling, så kanske du förstår vart jag vill komma och varför det rimmar illa att ta upp ockupationer under andra världskriget, och sedan koppla ihop det med SD.

Anmäl
2015-01-04 13:23 #32 av: Halvdansken

#30 Nu är det ju sharialagen du hänvisar till, jag tror att de som röstar SD snarare tänker på pengar och välfärd och grupper som ställs mot varandra än en överhängande risk att börja stena kvinnor för otrohet.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2015-01-04 13:32 #33 av: VSK

#32

Jag är övertygad om att den större skalan som röstar på SD (missnöjesväljare) tänker på det du hänvisar till.

Eftersom det hela tiden tas upp om hur rasistisk/nazistiskt SD är så ville jag bara påpeka att vissa kanske är emot att sharialag skall gälla här. Som sagt, en tanke som slog mig hux flux.  

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2015-01-04 13:37 #34 av: spirit33

#30

Vart har du kopierat det där ifrån?

Anmäl
2015-01-04 13:54 #35 av: Halvdansken

#31. Qvisling var från Norge, SD finns i Sverige, så jag fattar fortfarande inte hur du får ihop detta med att danskarna skulle bekymra sig om SD . Vilket de alltså inte gör, tvärtom. Det tycker att de har ganska klart för sig. De har ungefär samma politik som Sossarna eller DF  i Danmark.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2015-01-04 14:02 #36 av: spirit33

#30

Det var som jag trodde, att du inte orkade skriva det där själv. Mona Walter, känns det namnet bekant? Edit: Det var alltså Mona Walters tanke som slog dig.Skrattar

Anmäl
2015-01-04 14:09 #37 av: spirit33

#35

Förstår du verkligen inte att SD står närmare Quisling med nazistiska sympatier och att det bara blir dumt att ta upp ockupationen av Danmark och Norge under andra världskriget i samma inlägg. 

De som var med på den tiden borde tycka att det är oerhört oförskämt att ens nämna SD i samband med Nassarnas intåg i Danmark och Norge.

Anmäl
2015-01-04 14:11 #38 av: [Carpinus]

 Jag vet inte hur många trådar som du, spirit33,  spridit ditt mantra om SD som "ett rasistiskt och nazistiskt parti", och jag ser det som försök att orsaka allmän munhuggning med påföljande låsning från administratörerna av trådar som du inte gillar.  Jag vill därför uppmana er som försöker att föra en seriös debatt att inte involvera er i diskussioner med denna trådhaverist.  

Vad vi har att förhålla oss i den här tråden är debatten i övriga nordiska länder om svensk flykting- och immigrationspolitik, inte vad SD är för och står för.


Anmäl
2015-01-04 14:14 #39 av: VSK

#38

Jag vill därför uppmana er som försöker föra en seriös debatt att inte inleda i er i  diskussioner med denna trådhaverist.  

Jag har förstått det för länge sedan. 

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2015-01-04 14:18 #41 av: [Söderort]

#37 Även om SD och flyktingpolitik är ett hett ämne så använder vi inte sådant språk det är viktigt att vi här inne använder vårdat språk. 

Anmäl
2015-01-04 14:27 #42 av: spirit33

#41

Nu hänger jag inte med, vad menar du? Vilket är inte vårdat språk? Menar du mitt senaste inlägg som togs bort? 

Jag svarade bara Carpinus på hans ohyfsade inlägg och påminde honom om att han inte bestämmer vad andra ska skriva och inte kan censurera och att jag förstår hans frustration eftersom han själv har skrivit att han röstar på SD. Klart som korvspad.

Anmäl
2015-01-04 14:29 #43 av: spirit33

#39

Är det du som har förstått eller Mona Walters?Skämtar

Anmäl
2015-01-04 14:32 #44 av: [Söderort]

#42 Läs din text i början av ditt inlägg i #37 sådant leder lätt till hårda ord. Jag föreslår om du inte fixar att diskutera sakligt att du lämnar tråden så slipper vi plocka bort inlägg och varna. Detta gäller naturligtvis alla vilket vi tvingas tjata om ofta om. 

Anmäl
2015-01-04 14:40 #45 av: spirit33

#44

Ok,tack för svar. Jag tog bort "spelar dum"-meningen som jag inte trodde skulle uppfattas så farligt när jag skrev det. Jag försöker allt som oftast diskutera sakligt, vilket jag också gjort i denna tråden. 

Att det sedan finns många SD-anhängare i detta forum som är väldigt aktiva i trådarna, förklarar den ibland uppkomna frustrationen kring mina inlägg, inget konstigt.

Anmäl
2015-01-04 14:46 #46 av: [Söderort]

#45 Ofta är det sådan mening som leder till ordkrig även om man inte menar det. Visst finns det många SD anhängare så som det finns människor som röstar på andra partier här.

Anmäl
2015-01-04 15:08 #48 av: [Söderort]

spirit33 Du gör om samma sak igen som jag bad dig inte göra vad det så svårt att förstå? Varning utdelad nästa leder till 7 dagars vila från sajten.

Anmäl
2015-01-04 15:10 #49 av: spirit33

#48

Vad menar du? Vad har jag gjort nu?

Anmäl
2015-01-04 15:16 #50 av: [Söderort]

#49 Bad dig att inte skriva provocerande inlägg men ändå dök detta upp.

"eftersom VSK inte var man nog att kliva fram och rätta sitt misstag."

Ta nu och lämna tråden om du inte klarar av att följa min uppmaning.

Anmäl
2015-01-04 15:22 #51 av: spirit33

#50

Ok, jag tyckte han hade fått gott om tid att korrigera sitt misstag, samt att han själv gillar att vara spydig. Hur som helst är det ett jäkla otyg att kopiera text utan hänvisning, vilket inte är första gången.

Ska försöka trippa på tå hädanefter i denna tråd, men ta bort inlägg #30 eller hänvisa till Mona Walters, tack.

Anmäl
2015-01-04 15:26 #52 av: [Söderort]

#50 Jag kan inte avgöra vart texten är skriven och om källan är just från Mona Walters dess utom kan VSK vara utloggad låt denna svara när denna kan. Släpp detta nu och åter till ämnet!

Anmäl
2015-01-04 15:27 #53 av: Halvdansken

#37  Jag bor i Danmark sen 16 år. Jobbar i Danmark. Är gift med en dansk. Danskarna har inga problem med SDs politik. De fattar inte varför svenskarna är så anti-SD.  Jag har aldrig hört en dansk som kopplar SD samman med tyskarnas invasion eller nazism. 

Jag fattar fortfarande inte vad det är du menar. 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2015-01-04 15:31 #54 av: [Carpinus]

"Både Norge och Sverige är i behov av en rationell offentlighet, i dag mer än någonsin. Vi behöver den för att prata om en av de största samhällsförändringarna i vår historia, som vi kanske varken bör eller kan undgå: den nya massinvandringen. Samtalet kring detta måste vara fritt, inte genom att `våga vägra debatten”.

Skrivet under rubriken "Är Sverige en demokrati?"av översättarna till boken "Fostra Folket" av krönikören Bjørn Stærk på norska Aftenposten.


Anmäl
2015-01-04 15:33 #55 av: spirit33

#53

Har danskarna glömt sin historia menar du? Eller vad är det du inte förstår?

Anmäl
2015-01-04 16:01 #56 av: snigelpiga

#53 Du är inte ensam som inte fattar. Jag fattar inte heller fast jag bor i Sverige.

Anmäl
2015-01-04 16:04 #57 av: spirit33

#56

Vad är det du inte fattar?

Anmäl
2015-01-04 16:21 #58 av: Jimmy.L

#37 Ser ingen koppling mellan SD och Tysklands invasionen av Danmark kan du utveckla det?

SD bildades 1988 vad jag kan läsa. Rasistisk var dom då idag har dom även problem med det men kopplingar så långt bak i tiden hittar jag ingen.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sverigedemokraterna

Anmäl
2015-01-04 16:50 #59 av: Halvdansken

Danskarna har inte glömt sin historia, vilket jag påpekade i #25.  Däremot är SD ett svenskt parti, vars politik påminner till stor del om danska S och DF.  Danskarna struntar i var svenska SD började, de ser till nuvarande svensk politik.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2015-01-04 17:21 #60 av: [Carpinus]

Såg att Pia Kjærsgaard nyligen blivit tilldelad  "kommandørkorset af Dannebrogordenen". Hade hon bott i Sverige som partiledare för ett motsvarande parti lär hon varken ha fått någon orden eller kommit på audiens (och förstås heller inte gått på Nobelfesten...)

 "Jeg har fået den ære at blive udnævnt til Kommandør af Dannebrogordenen af Hendes Majestæt Dronningen. Jeg synes, det er et meget smukt kors, og jeg glæder mig til at takke Dronningen til den næste audiens, som foregår mandag den 8. december", skrev hon med anledning av utnämningen.


Anmäl
2015-01-04 17:34 #61 av: spirit33

#59(#58)

Ok, jag ska försöka igen får vi se...

Du skrev i #25 bl.a varför man är så rädd för SD och:

En av anledningarna är helt klart att Danmark och Norge var ockuperade under 2a världskriget. Det är ok att vara nationalistisk/patriotisk, det är ok att vara lite misstänksam mot främmande, det är ok att använda danska flaggan vi alla tillfällen det är möjligt (födelsdag, jul osv). Medans svenskarna har dåligt samvete för att vi tillät tyskarna åka tåg i Sverige, och att det svenska kungahuset var väldigt tyskvänligt.

Du tycker alltså att det är ok för danskarna att vara nationalistiska p.g.a ockupationen under andra världskriget, vilket jag förstår och håller med till viss del. Men att koppla ihop den nazistiska ockupationen med SD:s politik är precis så fel det kan bli. 

SD som har själva sitt grundfundament i nazism/rasism(ja, de har maskerat det lite bättre idag) skulle ha mer kopplingar till nazismen likt Quisling i Norge än att vara patrioter för sitt land, om man nu ska blanda in andra världskriget i att förklara att det är ok att rösta på SD.

Jag försöker alltså få fram att SD troligen skulle vara allierade med nazisterna, istället för att värna om sitt land, likt Quisling. Och då menar jag att danskar som upplevde ockupationen borde känna sig väldigt illa till mods att höra dessa kopplingar mellan SD och nazistisk ockupationsmakt och att vara nationalistisk /patriotisk.

Och som jag skrivit förut, det går inte att i en handvändning tvätta bort alla brunskjortor i SD över en natt, om någonsin. De har gång efter gång påmint oss om vilket sorts parti de är när tungorna slinter. Det går inte att hålla svenska folket i totalt mörker, men det går att försöka få svenskar att blunda.

Anmäl
2015-01-04 17:51 #62 av: Jimmy.L

#61 Patriot och nazism är ju två olika saker, amerikanerna är ju väldigt patriotiska av sig men det gör ju dom inte till nazister eller hur? 

Anmäl
2015-01-04 17:53 #63 av: spirit33

#62

Ja, absolut... Tror inte jag skrev att det skulle vara samma sak, i så fall har jag skrivit väldigt fel.

Anmäl
2015-01-04 17:57 #64 av: Jimmy.L

#63 Tror ändå inte man kan koppla SD hur än rasistisk dom än är till nazismen. SMR skulle jag säga är mer vänliga till nazismen och har hyllat Hitler.

Anmäl
2015-01-04 18:29 #65 av: snigelpiga

#57  Jag skrev ingenting till dig.  

Anmäl
2015-01-04 18:45 #66 av: spirit33

#65

Det är mina inlägg du refererar till, därför undrar jag vad det är du inte fattar, så kanske jag kan förklara lite bättre.

Anmäl
2015-01-04 18:46 #67 av: [Carpinus]

Jag skall inte lägga mig i den här senare debatten  (som för mig känns lite OT)  mer än med här inlägget.  Jag tänker på den där regeln om att "visa respekt för olikheterna" och funderar samtidigt över vad som skrevs på DN:s ledarsida idag, att "Vi ser i den samtida politiska debatten en ström av intolerans från de föregivet toleranta". Skall man skuldbeläggas i det här forumet för att man till skillnad från många andra avslöjat vilket riksdagsparti man röstade på i senaste valet? Mitt val där hänger kvar bland hos vissa debattörer, däremot inte att jag i flera debatter tagit ställning mot partiet och även gjort klart att jag inte avser att rösta på dem efter Björn Söders grodor. (Tyvärr gjorde decemberöverenskommelsen det omöjligt som kritiker av svensk invandringspolitik att stödja något annat alternativ i stället, men det är en annan historia.) Det här är mitt enda inlägg i frågan, och jag hoppas att diskussionen nu kan återgå till vad som står i rubriken. 


Anmäl
2015-01-04 18:51 #68 av: spirit33

#64

Klart man kan det, SD har ju sin grund från nazismen bl.a. Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att det inte är åsikter som tvättas bort under en valkampanj eller två. Speciellt inte med tanke på hur de försäger sig titt som tätt.

Det ligger där och pyr under ytan och kommer förmodligen numera bara fram under strikta former, som typ finlandsfärja eller liknande.

Anmäl
2015-01-04 18:59 #69 av: snigelpiga

#66  Jag kommenterade till Halvdansken, inte dig, men jag borde ha skrivit #25 istället. Den fattade jag för sent att kunna förändra.

Anmäl
2015-01-04 19:03 #70 av: spirit33

#67

Du får givetvis tycka vad du vill, och en eloge till dig som tar avstånd från SD... Inte lätt kanske att erkänna men bra.

"Visa respekt för olikheter"... Menas det att man inte ska ägna sig åt att i tråd efter tråd skriva massa tramsiga smygrasistiska kommentarer(menar inte dig) utan sakinnehåll om t.ex. en flyktingbuss i Norrland, eller om ett fotografi som visar en flykting med jacka(!) och ett svältande barn i Afrika?

Anmäl
2015-01-04 19:06 #71 av: spirit33

#69

Ok, jag tror att jag äntligen fattar vad du inte fattar... Du fattar inte likt danskarna påstås göra, varför vi är rädda för SD.

Anmäl
2015-01-04 19:21 #72 av: VSK

spirit33

För det första så har jag annat för mig än att sitta här hela dagarna, så nu vet du att man kan vara offline.

För det andra, så är det väl ganska ointressant vem Mona Walters är eller vad hon hette. Det intressanta är väl ändå innehållet jag påpekade gällandes sharialagen  eller hur? Vill du ha källhänvisning, bläddra i dina sagoböcker.

För det tredje så besvarar jag bara inlägg som jag anser vara givande. 

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2015-01-04 19:23 #73 av: [Carpinus]

#70 Nu gör jag ett enda avsteg från att jag inte skulle ägna mig mer åt det här ämnet, men OK; vi kan var och en bidra till att upprätthålla en hyfsad debatton, och att andra gör sig skyldiga till övertramp är ju ingen ursäkt för att man själv kör på i samma stil. För övrigt har jag inga problem med att "erkänna" när jag tar avstånd från SD, lika lite som jag hade några problem med att "erkänna" att jag röstat på dem. Jag tror f.ö. inte att SD i asylpolitikfrågan står särskilt långt från de danska socialdemokraterna.


Anmäl
2015-01-04 20:02 #75 av: spirit33

#73

Vad bra, då är vi hyfsat överens. När det kommer till danskarnas politik så är jag tyvärr allt för dåligt insatt för att kommentera. Känner att det är fullt upp att hänga med den svenska... Så danskarna får vänta.

Anmäl
2015-01-04 22:16 #76 av: Silvestris

#30

Ja, SD vill ju att Sverige ska vila på kristna värderingar så ska vi börja citera Bibeln också?

I SDs Sverige inskränker vi på den fria aborten och homosexuella människor ska diskrimineras men eftersom du inte är intresserad av att läsa SDs principprogram är det svårt för dig att ha koll på deras ideologi. Som är rasistisk, kvinno- och HBTQ-fientlig.

Anmäl
2015-03-23 20:31 #77 av: [Carpinus]

"Om inte övriga Europa tar emot fler flyktingar kan det bli aktuellt att kräva ersättning av EU". Det sa statsminister Stefan Löfven i onsdagens "Aktuellt", skriver Expressen.

Skall man gå efter vad danska Ekstrabladets läsare tycker så finns det inget större stöd att hämta hos danskarna. På frågan "Skal Sverige have EU-støtte til de mange flygtninge?" svarar 85,55% "nej", 11,56% "ja" och 23,89% "ved ikke".


Anmäl
2015-08-21 08:52 #78 av: [Carpinus]

"På området ”vad hände, vem gjorde vad, hur och varför” är svenska medier absolut ledande. Varje gång ett brott med koppling till invandring, asyl och integration har begåtts, sänker sig mörkret över medierna. Allt förvrängs, vissa detaljer utelämnas, avgörande förtydligande frågor ställs helt enkelt inte.
Var det terror i Västerås? Frågan avfärdas som irrelevant. Läsarna leds aktivt bort från sanningen, eller från det alla fruktar. Romer bli ”EU-migranter”, muslimska gäng är ”ungdomar” eller ännu mer anonymt endast ”personer”, såvida de inte kallas ”utsatta grupper”.
Praktiskt taget allt som har någon som helst anknytning till invandring är inflammerat, farligt, tabu. Att läsa svenska medier är som att se på natten."---

"Årtionden av socialdemokrati och kulturliberalism har skapat ett moraliskt imperium, som är i färd att kollapsa, och nya röster utmanar status quo, även i delar av de etablerade medierna. Detta är nytt: att det centrala inte längre håller, att landet stadigt blir alltmer splittrat, uppdelat och kluvet i block. Svenskarnas säkerhet är till stor del avhängig av om de kan lösa problemen politiskt. Om inte så kommer lösningarna att bli anti-politiska, det vill säga våldsamma och blodiga. När makten inte längre är legitim, riskerar samhället att hamna i våldsamheter. Det sker i Syrien, men det kan också hända i Sverige med 9, 15 eller 30 miljoner invånare."

Dansk debattartikel, citerad på"Det Goda Samhället"


Anmäl
2015-08-21 17:53 #79 av: Tjeja

Ledsen 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-08-21 18:11 #80 av: Bagtjesen

Sprit 33: i t ex #37: Din jämförelse med Quisling är högst ohistorisk, inte ens nazisterna från Tyskland vill ha att göra med honom, de utnyttjade honom ett tag men sedan fick det vara nog! Inte ens nazisterna tyckte egentligen om landsförrädarna i de länderna de okuperade. Finns ännu större skillnad mellan nazister och de vanliga soldater eller yrkesofficerare från Tyskland som var i Norge! Läs på om Quisling och Norge och förhållandet till nazisterna!  

Anmäl
2015-08-21 18:22 #81 av: Bagtjesen

Som #59 Halvdansken säger så har danskarna absolut inte glömt sin historia, framförallt inte den som handlar om andra världskriget. Snarare tvärtom, du kan prata med en dansk på en camping eller på utefiket på ströget så vet de mycket mer om kriget än vad en svensk vanligen gör. Danskarna gör också filmer om sin kamp och det skrivs böcker, som reder ut det som är oklart. Det är länge sedan det gjordes en svensk film om andra världskriget och ofta är det med en lite komisk underton. Den klart bästa spinen i Sverige mot tyskarna var en tysk kvinna, på den tyska legationen i Stockholm - annars hade vi inte mycket att komma med folk som ställde upp. Det finns en bok skriven av henne själv som är bra och som är lite äldre (90-talet) sedan en bok som till titeln efterliknar men säger sig vara en roman, men den är illa skriven och just en roman...som våldför sig och snyltar på den tidigare boken.

Anmäl
2015-08-21 18:36 #82 av: Bagtjesen

#76 Silvestris : Jo, i en annan tråd är jag helt med på att göra det, men själv tolkar jag  bara det som står i #30, som ännu ett bevis för att när religionen kommer in går all sans och vett ut! Och SD och Svenska kyrkan! Svenska kyrkan är nog den organisation av alla som utövat största terrorn över svenska folket under snart 1000 år. 

Anmäl
2015-08-22 10:14 #83 av: Zyperior

#76 Var är SDs politik rasistisk?

Här har du exempel på rasistisk politik som faktiskt praktiseras;
Invandrare får skattesubventionerade körkortsutbildningar
Varför har man inte varit beredd att göra detta för svenska ungdomar som har svårt att få jobb?

Invandrare får pengar för att lära sig svenska
Som svensk förväntas du ha gått ca 12 års utbildning i svenska språket, får du inte godkänt har du inte en chans på arbetsmarknaden.
Som invandrare räcker en kort kurs, som de samtidigt får pengar för att gå.
Varför ska vi behöva muta folk till att lära sig svenska, medans det ställs som krav att kunna på oss infödingar?

Instegsjobb för nyanlända
Varför skulle en arbetsgivare ta hänsyn till kompetens eller annan lämplighet när din härkomst avgör om du får 80% av lönen subventionerad från staten?

Ingen av denna politik är SDs. Men ändå är det SD som är rasister, trots att jag aldrig fått något konkret bevis på att deras politik skulle vara rasistisk när jag bett om det.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-08-22 11:13 #84 av: Tjeja

Rent globalt är svenska folket och skandinaver över h t i minoritet.

Andra minoritetsfolk värnar om sig själva utan att kritiseras för det utan tvärt om uppmuntras.

Varför ska svenskarna inbilla sig vara världens ledande majoritet och se dem som invandrar (som faktiskt  oftast kommer från betydligt större folkgrupper än scandinaverna) som minoriteter? Det är ju helt bakvänt..

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-08-22 18:25 #85 av: Silvestris

#80

Läs SDs principprogram om etnisk homogenitet och om olika folkgruppers "inneboende essens". Själv är jag trött på att behöva citera SDs principprogram för alla anhängare som inte bemödat sig läsa det själva.

Anmäl
2015-08-22 20:01 #86 av: Zyperior

#80 Här är det stycket #85 syftar till;

" Vi tror inte på teorin om att människor föds som blanka blad som kan fyllas med vilket innehåll som helst.Miljön har visserligen en stor betydelse för individens utveckling och samspelar ofta med det biologiska arvet och den fria viljan. Det finns dock också en nedärvd essens hos varje människa som man inte kan undertrycka i hur hög utsträckning som helst utan att det får konsekvenser. Delar av denna essens är gemensam för de flesta människor och annat är unikt för vissa grupper av människor eller för den enskilde individen. Någon komplett förteckning över vad som ingår i denna mänskliga essens har vi ännu inte och kommer kanske heller aldrig att få"

Silvertris och hens medhållare har försökt få det stycket att handla rasism flera gånger förut. Det är ganska återkommande det stycket, för att det är det enda som pekar på någon sorts skillnad mellan olika etniciteter i hela SDs politik. På grund av detta enda stycke är hela SDs värdegrund rasistisk. Dem är också främlingsfientliga och anti-demokratiska på grund av detta stycke.

Det finns dock inget i det stycket som påvisar någon sorts jämförelse mellan etniciteter. Man ställer dem inte mot varandra, utan försöker endast förklara en del av den ganska komplicerade mekaniken till att mångkulturen är dömd att misslyckas. Inte att någon etnicitet vare sig är sämre eller bättre än någon annan. Man förklarar att blåbär har en färg, och jordgubbar har en annan och då försöker meningsmotståndare på något märkligt sätt vända det till att SD hatar blåbär.

Jag har efterfrågat bevis och citat om att SDs politik är rasistisk väldigt länge på den här sidan, detta betydelselösa exempel i sammanhanget är det enda man kommit med.

Ganska tragiskt om du frågar mig.
Väldigt tragiskt om man tänker efter, med tanke på att jag här ovan kunde ta fram tre konkreta exempel på DÖ-politik som redan praktiseras och som är rasistiska på riktigt. Så, ja rasismen frodas i Sverige idag, utan tvekan. Under ett baner som vi kallar "Det goda hatet".

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-08-22 22:37 #87 av: Silvestris

En essens som inte går att underteycka i hur hög utsträckning sim helst utan konsekvenser...

Sättet det skrivs på visar att det handlar negativa konsekvenser dvs. vissa folkgrupper/etniciteter har en (för oss) nedärvd negativ essens. Det mina vänner är precis vad rasism (eller främlingsfientlighet) handlar om.

Anmäl
2015-08-23 00:00 #88 av: Zyperior

#87 Jaha, det är på det märkliga sättet ni får det till att SD hatar blåbär.

"Sättet det skrivs"..eller "Sättet du väljer att tolka det bara för att det är SD"?

Det är ganska givet för mig att du lägger värderingarna på SD, snarare än att de skulle ha dem själva. Du inför negativiteten på ett helt felaktigt sätt, enbart för att ha något att komma med när man ber om något rasistiskt i deras politik. Är det så långsökt så vettefan hur seriöst det resonemanget är alltså. Som sagt, jag kunde ta fram tre konkreta exempel på rasistisk DÖ-politik som praktiseras idag, vilket får ditt resonemang om detta enda lilla stycke att blekna ganska fort när vi pratar om rasism inom politiken.

Så klart det får negativa konsekvenser, vi ser dem dagligen idag. Bomber i malmö, antisemitism, utanförskap och segreration, stenkastning på polis/brandkår/ambulans, försök till terrorism, bostadsbrist, ökande socialbidrag, ökad kriminalitet. Allt i enlighet med den fantastiska mångkulturen. Det mina vänner, är hur man föder rasism, främlingsfientlighet och ett otryggt samhälle från alla håll och kanter.

När man föser ihop kulturer och inbillar sig att de ska magiskt passa ihop som pusselbitar och de inte gör det, då skapas undertryckandet av denna essens. Då måste den ena maka på sig för den andra. Det är detta SD pratar om här.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-08-23 10:24 #89 av: Silvestris

För vi har inga "etniska" skandinaver som bombar, kastar stenar och lever i utanförskap?

Hade man velat ha en positiv anklang i principprogrammet hade man valt ett annat ord än konsekvens. Men självklart avser man negativt när man strävar efter etnisk homogenitet (vilket man också kan läsa om i principprogrammet).

Anmäl
2015-08-23 10:26 #90 av: [Carpinus]

#89 Jo, vi har ju AFA.


Anmäl
2015-08-23 11:23 #91 av: Zyperior

#89 Minns inte att jag skrev någon specifik etnicitet på de som undertrycks. Det står heller inget om det i SDs principprogram.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-08-23 20:18 #92 av: Silvestris

#91

Okej, de har snyggat upp texten till:

"För att nämna några konkreta exempel så menar vi bland annat att de flesta människor är sociala och kollektiva varelser som har ett nedärvt behov av att tillhöra en större gemenskap, att de flesta människor primärt identifierar sig med andra individer som påminner om en själv och att de flesta människor har lättare att utföra solidaritet och empati med individer som man upplever är en del av samma gemenskap som man själv tillhör.  Av detta drar vi slutsatsen att en stark nationell identitet och ett minimum av språkliga, kulturella och religiösa skillnader har en gynnsam effekt på sammanhållningen, tryggheten och stabiliteten inom ett samhälle."

Men essensen är densamma som när de tidigare talade om "etniskt homogena samhällen".

Hade människan varit sådan av naturen hade någon utveckling till det moderna samhället aldrig skett...

Anmäl
2015-08-23 20:26 #93 av: Zyperior

"Hade människan varit sådan av naturen hade någon utveckling till det moderna samhället aldrig skett"

För att...?

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-08-23 21:20 #94 av: Tjeja

nu låter det bra snurrigt här..

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-08-23 21:26 #95 av: Silvestris

#93

Sug på den du. Jag hoppas och tror att en person som har klarat sig igenom svensk grundskola med godkända betyg kan lista ut detta.

Anmäl
2015-08-23 21:30 #96 av: Zyperior

#95 Faktiskt så va det lättare än jag trodde att förstå. Du snackar bara och kan inte backa upp dina påståenden med argument. Snyggt jobbat!

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-08-24 11:20 #97 av: Halvdansken

#95. Det är du som kommer med påståendet, då får du väl också förklara vad du menar, vi kan inte sitta o gissa oss till hur du tänker.

Jag undrar också. Fast att jag tom gått på universtitet.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2015-08-24 17:07 #98 av: Zyperior

#97 Jag tror det är ganska safe att säga att den där meningen bara är tomma ord. Det är ju vanligtvis så man argumenterar mot en realistisk men kanske obekväm politik. Man hittar på saker som låter fint, utan någon som helst verklighetsförankring eller vettig tanke bakom det.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-08-24 17:09 #99 av: Silvestris

#96

Förklara för mig hur ett samhälle skulle kunna utvecklas om människan rent biologiskt var inställd på att hålla sig till "sin sort" och undvika de som är olika? Hur skulle det ha sett ut i Sverige om vi aldrig hade fått några influenser från människor utifrån? 

Finns det något modernt samhälle idag som är och har varit isolerat under en lång tid? 

Anmäl
2015-08-24 17:16 #100 av: Zyperior

#99 Varför skulle jag förklara det. Det är ju inte det som stycket avser.
Stycket påpekar att de gemensamma strukturerna inom ett visst geografiskt område, dvs t.ex. kultur, som utvecklats av de människorna som bott där, är det som håller det samman. Det betyder inte att det inte får influeras av andra kulturer och påverkas, sålänge det sker gradvis och sakta. Det man argumenterar emot med stycket, är att andra kulturer hux-flux ska komma och upprätta hela sina strukturer, helt oanpassat inför de som redan råder. Så kallad mångkultur.

Man ska ha en gemensam kultur som alla strävar efter. Det är poängen.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-08-24 17:29 #101 av: Zyperior

Jag menar det stycket du fetmarkerat behöver man inte ens gått klart grundskolan för att förstå logiken bakom.
"ett minimum av språkliga, kulturella och religiösa skillnader har en gynnsam effekt på sammanhållningen, tryggheten och stabiliteten inom ett samhälle."

Skillnader i språk, skapar mindre förståelse = större risk för konflikt
Skillnader i kultur, skapar mindre gemensamma målsättningar = större risk för konflikt.
Skillnader i religion är det samma som skillnader i kultur.

Hur är det då inte logiskt att det blir ett mer sammanhållet, tryggare och stabilare samhälle om man minimerar dessa skillnader? Är detta en dålig målsättning? För motsatsen är just det som 7-klövern argumenterar för, nämligen mångkulturen.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-08-24 19:21 #102 av: Halvdansken

#92. "Av detta drar vi slutsatsen att en stark nationell identitet och ett minimum av språkliga, kulturella och religiösa skillnader har en gynnsam effekt på sammanhållningen, tryggheten och stabiliteten inom ett samhälle."

Men essensen är densamma som när de tidigare talade om "etniskt homogena samhällen".

Hade människan varit sådan av naturen hade någon utveckling till det moderna samhället aldrig skett..."

Så du menar att påverkan av andra kulturer alltid för samhällena framåt, och en "etnisk homgenitet" alltid är dålig, och utan den skulle det moderna samhället inte uppstått?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2015-08-25 08:47 #103 av: Silvestris

#102

Nej, självklar inte alltid men det är nödvändigt för utveckling. Etnisk homogenitet menar jag på sikt alltid är sämre än det motsatta ja. Tekniskt, kulturellt och genetiskt. Vill man inte stå och stampa på samma punkt måste man våga förändra saker. Det är precis det SD inte vill. De vill snarare gå tillbaka i utvecklingen, till en romantiserad bild av hur det var en gång i tiden. De ser bakåt, inte framåt. Något de har gemensamt med många av de grupper de demoniserar.

Om etnisk homogena samhällen vore den framgångsfulla vägen fram borde vi se det i praktiken. Det gör vi inte.

Anmäl
2015-08-25 12:36 #104 av: Zyperior

#103 Etniskt homogena samhällen existerar inte och därför kan man inte avgöra om det inte skulle fungera. Jag kan tänka mig att det skulle kunna vara en utopi. Men med slutsatsen att minimerade skillnader ger trygghet och gemenskap istället för splittring och utanförskap, så kan det vara eftersträvansvärt.

Kom nu inte med paralleller till Stalin eller Hitler. Självklart ska man sträva efter det inom ett demokratiskt ramverk med hänsyn för mänskliga rättigheter.

Motsatsen, dvs den mångkulturen vi ser idag kan vi utan tvekan säga leder till just splittring och utanförskap och ligger till grund för väldigt mycket konflikter ur allt från ett globalt till kommunalt perspektiv.
Att det receptet leder samhället framåt är inget annat än tomma ord.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-08-25 12:40 #105 av: Halvdansken

#103. "Nej, självklar inte alltid men det är nödvändigt för utveckling. "

Vilket betyder att det var positivt för urinnevånarna i bla  Amerika och Australien att de fick lite mångkultur in i sina samhällen, annars skulle de områdena leva kvar i nån sorts stenålder nu? Samma sak kan man väl säga om stora delar av Afrika och Asien. 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2015-10-22 17:35 #106 av: [Carpinus]

"Jag ömkar inte svenska väljare för detta kaos, de är medbrottslingar. De också måste nu inse att "folket har de tyranner det förtjänar".

~Søren Espersen, DF, tweetar om den svenska flyktingkalakaliken

#0 Idag finns det f.ö. även anledning att dra sig till minnes vad den danska justitieministern  Karen Hækkerup (S) sa i den där intervjun för ett drygt år sedan:

"Jag skulle vilja säga att regeringen aldrig kommer att tillåta något liknande hända här hemma, eftersom jag inte tror att ett land i vår storlek kommer att kunna integrera så många människor på så kort tid och det kommer säkert att hota sammanhållningen i Danmark" .  Det låg mycket diplomati i det uttalandet...


Anmäl
2015-10-28 19:28 #107 av: [Carpinus]

"Regeringens och Stefan Löfvens politik på migrationsområdet ifrågasattes öppet av politiker från flera nordiska länder när Nordiska rådets session öppnade i Reykjavik. Statsministern medgav då att både socialdemokratiska och borgerliga regeringar misslyckats.

– Vi har inte klarat det tillräckligt bra.

Sedan vädjade han på nytt om hjälp för att klara situationen."---

Expressen


Anmäl
2015-12-04 15:59 #108 av: [Carpinus]

#107 "Norges statsminister Erna Solberg tackade Sverige, men framhöll samtidigt att de val som Sverige gör framöver kan komma att påverka grannländerna.

Särskilt, menade hon, är det viktigt att Sverige får kontroll över dem som får avslag.

– Man måste få till returen av dem som fått avslag på sin asylansökan, annars kan vi få människor utan rättigheter som flyttar sig mellan våra länder, säger Solberg.

Hon slog fast att denna grupp är en stor utmaning framöver. Om man misslyckas med att lösa problemen ser hon en risk att Norden får en utveckling med människor som lever vid sidan av samhället, försörjer sig på svartarbete och flyttar runt mellan länderna."---

Aftonbladet 151028


Anmäl
2016-01-07 09:25 #109 av: [Carpinus]

"Regeringen måste hoppa ner från sina höga hästar och lappa ihop relationen med Danmark.
Den danska skadeglädjen efter Sveriges 180-gradersvändning i migrationspolitiken går inte att ta miste på. Under hela hösten har svenska ministrar råskällt på den danska flyktingpolitiken. Men när statsministern Stefan Löfven nu infört ID-kontroller och transportöransvar är rollerna plötsligt omvända. Lillebror läxar upp storebror.
I måndags kritiserade exempelvis integrationsminister Inger Støjberg Sverige hårt för hur id-kontrollerna drabbar ensamkommande barn. Och det är bara det senaste i raden av skarpa uttalanden som slungats över Öresund."---

"Den svenska helomvändningen i migrationspolitiken skulle dock kunna bli startpunkten för varmare relationer. För efter höstens utveckling kan Sverige knappast bara fortsätta att föraktfullt se ner på de danska grannarna.
En bra start för bättre relationer vore mer av nyfikenhet och ödmjukhet. Danmark (och våra övriga nordiska grannar) står nu inför samma frågor som vi. Hur kan fler invandrare komma i arbete? Vilka reformer krävs av välfärdsstaten? Kanske finns det något att lära av Danmark som har ett lägre sysselsättningsgap mellan in- och utrikesfödda än Sverige.
De nordiska länderna måste börja samarbeta. Förre utrikesministern Carl Bildt var något på spåren på Twitter häromdagen: "Man borde låsa in Sveriges och Danmarks statsministrar i ett litet skjul i en öde trakt ett tag. Sedan fick de bara komma ut hand i hand."---

Ledare i Expressen


Anmäl
2016-01-07 09:43 #110 av: Hayabusa

#109 Så sant. Får mig att tänka på de danska ståuppkomikerna Frank Hvam & Casper Christensen:

"Hur känner ni att ni blir mottagna i Sverige?

- Åt helvete. Vi skickade vår första film till Göteborg Filmfestival. Den kom tillbaka med ett meddelande om att de inte ville ta emot eller visa filmen, vi var heller inte välkomna dit, säger Casper Christensen.

 

Casper Christensen: ”Svenskarna gillar det helt enkelt inte. Det som har hänt med svenskarna är att de är mycket korrekta. De har gett sig ett egenvärde, att de är höjda över alla i resten av Norden. De känner sig lite bättre än alla andra. Det gör att de ser ner på det som kan upplevas som pinsamt och platt”. Och det är det som vi ser i Sverige, just nu””

 

Frank Hvam: ” Jag påstår, att de missförstår det sätt som vi tar upp tabubelagda ämne på. Jag tror inte att de ser färdigt ett avsnitt.” 

Anmäl
2016-01-07 09:50 #111 av: [Carpinus]

Tycker danskarna uppträder mycket hänsynsfullt mot Sverige. De skulle i mycket högre grad kunna ropa "vad var det vi sa" - det räcker att gå tillbaka till trådstarten för att kunna konstatera att de (liksom norrmännen) förutsett vad som skulle komma att ske. Ändå bibehåller de svenska politikerna samma höga svansföring - det är faktiskt rätt pinsamt...


Anmäl
2016-01-07 09:56 #112 av: Bermudas

#111 bra med gamla trådar som man kan se med facit i hand.

Ja visst är det pinsamt.

"In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti."

Anmäl
2016-01-07 09:58 #113 av: eskils

#108 Bra sagt! Avvisningen av dessa (ca 50.000 personer?) måste prioriteras, dels för att frigöra bostäder till alla nykomna och dels för att få ner brottsligheten.

"Särskilt, menade hon, är det viktigt att Sverige får kontroll över dem som får avslag.

– Man måste få till returen av dem som fått avslag på sin asylansökan, annars kan vi få människor utan rättigheter som flyttar sig mellan våra länder, säger Solberg.

Hon slog fast att denna grupp är en stor utmaning framöver. Om man misslyckas med att lösa problemen ser hon en risk att Norden får en utveckling med människor som lever vid sidan av samhället, försörjer sig på svartarbete och flyttar runt mellan länderna."---"

Här skulle t ex en aktivering av den nedlagda beredskapspolisen kunna göra stor nytta. DN


Anmäl
2016-01-07 09:59 #114 av: Hayabusa

#111 Helt rätt. Såg du det sista avsnittet av "SVT Debatt"? Där man bjudit in sina danska kolleger från "Debatten". Pinsamt att se hur de svensktalande deltagarna skällde som bandhundar på de dansktalande (som var väldigt sakliga). 

De komiker som jag tar upp i #110 blir så total missförstådda av sina svenska motsvarigheter. Det är som att de (svenskarna) från början bestämt sig för att ogilla vad de (Hvam & Christensen) gör. Samtidigt som det på svensk TV visas "Paradise Hotel" mm. Snacka om att sätta sig på höga hästar.

Anmäl
2016-01-07 10:11 #115 av: Bermudas

#114 Visst har Sverige blivit PK-fanatiskt. Hur blev det så? Ibland är det så ängsligt att det blir riktigt komiskt, som om vi levde i en religiösa stat med strikta regler mot blasfemi. Klart att våra grannländer småler åt oss.

"In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti."

Anmäl
2016-01-07 10:19 #116 av: [Carpinus]

#114 Ja, man blir bedrövad över den brist på ödmjukhet som visas från svensk sida, precis som påpekas i Expressens ledare.

Sedan är det otäckt med den svenska likformigheten som till och med nått ut på standupgenren - personer som annars brukar kunna skryta över sin frispråkighet går lydigt fot i PK-koppel.  Det skulle nog vara mer eller mindre harakiri för en svensk artist att ens våga ironisera över svensk flyktingpolitik, t.o.m. sådant verkar vara "rasistiskt" enligt det normpaket som växt fram. Man såg ju vad som hände Christer Sandelin, som blev bespottad  och t.o.m. kallad "rasist", även av komiker som annars själva gärna roar sig på andras bekostnad, och detta för ett ärligt ifrågasättande tweet ...


Anmäl
2016-03-03 09:53 #117 av: [Carpinus]

"– Vi har sett vad som har skett i Sverige där man har fått stora problem. Vi önskar inte sluta som Sverige med de utmaningar det innebär. Därför har vi Norge haft en mer restriktiv linje i invandringspolitiken i många år, säger invandringsministern.

– Vi har också haft en debatt som har tagit tag i en del problemställningar som är viktiga att diskutera. I Sverige ser man just nu själva starten av det.

– Jag hoppas att den svenska debatten nu ska leva vidare, att man tar tag i de utmaningar som finns och har en öppen diskussion. Det är väldigt bra för demokratin."

 Norges invandringsminister Sylvi Listhaug till SR. Snygg knorr där på slutet om den öppna diskussionen som är bra för demokratin...


Anmäl
2016-04-09 10:24 #118 av: [Carpinus]

Mer nordisk oro över situationen i grannlandet:

"Flykingström, kriminella gäng och religiös extremism pressar svensk polis. Polischef fruktar att systemet bryter samman. Åtgärderna är inte tillräckliga, menar forskare."--- 

Kristeligt Dagblad i Danmark  15 februari i år.

Under rubriken "Svensk terrorforskare: situationen katastrofal" ger norska sajten HRS (Human Rights Service) vid samma tidpunkt en grundlig sammanställning av läget i Sverige.


Anmäl
2017-04-12 23:24 #119 av: Carpinus

Just när det talas om lättnader i gränskontrollen från Danmark från svensk sida så överväger danskarna att införa gränskontroller mot Sverige på grund av att man upplever situationen här som osäker. Kvällsposten skriver:

"Efter terrordådet i Stockholm i fredags överväger Danmark att för första gången införa gränskontroll för svenskar som reser till Danmark.
– Det är klart, att om utvecklingen i Sverige förvärras kommer regeringen inte att tveka på att införa gränskontroll mot Sverige, säger utlännings- och integrationsminister Inger Stöjberg till Jyllands-Posten."---

 "Dansk Folkeparti och Socialdemokraterna säger sig vara bekymrade över att de tusentals försvunna utlänningar som finns i Sverige och som fritt kan resa in över gränsen till Danmark. Man menar att det kan hota säkerheten i Danmark.
I Danmark finns i dag minst 1 900 efterlysta asylsökare, enligt Trine Bramsen (S).
– Vi måste få regeringen att redogöra för om det finns en ökad risk att några av de 12 000 människor som är eftersökta i Sverige kan resa mot Danmark. Det måste vara bättre kontroll på var de illegala och efterlysta är, säger Bramsen till Jyllands-Posten."

http://www.expressen.se/kvallsposten/danmark-overvager-att-infora-granskontroller-mot-sverige/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-13 07:27 #120 av: Hayabusa

#119 Jag har förståelse för den inställningen.

Anmäl
2017-04-26 08:15 #121 av: Carpinus

#119 Den danske justitieministern Søren Pape Poulsen  har kallats till till ett utskottsförhör i Folketinget idag ned anledning av de gängrelaterade morden i Malmö, då danska politiker oroar sig att det skall sprida sig över sundet (även om Köpenhamn förvisso har sina egna kriminella gängkrig). Även i detta sammanhang verkar det faktum att det nu råder ensidig svensk gränskontroll inte självklar.

Från polisiärt håll i Danmark ser man det dock som ett lokalt svenskt problem, och där tror man inte att det finns någon akut spridningsrisk. Man följer dock utvecklingen noga.

Norsk polis å sin sida oroar sig över situationen i Göteborg, i sin senaste årliga trendrapport framförde man farhågor över att utvecklingen där kan medföra säkerhetsrisker även för norskt vidkommande.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-26 08:25 #122 av: Carpinus

#120 Införandet av en dansk gränskontroll mot Sverige tror jag skulle vara en riktig tankeställare för svenska politiker, som tycks ha svårt att ta till sig grannländernas oro över den svenska situationen.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-26 09:52 #123 av: Hayabusa

"Peter Kofod Polusen, talesperson för Dansk Folkeparti, kopplar det han kallar en "explosion av kriminalitet" till svensk invandringspolitik.

– Det är otroligt tragiskt att vi 2017 har ett samråd om vad som händer i ett land som vi annars har upplevt som tryggt. Det är otroligt tankeväckande, säger han."

Anmäl
2017-04-26 09:56 #124 av: Hayabusa

#122 Kanske, men Sverige har alltid haft en attityd av att vara "lite bättre" på det mesta. När SVT sände sista avsnittet av "Debatt" så blev de danska deltagarna tämligen uppläxade.

Anmäl
2017-04-26 09:56 #125 av: Carpinus

Märkligt att den här danska debatten inte uppmärksammas mer i Sverige. Tyvärr nonchalerar media och politiker våra grannländer... 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-26 09:58 #126 av: Hayabusa

#125 Jaja...vi vet ju hur danskarna är. 

Anmäl
2017-04-26 16:26 #127 av: Carpinus

Så har Malmös kommunalråd Katrin Stjernfelt Jammeh svarat danskarna.
"Lösningen är inte mer tjafs!", säger hon bland annat. Och: "Vi vet att smugglingen av vapen, narkotika, illegal sprit och annan kriminalitet är massiv via Danmark till Skåne och vidare in till resten av Sverige. Vi vet att flera organiserade gäng ”rocker og bandekriminaliteten” kommit till Sverige från Danmark"---

Inget mer tjafs var det ja...

http://www.expressen.se/kvallsposten/slar-tillbaka-mot-danska-politiker-inte-mera-tjafs/

Även:

http://www.dr.dk/nyheder/udland/malmoes-borgmester-svarer-igen-vaaben-narko-og-bander-kommer-danmark

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-26 16:33 #128 av: Hayabusa

#127 Men vänta nu...säger Katrin Stjenrfelt Jammeh alltså att vapen, narkotika, illegal sprit och annan kriminalitet kommer från utlandet?!!! Att kriminella gäng kommer från utlandet till Sverige - Usch, vilket främlingsfientligt utlåtande :( 

Anmäl
2017-04-28 15:08 #129 av: Carpinus

Ledarsidorna: "Danmark ser Sveriges problem tydligare än vi själva."

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-29 07:25 #130 av: Carpinus

Grannfolkens bekymmer över situationen i vårt land når ibland även fram till kvällspressens ledarsidor, som här Expressen:

"Danskarna och norrmännen oroas över att svensk kriminalitet spiller över gränsen. Sveriges öppna syn på immigration riskerar ironiskt nog att leda till isolering."---

"Orsaken till detta är givetvis att Sverige har bedrivit en radikalt annorlunda politik jämfört med de övriga länderna. Den svenska ambitionen att ha Europas mest öppna gränser har ironiskt nog lett till att våra närmsta grannländer vill stänga dem."---

http://www.expressen.se/ledare/karin-pihl/var-oppenhet-kan-leda-till-stangda-granser/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-28 10:01 #131 av: Carpinus

Jonna Sima, Aftonbladets "Lill-Lindberg", upptäcker yrvaket att Sverige anförs som ett avskräckande exempel i Norge, bland annat under epitetet "det svenska tillståndet". Inte oväntat tycker hon att det är baktaleri när Siv Jensen säger:  "Våld och kriminalitet ska slås ned hårt på. Vi ska inte ha svenska tillståndet i Norge."

Sima har nog missat Rikspolischefens konstaterande att "läget är akut"  och hans rop "hjälp oss, hjälp oss". Eller är det också baktaleri?

http://www.aftonbladet.se/ledare/a/GV0Qx/norska-ministrar-baktalar-sverige

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-28 10:45 #132 av: Tjeja

😭

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-08-29 11:58 #133 av: Carpinus

Norges invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug besöker i dag Rinkeby och uttrycker inför det sina betänkligheter "om det svenska tillståndet" på Aftonbladet debatt.

"Länge har jag och andra politiker i Norge varit bekymrade för utvecklingen i vårt kära grannland Sverige. Rapport efter rapport har blivit nedtystad, men de visar alla en skrämmande utveckling. Denna utveckling vill vi inte ha i Norge.

”Det svenska tillståndet” är i mina ögon laglösa områden som har kommit ut av okontrollerad innvandring och dålig integration. Det är områden där polisen inte har kontroll och tryggheten är starkt reducerad på grund av kriminella gäng, mord på öppen gata, bilbränder och stenkastning. Andra lagar än de svenska regerar i dessa områden."---

Bara för att problemen gäller invandring, har det närmast uppstått en beröringsskräck. Man vågar inte ta tag i det. Men det måste vi om vi ska klara att göra något åt det."---

"Nu är jag själv i Sverige för att lära mig hur Norge inte ska hamna i samma situation. Jag vill inte att det som nu är ett bekymmer för Norges framtid ska bli en realitet.
Det norska samhället ska vara tryggt och fritt, oavhängigt vilken bakgrund du har. Ska vi lyckas med det, måste vi kämpa för våra värderingar och inte låta laglösa områden växa fram. Jag vill inte ha ”det svenska tillståndet” i Norge."

http://www.aftonbladet.se/debatt/a/GdBK4/er-asylpolitik-ar-ett-totalt-misslyckande

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-29 16:27 #134 av: Carpinus

#133 Verkar som om det fanns en öm svensk tå på vägen till Rinkeby...

"I dagsplaneringen ingick bland annat att hon skulle besöka Rinkeby och träffa Sveriges migrationsminister 13:45 på eftermiddagen – ett möte som har varit inskrivet i kalendern i veckor. Det mötet är nu inställt, rapporterar den norska tidningen VG.

– Vi fick besked när vi landade att mötet med statsrådet är inställt på grund av oförutsedda orsaker. Mer vi vet vi inte, säger Sylvi Listhaugs kommunikationsansvarige Raheela Chaudry till VG."---

http://www.gp.se/regeringen-nobbar-norsk-minister-1.4580229

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.