Ordet fritt. Fria diskussioner

Spänningar mellan sunniter och shiiter i Sverige

2015-03-17 07:54 #0 av: [Carpinus]

"Återvändande IS-krigare är inte det enda vi bör oroa oss för. Vi måste bli mer medvetna om splittringen mellan muslimer i Sverige. Det har gått så långt att barnen frågar varandra om de är shia eller sunni."

http://www.expressen.se/kronikorer/diamant-salihu/vi-maste-bli-medvetna-om-splittringen-mellan-muslimer-har-i-sverige/


Anmäl
2015-03-17 08:06 #1 av: Tjeja

wow börjar media så microsmått vakna på den biten nu???

ha ha... godmorgon media!!!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-03-17 08:08 #2 av: Jimmy.L

Det påminner lite om assyrier och syrianer som har liknande konflikt med varandra.

Anmäl
2015-03-17 09:30 #3 av: sanna70

Sorglig utveckling, det är synd att människor inte kan komma överens när dem har möjlighet till ett bra liv här.  

"Problem är inga stoppskyltar,det är vägvisare" 

Anmäl
2015-03-30 17:52 #4 av: [Carpinus]

Ledare i Borås Tidning

:  I Borås har polisen och kommunen uppgifter om hur personer som bekänner sig till shia inte är välkomna in i butiker som drivs av sunni-muslimer och tvärtom. Uppdelningen sker även bland barn; barn som kommer hem och frågar sina föräldrar om de är shia eller sunni eftersom de fått frågor om det i skolan."

http://www.bt.se/ledare/ett-iran-i-krig-pa-friends-arena/


Anmäl
2015-03-30 19:05 #5 av: Halvdansken

Rasism som det blundats för i lång tid. Enligt media finns det bara rasism från vita/kristna mot icke-vita/icke-kristna.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2015-03-30 19:59 #6 av: Mysan59

#5 Javisst är det så. 

Och varför tror vi (politiker och vissa andra) i Sverige att dom som krigar i sina länder ska bli vänner bara för dom bor här?

Anmäl
2015-03-30 23:40 #7 av: Zyperior

Kom igen. Mångkultur är ju bra. Fråga dem på mångkultur ifokus vettja ;)
Helt fantastiskt att vi ska behöva rätta oss efter konflikter som inte har ett jäkla skit med Sverige att göra öht. Som grundar sig i religiösa vidskepelser och värderingar låångt ifrån de värderingar de svenska samhället är grundat på. Ge det ett par decennier så har den här fantastiska mångkulturen gjort om hela Sverige till ett dagens irak/syrien.

När två barn (läs: snorungar) bråkar, ska man sära på dem och försöka tala vett med dem? Eller ska man fösa ihop dem i samma rum, gärna med lågkvalitetsmöbler och massa porslin i, och låta dem slå på varandra tills den ene lämnar självmant? Hur ser det rummet ut sen, är möblerna funktionella och hur mycket av porslinet är intakt? (Rummet:Sverige, Möblerna:Välfärden, Porslinet:Svenskarna) 

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-07-03 10:59 #8 av: [Carpinus]

Intressant läsning från Muhamed Omar om salafister finns här. Medan medvetenheten om salafisterna är spridd i t.ex. Tyskland och Danmark verkar de flyga under radarn i Sverige.


Anmäl
2016-02-27 09:33 #9 av: [Carpinus]

"Alla sunnimoskeér i Eskilstuna och därmed majoriteten av stadens muslimer har nu skrivit under ett särskilt "Eskilstunabrev", där de bland annat tar avstånd från våldsbejakande extremism."---

"Vid Centrummoskén tar besökaren Fahed Maddouri kraftigt avstånd från alla extrema uttryck i religionens namn.
–Jag vill verkligen påverka, om vi inte står upp mot det här idag så blir  det för sent i morgon."

SR

Här finns mer om bakgrunden till den globala sprickan mellan sunniter och shiiter.


Anmäl
2016-02-27 12:31 #10 av: eskils

#9 Det är verkligen på tiden att några av dem som har störst chans att påverka muslimska invandrare i Sverige också tar det ansvaret! Hoppas initiativet från imamerna i Eskilstuna och Flen sprider sig till hela landet!

Kanhända är det hotet om indragna ekonomiska bidrag till religiösa samfund, som inte ställer upp på demokratiska värderingar, som bidragit till den nyfunna ansvarskänslan.....? Funderar

Aftonbladet: "16 riksdagsmän: Sluta skattefinansiera religiösa grupper som står utanför demokratins kriterier"


Anmäl
2016-07-04 09:49 #11 av: [Nomen Nescio]

"Alla jag träffar visar mig samma mönster i stora drag. Vivalla är för sunniter, Oxhagen för kurder, Varberga för syrianer. Bara en grupp beskriver en helt annan världsbild – politiker och tjänstemän, med svensk bakgrund, inom Örebro kommun."---

"Agneta Blom, kommunfullmäktiges ordförande i Örebro, menar att motsättningarna inte finns och att vi ska vara varsamma med att underblåsa gruppkonflikter genom att ge ämnet uppmärksamhet."---

"Skillnaden mellan sunni- och shiaislam ligger framför allt i synen på vilka personer som anses viktigast efter profeten Mohammeds död.
Shahaba, kretsen runt profeten Mohammed med kalifen Abu Bakr i spetsen, är enligt sunniter de som muslimer bör lyssna till.
Shiiter ser i stället Mohammeds släkting Hussein Ali som den sista kalifen. Det varierar mellan olika shiitiska grupper hur högt de håller Hussein Ali, en del vill till och med kalla honom profet.
Shia och sunni följer annars samma koran, firar samma ramadan, ber i samma riktning och gör samma pilgrimsresa."---

"Sunniislam är den största trosinriktningen som dominerar de flesta muslimska länder.
I Saudiarabien tillåts inte shiamoskéer alls.
Iran är den enda renodlade shiamuslimska nationen."---

Ur långreportage i Expressen


Anmäl
2016-12-05 12:20 #12 av: [Nomen Nescio]

"En man i 30-årsåldern anhölls i går kväll, på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom grov mordbrand, skriver SVT Nyheter.
I början av oktober började en moské i Malmö att brinna, och räddningstjänsten möttes av öppna lågor och flera fönster som slagits ut."---

"I det 51:a numret av IS veckotidning al-Naba uppgav man att det var en IS-terrorist som legat bakom attentatet mot moskén i Malmö.
"En säkerhetskälla rapporterade till al-Naba att en IS-soldat har lyckats bränna en shiitisk församling i Malmö i det kristna Sverige. Branden förstörde stora delar av lokalen", skrev tidningen enligt SVT Nyheter."---

GP


Anmäl
2016-12-05 13:22 #13 av: [helga21]

Läs en bok av en Nobelpristagare som heter VS Naipual boken heter Bland de rättrogna.

Anmäl
2016-12-05 13:50 #14 av: m2studio

Hej alla, om man vill veta rötter till konflikter mellan Shia och Sunni, ska man kunna Islam historia första 70 år samt Iransk historia sedan 500 år tillbaka, då förstår man varför dem har konflikter, men dem själva muslimer inte kan dem nämnda historia 100% heller. Båda lyssnar på sina Mulor och accepterar vad dem Mulor säga helt o hållet utan att tveka lita grann och forska inom detta, särskild barn inom familjer som kopiera sina föräldrar. Därför en gång skrev jag att själva föräldrar är ansvariga för sina barn angående dem unga som ansluter sig till olika terrorist grupper.    

Anmäl
2016-12-05 14:07 #15 av: [Nomen Nescio]

#13 Jag har läst den boken när den kom ut på Bra Böcker 1982.


Anmäl
2016-12-05 14:15 #16 av: [helga21]

# 15 Jag också  när den kom ut Skrattar

Anmäl
2017-03-27 16:23 #17 av: Carpinus

#12 "En 30-årig man har åtalats misstänkt för terroristbrott i Malmö efter att ha satt eld på en bönelokal. 

Mannen är syrisk medborgare, sunnimuslim och medlem i IS, enligt åklagaren.

"Avsikten med gärningen har varit att, i IS namn, injaga allvarlig fruktan hos en befolkningsgrupp, i detta fall muslimska shiiter.", skriver åklagaren i stämningsansökan. "---

Kvällsposten

Den 11 oktober i fjol inträffade en brand i en bönelokal i Malmö. En man från ett boende i Norra Skåne greps för att ha kastat in brandbomber i lokalen, och vid genomgång av hans datorutrustning kunde man konstatera att han hade IS-kopplingar. Trots detta ogillade tingsrätten brottsrubriceringen terrorbrott, men accepterade mordbrand som häktningsorsak.

Efter att Trump hävdat att det rör sig om ett mörkat terrorbrott har denna rubricering återkommit i åklagarens talan, med gardering för mordbrand om rätten inte godtar åtalspunkten terrorbrott.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-27 17:41 #18 av: Tjeja

Helt klart ett terrorbrott!

Det är IS mot övriga världen! Is uppmanar enskilda anhängare att agera på eget bevåg.  Det är fortfarande terror! 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-03-27 18:24 #19 av: eskils

#2 Men hur kan assyrier och syrianer ligga i konflikt med varandra? Enligt Wikipedia är det olika namn på samma kristna folkgrupp.

#17 Visst är det ett terrorbrott, det har åklagaren rätt i. Kan vi inte sluta släppa in sunnimuslimer i Sverige??! Detta med tanke på att de tycks vara de mest fanatiska muslimerna, IS är ju sunnimuslimer t ex.

I jan-feb i år kom 3.729 asylsökande in i Sverige enligt Migrationsverkets statistik. Av dem var syrier den vanligaste nationaliteten, dvs samma som personen som tände på bönelokalen  i Malmö. I Syrien är ca två tredjedelar av befolkningen sunnimuslimer enligt Landguiden.


Anmäl
2017-03-27 18:38 #20 av: Tjeja

#19 Assyrieer/Syrianer är ett folkslag inte en religiös grupp! Men en stor del av den gruppen är Syrianskt Kristna ungefär som majoriteten greker är Grekiskt Ortodoxa och Italienare är Katoliker etc.. En ännu större del av Syrianerna är dock Sunnimuslimer och en liten del av dem är Shiamuslimer.

Oavsett om de är Sunni eller Shia eller Kristna är alla de som inte ansluter sig till "Kalifatet" jagade av IS. 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-03-27 18:51 #21 av: eskils

#20 Jag skrev folkgrupp därför att Wikipedia använder det ordet. Ursäkta, är ingen expert på detta.

När det gäller deras religion(-er) har alltså Wikipedia fel enligt dig. Du kanske kan anmäla det så de får rätta till det.


Anmäl
2017-03-27 19:27 #22 av: Tjeja

#21 Orka rätta alla tokfel i wikipedia..  Skrattar

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-05-01 12:39 #23 av: Carpinus

#17 Den åtalade frikändes, då rätten ansåg att SÄPO gjort ett undermåligt jobb. Fast friheten blev inte lång - mannen omhändertogs på stående fot på nytt av SÄPO, denna gång för hans kopplingar till IS.

http://www.sydsvenskan.se/2017-04-21/syriske-flyktingen-frias-fran-terrorattentat-i-malmo

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-01 23:00 #24 av: lordgortor

Sektkrig med andra ord.

Anmäl
2017-05-04 15:10 #25 av: Carpinus

Efter branden i en bönelokal i Malmö i februari och branddådet mot moskén i Järfälla nu är det uppenbart att det finns en stor oro hos shiamuslimer i Sverige, och det framgår tydligt vilka de upplever som det stora hotet.

"En källa med insyn i muslimska miljöer i Sverige tecknar en bild där shiamuslimer i landet på senare tid upplever en allt större otrygghet i samhället och att hoten kommer från muslimska grupper och personer med kopplingar till de fundamentalistiska tolkningarna salafism och wahabism.
Det handlar om en strikt och radikal tolkning av religionen och här har terrorgruppen IS hämtat mycket av sin ideologi."---

"– Salafister och Wahabister är tydliga i sitt hat mot shiamuslimer. De ser dem inte som muslimer och enda lösningen är att döda dem. Detta sker samtidigt som svenska myndigheter har dålig koll på det hat som riktas mot shiamuslimer, säger personen."---

"– Säkerhetspolisen delar bilden av att det finns ett hot mot alla som anses vara emot den Islamiska staten. Centralt för IS är att det enbart är deras version och tolkning av islam som är den rätta och att exempelvis shiamuslimer därmed, på ett ideologiskt plan, utgör en legitim måltavla, säger Karl Mellin, pressekreterare på Säkerhetspolisen."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/utbredd-oro-bland-svenska-shiamuslimer

I sammanhanget välkända svenska religionsforskare försöker däremot tona ner de allvarliga motsättningarna genom att hävda att det bara föreligger obetydliga skillnader i den religiösa praxisen förgreningarna emellan.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sma-skillnader-mellan-sunniter-och-shiiter

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-26 16:52 #26 av: Carpinus

#17 #23 #25 Se även denna tråd.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-26 17:13 #27 av: Carpinus

#8 Mohamed Omar skrev i oktober 2016 en läsvärd krönika i "Det goda samhället" om spänningen mellan sunniter och shiiter.  

"Det är viktigt problem som behöver belysas. För samtidigt som svenska skattemiljoner går åt till att finansiera projekt mot islamofobi, lägger vi inte en krona på att motverka muslimernas hat mot andra muslimer.

Tvärtom är det så att vissa skattefinansierade organisationer som ska motverka islamofobi själva ägnar sig åt att hata andra muslimer. "---

Länk :"Hatet mellan muslimer"

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-28 12:24 #28 av: Carpinus

"Är den religiösa sekterismen alltid en konsekvens av upproret? Frågan kommer över mig när jag läser Nlklas Orrenius skakande reportage om hur sunniextremister med sympatier för rörelser som IS och al-Qaida hetsar mot shiamuslimer. Bägge grupperingarna har flytt undan krig och terror i Syrien och Irak. Men i den nya fristaden Sverige sprids söndringens gift vidare", skriver Erik Ohlsson i DN. (Orrenius reportage är tyvärr avgiftsbelagt.)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-04 11:31 #29 av: Carpinus

"Ljusets moské" i Hässleholm hetsar mot shiamuslimer och sprider radikal islamism med sympati för IS och al-Qaida.

http://www.expressen.se/kvallsposten/moskens-ledning-sprider-extremism-och-shia-hat/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-22 07:04 #30 av: Carpinus

På GP debatt framför debattörerna Robert Björkenwall och Jaan Ungersson åsikten att det är dags att kriminalisera våldsverkande religioner, främst wahhabismen och salafismen, företrätt av sunnimuslimerna.  De skriver bland annat:

"Det de islamistiska terroristerna, såväl den i Stockholm som de på andra håll i världen, har gemensamt är deras tro på IS, det rättfärdiga kriget mot otrogna och paradiset som väntar bortom döden. Bakom deras agerande och radikalisering ligger samma bisarra sunnimuslimska, wahhabistiska och salafistiska och för den demokratiska västvärlden främmande inslaget av våldsbejakande värderingar som skapat al-Qaida, Boko Haram och även talibaner.

Deras fiender är inte bara den västerländska demokratin utan också alla kristna, judar och shiamuslimer som de betraktar som av judendomen köpta kättare.(#25.) Och att som jihadist (helig krigare) döda otrogna är för de extrema wahhabisterna lika positivt som att själv bli dödad i kampen för att då som martyr kunna vandra raka vägen in i paradiset."---

"I kampen mot IS och terrorism borde en viktig fråga vara vad som predikas i de i huvudsak av Saudiska wahhabister och salafister finansierade och betjänade moskéerna. Varifrån kommer radikaliseringen av de ungdomar som ansluter sig till IS? Vem är det som värvar ungdomarna och hur sker den hjärntvätt som får unga människor (en hel del med kriminell bakgrund) att se döden som ett positivt mål? Vad är det som får även unga kvinnor från ett öppet och demokratiskt samhälle att ansluta sig till en sekt där de berövas det mesta av sin frihet?

Som en viktig del av de nationella insatserna mot extremism och extremistisk propaganda bör hatpredikningarna och den våldsverkande wahhabismen kriminaliseras. Att inte göra så utan i religionsfrihetens namn tillåta den del av islam som predikar våld och ser dödandet av otrogna som berättigat få fortsätta agera och bygga moskéer är att bjuda in till nya terrordåd."---

GP debatt 

(Det är wahhabistiska Qatar som står bakom jättemoskébygget i Malmö bland annat, och Saudiarabien, också wahhabistiskt, har finansierat andra moskeér i landet.)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-28 09:44 #31 av: Tjeja

Ja ja ja! Lär er att skilja på fredligt troende och sätt våldsverkarna i finkan å utvisa dem sedan!

Klart islamofobin bland svenskarna vuxit när de inte fått se och förstå skillnaden på fol och folk inom till namnet "samma" religion!

Börjar media och myndigheter göra skillnad kommer folk också lära sig se skillnaden och rädslan riktas åt rätt håll! Då minskar den religiösa diskriminering som idag tas för rasism och även rasismen minskar!

Folk behöver få se verkligheten som den är! Inte en av media okunnigt förvriden!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-06-28 23:48 #32 av: lordgortor

#31 Alla troende lever i en värld av vanföreställningar och vidskepelse vilket utnyttjas av diverse "makthavare". Religionerna har under historiens gång ställt till med krig,ödeläggelse, förföljelse av oliktänkande och aldrig gjort något produktivt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.