Invandring och integration

Integration eller multikultur?

2017-05-16 15:11 #0 av: Hayabusa

Går det att kombinera integration & assimilering (jo, jag vet vad många tänker) och multikultur? Eller blir det ett naturligt vägskäl dvs antingen det ena eller det andra?

Anmäl
2017-05-16 17:01 #1 av: kamera0710

För min del får man leva som man vill, så länge man inte skadar någon annan.

Den största stötestenen för mig i sammanhanget är situationen för de barn som växer upp med föräldrar som har "udda" trosuppfattning och vad som ska väga tyngst, barnens rättigheter eller föräldrarnas önskemål. Jag anser att barnens rättigheter ska väga tyngst om motsättningar uppstår.

Anmäl
2017-05-16 17:12 #2 av: Hayabusa

#1 Jag vill nog påstå att de allra flesta instämmer i det. Dock är det en annan frågeställning än: "Integration eller multikultur".

Anmäl
2017-05-16 23:45 #3 av: lordgortor

Vad är #multikultur#? En sagolik soppa verkar det som. Assimilation är kanske bättre? Om det är möjligt.

Anmäl
2017-05-17 01:39 #4 av: memoirsofaclone

Tror inte det. Själva grejen med assimilering är ju att man helt anpassar sig till den rådande kulturen. Tror det skulle vara mindre motsättningar i samhället om det fanns krav  på assimilering, men nu är det nog lite sent. Kommer ihåg att jag råkade skriva detta på ett annat ställe med endast multikultiförespråkare, så mkt skit jag fick haha, tydligen var bara själva ordet ''assimilation'' helt hemskt. Så nej, assimilering och multikultur går nog inte ihop så väl.

Anmäl
2017-05-17 10:35 #5 av: lordgortor

Nåväl, då kan man säga att det är i sin ordning med den sk "multikulturen". Dock under förutsättning att den utövas (är det möjligt?) under de lagar och förordningar som gäller och att det inte är möjligt att kräva lagändringar/undantag från gällande lag med hänvisning till den eventuella kultur/religion man tillhör.

Anmäl
2017-05-17 10:42 #6 av: Hayabusa

#5 Men kan man förespråka  integration OCH multikultur? I min värld blir det motsägelsefullt. 

Anmäl
2017-05-17 12:05 #7 av: kamera0710

Jätteintressant diskussion om detta ämne och huruvida det finns någon enhetlig svensk kultur eller inte.

Anmäl
2017-05-17 14:04 #8 av: Hayabusa

#7 Inte så intressant, om du frågar mig. Dessutom inte heller vad frågeställningen handlar om.

----------------------------------------------------------------------------------------------------  

Går det att, som individ, integreras i ett  multikulturellt samhälle? Ett multikulturellt samhälle som till fullo är integrerat - är inte det ett monokulturellt samhälle?

Anmäl
2017-05-17 16:41 #9 av: memoirsofaclone

#8 Beror nog på vad man exakt menar med kultur. Det råder ju inte ens exakt samma kultur i lappland som i skåne t ex. Så det finns alltid lite variationer, men de är ändå tillräkligt små för att kunna ingå under ''svensk kultur'', eller kanske snarare ''nordisk kultur''. Sedan kan man ju prata om ''västerländsk kultur'' också. 

Anmäl
2017-05-17 17:01 #10 av: Hayabusa

#9 Det är sant - exakt vad är kriterierna för kultur? Finns det någon "äkta" och ursprunglig kultur? Eller är allt bara "hitte-på"? Eller är det när man, trots olikheter, enas under en gemensam samsyn på vissa grundläggande saker? Trots att människor i Lappland och Skåne har olikheter så finns säkert en hel del gemensamt också. Att det är det som vi är integrerade i? Vilket i sin tur gör oss mer mono än multi. 

Anmäl
2017-05-18 11:36 #11 av: Fifill

Beror väl på huruvida man anser att kultur=samhälle/land. Som jag ser det så kan man integreras i ett samhälle men behålla en annan kultur, men med viss hänsyn till gällande lagar. Att integreras i en kultur betyder för mig att man antar en ny kultur med dess sedvänjor och sätt och "överger" de man haft tidigare.

Anmäl
2017-05-18 12:41 #12 av: lordgortor

#6 Kulturella och religiösa manifestationer skall ske inom hemmets väggar eller i därför avsedda lokaler.

Anmäl
2017-05-18 13:20 #13 av: memoirsofaclone

Man märker ju att multikultursamhället inte funkar när folk från olika ''grupper'' likt förbannat börjar dela upp sig och hålla sig för sig själva, t ex i egna skolor osv. 

Anmäl
2017-05-18 19:14 #14 av: Hayabusa

#13 Det är lite dithän jag vill komma - går det att förena integration med multikultur? 

Anmäl
2017-05-18 19:17 #15 av: Hayabusa

#11 Ja, jo...men det är även det ett sidospår eftersom jag inte tänker på någon specifik kultur eller specifikt land. Inte heller handlar det om att integreras i i en kultur.

Visst går det att integreras i ett samhälle - men går det att integreras i ett multikulturellt samhälle? För mig blir det motsägelsefullt. 

Anmäl
2017-05-19 06:38 #16 av: kamera0710

Som född och uppvuxen i Sverige har jag aldrig känt mig integrerad i exempelvis svensk alkoholkultur. Tvärtom känner jag ganska stor avsmak när jag exempelvis åkt finlandsbåt och sett fylleristerna ligga mer eller mindre i drivor och helt utslagna på morgonen. Samma sak när jag läste på universitet och snacket bland manliga studiekamrater i stort sett bara handlade om fylleriminnen, om det inte rörde själva studierna.

I denna kultur vill jag heller inte bli integrerad och kanske sluta mina dagar med skrumplever!

Anmäl
2017-05-19 08:11 #17 av: Hayabusa

#16 Ett exempel på hur multikultur och integration inte är förenligt.

Anmäl
2017-05-19 08:37 #18 av: Carpinus

Det finns andra faktorer än tröghet i samhällsstrukturen och svårigheter att armbåga sig in i en ny kultur för en nykomling. Det kan även vara svårt att bryta sig ur den egna gruppens sociala sammanhang, menar debattören Özge Öner på Dagens Samhälle. Han skriver bland annat:

"Men det sociala kapitalet har också en mörk sida. Sociala kontrakt uppstår inte alltid genom frivilligt samarbete. Inom klanen, stammen eller den etniska enklaven kan deltagande vara obligatoriskt. Att lämna gruppen är ibland förknippat med allvarliga konsekvenser för individen. Människor riskerar att bli fast i spelregler utformade av ett släktnätverk."---

https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/kostsamt-att-bryta-den-egna-kulturens-regler-17225 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-19 08:42 #19 av: Hayabusa

#18 Ytterligare ett exempel på trådens frågeställning.

Anmäl
2017-05-21 11:00 #20 av: lordgortor

Politikerna vill ju ha "multikultur". Omfattas då även deras egen mut- och ryggkliarkultur?  Maud Olofsson sade att hon ville se till exempel sådana företeelser som "little Italy", som i New York.

Anmäl
2017-05-21 11:59 #21 av: mangemani4

ska folk bo här så är det enbart assimilering som gäller. det är ju bara mer än rätt att man tar seden dit man kommer och passar inte det så finns det gott om länder där deras tänk och inställning passar bättre in. dessa typer som kommer hit verkar tro att världen cirkulerar kring dem och inte tvärtom, att det är världen som ska anpassa sig och ändra på sig, inte de själva. 

To be a good soldier you must love the army. To be a good commander you must be able to order the death of the thing you love.

http://nostalgiminnen.fria.ifokus.se/discussions/57f19cd5ce12c43ad8000dd6-valkomna-till-nostalgiminnen?readstate=false

Anmäl
2017-05-30 09:31 #22 av: Carpinus

Så här beskriver Nalin Pekgul på Expressens kultur sin syn på det mångkulturella samhället och sin roll i det:

"I mitt mångkulturella samhälle har jag rätt att lyssna på min kurdiska musik, slippa äta fläsk, be mina böner och fasta under månaden ramadan om arbetet tillåter det. Samtidigt har jag inte rätt att låtsas att jag inte bor i Sverige. Framför allt måste jag tillåta mina barn att känna lojalitet med det land de är födda och uppvuxna i och mån av förmåga hjälpa dem på vägen.
I vårt mångkulturella samhälle finns som tur är saker som skiljer oss åt men det måste också finnas några saker som är gemensamt. Dit hör det svenska språket, den svenska flaggan och vårt gemensamma demokratiska system."---

http://www.expressen.se/kultur/ide/hissa-svenska-flaggan-pa-studenten/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-02 08:30 #23 av: Carpinus

Gillar Manujs pragmatiska inställning:

http://www.expressen.se/gt/kultur/lever-som-svensk-ar-hindu-varje-tisdag/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-06 05:38 #24 av: Carpinus

Så här på självaste nationaldagen skriver Dan Korn  i GP om att vi genom att idealisera mångkulturen ger ett skäl till parallella samhällen - självvalda eller påtvingade. Viktigt att lägga märke till är att han alltså inte ser mångkulturen i sig som ett problem, däremot kan det bli ett när man ger den en upphöjd status som exkluderar snarare än förenar. Korn skriver: 

"I en tid med stor invandring är de krafter i samhället som skapar en känsla av gemenskap viktigare än någonsin. Integration är ett ord på allas läppar, men få verkar ha någon tanke på hur den skall gå till. Inkludering är ett honnörsord, men vem vill inkludera någon i det man skäms för? Om vi inte förmår känna glädje över det som Sverige står för, lär vi inte heller kunna bli inbjudande. Om vi förnekar svenskheten, hur skall då andra kunna bli en del av den? I stället har mångkultur blivit ett ideal och det är just idealet, inte mångkulturen i sig, som är problematiskt. Alla är vi olika och ett samhälle där alla stöps i samma form är inget att sträva efter.

Men däremot behöver varje samhälle en gemensam identitet, som man kan ansluta sig till i större eller mindre grad. En sak är att vi är olika, en annan sak är att hylla olikheten som ideal. I vissa avseenden är vi lika, i andra olika. När vi bygger en gemenskap gäller det att se det som förenar, inte det som skiljer."--- 

(Dan Korn är rabbin i Manchester.)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-06 19:45 #25 av: lordgortor

Ständiga hänvisningar till eliten är inte fruktbara, varför inte ha en egen åsikt?

Anmäl
2017-06-06 20:32 #26 av: Carpinus

#25 Jag har en egna åsikter, som jag framför när jag så känner för. Vad gör du själv här mer än skrävlar och skroderar, Gortor - förlåt "Lord Gortor"? Det var samma von obenattityd under det gamla aliaset  (som du f.ö. inte avregistrerat).

Hur många egna trådar har du startat till exempel? Pröva gärna på det, istället för att ständigt vara spydig i andras! När en annan debattör svarade dig på ett för dig vanvördigt sätt så fick vi order att "inte bry oss om honom". Patetiskt!

Nu har jag sagt min uppriktiga mening och återgår gärna till att diskutera ämnet.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-06 20:34 #27 av: KimE

"Går det att kombinera integration & assimilering (jo, jag vet vad många tänker) och multikultur? Eller blir det ett naturligt vägskäl dvs antingen det ena eller det andra?"

Ja det måste gå att kombinera assiminering och integration(multikultur). = en assimilerad befolkning som tillåts ha en ursprungsmässig grupptillhörighet.

Anmäl
2017-06-06 20:46 #28 av: mangemani4

det är ingen som har något som helst emot att de lyssnar på sin musik, vägrar äta fläsk, fasta på ramadan osv osv, ingen har något emot att de lever som de lever och tror man det så har man missat en väldigt stor och viktig poäng här. det folk har något emot är att deras livsstilar och val även ska försöka att påtvingas på oss svenskar, att vi ska ge upp vårat liv och anpassa sig efter dem för att inte råka kränka någon, att mer och mer utav det som är svenskt och som alltid har funnits i landet tas bort eller ersätts med invandrar vänliga saker. det är detta som regeringen, PK packet och medierna sysslar med. det är DET som skapar irritation, det är DET som skapar förakt och hat, det är DET som skapar rasism, det är DET som ställer grupper mot grupper och separerar folk.

när man kommer till ett annat land och väljer att bo där är det tvärtom som gäller. flyttar jag in i någons hus så är det ju inte JAG som bestämmer, det är ju självklart den som bor där och JAG får anpassa mig efter ägarens regler, rutiner och livsstil, det är ju bara rent sunt förnuft och en självklarhet.

To be a good soldier you must love the army. To be a good commander you must be able to order the death of the thing you love.

http://nostalgiminnen.fria.ifokus.se/discussions/57f19cd5ce12c43ad8000dd6-valkomna-till-nostalgiminnen?readstate=false

Anmäl
2017-06-06 21:12 #29 av: Hayabusa

#27 Det du beskriver är integration. En individ som, i alla för samhället nödvändiga avseende, är integrerad.

Anmäl
2017-06-06 22:31 #30 av: KimE

Jag menar en assimilering så att de flesta räknar sig som svenskar med grupptillhörighet som underordnad.

"svenskt och som alltid har funnits i landet tas bort eller ersätts med invandrar vänliga saker"

Du menar svenska spåket som kommer från södra kaukasus via tyskland?

sillen som tillreds på Holländskt vis?

Julgranen från tyskland?

Religionen från levantien?

Anmäl
2017-06-06 22:53 #31 av: Hayabusa

#30 Var det en kommentar till mig? 

Anmäl
2017-06-07 00:18 #32 av: lordgortor

Jag kan inte rå för i vilken släkt jag är född, förolämpningar avseende detta är diskriminering. Min titel, vilken jag inte tänker avslöja är min ensak. Påhopp undanbedes. Att man besitter land och förmögenhet är inte något som betyder att man är överlägsen andra människor i motsats till vad den professionella tyckareliten menar. Att avfärda pösmunkar är en god gärning vilket jag hade stort nöje av när jag blev kritiserad av min så kallade ståndsbröder i Skottland . Dessa pösmunkar retade sig på mitt val att anställa pakistanier och indier på godset som jag då innehade. Samt att jag hade fräckheten att betala bättre löner. Sedan jag i vanlig ordning har överlämnat egendom och som det med tiden blir, titeln till min äldste son och slagit ner mina bopålar i Skåneland. Numera är jag en som alltid lugn och stillsam person, utom när släkten kräver större utdelning från familjenstiftelsen.

Anmäl
2017-06-07 00:57 #33 av: mangemani4

"Att man besitter land och förmögenhet är inte något som betyder att man är överlägsen andra människor i motsats till vad den professionella tyckareliten menar."

nej, det är inte det vi menar, det är något som du vantolkar och missförstår med flit och det är ditt problem.

To be a good soldier you must love the army. To be a good commander you must be able to order the death of the thing you love.

http://nostalgiminnen.fria.ifokus.se/discussions/57f19cd5ce12c43ad8000dd6-valkomna-till-nostalgiminnen?readstate=false

Anmäl
2017-06-07 08:19 #34 av: Carpinus

#32 Jag skall inte göra dig tjänsten att breda ut dig ytterligare kring din person - du är faktiskt inte så intressant som du tycks inbilla dig. 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-07 11:39 #35 av: lordgortor

#34 Om man inte faller inom ramen för mainstreamtyckandet blir man illa sedd. Jag vet, men man kan fortfarande hävda sin mening vad omgivningen än tycker. Det är ju faktiskt så att integritet betyder att man säger, tycker och gör som man önskar utan att bry sig om andras åsikter om den egna personen. Alltför mycket hycklande, gudsnådeligt strunt förekommer, oftast med länkar till mer eller mindre obetydliga tyckare som parasiterar på allmänheten, med fingrarna i skattebetalarnas fickor.

Anmäl
2017-06-07 11:48 #36 av: Carpinus

#35 Din mening har du klargjort i en mängd trådar, sällan i efterföljd av trådämnet. Skall vi försöka respektera trådskaparens intentioner att diskutera frågeställningen "integration eller multikultur" eller skall vi ägna oss åt  "Skåneland och kriget mot överheten", dessa käpphästar som du så ivrigt poserar på?  Jag föredrar att hålla mig till det förstnämnda. Nog sagt!

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-07 14:34 #37 av: lordgortor

#36

För det första så är "multikultur" ett konstruerat begrepp. Uppfunnet av mainstreamtyckare och dito politiker. Angående din mening om min person så betyder den intet, jag förstår att det känns tungt för dig att möta någon som kan tänka själv, i motsats till, ingen nämnd och ingen glömd.

Anmäl
2017-06-07 15:33 #38 av: Hayabusa

Vill påstå att multikultur är vedertaget begrepp. Konstruerat eller ej.

Anmäl
2017-06-09 10:36 #39 av: lordgortor

Desto värre om det är vedertaget.

Anmäl
2017-06-09 13:20 #40 av: Carpinus

Adam Cwejman i GP utbrister i en krönika att "assimilering måste vara ett av de mest  bespottade orden i svensk offentlighet". Instämmer gärna i det han skriver i krönikan, som inleds::

"De som förordar assimilation har anklagats för att vilja utplåna människors härkomst till förmån för majoritetskulturen. Men assimilation i vardagen är nödvändig för att skapa en naturlig samhällsgemenskap som skapar tillit och sammanhållning."--- 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.