Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ordet fritt. Fria diskussioner

Härvorna kring Dan Eliasson

2015-02-26 18:01 #0 av: sanna70

"Tänk om det slutade där. Men härvorna kring Dan Eliasson bara fortsätter. För under utfrågningen ville man också få en förklaring till varför Eliasson lagt 38 miljoner av skattebetalarnas pengar på en PR-byrå. Bland annat kostade text och bild till en Facebooksida 18 500 och "kommunikation kring Fars dag" för 72 500 kr. Uppdateringen om fars dag på Facebook genererade 52 likes.  Eliassons svar var: 

" för att stötta personalen i förvandling att bli mer inkännande gentemot människors behov".

Jag är säker på att skattebetalarna är oändligt tacksamma för att deras 38 miljoner spenderats så klokt, fyllt av värme och omtanke. Solklart värt det. Eller så hade de hellre velat att miljonerna gick till sjukersättning och annat som är Försäkringskassans faktiska jobb. "


http://www.uvell.se/2014/11/27/punkare-eller-pamp-%C2%A0-24354351


Anmäl
2016-07-11 09:02 #1 av: [Nomen Nescio]

"Till skillnad från alla utom en av sina företrädare har Eliasson också ett politiskt förflutet.
Eliasson är socialdemokrat sedan länge och det är också den enkla förklaringen till att han blir statssekreterare hos justitieministern Thomas Bodström. Eliasson är Bodströms politiska överrock, en fingerfärdig man i såväl stort som smått, en effektiv byråkrat med goda politiska kontakter, flitig, långt ifrån dum i huvudet och med ett stort ego. Egenskaper som kan få de mest förskräckliga konsekvenser om man låter tungan springa före förståndet.
Som när han offentligen och vid flera tillfällen avgett nedsättande omdömen om Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Att han skulle se det som en merit om Åkesson krävde hans avgång, att han djupt ogillar hans politiska budskap, till och med att han kräks när han hör Åkesson uttala sig i den politiska debatten."---

"Dan Eliasson är landets rikspolischef. Den högste företrädaren för vår ojämförligt största rättsvårdande myndighet. Där av följer också att han inte får avge några som helst omdömen - vare sig negativa eller positiva - om en politiskt tillsatt person som Jimmie Åkesson.
Gör han det ändå skadar han allvarligt förtroendet för sin myndighetsutövning och det absoluta kravet på polisens oväld och objektivitet.
Jimmie Åkesson är ledare för landets tredje största politiska parti. Enligt återkommande opinionsmätningar representerar han närmare tjugo procent av landets medborgare och det förtroendet har han fått som ett resultat av den demokratiska processen. Till skillnad från Eliasson är han inte bara fullt fri att uttala sig om rikspolischefen och hur han sköter sitt jobb, det ingår till och med i hans politiska uppdrag att han gör det.
Sett till det rent sakliga är det värre ändå i och med att Åkesson i stort sett genomgående har rätt medan Eliasson har fel."---

Leif G W Persson i Expressen


Anmäl
2016-07-11 09:04 #2 av: [Nomen Nescio]

 "Rikspolischefen Dan Eliassons utspel mot Sverigedemokraterna väcker reaktioner.
Närpolischefen Anders Karlsson gick under fredagen till angrepp i ett öppet brev – och är nu besviken på repliken som han har fått från sin chef."---

"– Jag tycker att det finns en knivskarp gräns mellan vad en statstjänsteman kan säga och inte säga. Vi kan inte ta ställning, oavsett om det gäller politik, religion, kön eller sexuell läggning. I alla de frågorna måste vi vara neutrala, säger Karlsson som redan tidigare varit kritisk mot Eliassons ledarskap.
– Det här var droppen för mig. Jag har gått och knutit handen i fickan ett tag. Jag har inte skrivit i affekt, utan verkligen funderat igenom mitt brev, det är ingenting som jag bara skrivit ner och skickat i väg.
Enligt närpolischefen har Eliassons utspel varit i fokus under samtal med kolleger under veckan.
 Det kokar i leden, det gör det."---

"Anders Karlsson är besviken över Eliassons replik och menar att det inte är konkret. "Ett politikersvar", säger han.
– Han går inte in på sakfrågorna överhuvudtaget. Jag menar allvar med mina frågor. Det är ett ickesvar och inte ett svar som jag vill ha av min chef, säger Karlsson.

KvP


Anmäl
2016-07-11 09:10 #3 av: [Nomen Nescio]

Mer om Dan Eliasson på Politik i Fokus bl.a. i följande trådar:

Polisen förteg sexofredande - ville ej gynna SD

Krafttag mot tafsningar

Eliasson överraskad

Rikspolisen förminskar misstänkt mördares handlingar

Eliasson har noll koll

Kallar cancersjukas Annas ord för skröna


Anmäl
2016-07-11 11:04 #4 av: eskils

"Nu ger sig också Bo Frank (M), kommunalråd i Växjö, in i kritiken.
– Han är en katastrof och ett sänke för svensk polis. En myndighetschef kan inte ha privata åsikter, säger han till SVT Nyheter, och fortsätter:
– Dan Eliasson bör avgå omgående."

SvD


Anmäl
2016-07-11 15:53 #5 av: [Nomen Nescio]

"Rikspolischef Dan Eliassons uttalande om att han skulle avgå om Jimmie Åkesson blir statsminister har kritiserats från flera håll.

Nu ställer sig också Polisförbundets ordförande kritisk till uttalandet och kallar det "direkt olämpligt".

– Som polis vet man om att personliga känslor, behov och impulser måste underordnas den uppgift som polisen har att utföra. Och det gäller i synnerhet rikspolischefen, säger ordförande Lena Nitz."---

Expressen


Anmäl
2016-07-12 06:31 #6 av: Zyperior

Vart är vår så kallade statsminister i detta? Vart är alla dom som inte är ett dugg sena med att utfärda dömanden mot SD-politiker när de gör ett enda litet felsteg?

Eliassons agerande ger en känsla av ryss-liknande korruption där mutan består i ryggdunkningar från PK-fanatiker.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2016-07-12 08:04 #7 av: [Nomen Nescio]

Även rättspolitiska talespersoner från allianspartierna ifrågasätter Eliassons uttalande. Eliassons uppbackare på vänsterflanken har däremot inga kommentarer.

http://www.expressen.se/nyheter/politikerna-kritiska-till-eliassons-utspel/


Anmäl
2016-07-12 20:43 #8 av: Zyperior

Ibland undrar man om detta är verkligheten eller om man bor i en Disneyvärld eller kanske Game of Thrones-värld är bättre passande beskrivning eftersom de mest inkapabla ledarfigurerna gör karriär och motståndet och de man hejar på lönlöst går från motgång till motgång.

Dan Eliasson prisas för sitt "exemplariska" ledarskap;
http://www.svd.se/dan-eliasson-prisas-for-sitt-ledarskap

Tänk er att vara polis i Sverige idag.
Du får skitlön med tanke på risk och vilken viktig samhällsroll du har. Dina kollegor säger upp sig till höger och vänster. Dina chefer är bakbundna av ledningen och inga bättringar syns vid horisonten. Då får den mest ansvariga för denna situation du befinner dig i ett pris för att han tydligen gör ett bra jobb?
Helt jävla sjukt.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2016-07-12 20:45 #9 av: Bermudas

#8 finns inga ord...

"In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti."

Anmäl
2016-07-12 20:55 #10 av: Zyperior

Jag vill ha ett sånt armband som SD använder för att kampanja för Eliassons avgång. Någon som vet hur man får tag på ett?

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2016-07-12 23:02 #11 av: [helga21]

Går det bra med armé handbojor Gapskrattar

http://www.emp-shop.se/art_810940/?wt_mc=mp.google.Fun_&_Trend.Arm%C3%A9handbojor.Handbojor.Handbojor.810940.%7Bkeyword%7D&gclid=CJqm5afp7s0CFWL2cgodfZIJWw

Anmäl
2016-07-16 11:00 #12 av: gruvel

Justitieministern försvarar att Eliasson, som officiell person för skattepengar, inte som privatperson, i Almedalen kan säga att Åkesson SD som ev. statsminister skulle få Eliasson att avgå. Då Eliasson ser sig som populär och även fått ett pris för berömligt ledarskap, kan hans uttalande ha politiserande effekt. 

I symmetrins namn vore då rimligt acceptera, om cheferna för AF, FK, Säpo, i något officiellt sammanhang där de uppträder som verkschefer, skulle säga att de för att sitta kvar begärde att Löfven avgår som statschef.

Anmäl
2016-07-20 11:46 #13 av: eskils

"Dan Eliasson är alldeles för underbar för att underordna sig ämbetet som rikspolischef, anser Dan Eliasson. Demokratiska spelregler, respekt för grundlagen, är bara trams och damm för denne härlige gamäng. Självklart har han rätt att saluföra sin personliga avsky för folkvalda politiker.

Sveriges justitieminister, Morgan Johansson (S), vill inte vara mindre toppenfin och har givit Dan en high five. (…) 

En kommunalgrå men central skillnad mellan välmående demokratier och olycksaliga skitländer är nämligen goda institutioner - organisationer där individer lägger band på sig, gör sin plikt, följer lagar och regler. Det ger ett effektivt och tillitsfullt, rättssäkert och rättvist samhälle. I stället för ett samhälle där man behöver gott om mutkapital eller en högt uppsatt kusin för att hävda sig. (…)

När Morgan Johansson, i sin iver att vara Morgan, låter Dan vara Dan i stället för att agera som en professionell justitieminister mot en oprofessionell rikspolischef, sparkar han på traditionerna. Det är en liten spark mot ett rätt stadigt fundament, men det är likväl en spark i en tid när stora krafter redan är i rörelse.
För att använda en modern politisk klyscha: Så bygger man inte Sverige starkare."

Expressen: "De sköna lirarna försvagar Sverige"


Anmäl
2016-07-20 14:01 #14 av: Fillifjonkan60

Helt ofattbart att denna person sitter kvar som rikspolischef efter alla tabbar han gjort. Arg Men den här regeringen verkar ju ha noll koll på nånting. 

Anmäl
2016-08-14 10:37 #15 av: [Nomen Nescio]

"Rättsstaten är själva grundvalen för en fungerande demokrati. Om människor tappar tilltron till polisens förmåga att lösa brott och upprätthålla tryggheten riskerar vi att få en utveckling då säkerheten privatiseras i form av medborgargarden, gated communities och en säkerhetsbransch i ständig guldrusch. Det är särskilt illa i en tid när oron växer kring den historiska integrationsutmaning som Sverige står inför. Därför är det så viktigt att regeringen tar kommandot och erkänner vidden av krisen. Mer blomsterspråk från polisledningen och ansvarig minister är det sista vi behöver.

Till att börja med måste rikspolischefen Dan Eliasson gå. Man kan tycka att han har haft kort tid på sig att visa vad han går för, men förtroendet är uppenbart kört i botten inom den egna myndigheten. Det missnöjet står i vägen för den nystart som polisen behöver. Klyftan mellan ledningen och golvet har vuxit sig för stor.
Regeringen får helt enkelt svälja stoltheten och hitta nya arbetsuppgifter åt Eliasson."---

"Anders Ygeman har skapat en bild av sig själv som en handlingskraftig politiker. Ingen annan minister åtnjuter lika högt förtroende som han. Nu är det upp till bevis. För polisens kris är ytterst hans och regeringens ansvar. Det är hög tid att axla det ansvaret."

Anna Dahlberg i Expressen

(Fetstilen är Dahlbergs egna i ledaren.) 


Anmäl
2016-08-17 20:02 #16 av: eskils

Nu är Ivar Arpi tillbaka som ledarskribent i SvD efter sin barnledighet. I första artikeln efter pausen efterlyser han en ny rikspolischef. Glad

"Så sakta börjar fler och fler komma tillbaka efter semestern. "Själv är jag något kilo lättare, utsövd och har mängder av energi”, hälsar rikspolischef Dan Eliasson i ett brev till Sveriges poliser efter sin sommarledighet. (...)

Vid midnatt den 27 juli lurades två poliser ut i ett bakhåll på Rinkeby torg. Maskerade ungdomar gick till attack med sten, flaskor och bråte. Poliserna undvek skador tack vare träning och tur. Har du frågat dem om de är utsövda, Dan Eliasson? (...)

Och runt 80 procent inom polisen funderar på att sluta, visar en undersökning av Polisförbundet, och antalet som gör slag i saken ökar. Under 2015 slutade 828 poliser, men bara 239 handlade om olika sorters pensioner. Har Dan Eliasson frågat de 589 poliser som slutade i förtid om varför de inte var fyllda med ”mängder av energi”?  (...)

Sveriges poliser hade förtjänat en rikspolischef som tar deras arbetssituation på allvar, i stället för att skönmåla verkligheten och skryta om sina krympande bilringar. Som en av poliserna jag pratar med säger: ”Om det är så att någon medarbetare har gått ned i vikt under sommaren så är det nog på grund av stress.”"


Anmäl
2016-08-17 22:25 #17 av: [Nomen Nescio]

#16 Även polisen Anna-Lena Mann som bloggar i GT har tagit upp Rikspolischefens brev till personalen.

http://www.expressen.se/gt/kronikorer/anna-lena-mann/jag-skams-a-polismyndighetens-vagnar/


Anmäl
2016-08-17 22:35 #18 av: [Nomen Nescio]

"Dan Eliasson tycks vara begåvad med en särskild kompetens för sorglöshet. Det är säkerligen bekvämt för honom själv. Bara att gratulera! Men för hans medarbetare, liksom för samhället i stort, blir problembilden alltmer reell och akut. I ett läge när åtta av tio poliser överväger att sluta, samtidigt som medborgarna får rycka ut för att rädda sina brinnande bilar, och de utredande poliserna är så få att allvarliga brott läggs på hög, måste rikspolischefens arbetsgivare - alltså regeringen – vid sidan av de aviserade förslagen också våga agera ifråga om rikspolischefen. Tilliten till rättsstaten är inte att leka med, inget som kan återskapas med en finurlig kommunikationsplan. Faller medborgarnas förtroende och respekt för samhällets primära institutioner kan vi i på riktigt börja tala om en systemkollaps."

Alice Teodorescu i GP


Anmäl
2016-09-01 14:20 #19 av: [Nomen Nescio]

Frågan är om Löfven och Ygeman kan hålla emot så mycket längre nu? Drevet från media, politiker och inte minst från poliskåren är så kompakt så det vore förvånande om det inte kallas till presskonferens om Eliasson vilken dag som helst. Den katastrofala uppklarningsprocenten borde vara droppen...


Anmäl
2016-09-02 15:05 #20 av: [Nomen Nescio]

#19 "Nu stämmer den ytterst ansvarige ministern in i kritiken mot polisen. Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att myndigheten inte levererat tillräckligt och att mer måste göras."---

Känner du tvivel inför den nya polisorganisationen?
– Ja det gör jag faktiskt. Hittills har den inte levererat det en enig riksdag begärde, nämligen fler poliser närmare medborgarna. Klarar inte organisationen att leverera det måste man justera den."---

SVT

Så vilken skruv börjar man lämpligast med?

Vilken annan chef som helst hade i det här läget dragit slutsatsen att det saknas förtroende från såväl allmänhet, personal som uppdragsgivare, och att man  bara har att ta konsekvenserna av detta och avgå. Fattar man inte det själv så faller ansvaret på den ytterst ansvarige ministern att med en välriktad spark i baken ge lite starthjälp. Hur svårt kan det vara?


Anmäl
2016-09-02 18:45 #21 av: [helga21]

Han har väl en hållhake på de flesta med alla ställen har varit chef på.

Anmäl
2016-09-02 19:15 #22 av: [Nomen Nescio]

#21 Eller kanske chillat med rätt personer...


Anmäl
2016-09-11 09:38 #23 av: [Nomen Nescio]

#19 "För en tid sedan fick Statskontoret  i uppdrag från regeringen att utvärdera polisens omorganisation. Rapporten, som är en grundlig genomlysning av organisationen, ska lämnas in den 30 september och resultatet av den är något som många väntat på."---

"Men redan nu har Aftonbladet tagit del av innehåll från rapporten. Den är ännu inte klar och inlämnad men Aftonbladet har fått förhandsinformation från genomlysningen som Statskontoret gjort.
Och i den nya rapporten riktas, enligt vad Aftonbladet erfar, skarp kritik mot hur omorganisationen av polisen genomfördes och hur resultatet av den hittills blivit."--

"Statskontorets rapport är gjord på uppdrag av regeringen. Det är sedan upp till dem vad de vill göra med rapporten.
En källa, med stor insyn i den nya organisationen och genomförandekommitténs arbete, säger till Aftonbladet:
– Men även om Polismyndigheten inte lyder under Statskontoret, eller behöver göra vad de säger, så kommer den här att slå rakt i hjärtat på hela omorganisationen. Regeringen kommer inte längre kunna blunda för att poliskrisen är ett faktum och kommer behöva ta kontroll över situationen och tvingas vidta åtgärder omedelbart."

Aftonbladet


Anmäl
2016-09-12 16:45 #24 av: [Nomen Nescio]

"Länge såg inrikesminister Anders Ygeman ut att vara den rödgröna regeringens superstjärna. Han synes överallt. Han svarade kort och rakt på medias frågor. Han föreföll att få saker uträttade.
Men nu börjar stjärnglansen mattas av. Polisen befinner sig i akut kris. Varje dag i år har tre poliser slutat, sa Polisförbundets ordförande Lena Nitz till Lunchekot idag. Missnöjet är omfattande. Det är den stora omorganisationen som är huvudorsaken. Men rikspolischefen Dan Eliasson har lyckats dåligt med att dämpa protesterna."---

"Om inte rikspolischefen före årets slut kan visa något som tyder på positiva effekter, lär hans framtid på posten vara i högsta grad oviss. Inrikesministern kommer i det längsta att hålla honom om ryggen. Inte minst som han varit socialdemokratisk statssekreterare i tidigare S-regering.
Men med den tyngd poliskrisen håller på att få, lär inte ens någon gammal partibok kunna rädda honom utan positiva resultat."

K-G Bergström i Expressen


Anmäl
2016-09-13 10:10 #25 av: Tjeja

Märkligt att han fortfarande inte blivit flyttad från sin post! I privata sektorn hade han varit avsatt och bortglömd flera ggr om redan.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-09-13 10:56 #26 av: [Nomen Nescio]

#25 Det är "rätt" regering som sitter ur Eliassons synpunkt - med en bakgrund som "överrock" åt en tidigare socialdemokratisk justitieminister är han nog inte så lätt att flytta på! Kanske bli sparkad snett uppåt i så fall,  till en ministerpost vid en eventuell ombildning av regeringen.


Anmäl
2016-09-27 21:35 #27 av: [Nomen Nescio]

"Nya smällen mot rikspolischef Dan Eliasson:

Allianspartierna hade sparkat honom om de haft regeringsmakten, enligt Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad.

– Då hade vi säkerligen haft en annan rikspolischef, säger Haddad till Expressen.

Samtidigt framför ett stort antal poliser avgångskrav i en kommande utredning från Statskontoret.

Drygt 2000 poliser har deltagit i den stora undersökning som regeringens utredningsorgan Statskontoret överlämnar till inrikesminister Anders Ygeman på fredag, och kritiken mot rikspolischefen Dan Eliasson är förödande, enligt uppgifter till Expressen."---


Anmäl
2016-09-27 21:40 #28 av: [Nomen Nescio]

#24 "Inrikesminister Anders Ygeman (S) angreps från vänster till höger i riksdagsdebatten om poliskrisen.

– Han sitter med armarna i kors, hävdar förra justitieministern Beatrice Ask (M).

– Regeringen måste visa ledarskap säger Centerledaren Annie Lööf.

Och Vänsterpartiet anklagar honom för felprioriteringar."---

Expressen


Anmäl
2016-10-09 10:35 #29 av: [Nomen Nescio]

"Sparka Dan Eliasson och alla runtomkring honom som tänker och tror som han. Slut fred med polisfacket och se till äntligen begripa vad denna kris bottnar i. Att en central organisation inte kan lösa lokala problem. Låt oss i stället skapa något nytt som är anpassat till problemet. Låt oss göra det bit för bit, punkt för punkt."

Leif G W Perssons recept i Expressen


Anmäl
2016-11-23 11:38 #30 av: [Nomen Nescio]

"Moderaterna kräver att inrikesminister Anders Ygeman klargör om han fortfarande har förtroende för rikspolischef Dan Eliasson.

– Det är tydligt att vi har ett förtroendeproblem inom svensk polis, säger partisekreterare Tomas Tobé.

Samtidigt vägrar den tidigare justitieministern Beatrice Ask att svara på frågan om hon själv har förtroende för rikspolischefen.

Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad framförde i går avgångskrav mot rikspolischef Dan Eliasson.

– Vi som parti har inte längre förtroende för att han kan leda polisen, sa han till Dagens Nyheter.

Samtidigt presenterade tidningen ny statistik som visar att polisens utredningsverksamhet fortsätter att prestera allt sämre. Under årets första tio månader föll antalet färdiga brottsutredningar med 9 procent jämfört med motsvarande period 2015."---

http://www.expressen.se/nyheter/moderaterna-kraver-svar-om-dan-eliasson/


Anmäl
2016-11-23 12:47 #31 av: [helga21]

Det talas om att Eliasson ska få ett arbtete på FN och att Götblad ska ta över.

Anmäl
2016-11-23 14:00 #32 av: [Nomen Nescio]

#31 Ja, det skulle inte förvåna - här sparkas ju oduglingar uppåt hela tiden... (Eller får en väl tilltagen fallskärm.)


Anmäl
2016-12-15 19:11 #33 av: Zyperior

Ordföranden för Socialdemokraterna i Tensta, Mohamed Nuur gör en för Socialdemokraterna tidstypisk vädjan till de som mördar och begår grova brott i Rinkeby med omnejd. Att de ska lämna in sig själv till polisen. Undrar om de kommer dela ut armband i området kanske, "Skjut mig inte"-armband?

Det mest anmärkningsvärda är att han har mage att ifrågasätta polisens metoder för att stoppa denna brottslighet. Vet han om att högsta chefen inom poliskåren är en Sosse? Tillsatt av Kim-Jong Löven. Snacka om självmål.

Det är en situation skapad av det parti han företräder men likt övriga gelikar saknar han den insikten och ryggraden att välja ett parti som faktiskt skulle ändra på situationen. Inte förvärra den.

http://www.aftonbladet.se/debatt/a/0d7KE/du-mordare-i-rinkeby--nar-blev-vi-fiender

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2016-12-19 11:46 #34 av: [Nomen Nescio]

"Rikspolischefen Dan Eliasson måste avgå. Det kräver Moderatledaren Anna Kinberg Batra i sitt jultal.

Anna Kinberg Batra fokuserade på integration, jobb och rättsfrågor i sitt jultal. Bland annat krävde hon att rikspolischefen Dan Eliasson får sparken.
– Regeringen måste inse att rikspolischefen inte håller måttet. Sverige behöver en polisledning som ser till att poliserna kan göra sitt jobb. Sverige behöver en ny rikspolischef, sa Anna Kinberg Batra."---

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/anna-kinberg-batras-jultal


Anmäl
2016-12-19 13:01 #35 av: eskils

#34 Tummen upp 

"Men inte enbart Moderatledaren har på sistone riktat kritik mot rikspolischefen. Missnöjet är stort i också inom polisens egen organisation och ett stort antal poliser, på olika nivåer, har ifrågasatt Dan Eliasson. Också TV-favoriten och polisprofessorn Leif GW Persson har krävt hans avgång.

Hur Dan Eliasson ska kunna fullgöra sitt uppdrag under dessa omständigheter är svårt att förstå. Det skulle inte förvåna om regeringen i början på det nya året ger honom ett nytt uppdrag."

Mats Knutson, SVT


Anmäl
2016-12-19 19:28 #36 av: [helga21]

Även C och KD-ledaren anser att han ska avgå.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/blir-svart-for-eliasson-att-fortsatta

http://www.svt.se/nyheter/

Anmäl
2016-12-26 21:42 #37 av: Huygens

Dan Eliasson går från klarhet till klarhet. Nu har Dan Eliasson lyckats med ännu ett framgångsrikt stycke sabotage av svensk ordningsmakt.

Polisen, som grep gräsmatteficktjuven, har delvis bestämt sej för att sluta.

Eliasson har jobbat på högtryck med att få personalen att känna sej ovälkommen på jobbet och Eliasson har även med stor intensitet raserat fungerande arbetsgrupper genom att "omorganisera" verksamheten.

Bilderbergarna Löfven och Reinfeldt kommer därmed att få extra stjärnor fyllda av beröm i kanten, från sina herrar.

Anmäl
2016-12-26 21:56 #38 av: [Nomen Nescio]

#37 Att ta tjänstledigt i ett år från jobbet är inte att "delvis sluta".

Och det där att få beröm från sina herrar är det ju någon här som tycks ligga i hårt för att få.  Kämpa på bara!


Anmäl
2017-01-12 16:14 #39 av: Huygens

Dan Eliasson har lyckats riktigt bra med den nya polisorganisationen. Resultatet för polisen har försämrats med 10 procent mellan år 2015 till år 2016.

Jag antar att även Ygeman är nöjd med resultatet.

Anmäl
2017-01-20 09:40 #40 av: [Nomen Nescio]

Idag skall Anders Ygeman träffa Rikspolischefen, och vi är många som är nyfikna på vad som kommer att sägas efter det mötet. Skall inrikesministern uttrycka fortsatt förtroende för Eliasson eller låta honom gå och därmed ge oppositionen rätt? En svår avvägning, och Ygeman själv riskerar att rasa i tillit om mötet bara utmynnar i fortsatt förtroende eller i en svagt formulerad tillrättavisning.

Margit Silberstein på SVT menar att Ygeman riskerar att dras med i Eliassons fall.


Anmäl
2017-01-20 11:41 #41 av: [Nomen Nescio]

#40 "Samtal i allvarlig anda" - hur väntat var inte det?


Anmäl
2017-01-20 12:56 #42 av: gruvel

Nu på SR, Ygeman har fortsatt förtroende och Eliasson blir kvar som utmärkt polischef. Det blir olika åtgärder/personalförstärkningar för att hjälpa honom och stötta upp verksamheten. Okända kostnader?

Som SVT antydde kan Ygeman varit rädd för att själv få silkessnöret ifall Eliasson fick det.

Anmäl
2017-01-23 20:40 #43 av: gruvel

Elisasson blir kvar som polischef. Kan det vara rätt partibok som gör att han kan beta av en rad myndighets-/verks-/chefsposter?

Anmäl
2017-01-24 08:33 #44 av: [Nomen Nescio]

#43 Ja, det är svårt att tro något annat...


Anmäl
2017-03-12 21:40 #45 av: eskils

Att äntligen byta ut den impopuläre Eliasson nu kan vara ett sätt att hjälpa den hårt ansatta poliskåren på fötter. Sannolikt skulle då ett antal av de poliser som lämnat yrket den senaste tiden vilja komma tillbaka. Färdigutbildade och erfarna poliser är ju just vad som behövs, och fort!

Så här skriver Leif GW Persson idag i Expressen:

”Den gängrelaterade grova brottsligheten är en storstadsföreteelse som är hårt koncentrerad till de mest segregerade förortsområdena i Stockholm, Göteborg och Malmö. Unga män med invandrar- eller flyktingbakgrund som sedan tidigt är grovt kriminellt belastade och som lever kriminella liv av de enkla skälen att det är detta som skänker deras liv innehåll och mening åt och sätter guldkant på deras tillvaro samtidigt som de saknar laglydiga alternativ värda namnet. (…)

Det man lever på är narkotikabrott, utpressning, rån, grova stölder och vapenbrott. Och skulle man uppleva minsta störning i den verksamheten så är det alltså inte värre än att man skjuter ihjäl den som det handlar om. Det är dessutom en i stort sett riskfri praktik eftersom bara en av tio av gärningsmännen kommer att lagföras. (…)

Vad det ytterst handlar om är två saker. Att vi aldrig haft en så orkeslös och handlingsförlamad högsta ledning inom svensk polis. Och att de ansvariga politikerna inte gör något åt den saken.”

(Bilden t.h.: Dan Eliasson)


Anmäl
2017-03-12 22:18 #46 av: eskils

http://politik.ifokus.se/discussions/5794f50c8e0e74377a00055b-petition-avga-rikspolischef-dan-eliasson


Anmäl
2017-03-13 22:48 #47 av: Tjeja

Undrar hur Leif GW är som chef.. hade ju knappast kunnat bli sämre än Eliasson som huvud för svensk polis i all fall.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-04-20 13:24 #48 av: eskils

#47 Han skulle säkert bli mycket bättre!

Nu menar Leif GW att Eliasson drar ut på utredningen om terrordådet i Stockholm 7 april onödigt mycket, för att främja sin egen karriär! Förskräckt

Nu hårdnar kritiken från Leif GW Persson, som säger att han tröttnat på att rikspolischef Dan Eliasson – som tidigare varit starkt kritiserad – "använder detta för sin egen överlevnad."

– Hur i helvete kan ansvarig polischef säga att hundra utredare ska jobba med utredningen i ett helt år? Ge mig sex utredare och några datatekniker så klarar jag det på en månad, säger han och fortsätter:

– Jag är beredd att ta ett vad mot vem som helst: det kommer inte bli åtal mot någon annan än denne Akilov. Det är jävligt osannolikt att någon mer på allvar kan knytas till detta.

Dan Eliasson har avböjt att svara på frågor om Leif GW:s kritik.”

Expressen


Anmäl
2017-06-16 16:27 #49 av: eskils

Nya larmsignaler, denna gång från Hanif Azizi, områdespolis i Rinkeby, Stockholm.

"Vi har hamnat i en situation där fler poliser slutar än vad vi hinner rekrytera.(...)

Det finns inget som tyder på att personaltappet kommer minska. Krisen inom polisen fortsätter. I takt med att personalen säger upp sig ökar belastningen för de som väljer att vara kvar inom myndigheten.

Att befintlig personal flyttas runt för att täcka minimikravet på 112 bemanningen. Det får till följd att personalen inte får vila, personkännedomen och arbetsmiljön försämras.

Det finns inget tecken från regeringens håll som tyder på att man vill lösa poliskrisen. Rikspolischefen Dan Eliasson har fått fortsatt stöd trots att de flesta poliser saknar förtroende för honom.

Hans nära koppling till Socialdemokraterna är oerhört problematiskt och detta gör att misskötseln inom polisen ska riktas åt ansvarig inrikesminister Anders Ygeman (S) och hans regering. (...)

Och i slutändan så vet vi att misskötseln inom polisen främst drabbar medborgarna."

SVT

Samma larmsignaler här:

https://www.svd.se/trots-regeringens-lofte--poliser-flyr-arbetet-pa-gatan

 "I Stockholm har 152 uniformerade poliser lämnat gatan bara i år."


Anmäl
2017-06-16 19:13 #50 av: Ford -57

Hur i H-vete kan denna Eliasson ha regeringens fulla stöd, d e ju rent ut för ynkligt.

Anmäl
2017-06-18 12:46 #51 av: eskils

"Anmälningar om våldtäkter och våldtäktsförsök har ökat med 16 procent under årets fem första månader, till 2 224 anmälningar per den sista maj. Det framgår av siffror som SvD begärt ut från Polisen.

Flera poliskällor berättar för SvD att ett nedlagt ärende är lika mycket värt som ett ärende som utreds klart och skickas till åklagare. Poliserna berättar att komplicerade ärenden, som tar längre tid att utreda, därför läggs på hög för att snabbt förbättra siffrorna fram till halvårsskiftet. (...)

Varje dag lägger Polismyndigheten ned 13 ärenden om försök till våldtäkt och fullbordad våldtäkt, enligt siffror som SvD begärt ut från Polismyndigheten. (...)

En polis i ett lokalpolisområde i södra Sverige uppger att utredningar om våldtäkter prioriteras bort.

– Vi har fler än 80 våldtäktsärenden som ingen ens har hunnit titta på. I stället utreder vi personer som har kört mot rött eller kraschat in i en stolpe, berättar poliskällan som arbetar med utredningar.

Varken rikspolischef Dan Eliasson eller inrikesminister Anders Ygeman har kunnat nås för en kommentar."

https://www.svd.se/polisens-facit-13-nedlagda-valdtaktsarenden--per-dag

Så efter halvårsskiftet kommer Eliasson (s) och Ygeman (s) att stå i TV och skryta med den höga uppklarningsprocenten....


Anmäl
2017-06-18 22:21 #52 av: Tjeja

Storgråter huuuuu

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-06-20 10:40 #53 av: Carmarino

Polisinspektören i lokalpolisområde Ängelholm, Mimmi Ekfeldt skriver ett öppet brev till Dan Eliasson och Anders Ygeman: Nu har det hänt – en kollega har dött.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-06-20 11:06 #54 av: eskils

#53 Viktig artikel, bra att polisinspektören säger ifrån! Citat:

"Det flaggas på halv stång, skickas hjärtan och styrkekramar, men nu måste något göras. Nu får det vara nog. Ge oss tillbaka de förutsättningar vi behöver för att kunna utföra vårt arbete på ett säkert och professionellt sätt."


Anmäl
2017-06-20 11:49 #55 av: eskils

Nu riktar Allianspartierna - igen - kritik mot Rikspolischefen Eliasson:

Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för (m):

"Han tycker inte att inrikesminister Anders Ygeman tar sitt politiska ansvar när det gäller Polisens utveckling.

– Jag har starka synpunkter på rikspolischefen, men det politiska ansvaret är Anders Ygemans. Det fungerar inte att han försöker sväva ovanför det här och prata bort problemet, säger Tobé."

SvD

"Annie Lööf (C) upprörs av uppgifter i SvD:s granskning som bland annat visar att 13 våldtäktsärenden per dag läggs ned, en ökning från förra året.

– Det är en djup kränkning mot kvinnor och flickor som drabbas. Att så många våldtäktsutredningar läggs ned varje dag är hårresande.

– Jag blir fruktansvärt upprörd när man förminskar den utsatthet som brottsoffer känner, för det gör man när man lägger ned ärenden, säger Lööf.

Polisens omorganisation har inte levererat vad den skulle, menar hon.

– Det är ingen hemlighet att jag är besviken över hur Polismyndigheten fungerar i dag. I den stora omorganisationen är det många pusselbitar som inte fallit på rätt plats. Det skulle bli fler poliser lokalt, men i stället är det färre poliser i yttre tjänst, säger Centerns partiledare.

Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna, är inne på samma spår.

– Det mest allvarliga i det här är att regeringen inte gör tillräckligt för att styra myndigehten genom direktiv och budget för att verkställa riksdagens beslut att få ut fler poliser i yttre tjänst, säger han."

"Både Centerpartiet och Liberalerna är kritiska till rikspolischef Dan Eliasson."

SvD


Anmäl
2017-06-22 20:47 #56 av: Ford -57

Om en vanlig knegare misskötte jobbet som denne Eliasson vore han sparkad för långa tider sen. Vad nytta har han utfört, noll å intet.

Anmäl
2017-07-27 07:02 #57 av: Tjeja

Tänk om Ygeman fick avgå nu i och med It-haveriet och tog med sig Dan Eliasson på köpet vad skönt det vore!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-07-30 09:38 #58 av: Carpinus

"Vi medborgare får däremot härda ut med Eliasson, Götblad, Tysk och alla deras gelikar till dess att de fäller regeringen i nästa val beroende på att de försatt den svenska polisen i den djupaste krisen i dess historia. Och ett stort politiskt grattis till Stefan Löfven, Morgan Johansson och Anders Ygeman."

Leif GW Persson i Expressen. Han ser Eliassons tillkortakommande av den digniteten att det kan bli avgörande för valutgången.

#57 Du fick ju din önskan delvis uppfylld i alla fall! Skämtar

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-30 09:58 #59 av: Hayabusa

#58" Själv tror jag att det är så enkelt som att polisen sällan får de chefer som verksamheten kräver och personalen förtjänar. Medan cheferna söker sig till sina likar och de hårt prövade medborgarna får stå för deras nota."

Word Tummen upp

Anmäl
2017-08-21 07:01 #60 av: Carpinus

När regeringen igår meddelade att de vill ge två miljarder mer till Polisen är vad de begärt så kör Löfven över Dan Eliasson, enligt den politiske kommentatorn K-G Bergström . Vore det då inte lika bra om samma regering avsatte Eliasson - man kör väl knappast över någon i den befattningen som man har förtroende för?

 http://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/stefan-lofven-korde-over-dan-eliasson/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-21 18:40 #61 av: Ford -57

D e väl frågan om inte denne Eliasson har nån hållhake på nån i styrande ställning eftersom han sitter kvar trots sin oduglighet.

Anmäl
2017-09-05 21:03 #62 av: Hayabusa

Ekot och P4 Stockholm kan avslöja att rikspolischefen Dan Eliasson beslutat att ge ett privat företag åtkomst till hemlig och känslig information från Polismyndighetens personal- och lönesystem, på ett sätt som bryter mot Säkerhetsskyddsförordningen.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6770725

Anmäl
2017-09-05 23:18 #63 av: Carpinus

#62 Undrar om han klarar sig ur det här?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-06 08:06 #64 av: Hayabusa

#63 Det kan man fråga sig...skulle inte förvåna mig.

Anmäl
2017-09-06 09:04 #65 av: Carpinus

Förhoppningsvis är Morgan Johansson ett sämre stöd än Ygeman var...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-06 09:43 #66 av: Martin

Nu är det ju ganska tidigt i avslöjandet och vi får väl se vad det innebär men det faktum att man inte verkar vilja kommentera så mycket innebär väl att man inte har ett bra försvar (antar jag - för då hade man väl sagt något).

Verkar ju som att regering och höga chefer tar den här säkerhetsskyddsförordningen som någon form av dålig rekommendation.... 

Skall bli intressant att se om det här blåser och leder till något. Finns ju redan en del kritik mot herr Eliasson så vi får väl se om detta kanske kan bli de dropparna som får bägaren att rinna över. Eller om man har ett obotligt förtroende för honom...

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-09-06 13:43 #67 av: Carpinus

#66 "Att Eliasson har klarat sig så här länge trots att han har misskött ett flertal myndigheter är obegripligt. Här och nu måste hans karriär som myndighetschef ta slut. Men det är inte tillräckligt", skriver Aleksandra Boscanin på ledarplats i GP. Hon skriver också: "Händelsen är allvarlig i sig, men än värre är att den – tillsammans med skandalen på Transportstyrelsen – börjar bilda ett mönster.

Vid sidan av att vidta åtgärder i de båda fallen måste regeringen utreda vilka andra myndigheter som kan ha struntat i att följa säkerhetsförordningen. Alla myndigheter som nyligen har outsourcat delar av sin verksamhet bör nu kontrolleras och detta måste ske skyndsamt."---

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-06 15:37 #68 av: Ford -57

Vågar nästan sätta en peng på att oduglingen blir kvar. D e nåt j--lit skumt me denne Eliasson, eller va tros?? Vore d på annan plats på klotet så bleve d revolution.

Anmäl
2017-09-06 15:39 #69 av: Carmarino

Britta Svensson på Expressen skriver "Eliasson har klamrat sig fast – men det här klarar han inte".

Dan Eliassons taktik har en tid varit att göra sig otillgänglig för medier, och inte ställa upp på intervjuer. Nu går polismyndigheten ut och skriver att de inte kommenterar "frågor om hantering av informationssäkerhet eftersom det kan ha betydelse för rikets säkerhet och annat som också skyddas av sekretess".

Goddag, yxskaft. Ni kan inte strunta i att hantera frågor om rikets säkerhet genom att hänvisa till rikets säkerhet. Då börjar jag faktiskt tro att det verkligen är Kling och Klang som styr polisen.

En ingripandepolis med åtta år i yrket twittrar:

"Det enda positiva med det här är väl att ryssen kommer skratta ihjäl sig när han ser hur dåligt vi tjänar".

http://www.expressen.se/kronikorer/britta-svensson/eliasson-har-klamrat-sig-fast-men-det-har-klarar-han-inte/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-19 08:40 #70 av: Hayabusa

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6780675

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.