Rättsfrågor/Integritet

Unga kriminella - de orörbara?

2018-03-20 11:14 #0 av: Göstage

Kriminaliteten kryper ner i åldrarna - unga värvas av kriminella gäng för att de är "orörbara" från myndigheterna för straff, men unga ägnar sig åt avancerad kriminalitet även på egen hand. En notis från förra månaden:

"Polisen anser att samhället måste sätta in fler åtgärder mot unga kriminella i åldern 15-18 år. I en utredning som lämnas till regeringen under tisdagen anser polisen att man måste få till alternativa åtgärder för den här gruppen.
– Vi ser allt mer hur äldre kriminella systematiskt använder unga för att transportera vapen och narkotika. Det är superviktigt att det måste bli en tidig reaktion mot kriminalitet, säger ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving till SVT Nyheter."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polisen-eftersoker-hardare-tag-mot-unga-kriminella

Och ett aktuell exempel.

"En 14-årig pojke åkte hem till en jämnårig flicka och mordhotade henne med en skarpladdad pistol.

Vid en husrannsakan i pojkens hem påträffades vapnet och ammunition. Det resulterade i att 14-åringen greps, misstänkt för olaga hot och grovt vapenbrott.

"Eftersom han inte är straffmyndig lämnades ärendet över till socialtjänsten. Men trots att myndigheterna bedömer den minderåriga vapeninnehavaren som ”gränslös” omhändertog socialtjänsten inte honom utan försatte pojken på fri fot. Målsägande, som blev dödshotad i sitt hem, lär frukta för sitt liv."---

http://www.gp.se/ledare/sonesson-överväg-sänkt-straffålder-1.5411206

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-03-20 11:15 #1 av: Göstage

#0 Mer om föregående ärende:

"– Socialtjänsten har agerat jäkligt märkligt med tanke på att det finns en målsägare här, säger Anders Klingberg, polis i Göteborg med stor erfarenhet av ungdomsbrottslighet.
Klingberg har själv inte arbetat med ärendet, men känner till det.

– Åklagaren i det här ärendet ska ha all heder och har tagit alla beslut, men det blir ingen förundersökning eftersom pojken är under 15. Åklagaren har startat en LUL 31-utredning, det gör man bara om det är allvarlig brottslighet, men sedan går det inte att göra mer utan vi måste lämna över det till socialtjänsten.
Polis och åklagare har, enligt alla källor Aftonbladet varit i kontakt med, gjort allt man kan förvänta sig i ärendet, men sedan försätter socialtjänsten pojken på fri fot."---

"Ingvor Gunnarsson är sektorschef för socialtjänsten i Göteborgs stadsdelsförvaltning centrum.
Hon kan inte prata om det enskilda ärendet med 14-åringen, men svarar på generella frågor om omhändertagande och socialtjänstens arbete.
–För att fatta ett beslut om LVU måste lagstiftningens kriterier vara uppfyllda. Det handlar om den unges hälsa och utveckling och inte om samhällsskydd."---

"Den 14-årige pojken är utländsk medborgare, spelar det någon roll i sammanhanget?
– Akuta bedömningar och omhändertaganden kan alltid göras, men man borde se till att hans hemland agerar.
Hur ska man göra det?
– Då får man kontakta ambassaden."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/G1nVAm/omhandertogs-inte--trots-grovt-vapenbrott-och-hot

Måste det vara så här, är det bara brottslingen som skall åtnjuta samhällets beskydd? Bara att hoppas att Polisens utredning hörsammas...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-03-21 20:31 #2 av: eskils

"En man i 20-årsåldern dömdes på onsdagen vid Vänersborgs tingsrätt till skyddstillsyn för flera fall av sexualbrott mot barn."

"Mellan januari 2014 och augusti 2017 ska mannen ha utsatt tre flickor för en rad sexualbrott. Det handlar bland annat om våldtäkt mot barn och sexuellt utnyttjande av barn. Att han inte döms till fängelse är på grund av hans unga ålder. Om han hade dömts till fängelse hade straffet uppgått till tio månader. Tingsrätten gör därmed en mildare bedömning än åklagaren."

"Enligt anmälan ska en av flickorna vid tre tillfällen ha utsatts för handlingar som rubriceras som våldtäkt mot barn. Två av våldtäkterna ska ha skett i en kyrka."

"Alla tre flickor ska vid upprepade tillfällen ha utsatts för slag med hand eller tillhyggen, vilket också har spelats in. Bland annat ska mannen ha använt sig av ett ridspö."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/ung-man-doms-for-sexualbrott-mot-tre-flickor

Så vederbörande har våldtagit barn, men slipper fängelse "pga sin låga ålder". Men det senaste övergreppet skedde ju 2017 och han är i 20- årsåldern nu. Då borde han rimligen varit minst 19 år (=vuxen) då. 

Någon som kan förklara? Varför fick kräket inte fängelse??? Det handlar om grov våldtäkt som ju ska ge minst 4 års fängelse. Varför stöttar inte Tingsrätten flickorna?!


Anmäl
2018-03-22 08:18 #3 av: Göstage

#2 Förhoppningsvis kommer åklagaren att överklaga.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-03-22 12:01 #4 av: Carmarino

Har för mig att alla under 21 får lindrigare straff på grund av sin ungdom. Ett märkligt sätt att resonera tycker jag. Man är straffmyndig vid 15 och myndig vid 18, men ändå beräknas man inte vara gammal nog att ta ansvar för sina handlingar förrän man är över 21. Funderar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-03-22 12:09 #5 av: eskils

#4 Man får ju köra bil, flytta hemifrån och rösta i riksdagsval när man är 18. De handlingarna är man alltså kapabel att ta ansvar för. Men om man vid samma ålder misshandlar och våldtar barn, då är man plötsligt oansvarig! Håller med dig - mycket märkligt resonemang.


Anmäl
2018-03-22 12:24 #6 av: Carmarino

I går kväll skedde ett väpnat rån i en butik i Helsingborg.

På radion sa de att den äldsta av de fyra var 19 år! Gissar att de blir släppta med en varning. Skulle de dömas blir det väl villkorlig dom.

Tre maskerade gärningsmän beväpnade med pistol, kniv och ett tillhygge hotade personalen på livsmedelsaffären på Södra Hunnetorpsvägen i Helsingborg. De fick med sig kontanter och lämnade platsen till fots.

Efter rånet greps fyra personer, två unga män och två pojkar – alltså en person mer än antalet som var beväpnade inne i butiken. De fördes till polishuset för förhör och identifiering.

Vid midnatt var fortfarande tre av personerna gripna.
– Det pågår förhör med dem, säger Kenneth Andersson, inre befäl på polisen i Helsingborg.

En av pojkarna hade då lämnats över till sociala myndigheter.

Klockan 01.25 under natten anhölls de tre gripna på sannolika skäl misstänkta för brottet.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-03-22 13:17 #7 av: Hayabusa

#6 Den yngste uppgav att han var 14 år.

Anmäl
2018-03-22 13:38 #8 av: Carmarino

#7 Gissade det, eftersom det stod att en av dem överlämnats till sociala myndigheter. Då är de under 15 år. Han släpps förmodligen också fri rätt snart, om han inte redan är ute.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-04-02 14:46 #9 av: Carmarino

Artikel i Kristianstadsbladet:

Man förebygger inte brott genom att lägga huvudet på sned – nu behövs hårda nypor

Vänsterns flum om ”mer pengar” och att ”fritidsaktiviteter” handlar ensidigt om att ge mer. Jag tycker att vi ska kräva mer av människor i stället. Gåvor finns i massor redan – gratis skola, bidrag, skolkurator och kvällsöppna bibliotek – men det som saknas är tuffa krav på hut, hyfs och hållning.

Trots att polisen länge talat om att det finns flera områden i vårt land som har enorma problem har ledande politiker vägrat se och till och med klankat ner på dem som sett.

Problemet beror inte på att samhället inte har erbjudit för lite eller satsat för få kronor, utan på att det finns de som inte beter sig. Skulden ska läggas på dem som förstör.

Vi måste nu bli tydligare. Tidigare. Kraft måste läggas på att visa vem som bestämmer, inte på att gulla ännu mer.

Tro inte att en elev som mordhotar lärare mår bättre av ännu mer av vänsterpolitikernas omsorg. Hen måste få känna av att det straffar sig att inte respektera sina medmänniskor. Ut ur skolan? Betalningsansvar? Indragna bidrag? Vräkning? Alla idéer är välkomna. Utom ”mea culpa, här får ni ännu mer skattepengar”.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-04-09 23:30 #10 av: Göstage

 #6 De här var yngre än så:

"En rad personrån har inträffat i Helsingborgs centrala delar de senaste veckorna. Några av rånen knyts till barn.
– De har en form av gatubarnsliknande beteende, säger Björn Holmberg vid helsingborgspolisen.

Polisen har vid flera tillfällen gripit misstänkta gärningspersoner så unga som 12 år. De har begått personrån tillsammans med kompisar i grupp.
– När det handlar om så små barn kan vi från polisens sida enbart gripa dem, för att sedan omedelbart lämna över dem till socialtjänsten, säger Björn Holmberg, gruppchef för några av Helsingborgs områdespoliser.

Men problemet är, enligt Holmberg, att barnen rymmer från sina placeringar och återvänder till Helsingborg. Förutom rånen är de även misstänkta för andra brott, såsom ofredanden och stölder."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/12-aringar-bakom-flera-ran-i-helsingborg

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-10 08:21 #11 av: Göstage

På  flera orter försöker man kraftsamla för att bryta trenden mot ökad ungdomsgängskriminalitet, men det är ofta ett sisyfosarbete, och poliser efterlyser möjlighet att hålla straffdömda borta från gatorna i väntan på verkställighet av utdömda fängelsestraff.

"Trelleborg har den senaste tiden haft stora problem med ungdomskriminalitet. Under ett halvår har en 15-årig pojke knivskurits, polis larmats till bibliotek, en ungdomsgård stängt och en skolturnering i fotboll ställts in efter grova hot.

De som gjort sig skyldiga till den stökiga situationen är, enligt polisen, lokala ungdomsgäng.
Nu har kommun, polis, skola och andra lokala instanser bestämt sig för att kraftsamla – för att tillsammans få bukt med den ökade kriminaliteten och stöket.
– Det är grupper med mellan 30-50 personer. Vissa av dem är redan etablerade kriminella nätverk medan andra bara är ungdomar på glid, säger Mats Rindborn Grahl, kommunpolis i Trelleborg."---

 "Ungdomarna som är grovt kriminella är en liten grupp om ungefär fem-sex personer. De är aktiva och mycket handlar om bland annat narkotikaförsäljning och våldsamma bråk, som i vissa fall slutat i knivskärning. Några av ungdomarna – som polisen kartlagt – är dömda och inväntar att fängelsedomen ska träda i kraft, men har under tiden släppts ur häktet.
Detta trots att de enligt polisen bedöms vara våldsbenägna.
– Det är olyckligt att de är utsläppta. Vet man att någon fortsätter med ett brottsligt beteende ska de sitta kvar i häktet. Jag kan bara konstatera att det är väldigt illa, säger Mats Rindborn Grahl.

Förutom att begå brott försöker de gängkriminella ibland rekrytera ungdomar så långt ner i åldern som grundskolan.
Vad gör barn som är så unga?
– De kan göra allt möjligt. Langa narkotika, förmedla kontakter och sälja alkohol och stöldgods, säger han."---

 https://www.expressen.se/kvallsposten/kriminella-ungdomsgang-sprider-skrack-i-staden-/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-10 10:37 #12 av: eskils

#11 "Några av ungdomarna – som polisen kartlagt – är dömda och inväntar att fängelsedomen ska träda i kraft, men har under tiden släppts ur häktet.
Detta trots att de enligt polisen bedöms vara våldsbenägna."

ArgArgArg


Anmäl
2018-04-11 12:42 #13 av: Göstage

Expressens ledarsida skriver om behovet av adekvat frihetsberövande av unga kriminella.

"Regeringen har i denna fråga, som så ofta, gått ner i omöjlig spagat. Å ena sidan talar man strängt om krafttag och hårdare straff; Stefan Löfven har bland annat ifrågasatt straffrabatter för unga.

Å andra sidan har det kommit nya, mildare riktlinjer från Riksåklagaren kring frihetsberövande av misstänkta mellan 15 och 17 år. Mildrandet beror på att "rättsutvecklingen har gått mot ett alltmer stärkt barnperspektiv", som Åklagarmyndigheten skriver.
Det är FN:s barnkonvention som avses, samma konvention som regeringen just har lagt en proposition om; man vill inkorporera den i svensk lag.
I propositionen citeras konventionsorden om att gripande, häktning och fängslande av barn bara får ske "som en sista utväg."
Regeringens politik går inte ihop."---

"Det måste bli tydliga konsekvenser för unga som begår grova brott, såsom snabbare påföljder och jourdomstolar.
Självklart bör häktningstiderna vara kortast möjliga, men ingen ska kunna slå en medmänniska sanslös på förmiddagen, gripas vid lunch och möta kompisarna på stamhaket lagom till middag. "

https://www.expressen.se/ledare/stang-svangdorrarna-for-unga-kriminella/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-14 12:55 #14 av: Göstage

#10 Samma gäng?

"En kvinna i 65-årsåldern utsattes under lördagen för ett rånförsök i Helsingborg. i samband med rånet slog en av rånarna kvinnan med en tegelsten."---

"De två rånarna lämnade efter rånet platsen till fots, men kunde snart gripas av polis. De två misstänkta är är pojkar i 12-årsåldern och sociala myndigheter har nu kopplats in i ärendet.
Den utsatta kvinnan ska inte ha behövt sjukhusvård."

https://www.expressen.se/kvallsposten/barn-ranade-och-slog-aldre-kvinna-med-tegelsten/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-17 20:12 #15 av: Göstage

Det här gänget  har antagligen inte låtit höra tala om sig för sista gången:

"Tonårsgänget satte skräck i förorten och filmade sina offer som misshandlades. Göran blev nedslagen två gånger på mindre än en månad.
– Det var bara att försöka komma därifrån levande, berättar Göran."---

 "En annan person som blev utsatt berättar i polisförhör hur han kom gåendes när han oprovocerat fick en sten i ryggen. En hård ordväxling uppstod som blev hetsigare och då började både offret och gänget att filma. I en film som offret själv spelade in sa en i gänget:
– Vet du vem du facking jiddrar med.
Och sedan:
– Ett samtal och ditt liv är över fattar du."---

"Totalt döms den då 15-åriga tjejen för två fall av grov misshandel, två fall av misshandel, tre fall av olaga hot samt ett rån. Påföljden blev ungdomsvård och ungdomstjänst 70 timmar.
En då 15-årig kille dömdes totalt för en misshandel, ett olaga hot och ett ofredande. Påföljden blev ungdomstjänst 50 timmar.
De båda dömda erkände vissa omständigheter, men förnekar brott i de flesta av fallen.

Gänget ska enligt åtalet ha bestått av flera personer. Men enligt åklagaren gick det bara att åtala två eftersom att de var de enda som var äldre än 15 år vid brottstillfällena.
– Jag var i det stora hela nöjd med domen, tingsrätten gick på min linje. De dömdes för det allra mesta. Straffet mot tjejen borde ha varit högre. Men det är som det är, vi har generösa straffrabatter i Sverige, säger åklagare Björn Ankarling."--- 

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/goran-misshandlad-av-tonarsgang-tva-ganger/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-20 11:38 #16 av: Göstage

#14 "Polisen har tagit emot nästan tio anmälningar som rör personrån med väldigt unga gärningsmän den. I två av dessa ärenden har polisen identifierat tre 12-åringar. Mer utredningsarbete kvarstår i de övriga ärendena.

– Vi griper dem kontinuerligt, varje dag den senaste veckan. Vi lämnar över dem till socialtjänsten, som placerar dem i olika familjer, men de rymmer och återvänder till Socialtjänsten i Helsingborg säger att man inte gärna vill placera barn på stängda institutioner.

– Vi försöker arbeta på andra sätt, familjehem, jourhem, eller genom att stötta upp i hemmet med familjebehandlingsinsatser, säger Madeleine Peyron, verksamhetschef på socialtjänsten i Helsingborg.
Men polisen ser behov av andra lösningar.
– Lösningen hittills är det ingen som är tillfreds med, säger Björn Holmberg."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/vuxenvarlden-handfallen-infor-barn-som-ranar

År 2007 vågade Polisen fortfarande föreslå radikala åtgärder...

https://www.expressen.se/gt/sank-aldern-for-straff-till-12-ar/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-20 20:17 #17 av: Göstage

Och de som är gamla nog att placeras på hem idag  kan ha ett betydligt grövre CV:n än för bara några år sedan och upprätthålla affärerna genom okontrollerad uppkoppling med omvärlden. Detta samtidigt som personalen överger institutionerna. Sanna Rayman på Expressens ledarsida:

”Man fotar personalen, lägger ut bilder och hotar dem på sociala medier. En anställd har visats en bild på ett lemlästat barn och fått höra att så här kommer din son att se ut när jag är klar med honom. Man försöker sälja saker som inte finns, det vill säga begå bedrägerier på köp- och säljsajter, i anställdas namn.”
Möt arbetsmiljön inom Statens institutionsstyrelses (SiS), det vill säga de särskilda ungdomshem där unga kriminella placeras för sluten ungdomsvård."---

"Verket skriver att man ”under en längre tid fått in många tips och anmälningar om tillbud och olyckor om hot och våld, en del med mycket allvarlig utgång”.---
 "Överlag förefaller utgångspunkten vara att unga tvångsvårdade har fortsatt rätt till sina vanliga smartphoneliv – såvida de inte fråntas den möjligheten i särskild ordning under max två veckor.

Det är obegripligt. Visst, jag vet att den här åldersgruppen inte anses sitta av straff i samma bemärkelse som myndiga kriminella. Men oaktat vad man kallar den period då de befinner sig på SiS-hem så torde det krocka med vårdidén om dessa unga har ett mer eller mindre intakt socialt nätliv under ungdomsvården? Hur drar man någon ur kriminalitet om man samtidigt släpper de kriminella sammanhangen in genom dörren – i virtuell bemärkelse?"---

https://www.expressen.se/ledare/sanna-rayman/brott-och-vald-pa-sis-hem-da-vill-lofven-forvarra-laget/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-25 08:38 #18 av: Göstage

""15-åringen misstänks för tre fullbordade inbrott i villor, ett försök till villainbrott och ett försök till inbrott i en friggebod.

– Han kommer att höras av polisen, misstänkt för de här brotten och sedan kommer troligen kontakt att tas med socialtjänsten med tanke på hans unga ålder, även om han är straffmyndig, förklarar Thomas Fuxborg."

https://www.expressen.se/gt/15-aring-gjorde-stoldrad-i-villor-/

Ett litet "fy" följt av en tröstande klapp på axeln, mysigare kan det väl inte bli?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-25 08:55 #19 av: Carmarino

#18 Trodde att "straffmyndig" betydde att man var gammal nog att ta konsekvenserna av sina handlingar, men jag trodde tydligen fel.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-04-28 09:17 #20 av: Göstage

Moderaterna vill koppla in kriminalvården tidigare när det gäller unga kriminella, medan Socialdemokraterna vill bygga ut socialtjänsten.

"Kriminalvården bör ha ansvaret för unga som begår grova brott i stället för socialtjänsten. Det vill Moderaterna och anslår 150 miljoner extra till Kriminalvården i sin skuggbudget.
– Det innebär att man ibland får arbeta med inlåsning. Vi har tyvärr väldigt farliga individer som kan vara så pass unga som 16, 17 år, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna."---

"Men justitieminister Morgan Johansson (S) sågar förslaget.
– Jag tycker att det är helt fel väg att gå. Vi sätter inte femtonåringar i fängelse på det sätt som jag upplever att Moderaterna nu vill göra.
Han tror inte att Moderaternas förslag kommer leda till en avlastning för socialtjänsten.
– Jag tror snarare att de är ute efter motsatsen, alltså att skära ner på socialtjänsten. Vi skulle snarare behöva göra tvärtom och bygga ut socialtjänsten liksom att öka deras samverkan med polisen."---

 https://www.svt.se/nyheter/inrikes/m-kriminalvarden-bor-ha-ansvar-for-unga-grova-brottslingar

Hur regeringen vill använda socialtjänsten framgår av deras hemsida, där det talas om de (kriminella) ungas "behov" och att ge dem "stöd", men inget om hur brottsoffer och samhället skall skyddas mot dem.

" Det finns olika sätt att stödja den unge där det viktigaste är att utgå ifrån den unges behov i det enskilda fallet och att de aktörer som berörs samverkar runt individen. Exempel på lokala samverkansformer där socialtjänst, skola och polis samverkar för att möjliggöra ett samlat stöd till unga som hamnat i eller riskerar att hamna i en kriminell livsstil är sociala insatsgrupper och SSP (socialtjänst, skola, polis). Det som ofta utmärker den här typen av samverkan är att socialtjänsten samordnar insatserna kring ungdomen och att de konkreta insatserna anpassas till ungdomens behov. Utöver socialtjänst, skola och polis behöver även andra aktörer delta vid behov i samverkan kring ungdomen, t.ex. fritidsverksamhet."---

http://www.regeringen.se/regeringens-politik/brottsforebyggande/malsattningar-for-att-minska-motivationen-att-bega-brott/

Hur det kan se ut i praktiken redogjorde oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) i Stockholm för i februari:

"Förutom att kriminella unga som får stanna kvar på gatan kan begå fler brott får socialtjänstens agerande också indirekta konsekvenser, enligt Lotta Edholm.

– Att omgivningen kan se hur grovt kriminella unga får fortsätta utan att det händer något är otroligt destruktivt för de tolvåringar som håller på att dras in i de här kriminella gängen. Jag kan tänka mig att som förälder i Rinkeby och Tensta måste det vara en fruktansvärd känsla att se att socialtjänsten inte agerar mot de mest kriminella ungdomarna, säger Lotta Edholm."---

https://www.svd.se/l-unga-kriminella-lamnas-vind-for-vag-i-rinkeby

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-28 20:01 #21 av: Göstage

"En 16-årig pojke överfölls och knivskars på Järnvägsgatan i Staffanstorp under lördagen. Pojken fördes till sjukhus i Lund med allvarliga skador. Flera privatpersoner ska innan dess ha försökt hjälpa honom på platsen.

En 15-årig pojke har senare gripits, misstänkt för försök till mord."---

"Enligt (vittnen?) ska fyra personer ha sett fly platsen, och 16-åringen ska ha attackerats med ett flertal hugg."---

"Klockan 18.30 uppgav polisen att det är en 16-årig pojke som har blivit knivskuren. En 15-årig pojke har gripits som misstänkt för knivskärningen och en förundersökning om försök till mord är inledd."

https://www.expressen.se/kvallsposten/larm-om-misshandel-en-person-stickskadad/

Ännu ett fall för Morgan Johanssons socialtjänst?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-28 21:39 #22 av: Göstage

"Ett stort gäng med ungdomar har rånat och misshandlat tre pojkar i östra Göteborg.
– Vi har fångat in tre av dem. En är 15 år, de andra är ännu yngre, berättar Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.
Det var ett gäng på mellan sju och tio personer som gav sig på de tre pojkarna.
– En av målsäganden blev rånad på en jacka och en mobiltelefon. Alla tre blev misshandlade, uppger Ljung.
Han berättar också att medlemmar i det stora gänget ska ha fotograferat de rånade pojkarna för att markera att de vet vilka de är."---

"– Vi spanade efter gänget och kunde fånga in tre av dem relativt nära brottsplatsen. De är mellan tolv och 15 år, berättar Ljung.
De låga åldrarna på gärningsmännen gör att de inte gripits.
– Vi har upprättat anmälan, slagit lite föräldrasamtal sen blir det ärenden för socialtjänsten, säger Johan Ljung."

https://www.expressen.se/gt/ungdomsgang-ranade-och-misshandlade-trio/

Morgans grabbar.Ballong

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-29 09:49 #23 av: Göstage

#13 Välbehövligt byte av Riksåklagare är på gång - men vem blir det?

 "Den avgående Riksåklagaren Anders Perklev anses ha varit en överdrivet försiktig general(direktör), som har undvikit att ta strid för åklagarnas sak. Exempelvis införde han nya riktlinjer för frihetsberövande av unga, som har försvårat rättsväsendets möjligheter att bekämpa kriminaliteten i utsatta områden", skriver Expressens ledarsida. Då borde man ju kunna hoppas på en RÅ med mer kraft och självständighet, men tidningen tvivlar.
 "Det spekuleras om att starka kandidater kan ha tackat nej till att axla det otacksamma uppdraget. Andra menar att de mest lämpade inte ens har tillfrågats. Skälet skulle vara att regeringen inte vill ha en drivande riksåklagare med egen åklagarerfarenhet, utan föredrar att utnämna någon inifrån regeringskansliet som väntas vara mer följsam."---

"Regeringen måste nu se till att ingjuta nytt hopp i Åklagarmyndigheten. Det bästa sättet att göra det är att utse en stark och självständig riksåklagare, som är djupt respekterad bland landets åklagare. Hen får gärna ta plats i medierna, precis som Rikspolischefen, och våga stå upp för åklagarperspektivet både i debatten och mot sin uppdragsgivare.
Men efter det exempellösa avskedandet av Försäkringskassans Ann-Marie Begler ligger misstanken nära till hands att regeringen inte vill ha några starka myndighetschefer."

https://www.expressen.se/ledare/sverige-behover-en-stark-och-brakig-riksaklagare/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-04 07:50 #24 av: Göstage

– Till en början sade han sanningen om sin ålder men sedan fick han höra att han inte skulle ha någon chans om han inte sade att han var minderårig, säger lillasystern Mohadeseh, 23."---

Hur ambitiös var åklagaren i fallet där en polisman knivskadats  i sina efterforskningar av gärningsmannens egentliga ålder, när de korrekta uppgifterna  plockats fram av en kollega till offret utan att de beaktas, och när en journalist inte har några svårigheter att hitta gm familj och få fram korrekt ålder genom dem?

"Familjen är registrerade afghanska flyktingar, och har det förhållandevis gott ställt. Lägenheten har luftkonditionering och varmvattenberedare, och i vardagsrummet finns både TV och dator. Från en liten balkong leder en snäv trappa upp till taket, där man kan se ut över staden."---

"Han är afghansk medborgare, har levt större delen av sitt liv i Iran, och det har hela tiden funnits oklarheter kring hans ålder.
När han sökte asyl i Sverige hävdade han att han var minderårig, men av polisens förundersökningsprotokoll framgår att han flera gånger själv har kommit med andra uppgifter om sin ålder.

Tingsrätten prövade honom som under 21 år, och han fick i enlighet med svensk rättspraxis ett lindrigare straff än om han skulle varit över 21 år.
Men det är han, säger hans egna familjemedlemmar, utan att tveka.
– Han är 25 år gammal, säger mamma Fatemeh.

Familjen visar sonens examensbevis från gymnasieskolan. Där studerade han matematik och fysik, och tog examen som 18-åring år 2010, efter att ha gått tolv år i skolan. Årtalet för examen står på examensbeviset.
– Till en början sade han sanningen om sin ålder men sedan fick han höra att han inte skulle ha någon chans om han inte sade att han var minderårig, säger lillasystern Mohadeseh, 23."---

https://www.expressen.se/nyheter/ljog-om-sin-alder-fick-lagre-straff-for-knivattacken/

"Polisen Ted Eriksson blir märkbart påverkad av uppgifterna om examensbeviset när Expressen når honom på söndagskvällen, då han är ute på ett arbetspass i Stockholm.
– Jag tycker inte om lögner och osanningar och det här är en stor lögn. En vuxen man ska inte behandlas som ett barn, säger han.
Han berättar att en kollega till honom från polisen i Malmö har hämtat in examensbevis från Iran i en annan utredning och att han därför har varit frågande till varför de uppgifterna inte finns tillgängliga i det här fallet.
– Jag har tyckt det har varit konstigt varför vi inte fått fram det. Men jag tror att utredarna har gjort så gott de kan, säger han."---

https://www.expressen.se/nyheter/polisen-ted-ar-valdigt-besviken-och-upprord/

Se även tråden https://politik.ifokus.se/discussions/56325bfcce12c45d4f000810-kommun-klagar-pa-vuxna-barn#229

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-11 14:11 #25 av: Göstage

Puffra i plugget gav samhällstjänst.

"Den 16-åriga flickan i Helsingborg bar runt på en skarpladdad pistol i sin handväska. Det hela uppdagades under en mordutredning. Nu döms flickan, skriver Helsingborgs Dagblad."---

"Hon dömdes för grovt vapenbrott. Straffet stannar på grund av hennes ålder på 150 timmars ungdomstjänst.
Mordutredningen som ledde till beslagtagningen är ännu inte klar, men en 17-årig pojke är misstänkt och har suttit häktad. Dock är häktningen nu hävd. I det ögonblick häktningen hävdes kördes 17-åringen direkt till det ungdomshem där han i dag avtjänar sluten ungdomsvård för de två mordförsök begått förra sommaren."

https://www.expressen.se/kvallsposten/16-arig-flicka-bar-laddad-pistol-i-skolan/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-12 09:12 #26 av: Göstage

"Det börjar med en knappnål och slutar med en silverskål" - och värre än så...

"SVT Nyheter Helsingborg har kartlagt 48 unga personer som var mellan 15 och 20 år när de begick grova brott som mord, dråp, grov misshandel och grovt vapenbrott.
De begick brotten mellan 2012 och våren 2018, och är alla dömda i Helsingborgs tingsrätt. 

I över 60 procent av fallen fanns det varningssignaler innan brotten begicks, visar vår granskning. 30 av de 48 personerna var redan kända av socialtjänsten.

Det handlar om barn som slåss med skolkamrater, befinner sig i kriminella miljöer eller misstänks för brott eller narkotikabruk i tidig ålder. Det handlar också om fall där polisen gjort orosanmälningar."---

"Trots att socialtjänsten genom olika typer av vårdinsatser ska hindra en kriminell utveckling lyckades man inte i de 30 fall vi har granskat."---

"I dag sitter tolv av de 30 som socialtjänsten har haft koll på innan de begick sitt första grova brott i fängelse eller häktade misstänkta för ytterligare grova brott. Tre stycken är dömda för mord, dråp och dråpförsök. Ytterligare en är misstänkt för mord. Sammanlagt så har 22 stycken av de 30 dömts för brott under 2017 och 2018."---

"Gemensamt för många av våra kartlagda individer är att de börjar med mindre brott. När de kommer upp i högstadieålder blir brotten grövre samtidigt som skolan fungerar allt sämre. 
- Det här är ett mönster vi har sett över tid. Att de börjar tidigt och sen fortsätter de och vi har inte lyckats från samhällets sida att stoppa dem, säger Mattias Lööw.
Vi kan också i vår kartläggning se att två av tre fortfarande är brottsaktiva genom att de dömts för brott det senaste året, eller sitter häktade misstänkta för brott."---

 https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/socialtjansten-fick-varningssignaler-kring-30-av-48-unga-brottslingar-gick-inte-att-stoppa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-12 16:47 #27 av: Carmarino

#26 Lite fördjupning av kartläggningen.

Unga brottslingar: fyra livsöden

En misstänks ha mördat en 21-åring, en avtjänar just nu ett långt fängelsestraff för knivmord på en tvåbarnspappa, en greps med automatvapen och en sitter häktad misstänkt för grovt narkotikabrott. De fyra har en gemensam nämnare: alla var under 20 år när de begick de grova brotten.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/sahar-gick-det-for-fyra-av-vara-kartlagda-unga-kriminella

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-06-12 17:14 #28 av: Göstage

Den ökande tillgången till vapen har inneburit att det dödliga våldet ständigt kryper nedåt i åldrarna, konstateras i en färsk analys från Stockholmspolisen.

"Skjutningarna har ökat de senaste fem åren, och nu har polisen analyserat omständigheterna kring de över 500 fallen i huvudstadsregionen."---

"2013 och 2014 låg antalet skjutningar på nära 90 per år. Sedan dess har antalet ökat och 2017 nådde de toppnivån hittills 130 stycken. Slår man ihop alla skjutningar som inträffat i Stockholm de senaste fem åren får man räkna till över 500 stycken."---

"2013 var snittåldern 29, nu är den nere på 23. Och gärningspersonernas ålder kan påverka deras attityd till risken att skada andra, enligt kriminologen Sven Granath, som skrivit rapporten.
– Yngre personer är mer hänsynslösa och tänker mindre på risker. I och med att vapnen kommit längre ned i åldrarna, och längre ner i den kriminella näringskedjan, blir det också personer som är mera riskbenägna som utför våldet, säger Sven Granath.

Han tror dock inte att hänsynslösheten har ökat hos de kriminellt aktiva.
– De är lika hänsynslösa som de alltid har varit, men de har fått mer tillgång till vapen och då ändras spelreglerna. Då blir det större risk för oss alla."---

https://www.dn.se/sthlm/nagon-skadas-eller-dodas-vid-ungefar-40-procent-av-alla-skjutningar/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-23 23:42 #29 av: Göstage

Anna Dahlberg skriver på ledarplats i Expressen om de gängkriminellas härjningar och anser att de s.k. rabatterna har del i skulden för utvecklingen. Dahlberg:

 "Den som oftast uppmärksammas i debatten är ungdomsrabatten som exempelvis innebär att en 18-åring slipper halva straffet och en 15-åring 80 procent."---

"- Ungdomspåföljderna är oftast ingenting. De döms som regel till ungdomsvård, men det kan betyda att Kalle ska lära sig att komma i tid till skolan eller borsta tänderna varje dag och få stöd för det, säger Malin Arentoft (åklagare).
Om en person under 18 år grips efter en misshandel får polisen som regel inte ens genomföra ett så kallat 24-8-förhör. Gripandet måste hävas direkt och förövaren släppas på fri fot. Att häkta en ung person är inte längre att tänka på, om det inte handlar om de allra grövsta brotten.
- Samhället sänder väldigt märkliga signaler när kriminella omedelbart släpps ut på gatan igen, säger Malin Arentoft."---

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/placera-gangen-dar-de-hor-hemma-i-fangelset/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-24 11:23 #30 av: Carmarino

#29 Tror nog att alla normalt tänkande människor har svårt att förstå varför det ska finnas "straffrabatter" och automatiskt halverade straffsatser m.m. Det verkar bara vara de som bestämmer över rättssystemet som tycker att det är en bra idé. 

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-07-08 10:12 #31 av: Göstage

Guldgossar...

"Två fjortonåriga pojkar och en sextonårig pojke har frihetsberövats för ett rån som ägde rum på en guldaffär i Tyresö igår."---

Beväpnade med yxa och hammare gick de in i butiken och slog sönder montrar och tillgrep diverse gods.
"Nu är tre minderåriga pojkar frihetsberövade misstänkta för grovt rån.
– Tre personer frihetsberövades vid 03-tiden i det här ärendet. De greps i närområdet i Tyresö. Med tanke på deras åldern kan jag inte berätta detaljer, säger Hannes Kinnunen, jourhavande fu-ledare på polisen i Västberga.
Pojkarna är nu omhändertagna av socialtjänsten."---

"Hannes Kinnunen kan bekräfta att pojkarna försvunnit i en flyktbil. Han uppger också att pojkarna var kända av polisen sedan tidigare."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kaOg1k/tre-minderariga-frihetsberovade-for-vm-ranet

Är "omhändertagen av socialtjänsten" liktydigt med "frihetsberövad"?

  "Den som är under 15 år får inte tas i förvar, dvs. låsas in i arrest eller liknande." (Regeringen: "Ingripanden mot unga lagöverträdare - del 2")

 Vilka utrymmen har Socialtjänsten att tillgå där den omhändertagne kan sägas vara frihetsberövad men inte satt i förvar?   

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-08 12:04 #32 av: Hayabusa

#31 Skrämmande låg ålder...

Anmäl
2018-07-09 15:07 #33 av: Göstage

Fyra personer åtalas för ett uppmärksammat mord i Marbäck i Halland. Det rör sig om ett tvillingpar, 17-år gamla och en 50-årig man, dessa hemmahörande i Blekinge, samt en 25-åring från Göteborg.
De två bröderna har tidigare bland annat suttit häktade misstänkta för en grov våldtäkt mot en minderårig flicka i Göteborg 2015. 

"Av åtalet framgår det att mordet var välplanerat och att offret sköts till döds och dog på plats.
-Tre av de misstänkta är kopplade till narkotika och via vittnesförhör och annat så tyder det på att det handlar om narkotikaaffärer, säger åklagare Charlotte Österlund.
De fyra männen har förberett mordet genom att bland annat har skaffat skyddskläder, vapen och ammunition, enligt åklagaren.
Tre av männen har tillsammans med offret åkt från Malmö till Marbäck där de sedan utfört mordet. Efter mordet har de tre kört offrets bil till Göteborgstrakten där de har tänt eld på den, enligt åklagaren.
Den fjärde mannen har enligt åklagaren varit med och planerat mordet."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/atal-vacks-for-misstankta-mordet-i-marback

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-10 14:51 #34 av: Carmarino

Trots fingeravtryck på sprängpjäs – två frias från åtal om dåd mot flerfamiljshus.

Bland de mer besvärande delarna av bevisningen som åklagaren lade fram fanns säkrade fingeravtryck från både 19-åringen och 20-åringen på en detonerad sprängpjäs som hittades på platsen efter explosionen.

Men enligt tingsrätten skulle fingeravtrycken ha kunnat hamna på fyrverkerierna vid ett annat tillfälle och då det inte är bevisat att de befann sig på platsen vid explosionen så frias de från åtalet om allmänfarlig ödeläggelse.

https://www.sydsvenskan.se/2018-07-10/frias-fran-atal-om-dad-mot-flerfamiljshus

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-07-11 08:30 #35 av: Martin

Det här är verkligen ett delikat problem. Jag tror ju själv t.ex. inte på fängelse för 15-16 åringar, men jag har ju också sett många andra åtgärder som inte blivit bättre. Vet inte riktigt hur man skall hantera det.

#4 Ja - man har en straffrabatt upp till 21 år. Dock har det nu i valrörelsen börjat väckas röster för att ta bort den, bland annat socialdemokraterna har nämnt det.

#5 Man är inte direkt oansvarig (tror att du menar utan ansvar, inte oansvarig) men man får ett lindrigare straff. Det är trots allt skillnad.

#34 Har egentligen inte med "unga orörbara" i bemärkelsen lindrigare eller inget straff alls för brottslig handling - utan om bevisvärdering och annat i rättsväsendet. Sen är ju bevisvärdering i sig ett intressant och delikat område som man skulle kunna prata länge om.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2018-07-11 08:31 #36 av: Martin

För egen del tycker jag att man bör ta bort straffrabatten i åldern 18-21 år.

Är man kapabel att t.ex. skjuta någon och man dessutom är myndig tycker jag att man kan anses kapabel att ta straffet som en vuxen.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2018-07-12 21:53 #37 av: Göstage

Ett ännu så länge ganska unikt fall, men förr eller senare så...

"Personal på hem där den 16-åriga flickan bott har uttryckt sin oro över hennes umgänge. Nu misstänks hon för mord i Göteborgs undre värld.

– Jag har svårt att ta in det, säger hennes pappa.
Hon och en 17-årig flicka är häktade sedan en man hittats skjuten i en bil i Guldheden."---

https://www.expressen.se/gt/tonarsflickor-misstanks-for-mord-i-undre-varlden/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-12 22:34 #38 av: VSK

Låt föräldrarna ta straffet för det omyndiga personer ställer till med. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-07-26 09:37 #39 av: Göstage

Vänsterpartiet vill inte avskaffa straffrabatten för unga kriminella.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/J1AJO7/hardare-straff-kommer-kosta-samhallet-dyrt

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-26 10:47 #40 av: VSK

#39

Du blev väl inte förvånad när du läste detta eller satte du hela kaffeservisen i halsen? Gapskrattar

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-07-26 12:11 #41 av: Göstage

#40 Nej då, jag blev inte det minsta förvånad, men jag tycker det är bra att få sådana ståndpunkter samlade, för förr eller senare dyker det upp någon slumsyster (av valfri könstillhörighet) och frågar "källa på det?" och då finns det dokumenterat.Skämtar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-07-26 12:30 #42 av: VSK

😊

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-07-26 23:00 #43 av: Stallmima

Ärligt talat ska det sluta daltas med underåriga som begår brott, tror merparten vet exakt vad det handlar om och är inte påverkade från något håll. De vet exakt vad de kan göra för att komma undan med "sin låga ålder"  Nää inför riktigt hårda straff, isolering och avbetalning med arbete till skattebetalarna.

Anmäl
2018-07-27 07:26 #44 av: Göstage

Utredaren har redan innan redovisning hittat en lämplig klausul för advokaterna att åberopa för att bibehålla strafflindring för unga efter en tilltänkt lagändring.

"Det kommer att finnas kvar en viss så kallad straffrabatt, alltså kortare straff på grund av låg ålder, för unga brottslingar. Detta trots att både regeringen och en bred majoritet i riksdagen vill avskaffa straffrabatten."--- 

Men det finns ytterligare en paragraf som kan göra att unga får kortare straff och som regeringen inte har för avsikt att ta bort.
– Det finns en bestämmelse i dag som tar sikte på bristande utveckling eller bristande omdömesförmåga. Den används inte i dag när det gäller ungdomar eftersom där finns det en generell reduktion, säger regeringens utredare, lagman Petra Lundh.

"– Men sannolikt kommer den göras gällande av försvarare och tilltalade i betydligt större utsträckning, säger Petra Lundh.

Så någon form av straffreduktion för en del unga kommer ändå att bli kvar?

– Ja, absolut. Man kommer i så fall att titta på om handlandet har haft samband med bristande omdöme och bristande utveckling, säger Petra Lundh."---

"I december ska regeringens utredning lämna sitt förslag om hur den automatiska straffrabatten för 18 till 20-åringar ska tas bort."

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-07 05:05 #45 av: Göstage

"Antalet anmälda narkotikabrott ökar i Sverige. I polisregion Väst har antalet ökat med 700 under perioden april till juli i år, från 5 500 narkotikabrott till 6 160, rapporterar SR Ekot.
Även regionerna Stockholm och Syd har sett en betydande ökning jämfört med förra året.
– Det vi ser är att unga förmågor, barn i 12-årsåldern, tvingas mer eller mindre, eller lockas in, att börja sälja åt de högre uppsatta kriminella, säger Adam Johansson, ingripandepolis i Botkyrka söder om Stockholm, till Ekot."---

https://www.svt.se/nyheter/anmalda-narkotikabrott-okar-i-storstaderna

Förr i tiden utnyttjades ungarna till att sälja jul- och morgontidningar, nu består sortimentet i en del distrikt av amfetamin och hasch...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-07 07:41 #46 av: VSK

#45

Skrämmande men bra jämförelser med jultidningar, morgontidningar (och du glömde, även för en kort period Majblommor) vs droger. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-08-07 08:27 #47 av: Emo

Barn anpassar sig. Ett förändrat samhälle -> ett förändrat levnadssätt. Skämtar

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2018-08-07 08:33 #48 av: VSK

#47

Så här menar du Förskräckt

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-08-07 08:46 #49 av: Göstage

#46 Ja, majblommor med, för den delen...

Hur som helst så måste det vara stenhårda straff att utnyttja barn för distribution, lagerhållning och försäljning av droger, på samma sätt som det måste vara samma hårda straff för utnyttjande av barn för prostitution. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-07 08:55 #50 av: Göstage

Tycker att det svenska handlandet genomsyras av en fråga, "tjänar vi något på detta", ekonomiskt eller anseendemässigt. Givetvis gäller det samma andra länder, men få gör en dygd av nödvändigheten som vårt land. De enda Sverige, eller nuvarande regering då, är raka emot är av någon anledning Israel. Sedan kan man knorra mot Trump, men man opponerar sig inte på diplomatisk nivå - man biter inte den hand som föder en (för att se det symboliskt). Då "för man samtal", som det heter.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-07 08:57 #51 av: Emo

Eftersom tonfallet och betoningen av ord inte framgår när vi skriver, har vi fått dessa små bilder, som ersätter det. Skämtar betyder att man skämtar. De flesta förstår det. Borde jag kanske skriva ut det i klartext också?

#48 Bra film förutom att man inte fick höra vad den utländske journalisten sade.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2018-08-07 14:11 #52 av: Göstage

"Under sommaren har gängmorden i Malmö slukat polisresurser.

Stefan Sintéus* talar om flera konflikter i staden som spricker upp i olika skepnader men som går långt tillbaka i tiden. Han påpekar samtidigt att polisen inte ser tendenser till social oro bland unga som exempelvis 2006. Det är inte så att unga Malmöbor inte har någonstans att ta vägen i dag.

– Det här är enskilda personer som smäller på varandra. Kriminella affärer ligger bakom. En del undrar varför vi inte gör mer när vi vet vilka dessa personer är men de åker in och ut hela tiden. De visar en hänsynslöshet inför samhället som hör till en ny sorts typ av ungdom, säger Sintéus."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/qs/knarkande-overklassen-betalar-malmos-gangvald/

"En ny sorts typ av ungdom". Smaka på den!

* Polismästare i Malmö.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-07 14:17 #53 av: Hayabusa

#52 Den nya tidens ungdomar - det är så vi har det.

Anmäl
2018-08-14 09:45 #54 av: Göstage

Efter de västsvenska kravallerna:

"– Vi har summerat skadorna på alla olika platserna. Det handlar om totalt upp mot 100 bilar som är skadade eller utbrända, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.
Brottsrubriceringarna är grov mordbrand, skadegörelse, våldsamt upplopp, uppvigling på de olika platserna och polisen säger att man har en god bild av vilka det är som varit aktiva i oroligheterna.
– Vi har redan på morgonen börjat föra orosamtal med föräldrarna till de ungdomar som var aktiva. Vi valde att inte gripa några på plats utan har identiferat dem, säger Ulla Brehm."---

 https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/inga-gripna-for-nattens-brander

Helledudane då...Hjärta

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-14 11:34 #55 av: eskils

#54 m fl Straffrättsåldern MÅSTE sänkas, och föräldrar/vårdnadshavare MÅSTE ställas till svars för brott begångna av barn under åldersgränsen. NördHandlar det om asylsökande så bör asylprocessen genast avbrytas och vederbörande skickas tillbaka där de kom ifrån.

Tydliga krav och snabba påföljder är enda sättet att hjälpa dessa personer upp på den laglydiga banan.


Anmäl
2018-08-18 01:40 #56 av: Göstage

 Anna König Jerlmyr (M), finansborgarrådskandidat i Stockholm stad, häpnar över vissa vänstermänniskors bagatellisering av upploppen och försvar av förortsvåldsverkarna:

"Samtidigt som en pojke i Göteborg filmar bilar som brinner föreslår vänsterdebattörer i Stockholm mjukare tag mot gängen. Enligt Anna Rantala Bonnier, Fi:s gruppledare i Stockholm, och Katrin Pettersson, socionom, är dessa unga män ”utagerande” på grund av polisiärt övervåld, stigmatisering och brist på fritidsgårdar. Mitt förslag om att kriminalisera antisociala dominansbeteenden, menar de, skulle leda till upplopp."---

"Rantala Bonnier och Pettersson är inte de enda som har reagerat. I veckan har Aftonbladets kultursida jämfört gängkriminalitet i utsatta områden med brottslighet på Östermalm, som om man gjorde de boende i utanförskapsområden en tjänst genom att relativisera det de upplever.
Här finns paralleller till hur socialdemokraternas Karin Wanngård har anklagat de som beskrivit problemen i till exempel Rinkeby, för svartmålning och för att fara med osanning."---

"Här finns också paralleller till när socialdemokraterna vägrade acceptera rapporterna om ungdomsgäng som tyranniserade biblioteksbesökare. I stället för att göra något åt problemet kallade socialdemokraterna de som uppmärksammade problemet för främlingsfientliga.

Så är angreppssättet och analysen: Vänstern relativiserar, bagatelliserar, urskuldar, slätar över och byter ämne. Det är en skymf mot alla människor som i sin vardag utsätts för de antisociala och dominanta gängens tyranni.
Hur vänstern hamnade här vet jag inte. Men jag vet att de en gång stod på de utsattas sida. När mandatperioden nu lider mot sitt slut vet jag att så inte längre är fallet."

https://www.dn.se/debatt/repliker/vanstern-relativiserar-bagatelliserar-urskuldar-slatar-over-och-byter-amne/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-18 08:33 #57 av: Göstage

#56 Vänsterns tycka-synd-om-mentalitet blir allt mer bisarr. Alice Teodorescu påminner om att det är brottsoffren som skall ha vår empati, inte de som utsätter dem för brott:

"Socioekonomiska faktorer, frustration eller rentav tristess är populära förklaringsmodeller från vänsterhåll när bilar sätts i brand. Men dessa förklaringar håller inte eftersom det är ytterst få, oavsett etnicitet, av de som växer upp under förhållanden som präglas av fattigdom och utsatthet som ägnar sig åt förstörelse. Därför behöver synen på individens personliga ansvar, liksom respekten för andra människors egendom och för svensk lag uppvärderas.

För till syvende och sist är det inte förövarna det är synd om, det är deras skötsamma grannar som faller offer när staten förlorar maktkampen med ligisterna. Dessa grannar har inte sällan vänt på varenda krona för att ha råd att köpa en bil. En bil som de är beroende av eftersom de inte sällan jobbar obekväma tider och är beroende av för att kunna ta sig till arbetet."---

http://www.gp.se/ledare/teodorescu-dags-att-bränna-offerkoftan-1.7731402

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-09-22 11:07 #58 av: Göstage

Fri såsom fågeln i morgonstunden...

"17-åringen greps på Vällingby torg med en skarpladdad pistol i byxlinningen - och på sig hade en han nyckeln till ett förråd där polisen hittade tre stulna gevär.

Enligt Solna tingsrätt går inte det senare fyndet att knyta till ynglingen, som slipper fängelse."---

"Mannen är idag 18 år, men var 17 när han greps med vapnet. Enligt tingsrätten hade en vuxen gärningsman dömts till minst 14 månaders fängelse för motsvarande brott, men rätten ser inte tillräckliga skäl att döma honom till en frihetsberövande påföljd. Straffet stannar därför vid skyddstillsyn."---

https://mitti.se/nyheter/brott/greps-skarpladdat-vallingby/?omrade=hela-stockholm

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-08 15:43 #59 av: Göstage

"De två tonårstjejer som misstänks för att ha anlagt branden på Gottsundaskolan är inte elever på den skolan, det uppger polisen för P4 Uppland.

– Ingen av dem går på Gottsundaskolan. Det har jag från personal på skolan och socialen, säger Stefan Siesing, yttre befäl för insatsen under måndagen. 

De två gripna tjejerna är båda under 15 år. De bägge har släppts och lämnats över till sina vårdnadshavare."---

"- Det här ärendet avser unga personer och är därför prioriterat, säger Arash Zavosh."

SR

"We don´t  like Mondays?"

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-09 00:28 #60 av: tutts

Oj otroligt 

Anmäl
2018-10-09 10:33 #61 av: Hayabusa

#59 Effekten av patriarkalt förtryck?

Anmäl
2018-10-18 23:34 #62 av: Göstage

Chefsåklagare Lise Tamm är enligt mitt förmenande en alldeles förträfflig ämbetsperson - det har hon visat förut. Nu kommer hon med ännu ett bra utspel.

"Lise Tamm, chefsåklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, säger att man bör utreda möjligheten till särskilda ungdomshäkten för att kunna omhänderta minderåriga som begår särskilt grova brott.
I en intervju i Studio Ett i dag berättade Lise Tamm att när det gäller ungdomar som begår brott bör man främst titta på föräldraansvaret men hon tror att det inte är tillräckligt i vissa fall där det handlar om grövre brott.

– De här riktigt kriminella, som begår mord, grova narkotikabrott och våldtar. Där är det för allvarliga brott och man måste skydda omgivningen. Jag undrar om SiS-hem nu inte alltid fungerar, ska man inte då tänka på att ha välfungerande ungdomshäkten, där man har väldigt välutbildad personal."---

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.